Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leiden

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden houdende regels omtrent vaststellen van en toewijzing op grond van de wachtlijst (Beleidsregel wachtlijst bedrijfsvaartuigen)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeiden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden houdende regels omtrent vaststellen van en toewijzing op grond van de wachtlijst (Beleidsregel wachtlijst bedrijfsvaartuigen)
CiteertitelBeleidsregel wachtlijst bedrijfsvaartuigen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Leiden/CVDR489912/CVDR489912_1.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-11-2019nieuwe regeling

19-11-2019

gmb-2019-288991

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden houdende regels omtrent vaststellen van en toewijzing op grond van de wachtlijst (Beleidsregel wachtlijst bedrijfsvaartuigen)

Besluiten:

 

  • 1.

    De ‘Beleidsregel wachtlijst’ vast te stellen;

  • 2.

    De wachtlijst voor ligplaatsvergunningen voor bedrijfsvaartuigen, als bedoeld in artikel 29, vijfde lid van de Bedrijfs- en Pleziervaartuigenverordening Leiden 2017 vast te stellen;

  • 3.

    Bijgaande brief aan de ingeschrevenen op de wachtlijst over hun positie op de wachtlijst en over het verloop van het toekenningsproces van vergunningen vast te stellen,

  • 4.

    Bijgaande brief aan de gemeenteraad vast te stellen.

 

Perssamenvatting:

Vanaf medio 2014 gold er een vergunningstop voor het verlenen van ligplaatsvergunningen voor bedrijfsvaartuigen. Met het vaststellen van de Bedrijfs- en Pleziervaartuigenverordening 2017 is deze stop opgeheven. De beschikbare ligplaatsen die zijn vrijgekomen of nog vrij waren vanaf het Ligplaatsenplan 2009 tot het Ligplaatsenplan 2017, zullen worden verdeeld aan de hand van de door het college vastgestelde wachtlijst en op grond van de bijbehorende beleidsregel. Voor ingeschreven op de wachtlijst die niet in aanmerking zijn gekomen voor een ligplaats geldt dat hun positie op de wachtlijst zal worden meegenomen in een nieuwe, door het college nader vast te stellen, verdelingssystematiek.

 

 

Op 13 juli 2018 is de Bedrijfs- en pleziervaartuigenverordening 2017 (hierna Verordening) in werking getreden. In artikel 29 lid 6 van die Verordening is opgenomen dat het college de ligplaatsen voor bedrijfsvaartuigen verdeelt die zijn vrijgekomen tussen 8 juli 2014 en het inwerkingtreden van deze Verordening en die niet in de tussentijd zijn uitgegeven.

 

Al enige jaren worden belangstellenden voor een ligplaatsvergunning voor een bedrijfsvaartuig geregistreerd op een wachtlijst. Deze wachtlijst dient door het college te worden vastgesteld zodat met voornoemde verdeling kan worden aangevangen.

 

Om de wachtlijst te kunnen vaststellen en om tot een transparante en eenduidige verdeling te kunnen komen dienen enkele regels te worden opgesteld. Het college heeft, gelet op artikel 16 en artikel 29 lid 6 van de Verordening de volgende beleidsregel vastgesteld.

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

artikel 1.1 Definities/begripsomschrijvingen

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

  • a.

    Wachtlijst: een door het college vast te stellen lijst waarop belangstellenden, die voor een ligplaatsvergunning voor een bedrijfsvaartuig in aanmerking willen komen, zich hebben ingeschreven;

  • b.

    Inventarisatieformulier: het formulier dat ten tijde van de totstandkoming van de (vorige) Verordening op de bedrijfsvaartuigen 2010 en het Ligplaatsenplan bedrijfsvaartuigen 2009, op verzoek van de gemeente door de diverse belangstellenden is ingevuld en waarop ze konden aangeven welke bedrijfsvaartuigen en ligplaatsen ze op dat moment gebruikten en wat hun wensen voor de toekomst waren voor wat betreft het aantal vaartuigen en ligplaatsen.

