Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rotterdam

Vaststellingsbesluit handhavingsmodel Drank- en Horecawet 2019

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRotterdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVaststellingsbesluit handhavingsmodel Drank- en Horecawet 2019
CiteertitelVaststellingsbesluit handhavingsmodel Drank- en Horecawet 2019
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp
Externe bijlageHandhavingsmodel Drank- en Horecawet 2019

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Het handhavingsmodel Drank- en Horecawet, vastgesteld op 24 juni 2013, zoals gepubliceerd in het Gemeenteblad 2013, nummer 78: Handhavingsarrangement Drank- en Horecawet, wordt ingetrokken; CVDR301361

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-07-2019Nieuwe regeling

24-06-2019

gmb-2019-170668

Gemeenteblad 2019, nummer 93

Tekst van de regeling

Intitulé

Vaststellingsbesluit handhavingsmodel Drank- en Horecawet 2019

De burgemeester van de gemeente Rotterdam,

 

Gelezen het voorstel van de directeur van Directie Veiligheid van 21 juni 2019,

 

overwegende dat:

  • -

    de burgemeester is belast met de uitvoering van de Drank- en Horecawet;

  • -

    het huidige handhavingsmodel Drank- en Horecawet is geactualiseerd;

besluit vast te stellen:

 

Het handhavingsmodel Drank- en Horecawet 2019

Artikel 1

Het handhavingsmodel Drank- en Horecawet 2019, zoals opgenomen in de bijlage en te vinden via www.rotterdam.nl/horeca, wordt vastgesteld.

Artikel 2

Het handhavingsmodel Drank- en Horecawet, vastgesteld op 24 juni 2013, zoals gepubliceerd in het Gemeenteblad 2013, nummer 78: Handhavingsarrangement Drank- en Horecawet, wordt ingetrokken.

Artikel 3

Het handhavingsmodel treedt in werking op de eerste dag na de dagtekening van het Gemeenteblad waarin het wordt geplaatst.

 

Aldus vastgesteld op 24 juni 2019.

De burgemeester van Rotterdam,

Ing. A.Aboutaleb

Bijlage Handhavingsmodel Drank- en Horecawet Rotterdam 2019

Voorwoord

Sinds 2013 ben ik verantwoordelijk voor het toezicht en de handhaving op de Drank- en Horecawet. De afgelopen jaren heb ik gezien dat er in meerdere opzichten veranderingen zijn geweest in de naleving en het toezicht op deze wet. Zo is de controle op leeftijdsgrenzen bij het verstrekken van alcohol, door goede samenwerking tussen gemeente en ondernemers, sterk verbeterd. Ondanks deze verbetering, blijft dit onderwerp extra aandacht verdienen.

Daarnaast zie ik dat er vaker alcohol wordt verstrekt vanuit inrichtingen die niet over een (juiste) vergunning beschikken.

 

Deze veranderingen vragen een aanpassing van het handhavingsmodel uit 2013.

Het vernieuwde model biedt de mogelijkheid om gerichter te handhaven op de toename van illegale verstrekpunten en – daar waar nodig – meer lik op stuk beleid te voeren. Net als in de Horecanota 2017 - 2021 is het vertrouwen in de ondernemer het uitgangspunt. Indien iemand dit vertrouwen schaadt, treed ik daar tegen op.

 

Naast het toezicht en de handhaving op de Drank- en Horecawet, proberen we samen met partners het overmatig alcoholgebruik en de daarmee gepaarde overlast tegen te gaan.

Een mooi voorbeeld is de aanpak tegen het schenken van alcohol aan mensen in beschonken toestand, die samen met diverse horecaondernemers en politie op dit moment wordt ontwikkeld.

