Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Heerhugowaard

Damoclesbeleid en Beleidsregels Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHeerhugowaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingDamoclesbeleid en Beleidsregels Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018
CiteertitelDamoclesbeleid en Beleidsregels Damocles gemeente Heerhugowaard 2018
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpBeleidsregels

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet
  2. artikel 172, eerste lid, van de Gemeentewet
  3. artikel 174 van de Gemeentewet
  4. titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-03-201830-08-2019Nieuwe regeling

06-03-2018

gmb-2018-50824

INT18-1020

Tekst van de regeling

Intitulé

Damoclesbeleid en Beleidsregels Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018

 

Nr.: INT18-1020

Hennepteelt en handel in hard- en softdrugs zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen en geprofessionaliseerd en daarmee ook de risico’s die daar uit voortvloeien: risico’s voor de volksgezondheid en nadelige effecten op de openbare orde en (brand)veiligheid en de leefbaarheid in de gemeente. Daarom staat de gemeente Heerhugowaard een krachtige aanpak voor ten aanzien van het beteugelen van de illegale handel soft- en harddrugs, (= inclusief het telen ervan). Handel in drugs in en vanuit woningen en lokalen is in het belang van de openbare orde en het algemeen maatschappelijk belang volstrekt ontoelaatbaar.

Op grond van artikel 13b van de Opiumwet (ook wel bekend als de Wet Damocles) kan een woning of lokaal worden gesloten door middel van bestuursdwang wanneer daarin sprake is van handel van soft- en harddrugs. In deze beleidsregels is vastgelegd op welke manier gebruik wordt gemaakt van deze bevoegdheid.

 

Bevoegdheid en verantwoordelijkheid burgemeester

De burgemeester is op grond van artikel 174 van de Gemeentewet belast met het toezicht op de voor het publiek openstaande gebouwen en daarbij behorende erven. De burgemeester is op grond van artikel 172 van de Gemeentewet verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde. Om aan deze verantwoordelijkheid uitvoering te kunnen geven, beschikt de burgemeester over een aantal bevoegdheden in de Gemeentewet , de Opiumwet en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Deze beleidsregels gaan exclusief over de bevoegdheid van de burgemeester op grond van artikel 13b van de Opiumwet om bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven handelsvoorraad drugs wordt aangetroffen.

 

Doel

De doelstelling van het Damoclesbeleid van de gemeente Heerhugowaard is dat er concrete uitwerking wordt gegeven aan de beleidsruimte die de burgemeester heeft op grond van artikel 13b van de Opiumwet.

Het doel van de Opiumwet is preventie en beheersing van de uit het drugsgebruik voortvloeiende risico’s voor de volksgezondheid en het voorkomen van nadelige effecten van de handel en teelt van drugs op het openbare leven en andere lokale omstandigheden. Beoogd wordt het definitief doorbreken van de gang naar het lokaal of de woning en de bekendheid van het lokaal of woning in de kringen van handelaren en gebruikers van verdovende middelen en de rust in de woonomgeving te herstellen.

Er is gekozen om zowel bij woningen als lokalen bij constatering van een handelshoeveelheid drugs te sluiten. Deze beleidsregels hebben tot doel een adequate invulling te geven aan in artikel 13b eerste lid Opiumwet opgenomen bevoegdheid en zodoende een bijdrage te leveren aan het doel van deze wet.

 

Oplossingen

In dit Damoclesbeleid is een handhavingsmatrix opgenomen. Hierin staat wanneer wordt overgegaan tot sluiting voor bepaalde tijd van woningen en lokalen wegens overtreding van het bepaalde in de artikelen 2 en 3 van de Opiumwet.

Als uitgangspunt voor de handhaving van aanwezigheid van drugs in woningen of lokalen worden bijgevoegde beleidsregels (in de vorm van onderstaande matrix) aangehouden.

 

Handelshoeveelheid

Er wordt tot sluiting op grond van artikel 13b Opiumwet overgegaan indien er een handelshoeveelheid softdrugs of harddrugs wordt aangetroffen. Hiervan is sprake bij:

• Lijst I (harddrugs): meer dan 0,5 gram en/of meer dan 5 milliliter in vloeistofvorm;

• Lijst II (softdrugs): meer dan 5 gram en bij meer dan 5 planten.

