Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Roermond

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent Beleidsregel straatbeeldplan Hamstraat februari 2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRoermond
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent Beleidsregel straatbeeldplan Hamstraat februari 2018
CiteertitelStraatbeeldplan Hamstraat Februari 2018
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-03-2019nieuwe regeling

20-02-2019

gmb-2019-50643

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond houdende regels omtrent Beleidsregel straatbeeldplan Hamstraat februari 2018

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Roermond;

 

gelet op het Reclamebeleid;

 

overwegende dat een aantrekkelijk en toekomstbestendig vestigingsklimaat voor

ondernemers leidt tot een aantrekkelijk verblijfsklimaat voor bewoners en winkelend publiek en wenselijk is;

 

besluit vast te stellen de volgende beleidsregel:

 

Straatbeeldplan Hamstraat Februari 2018

 

 

 

Het straatbeeldplan is gebaseerd op een plattegrond van de straat, de locatie van de boombakken met geïntegreerde zitbanken en overig straatmeubilair.

 

 

De Hamstraat is een straat met een breedte die varieert van ongeveer 12 meter ter hoogte van het Munsterplein tot ruim 14 meter ter hoogte van het gedeelte van de straat die grenst aan het Stationsplein. Een van de karakteristieken van het straatbeeld in de binnenstad is dat de straat licht gekromd is en aan weerszijde gebouwen staan in heel verschillende bouwstijl uitgevoerd. Om enkele voorbeelden te noemen: de gevels van de panden voor de Joodse synagoge, het geboortehuis van Pierre Cuypers, het voormalige politiebureau, de bioscoop Royal, de panden ter hoogte van de Abdijhof, enzovoorts.

Sinds de jaren zestig zijn een aantal winkelpuien gemoderniseerd, maar desondanks is de allure van de Hamstraat herkenbaar gebleven, mede door de gevels van de boven de winkel gelegen verdiepingen. Echter, dit beeld wordt verstoord door een veelheid aan objecten, waarvan een beduidend groot deel het zicht op ooghoogte blokkeert. Deze objecten leiden niet alleen de aandacht van de karakteristieke winkelstraat af, maar ook van de etalages. Uit een analyse van de Hamstraat met betrekking tot de uitstraling van de winkelstraat is ook gebleken dat bezoekers reclameobjecten, die schijnbaar willekeurig op straat zijn geplaatst, ontwijken en onder andere hierdoor wordt de beleving als matig wordt ervaren.

In het traject pilot “herinrichting Hamstraat” is geconcludeerd dat het verhogen van de sfeer en het terughalen van de allure belangrijk is. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat het plaatsen van boombakken met geïntegreerde zitbanken op weloverwogen plaatsen in de Hamstraat een bijdrage leveren aan de verblijfskwaliteit voor het winkelend publiek. Tevens worden op enkele plaatsen siermasten geplaatst. Bij de realisatie van deze verbetering van de Hamstraat is geconstateerd dat geen reclameobjecten, in welke vorm dan ook, op de straat geplaatst kunnen worden omdat deze niet alleen als obstakels worden ervaren, maar ook afbreuk doen aan de boombakken met geïntegreerde zitbanken en siermasten. Aan de linkerkant van de Hamstraat (straat zijde van etablissement de Kroon) zal een obstakelvrije route gehandhaafd dienen te worden. Aan deze zijde worden geen banken, prullenbakken of andere elementen geplaatst.

 

 

De ondernemers hebben aangegeven dat zij bij de entree van hun winkels een bescheiden reclamebord willen plaatsen, waarop bijvoorbeeld produktaanbiedingen kunnen worden gepresenteerd. Daarom is voor de Hamstraat het straatbeeldplan opgesteld dat deel uitmaakt van

het Reclamebeleid 2010. Aan de hand van dit straatbeeldplan worden reclame-uitingen getoetst aan een aparte set van criteria. De algemene en objectgerichte criteria van het Reclamebeleid 2010 zijn niet meer van toepassing op de Hamstraat, met uitzondering van het criterium dat er ten alle tijden een ongehinderde doorgang van minimaal 120 cm voor voetgangers, rolstoel- en rollatorgebruikers moet worden gegarandeerd.

Door de toepassing van het straatbeeldplan Hamstraat wordt voorkomen dat door het gebruik van reclameobjecten op straat, zoals algemeen is toegestaan in het Reclamebeleid 2010, een onevenredige afbreuk wordt gedaan aan de kwaliteitsverbetering en beleving van de Hamstraat.

