Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Opmeer

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Opmeer houdende regels omtrent veiligheid (Integraal Veiligheidsplan 2020-2022)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOpmeer
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de gemeenteraad van de gemeente Opmeer houdende regels omtrent veiligheid (Integraal Veiligheidsplan 2020-2022)
CiteertitelIntegraal Veiligheidsplan 2020-2022
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt het Integraal Veiligheidsplan 2016.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-12-2019nieuwe regeling

14-11-2019

gmb-2019-297596

19.0007001

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Opmeer houdende regels omtrent veiligheid (Integraal Veiligheidsplan 2020-2022)

Voorwoord

 

Opmeer is een mooie gemeente. Een gemeente met betrokken inwoners, vrijwilligers, ondernemers en partners. We hebben hun betrokken bij het ontwikkelen van dit plan door in gesprek te gaan met hen. Onze inwoners hebben hun belangen geuit door het invullen van de flitspeiling op Facebook Veilig in Opmeer. We hebben gesproken met onze dorpsraden en ook onze ondernemers zijn bevraagd. Dit leverde ons veel aanvullende belevingsinformatie op. We zijn het er allemaal wel over eens dat er veel goed gaat in Opmeer, maar veiligheid is niet iets wat af raakt. Veiligheid is continu voor ons allemaal een punt van aandacht. Onze gemeente veilig houden doen we met elkaar. We prijzen ons gelukkig met zoveel inwoners die vinden dat veiligheid niet alleen een taak van de gemeente is.

 

Een rode draad is het vergroten van de verkeersveiligheid en verkleinen van de ergernissen van hardrijders en overige verkeersovertredingen. Dit wordt dan ook een onderwerp die wij blijven agenderen en monitoren. Ook de landelijke trends op gebied van onder andere ondermijning ontgaan ons niet. Het neemt niet weg dat we ook keuzes moeten maken, we kunnen niet alles doen. Niet alle onderwerpen die zijn aangekaart zijn genoemd in het nieuwe IVP. Dit doen we onder meer om enige flexibiliteit te behouden en om in te kunnen spelen op onverwacht nieuwe ontwikkelingen. Want veiligheid blijft voor een groot deel van de tijd inspringen en oppakken van het onverwachtse.

 

 

Gertjan Nijpels

 

Burgemeester van Opmeer

 

Inleiding

 

Opmeer is verantwoordelijk voor verschillende taken. Een van die taken is gericht op Veiligheid. In 2017 is gebleken dat ongeveer de helft van onze inwoners vindt dat Opmeer voldoende toezicht houdt op het naleven van regels 1 . We zien alleen wel dat niet alleen veiligheid aan verandering onderhevig is ook heeft de samenleving andere verwachtingen van de overheid. Dat houdt in dat we meer investeren in onze relatie met de samenleving, in onze manier van werken en onze manier van bereikbaar zijn. Dit maakt dat de prioriteiten binnen de diverse doelstellingen verschuiven en vragen om hun specifieke aandacht. Wij willen recht doen aan al deze ontwikkelingen en trends en hebben daarom een aangepaste versie Integraal Veiligheidsplan opgesteld. Dit hebben wij uiteraard niet alleen gedaan. Wij hebben gebruik gemaakt van de beleving van veiligheid in onze gemeente onder onze inwoners, dorpsraden en ondernemers. Dit door onder meer een digitaal laagdrempelig belevingsonderzoek. Hiervoor is de facebook poll Veilig in Opmeer opgezet. We hebben op een praktische, eenvoudige en laagdrempelige wijze ons kunnen verplaatsen in de knelpunten. Dit heeft geresulteerd in een kwalitatiever integraal veiligheidsplan.

Met het Integraal Veiligheidsplan sluiten we aan op diverse speerpunten genoemd in het collegeprogramma 2018-2022. Een onderlegger voor dit plan is het Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid (IMV) van de Politie. Ook dit IVP is net als het IMV in opzet per thema ruim beschreven. Zo kunnen we blijven inspelen op dat wat onze inwoners van ons vragen. Het plan is daarnaast gedeeld met onze vak afdelingen aan hun is gevraagd om eerste hulp te bieden bij het schrijven.

