Organisatie | Zaanstad |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Beleidsregels ondersteunende horeca |
Citeertitel | Beleidsregels ondersteunende horeca |
Vastgesteld door | burgemeester |
Onderwerp | bestuur en recht |
Eigen onderwerp | horecabeleid |
Geen.
Algemene plaatselijke verordening, art. 2:28, "Gezellig en veilig uitgaan in Zaanstad, integraal horecabeleid 2008-2011".
Geen.
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
28-01-2011 | 21-12-2010 | Onbekend | 21-12-2010 Gemeenteblad, 2011, nr. 7 | Z/2011/8577 |
Beleidsregels ondersteunende horeca Zaanstad
Ondernemers (of verantwoordelijken bij niet commerciële inrichtingen) worden vrijgesteld van de verplichting om een exploitatievergunning op grond van artikel 2:28, eerste lid van de Apv van Zaanstad aan te vragen voor ondersteunende horeca-activiteiten, mits voldaan wordt aan de volgende criteria.
Deze beleidsregels zijn opgesteld in het kader van de nota ‘Gezellig en veilig uitgaan in Zaanstad, Integraal horecabeleid 2008-2011’ van de gemeente Zaanstad. Voor de uitvoering van het horecabeleid zijn deelprojecten benoemd. Een van de doelen van de deelprojecten 1 en 5 (‘Toewerken naar meer balans in het horeca-aanbod’ en ‘Duidelijke regelgeving, vergunningverlening en handhaven’) betreft het bezien van gevolgen van de ontwikkeling van nieuwe horecavormen. Een van die vormen is ondersteunende horeca ( In plaats van ondersteunende horeca wordt ook wel gesprokenover ondergeschikte horeca). Er is sprake van ondersteunende horeca wanneer horeca-activiteiten plaatsvinden als ondergeschikt onderdeel van een andere activiteit, vaak detailhandel. Het aanbod varieert van een koffieautomaat in een hoekje van een supermarkt tot restaurantvoorzieningen in tuincentra, meubelwinkels, musea, e.d.
Dit leidt niet alleen tot vermindering van regeldruk en administratieve lasten, maar ook meer duidelijkheid voor ondernemers en vergunningverleners.
Kenmerken ondersteunende horeca
In grotere winkels en sommige speciaalzaken verblijven consumenten gemiddeld een langere tijd. Dan kan het voor de ondernemer wenselijk zijn de consument iets te drinken of te eten aan te bieden. Voor de ondernemer is dit van belang, omdat een langere verblijftijd van de consument leidt tot toename van het aantal koopmomenten. Voor de consument is de winkel aantrekkelijker; door het aanbieden van een drankje of etenswaren wordt het serviceniveau verhoogd.
Ondersteunende horeca draagt bij aan verlevendiging van onder andere het stadscentrum en winkelcentra en vergroot daarmee de aantrekkingskracht ervan. De juiste combinatie van functies als detailhandel, horeca, leisure, cultuur en verblijfsomgeving trekt bezoekers naar Zaanstad. Met ondersteunende horeca wordt recreatief winkelen (funshoppen) gestimuleerd.
Bij de food-detailhandel kan gesproken worden van een directe relatie tussen detailhandelsactiviteit en horeca-activiteit. Het gaat om een afgeleide activiteit van de hoofdactiviteit.
Bij sommige ondernemingen of instellingen geldt dat ondersteunende horeca moeilijk kan worden losgekoppeld van de hoofdfunctie. Neem bijvoorbeeld een museum, een buurthuis, wijkcentrum of een fitnesscentrum: voor het goed functioneren van een dergelijke voorziening is ondersteunende horeca vaak wenselijk.
