Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Den Helder

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder houdende regels omtrent het doorbraakfonds schulddienstverlening (Beleidsregel Doorbraakfonds schulddienstverlening Den Helder)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDen Helder
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder houdende regels omtrent het doorbraakfonds schulddienstverlening (Beleidsregel Doorbraakfonds schulddienstverlening Den Helder)
CiteertitelBeleidsregel Doorbraakfonds schulddienstverlening gemeente Den Helder
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Beleidsregel Noodfonds van 2 juli 2008.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-10-201901-05-2019nieuwe regeling

28-05-2019

gmb-2019-254190

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder houdende regels omtrent het doorbraakfonds schulddienstverlening (Beleidsregel Doorbraakfonds schulddienstverlening Den Helder)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Helder;

 

Gelet op de hem toekomende bevoegdheid;

 

Besluit:

-Vast te stellen de navolgende Beleidsregel: Doorbraakfonds schulddienstverlening gemeente Den Helder.

-In te trekken het besluit van 2 juli 2008 tot vaststelling van de beleidsregel Noodfonds.

Schuldhulpverlening.

 

Algemeen

Op 20 november 2017 is het beleidsplan Schulddienstverlening Den Helder 2018-2021 (“Schulden? Samen investeren in innovatieve oplossingen”) vastgesteld door de gemeenteraad. Onderdeel van dit beleidsplan is het inrichten van een zogenaamd Doorbraakfonds. Dit fonds is bedoeld om snel tot overname van schulden te kunnen besluiten. Door de inzet van financiële middelen uit dit fonds wordt een problematische schuldensituatie gestabiliseerd. De rust die daardoor ontstaat binnen een gezin vormt de basis voor het zoeken naar en werken aan een structurele oplossing. De regisseur schuldhulpverlening regelt in voorkomende situatie een betaling uit dit fonds en hij zorgt ook voor vastlegging hiervan in het systeem.Het fonds wordt uitsluitend gebruikt om een “doorbraak” te forceren omdat er geen andere mogelijkheden tot een oplossing zijn. Door middelen uit het fonds in te zetten wordt een nieuwe situatie gecreëerd waardoor ruimte ontstaat om te komen tot een duurzame oplossing. De verstrekking uit het fonds kan niet op zichzelf staan, maar maakt deel uit van een hulpverleningstraject en is, als uitgangspunt, altijd een lening die terugbetaald dient te worden.

Het Doorbraakfonds komt in de plaats van het Noodfonds. In de onderhavige beleidsregel worden de spelregels vastgelegd voor het gebruikmaken van het Doorbraakfonds.

 

Gemeentelijk beleid

 

 

Artikel 1. Het Doorbraakfonds schulddienstverlening

  • 1.

    Het Doorbraakfonds is een voorziening dat ingezet kan worden voor inwoners die te maken hebben met betalingsachterstanden en een (dreigende) problematische schuldensituatie.

  • 2.

    In zeer bijzondere situaties kunnen gezinnen met kinderen ook via het Doorbraakfonds geholpen worden als er sprake is van een dreigende afsluiting van energie, water of woningontruiming in verband met een huurschuld.

  • 3.

    Op het Doorbraakfonds kan een beroep gedaan worden als sprake is van een impasse binnen de schulddienstverlening. Er moet sprake zijn van een spoedeisende situatie. Door een verstrekking uit het Doorbraakfonds ontstaat perspectief om te komen tot een structurele oplossing.

  • 4.

    Het Doorbraakfonds voorziet niet in financiële verstrekkingen als dit veroorzaakt is door verwijtbaar gedrag (wangedrag) van de aanvrager en/of fraude.

  • 5.

    Het doorbraakfonds is geen algemene voorziening waaraan iedere inwoner rechten kan ontlenen. De regisseur schuldhulpverlening stelt de noodzaak vast na consultatie van een collega regisseur, kwaliteits- of beleidsadviseur of teamcoach.

  • 6.

    Er kan per inwoner eenmalig een beroep gedaan worden op het Doorbraakfonds.

Artikel 2. Voorwaarden

  • 1.

    Een tegemoetkoming uit het Doorbraakfonds wordt altijd verstrekt in de vorm van een lening.

  • 2.

    Een aanvrager en eventuele partner kunnen alleen in aanmerking komen voor een verstrekking uit het Doorbraakfonds als ingestemd wordt met een traject schuldhulpverlening in combinatie met begeleiding via een hulpverleningsinstelling of Kredietbank.

  • 3.

    Bij een verstrekking uit het Doorbraakfonds ondertekent de aanvrager en eventuele partner een overeenkomst ter terugbetaling.

  • 4.

    Een verstrekking uit het Doorbraakfonds wordt altijd rechtstreeks aan de debiteur betaald.

  • 5.

    Het bedrag dat uit het Doorbraakfonds verstrekt wordt, kan zo nodig meegenomen worden in de schuldregeling.

Artikel 3. Aanvraag

Om voor een verstrekking in aanmerking te komen wordt er een aanvraag ingediend door de regisseurs van het team schuldhulpverlening.

Artikel 4. Hardheidsclausule

Het college van burgemeester en wethouders kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van de bepalingen in deze beleidsregel, indien de toepassing van de beleidsregel tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

Artikel 5. Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel Doorbraakfonds schulddienstverlening Den Helder.

Artikel 6. Inwerkingtreding

Na bekendmaking treedt dit besluit in werking de dag na zijn publicatie en werkt terug tot 1 mei 2019.

 

 

Aldus besloten in de vergadering van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Den Helder van 28 mei 2019.

burgemeester

Koen Schuiling

secretaris

Robert Reus