  • c.

    Belangstellende: het bedrijf dat een verzoek om één of meer ligplaatsvergunningen heeft ingediend dan wel één of meer inventarisatieformulieren heeft ingevuld.

  • d.

    Registratie: schriftelijk kenbaar maken van de wens in aanmerking te willen komen voor één of meerdere ligplaatsen middels het indienen van het inventarisatieformulier of een schriftelijke aanvraag;

  • e.

    College: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiden;

  • f.

    Ligplaats: dat gedeelte van het openbaar water waar afmeren van een bedrijfsvaartuig is toegestaan gedurende ten minste de periode tussen zonsondergang en zonsopkomst. Binnen de Singels geldt de afmeting van 4 x 12,5 meter per ligplaats, met uitzondering van de ligplaatsen waar speciale maatvoeringen gelden.

  • g.

    Ligplaatsvergunning: een vergunning voor een ligplaats voor een bedrijfsvaartuig, afgegeven op grond van de Verordening op de Bedrijfs- en pleziervaartuigen 2017;

  • h.

    Bedrijfsvaartuig: een vaartuig dat in hoofdzaak in gebruik is of in hoofdzaak bestemd is voor bedrijfsmatig gebruik; hieronder wordt ook verstaan een vaartuig dat feitelijk niet geschikt is om te worden gebruikt als middel tot verplaatsing te water (bijvoorbeeld dekschuit), met uitzondering van een dekschuit of vergelijkbaar vaartuig dat wordt gebruikt als terrasboot indien en voor zover voor die terrasboot een vergunning zoals bedoeld in de Algemene Plaatselijke Verordening is verleend en de locatie de aanduiding “Terrasboot” heeft in het vigerende Bestemmingsplan;

  • i.

    Aanvraag: Een verzoek om een ligplaatsvergunning van een belangstellende die is vermeld op de wachtlijst;

  • j.

    Ligplaatsenplan: Ligplaatsenplan van 13 juli 2018 behorende bij de Verordening op de Bedrijfs- en pleziervaartuigen 2017;

  • k.

    Verordening: Verordening op de bedrijfs- en pleziervaartuigen Leiden 2017.

Artikel 1.2 Toepassingsbereik

Deze beleidsregel is van toepassing op de toewijzing van beschikbare ligplaatsen voor bedrijfsvaartuigen als bedoeld in het Ligplaatsenplan die zijn vrijgekomen tussen 8 juli 2014 en 13 juli 2018, de datum van inwerkingtreding van de Verordening.

Hoofdstuk 2 De wachtlijst

Artikel 2.1 Vaststellen wachtlijst

  • 1.

    het college stelt op basis van artikel 16 van de Verordening de wachtlijst vast waarbij de volgende uitgangspunten gelden:

    • a.

      de ontvangstdatum van eerste registratie geldt als datum van registratie op de wachtlijst en bepaalt de volgorde van registratie op de wachtlijst;

    • b.

      een belangstellende komt slechts één keer voor op de wachtlijst;

    • c.

      indien het college meerdere registraties van dezelfde belangstellende heeft ontvangen, zijn deze samengevoegd, waarbij de datum van de eerste registratie de volgorde op de wachtlijst bepaalt;

    • d.

      de wachtlijst vermeldt de namen van de belangstellenden op volgorde van registratie en voor hoeveel bedrijfsvaartuigen belangstellenden op de wachtlijst staan.

Hoofdstuk 3. Toewijzen beschikbare ligplaatsen

artikel 3.1 Toewijzen ligplaatsen

  • 1.

    De volgende ligplaatsen zijn beschikbaar:

    • 1.

      Boommarkt ter hoogte van huisnummer 8;

    • 2.

      Boommarkt ter hoogte van huisnummer 11;

    • 3.

      Willem Barentszstraat, 2e plek gezien vanaf de Sumatrabrug;

    • 4.