 

Ing. A. Aboutaleb

Burgemeester van Rotterdam

Handhavingsmodel

In dit model wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende typen instellingen, inrichtingen en ondernemers die alcohol schenken dan wel verstrekken (horeca, slijterijen, paracommercie, evenementen en niet Drank- en Horecawet- vergunningplichtige bedrijven, zoals supermarkten en snackbars). Dit onderscheid is van belang omdat niet alle verkooppunten over een Drank- en Horecawetvergunning hoeven te beschikken. Ook kunnen per domein of instelling verschillende bepalingen uit de Drank- en Horecawet van toepassing zijn.

 

Het handhavingsmodel van de Drank- en Horecawet sluit aan bij het handhavingsarrangement uit de Horecanota 2017 - 2021. Daarnaast staat het in verbinding met het Preventieplan en het Evenementenvergunningenbeleid.

Doel

Het doel van het handhavingsmodel is duidelijkheid verschaffen aan toezichthouders en drankverstrekkers over de naleving van de Drank- en Horecawet. Hiermee willen we schadelijk alcoholgebruik onder jongeren en alcoholgerelateerde openbare ordeproblemen, zoals overlast, agressie en geweld tegengaan. De achterliggende gedachte van het model bestaat dus uit zowel een gezondheidsperspectief als een openbare orde perspectief. Beide perspectieven zijn leidend voor de opbouw van de handhavingsstappen. Op overtredingen, die direct van invloed zijn op de openbare orde of de gezondheid, wordt zwaarder ingezet.

Toezicht

De Drank- en Horecawet maakt de burgemeester verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de Drank- en Horecawet. De burgemeester wijst toezichthouders aan. In lijn met het toezichtmodel uit de Horecanota 2017 - 2021, staan het vertrouwen in de ondernemer en het verminderen van de lasten ook centraal in het toezicht op de Drank- en Horecawet. Door middel van een risicoanalyse vindt gerichte toezicht en handhaving plaats. Dit betekent dat een ondernemer of paracommerciële rechtspersoon die de regels goed naleeft, minder wordt gecontroleerd. Degene die vaker overtredingen begaat valt onder verscherpt toezicht.

Uitgangspunten

Dit handhavingsmodel heeft een aantal uitgangspunten:

Integrale aanpak tegen alcoholgebruik is noodzakelijk

Naast toezicht en handhaving, moet ook preventief worden gekeken hoe het schadelijk alcoholgebruik onder jongeren teruggebracht kan worden en alcoholgerelateerde verstoringen van de openbare orde tegen kunnen worden gegaan. In het Preventieplan staat beschreven hoe hieraan wordt bijgedragen. Een voorbeeld is de inzet van testaankopers1. Het Preventieplan bevat ook voorbeelden van aanpakken in samenwerking met verschillende branches, waarbij de gemeente een ondersteunende functie heeft en niet direct handhavend optreedt. Een voorbeeld is de aanpak uit Stockholm om

op festivals overmatig alcoholgebruik tegen te gaan. Daar worden speciale trainingen gegeven aan het barpersoneel en toezichthouders hebben een coachende rol richting barmedewerkers.

 

Naast het toezicht en de handhaving op de verstrekkers van alcohol, wordt ook toezicht gehouden op de gebruikers. Zo worden minderjarigen die in het bezit zijn van alcohol beboet of doorverwezen naar Halt.

Proportionaliteit en subsidiariteit

Een bestuursrechtelijke handhavingsmaatregel moet aan de vereisten van proportionaliteit en subsidiariteit voldoen.

Dit houdt in dat de maatregel niet verder mag strekken dan noodzakelijk en dat bij de keuze uit verschillende bevoegdheden geen zwaardere bevoegdheid wordt gebruikt dan de concrete situatie vereist. De feiten en omstandigheden van de situatie spelen dan ook een rol bij de beoordeling of en welke maatregel nodig is. De proportionaliteit en subsidiariteit zijn in het handhavingsarrangement ingebouwd.

