Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zoetermeer

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Zoetermeer houdende regels omtrent aanwezigheid van horecabedrijven Horecasanctiestrategie openbare orde

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZoetermeer
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van de burgemeester van de gemeente Zoetermeer houdende regels omtrent aanwezigheid van horecabedrijven Horecasanctiestrategie openbare orde
CiteertitelHorecasanctiestrategie Openbare Orde
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

29-06-201801-04-2020nieuwe regeling

21-06-2018

gmb-2018-195905

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel van de burgemeester van de gemeente Zoetermeer houdende regels omtrent aanwezigheid van horecabedrijven Horecasanctiestrategie openbare orde

Deze bekendmaking is slechts een tekstplaatsing. De oorspronkelijke bekendmaking is op 28 juni 2018 gepubliceerd in Gemeenteblad 2018 met kenmerk 137687, geplaatst.

 

1. Aanleiding en uitgangspunten

De aanwezigheid van horecabedrijven is één van de belangrijkste voorwaarden voor een bruisend uitgaansleven. Ook in Zoetermeer. Zij zorgen in een aangename omgeving voor de dorstige en hongerige mens. Tevens is het organiseren van evenementen en festiviteiten voor de meeste horecabedrijven een belangrijke activiteit.

Het gaat helaas niet altijd goed. Het uitgaansleven gaat soms gepaard met overlast, openbare dronkenschap, verstoring van de openbare orde en criminaliteit. De laatste jaren is gebleken dat het aantal horecagerelateerde overtredingen en incidenten (verder: incidenten) is toegenomen.

Om in geval van horecagerelateerde incidenten maatregelen te kunnen nemen is deze Horeca-sanctiestrategie Openbare Orde (verder: HSO) opgesteld. Deze ziet toe op het nemen van maatregelen indien er sprake is van incidenten die leiden tot overlast en/of een verstoring van de openbare orde tot gevolg hebben.

De HSO is gebaseerd op de Wabosanctiestrategie Haaglanden1. Uitgangspunt van laatstgenoemde strategie is de ‘beginselplicht tot handhaving’. Deze beginselplicht is niet in beton gegoten. Er kan rekening worden gehouden met lokale omstandigheden. Voor de werking van de HSO betekent dit dat er rekening wordt gehouden met individuele omstandigheden. In de Wabosanctiestrategie Haaglanden ligt ook vast dat er eerst een waarschuwing volgt voordat een maatregel wordt opgelegd.

Daarnaast is gekeken naar de beleidsregels die de gemeenten Den Haag, Delft en Leiden hanteren.

De burgemeester is op basis van de artikelen 172 en 174 van de Gemeentewet exclusief bevoegd om de openbare orde in zijn gemeente te handhaven. Ook de Algemene Plaatselijke Verordening Zoetermeer (hierna: APV) bevat bepalingen op grond waarvan de burgemeester bevoegd is maatregelen te nemen2. De burgemeester is om deze redenen diegene die exclusief uitvoering geeft aan de HSO en maatregelen kan nemen. Het besluit dat de burgemeester op basis van de HSO neemt is op grond van de Algemene wet bestuursrecht vatbaar voor bezwaar en beroep.

2. De indeling van de overtredingen

Voor een aantal horecagerelateerde onderwerpen is in Zoetermeer reeds een handhavingsmodel vastgesteld. Het betreft het Toezichts- en handhavingsmodel Drank en Horecawet (DHW)3. Deze bevat echter geen maatregelen met betrekking tot overtredingen en incidenten waarop de HSO toeziet: die incidenten die overlast en/of een verstoring van de openbare orde tot gevolg hebben. De HSO is nevenschikkend aan voornoemd handhavingsmodel. Er is geen hiërarchie of overlap.

De concrete overtredingen waarvoor de HSO regels stelt zijn ingedeeld in twee categorieën: de lichte overtredingen en de zware overtredingen. De lichte overtredingen zijn: racistische uitlatingen, seksuele intimidatie, het veroorzaken van geluidsoverlast, het inhuren of in dienst hebben van een illegale portier, illegale tewerkstelling van een vreemdeling, de aanwezigheid van wapenobjecten (d.w.z.: objecten waarvan bekend is dat zij binnen de context van een horecabedrijf als wapen zijn te gebruiken) en het overtreden van de sluitingstijden van een terras. Zij zijn opgenomen in afdeling 2 van de HSO.

De zware overtredingen zijn: ernstige geweldsincidenten (waarbij een persoon is komen te overlijden en/of één of meer ernstig gewonden zijn gevallen), geweldsincidenten (bijvoorbeeld een vechtpartij), een aanslag op het horecabedrijf, illegale gokactiviteiten, de aanwezigheid en/of het gebruik van softdrugs, de aanwezigheid en/of het gebruik van harddrugs, de aanwezigheid van wapens, de aanwezigheid van vuurwapens, heling en drugshandel. Zij zijn opgenomen in afdeling 3 van de HSO.