      Witte Singel ter hoogte van huisnummer 103;

    • 5.

      Nieuwe Rijn ter hoogte van huisnummer 90.

  • 2.

    Het college doet aan de belangstellenden, op de volgorde van de registratie op de wachtlijst een aanbod voor een ligplaats

  • 3.

    Er kan maximaal een ligplaats per belangstellende worden toegewezen, waarbij de belangstellende een voorkeur kan aangeven ten aanzien van de (nog) beschikbare ligplaatsen.

artikel 3.2. Vergunnen ligplaats

  • 1.

    Het college beslist op de aanvraag van belangstellende overeenkomstig de Verordening, het Ligplaatsenplan en deze beleidsregel.

  • 2.

    Een vergunning wordt afgegeven voor een bepaalde tijd van tien jaar.

Artikel 3.3 Vervallen van de registratie

Het college verwijdert een belangstellende van de wachtlijst:

  • 1.

    Na het verlenen van een ligplaatsvergunning voor een ligplaats.

  • 2.

    Op schriftelijk verzoek van de belangstellende;

  • 3.

    Na het geheel dan wel gedeeltelijk weigeren of buiten behandeling stellen van de aanvraag om ligplaatsvergunning;

  • 4.

    Indien en voor zover de aangeboden ligplaats door belangstellende wordt geweigerd.

Artikel 3.4 Overige bepalingen ten aanzien van de wachtlijst

Een aanbod als bedoeld in artikel 3.1 lid 2 kan alleen dan met behoud van registratie en volgorde op de wachtlijst geweigerd worden indien de belangstellende voldoende aannemelijk kan maken dat de aangeboden ligplaats niet kan worden ingenomen met het vaartuig gelet op de omvang en/of diepgang van dat vaartuig.

Hoofdstuk 4 Overgangsbepaling

Artikel 4.1  

Belangstellenden die niet (volledig) in aanmerking zijn gekomen voor de toekenning van een ligplaats worden geregistreerd op een reservelijst voor de verdeling van vrijgekomen of nieuw beschikbare ligplaatsen op grond van de Verordening, voor welke verdeling het college nadere regels zal opstellen.

Hoofdstuk 5 Overige bepalingen

Artikel 5.1 Hardheidsclausule

Het college kan in gevallen waarin de toepassing van deze beleidsregel naar zijn oordeel tot een bijzondere hardheid leidt, afwijken van deze beleidsregel.

Artikel 5.2 Restbepaling

In de gevallen, waarin deze beleidsregel niet voorziet, beslist het college, waarbij hij zich uitsluitend zal laten leiden door overwegingen betrekking hebbend op een evenredige en rechtvaardige verdeling van de ligplaatsen en de belangen die de Verordening beoogt te beschermen.

Hoofdstuk 6 Slotbepalingen

Artikel 6.1 Inwerkingtreding en vervallen beleidsregel

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na openbare bekendmaking in de Stadskrant en komt van rechtswege te vervallen indien de beschikbare ligplaatsen zijn verdeeld conform deze beleidsregel.

Artikel 6.2 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: ‘Beleidsregel wachtlijst bedrijfsvaartuigen’.

 

Toelichting op Beleidsregel wachtlijst bedrijfsvaartuigen

Algemeen

Op 13 juli 2018 is de Bedrijfs- en pleziervaartuigenverordening 2017 (hierna Verordening) in werking getreden. In artikel 29 lid 6 van die verordening is opgenomen dat het college de ligplaatsen voor bedrijfsvaartuigen verdeelt die zijn vrijgekomen tussen 8 juli 2014 en het inwerkingtreden van deze Verordening en die niet in de tussentijd zijn uitgegeven. Deze beleidsregel ziet dan ook alleen op de verdeling van de ligplaatsen in de genoemde periode. Voor de verdeling van ligplaatsen die zijn vrijgekomen ná de inwerkingtreding van de Verordening worden andere beleidsregels opgesteld waarin een verdelingssystematiek op basis van gewogen loting zal worden opgenomen.