Afweging belang ondernemer/paracommerciële rechtspersoon

De burgemeester weegt in zijn besluitvorming over een bestuurlijke maatregel het belang van de ondernemer en paracommerciële rechtspersoon af tegen dat van de gezondheid van jongeren en de openbare orde. De gezondheid van jongeren en de openbare orde wegen daarbij zwaar.

Bevoegdheden

Een aantal bevoegdheden is in dit handhavingsmodel van belang:

Afwijkingsbevoegdheid

De burgemeester heeft bij zijn besluitvorming over de te treffen maatregelen een inherente afwijkingsbevoegdheid.

De stappen in het handhavingskader gelden daarbij als uitgangspunt. Als de feiten en omstandigheden hiertoe aanleiding geven, kan de burgemeester afwijken van deze uitgangspunten. Zo kan worden besloten om een stap over te slaan

en niet eerst te waarschuwen maar meteen tot een maatregel over te gaan, bijvoorbeeld als sprake is van ernstige gezondheidsschade als gevolg van de verstrekking van alcoholhoudende drank. Bij een dergelijk besluit wordt dit expliciet gemotiveerd.

Bestuursrecht en strafrecht

Het kan zijn dat een incident of overtreding zowel op basis van het bestuursrecht als op basis van het strafrecht een maatregel of sanctie wordt opgelegd. Bestuursrecht en strafrecht kunnen naast elkaar worden toegepast. Het OM kan besluiten om degene die de overtreding heeft begaan te vervolgen. De burgemeester kan daarnaast een bestuursrechtelijke maatregel nemen.

Erfelijke belasting

Handhaving vindt plaats per ondernemer of paracommerciële rechtspersoon, per instelling en per locatie. Wanneer een nieuwe ondernemer of paracommerciële rechtspersoon het bedrijf overneemt, worden in beginsel de stappen in het handhavingsarrangement ‘gereset’, dus teruggebracht naar de startsituatie.

“Erfelijke belasting” geldt in ieder geval als een ondernemer of paracommerciële rechtspersoon zijn ondernemingsvorm wijzigt, bijvoorbeeld wanneer er een vennoot in de zaak bij komt. De intredende ondernemer krijgt dan ook te maken met het verleden van zijn compagnon. Het stappenplan blijft in dit geval gewoon gelden, dus bij een volgende overtreding, ook al is er een nieuwe vennoot, volgt gewoon de volgende stap. Het stappenplan wordt niet ‘gereset’. Dit geldt ook als een ondernemer of paracommerciële rechtspersoon in de tussentijd zijn Drank- en Horecawetvergunning wijzigt of vernieuwt.

Handhavende mogelijkheden

De Drank- en Horecawet kent de volgende handhavingsinstrumenten:

 

Onderwerp

Artikel

Opmerking

Intrekken van de DHW-vergunning

31 DHW

 

Schorsen van de vergunning

32 DHW

Dit is een instrument dat alleen van toepassing is op niet-imperatieve intrekkingsgronden. Dit betekent dat de burgemeester de DHW-vergunning voor maximaal 12 weken kan schorsen.

Verwijderen van bezoekers

36 DHW

 

Bestuurlijke boete

44a DHW e.v.

De hoogte van de bestuurlijke boete is vastgelegd in de bijlage van het Besluit Bestuurlijke Boete Drank- en Horecawet.

Strafbeschikking

45 DHW

Een minderjarige die in het bezit is van alcohol op een voor het publiek toegankelijke plaats, kan worden gestraft met een geldboete van de eerste categorie of worden doorverwezen naar Halt.

Three strikes out

19a DHW

Niet DHW-vergunningplichtige bedrijven die alcohol verkopen, zoals supermarkten en snackbars, kunnen worden gesanctioneerd als ze in een periode van 12 maanden drie keer hetzelfde artikel (art. 20, lid 1) overtreden. Met dit instrument kan de burgemeester een ondernemer het recht om alcohol te verkopen tijdelijk ontnemen, minimaal voor 1 week en maximaal voor 12 weken.

