Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leudal

Damoclesbeleid Leudal 2019

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeudal
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingDamoclesbeleid Leudal 2019
CiteertitelDamoclesbeleid Leudal 2019
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

N.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-06-2019Nieuwe regeling

20-06-2019

gmb-2019-160147

Tekst van de regeling

Intitulé

Damoclesbeleid Leudal 2019

De burgemeester van Leudal,

Overwegende, dat artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet de burgemeester de bevoegdheid geeft om bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is;

dat na wetswijziging per 1 januari 2019 ook voorbereidende handelingen onder de reikwijdte van artikel 13b Opiumwet vallen;

dat bij besluit van 5 november 2018 beleidsregels zijn vastgesteld waarin is aangegeven hoe deze bevoegdheid zal worden toegepast: de zogenoemde “Beleidsregels Damocles inzake toepassing artikel 13b Opiumwet”;

gelet op artikel 13b van de Opiumwet en het Hennepconvenant Limburg 2012;

Besluit:

Vast te stellen het Damoclesbeleid Leudal 2019 onder intrekking van de op 5 november 2018 vastgestelde beleidsregels Damoclesbeleid Leudal 2018 inzake toepassing artikel 13b Opiumwet.

Artikel 1 Begrippenlijst

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

  • 1.

    Handel: het verkopen, afleveren van harddrugs of softdrugs, dan wel het daartoe aanwezig hebben in woning of lokaal; beroeps- of bedrijfsmatige hennepteelt.

  • 2.

    Voorbereidende handelingen: het in een lokaal of woning aanwezig hebben van voorwerpen of stoffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs, zoals, niet limitatief, bepaalde apparatuur, chemicaliën en versnijdingsmiddelen.

  • 3.

    Lokaal: Al dan niet voor publiek toegankelijke lokalen, dan wel in of bij zodanige lokalen behorende erven. Het betreft panden zoals winkels, horecabedrijven, loodsen, schuren, magazijnen of (andere) bedrijfsruimten.

  • 4.

    Woning: elk voor bewoning bestemd gebouw of bouwwerk (een voor mensen toegankelijk overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte); een woonkeet (een loods, keet of ander soortgelijk bouwwerk, bestemd om te voorzien in een tijdelijke behoefte aan woongelegenheid); een woonwagen (voor bewoning bestemd gebouw dat is geplaatst op een standplaats en dat in zijn geheel of in delen kan worden verplaatst); het bij een woning behorende erf en opstallen. Hieronder worden ook begrepen woningen in eigendom van woningcorporaties.

  • 5.

    Harddrugs: middelen vermeld op lijst I en lijst II behorende bij de Opiumwet, met uitzondering van softdrugs.

  • 6.

    Softdrugs: hennep (en elk deel van de plant, waaraan de hars niet is onttrokken, met uitzondering van de zaden) zoals omschreven inlijst II behorende bij de Opiumwet, ook wel aangeduid als hash, marihuana, weed, wiet of stuff;.

  • 7.

    Softdrugs klein: Aanwezigheid van de middelen zoals deze zijn benoemd onder vorig lid en een hoeveelheid hebben van meer dan 5 gram en minder dan 50 gram of meer dan 5 hennepplanten en minder dan 50 hennepplanten.

  • 8.

    Softdrugs groot: Aanwezigheid van de middelen zoals deze zijn benoemd in lid 5 en een hoeveelheid hebben van 50 gram of meer, of 50 hennepplanten of meer.

Artikel 2 Algemeen

  • 1

    Als beleidsuitgangspunt wordt als regel gekozen voor het opleggen van een last onder bestuursdwang en niet voor het opleggen van een dwangsom. Een last onder bestuursdwang is een directer middel dat in tegenstelling tot de dwangsom binnen een concreet gesteld begunstigingstermijn tot feitelijke beëindiging van de overtreding leidt.

  • 2

    Bij het opleggen van een last onder bestuursdwang wordt in principe gekozen voor sluiting van de woning/het lokaal. Dit moet als de meest effectieve maatregel worden beschouwd om de met de Opiumwet strijdige situatie te doen beëindigen en herhaling ervan te voorkomen. Bij wijze van uitzondering kan in concrete gevallen, waar het middel van sluiting niet adequaat of niet evenredig is, bekeken worden welke andere bestuursrechtelijke maatregel dient te worden toegepast.

  • 3

    De sluitingsbevoegdheid van de burgemeester op basis van artikel 13b Opiumwet en de overige daarmee samenhangende maatregelen kan uitsluitend toepassing krijgen op basis van schriftelijke bewijsstukken.

  • 4

    Als begunstigingstermijn wordt (behoudens spoedeisende gevallen en harddrugs) een periode van 72 uur aangehouden waarbinnen betrokkene zelf in de gelegenheid is om gehoor te geven aan de opgelegde last. Bij lokalen geldt dat binnen het eerste uur van deze 72 uur de klanten uit de inrichting dienen te worden verwijderd.