 

Al enige jaren worden belangstellenden voor een ligplaatsvergunning voor een bedrijfsvaartuig geregistreerd op een lijst. Deze lijst werd gehanteerd als wachtlijst, echter deze wachtlijst heeft nimmer formeel die status gekregen. In de Verordening is in artikel 29, vijfde en zesde lid een overgangsregeling opgenomen. Met deze regeling wordt de wachtlijst alsnog geformaliseerd en zullen de gedurende de afgelopen jaren wegens een vergunningstop niet uitgegeven plekken via deze wachtlijst alsnog worden uitgegeven.

 

Alvorens tot verdeling kan worden overgegaan dient de wachtlijst formeel door het college te worden vastgesteld. Het college heeft belangstellenden die op de meest recente versie van de lijst stonden vermeld aangeschreven met het verzoek om de bij het college bekende gegevens op juistheid te controleren. Op basis van de reacties is een lijst opgesteld die door het college is vastgesteld.

 

Om op basis van de wachtlijst tot een transparante en eenduidige verdeling van beschikbare ligplaatsen te kunnen komen dienen enkele regels te worden opgesteld. Het college heeft, gelet op artikel 16 en artikel 29 lid 6 van de Verordening de volgende beleidsregels vastgesteld. Aan de hand van deze regels kan worden overgegaan tot het verdelen van de beschikbare ligplaatsen aan belangstellenden op de wachtlijst.

 

De gemeenteraad heeft bij motie M.180017.2 van 21 juni 2018 de wens geuit om belangstellenden die bij de verdeling op basis van deze beleidsregels niet in aanmerking komen voor een beschikbare ligplaats, mee te nemen bij de uitgifte van ligplaatsen voor bedrijfsvaartuigen. Dit gebeurt op basis van een nog vast te stellen beleidskader dat ziet op de verdeling van ligplaatsen die beschikbaar zijn gekomen na de inwerkingtreding van de Verordening.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 2.1

Een belangstellende komt slechts eenmaal voor op de wachtlijst. In het geval dat een belangstellende op meerdere momenten de wens kenbaar heeft gemaakt voor een of meerdere ligplaatsen, dan zijn deze verzoeken samengevoegd tot één positie op de wachtlijst. De datum van de eerste registratie is leidend. Het aantal verzochte ligplaatsen van de registraties is bij elkaar opgeteld en het totaal is bij de positie op de wachtlijst aangegeven.

 

Doordat alle registraties van één belangstellende worden samengevoegd tot één registratie kan het beeld ontstaan dat een belangstellende die op meerdere momenten in de tijd de wens kenbaar heeft gemaakt voor één of meer ligplaatsen in aanmerking te willen komen daardoor met een grotere hoeveelheid gewenste ligplaatsen op de eerste registratiedatum op de wachtlijst komt te staan en daarmee aanspraak zou kunnen maken op onevenredig veel ligplaatsen. Deze situatie wordt voorkomen doordat er in artikel 3.1, derde lid, is bepaald dat per belangstellende maximaal een ligplaats worden uitgegeven.

 

Artikel 3.1

De belangstellenden voor een ligplaats worden op volgorde van de positie op de wachtlijst schriftelijk benaderd om hun belangstelling voor ten hoogste een van de beschikbare ligplaats kenbaar te maken. De lijst met belangstellenden wordt afgegaan tot het moment dat alle beschikbare ligplaatsen zoals bedoeld in het eerste lid zijn verdeeld.

 

Hierbij is een maximum van een ligplaats per belangstellende bepaald. Door een maximum te stellen wordt recht gedaan aan het idee van een wachtlijst. Vanwege het feit dat er in het verleden geen indieningsvereisten waren voor een plek op de wachtlijst zijn er belangstellenden geregistreerd met een zeer groot aantal gewenste ligplaatsen. Om te voorkomen dat de verdeling leidt tot het toekennen van alle beschikbare ligplaatsen aan één belangstellende geldt een maximum van een beschikbare ligplaats per belangstellende.