Daarnaast zijn onderstaande instrumenten uit de Gemeentewet van toepassing:

 

Onderwerp

Artikel

Opmerking

Dwangsom/bestuursdwang

125 Gemeentewet

 

Sluiting van een horeca-inrichting

174 Gemeentewet

 

En onderstaand artikel uit de APV:

 

Onderwerp

Artikel

Opmerking

Regulering paracommerciële rechtspersonen

2.34b APV

De Drank- en Horecawet verplicht gemeenten om regels te stellen ter voorkoming van oneerlijke mededinging waaraan paracommerciële rechtspersonen die in eigen beheer horecafaciliteiten exploiteren zich te houden hebben bij de verstrekking van alcoholhoudende drank. In artikel 2.34b van de APV zijn deze regels opgenomen.

Bestuurlijke boete

De Drank- en Horecawet kent het instrument bestuurlijke boete. De bestuurlijke boete kan zonder waarschuwing en rechtstreeks, zonder tussenkomst van de rechter, worden opgelegd. De boete die wordt geïnd, valt toe aan de gemeente. Het voordeel van deze maatregel is dat direct kan worden gereageerd op een overtreding (lik op stuk). Dit geldt ook voor de strafbeschikking aan minderjarigen.

Handhavingskader

Indeling in categorieën

In het handhavingsarrangement zijn de overtredingen die betrekking hebben op de vergunningplichtige domeinen (horeca, paracommercie en slijterijen) in vier categorieën verdeeld:

  • Categorie 1: Het verstrekken van alcoholhoudende drank zonder vergunning

  • Categorie 2: Het verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar en het verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik elders dan ter plaatse

  • Categorie 3: Ernstige overtredingen (overtredingen die direct van invloed zijn op de gezondheid van jongeren en/of de openbare orde)

  • Categorie 4: Overige overtredingen

  • Bij iedere categorie hoort een bepaald stappenplan. Daarnaast worden in het arrangement de overtredingen die betrekking hebben op niet Drank- en Horecawet vergunningplichtige bedrijven (bijvoorbeeld supermarkten) en evenementen apart vermeld.

Periode waarin een overtreding blijft meetellen

Voor het handhavingsarrangement geldt dat een volgende stap wordt gezet in het stappenplan wanneer binnen een jaar na een vorige constatering opnieuw een overtreding plaatsvindt. Een overtreding blijft wel vijf jaar meetellen. Vindt een overtreding plaats binnen vijf jaar na de vorige overtreding, maar is die vorige overtreding langer dan een jaar geleden, dan wordt de handhavingsstap die voor de betreffende ondernemer of paracommerciële rechtspersoon geldt herhaald.

Niet-limitatieve opsomming

Dit handhavingsmodel kent een niet-limitatieve opsomming van verschillende overtredingen en het daarbij horende stappenplan van waarschuwingen en maatregelen. Dit houdt in dat niet alle overtredingen van de Drank- en Horecawet zijn opgenomen in het handhavingskader. Hierdoor kan de toezicht- en handhavingscapaciteit gericht worden ingezet. Dit laat onverlet dat de bepalingen uit de Drank- en Horecawet die niet zijn opgenomen in het handhavingsmodel de burgemeester te allen tijde de mogelijkheid bieden om handhavend op te treden.

Zo wordt bijvoorbeeld bij de afwezigheid van een leidinggevende of barvrijwilliger aansluiting gezocht bij de handhavings- stappen die staan vermeld in het handhavingsarrangement behorende bij de Horecanota 2017 - 2021. Deze overtreding wordt niet apart vermeld in dit arrangement.

Primair handhavingsproces

Een verzoek aan de burgemeester tot het nemen van een bestuurlijke maatregel kan worden ingediend door de toezichthoudende partij. Vervolgens worden, indien daar aanleiding toe is, belanghebbenden uitgenodigd voor een zienswijzengesprek of bestaat de mogelijkheid om schriftelijk een zienswijze in te dienen.