 

Handhavingsmatrix

 

Woningen en bijbehorende erven

1e constatering

2e

constatering

3e

constatering

4e constatering

Lijst I (harddrugs)

Max. 6 maanden

Max. 12 maanden

Onbepaalde tijd

 

Lijst II (softdrugs)

Max. 3 maanden

Max. 6 maanden

Max. 12 maanden

Onbepaalde tijd

 

Lokalen en bijbehorende erven

1e constatering

2e

constatering

3e

constatering

4e constatering

Lijst I (harddrugs)

Max. 9 maanden

Max. 18 maanden

Onbepaalde tijd

 

Lijst II (softdrugs)

Max. 6 maanden

Max. 12 maanden

Max. 18 maanden

Onbepaalde tijd

 

Spoedeisende bestuursdwang

Indien bestuursdwang wordt toegepast tegen een lokaal in verband met het aantreffen van een hennepplantage is spoedeisend optreden noodzakelijk omdat de openbare orde ernstig is verstoord. De burgemeester zal dan in de regel gebruik maken van de spoedsluiting op basis van artikel 4:11, onder a Awb. Vanwege het spoedeisende karakter van de bevolen sluiting, is het niet mogelijk om de motivering van de sluiting onmiddellijk op schrift te stellen. De motivering van de sluiting zal dan zo spoedig mogelijk op schrift worden gesteld en aan belanghebbenden worden toegezonden.

 

Handhaving in combinatie met andere overtredingen en/of misdrijven

Op het moment dat er drugs wordt aangetroffen en er is sprake van ernstige omstandigheden dan wordt de bestuurlijke maatregel opgelegd die geldt voor recidive. De belangrijkste ernstige omstandigheden die kunnen worden aangemerkt als verzwarende omstandigheden zijn: gewelds- of openbare orde delicten, verboden wapenbezit en betrokkenheid bij georganiseerde criminaliteit.

Tevens is sprake van recidive wanneer op eenzelfde adres de afgelopen vijf jaar een gerooide hennepplantage is aangetroffen, drugs van de andere lijst is aangetroffen en gelijksoortige strafbare feiten. De recidive betreft het pand en niet de eigenaar/gebruiker van het pand.

Het aantreffen van een gerooide hennepplantage (geen aanwezigheid van planten) is geen grond om een pand te sluiten.

 

Vergunningen

In het geval van aantreffen van een handelshoeveelheid drugs zal gekeken worden naar afgegeven vergunningen. Binnen de bestaande mogelijkheden zullen er consequenties verbonden worden aan de verstrekte vergunningen. Een Drank- en horecavergunning kan worden ingetrokken als sprake is van drugshandel vanuit een horecagelegenheid.

 

Effecten

Indien feitelijk tot sluiting wordt overgegaan, wordt de woning of het lokaal voor publiek ontoegankelijk gemaakt. Na sluiting is het verboden de woning of het lokaal te betreden, een en ander op basis van artikel 2:41 lid 2 van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Heerhugowaard 2016 en artikel 199 van het Wetboek van Strafrecht.

 

De duur van de sluiting is afhankelijk van de overtreding en van de vraag of sprake is van recidive en varieert van een sluiting voor drie maanden tot een sluiting voor onbepaalde tijd.

 

Bevoegdheid om af te wijken van de beleidsregel

De burgemeester handelt overeenkomstig de beleidsregel, tenzij dat voor een of meer belanghebbende gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen, namelijk de openbare orde, het woon- en leefklimaat en de volksgezondheid. (inherente afwijkingsbevoegdheid artikel 4:84 Awb).

Artikel 13b van de Opiumwet raakt het recht op respect voor de woning zoals dat is vastgelegd in artikel 8 van het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden (EVRM). Gebruik maken van bestuursdwang wordt in beginsel toelaatbaar geacht wanneer:

• er sprake is van een verboden situatie en/of overtreding van een wettelijk voorschrift;

• het belang van daadwerkelijk optreden zorgvuldig wordt gemotiveerd; en

• de op te leggen maatregel in redelijke verhouding staat tot de overtreding en een lichtere maatregel geen uitkomst biedt. Voldaan moet zijn aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit.

 

Huurwoningen

Ook voor huurwoningen wordt Damoclesbeleid toegepast. Een sluiting kan een onevenredig nadeel opleveren voor de verhuurder. Daarom wordt in de beleidsregel opgenomen dat de burgemeester kan besluiten de sluiting op te heffen als het huurcontract is beëindigd.

