Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Capelle aan den IJssel

Verordening toelage beschikbaarheidsdienst gemeente Capelle aan den IJssel 2002

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieCapelle aan den IJssel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening toelage beschikbaarheidsdienst gemeente Capelle aan den IJssel 2002
CiteertitelVerordening toelage beschikbaarheidsdienst gemeente Capelle aan den IJssel 2002
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

31-07-200206-12-2016nieuwe regeling

30-07-2002

IJsselpost, 22-10-2008

Berichten uit het college 2002, nr. 15

Tekst van de regeling

Intitulé

VERORDENING TOELAGE BESCHIKBAARHEIDSDIENST

 

 

Artikel 1
  • 1.

    Deze regeling is van toepassing op de ambtenaar in de zin van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling voor de sector gemeenten (CAR).

  • 2.

    In afwijking van het bepaalde in lid 1 is de regeling niet van toepassing op het beroepspersoneel werkzaam bij de Brandweer in dienst van de gemeente Capelle aan den IJssel.

Artikel 2

Aan de ambtenaar die in salarisschaal 1 tot en met 11 van bijlage II of IIa van de CAR is ingedeeld en die zich buiten de voor hem geldende werktijd volgens rooster of schriftelijke dan wel mondelinge aanwijzing regelmatig, vrij regelmatig of incidenteel beschikbaar moet houden om bij afroep arbeid te gaan verrichten, wordt een toelage toegekend.

Artikel 3
  • 1.

    De toelage bedraagt per uur beschikbaarheid een percentage van het salaris per uur dat is afgeleid van een salaris behorende bij regel 19a van de inpassingstabel behorende bij bijlage II van de CAR en wel:

    • a.

      5% voor de uren op maandag tot en met vrijdag;

    • b.

      10% voor de uren op zaterdag en zondag, alsmede op de nieuwjaarsdag, de tweede Paasdag, de Hemelvaartsdag, de tweede Pinksterdag, de beide Kerstdagen en de dag waarop de verjaardag van de koningin wordt gevierd.

  • 2.

    Om een optimale bereikbaarheid te creëren, wordt de ambtenaar als bedoeld in artikel 2 de benodigde middelen beschikbaar gesteld.

Artikel 4

Het berekende aantal uren van de vergoeding wordt per week naar boven op een heel uur afgerond.

Artikel 5

Voor de toelage beschikbaarheidsdienst komt niet in aanmerking de ambtenaar, voor wie bij de vaststelling van zijn bezoldiging of overige onderdelen van zijn arbeidsvoorwaarden rekening is gehouden met het verrichten van beschikbaarheidsdienst.

Artikel 6
  • 1.

    Wanneer de beschikbaarheidsdienst op basis van een rooster wordt verricht, wordt de vergoeding hiervoor

    bij geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid van de belanghebbende ambtenaar tot zes weken na de datum van aanvang van de arbeidsongeschiktheid doorbetaald.

  • 2.

    Wanneer de beschikbaarheidsdienst volgens schriftelijke aanwijzing wordt verricht, vindt bij geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid geen doorbetaling plaats.

Artikel 7
  • 1.

    Wanneer het rooster voor beschikbaarheidsdienst zodanig is ingedeeld dat inroostering per week plaatsvindt, geldt als regel dat de ambtenaar eenmaal in de drie weken wordt ingeroosterd. De beschikbaarheidsdienst dient zodanig georganiseerd te worden dat de ambtenaar na het uitoefenen van een bereikbaarheidsdienst een aaneengesloten tijdruimte van twee keer de duur van de voorafgaande beschikbaarheidsdienst niet kan worden ingeroosterd. In uitzonderingssituaties bedraagt deze tijdruimte een keer de duur van de voorafgaande beschikbaarheidsdienst.

  • 2.

    Bij het uitoefenen van de beschikbaarheidsdienst en de daaruit voortkomende werkzaamheden dient in het kader van de Arbeidstijdenwet de voorgeschreven arbeids- en rusttijden te worden nageleefd.

