Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Westerwolde

Beleidsregels Huiswerkbegeleiding voor schoolgaande kinderen Westerwolde

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWesterwolde
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Huiswerkbegeleiding voor schoolgaande kinderen Westerwolde
CiteertitelBeleidsregels Huiswerkbegeleiding voor schoolgaande kinderen Westerwolde
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpHuiswerkbegeleiding

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 108, eerste lid, van de Gemeentewet

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-06-2018Nieuwe regeling

09-05-2018

gmb-2018-115824

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Huiswerkbegeleiding voor schoolgaande kinderen Westerwolde

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerwolde;

 

gelet op het Raadsbesluit van 26 september 2017; Motie “Huiswerkbegeleiding voor kinderen van ouders met een laag inkomen”;

 

gelet op het bepaalde in artikel 108, lid 1 van de Gemeentewet;

besluit vast te stellen de “Beleidsregels Huiswerkbegeleiding voor schoolgaande kinderen Westerwolde”.

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    schoolgaande kind: het minderjarige kind van een ouder of verzorger met een laag inkomen, wonend in de gemeente Westerwolde en welke leerling is van het voortgezet onderwijs;

  • b.

    laag inkomen: een inkomen tot 120% van de geldende bijstandsnorm;

  • c.

    huiswerkbegeleiding: het bieden van ondersteuning aan een schoolgaand kind bij het maken van huiswerk en de voorbereiding van proefwerken, toetsen, werkstukken, spreekbeurten én ondersteuning bij het vergroten en/of versterken van leer- en studievaardigheden;

  • d.

    college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerwolde.

Artikel 2 Doelstelling

Deze beleidsregels regelen de financiële tegemoetkoming voor de ouder of verzorger met een laag inkomen van wie het schoolgaande kind gebruik dient te maken van huiswerkbegeleiding, buiten het reguliere schoolaanbod van huiswerkbegeleiding.

Artikel 3 Doelgroep

Voor deze beleidsregels komen in aanmerking:

  • 1.

    De ouder of verzorger met een laag inkomen waarvan het schoolgaande kind:

    • a.

      behoefte heeft aan meer huiswerkbegeleiding dan waarin de school zelf kan voorzien en zo extra ondersteuning voor het schoolgaande kind te realiseren en;

    • b.

      een 6 of een lager cijfer voor één vak of meerdere vakken heeft.

Artikel 4 Voorwaarden

  • 1.

    Een aanvraag wordt door de ouder of verzorger via het daarvoor bestemde aanvraagformulier ingediend bij het college. Bij de aanvraag dient, naast de inkomensgegevens een afschrift van het rapport van het schoolgaande kind te worden overlegd.

  • 2.

    Voor het schoolgaande kind wordt gedurende een schooljaar een financiële tegemoetkoming voor huiswerkbegeleiding aan de ouder of verzorger verstrekt.

  • 3.

    De huiswerkbegeleiding dient aan te sluiten bij de zorgvraag van het schoolgaande kind.

  • 4.

    De huiswerkbegeleiding dient gegeven te worden door een vakbekwaam docent, met onderwijsbevoegdheid en de docent dient in het bezit te zijn van een verklaring omtrent het gedrag (VOG).

  • 5.

    De huiswerkbegeleiding dient daadwerkelijk gevolgd te worden.

Artikel 5 Uitbetaling en hoogte van de tegemoetkoming

  • 1.

    Uitbetaling geschiedt na het moment dat de ouder of verzorger de kosten van de huiswerkbegeleiding aan de huiswerkbegeleider verschuldigd is en zo spoedig mogelijk na de verstrekking van een maandelijkse factuur aan de gemeente Westerwolde.

  • 2.

    De tegemoetkoming aan de ouder of verzorger van een schoolgaand kind bedraagt maximaal € 300,-- per schoolgaand kind per schooljaar.

Artikel 6 Weigeringsgronden

De tegemoetkoming wordt geweigerd als niet wordt voldaan aan de voorwaarden zoals vermeld in de artikelen 3 en 4 van deze beleidsregels.