Over wapenobjecten, objecten die binnen een context van het horecabedrijf als wapen worden beschouwd zonder dat daadwerkelijk te zijn (denk aan een honkbalknuppel), wordt nog het volgende opgemerkt. Dit lijkt voer voor discussie op te leveren. Is het aangetroffen object daadwerkelijk als een wapen te beschouwen? In de Wet wapens en munitie is echter een restcategorie opgenomen waaronder dit soort wapens valt. Het gaat om de volgende bepaling (artikel 2.1, categorie IV, nummer 7):

  • Voorwerpen waarvan, gelet op hun aard of de omstandigheden waaronder zij worden aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat zij zijn bestemd om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen en die niet onder een van de andere categorieën vallen.

De HSO is op dit punt dus in overeenstemming met genoemde wet. Indien een honkbalknuppel achter de bar wordt aangetroffen is de conclusie dat deze dienst doet als wapen gerechtvaardigd. Onder normale omstandigheden hoort een honkbalknuppel niet achter de bar te worden aangetroffen.

3. Coffeeshops

Het Nederlandse gedoogbeleid staat de verkoop van hasj en/of wiet in een gedoogde coffeeshop toe. Mits deze zich houdt aan de AHOJG-criteria4. Houdt de coffeeshopeigenaar zich niet aan deze criteria dan kan hij strafrechtelijk worden vervolgd. Ook kan de burgemeester bestuursrechtelijke maatregelen nemen.

Op dit moment ontbreekt in Zoetermeer de juridische grondslag op basis waarvan de burgemeester maatregelen ten aanzien van coffeeshops kan nemen. Door deze maatregelen in de HSO op te nemen krijgt de burgemeester instrumenten in handen om op te treden tegen coffeeshops die de AHOJG-criteria overtreden. Een aantal bepalingen uit de HSO geldt dus alleen voor een coffeeshop. Vanwege de overzichtelijkheid is aan coffeeshops een aparte afdeling in de HSO gewijd.

Om ook de andere bepalingen uit de HSO op de coffeeshop van toepassing te laten zijn wordt onder een ‘horecabedrijf’ ook een coffeeshop verstaan.

4. De procedure en de bepaling van de maatregel

De procedure van de HSO bestaat uit drie stappen. De eerst stap is dat na het constateren van de overtreding een waarschuwing volgt. De waarschuwing is altijd schriftelijk. Indien er binnen zes maanden ná de waarschuwing (dat wil zeggen: na de eerste overtreding) voor de tweede maal een overtreding wordt geconstateerd volgt een eerste maatregel. Dit is de tweede stap. Wordt er binnen anderhalf jaar na de eerste overtreding voor de derde maal een overtreding geconstateerd dan volgt een tweede maatregel. Dit is de derde en laatste stap. De zwaarste maatregel wordt dus opgelegd als er drie overtredingen in anderhalf jaar tijd zijn geweest.

Nadat anderhalf jaar is verstreken start een nieuwe periode. Dat houdt concreet het volgende in. Stel de derde overtreding vindt na 19 maanden plaats. Dan kan de burgemeester niet de zwaarste maatregel nemen. Het anderhalf jaar (18 maanden) is immers voorbij. Op grond van de HSO moet hij dan eerst weer een waarschuwing afgeven.

In twee gevallen geldt een afwijkende procedure. De eerste afwijkende procedure betreft de ernstige geweldsincidenten. Deze bestaat niet uit drie maar uit twee stappen. De eerste stap, de waarschuwing, wordt gezien de aard van het incident overgeslagen. Daarbij komt dat het zwaard van Damocles langer boven het hoofd van de horecaondernemer hangt. Het tweede incident mag zich niet binnen 24 maanden voordoen. Anders volgen onmiddellijk de intrekking van de Drank- en Horecavergunning en een sluiting voor onbepaalde tijd.

De tweede afwijkende procedure betreft drugs. De burgemeester heeft voor het aantreffen van soft- en/of harddrugs in lokalen en woningen Damoclesbeleid vastgesteld. Om te voorkomen dat er strijdigheid is tussen het Damoclesbeleid en de HSO is de handhavingsmatrix van het Damocles-beleid één op één overgenomen in de HSO.

5. Opbouw van de HSO

De HSO is zo opgebouwd dat in iedere afdeling wordt begonnen met de overtredingen waarvoor de minst zware maatregelen kunnen worden opgelegd en wordt geëindigd met de overtredingen waarvoor de zwaarste maatregelen kunnen worden opgelegd.

De hierboven genoemde indeling is leidend voor de bepaling van de strafmaat van de lichte en zware overtredingen. Binnen iedere categorie overtredingen is een afzonderlijk kader voor de strafmaat bepaald. Lichte overtredingen behoeven immers lichte maatregelen, zware overtredingen behoeven zware maatregelen.

