Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
's-Gravenhage

Besluit aanwijzing locaties en perioden waar en waarbinnen het verboden is dieren te voederen (Artikel 2:65A van de APV)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Organisatie's-Gravenhage
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit aanwijzing locaties en perioden waar en waarbinnen het verboden is dieren te voederen (Artikel 2:65A van de APV)
CiteertitelAanwijzingsbesluit APV artikel 2:65A locaties en perioden waar en waarbinnen het verboden is dieren te voederen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpAanwijzingsbesluit APV artikel 2:65A locaties en perioden waar en waarbinnen het verboden is dieren te voederen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/%27s-Gravenhage/CVDR11313/CVDR11313_39.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-07-2019nieuwe regeling

16-07-2019

gmb-2019-183891

RIS303159 DSB/2019.259

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit aanwijzing locaties en perioden waar en waarbinnen het verboden is dieren te voederen (Artikel 2:65A van de APV)

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag

 

overwegende dat:

  • in de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag (APV) een voederverbod voor dieren is opgenomen, om daarmee hinder van overlastgevende dieren te voorkomen;

  • uit de wijken Morgenstond, Moerwijk en Mariahoeve het grootste aantal meldingen van rattenoverlast komt;

  • in de wijken Moerwijk en Mariahoeve reeds een integraal rattenoffensief wordt uitgevoerd;

 

besluit:

 

  • I.

    aan te wijzen als locaties als bedoeld in artikel 2:65A van de APV waar het verboden is gedurende de onder II. van dit besluit bepaalde periode dieren te voeren;

     

    Alle wegen zoals bedoeld in artikel 1:1 van de APV in de wijken ‘Morgenstond’ (omgeven door en inclusief de Erasmusweg, de Dedemsvaartweg, de Zuidwoldestraat, de Vreeswijkstraat en de Loevesteinlaan) ‘Moerwijk’ (omgeven door en inclusief de Melis Stokelaan, de Moerweg, het Laakkanaal, de spoorlijn Den Haag – Rotterdam, de gemeentegrens van Den Haag met Rijswijk en de Loevesteinlaan) en binnen de wijk ‘Mariahoeve en Marlot’ in de buurten ‘Burgen en Horsten’, ‘Landen’ en ‘Kampen’ (omgeven door en inclusief de Bezuidenhoutseweg, de gemeentegrens van Den Haag met Wassenaar en met Leidschendam-Voorburg, de spoorlijn Den Haag – Leiden, het IJsclubpad en de Carel Reinierszkade).

 

  • II.

    de periode gedurende welke het verboden is dieren te voederen te stellen van 1 januari tot en met 31 december;

 

  • III.

    dat dit besluit in werking treedt op de dag na bekendmaking in het gemeenteblad.

 

Den Haag, 16 juli 2019

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de wnd. secretaris,

Dineke ten Hoorn Boer

 

de burgemeester,

Pauline Krikke

 

 

Toelichting

 

Den Haag kent in de stad een aantal overlast gevende in het wild levende dieren. Het gaat hier bijvoorbeeld om ratten, meeuwen en in mindere mate duiven. Deze dieren worden aangetrokken door de stad omdat ze er een relatief makkelijk leven hebben. Vooral een ruim en constant aanbod van voedsel(resten) in de buitenruimte maakt de stedelijke omgeving erg aantrekkelijk. Op sommige plekken in de stad zijn deze dieren in zulke grote aantallen aanwezig dat de leefbaarheid in het geding is. De afgelopen jaren krijgt gemeente vanuit een aantal wijken in toenemende mate meldingen van de aanwezigheid van ratten en ook van overlast door meeuwen worden vaak meldingen gemaakt.

 

De overlast bestaat onder meer uit vervuiling door onder andere uitwerpselen en uit geluidsoverlast. Dit vormt ook een gevaar voor de volksgezondheid. In uitwerpselen van ratten, meeuwen en duiven zitten ziektekiemen die in geval van ratten bij mensen de ziekte van Weil kunnen overdragen. Geluidsoverlast door meeuwen in de nacht kan leiden door ernstig slaapgebrek, hetgeen een zeer negatieve invloed heeft op de gezondheid.

 

Zolang er door deze dieren gemakkelijk voedsel te vinden is heeft bestrijding nauwelijks zin. Zo hangt de omvang van de populatie ratten in een stad bijvoorbeeld nauw samen met het voedselaanbod. Wanneer er veel voedsel is, is bestrijding van ratten vrijwel onmogelijk omdat het lokaas in de vallen minder aantrekkelijk is dan het andere voedsel dat (ruimschoots) in de buitenruimte te vinden is. Naast vervuiling van de buitenruimte is voedergedrag door mensen een belangrijke bron van voedsel voor deze dieren. Wanneer er te veel voedsel in de buitenruimte wordt achtergelaten om dieren zoals eenden te voeren, dan vormt dit ook een welkome voedselbron voor ongewenste overlastgevende dieren.

 

Vanuit het oogpunt van preventie is daarom besloten een voederverbod in te stellen in Den Haag (artikel 2:65A van de APV). Dit voederverbod geldt op door het college aan te wijzen locaties, gedurende een door het college vast te stellen periode. De stadsdelen Escamp en Haagse Hout kennen van alle Haagse stadsdelen de grootste overlast door ratten. Daarom is besloten om hier in 2019 te starten met het rattenoffensief in de wijken Moerwijk en Mariahoeve. Deze wijken, aangevuld met de aan Moerwijk grenzende wijk Morgenstond, worden met dit aanwijzingsbesluit dan ook aangewezen als gebieden waar het verboden is dieren te voederen. De periode gedurende welke het verboden is dieren te voederen loopt het gehele jaar. Wanneer na evaluatie blijkt dat deze periode aangepast moet worden zal hiertoe besloten worden.

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit? En bent u belanghebbende? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen.

Stuur dit uiterlijk binnen zes weken na de datum bekendmaking van het besluit in.

 

Maakt u gebruik van internet.? Dien uw bezwaarschrift dan in via www.denhaag.nl/bezwaar. U heeft hiervoor DigiD nodig. Op www.denhaag.nl/bezwaar vindt u meer informatie. E-mailen kan niet.

 

Beschikt u niet over internet, dan kunt u het bezwaarschrift ook opsturen naar het volgende adres:

 

Burgemeester en wethouders van Den Haag,

AWB / bezwaar.

Postbus 12 600

2500 DJ DEN HAAG

 

Vermeld in uw bezwaarschrift:

naam, adres, telefoonnummer (waar wij u overdag kunnen bereiken) en emailadres;

de datum en handtekening;

een duidelijke omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt. Stuur een kopie van het besluit mee en noem het kenmerk;

de argumenten voor bezwaar.

 

Dient u namens iemand anders het bezwaar in? Stuur dan een schriftelijke en ondertekende verklaring (volmacht) mee waaruit blijkt dat u namens die persoon het bezwaar mag indienen.

 

Bij een spoedeisend belang kunt u na het indienen van een bezwaarschrift een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank Den Haag.