Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hoorn

Beleid voorwerpen op de openbare weg Hoorn

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHoorn
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleid voorwerpen op de openbare weg Hoorn
CiteertitelBeleid voorwerpen op de openbare weg Hoorn
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Hoorn/CVDR445528/CVDR445528_2.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-08-2018nieuwe regeling

24-07-2018

gmb-2018-164262

1513069

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleid voorwerpen op de openbare weg Hoorn

 

Zaaknummer: 1513069

 

Gelezen het voorstel van Juridisch Administratief VVH

Beleid voorwerpen op de openbare weg Hoorn

 

d.d.

 

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn besluit:

 

Beleid voorwerpen op de openbare weg Hoorn vast te stellen.

 

Het plaatsen van voorwerpen op de openbare weg in de gemeente Hoorn is vaak niet vergunningplichtig. In de nadere regels is uiteengezet in welke gevallen er geen vergunning nodig is. Toch blijven er een aantal gevallen over waarvoor wel een vergunning aangevraagd moet worden. Dit is onder andere het geval in de binnenstad.

 

Hieronder uiteengezet wat we met de verschillende weigeringsgronden bedoelen en de werkwijze bij het plaatsen van inboedels op de openbare weg.

 

Weigeringsgronden 2:10 uitgelegd

In artikel 2:10 van de Apv staan een aantal weigeringsgronden opgesomd. Hieronder wordt inhoudelijk nader ingegaan op deze weigeringsgronden. Wat bedoelen we ermee en wat valt eronder? De voorbeelden zijn niet limitatief.

 

Schade aan de weg

Een vergunning voor het plaatsen van een voorwerp op de weg wordt geweigerd indien er een reële kans bestaat dat het voorwerp dat men wil plaatsen schade toebrengt aan de weg. Er kan directe schade ontstaan doordat het voorwerp bijvoorbeeld te zwaar is of uitstekende onderdelen bevat. Het is ook mogelijk dat de schade niet gelijk zichtbaar is, zoals gebeurt bij het lekken van schadelijke vloeistoffen in de grond vanwege gebrekkig verpakkingsmateriaal. Dit zijn niet limitatieve argumenten om een aanvraag tot vergunning voor het plaatsen van voorwerpen op de weg te weigeren.

 

Gevaar voor de bruikbaarheid van de weg of voor het doelmatig en veilig gebruik daarvan

Hierbij speelt de resterende ruimte op de weg voor de hulpdiensten, voertuigen en voetgangers een belangrijke rol.

Hulpdiensten dienen te allen tijde de bestemming te kunnen bereiken. Indien er voorwerpen geplaatst zijn kan het onmogelijk zijn om de bestemming te bereiken. Om ervoor te zorgen dat hulpdiensten optimaal gebruik kunnen maken van de weg, zonder belemmeringen, dient er als regel 2,5 meter vrij te worden gehouden. Er zijn omstandigheden om hiervan af te wijken, zoals de mogelijkheid tot een andere aanrijroute als deze afgestemd is met de hulpdiensten.

Ook dient de rijbaan in beginsel vrij te zijn van voorwerpen voor de doorgang van voertuigen en zijn voorwerpen die de verkeersveiligheid in gevaar brengen, zoals reclame en andere afleidingen, onwenselijk. Wanneer de verkeerveiligheid mogelijk in gevaar komt, is dit een weigeringsgrond.

De voetgangers dienen ook ongehinderd doorgang te krijgen. Hiervoor wordt 1,2 meter vrijgehouden. Wanneer voetgangers de rijbaan moeten gebruiken, zonder dat daarvoor doeltreffende maatregelen zijn getroffen om de veiligheid te waarborgen, is dit een grond om de vergunningaanvraag te weigeren.

 

Belemmering voor het doelmatig beheer en onderhoud van de weg

De werkzaamheden waar deze weigeringsgrond op doelt zijn onder andere onderhoud van de groenvoorziening of werkzaamheden aan de bestrating in de gemeente.

 

Redelijke eisen van welstand

Indien een voorwerp niet voldoet aan de redelijke eisen van welstand dan is dit tevens een weigeringsgrond. In eerste instantie zal dit een ambtelijke toets zijn. Mocht dit onduidelijkheden of onvolledigheden opleveren dan kan er een toets bij de Commissie van Monumenten en Welstand worden gedaan. Er kan worden getoetst op meerdere criteria (niet limitatief); het soort materiaal, de kleur, de leeftijd, de locatie en de periode van plaatsen van het voorwerp. Per situatie dient dit te worden beoordeeld.

 

Overlast voor gebruik gebruikers van de in de nabijheid gelegen onroerende zaak

Het begrip gebruikers is ruimer dan alleen de eigenaar van de onroerende zaak. Dit kan ook een groep huurders zijn. Vereiste is dat de onroerende zaak in de nabijheid van de gewenste locatie staat waardoor er een belanghebbende verhouding ontstaat. De belangen van derden worden meegewogen in de besluitvorming.

 

Op de openbare weg geplaatste inboedels

Het verwijderen van de inboedels van bijvoorbeeld ontruimde woningen of bedrijfspanden is een verantwoordelijkheid van de eigenaar van de woning en de eventuele huurder. Het is niet toegestaan deze inboedels (tijdelijk) op de openbare weg op te slaan. In de gemeente Hoorn is deze werkwijze bekend gemaakt aan de meeste deurwaarders en de grotere verhuurders. Bij overtredingen zal er opgetreden worden met spoedeisende bestuursdwang. Een vergunning zal niet worden verleend omdat het de bruikbaarheid en het veilig gebruik van de weg in gevaar brengt. Daarnaast leidt het tot overlast in de omgeving omdat het mogelijk derden aantrekt die de inboedel zullen doorzoeken. Ten slotte is het ook schadelijk voor het uiterlijk aanzien omdat het een ontsierend straatbeeld geeft.

 

Intrekken

De ‘Beleidsregels inzake op de openbare weg geplaatste inboedels’ in werking getreden op

16 september 2004, de ‘Vaststellen beleidsregels Plaatsen van voorwerpen op, aan of boven de weg’ in werking getreden op 15 april 2010 en het ‘Winkeluitstallingsbeleid Hoorn’ in werking getreden op 20 april 2006 in te trekken.

 

te bepalen dat bovenstaand wordt bekendgemaakt:

  • door opname in het Gemeenteblad

 

Aldus vastgesteld, 24 juli 2018

 

College van burgemeester en wethouders

 

 

 

de secretaris,                              de burgemeester,