Voor de categorie lichte overtredingen bestaat dat kader uit de volgende maatregelen:

  • -

    het opleggen van sluitingstijden;

  • -

    een sluiting van het horecabedrijf voor maximaal zes weken.

Voor de categorie zware overtredingen bestaat dat kader uit de volgende maatregelen:

  • -

    een tijdelijke sluiting van het horecabedrijf van tenminste drie maanden;

  • -

    het intrekken van de Drank- en Horecawetvergunning;

  • -

    een sluiting voor onbepaalde tijd.

Voor iedere individuele overtreding is vervolens de strafmaat vastgesteld. Het werkt als volgt. Eerst is bepaald of een overtreding tot de lichte of tot de zware categorie behoort. Vervolgens is op grond van het voor die categorie geldende kader bepaald welke maatregel daadwerkelijk van kracht is. Met andere woorden: de zwaarste maatregel wordt niet automatisch op de overtreding toegepast. Maatwerk is, dus ook binnen het kader van de twee categorieën, mogelijk.

Een voorbeeld kan dit verduidelijken. Illegaal gokken is ondergebracht in de categorie ‘zware overtredingen’. Dat betekent dat de maximale straf het intrekken van de Drank- en Horeca-vergunning is. In de praktijk houdt dit de sluiting van het horecabedrijf in. Dat zou in dit geval, gezien de aard van de overtreding, een te zware maatregel zijn (disproportioneel). Daarom is de maximale maatregel een tijdelijke sluiting van zes maanden.

De maatregel die nog enige toelichting behoeft is de vervroegde sluitingstijd. Zoetermeer kent, met uitzondering voor de terrassen, geen vaste sluitingstijden. Indien een horecabedrijf zijn deuren normaliter om 23:00 uur sluit heeft het geen zin hem een vervroegde sluitingstijd van 23:00 uur op te leggen. Daarom is ervoor gekozen om in geval van het opleggen van vervroegde sluitingstijden uit te gaan van de door het betrokken horecabedrijf gehanteerde sluitingstijden. In de maatregel wordt dit als volgt omschreven: Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal sprake is van een portier die niet aan de wettelijke eisen voldoet sluit het horecabedrijf voor de duur van één maand twee uur eerder dan de gebruikelijke sluitingstijd. Dit leidt tot een meer effectieve maatregel.

Voor coffeeshops is een apart regiem in het leven geroepen omdat er geen vergunningplicht geldt. Ook binnen dat regiem zijn eerst de lichtste en vervolgens de zwaarste overtredingen opgenomen.

 

Tabel 1 De Horecasanctiestrategie Openbare Orde in één oogopslag

 

ART

OVERTREDING

SANCTIESTRATEGIE

 

 

 

 

 

Overtreding één

Overtreding twee

Overtreding drie

Lichte

overtr.

2.

Overtreden sluitingstijden terras

Waarschuwing

Eén maand een terrassluitingstijd van 20:00 uur.

Eén maand terras sluiten.

 

3.

Overtreden terrasregels

Waarschuwing

Eén maand een terrassluitingstijd van 20:00 uur.

Eén maand terras sluiten.

 

4.

Exploiteren terras zonder melding

Vervallen

Vervallen

Vervallen

 

5.

Illegale portier

Waarschuwing

Eén maand twee uur eerder sluiten dan de gebruikelijke sluitingstijd

Eén maand sluiten.

 

6.

Illegale werknemer

Waarschuwing

Eén maand twee uur eerder sluiten dan de gebruikelijke sluitingstijd

Twee maanden sluiting

 

7.

Veroorzaken van geluidsoverlast

Waarschuwing

Twee maanden twee uur eerder sluiten dan de gebruikelijke sluitingstijd.

Zes weken sluiten

 

8.

Racisme en/of seksuele intimidatie

Waarschuwing

Drie maanden twee uur eerder sluiten dan de gebruikelijke sluitingstijd.

Zes weken sluiten

 

9.

Aantreffen wapenobject

Waarschuwing

Vier maanden twee uur eerder sluiten dan de gebruikelijke sluitingstijd

Acht weken sluiten

Zware

overtr.

10.

Illegaal gokken

Waarschuwing

Drie maanden sluiten

Zes maanden sluiten

 

11.

Aanwezigheid en/of gebruik softdrugs

Drie maanden sluiten

Zes maanden sluiten

(In dit geval geldt niet de termijn van achttien maanden, maar is een termijn van 36 maanden van toepassing.)

Sluiting voor onbepaalde tijd

(In dit geval geldt niet de termijn van achttien maanden, maar is een termijn van 36 maanden van toepassing.)

 

 

 

Overtreding één

Overtreding twee

Overtreding drie

 

12.

Aanwezigheid en/of gebruik harddrugs

Drie maanden sluiten

Zes maanden sluiten

(In dit geval geldt niet de termijn van achttien maanden, maar is een termijn van 36 maanden van toepassing.)

Sluiting voor onbepaalde tijd

(In dit geval geldt niet de termijn van achttien maanden, maar is een termijn van 36 maanden van toepassing.)