Artikel 8

Aan de ambtenaar wiens bezoldiging, als gevolg van het buiten zijn toedoen beëindigen of verminderen van een toelage voor beschikbaarheidsdienst een blijvende verlaging ondergaat, wordt door het college van burgemeester en wethouders een aflopende toelage toegekend overeenkomstig de afbouwregeling in deBezoldigingsverordening Capelle aan den IJssel 2002.

Artikel 9

In bijzondere gevallen kan een regeling worden getroffen, welke het bepaalde in deze verordening aanvult of daarvan afwijkt.

Artikel 10

Deze regeling kan worden aangehaald als Verordening toelage beschikbaarheidsdienst gemeente Capelle aan den IJssel 2002, treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking. Met ingang van deze datum is ingetrokken de Regeling inzake vergoeding voor thuiswacht vastgesteld bij besluit van het college vanburgemeester en wethouders van 26 maart 1973.

 

 

Toelage bij de Verordening toelage beschikbaarheidsdienst gemeente Capelle aan den IJssel 2002

 

Algemeen

De Regeling inzake vergoeding voor thuiswacht is vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders

bij besluit van 26 maart 1973.

In de nieuwe Verordening toelage beschikbaarheidsdienst gemeente Capelle aan den IJssel 2002 is gezocht

naar een vereenvoudiging van percentages, uren en bereikbaarheid. Uitgangspunt in de nieuwe regeling is dat er sprake moet zijn van regelmatige, vrij regelmatige of incidentele beschikbaarheid om op afroep werkzaamheden te gaan verrichten.

Aan de ambtenaar die zich bereikbaar moet houden voor een beschikbaarheidsdienst wordt een mobiele telefoon in bruikleen verstrekt.

Om aan de beschikbaarheidsdienst te kunnen voldoen, dient men tijdens de beschikbaarheidsdienst in de nabijheid te zijn van de locatie waarvoor de ambtenaar zich beschikbaar moet houden om zo nodig onmiddellijk werkzaamheden te kunnen verrichten.

Als grens wordt hierbij 15 minuten tot maximaal 30 minuten aangehouden. Door het gebruik van de mobiele telefoon is plaatsgebondenheid om bereikbaar te zijn nauwelijks nog langer aan de orde. Zodra de ambtenaar vanuit de beschikbaarheidsdienst werk moet verrichten, worden de reiskosten woon-werkverkeer vergoed overeenkomstig het geldende bedrag voor een dienstreis met gebruikmaking van de eigen auto.

 

Artikelen 1 tot en met 10

De uren die voor de beschikbaarheidstoelage in aanmerking worden genomen, zijn de uren buiten de voor de ambtenaar geldende werktijd.

Dit betekent op maandag tot en met vrijdag, uitgaande van een 36-urige werkweek, dat per week 84 uur voor beschikbaarheidstoelage in aanmerking komt. In het weekend bedraagt dat 48 uur. Per dag betekent dat

16,4 uur. Omdat in welke functie dan ook het zich beschikbaar houden even belastend is, wordt, ongeacht de functie uitgegaan van één afgeleid salaris, te weten regel 19a van de inpassingstabel. Deze berekening kan tevens gebruikt worden voor de incidentele beschikbaarheidsdienst.

Uitgaande van regel 19a van de Inpassingstabel (1 augustus 2000) bedraagt een ingeroosterde beschikbaarheidsdienst per week € 112,50.

Plaatsgebondenheid is in dit "mobiele tijdperk" nauwelijks meer aan de orde. De benodigde middelen om zo optimaal mogelijk bereikbaar te zijn, worden beschikbaar gesteld.

Per saldo wijkt de hoogte van de toelage in de vereenvoudigde regeling, zoals opgenomen in deze verordening, niet substantieel af van de voorheen gehanteerde bedragen.