  • 5

    Indien er feitelijk tot sluiting wordt overgegaan zal de woning/het lokaal voor eenieder ontoegankelijk worden gemaakt (bijvoorbeeld door het dichttimmeren, het aanbrengen van sloten en/of verzegelen). Betreft het een omsloten erf/terrein dan kan dit worden afgesloten. Het onderliggende besluit wordt in verkorte vorm aan de voorgevel van het pand of hekwerk kenbaar gemaakt.

  • 6

    De duur van de sluiting is afhankelijk van de overtreding en van de vraag of de woning/het lokaal reeds eerder gesloten is geweest en varieert van een sluiting voor drie maanden tot een sluiting voor onbepaalde tijd. Hierbij wordt verwezen naar de handhavingmatrices onder artikelen 3 en 4.

  • 7

    De bestuurlijke maatregelen zijn in dit beleid weergegeven. In beginsel wordt er overeenkomstig dit beleid besloten. De burgemeester kan op basis van feiten en omstandigheden, in bijzondere gevallen, gemotiveerd afwijken van de maatregelen zoals hierin is vastgelegd. De afwijking kan zowel een lichtere als ook een zwaardere maatregel zijn. De burgemeester houdt (niet limitatief) rekening met het volgende:

    • *

      Proportionaliteit en subsidiariteit;

    • *

      Antecedenten bij de exploitant, huurder, verhuurder/eigenaar danwel bewoner;

    • *

      Aanwezigheid van andere strafbare feiten;

    • *

      Aanwijzingen die duiden op professionele handelingen, zoals grote sommen contant geld, weegschaal, verpakkings- en versnijdingsmateriaal e.d.;

    • *

      Feiten of omstandigheden die duiden op georganiseerde criminaliteit.

  • 8

    Voor het toepassen van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt verwezen naar aanwezigheid van verdovende middelen op lijst I en II van de Opiumwet. Op lijst II is hennep in al zijn verschijningsvormen opgenomen, hiervan zijn alleen zaden uitgesloten.

  • 9

    Met betrekking tot de omschrijving van het “verkopen, afleveren, verstrekken dan wel daartoe aanwezig hebben” van verdovende middelen dan welvoorwerpen of stoffen ter voorbereiding van telen of produceren van drugs, volgt uit het woord “daartoe” dat de enkele aanwezigheid van verdovende middelen – waaronder hennep in al zijn verschijningsvormen – ten behoeve van verkoop, aflevering of verstrekking dan wel de voorbereidingen tot telen of bereiden van drugs, de bevoegdheid verschaft tot sluiting. Teneinde een last onder bestuursdwang te kunnen opleggen is het niet vereist dat de verdovende middelen daadwerkelijk zijn verhandeld.

  • 10

    Bij toepassing van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt aansluiting gezocht bij de artikelen 2, 3, 10 en 11 Opiumwet en de Aanwijzing Opiumwet. Concreet betekent dit dat er sprake is van een overtreding in de zin van dit beleid bij een hoeveelheid softdrugs van meer dan 5 gram en bij een hoeveelheid harddrugs van meer dan 0,5 gram, dan wel de aanwezigheid van bepaalde apparatuur, chemicaliën en versnijdingsmiddelen, die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs.

  • 11

    Een wijziging in de huursituatie wordt als niet ter zake doende beschouwd indien deze wordt aangebracht nadat het voornemen tot opleggen van een last onder bestuursdwang is uitgegaan. De ratio hierachter is dat de verhuurder niet met het plaatsen van andere huurders onder de genoemde last kan uitkomen. Het is immers op dat moment nog steeds noodzakelijk de loop van een dergelijk pand af te halen. Het enkel plaatsen van nieuwe huurders leidt niet tot het voorkomen van herhaling van een met de Opiumwet strijdige situatie.

  • 12

    De burgemeester bevordert dat woningcorporaties in hun huurcontract bepalingen opnemen over het tegengaan van bereiden, verwerken, verkopen, afleveren of verstrekken van middelen als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet, waaronder mede begrepen hennepplanten.

  • 13

    De burgemeester bevordert dat, al dan niet plaatselijke hypotheekverstrekkers, in hun akte bepalingen opnemen over het tegengaan van bereiden, verwerken, verkopen, afleveren of verstrekken van middelen als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet, waaronder mede begrepen hennepplanten.

Artikel 3 Lokalen

Softdrugs

  • 1

    Indien er bij de eerste constatering sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugsklein wordt het lokaal zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 6 maanden. Dit geldt ook indien er voorwerpen of stoffen zoals bedoeld in artikel 1, lid 2 worden aangetroffen (hierna: voorbereidende handelingen).

