Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Groningen

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels omtrent Besluit tot wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (Westerwolde)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGroningen
OrganisatietypeProvincie
Officiële naam regelingBesluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels omtrent Besluit tot wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (Westerwolde)
CiteertitelBesluit tot wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (Westerwolde)
Vastgesteld doorgedeputeerde staten
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp
Externe bijlageKaart6-VA01

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Groningen/CVDR410825/CVDR410825_7.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-08-2018nieuwe regeling

31-07-2018

prb-2018-6044

K8249

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen houdende regels omtrent Besluit tot wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (Westerwolde)

Gedeputeerde Staten van Groningen maken bekend dat in hun vergadering van 31 juli 2018, afdeling RS, dossiernummer K8249, is vastgesteld het Besluit tot wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (Westerwolde).

 

 

Gedeputeerde Staten der provincie Groningen

 

Besluit tot wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (Westerwolde)

 

Op kaart 6 van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 is het gebiedje Koelveen nabij het buurtschap Wollinghuizen in de gemeente Westerwolde voorzien van de aanduiding ‘’NNN-natuur aanpassingsgebied”.

Op grond van artikel 2.45.4 van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 zijn wij bevoegd deze aanduiding te doen vervallen als de hydrologische situatie of de realiseerbaarheid daartoe aanleiding geeft.

Inmiddels is ons gebleken dat niet alleen vrijwillige verwerving van een belangrijk deel van het Koelveen op afzienbare termijn niet mogelijk is, maar ook dat de hydrologische situatie zodanig is dat het gebied slechts na (zeer) kostbare ingrepen (enigszins) geschikt is te maken voor het realiseren van natuurdoelstellingen. Ook is inrichting van het Koelveen als natuurgebied niet noodzakelijk voor de inrichting en het functioneren van het beekdal van de Ruiten Aa als NNN-gebied.

Een aantal andere gebiedjes in Westerwolde hebben nu de aanduiding 'NNN-beheergebied'. Ligging en potentie om als natuur te functioneren van deze gebiedjes zijn groot. Mede als compensatie voor het vervallen van de natuurdoestelling voor het Koelveen wordt de aanduiding van deze 5 gebiedjes gewijzigd in 'NNN-Natuurgebied'.

Hiervoor dient de begrenzing van de op kaart 6 van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 weergegeven aanduidingen ‘NNN-natuurgebieden’ en ‘NNN-beheergebieden’ te worden gewijzigd.

In artikel 2.45.3, onder a, van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 is aan ons de bevoegdheid toegekend de begrenzing van de op kaart 6 aangegeven 'NNN-natuurgebieden' en van de 'NNN-beheergebieden' te wijzigen ten behoeve van een verbetering van de samenhang van het Natuurnetwerk Nederland of een betere planologische inpassing van het Natuurnetwerk Nederland, mits de wezenlijke kenmerken en waarden van het Natuurnetwerk Nederland worden behouden en de oppervlakte van het Natuurnetwerk Nederland ten minste gelijk blijft.

Gelet op het bovenstaande hebben wij een ontwerpbesluit tot wijziging van de begrenzing van het Natuurnetwerk Nederland (Westerwolde) in procedure gebracht dat met ingang van 27 februari 2018 t/m 9 april 2018 ter inzage heeft gelegen. Tijdens genoemde termijn heeft het Instituut voor Natuureducatie Bellingwedde (IVN) een zienswijze tegen het ontwerpbesluit ingediend.

 

De inhoud van de zienswijze

In de zienswijze wordt - anders dan in het ontwerp-besluit was gesteld - betoogd dat het Koelveen als potentieel natuurgebied wèl gunstig is gelegen, enerzijds vanwege de ligging ten opzichte van andere natuurgebieden waarin het een belangrijke verbinding (stapsteen) kan zijn, anderzijds omdat het tot het NNN behorende gebied ter hoogte van het Koelveel erg smal is, en het Koelveen als natuur- of beheergebied een buffer zou kunnen vormen tegen verspreiding van schadelijke stoffen uit de landbouw. Voorts wordt gesteld dat de bodemgesteldheid kan worden aangepast en dat het aanwijzen van de nieuwe locaties qua oppervlakte niet opweegt tegen het schrappen van het Koelveen, hetgeen ten koste gaat van de biodiversiteit.

