Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nijmegen

Nadere regels bouwobjecten

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNijmegen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels bouwobjecten
CiteertitelNadere regels bouwobjecten
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpAPV nadere regels bouwobjecten

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-07-2019nieuwe regeling - oude nooit gepubliceerd en niet ingetrokken.

20-03-2018

gmb-2019-164967

Collegebesluit 20 maart 2018, nr 3.11

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regels bouwobjecten

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nijmegen d.d. 20 maart 2018

 

Gelet op

Artikel 2.1.5.1 lid 2 onder a van de Algemene Plaatselijke Verordening voor de Gemeente Nijmegen;

 

Besluit

Als Nadere regels vast te stellen als bedoeld in artikel 2.1.5.1 lid 2 onder a Algemene Plaatselijke Verordening:

 

Er is geen vergunning op grond van 2.1.5.1. lid 1 Algemene Plaatselijke Verordening vereist voor bouwobjecten, mits voldaan wordt aan de volgende nadere regels;

Omschrijving en bereik

Deze nadere regels hebben betrekking op bouwobjecten die noodzakelijkerwijze kortstondig op de weg of een weggedeelte worden geplaatst ten behoeve van (bouw)werkzaamheden.

 

Begripsbepalingen

 

a) Bouwobject: (verplaatsbaar) materiaal en/of materieel ten dienste van bouw- en onderhoudswerkzaamheden of van de daartoe betrokken personen, zoals: steigers, hoogwerkers, puinbakken, (afzet)containers, keetcontainers, verhuisliften, pompinstallaties, eco-toiletten, zand, cement, stenen en tegels. Eén big bag of één pallet geldt als één bouwobject. Per pand geldt een daarvoor geplaatste steiger als één bouwobject.

b) Openbare plaats: een voor het publiek toegankelijke plaats, waaronder begrepen de weg als bedoeld onder c;

c) Weg: de weg, als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Criteria plaatsen bouwobjecten

 

Het is toegestaan tijdelijk maximaal 4 bouwobjecten te plaatsen indien wordt voldaan aan elk van de volgende regels:

1. Losse materialen zoals bijvoorbeeld zand en grond worden opgeslagen in een big bag. Losse materialen zoals stenen e.d. worden opgeslagen op een pallet.

2. De duur van de ingebruikname van een openbare plaats bedraagt niet langer dan 4 weken. Tussen een afzonderlijke periode van opslag van bouwobjecten op dezelfde locatie bedraagt de tussenperiode minimaal één week.

3. De bouwobjecten mogen geen hinder opleveren voor het verkeer (zie ook artikel 2.1.5.1, tweede lid onder a APV).

4. Het bouwobject brengt door de omvang of vormgeving, constructie, plaats van bevestiging of het beoogde gebruik geen schade toe aan openbare plaatsen.

5. Het bouwobject of het beoogde gebruik daarvan levert geen gevaar op voor de bruikbaarheid en het doelmatig en veilig gebruik van de openbare plaats en vormt geen belemmering voor het doelmatig beheer en onderhoud van openbare plaatsen. Dit geldt ook voor de bereikbaarheid van rioleringsputten en ondergrondse kabels en leidingen.

6. Het bouwobject of het beoogde gebruik daarvan levert geen overlast op voor gebruikers van in de nabijheid gelegen onroerende zaken.

7. Op een voetpad is een vrije doorgang van tenminste 1,20 meter breed, in een zoveel mogelijk rechte lijn, gewaarborgd voor voetgangers en mensen met een fysieke beperking, zoals rolstoel- en rollatorgebruikers.

8. Het bouwobject wordt niet geplaatst op een gehandicaptenparkeerplaats.

9. De bouwobjecten worden zodanig geplaatst dat voorzieningen voor hulpdiensten goed te bereiken en te gebruiken zijn. Opstelplaatsen voor de brandweer blijven goed bereikbaar blijven. Brandkranen, bluswaterwinplaatsen, voedingspunten van droge blusleidingen etc. blijven onbelemmerd te gebruiken.

