Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Beek

Verordening burgerparticipatie sociaal domein gemeente Beek 2019

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBeek
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening burgerparticipatie sociaal domein gemeente Beek 2019
CiteertitelVerordening burgerparticipatie Sociaal Domein gemeente Beek
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de verordening burgerparticipatie sociaal domein gemeente Beek van 16 juli 2015.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2019Nieuwe regeling

27-06-2019

gmb-2019-186241

19vra00061

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening burgerparticipatie sociaal domein gemeente Beek 2019

DE RAAD VAN DE GEMEENTE BEEK;

 

gezien het voorstel van het college d.d. 21 mei 2019

 

gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo);

 

B E S L U I T :

 

vast te stellen de

 

Verordening burgerparticipatie sociaal domein gemeente Beek 2019

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder:

Wmo:

Wet van 9 juli 2014, houdende regels inzake de gemeentelijke ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, participatie, beschermd wonen en opvang; 

Jeugdwet:

Wet van 1 maart 2014 inzake regels over de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen;

Participatiewet:

Wet van 9 oktober 2003, houdende vaststelling van een wet inzake ondersteuning bij arbeidsinschakeling en verlening van bijstand door gemeenten (Wet werk en bijstand);

burgerparticipatie sociaal domein :

de gestructureerde wijze waarop de gemeente de bij de maatschappelijke ondersteuning betrokken burgers, instellingen en georganiseerde verbanden betrekt in de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van die maatschappelijke ondersteuning;

Adviesraad sociaal domein Beek:

de stichting Adviesraad sociaal domein Beek, zijnde de door het college als zodanig erkende en in deze gemeente actief zijnde vertegenwoordiging van de bij de maatschappelijke ondersteuning, Jeugdwet en Participatiewet betrokken burgers, instellingen en georganiseerde verbanden.

Artikel 2 Benoeming en samenstelling Adviesraad sociaal domein Beek

  • 1.

    Er is een Adviesraad sociaal domein Beek ter voorbereiding van college- en raadsbesluiten aangaande de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het beleid ten aanzien van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet.

  • 2.

    De Adviesraad sociaal domein Beek bestaat bij voorkeur uit vertegenwoordigers, contactpersonen en / of deskundigen, uit belangenorganisaties, vallend onder de werkingskracht van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet en voor zover mogelijk woonachtig binnen de gemeente Beek.

  • 3.

    De Adviesraad sociaal domein Beek kiest uit haar midden een bestuur, een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Zo nodig worden er werkgroepen ingesteld.

  • 4.

    De Adviesraad sociaal domein Beek stelt zelf haar statuten en haar huishoudelijk reglement vast.

Artikel 3 Doelstellingen

De burgerparticipatie Sociaal Domein heeft als doelstelling

  • 1.

    te bewerkstelligen dat de bij de maatschappelijke ondersteuning betrokken burgers, instellingen en georganiseerde verbanden vanuit een onafhankelijke positie optimaal betrokken zijn bij de voorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie van het beleid ten aanzien van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet;

  • 2.

    bij te dragen aan de totstandkoming en/of verbetering van het beleid ten aanzien van de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet.

  • 3.

    te volgen of het geformuleerde beleid neergelegd in de uitvoeringsplannen ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

Artikel 4 Beleidsterreinen

Het gemeentelijk beleid met betrekking tot het sociaal domein bestaande uit beleidsvoorbereiding, vaststelling, uitvoering en evaluatie daarvan.

Artikel 5 Werkwijze

  • 1.

    In het kader van de burgerparticipatie Sociaal Domein vragen het college en/of de gemeenteraad de Adviesraad sociaal domein Beek tijdig advies over alle voorgenomen besluiten die betrekking hebben op of verband houden met beleidsvoorbereiding, vaststelling of evaluatie van het beleid ten aanzien van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet, op een zodanige wijze dat de Adviesraad sociaal domein Beek minimaal 6 weken heeft om advies uit te brengen.

  • 2.

    Enkel in spoedeisende gevallen kan het college en/of de gemeenteraad de in lid 1 genoemde termijn voor het uitbrengen van advies korter zijn dan 6 weken. In voornoemd geval wordt de reden van het spoedeisende karakter door het college of de gemeenteraad toegelicht en zal het college en/of de gemeenteraad overleg plegen met de voorzitter en/of het bestuur van de Adviesraad sociaal domein Beek.

  • 3.

    De Adviesraad sociaal domein Beek is tevens gerechtigd uit eigen beweging advies uit te brengen aan het college en/of de gemeenteraad.

  • 4.

    Het advies van de Adviesraad sociaal domein Beek wordt aan het college en de gemeenteraad gestuurd. In het geval dat het college in een voorstel aan de gemeenteraad afwijken van dit advies, wordt aangegeven op welke gronden van het advies van de Adviesraad sociaal domein Beek is afgeweken. De Adviesraad sociaal domein Beek zal aansluitend over het ingenomen standpunt worden geïnformeerd.

  • 5.

    Los van het vorenstaande zal per geval bekeken worden of sprake kan zijn van in gezamenlijkheid voorbereiden van beleid (coproductie). Hiertoe wordt overgegaan indien beide partijen dit willen

  • 6.

    Het college voorziet de Adviesraad sociaal domein Beek tijdig van alle en begrijpelijke informatie, noodzakelijk om naar behoren te kunnen functioneren. Het betreft hier alle informatie die noodzakelijk is om beleid en uitvoering te begrijpen én om te kunnen reageren op plannen voor ontwikkelingen en wijzigingen. De informatie wordt desgevraagd in speciale leesvorm aangeleverd (digitaal, braille, grootletterschrift, daisy-rom).

  • 7.

    Tussen het college (eventueel vertegenwoordigd door de verantwoordelijk portefeuillehouder) en de Adviesraad sociaal domein Beek vindt minimaal

  • 8.

    Van overleg en afspraken met de Adviesraad sociaal domein Beek doet het college binnen 4 weken schriftelijke verslag aan de Adviesraad sociaal domein Beek.

  • 9.

    Het college wijst een vaste contactambtenaar aan als aanspreekpunt voor de Adviesraad sociaal domein Beek. De gemeente regelt de vergaderlocatie.

Artikel 6 Faciliteiten

  • 1.

    De Adviesraad sociaal domein Beek ontvangt een vergoeding waarmee het redelijkerwijze in staat kan worden geacht om in het kader van de uitvoering van deze verordening haar taken naar behoren uit te voeren.

  • 2.

    De in het vorige lid bedoelde subsidie wordt vastgesteld op basis van een jaarlijkse begroting. Deze dient vóór juni van het aan de gemeentebegroting voorafgaande jaar te worden ingediend.

Artikel 7 Slotbepalingen

  • 1.

    In alle gevallen waarin deze verordening niet voorziet met betrekking tot de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet beslist het college in goed overleg met de Adviesraad sociaal domein Beek.

  • 2.

    Deze verordening kan worden aangehaald als “Verordening burgerparticipatie Sociaal Domein gemeente Beek”.

  • 3.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van 1 juli 2019.

     

Aldus besloten door de raad der gemeente Beek in zijn openbare vergadering van 27 juni 2019.

De raadsgriffier,

GulielErven

De voorzitter,

Christinevan Basten - Boddin