 

13.

Heling

Waarschuwing

Zes maanden sluiten

Twaalf maanden sluiten.

 

14.

Handel in drugs

Waarschuwing

Zes maanden sluiten

Twaalf maanden sluiten.

 

14a.

Aanslag op het horeca-bedrijf

Waarschuwing

Zes maanden sluiten.

Twaalf maanden sluiten.

 

15.

Aantreffen wapen

Waarschuwing

Zes maanden sluiten

Twaalf maanden sluiten.

 

16.

Aantreffen vuurwapen

Waarschuwing

Twaalf maanden sluiten

Intrekken DHW-vergunning en sluiting voor onbepaalde tijd.

 

17.

Geweldsincidenten

Waarschuwing

Twaalf maanden sluiten

Intrekken DHW-vergunning en sluiting voor onbepaalde tijd.

 

18.

Ernstige geweldsincidenten

Twaalf maanden sluiten

Intrekken DHW-vergunning

(In dit geval geldt niet de termijn van achttien maanden, maar is een termijn van 24 maanden van toepassing.) en sluiting voor onbepaalde tijd.

 

Coffeeshops

20.

Affichering

Waarschuwing

Drie maanden sluiten

Zes maanden sluiten

 

21.

Ingezetenen

Waarschuwing

Drie maanden sluiten

Zes maanden sluiten

 

21a.

Overlast veroorzaken

Waarschuwing

Drie maanden sluiten

Zes maanden sluiten

 

22.

Handelsvoorraad hasj en/of wiet (meer dan 500 gram)

Waarschuwing

Drie maanden sluiten

Negen maanden sluiten

 

23.

Meer verkopen dan vijf gram per keer

Waarschuwing

Zes maanden sluiten

Negen maanden sluiten

 

24.

Harddrugs

Waarschuwing

Negen maanden sluiten

Twaalf maanden sluiten

 

25.

Minderjarige aangetroffen

Waarschuwing

Negen maanden sluiten

Twaalf maanden sluiten

 

6. Bijzondere bepalingen

Drie bepalingen uit de HSO verdienen nog aandacht. Artikel 19 regelt dat de burgemeester bij de constatering van een onvertreding in verband met onderzoek het horecabedrijf onmiddellijk kan sluiten. Per situatie wordt bekeken wat de meest geschikte sluitingstermijn is. De bepaling daarvan hangt onder meer af van de aard van en/of de noodzaak tot het doen van sporenonderzoek, de controle van de bouwconstructie, brandveiligheidseisen etc.

Artikel 26 bepaalt dat de burgemeester bij een cumulatie van overtredingen het horecabedrijf direct (tijdelijk) kan sluiten. De aard van de overtredingen doet er dan niet toe. Hij kan de waarschuwende fase overslaan.

Daarnaast beschikt de burgemeester op grond van artikel 27 over een discretionaire bevoegdheid af te wijken van de HSO. Indien de burgemeester van mening is dat een lichte overtreding een zwaardere straf verdient dan een tijdelijke sluiting met maximaal zes weken, dan kan hij zwaarder straffen. Het omgekeerde is vanzelfsprekend ook mogelijk. Eén en ander hangt af van de specifieke omstandigheden in en in de directe omgeving van het betrokken horecabedrijf. De burgemeester motiveert zijn besluit goed indien hij gebruik maakt van zijn discretionaire bevoegdheid.

7. De verantwoordelijkheid van de horecaondernemer

Hoe is het gesteld met de verantwoordelijkheid van de horecaondernemer voor het gedrag van zijn klanten? Kan hij bestraft worden voor iets dat zijn klanten is aan te rekenen? Het gaat in dit verband met name om de geweldsincidenten en de handel in drugs. Indien de horecaondernemer zich niet aan de terrassluitingstijden houdt is hij daarvoor vanzelfsprekend altijd zelf verantwoordelijk. De algemene lijn is dat als het incident duidelijk gelieerd is aan het horecabedrijf de burgemeester een maatregel kan nemen. Deze lijn geldt ook als het incident in de directe omgeving van het horecabedrijf plaatsvindt. Is er een link tussen het incident buiten en een gebeurtenis die in het horecabedrijf heeft plaatsgevonden dan kan de burgemeester een maatregel nemen. Daarnaast spelen de houding van het personeel en van de exploitant, de aard van het incident en de al dan niet door de exploitant genomen maatregelen een rol bij het toeschrijven van de verantwoordelijkheid aan de exploitant. Niet of in geringere mate ter zake doen de persoonlijke verwijtbaarheid van de exploitant en de financiële gevolgen die de genomen maatregel heeft. Het belang van het handhaven van de openbare orde en veiligheid kan zwaarder wegen dan het financiële belang van de horeca-ondernemer.