 

Vernieuwend

Het vorige Integrale Veiligheidsplan (hierna te noemen IVP) beschreef vijf thema’s. Vanwege de huidige trends en ontwikkelingen is er in dit nieuwe plan gekozen voor vier thema’s die beter aansluiten op onze lokale focuspunten. Voor ieder thema is de beleving beschreven, onze uitgangspunten zijn uit onder andere beleid, coalitieakkoord en collegeprogramma gehaald. We beschrijven onze resultaten. Én geven weer waar onze focus ligt voor de komende jaren (uitvoering).

 

Veiligheid in de woon- en leefomgeving

 

De beleving

De directe woon- en leefomgeving van inwoners dat betreft een veilige woon- en leefomgeving. Een trend die onze aandacht heeft is het langer zelfstandig thuis wonen van ouderen. We zien verder dat de problematiek rondom personen met verward gedrag groter wordt. Ook zij wonen, vaker dan vroeger het geval was, zelfstandig. Dat kan problemen geven voor hun veiligheid en voor de veiligheid en leefbaarheid in een woonomgeving. Naast jeugd en senioren vragen ook onderwerpen als radicalisering om aandacht. De veranderende bevolkingssamenstelling (wel of niet uit de regio) is eveneens een aandachtspunt, evenals het delen van informatie met professionals.

Wat we zien binnen dit thema is een lichte stijging in het aantal ‘high impact crimes’ 2 . Deze stijging is vooral in het aantal woninginbraken zichtbaar (groei van 11 in 2017 t.o.v. 2018). Het aantal bedreigingen en mishandelingen is daarentegen gedaald. Overigens, inwoners nemen steeds vaker het initiatief om bij te dragen aan de algemene veiligheid. Dit komt door onder andere de opkomst van WhatsApp-buurtpreventiegroepen in diverse woonwijken. Inwoners weten daarnaast de gemeente sneller te bereiken als het gaat om klachten over verkeerd parkeren, aanhangwagens en caravans in woonwijken (zie ook ‘Veiligheid in de Openbare ruimte’)

 

Onze uitgangspunten en beleid

  • De gemeente maakt met de politie en het Openbaar Ministerie afspraken over de prioriteiten binnen de aanpak van veiligheid.

  • De gemeente participeert in het Veiligheidshuis waar met ketenpartners, een persoonsgerichte aanpak op; high impact criminaliteit, veelplegers en huiselijk geweld wordt gerealiseerd.

  • De gemeente stimuleert toepassing van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW) en ziet toe op de naleving van het Bouwbesluit en wet- en regelgeving.

  • De gemeente coördineert de aanpak door jeugdgroepen en woonoverlast.

  • De gemeente voorziet in buurtbemiddeling.

  • De gemeente houdt de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening) actueel.

  • De gemeente participeert in Burgernet en faciliteert WhatsApp buurtpreventiegroepen.

  • De gemeente zet structureel buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA) in binnen de beschikbare middelen.

  • De gemeente maakt naast intern prestatie afspraken op gebied van veiligheid binnen het sociale huurwoning bezit. Ook afspraken op gebied van veiligheid voor al onze kernen.

 

Onze resultaten

  • 1448 mensen zijn aangesloten op Burgernet.

  • Er zijn 21 WhatsApp buurtpreventiegroepen actief in onze gemeente.

  • Er is een gemeentelijke dekking van automatische externe defibrillatoren (AED’s).

  • We hebben meer dan 200 burgerhulpverleners actief t.b.v. AED-project.

  • We hebben een afname van het aantal overlast meldingen waarbij jeugdgroepen zijn betrokken van 22 meldingen in 2017 naar 8 in 2018.

  • De gemeente heeft vanaf 2018 extra toezicht op klachten rondom parkeren en hondenoverlast.

  • We hebben sinds 2018 digitale handhaving. De BOA verwerkt waarnemingen, legt inspecties en genereert boeterapportages volledig digitaal vast.

  • We hebben een regionaal plan In Control of Alcohol en Drugs (ICOAD)

  • We hebben een uitvoeringsprogramma dat hoort bij de (Regionale ) Toekomstvisie Kwetsbare inwoners 2018-2022.