 

Een reclamebord plat tegen de gevel:

Het toegestane reclameobject bestaat uit één plat bord tegen de gevel van een bouwwerk met een maximum van 70 cm breed en 120 cm hoog. Het reclamebord is pandgebonden en wordt aan de gevel bevestigd. Het wordt geplaatst tegen een penant. Dat is het muurgedeelte dat de kozijn- of deuropening of een travee terzijde afsluit. In geval er geen penant is dan wordt het reclamebord tegen de winkelpui geplaatst.

Goed onderhoud van de reclameborden is vereist, evenals onmiddellijk herstel of vervanging van beschadigde of vernielde reclameborden.

 

 

Borden in terrasopstellingen:

Binnen vergunde terrasopstellingen zijn verrijdbare borden toegestaan. Het toegestane reclameobject bestaat uit 1 verrijdbaar bord met een voet gevuld met tegel. Het bord is van Aluminium, gecoat en gelaserd met een motief van Cuijpers conform de hieronder aangegeven afbeelding. De afmetingen van dit bord bedragen eveneens 70 cm breed en 120 cm hoog.

Goed onderhoud van de reclameborden is vereist, evenals onmiddellijk herstel of vervanging van beschadigde of vernielde reclameborden.

 

Procedure

Het is onderdeel van de beleidsregel (Reclamebeleid). Het opstellen van een straatbeeldplan, waarin ten behoeve van een straat afwijkende regels worden gesteld, moet worden gezien als een beleidsregel. In deze beleidsregel wordt in feite een nieuw reclamebeleid geformuleerd voor een specifiek gebied van Roermond.

 

Wat zijn de gevolgen hiervan?

Consensus van alle belanghebbenden in het gebied is niet vereist. Nadat de beleidsregel is vastgesteld (en bekendgemaakt door publicatie in het Gemeenteblad) verkrijgt het rechtskracht en hebben diegene die onder de werking van de beleidsregel vallen het te doen met de beleidsregel.

 

Tegen de vaststelling van de beleidsregel kan geen bezwaar of beroep worden ingesteld.

 

Voor de uitvoering van het straatbeeldplan is derhalve geen overeenkomst tussen burger/ondernemers en de gemeente vereist.

 

Er zijn een aantal ondernemers die reeds een reclamevergunning hebben verkregen. Hier zal op de volgende manieren mee worden omgegaan:

 

  • Proberen door gesprekken met de ondernemers deze ertoe te bewegen in te stemmen met de intrekking van de vergunning.

  • De vergunning in trekken op grond van artikel 1:6, aanhef en onder b, van de APV. Op grond van deze bepaling kan een vergunning worden ingetrokken als deze niet meer strookt met het gewijzigde beleid. Het belang van het gewijzigde beleid dient zwaarder te wegen dan het belang van de vergunninghouder om de verleende vergunning te behouden. Wat bij de afweging moet worden meegenomen is dat weliswaar de vergunning wordt ingetrokken, maar dat er wel een nieuwe vergunning wordt verleend. Het is dus niet zo dat de ondernemer geen reclame meer kan maken. Hij moet slechts zijn reclame op een andere wijze maken.

 

Toezicht en handhaving

In het kader van de pilot “herinrichting Hamstraat” is met de ondernemers afgesproken dat zij in eerste aanleg toezicht houden op naleving van het straatbeeldplan Hamstraat. Indien een ondernemer een reclameobject op enige andere wijze op de openbare weg plaatst en deze niet verwijderd op verzoek van de winkeliersvereniging of van ondernemer(s) met een winkel in de Hamstraat, dan zal de gemeente Roermond handhavend optreden, in overeenstemming met de dan geldende handhavingsprocedure. Uiteindelijk wordt het reclameobject op kosten van de overtreder (dit zal meestal de plaatser en/of opdrachtgever zijn) verwijderd door de gemeente.

 

 

Inwerkingtreding

Het straatbeeldplan Hamstraat treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het Gemeenteblad waarin zij wordt geplaatst. Met betrekking tot de nu verleende vergunningen zal een overgangssituatie worden toegepast. Pas bij de definitieve herinrichting van de straat zal worden gehandhaaft.

Aldus besloten in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 20 februari 2018.

Burgemeester en wethouders van Roermond,

De secretaris,

mr. drs. J. J. Th. L. Geraedts,

De burgemeester,

M.J.D. Donders- de Leest