10. Alle in- en uitgangen, brandgangen en nooduitgangen van nabije panden in de omgeving blijven te allen tijde bereikbaar waarbij de in- en uitgangen aan weerszijden 0.5 meter vrij zijn van bouwobjecten en werkmaterialen.

11. De bouwobjecten mogen geen belemmering vormen voor evenementen, markten, kermissen, andere festiviteiten en/of gebeurtenissen van algemeen belang.

12. De bouwobjecten zijn c.q. worden niet geplaatst één week voorafgaand en tijdens de Vierdaagse en Vierdaagsefeesten.

13. Het bouwobject of het beoogd gebruik daarvan levert geen hinder, overlast of gevaar op voor het milieu.

14. Het plaatsen in de openbare ruimte van bouwborden en andere hulpconstructies met reclame-uitingen is alleen toegestaan als;

- Plaatsing op het perceel van de bouwwerkzaamheden zelf redelijkerwijs niet mogelijk is;

- Plaatsing geschiedt in de onmiddellijke nabijheid van de locatie waarop deze borden of constructies betrekking hebben;

- Reclame op deze objecten alleen betrekking heeft op het in uitvoering zijnde bouwwerk of werk, waarbij maximaal één bouwbord met reclame is toegestaan met een maximale oppervlakte van 10m2 en een maximale hoogte en/of breedte van 4 meter;

- De onderlinge afstand tussen bouwborden minimaal 100 meter bedraagt.

15. Het plaatsen van de bouwobjecten moet worden gemeld via een digitaal meldings- formulier. Het meldingsformulier moet uiterlijk zijn ingediend om 09.00 uur ’s ochtends op de werkdag vóór de dag dat wordt gestart met het plaatsen van de bouwobjecten. Één van de op de locatie aanwezige personen moet een print- dan wel digitale versie van de ingediende melding kunnen tonen.

16. Binnen de singels dienen buiten de werktijden losse bouwmaterialen en open containers te worden beveiligd middels afgesloten bouwhekken dan wel van de locatie te worden verwijderd.

17. Er mogen geen gevaarlijke situaties ontstaan door onveilig gebruik van vuur, gas en/of elektriciteit.

18. De steigers moeten worden beveiligd tegen het beklimmen door derden. Eventuele bekleding van de steiger moet onbereikbaar zijn voor derden (minimaal op 2,5 meter hoogte worden aangebracht) dan wel voldoen aan het criterium "niet gemakkelijk ontvlambaar" alsmede voldoen aan de eis dat bij brand de ontwikkeling van rook of giftige gassen minimaal is. De toegepaste materialen moeten derhalve voldoen aan klasse 4 voor wat betreft de bijdrage tot brandvoortplanting, bepaald overeenkomstig de NEN 6065 tentdoeken welke zijn geïmpregneerd, moeten zijn voorzien van een stempel of een label waarop een waarmerk met de datum van het impregneren c.q. de geldigheidsduur van het impregneren zijn aangegeven.

19. Het bouwobject moet voorzien zijn van naam en telefoonnummer van de eigenaar of verhuurder.

Indien niet aan bovenstaande regels wordt voldaan, is de betreffende plaatsing van bouwobjecten vergunningplichtig (artikel 2.1.5.1 eerste en tweede lid APV).

 

Opvolgen aanwijzingen

 

Door of namens een bestuursorgaan gegeven aanwijzingen in het kader van het algemene belang, de openbare orde of veiligheid dienen strikt te worden opgevolgd. Deze aanwijzingen kunnen onder andere betrekking hebben op het geheel of gedeeltelijk verplaatsen dan wel verwijderen van de geplaatste bouwobjecten zonder dat de initiatiefnemer aanspraak kan maken op schadevergoeding.

 

Schade

 

Schade die is toegebracht aan gemeentelijke eigendommen als gevolg van het bouwobject zal door de gemeente voor rekening van de initiatiefnemer worden hersteld.

 

Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie.

 

De Gemeentesecretaris,

mr. drs. A.H. van Hout

de Burgemeester,

drs. H.M.F. Bruls