Indien een horecabedrijf wordt overgenomen door een andere ondernemer erft hij het verleden van zijn voorganger niet. De overtreding die door de voormalige ondernemer is begaan wordt niet toegerekend aan de nieuwe ondernemer. De nieuwe ondernemer begint met een schone lei. Hierdoor is geborgd dat de overtreding gelinkt is en blijft aan de daadwerkelijke horecaondernemer. Er zijn twee uitzonderingen. Indien de ondernemingsvorm wijzigt, er komt bijvoorbeeld een nieuwe vennoot in de zaak, wordt de overtreding ook toegerekend aan de nieuwe ondernemer (i.c. de nieuwe vennoot). De tweede uitzondering betreft de wijziging en/of vernieuwing van de vergunning. Ook in dat geval blijft de overtreding op het conto van de ondernemer staan.

Afdeling 1 Begripsbepalingen

Artikel 1 Begripsbepalingen

- Horecaondernemer:

diegene die voor eigen risico en rekening een horecabedrijf exploiteert.

Daaronder wordt ook een coffeeshopexploitant verstaan.

- Horecabedrijf:

wat daar op grond van art 2:15 lid a van de Algemene Plaatselijke Verordening Zoetermeer onder wordt verstaan. Daaronder wordt ook een gedoogde coffeeshop verstaan .

- Terras:

wat daar op grond van art 2:15 lid b van de Algemene Plaatselijke Verordening Zoetermeer onder wordt verstaan.

- Terrasmelding:

de verplichting om het exploiteren van een terras bij de gemeente te melden.

- Terrasregels:

de door het college vastgestelde beleidsregels aangaande het plaatsen van terrassen.

- Geweld:

er is tenminste sprake van ruzie/twist of enkelvoudige mishandeling (met enigszins beperkt letsel).

- Ernstig geweld:

er is tenminste sprake van incidenten waarbij gedreigd is en/of gebruik is gemaakt van één of meer vuurwapens en/of explosieven en/of zwaar vuurwerk al dan niet met dodelijke slachtoffer(s) en/of gewonden, waarbij gedreigd is en/of gebruik is gemaakt van steekwapens al dan niet met dodelijke slachtoffer(s) en/of gewonden, bij vechtpartijen al dan niet met dodelijke slachtoffer(s) en/of gewonden, bij zedendelicten en bij (poging) tot zware mishandeling.

- Illegaal gokken

het op enige wijze om geld of geldwaarde spelen die bij wet zijn verboden, tenzij hiervoor vergunning is verleend.

- Illegale werknemer

een persoon die (in loondienst) te werk wordt gesteld door een

horecaondernemer in de omstandigheden als bedoeld in artikel 2 van de Wet arbeid vreemdelingen.

- Soft drugs:

drugs die behoren tot lijst II van de Opiumwet.

- Hard drugs:

drugs die behoren tot lijst I van de Opiumwet.

- Wapen:

wat daar op grond van de Wet wapens en munitie onder wordt verstaan, met uitzondering van artikel 2.1, categorie IV, nummer 7 uit die wet en met uitzondering van een vuurwapen.

- Vuurwapen:

wat daar op grond van de Wet wapens en munitie onder wordt verstaan

- Wapenobject:

wat daar op grond van artikel 2.1, categorie IV, nummer 7 van de Wet wapens en munitie onder wordt verstaan.

- Drugs:

soft- en harddrugs.

 

Afdeling 2 Lichte overtredingen

Artikel 2 Overtreden sluitingsuren terras

  • 1.

    Indien de horecaondernemer zich niet aan de terrassluitingstijden houdt, ontvangt hij een waarschuwing.

  • 2.

    Indien de horecaondernemer zich binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal niet aan de terrassluitingsregels houdt geldt voor het terras voor de duur van één maand een sluitingstijd van 20:00 uur.

  • 3.

    Indien de horecaondernemer zich binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor een derde maal niet aan de terrassluitingsregels houdt wordt het terras voor één maand gesloten.

Artikel 3 Overtreden terrasregels

  • 1.

    Indien de horecaondernemer zich niet aan de terrasregels houdt ontvangt hij een waarschuwing.

  • 2.

    Indien de horecaondernemer zich binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal niet aan de terrasregels houdt geldt voor het terras voor de duur van één maand een sluitingstijd van 20:00 uur.

  • 3.

    Indien de horecaondernemer zich binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor een derde maal niet aan de terrassluitingsregels houdt wordt het terras voor één maand gesloten.

Artikel 4 Exploiteren terras zonder melding

Vervallen.

Artikel 5 Illegale portier

  • 1.

    Indien in het horecabedrijf een portier werkzaam is die niet aan de wettelijke eisen voldoet ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal sprake is van een portier die niet aan de wettelijke eisen voldoet sluit het horecabedrijf voor de duur van één maand twee uur eerder dan de voor dat horecabedrijf gebruikelijke sluitingstijd.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal sprake is van een portier die niet aan de wettelijke eisen voldoet wordt het horecabedrijf voor één maand gesloten.

Artikel 6 Illegale werknemer

  • 1.