  • We hebben in de woonvisie ‘Gelukkig wonen in Opmeer 2018-2022’ niet alleen uitgangspunten opgenomen om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen. Ook kijken wij naar aantrekkelijke en leefbare kernen. In het GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoerplan Opmeer op Weg) zijn aandachtspunten ten behoeve van verkeersveiligheid opgenomen (zie ook: Veiligheid in de openbare ruimte).

 

Onze focus

  • Aandacht voor kwetsbare groepen.

  • Meldingsbereidheid van inwoners en ondernemers vergroten, eventueel anoniem via Meld Misdaad Anoniem.

  • We stimuleren het aantal EHBO-trainingen en reanimatiecursussen.

  • Vergroten van de sociale cohesie.

  • Er is een vastgesteld proces voor integrale en sluitende aanpak Woonoverlast.

  • De mogelijke geluidhinder voorkomen door een mogelijk crossterrein Hollands Kroon. En we volgen nauwgezet de ontwikkelingen rondom Lelystad Airport.

  • Grip op het ‘Regionaal woonmatch systeem Westfriesland’ met oog voor de personen die binnen Opmeer huisvesting wordt aangeboden.

  • We pakken het gebruik van middelen (lachgas, alcohol, drugs) regionaal op. Dit door onder meer de regionale aanpak “In Control of Alcohol en Drugs”. Dit wordt vanaf 2020 geactualiseerd.

  • Implementatie van de Wet verplicht geestelijke gezondheidszorg WvGGZ (per 1-1-2020)

  • Blijvend stimuleren van initiatieven waarin inwoners een rol hebben. Zes op de tien van onze inwoners is bereid zich in te zetten in de buurt. Deze groep is groot te noemen t.o.v. naastgelegen gemeenten 3 . 47,2 % heeft de behoefte om lid te worden van een WhatsApp groep 4 .

Veiligheid in de openbare ruimte

 

De beleving

Veiligheid in de openbare ruimte richt zich veelal op de fysieke veiligheid. De veiligheid van onze wegen en straten én de veiligheid op deze wegen en straten. Dit doen we door goede verlichting, goed onderhoud en goede samenwerking met politie en BOA op gebied van handhaving.

Ondanks deze inzet is in 2018 een lichte groei (van 32 in 2017 naar 38 in 2018) geweest in het aantal ongevallen op de weg 5 . Ook is er een kleine stijging zichtbaar in het aantal misdrijven rijden onder invloed (van 10 incidenten in 2017 naar 14 incidenten in 2018 ). 6 Verkeersveiligheid vereist daarom continu aandacht. Inwoners geven aan dat de snelheidsnormen binnen de bebouwde kom niet altijd worden opgevolgd. Dit geeft een gevoel van onveiligheid op bepaalde wegen in de gemeente. We nemen dit gevoel van onveiligheid serieus. Het neemt niet weg dat inwoners in Opmeer zeer tevreden zijn over de begaanbaarheid van straten en paden en de netheid van de buurt. Ook vinden 90,4 % van de ondervraagden dat de openbare wegen goed verlicht zijn. 7 Dit draagt bij aan het gevoel van veiligheid in de eigen woonbuurt. Bijna negen van de tien inwoners voelt zich namelijk meestal of altijd veilig in de eigen woonbuurt. Dit beeld is met het belevingsonderzoek Veilig in Opmeer bevestigd.

 

Onze uitgangspunten en beleid

  • De uitvoerende taken binnen dit thema worden grotendeels uitgevoerd door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord voor brandbestrijding en crisisbeheersing en de milieudienst West-Friesland voor milieutaken en Regio Politie Noord-Holland Noord voor politietaken.

  • De gemeente hanteert de verkeersvisie (Opmeer op Weg, Verkeer en vervoerplan 2020-2027).

  • De gemeente maakt afspraken met Politie en BOA over toezicht in woonwijken en bij (grote) evenementen.

  • De gemeente draagt zorg voor goed onderhouden en verlichte wijken en buurten.

 

Onze resultaten

  • Het onderwijs voorziet jaarlijks in theoretische en praktische verkeerslessen i.s.m. de politie.

  • Door de politie is het Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid opgesteld. Hierin is ook de politiesterkte opgenomen voor onze regio.

