Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Woudrichem

Verordening tegemoetkoming raadsfracties 1994

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWoudrichem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening tegemoetkoming raadsfracties 1994
CiteertitelVerordening tegemoetkoming raadsfracties 1994
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-06-199401-05-199431-12-2010nieuwe regeling

27-06-1994

Altena Nieuws

nr. 63 agendapunt 3 raadsvergadering 27 juni 1994

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening tegemoetkoming raadsfracties 1994

Agendapunt 3 voor de vergadering van 27 juni 1994 Aan de raadOnderwerp:Financiële tegemoetkoming aan raads­fraktiesIn de artikelen 95 t/m 99 van de Gemeentewet zijn de vergoedingen en tegemoetkomingen aan de raadsleden geregeld. Niets is daarin bepaald omtrent enigerlei vergoeding aan de raadsfrakties ten behoeve van kosten verbandhoudende met kontakten.Indien de gemeente hieraan tegemoet wil komen zal, gelet op artikel 149 van de Gemeentewet, hiervoor een verordening moeten worden vastgesteld.Naar onze mening kan niet worden gesteld, dat de vergoeding voor iedere fraktie gelijk moet zijn. Evenwel kan een vergoeding per fraktie niet te veel varidren, omdat een fraktie, ongeacht de grootte, zich geplaatst ziet voor enige vaste kosten. Wij hebben ons hierover beraden en menen, dat een redelijke vergoeding voor fraktiewerkzaamheden kan worden verkregen door:

  • a.

    een vergoeding per fraktie;

  • b.

    een vergoeding naar rato van het aantal leden van de fraktie.

 

Gezien de grootte van onze gemeente is het ons inziens voor de resterende jaren van de lopende zittingsperiode van uw raad redelijk en aanvaardbaar dat een vergoeding per fraktie wordt verstrekt van f 250,-- en per fraktie­lid een vergoeding van f 50,--.Uitgaande van deze bedragen belopen de vergoedingen per jaar voor: Plus 4 x 50,-- = 450,--CDA 250,-- 4 x 50,-- = 450,--PvdA 250,-- 2 x 50,-- = 350,--VVD 250,-- 50,-‑ = 300,--GPV/ 250,-- 2 x 50,-- = 350,--GGW 250,-- 2 x 50,-- = 350,--2.250,--welk bedrag voor dit jaar kan worden geput uit de post voor onvoorziene uitgaven. De commissie Financien kan zich met het treffen van een zodanige regeling verenigen.Wij stellen u voor hiertoe te besluiten door vaststelling van de in ontwerp bijgevoegde verordening.Burgemeester en wethouders van Woudrichem,de secretaris, de burgemeester,E.J.C.F. Kleisterlee. M.J.Chr. Worrell. jo16Nr. 43De raad der gemeente Woudrichem;gezien het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 17 juni 1994, nr. 63;gelet op de bepalingen van de Gemeentewet;besluit: vast te stellen de volgende verordening:"Verordening regelende de geldelijke tegemoetkoming aan de frakties in de gemeenteraad van Woudrichem".

Artikel 1.  

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    fraktie: het lid of de gezamenlijke leden van een politieke groepe­ring dat (die) in de raad van de gemeente zitting heeft (hebben) namens die groepering;

  • b.

    zittingsjaar: de tijdsperiode van 1 mei tot 1 mei van het volgende jaar.

Artikel 2.  

  • 1.

    Elke fraktie heeft aanspraak op een tegemoetkoming van gemeentewege in de kosten, welke zij maakt bij haar werkzaamheden als zodanig.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde tegemoetkoming van elke fraktie is opgebouwd uit:

    • a.

      een vast bedrag per fraktie;

    • b.

      een bedrag naar rato van het aantal leden van de fraktie.

  • 3.

    Het vast bedrag per fraktie, zoals bedoeld in het tweede lid, sub a, bedraagt f 250,-- per jaar. Het bedrag, zoals bedoeld in het tweede lid, sub b, bedraagt f 50,-- per jaar, per fraktielid.

  • 4.

    Het bedrag van de in het derde lid bedoelde tegemoetkoming wordt berekend naar het aantal leden dat elke fraktie in de eerste vergade­ring van de raad in een nieuw zittingsjaar telt, opengevallen en niet vervulde plaatsen daarbij ingegrepen.

  • 5.

    De leden van de fraktie die een wethoudersfunktie bekleden worden voor de berekening van de in het eerste lid bedoelde tegemoetkoming meegerekend.

Artikel 3.  

Indien tijdens een zittingsjaar een of meer raadsleden die deel uitmaken van een in artikel 1 bedoelde fraktie na mededeling aan de voorzitter van de raad als zelfstandige fraktie(s) gaan optreden heeft (hebben) zij aanspraak op de in artikel 2 genoemde tegemoetkoming met ingang van het eerstvolgende nieuwe zittingsjaar.

Artikel 4.  

Indien tijdens een zittingsjaar meer frakties als een fraktie gaan optre­den, na mededeling aan de voorzitter van de raad, heeft deze nieuw gevormde fraktie aanspraak op de in artikel 2 genoemde tegemoetkoming met ingang van het eerstvolgende nieuwe zittingsjaar.

Artikel 5.  

Indien tijdens een zittingsjaar een lid van een fraktie zich aansluit bij een andere bestaande fraktie, na mededeling aan de voorzitter van de raad, hebben de betrokken frakties aanspraak op de in artikel 2 genoemde tege­moetkoming, met inachtneming van hun nieuwe aantal leden, met ingang van het eerstvolgende nieuwe zittingsjaar.

Artikel 6.  

Het totale bedrag van de tegemoetkoming per fraktie wordt aan het begin van elk zittingsjaar uitgekeerd aan een door elke fraktie aan te wijzen persoon, van welke aanwijzing aan de voorzitter van de raad mededeling wordt gedaan.

Artikel 7.  

De verordening kan worden aangehaald onder de titel "Verordening tegemoet­koming raadsfrakties 1994".

Artikel 8.  

De verordening wordt geacht in werking te zijn getreden op 1 mei 1994.

Aldus besloten door de raad der gemeen­te Woudrichem in zijn openbare vergade­ring van 27 juni 1994.De raad voornoemd,