 

Artikel 3.2

Vergunningen worden verleend met in achtneming van het bepaalde in de Verordening en het bijbehorende ligplaatsenplan. Op grond van het bepaalde in artikel 10 van de Verordening kan een ligplaats voor bepaalde tijd worden vergund. De onder deze regeling verleende vergunningen zullen worden verleend voor een periode van 10 jaar.

 

Waar in het verleden vergunningen voor onbepaalde tijd werden verleend kiezen we nu voor een beperkte, zij het lange, duur. Hiermee wordt de transparantie en toegankelijkheid van de markt bereikt die wordt bedoeld in de Dienstenrichtlijn. Hiermee wordt aan de vergunninghouder een redelijke termijn geboden om zijn onderneming te voeren. Tevens wordt gezorgd dat periodiek nieuwe ondernemers de kans hebben om toe te treden tot deze markt. Een nieuwe vergunning die met ingang van deze regeling wordt verleend zal worden verleend voor 10 jaar. Nadat deze 10 jaarstermijn is verstreken zal de vergunning van rechtswege vervallen en opnieuw kunnen worden uitgegeven. Het verdelen van die vrijgekomen vergunningen, en alle in de toekomst nieuw vrij te komen ligplaatsen, zal plaatsvinden door middel van een systeem van gewogen loting. Dat systeem zal het college in een nadere beleidsregel verder uitwerken. Het college geeft met deze wijze verdeling, in combinatie met de gekozen bepaalde duur van een vergunning invulling aan het principe dat er voor nieuwkomers een mogelijkheid moet zijn om in een bepaalde markt toe te treden.

 

Artikel 3.3

Conform het bepaalde in artikel 8 en 18 van de Verordening kunnen er situaties zijn waarbij een aanvraag geweigerd wordt. Deze weigeringsgronden zijn onverkort van toepassing op de toewijzing van ligplaatsen middels deze wachtlijst.

 

Artikel 3.4 Overige bepalingen ten aanzien van de wachtlijst

Een aanbod als bedoeld in artikel 3.1 lid 2 kan alleen dan met behoud van registratie en positie op de wachtlijst geweigerd worden indien de aangeboden ligplaats(en) niet kunnen worden ingenomen met het een vaartuig gelet op de omvang en/of diepgang van dat vaartuig.

 

Alleen als het vaartuig vanwege omvang, diepte, hoogte etc. niet geschikt is voor de aangeboden ligplaats kan een aanbod worden geweigerd met behoud van registratie en positie op de wachtlijst. het ligt op de weg van de belangstellende om dit aannemelijk te maken. Dit betekent dat als een aangeboden ligplaats hoewel geschikt en passend voor het vaartuig, vanwege andere redenen wordt geweigerd (bijvoorbeeld omdat de ligplaats niet in het centrum is of te ver verwijderd van andere ligplaatsen) de registratie op de wachtlijst wordt doorgehaald.

 

Artikel 4.1

De plekken die worden verdeeld volgens de wachtlijst zijn de plekken die in de periode tussen 8 juli 2014 en 13 juli 2018 zijn vrijgekomen. Voor ligplaatsen die na die periode zijn vrijgekomen en vrij gaan komen zal een nieuwe verdelingssystematiek worden toegepast. Dit zal een gewogen loting betreffen waarvan de inrichting, werking en uitvoering nog nader door het college zal worden bepaald. De lijst met belangstellenden die overblijft nadat volgens onderhavige regeling alle beschikbare ligplaatsen zijn verdeeld, zal worden meegenomen in en voor de nieuwe verdelingssystematiek. De positie op de lijst van belangstellenden vertegenwoordigt een waarde binnen die gewogen loting.