Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Neder-Betuwe

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent detailhandelsstructuurvisie Neder-Betuwe

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNeder-Betuwe
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent detailhandelsstructuurvisie Neder-Betuwe
CiteertitelDetailhandelsstructuurvisie Neder-Betuwe
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp
Externe bijlageBijlage 1

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 147 van de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-11-2016nieuwe regeling

27-10-2016

gmb-2019-37322

16/02099

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Neder-Betuwe houdende regels omtrent detailhandelsstructuurvisie Neder-Betuwe

[Deze bekendmaking is slechts een tekstplaatsing. De oorspronkelijke bekendmaking is op 16 november 2016, met kenmerk Gemeenteblad blad 2016, 158109, geplaatst.]

 

 

De raad van de gemeente Neder-Betuwe;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders,

 

gelet op het bepaalde in artikel 147 van de Gemeentewet;

 

B E S L U I T :

 

de Detailhandelsstructuurvisie Neder-Betuwe conform bijgevoegd document vast te stellen.

 

Wijzigende omstandigheden

Door de economische recessie, demografische ontwikkelingen (krimp, vergrijzing) en internet wijzigt het gedrag van consumenten. Binnen de detailhandelssector leiden het grote aanbod, schaalvergroting en teruglopende winkelbestedingen tot krimp. Winkelgebieden kampen met stagnatie en leegstand, de economische vitaliteit en attractiviteit ervan staan onder druk.

 

Ondanks de (nog) beperkte leegstand in de dorpskernen zijn de gewijzigde omstandigheden ook in de gemeente Neder-Betuwe merkbaar. Het voorzieningenniveau, en daarmee de leefbaarheid in de kernen, dreigt onder druk te komen staan. Neder-Betuwe staat voor de uitdaging om ook op langere termijn een gezonde voorzieningenstructuur te behouden.

 

Regionale visie

Begin 2014 is er in de regio Rivierenland samen met regiogemeenten gewerkt aan een detailhandelsstructuurvisie. Deze regionale visie (onder andere) door de gemeenteraad van Neder-Betuwe vastgesteld. Daarbij is de wens uitgesproken om als vervolg hierop een lokale detailhandelsstructuurvisie voor de eigen gemeente op te stellen.

 

Actief detailhandelsbeleid

Zowel de Structuurvisie Neder-Betuwe 2010-2020 als het Coalitie-akkoord 2014-2018 spreken de ambitie uit om het voorzieningenniveau in de kernen ook op de langere termijn op peil te houden. Hiervoor wenst de gemeente Neder-Betuwe een actief detailhandelsbeleid te voeren en, in samenwerking met stakeholders, te bepalen op welke wijze beleidsmatig ingespeeld kan worden op de autonome trends in de detailhandel en het consumentengedrag. De gemeente heeft aan DTNP gevraagd dit onderzoek uit te voeren.

 

Uitgangspunt

Binnen de gemeente Neder-Betuwe bestaan verschillende plannen voor supermarkten met verschillende (juridische) statussen (zie par. 1.3). De plannen waarover de gemeenteraad reeds een besluit heeft genomen (2x Aldi) of met bestuurlijk toezegging (MCD, Spar/Plus), zijn als uitgangspunt voor deze visie meegegeven.

 

Hoofdvraag

De hoofdvraag die de gemeente aan DTNP heeft gesteld is:

  • Welk beleid is nodig voor behoud en versterking van een gezond voorzieningenniveau, teneinde de leefbaarheid en vitaliteit van de dorpskernen op peil te houden, en welke maatregelen zijn daarvoor nodig?

 

Deelvragen

In dit rapport wordt antwoord gegeven op de volgende deelvragen:

  • 1.

    Welke autonome trends en ontwikkelingen doen zich voor in de detailhandel en het consumentengedrag?

  • 2.

    Hoe ziet de vraag- en aanbodstructuur van detailhandel in Neder-Betuwe eruit?

  • 3.

    Wat is de huidige concurrentiepositie van detailhandel in Neder-Betuwe in relatie tot het aanbod in de regio?

  • 4.

    Wat zijn de sterke en zwakke punten, kansen en bedreigingen voor de detailhandel in Neder-Betuwe in relatie tot autonome trends en ontwikkelingen en het aanbod in de omgeving?

  • 5.

    Wat is de haalbare en gewenste functie en positie (ambitieniveau) van de verschillende winkelgebieden in Neder-Betuwe, ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de regio?

  • 6.

    Wat is de haalbare en gewenste hoofdstructuur en afbakening van de verschillende centrumgebieden?

  • 7.

    Welke strategie is nodig voor de aanpak van kansarme winkellocaties en leegstand?

  • 8.

    Welke concrete maatregelen kunnen per winkelgebied worden benoemd voor behoud van vitale dorpscentra (aanbod, bereikbaarheid, parkeren, openbare ruimte, samenwerking, etc.)?

  • 9.

    Hoe ziet het uitvoeringsprogramma eruit?

 

Proces

De volgende processtappen zijn gezet om tot deze detailhandelsstructuurvisie te komen:

  • meerdere klankbordbijeenkomsten met een afvaardiging van ondernemersverenigingen;

  • gesprekken met sleutelinformanten; (afgevaardigden van ondernemersverenigingen);

  • brede discussie-avond voor alle ondernemers uit de gemeente;

  • tussentijdse terugkoppeling met het college van Burgemeester en Wethouders.

 

Rol klankbordgroep

De klankbordgroep heeft er op toegezien dat het onderzoek zorgvuldig werd uitgevoerd en heeft lokale kennis ingebracht. In de klankbordgroep namen afgevaardigden van de ondernemersverenigingen deel, aangevuld met vertegenwoordigers van regio Rivierenland, Helicon (school) en het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland.

 

Leeswijzer

In het vervolg van dit hoofdstuk wordt ingegaan op feiten en cijfers van de vraag- en aanbodstructuur in Neder-Betuwe, plannen voor nieuwe winkelontwikkelingen in de gemeente en de positie in de regio.

 

Hoofdstuk 2 geeft een beeld van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de winkelmarkt.

 

In hoofdstuk 3 wordt vervolgens op basis van de huidige situatie, trends in de winkelmarkt en (gemeentelijke) ambities en uitgangspunten, en wordt een visie gegeven op de toekomst van de detailhandelstructuur in Neder-Betuwe. Het betreft enerzijds een visie op hoofdlijnen voor de hele gemeente, en anderzijds een uitwerking op hoofdlijnen voor elk van de vier grotere dorpen.

 

Hoofdstuk 4 gaat ten slotte in op het beleid, gericht op realisatie van de visie, en geeft een overzicht van acties en maatregelen.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 27 oktober 2016

de griffier,

drs. E. van der Neut

de voorzitter,

ir. C.W. Veerhoek