De ondernemer of paracommerciële rechtspersoon (en/of raadsman) wordt in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze te geven over het voorliggende dossier. Na deze zienswijze worden alle feiten en omstandigheden afgewogen ten opzichte van wet- en regelgeving en het handhavingsarrangement. Vervolgens neemt de burgemeester een beslissing. Het besluit wordt bekend gemaakt aan de ondernemer of paracommerciële rechtspersoon, eventuele andere belanghebbenden

en de handhavingspartners. Indien de ondernemer of paracommerciële rechtspersoon van een inrichting of een andere belanghebbende zich niet kan verenigen met het besluit van de burgemeester kan hiertegen bezwaar worden gemaakt.

Handhavingsarrangement

Hieronder worden de handhavingsstappen van de overtredingen van de Drank- en Horecawet per domein weergegeven. In het handhavingsarrangement zijn de overtredingen die betrekking hebben op de vergunningplichtige domeinen (horeca, paracommercie en slijterijen) in vier categorieën verdeeld:

  • Categorie 1: Het verstrekken van alcoholhoudende drank zonder vergunning

  • Categorie 2: Het verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar en het verstrekken van alcohol- houdende drank voor gebruik elders dan ter plaatse

  • Categorie 3: Ernstige overtredingen (overtredingen die direct van invloed zijn op de gezondheid van jongeren en/of de openbare orde)

  • Categorie 4: Overige overtredingen

Daarnaast worden in het arrangement de overtredingen die betrekking hebben op niet Drank- en Horecawet vergunningplichtige bedrijven (bijvoorbeeld supermarkten) en evenementen apart vermeld.

Bij het domein paracommercie zijn eveneens de maatregelen opgenomen die volgen bij overtreding van artikel 2.34b van de APV (regulering paracommerciële rechtspersonen).

Handhavingscategorieën vergunningplichtige domeinen (horeca, paracommercie, slijterijen)

Categorie Categorie 1: Het verstrekken van alcoholhoudende drank zonder vergunning

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

1e constatering: waarschuwing (alcoholverstrekking dient onmiddellijk gestaakt te worden).

(zie toezichthouder)

2e en verdere constateringen (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester (alcoholverstrekking dient onmiddellijk gestaakt te worden).

Sluiten inrichting onbepaalde tijd.

Categorie 2: Het verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar* en het verstrek- ken van alcoholhoudende drank voor gebruik elders dan ter plaatse

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

1e constatering: bestuurlijke boete.

(zie toezichthouder)

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): verhoging van de bestuurlijke boete met 50%.

(zie toezichthouder)

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

Intrekken Drank- en Horecawetvergunning.

* Indien de overtreding plaatsvindt met inzet van testaankopers, ontvangt de ondernemer bij de eerste overtreding een waarschuwingsbrief. Vanaf de tweede constatering binnen een jaar worden de reguliere handhavingsstappen gevolgd.

Categorie 3: Ernstige overtredingen (overtredingen die direct van invloed zijn op de gezondheid van jongeren en/of de openbare orde)

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

1e constatering: waarschuwing.

(zie toezichthouder)

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

Schorsen Drank- en Horecawetvergunning voor 12 weken.

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

Intrekken Drank- en Horecawetvergunning.

Categorie 4: Overige overtredingen

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

1e constatering: waarschuwing.

(zie toezichthouder)

2e constatering: waarschuwing.

(zie toezichthouder)

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

Schorsen Drank- en Horecawetvergunning voor 4 weken.

4e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

Schorsen Drank- en Horecawetvergunning voor 12 weken.

5e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

Intrekken Drank- en Horecawetvergunning.

Horeca

Hieronder worden de relevante artikelen en categorie indeling genoemd:

 

Overtreding

Omschrijving artikel

Categorie

Artikel 3

Verstrekken van alcoholhoudende drank zonder (rechtsgeldige) vergunning.