  • 2

    Wordt ondanks de eerste geslotenverklaring binnen 3 jaar opnieuw een overtreding geconstateerd ten aanzien van softdrugs klein of voorbereidende handelingen voor softdrug klein, wordt het lokaal opnieuw gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt er binnen 3 jaar een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs, softdrugs groot dan wel voorbereidende handelingen hiervoor, dan wordt het lokaal gesloten voor de duur van 12 maanden.

  • 3

    Indien hierna binnen drie jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekkenvan de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

Harddrugs / softdrugs groot

  • 4

    Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs dan welsoftdrugs groot of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt het lokaal zonder waarschuwing gesloten voor de duurvan 12 maanden.

  • 5

    Indien binnen 3 jaar, nadat sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs dan wel softdrugs groot of voorbereidende handelingen hiervoor, vervolgens opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel softdrugs groot of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

  • 6

    Wordt binnen 3 jaar, nadat sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs of voorbereidende handelingen hiervoor, vervolgens een overtreding geconstateerd ten aanzien van softdrugs klein of voorbereidende handelingen hiervoor, dan wordt het lokaal gesloten voor de duur van 12 maanden. Indien hierna binnen drie jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.

Het vorenstaande resulteert in de volgende handhavingmatrix:

Lokalen

Overtreding

1x

2x (binnen 3 jaar)

3x (binnen 3 jaar)

4x (binnen 3 jaar)

Softdrugs klein of voorbereidende handelingen hiervoor

 

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Softdrugs: 6 maanden sluiting

Softdrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Harddrugs: 12 maanden sluiting

Soft- of harddrugs: sluiting voor onbepaalde tijd

Harddrugs / softdrugs grootof voorbereidende handelingen hiervoor

 

12 maanden sluiting

 

Harddrugs / softdrugs groot: sluiting voor onbepaalde tijd

Softdrugs klein: 6 maanden sluiting

Softdrugs klein: sluiting voor onbepaalde tijd

Artikel 4 Woningen

Softdrugs

  • 1

    Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van een hoeveelheid softdrugs meer dan 5 gram en minder dan 50 gram of hennepplanten meer dan 5 en minder dan 50 (softdrugs klein of voorbereidende handelingen hiervoor) wordt de woning gesloten voor de duur van 3 maanden.

  • 2

    Indien binnen 3 jaar opnieuw een 2e overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs klein of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden.

  • 3

    Indien hierna binnen 3 jaar een 3e overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs klein of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden.

  • 4

    Indien hierna binnen 3 jaar een 4e overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs klein of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt de woning gesloten voor 12 maanden.

Harddrugs / softdrugs groot

  • 5

    Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugsdan wel softdrugs groot of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden.

  • 6

    Indien binnen 3 jaar een 2e overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel softdrugs groot of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt de woning gesloten voor de duur van 12 maanden.

  • 7

    Indien hierna binnen 3 jaar een 3e overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel softdrugs groot of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt de woning gesloten voor de duur van 18 maanden.

  • 8

    Indien hierna binnen 3 jaar een 4e overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel softdrugs groot of voorbereidende handelingen hiervoor, wordt de woning gesloten voor de duur van 24 maanden.

Het vorenstaande resulteert in de volgende handhavingmatrix:

 

 

OVERTREDING 

 

1 X

 

2X BINNEN 3 JAAR

 

3X BINNEN 3 JAAR

 

4X BINNEN 3 JAAR

 

Softdrugs klein >5 en <50 gram of 6 tot 50 hennepplanten

of voorbereidende handelingen hiervoor

 

3 mnd sluiting

 

6 mnd sluiting

 

6 mnd sluiting

 

12 mnd sluiting

 

Softdrugs groot 50 gram of 50 hennepplanten en meer

of voorbereidende handelingen hiervoor

 

6 mnd sluiting

  

 

12 mnd sluiting

 

18 mnd sluiting

 

24 mnd sluiting

 

Harddrugsof voorbereidende handelingen hiervoor

 

6 mnd sluiting

 

12 mnd sluiting

 

18 mnd sluiting

 

24 mnd sluiting

Artikel 5 Inwerkingtreding en overgangsrecht

  • 1

    Deze beleidslijn treedt in werking op de dag na bekendmaking ervan.

  • 2

    Handhavingsprocedures met betrekking tot artikel 13b van de Opiumwet die zijn opgestart en waarover nog geen besluitvorming heeft plaatsgevonden worden voortgezet op basis van deze nieuwe beleidsregel.

  • 3

    Deze beleidslijn wordt aangehaald als Damoclesbeleid Leudal 2019.

 

Heythuysen, 20 juni 2019

DE BURGEMEESTER VAN LEUDAL,

A.H.M. Verhoeven MPM