    Indien in het horecabedrijf een illegale werknemer werkzaam is ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal een illegale werknemer in het horecabedrijf werkzaam is sluit het horecabedrijf voor de duur van één maand twee uur eerder dan de voor dat horecabedrijf gebruikelijke sluitingstijd.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal sprake is van een illegale werknemer die werkzaam is in het horecabedrijf wordt het horecabedrijf voor één maand gesloten.

Artikel 7 Veroorzaken van geluidsoverlast

  • 1.

    Indien vanuit een horecabedrijf geluidsoverlast wordt veroorzaakt, wordt dit beschouwd als een verstoring van de openbare orde op grond van artikel 2:17 van de Algemene Plaatselijke Verordening Zoetermeer.

  • 2.

    Indien vanuit het horecabedrijf geluidsoverlast wordt veroorzaakt ontvangt de horeca-ondernemer een waarschuwing.

  • 3.

    Indien vanuit het horecabedrijf binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal geluidsoverlast wordt geconstateerd sluit het horecabedrijf voor de duur van twee maanden twee uur eerder dan de voor dat horecabedrijf gebruikelijke sluitingstijd.

  • 4.

    Indien vanuit het horecabedrijf binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal geluidsoverlast wordt geconstateerd wordt het horecabedrijf voor zes weken gesloten.

Artikel 8 Racisme en/of seksuele intimidatie

  • 1.

    Indien in of in de directe omgeving van het horecabedrijf sprake is van seksuele intimidatie en/of racisme ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding in of in de directe omgeving van het horecabedrijf voor een tweede maal sprake is van seksuele intimidatie en/of racisme sluit het horecabedrijf voor de duur van drie maanden twee uur eerder dan de voor dat horecabedrijf gebruikelijke sluitingstijd.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding in of in de directe omgeving van het horecabedrijf voor de derde maal sprake is van seksuele intimidatie en/of racisme wordt het horecabedrijf voor zes weken gesloten.

Artikel 9 Aantreffen wapenobject

  • 1.

    Indien in of in de directe omgeving van het horecabedrijf één of meer wapenobjecten worden aangetroffen ontvangt de horecaondernemer een schriftelijke waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal in of in de directe omgeving van het horecabedrijf één of meer wapenobjecten worden aangetroffen sluit het horecabedrijf voor de duur van vier maanden twee uur eerder dan de voor dat horecabedrijf gebruikelijke sluitingstijd.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal in of in de directe omgeving van het horecabedrijf één of meer wapenobjecten worden aangetroffen wordt het horecabedrijf voor acht weken gesloten.

Afdeling 3 Zware overtredingen

Artikel 10 Illegaal gokken

  • 1.

    Indien in of in de directe omgeving van een horecabedrijf illegale gokactiviteiten worden georganiseerd dan wel plaatsvinden ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor de tweede maal in of in de directe omgeving van het horecabedrijf illegale gokactiviteiten worden georganiseerd dan wel plaatsvinden wordt het horecabedrijf voor drie maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor de tweede maal in of in de directe omgeving van het horecabedrijf illegale gokactiviteiten worden georganiseerd dan wel plaatsvinden wordt het horecabedrijf voor zes maanden gesloten.

Artikel 11 Aanwezigheid en/of gebruik softdrugs

  • 1.

    Indien in of in de directe omgeving van het horecabedrijf softdrugs aanwezig zijn en/of worden gebruikt wordt het horecabedrijf voor drie maanden gesloten.

  • 2.

    Indien binnen zesendertig maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal softdrugs in of in de directe omgeving van het horecabedrijf aanwezig zijn en/of worden gebruikt wordt het horecabedrijf voor zes maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen zesendertig maanden na de eerste overtreding voor de derde maal softdrugs in of in de directe omgeving van het horecabedrijf aanwezig zijn en/of worden gebruikt wordt het horecabedrijf voor twaalf maanden gesloten.

  • 4.

    Deze bepaling geldt niet voor de verkoop van hasj en/of wiet in de gedoogde coffeeshop binnen de gemeentegrens.

Artikel 12 Aanwezigheid en/of gebruik harddrugs

  • 1.

    Indien in of in de directe omgeving van het horecabedrijf harddrugs aanwezig zijn en/of worden gebruikt wordt het horecabedrijf voor drie maanden gesloten.

  • 2.

    Indien binnen binnen zesendertig maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal in of in de directe omgeving van het horecabedrijf harddrugs aanwezig zijn en/of worden gebruikt wordt het horecabedrijf voor zes maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen zesendertig maanden na de eerste overtreding voor de derde maal harddrugs in of in de directe omgeving van het horecabedrijf aanwezig zijn en/of worden gebruikt wordt het horecabedrijf voor onbepaalde tijd gesloten.

Artikel 13 Heling

  • 1.