  • We hebben het toezicht van de Buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) tijdens (grote) evenementen uitgebreid.

 

Onze focus

  • We bereiden ons voor op de inwerkingtreding van de Omgevingswet daar waar nodig in Regionale samenwerking.

  • We stellen een beleidsplan Fysieke leefomgeving op als bouwsteen van het Omgevingsplan.

  • Gezamenlijke inzet op toezicht, controle en handhaving voor de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht dit samen met partners.

  • De gemeente speelt in op onduidelijke verkeerssituaties.

  • De gemeente toetst haar wegen op snelheid en speelt in op onveiligheidsgevoelens d.m.v. duidelijke communicatie en stimuleren van controles door politie en BOA.

  • De gemeente ondersteunt de hulpdiensten in het organiseren van operationele oefeningen.

  • De gemeente stelt jaarlijks een uitvoeringsprogramma op t.b.v. het groenonderhoud en beheer openbare ruimte.

  • Verkeersveiligheid in relatie tot jeugdige verkeersdeelnemers blijven wij stimuleren door o.a. verkeersexamen i.s.m. scholen en politie.

     

Veiligheid en ondernemen

 

De beleving

Het aantal inbraken in bedrijven is gedaald (van 8 in 2017 naar 5 in 2018). Dit zijn positieve cijfers. We zijn ons er alleen wel van bewust dat deze cijfers kunnen schommelen. We begrijpen ook dat winkeldiefstal, diefstal uit bedrijfspanden en bedrijfsauto’s een ergernis blijft. Inwoners geven daarbij aan dat er veelal rond het winkelcentrum parkeeroverlast wordt ervaren 8 . (Zie ook: Veiligheid en ondermijnende criminaliteit).

 

Uitgangspunten en beleid

  • De gemeente participeert in overlegstructuren met ondernemers.

  • De gemeente overlegd met ondernemers in het winkelgebied.

  • We maken Ondermijningsgevoelige bedrijven op bedrijventerreinen inzichtelijk.

  • Bij evenementen laat de gemeente zich integraal adviseren door de hulpdiensten.

  • De BOA is aanwezig bij risicovolle evenementen, alsook toezichthouders Drank- en Horecawet.

 

Onze resultaten

  • Wij hebben een samenwerkingsvorm met de Ondernemersvereniging Bedrijven en de Winkeliersvereniging.

  • We hebben een bedrijfscontactfunctionaris.

  • We hebben de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen opgenomen in het GVVP.

  • Bedrijven hebben onderling beveiligingsafspraken gemaakt.

  • Er zijn door bedrijven op individuele basis afspraken gemaakt met een lokaal beveiligingsbedrijf ter bevordering van de veiligheid. De digitale bereikbaarheid bedrijfsterrein en buitengebied is verbeterd.

 

Onze focus

  • De mogelijkheid naar cameratoezicht op bedrijventerrein De Veeken wordt onderzocht.

  • De BOA controleert op parkeerproblematieken rondom het winkelcentrum.

  • We werken samen met ondernemers bij (grote) evenementen.

  • We werken samen met ondernemers bij (grote) incidenten of aanwezige overlast.

  • Het behouden van aantrekkelijke winkelgebieden in de gemeente en het voorkomen van leegstand.

  • We zien toe op geen verkoop van alcohol, verdovende middelen (lachgas) en rookwaren onder minderjarigen (NIX18) .

     

Veiligheid en ondermijnende criminaliteit

 

De beleving

Begrippen als ‘ondermijnende criminaliteit’ en ‘integriteit’ hebben de laatste tijd veel aandacht gekregen. Een ontwikkeling betreft het verplaatsen van ondermijnende activiteiten uit de grote stad naar kleinere gemeenten. De professionalisering van de hennepteelt en digitalisering van de samenleving zorgen voor de nodige effecten op de maatschappij.

Door het terugdringen van administratieve lasten op het gebied van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht, is er minder zicht op criminele activiteiten die in panden ontplooid worden. Of de huisvesting van arbeidsmigranten die veelal voor huisvesting afhankelijk zijn van hetzelfde bemiddelingsbureau. Dit brengt hen in een kwetsbare positie = arbeidsuitbuiting. Ook zien we een landelijke trend dat criminelen steeds vaker lokaal invloed uitoefenen via politieke partijen. Dit vraagt om bewustwording, weerbaarheid en een scherp integriteitsbeleid.