Artikel 7 Inlichtingenplicht

De ouder of verzorger doet aan het college op verzoek of onverwijld uit eigen beweging mededeling van alle feiten en omstandigheden waarvan hem of haar redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat zij van invloed kunnen zijn op de verstrekking of de beëindiging van het recht op de tegemoetkoming voor huiswerkbegeleiding.

Artikel 8 Hardheidsclausule

Voor situaties waarin deze beleidsregels niet voorzien of indien er sprake is van kennelijke hardheid, dan kan het college in individuele gevallen ten gunste van de aanvrager beslissen.

Artikel 9 Ingangsdatum

Deze beleidsregels treden de dag na publicatie in werking.

Artikel 10 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: “Beleidsregels Huiswerkbegeleiding voor schoolgaande kinderen Westerwolde”.

TOELICHTING

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Behoeft geen toelichting.

Artikel 2 Doelstelling

In de praktijk blijkt dat de ondersteuningsbehoefte voornamelijk ligt bij de starters in het voortgezet onderwijs. Door de overgang van de bassischool naar het voortgezet onderwijs ondervinden juist zij vaak moeite met het plannen van huiswerk. Het voortgezet onderwijs beschikt over middelen om leerlingen, die dat nodig hebben, extra te ondersteunen binnen de reguliere schooltijd. Er wordt dan ook allereerst van hen verwacht dat zij leerlingen met hun eigen middelen en inzet en aansluitend bij de zorgvraag een leerling optimaal proberen te ondersteunen. De beleidsregels zijn aanvullend op deze middelen, ter extra ondersteuning van leerlingen van het voortgezet onderwijs, buiten het reguliere schoolaanbod.

Artikel 3 Doelgroep

Financiering van de tegemoetkoming voor huiswerkbegeleiding geschiedt vanuit de rijksgelden, die beschikbaar zijn gesteld voor het tegengaan van armoede onder kinderen. Daarom is de tegemoetkoming specifiek bedoeld en opgesteld ter financiële ondersteuning van de ouder of verzorger van schoolgaande kinderen met een laag (gezins)inkomen, te weten tot 120% van de geldende bijstandsnorm.

Artikel 4 Voorwaarden

Er is voor de toekenning van de tegemoetkoming gekozen voor de termijn van een schooljaar, omdat van het schoolgaande kind mag worden verwacht dat hij of zij binnen een schooljaar met hulp van de huiswerkbegeleiding op het gebruikelijke niveau van zijn of haar opleiding functioneert.

 

Gelet op het niveau van kwaliteit en zorgvuldigheid dat we met de beleidsregels willen bereiken, dient de huiswerkbegeleiding gegeven te worden door een vakbekwaam docent, met onderwijsbevoegdheid én de docent dient in het bezit te zijn van een verklaring omtrent het gedrag (VOG). Omdat wij de ouder of verzorger de vrijheid willen bieden in de keuze van een docent voor de huiswerkbegeleiding ligt de verantwoordelijkheid om te vragen of de docent aan deze voorwaarden voldoet bij hen.

Artikel 5 Uitbetaling en hoogte van de tegemoetkoming

Behoeft geen toelichting.

Artikel 6 Weigeringsgronden

Behoeft geen toelichting.

Artikel 7 Inlichtingenplicht

Behoeft geen toelichting.

Artikel 8 Hardheidsclausule

Het college bepaalt per individueel geval of er sprake is van kennelijke hardheid. Indien strikte toepassing van de beleidsregels leidt tot onbillijkheid van overwegende aard, dan kan in individuele gevallen worden beslist de tegemoetkoming op grond van de “Beleidsregels Huiswerkbegeleiding voor schoolgaande kinderen Westerwolde” toe te kennen.

Artikel 9 Ingangsdatum

Behoeft geen toelichting.

Artikel 10 Citeertitel

Behoeft geen toelichting.