Huidige situatie en doel beleidsregels
Artikel 2:28, eerste lid, van de Algemene Plaatselijke Verordening van Zaanstad stelt ondernemers (of verantwoordelijken bij niet commerciële inrichtingen) verplicht een exploitatievergunning aan te vragen voor hun horecabedrijf. In het achtste lid van dit artikel is gesteld dat de burgemeester categorieën van voorzieningen kan aanwijzen waar horeca een nevenactiviteit is, waarvoor de vergunningplicht genoemd in het eerste lid niet geldt. Met deze beleidsregels worden deze categoriën vastgesteld voor ondersteunende horeca op een locatie die geen horecabestemming heeft:
Horeca voldoet niet aan criteria voor ondersteunende horeca: er is sprake van ‘gewone’ zelfstandige/volwaardige horeca. De ondernemer zal in dat geval gewoon een horeca exploitatie-vergunning moeten aanvragen, eventueel in combinatie met een drank- en horecawetvergunning. Horeca wordt gezien als een van de hoofdfuncties. Is hiervoor een afwijking van het bestemmingsplan nodig, dan zal tevens een afwijkingsprocedure gevoerd moeten worden. Met het afwijken van het bestemmingsplan wordt echter terughoudend omgegaan.
Definitie ondersteunende horeca
Het belangrijkste kenmerk van ondersteunende horeca is dat het de hoofdactiviteit ondersteunt, zodat de hoofdactiviteit winstgevender is voor de ondernemer en aantrekkelijker voor de consument of bezoeker. Ondersteunende horeca is dus geen horeca-activiteit die primair zelfstandig bezoekers trekt; er is geen sprake van zelfstandige/volwaardige horeca. Het ondersteunende karakter zal tot uitdrukking komen in de criteria waaraan moet worden voldaan om niet vergunningplichtig te zijn.
Ondersteunende horeca kan plaatsvinden bij functies die hiermee een verwevenheid hebben. Dit zijn bedrijven die in een bestemmingsplan vallen onder de in het eerste lid genoemde functies, bijvoorbeeld supermarkten, winkels, musea, buurthuizen, wijkcentra, fitnesscentra en hiermee gelijk te stellen voorzieningen.
In nieuwe bestemmingsplannen zal onder de hoofdbestemmingen niet expliciet worden opgenomen dat ondergeschikte horeca mogelijk is, deze activiteit valt immers in de bestemmingsomschrijving onder ‘en overige voorzieningen ten behoeve van de bestemming’. Een expliciete opname is niet nodig omdat de hoofdactiviteit bepalend is en het ruimtelijk gezien niet noodzakelijk is om de ondersteunende (dus ondergeschikte) horeca apart op te nemen.
Het is bij de ondersteunende horeca niet toegestaan alcoholhoudende drank te verstrekken. Reden is dat de verkrijgbaarheid van voor directe consumptie geschikte alcoholische drank beperkt dient te blijven tot de zogenoemde 'natte' horeca, ofwel de cafés, bars en restaurants. Het verstrekken van alcohol raakt de volksgezondheid en bescherming van de openbare orde en veiligheid. Omdat een vergunningstelsel deze belangen beoogt te beschermen is in het geval van verstrekken van alcohol een vergunningplicht te rechtvaardigen.
Ondersteunende horeca biedt winkelende klanten of bezoekers de mogelijkheid iets te drinken of te eten. Zitplaatsen mogen inpandig bij de horeca-activiteit worden aangeboden. Een buitenterras nodigt mensen uit de horeca-activiteit zelfstandig te bezoeken. Daarmee verliest de horeca zijn ondersteunende karakter. Een buitenterras is daarom niet toegestaan.
Naast bovenstaande criteria zijn landelijke en lokale wetgeving op het gebied van horeca van toepassing op ondersteunende horeca. Hieronder vallen onder andere de Drank- en horecawet (DHW) en de Apv. Zie bijlage 3 van de nota “Gezellig en veilig uitgaan in Zaanstad, Integraal horecabeleid 2008-2011” voor een uitgebreid overzicht van wet- en regelgeving die van toepassing is op de horecabranche.