 

Onze uitgangspunten en beleid

  • We zijn aangesloten bij het Regionaal Informatie en Expertise Centrum NH (RIEC).

  • We verbeteren onze afspraken met betrekking tot vroeg signalering o.g.v. Veiligheid.

  • We maken de Ondermijningsgevoelige bedrijven op bedrijventerreinen inzichtelijk 9 .

  • We leggen afspraken met partners over onze veiligheidsambitie vast in een convenant.

  • We hebben aandacht in ons personeelsbeleid voor agressie en geweld tegen medewerkers in een publieke taak.

  • Medewerkers met publiekscontacten krijgen training in de omgang met agressie.

  • Inkoopbeleid: we verlengen niet langer stilzwijgend contracten.

  • We hebben aandacht voor integriteit in de gemeenteraad.

  • We hebben aandacht voor integriteit van onze medewerkers.

  • Horeca-exploitanten onderwerpen we aan een BIBOB-toets.

  • Jaarlijks organiseren we tenminste vijftien integrale horecacontroles.

 

Onze resultaten

  • De gemeente en haar ketenpartners verzamelen en analyseren informatie.

  • Aandacht voor weerbaarheid, bewustwording en integriteit bij de gemeente en haar partners.

  • In 2018 hebben wij 34 controles drank en horecawet gehouden.

  • We hebben een intern vertrouwenspersoon.

  • De gemeente heeft zowel een Functionaris Gegevensbescherming, een Privacy Officer en een informatieveiligheidsspecialist in dienst.

  • De politie vergoot de personele inzet op o.a. het onderwerp Cybercrime 10 .

  • We hebben een intern calamiteiten-team voor ondersteuning medewerkers publieksfunctie bij incidenten. Zij treden de-escalerend op en worden hierin getraind (BOT-team).

  • We hebben een training ‘ondermijningsbeelden’ verzorgd.

 

Onze focus

  • Vergroten van interne bewustwording en weerbaarheid.

    • o

      Aandacht voor interne meldingsbereidheid.

    • o

      Communiceren over onze norm (ontoelaatbaarheid agressie en geweld tegen ambtenaren en bestuurders)

    • o

      Interne organisatie verder toe rusten (informatieveiligheid-factor mens-bewustwording vergroten en “clean desk” principe).

  • We borgen de maatregelen ‘Veilige Publieke Taak’ in ons beleid/uitvoering.

  • Inzicht krijgen in lopende contracten (contractensysteem realiseren).

  • Opstellen van het ondermijningsbeleid in 2020 regionaal met lokale componenten.

  • Training bewustwording ondermijning t.b.v. lokale ondernemers (bedrijfsterreinen).

  • Gevoelige signalen vanuit het wijkteam of het woningbedrijf over; veiligheid/ondermijning/leefbaarheid pakken we samen op. We zijn hierin niet handelingsverlegen.

    • o

      Versterken van netwerken (op basis van geprioriteerde thema’s) zoals bestaande convenanten controleren, waar nodig actualiseren.

       

TOT SLOT

 

Deze notitie is een dynamisch document dat bijsturing op vaste momenten mogelijk maakt.

Bij het aanbieden van de begrotingsteksten besteden we per jaar aandacht aan de prioriteiten. Op die manier spelen we in op de actuele ontwikkelingen rondom veiligheid in de gemeente Opmeer.

De insteek is om continue interactie te realiseren met betrokken inwoners, ondernemers en ketenpartners binnen de veiligheidsthema’s. We verantwoorden de uitvoering van het beleid via de jaarrekening/programmabegroting.

BIJLAGE 1. Flitspeiling Veilig in Opmeer

 

In de maand juni 2019 is een kort en praktisch ingericht belevingsonderzoek gehouden via de Facebookpagina Veilig in Opmeer. Onze doelstelling was erop gericht om met onze inwoners zo laagdrempelig mogelijk in contact te komen en te betrekken bij het integraal veiligheidsplan. We hebben hiervoor vragen en stellingen verwerkt in een zogenaamde flitspeiling. Door middel van een oproep in het Westfries weekblad en bericht aan onze dorpsraden hebben we zoveel mogelijk inwoners geïnformeerd en weten te betrekken. Door middel van deze vereenvoudigde vorm hebben we vlot inzicht gekregen in de beleving van veiligheid in onze gemeente.