Categorie 1

Artikel 13 lid 1

Het is verboden in een horecalokaliteit of op een terras alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse.

Categorie 2

Artikel 20 lid 1

Verstrekken alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar zonder daarbij de leeftijd vast te stellen.

Categorie 2

Artikel 20 lid 5

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.

Categorie 3

Artikel 20 lid 6

Het is verboden in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen dienst te doen in een slijt- lokaliteit of horecalokaliteit.

Categorie 3

Artikel 12 lid 1

Het is verboden alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse anders dan in een in de vergunning vermelde horecalokaliteit of anders dan op een in de vergunning vermeld terras, tenzij het betreft het vanuit zodanige lokaliteit afleveren van alcoholhoudende drank op bestelling in hotelkamers ingericht voor nachtverblijf of het verstrekken van alcoholhoudende drank door het in dergelijke hotelkamers beschikbaar te stellen.

Categorie 4

Artikel 20 lid 4

Bij de voor het publiek bestemde toegang tot een horecalokaliteit, een slijtlokaliteit, een ruimte als bedoeld in artikel 18, tweede lid, of een vervoermiddel waarin bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank wordt verstrekt, dient duidelijk zichtbaar en goed leesbaar te worden aangegeven welke leeftijdsgrens of leeftijdsgrenzen gelden. Bij regeling van Onze Minister kunnen daaromtrent nadere regels worden gesteld of modellen worden vastgesteld

Categorie 4

Artikel 24 lid 3

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit, gedurende de tijd dat daarin dranken worden verstrekt, personen jonger dan 16 jaar dienst te laten doen

Categorie 4

Paracommercie

Overtreding

Omschrijving artikel

Categorie

Artikel 3

Verstrekken van alcoholhoudende drank zonder (rechtsgeldige) vergunning.

Categorie 1

Artikel 13 lid 1

Het is verboden in een horecalokaliteit of op een terras alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse.

Categorie 2

Artikel 20 lid 1

Verstrekken alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar zonder daarbij de leeftijd vast te stellen.

Categorie 2

Artikel 20 lid 5

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.

Categorie 3

Artikel 20 lid 6

Het is verboden in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stof- fen dienst te doen in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit.

Categorie 3

Artikel 12 lid 1

Het is verboden alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse anders dan in een in de vergunning vermelde horecalokaliteit of anders dan op een in de vergun- ning vermeld terras, tenzij het betreft het vanuit zodanige lokaliteit af- leveren van alcoholhoudende drank op bestelling in hotelkamers ingericht voor nachtverblijf of het verstrekken van alcoholhoudende drank door het in dergelijke hotelkamers beschikbaar te stellen

Categorie 4

Artikel 20 lid 4

Bij de voor het publiek bestemde toegang tot een horecalokaliteit, een slijtlokaliteit, een ruimte als bedoeld in artikel 18, tweede lid, of een ver- voermiddel waarin bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank wordt verstrekt, dient duidelijk zichtbaar en goed leesbaar te worden aangegeven welke leeftijdsgrens of leeftijdsgrenzen gelden. Bij regeling van Onze Minister kunnen daar- omtrent nadere regels worden gesteld of modellen worden vastgesteld.

Categorie 4

Artikel 24 lid 3

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit, gedurende de tijd dat daarin dranken worden verstrekt, personen jonger dan 16 jaar dienst te laten doen.

Categorie 4

Handhaving bij overtreding van artikel 2.34b van de APV (regulering paracommerciële rechtspersonen)

De Drank- en Horecawet verplicht gemeenten bij verordening regels te stellen ter voorkoming van oneerlijke mededinging, waaraan paracommerciële rechtspersonen die in eigen beheer horecafaciliteiten exploiteren zich te houden hebben bij de verstrekking van alcoholhoudende drank.

In artikel 2.34b van de APV zijn deze regels opgenomen. In het eerste lid van het artikel wordt bepaald dat een para- commercieel rechtspersoon maximaal 12 bijeenkomsten per jaar kan organiseren van persoonlijke aard of bijeenkomsten die gericht zijn op personen welke niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn.