    Indien wordt geconstateerd dat in of in de directe omgeving van het horecabedrijf heling plaatsvindt ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal in of in de directe omgeving van het horecabedrijf heling plaatsvindt wordt het horecabedrijf voor zes maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal in of in de directe omgeving van het horecabedrijf heling plaatsvindt wordt het horecabedrijf voor de duur van twaalf maanden gesloten.

Artikel 14 Handel in drugs

  • 1.

    Indien wordt geconstateerd dat in of in de directe omgeving van het horecabedrijf drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel met het oog daarop aanwezig zijn ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal in of in de directe omgeving van het horecabedrijf drugs worden verhandeld, worden afgeleverd dan wel met het oog op handel aanwezig zijn wordt het horecabedrijf voor zes maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal in of in de directe omgeving van het horecabedrijf drugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel met het oog daarop aanwezig zijn wordt het horecabedrijf voor twaalf maanden gesloten.

  • 4.

    Deze bepaling geldt niet voor de verkoop van hasj of wiet in de gedoogde coffeeshop binnen de gemeentegrens.

Artikel 14a Aanslag op het horecabedrijf

  • 1.

    Indien een aanslag op het horecabedrijf is gepleegd ontvangt de horecaondernemer een schriftelijke waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste aanslag voor een tweede maal een aanslag op het horecabedrijf wordt gepleegd, wordt het horecabedrijf voor zes maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste aanslag voor een tweede maal een aanslag op het horecabedrijf wordt gepleegd, wordt het horecabedrijf voor twaalf maanden gesloten.

Artikel 15 Aantreffen wapen

  • 1.

    Indien in of in de directe omgeving van het horecabedrijf één of meer wapens worden aangetroffen ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal één of meer wapens in of in de directe omgeving van het horecabedrijf worden aangetroffen wordt het horecabedrijf voor zes maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal één of meer wapens in of in de directe omgeving van het horecabedrijf worden aangetroffen wordt het horecabedrijf voor twaalf maanden gesloten.

Artikel 16 Aantreffen vuurwapen

  • 1.

    Indien zich in of in de directe omgeving van het horecabedrijf één of meer vuurwapens worden aangetroffen ontvangt de horecaondernemer een schriftelijke waarschuwing.

  • 2.

    Indien in of in de directe omgeving van het horecabedrijf binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal één of meer vuurwapens worden aangetroffen wordt het horecabedrijf voor twaalf maanden gesloten.

  • 3.

    Indien in of in de directe omgeving van het horecabedrijf binnen achttien maanden na de tweede overtreding voor een derde maal één of meer vuurwapens worden aangetroffen wordt de vergunning op grond van artikel 31, lid 1 onder c van de Drank- en horecawet ingetrokken en wordt het horecabedrijf voor onbepaalde tijd gesloten.

Artikel 17 Geweldsincidenten

  • 1.

    Indien zich in of in de directe omgeving van het horecabedrijf een geweldsincident heeft voorgedaan ontvangt de horecaondernemer een schriftelijke waarschuwing.

  • 2.

    Indien in of in de directe omgeving van het horecabedrijf binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal een geweldsincident plaats vindt wordt het horecabedrijf voor twaalf maanden gesloten.

  • 3.

    Indien in of in de directe omgeving van het horecabedrijf binnen achttien maanden na de tweede overtreding voor een derde maal een geweldsincident plaats vindt wordt de vergunning op grond van artikel 31, lid 1 onder c van de Drank- en horecawet ingetrokken en wordt het horecabedrijf voor onbepaalde tijd gesloten.

Artikel 18 Ernstige geweldsincidenten

  • 1.

    Indien zich in of in de directe omgeving van het horecabedrijf een ernstig geweldsincident heeft voorgedaan wordt het horecabedrijf onmiddellijk voor de duur van twaalf maanden gesloten.

  • 2.

    Indien zich binnen vierentwintig maanden na het eerste ernstige geweldsincident in of in de directe omgeving van het horecabedrijf een tweede ernstig geweldsincident voordoet wordt de vergunning op grond van artikel 31, lid 1 onder c van de Drank- en horecawet ingetrokken en wordt het horecabedrijf voor onbepaalde tijd gesloten.

Artikel 19 Sluiting in verband met onderzoek

  • 1.

    Met betrekking tot de overtredingen in deze afdeling kan de burgemeester ten behoeve van onderzoek een mondeling of schriftelijk bevel geven tot sluiting van het horecabedrijf.

  • 2.

    Een mondeling bevel wordt zo spoedig mogelijk op schrift gesteld en aan de horecaondernemer overhandigd of gezonden.

Afdeling 4 Coffeeshops

Artikel 20 Affichering

  • 1.

    Indien in een coffeeshop wordt geafficheerd met het aanprijzen van drugs ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal wordt geafficheerd met het aanprijzen van drugs wordt de coffeeshop voor drie maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal wordt geafficheerd met het aanprijzen van drugs wordt de coffeeshop voor zes maanden gesloten.

Artikel 21 Ingezetenen

  • 1.