Een ieder die zich betrokken heeft gevoeld bij het onderwerp heeft gereageerd. In totaal hebben 389 van de gewenste 300 inwoners/betrokkenen de poll ingevuld. En dit binnen een week. We hebben 484 bezoekers gehad op de facebook pagina. Gemiddeld duurde het invullen twee minuten, waarvan 86% de poll via hun mobiel heeft ingevuld. We zijn erg blij met dit hoge respons.

 

BIJLAGE 2. Flitspeiling Veilig in Opmeer uitkomsten

 

De uitkomsten treft u hieronder. Deze zijn op een schaal van 1 tot 5. Respectievelijk: 1. Zeer onveilig tot 5. Zeer Veilig

Ook is zichtbaar het percentage reacties per kern en per leeftijd groep. Daarnaast is het percentage zichtbaar aan gewenste participatie in een WhatsApp buurtpreventie groep.

 

 

BIJLAGE 3. Uitkomsten Dorpsraden/Gemeenschapsraad

 

Op 24 juni 2019 is een avond georganiseerd waarbij o.a. de voorzitters van onze dorpsraden/gemeenschapsraad waren vertegenwoordigd. Wij hebben aan hun de thema’s van het IVP gepresenteerd en de cijfers van de gemeente, politie en de flitspeiling. We hebben interactief via de mentimeter in kaart kunnen brengen waar de prioriteiten vanuit de dorpsraden/gemeenschapsraad zitten. Wij hebben hen twee vragen voorgelegd. De thema opbouw van het IVP is gebaseerd op deze input.

 

Vraag 1: Wat zijn voor u de twee belangrijkste thema’s in het IVP?

 

 

Vraag 2: Noem drie aandachtspunten veiligheid die binnen het IVP de hoogste prioriteit moet hebben. In een Wordle is de uitkomst naar voren gebracht. Hoe groter het woord, hoe vaker genoemd. Verkeer is een belangrijk thema.

 

BIJLAGE 4. Uitkomst poll ondernemers/winkeliers

 

Onze ondernemers en winkeliers zijn ook uitgenodigd deel te nemen aan een digitale enquête over Veiligheid en Ondernemen. Helaas is het aantal reacties tegen gevallen. De reacties die wij wel hebben ontvangen zijn richtinggevend verwerkt in het IVP vanwege hun toegevoegde waarde. Deze reacties zijn verder niet cijfermatig onderbouwd in dit plan.

 

In dit plan is uiteraard gebruik gemaakt van de jaarcijfers Politie Noord-Holland Noord gemeente Opmeer en overige bronnen. Wat maakt dat het thema Veiligheid en Ondernemen wel naar waarde is onderbouwd maar de beleving beperkt is beschreven.

BIJLAGE 5. Het IVO in één oogopslag


1

Bron: Waar staat Opmeer: onderzoek I&O Research (november 2017)

2

Bron: Jaarcijfers Politie Noord-Holland Noord gemeente Opmeer (2018)

3

Bron: Waar staat Opmeer: onderzoek I&O Research (november 2017)

4

Bron: Veilig in Opmeer: flitspeiling facebook (juni 2019)

5

Bron: Jaarcijfers Politie Noord-Holland Noord gemeente Opmeer (2018)

Waar Staat Opmeer: onderzoek I&O research (november 2017)

6

Het betreffen hier de cijfers van het totaal aantal incidenten inclusief Provinciale wegen en wegen buiten de bebouwde kom. Hierop heeft de gemeente het beheer niet.

7

Bron: Veilig in Opmeer; flitspeiling facebook (juni 2019)

8

Bron: Veilig in Opmeer; flitspeiling facebook (juni 2019)

9

Bron: uitwerking actiepunten Westfriese Veiligheidsambitie; 2019

10

Bron: Integraal Meerjarig Veiligheidsplan 2019-2022; Politie.