In onderstaand schema worden de maatregelen van de overtredingen van het artikel weergegeven.

 

Overtredingen

Handhavingsstappen

Artikel 2.34b, derde lid (het is niet toegestaan om tijdens een bijeenkomst als bedoeld in het eerste lid een verlaatje te krassen).

• 1e constatering: waarschuwing

• 2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): beperking van het aantal bijeenkomsten naar 6

• 3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): mogelijkheid om bijeenkomsten te organiseren wordt geheel ontnomen2

Artikel 2.34b, vierde lid (een paracommercieel rechtspersoon houdt een bijeenkomst als bedoeld in het eerste lid zonder hiervan melding te doen aan de burgemeester).

Artikel 2.34b, vijfde lid onder c (een paracommercieel rechtspersoon organiseert bedrijfsmatig een commercieel feest gericht op derden).

Artikel 2.34b, vijfde lid onder d (artikel 20, eerste of tweede lid van de Drank- en Horecawet is overtreden)3.

Handhaving bij incidenten tijdens bijeenkomsten

Indien zich incidenten voordoen tijdens de bijeenkomsten kunnen eveneens beperkingen worden opgelegd ten aanzien van het aantal bijeenkomsten. Afhankelijk van de ernst van het incident wordt eerst gewaarschuwd of wordt de mogelijkheid om bijeenkomsten te organiseren direct gedeeltelijk beperkt of volledig ingetrokken.

Slijterijen

Overtreding

Omschrijving artikel

Handhavingskader

Artikel 3

Verstrekken van alcoholhoudende drank zonder (rechtsgeldige) vergunning.

Categorie 1

Artikel 20 lid 1

Verstrekken alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar zonder daarbij de leeftijd vast te stellen.

Categorie 2

Artikel 20 lid 5

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit of op een terras de aanwezigheid toe te laten van een persoon die in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen verkeert.

Categorie 3

Artikel 20 lid 6

Het is verboden in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope stoffen dienst te doen in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit.

Categorie 3

Artikel 20 lid 2

Het is verboden in een slijtlokaliteit de aanwezigheid toe te laten van een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, anders dan onder toezicht van een persoon van 21 jaar of ouder.

Categorie 4

Artikel 24 lid 3

Het is verboden in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit, gedurende de tijd dat daarin dranken worden verstrekt, personen jonger dan 16 jaar dienst te laten doen.

Categorie 4

Artikel 14 lid 1

Het is verboden een slijtlokaliteit gelijktijdig in gebruik te hebben voor het verrichten van andere bedrijfsactiviteiten dan die welke tot het slijtersbedrijf behoren dan wel toe te laten dat daarin zodanige activiteiten worden uitgeoefend.

Categorie 4

Niet Drank- en Horecawet vergunningplichtige bedrijven

Bijvoorbeeld supermarkten en snackbars

Overtreding

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

Artikel 20 lid 1: Verstrekken van alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar zonder de leeftijd vast te stellen.*

1e constatering: bestuurlijke boete.

(zie toezichthouder)

 

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): verhoging van de bestuurlijke boete met 50%.

(zie toezichthouder)

 

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces- verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

Ontzeggen bevoegdheid verkopen zwak-alcoholhoudende drank voor 12 weken (Artikel 19a lid 1).

Artikel 25 lid 1 onder a: Alcoholhoudende drank aanwezig hebben in een ruimte die voor publiek geopend is.

Artikel 25 lid 1 onder b: Alcoholhoudende drank in voorraad hebben in voor het publiek niet toegankelijke delen.

1e constatering: waarschuwing.

(zie toezichthouder)

 

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): bestuurlijke boete.

 

 

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): verhoging van de bestuurlijke boete met 50%.