    Indien in een coffeeshop personen worden aangetroffen die niet in Nederland wonen ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal personen worden aangetroffen die niet in Nederland wonen wordt de coffeeshop voor drie maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding personen worden aangetroffen die niet in Nederland wonen wordt de coffeeshop voor zes maanden gesloten.

Artikel 21a Overlast veroorzaken

  • 1.

    Indien in of in de directe omgeving van een coffeeshop overlast wordt veroorzaakt ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding in of in de directe omgeving van de coffeeshop voor een tweede maal overlast wordt veroorzaakt wordt de coffeeshop voor drie maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding in of in de directe omgeving van de coffeeshop voor een derde maal overlast wordt veroorzaakt wordt de coffeeshop voor zes maanden gesloten.

Artikel 22 Handelsvoorraad hasj en/of wiet

  • 1.

    Indien in een coffeeshop meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid hasj en/of wiet wordt aangetroffen ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid hasj en/of wiet wordt aangetroffen wordt de coffeeshop voor drie maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal meer dan de maximaal toegestane hoeveelheid hasj en/of wiet wordt aangetroffen wordt de coffeeshop voor negen maanden gesloten.

Artikel 23 Meer verkopen dan vijf gram per keer

  • 1.

    Indien in een coffeeshop meer dan vijf gram hasj en/of wiet per keer wordt verkocht ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen zes maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal meer dan vijf gram hasj en/of wiet per keer wordt verkocht wordt de coffeeshop voor zes maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal meer dan vijf gram hasj en/of wiet per keer wordt verkocht de coffeeshop voor negen maanden gesloten.

Artikel 24 Harddrugs

  • 1.

    Indien in een coffeeshop harddrugs aanwezig zijn en/of worden gebruikt ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal harddrugs aanwezig zijn en/of worden gebruikt wordt de coffeeshop voor negen maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal harddrugs aanwezig zijn en/of worden gebruikt, wordt de coffeeshop voor twaalf maanden gesloten.

Artikel 25 Minderjarige aangetroffen

  • 1.

    Indien in een coffeeshop een minderjarige aanwezig is ontvangt de horecaondernemer een waarschuwing.

  • 2.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor een tweede maal een minderjarige aanwezig is wordt de coffeeshop voor negen maanden gesloten.

  • 3.

    Indien binnen achttien maanden na de eerste overtreding voor de derde maal een minderjarige aanwezig is wordt de coffeeshop voor twaalf maanden gesloten.

Artikel 26 Sluiting in verband met onderzoek

  • 1.

    Met betrekking tot de overtredingen in deze afdeling kan de burgemeester ten behoeve van onderzoek een mondeling of schriftelijk bevel geven tot sluiting van het horecabedrijf.

  • 2.

    Een mondeling bevel wordt zo spoedig mogelijk op schrift gesteld en aan de horecaondernemer overhandigd of gezonden.

Afdeling 5 Overige bepalingen

Artikel 27 Cumulatie van overtredingen

Bij cumulatie van overtredingen waarvoor in deze horecastrategie maatregelen zijn vermeld kan de burgemeester het horecabedrijf direct voor een bepaalde of een onbepaalde tijd sluiten.

Artikel 28 Discretionaire bevoegdheid

Met in achtneming van de specifieke omstandigheden van het geval kan de burgemeester, eventueel ten nadele van de horecaondernemer, afwijken van deze horecasanctiestrategie.

Artikel 29 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als Horecasanctiestrategie Openbare Orde.


1

1 De Wabosanctiestrategie bestaat uit een drietrapsraket. De eerste trap is het constateren van de overtreding. De tweede trap is het waarschuwen van de overtreder. De derde trap is het daadwerkelijke bestraffen van de overtreder met als uiteindelijk doel het ongedaan maken van de overtreding. In de meest ernstige gevallen kan de waarschuwende fase worden overgeslagen en wordt de overtreder direct bestraft. Dit is echter de uitzondering.

2

2 Het gaat om de artikelen 2:17, sluitingstijden vaststellen en 2:18, een algehele sluiting bevelen.

3

3 Onderwerpen die zijn geregeld in het Toezichts- en handhavingsmodel Drank en Horecawet:Geen horecavergunning, afwezigheid leidinggevende, leidinggevende is dronken, doorschenken aan dronken personen, toelaten van dronken personen, verstrekken alcohol aan jeugdigen, leidinggevenden van slecht levensgedrag en het overtreden regels alcohol-verstrekking door paracommerciële rechtspersonen.

4

4 Deze afkorting staat voor: Niet Afficheren: geen reclame voor hasj en/of wiet maken; geen Harddrugsverhandelen; geen Overlast veroorzaken; geen Jeugdigen onder de 18 jaar toelaten; geen Grote hoeveelheden verkopen en/of op voorraad hebben; toepassen van het Ingezetenencriterium: alleen verkoop aan mensen die in Nederland wonen.