 

Wij merken daarover het volgende op.

Het Koelveen is genoemd naar het geïsoleerd en laaggelegen veentje dat daar ooit lag en ligt ingeklemd tussen de provinciale weg N967 en landbouwpercelen. Om hier het natuurdoel natte en droge heide te kunnen realiseren zal de bovengrond van het gebiedje moeten worden afgegraven. Echter om de natuurdoelen in het beekdal aan de andere zijde van de N967 te kunnen realiseren op korte termijn, zullen nu eerst compenserende maatregelen moeten worden getroffen om verdere vernatting te voorkomen in het huidige landbouwgebied Koelveen. Het grootste deel van het Koelveen is huiskavel van een praktiserend agrariër met toekomstperspectief. Er zullen derhalve op termijn grote investeringen nodig zijn om de natuurdoelen in het Koelveen te kunnen realiseren.

Het gebied Koelveen staat los van het systeem van de Ruiten-Aa en is in die zin niet nodig voor de doelstelling van de kern NNN ter plekke: herstel van het beekdal en de daar benodigde/beoogde waterpeilen. Behoud van het Koelveen als potentieel natuurgebiedje vanwege de geringe breedte van het Natuurnetwerk Nederland ter hoogte van het Koelveen is niet noodzakelijk. De zone aan de andere kant van N967 volstaat en fungeert (van oudsher) voor de doelstellingen van het NNN (beekherstel) en de beoogde natuurdoeltypen.

Ook als buffer voor de verspreiding van schadelijke stoffen is inrichting van het Koelveen niet noodzakelijk; de nabijgelegen bossen en de (bomen langs de) weg zijn in dat verband belangrijker.

Tenslotte zij opgemerkt dat met het vervallen van de aanduiding het Koelveen kan worden ingezet in een kavelruilruil die de mogelijkheid biedt om elders het beekdalsysteem van de Ruiten Aa op korte termijn te herstellen. De zienswijze achten wij dan ook ongegrond.

 

Gelet op artikel 2.45.3, onder a, en op artikel 2.45.4 van de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016;

 

Besluiten:

 

  • I.

    De ingediende zienswijze ongegrond te verklaren.

 

  • II.

    Kaart 6 behorende bij de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 te wijzigen voor zover het betreft de gronden aangegeven op de bij dit besluit behorende verbeelding, met dien verstande dat:

    • -

      de aanduiding NNN-natuur aanpassingsgebied vervalt op de gronden aangegeven met 'NNN-natuur aanpassingsgebied -ERAF';

    • -

      de aanduiding Bos- en natuurgebied buiten het Natuur Netwerk Nederland vervalt op de gronden aangegeven met 'Bos- en natuurgebieden buiten het Natuur Netwerk Nederland - ERAF';

    • -

      de aanduiding NNN-natuurgebied vervalt op de gronden aangegeven met 'NNN natuurgebieden- ERAF';

    • -

      De aanduiding NNN- beheergebied vervalt op gronden aangegeven met 'NNN-beheergebieden - ERAF';

    • -

      De aanduiding NNN-natuurgebied wordt toegevoegd op gronden aangegeven met "NNN-natuurgebieden - ERBIJ',

 

  • III.

    Het besluit tot wijziging van kaart 6 behorende bij de Omgevingsverordening provincie Groningen 2016 met planidentificatie NL.IMRO.9920.WijzPOV2018Kaart6-VA01 vast te stellen.

 

  • IV.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking in het Provinciaal Blad.

     

 

Groningen, 31 juli 2018

 

 

Gedeputeerde Staten voornoemd:

 

 

 

Namens dezen:

 

 

 

P.H.R. Brouns, gedeputeerde.

Bijlage 1 Kaart 6-VA01