(zie toezichthouder)

Artikel 25 lid 2:

Toelaten dat alcoholhoudende drank in een voor publiek geopende ruimte wordt genuttigd.

1e constatering: bestuurlijke boete.

(zie toezichthouder)

 

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): verhoging van de bestuurlijke boete met 50%.

(zie toezichthouder)

 

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmak- en en dossier naar burgemeester.

Sluiten bedrijf onbepaalde tijd.

* Indien de overtreding plaatsvindt met inzet van testaankopers, ontvangt de ondernemer bij de eerste overtreding een waarschuwingsbrief. Vanaf de tweede constatering binnen een jaar worden de reguliere handhavingsstappen gevolgd.

Evenementen

Overtreding

Toezichthouder

Gemeente (burgemeester)

Artikel 20 lid 1: Verstrekken alcoholhoudende drank aan jongeren onder de 18 jaar zonder daarbij de leeftijd vast te stellen.*

1e constatering: bestuurlijke boete.

(zie toezichthouder)

 

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): verhoging van de bestuurlijke boete met 50%.

Bij een volgende aanvraag kunnen verscherpte voorschriften in de ontheffing art. 35 worden opgenomen.

 

3e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

De houder van de ontheffing komt niet meer in aanmerking voor een ontheffing.

Artikel 35 lid 1: Verstrekken van alcoholhoudende drank zonder ontheffing/het verstrekken van sterke drank.

1e constatering: waarschuwing (alcoholverstrekking van sterke drank c.q. waar geen ontheffing voor is verleend, dient onmiddellijk gestaakt te worden).

(zie toezichthouder)

 

2e en verdere constateringen (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester (alcoholverstrekking dient onmiddellijk gestaakt te worden).

Alcoholverstrekker komt niet meer in aanmerking voor een ontheffing.

Artikel 35 lid 2: Verstrekken van alcoholhoudende drank zonder wordt voldaan de voorschriften die aan de ontheffing zijn verbonden.

1e constatering: waarschuwing.

(zie toezichthouder)

 

2e constatering (binnen jaar na vorige constatering): waarschuwing.

(zie toezichthouder)

 

3e constatering: (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester

De houder van de ontheffing komt 4 weken niet in aanmerking voor een ontheffing

 

4e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

De houder van de ontheffing komt 12 weken niet in aanmerking voor een ontheffing

 

5e constatering (binnen jaar na vorige constatering): proces-verbaal opmaken en dossier naar burgemeester.

De houder van de ontheffing komt niet meer in aanmerking voor een ontheffing.

* Indien de overtreding plaatsvindt met inzet van testaankopers, ontvangt de ondernemer bij de eerste overtreding een waarschuwingsbrief. Vanaf de tweede constatering binnen een jaar worden de reguliere handhavingsstappen gevolgd.

Dit gemeenteblad 2019, nummer 93, is uitgegeven op 27 juni 2019 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halvemaanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)


1

Dit zijn meerderjarige boa’s die er jonger uitzien dan achttien jaar. De testaankopers proberen in verschillende verkooppunten alcohol te kopen zonder zich te legitimeren. Artikel 20 lid 1 schrijft voor dat de verkoper om een legitimatiebewijs moet vragen op het moment dat de koper niet onmiskenbaar (overduidelijk) de leeftijd van achttienjaar heeft bereikt. Op het moment dat de verkoper niet om legitimatie vraagt, en dus een overtreding begaat, maakt de toezichthouder van de gemeente een rapport op en volgt een maatregel.

2

Indien een paracommercieel rechtspersoon al meerdere bijeenkomsten tijdens een kalenderjaar heeft georganiseerd, wordt dit in mindering gebracht op het volgende kalenderjaar. De beperking wordt éénmalig toegepast.

3

Naast de maatregel die bij deze overtreding wordt opgelegd op basis van de APV, wordt ook op basis van de Drank- en Horecawet gehandhaafd. Deze maatregelen kunnen gelijktijdig worden getroffen.