 

Personeel en organisatie

Voor handhavingsacties waarbij een woning of een lokaal gesloten wordt, is betrokkenheid van de gemeente een gegeven. Zowel in de voorbereidingsfase (dossiervorming), de executieve fase (daadwerkelijke sluiting en verzegeling) als de beherende fase (toezicht op sluiting en eventuele juridische geschillen) zijn inspanningen evident.

Ook hier geldt dat voor een dergelijk onderzoek en een eventueel juridische procedure personele uren benodigd zijn. Deze taken zijn onderdeel van het reguliere takenpakket.

 

Juridische aspecten

De beleidsregels treden in werking op de eerste dag na bekendmaking.

 

Evaluatie

Na twee jaar zal het Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018 worden geëvalueerd.

 

Beleidsregels Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018

 

De burgemeester van de gemeente Heerhugowaard

 

gelet op:

Artikel 172 en artikel 174 Gemeentewet, artikel 13b Opiumwet, titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

Overwegende dat:

- De teelt en handel van soft- en harddrugs vanuit woningen en lokalen een risico vormen voor de brandveiligheid, de openbare orde en veiligheid en de leefbaarheid en uit maatschappelijk oogpunt volstrekt ontoelaatbaar is.

- Het wenselijk is om beleidsregels vast te stellen voor de toepassing van art 13b Opiumwet.

 

b e s l u i t

 

Vast te stellen: “Beleidsregels Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018”

 

Artikel 1 Begripsbepaling

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

• harddrugs: middelen vermeld op lijst I behorend bij de Opiumwet;

• softdrugs: hasjiesj en hennep, zoals omschreven in lijst II behorend bij de Opiumwet, ook wel aangeduid als hasj, marihuana, weed, wiet of stuff;

• Handelshoeveelheid: Van een handelshoeveelheid is sprake

bij Harddrugs (Lijst I): meer dan 0,5 gram en/of meer dan 5 milliliter in vloeistofvorm;

bij Softdrugs (Lijst II): meer dan 5 gram en bij meer dan 5 hennepplanten.

• Vijf hennepstekken worden geteld als één hennepplant.

• Huurwoning: een woning die een bewoner huurt van de eigenaar.

 

Artikel 2 Handhavingsmatrix

1. Bij de toepassing van de bevoegdheid uit artikel 13b van de Opiumwet ten aanzien van lokalen en bijbehorende erven legt de burgemeester, zonder waarschuwing vooraf, bij het aantreffen van een handelshoeveelheid soft- of harddrugs, de bestuurlijke sanctie op zoals weergegeven in de handhavingsmatrix ‘Lokalen en bijbehorende erven’.

2. Bij de toepassing van de bevoegdheid uit artikel 13b van de Opiumwet ten aanzien van woningen en bijbehorende erven legt de burgemeester, zonder waarschuwing vooraf, bij het aantreffen van een handelshoeveelheid soft- of harddrugs de bestuurlijke sanctie op zoals weergegeven in de handhavingsmatrix ‘Woningen en bijbehorende erven’.

3. Bij huurwoningen kan de burgemeester besluiten de sluiting op te heffen als het huurcontract is beëindigd.

Woningen en bijbehorende erven

 

1e constatering

2e

constatering

3e

constatering

4e constatering

Lijst I (harddrugs)

Max. 6 maanden

Max. 12 maanden

Onbepaalde tijd

 

Lijst II (softdrugs)

Max. 3 maanden

Max. 6 maanden

Max. 12 maanden

Onbepaalde tijd

 

4.

Lokalen en bijbehorende erven

 

1e constatering

2e

constatering

3e

constatering

4e constatering

Lijst I (harddrugs)

Max. 9 maanden

Max. 18 maanden

Onbepaalde tijd

 

Lijst II (softdrugs)

Max. 6 maanden

Max. 12 maanden

Max. 18 maanden

Onbepaalde tijd

 

Artikel 3 Handhaving bij recidive

1. In geval van recidive telt voor de op te leggen maatregel de hoeveelheid aangetroffen drugs van de laatste constatering.

2. Er is sprake van recidive als op hetzelfde adres reeds de afgelopen 5 jaar een geruimde plantage/ knipperij o.i.d. is aangetroffen.

3. Als op een adres reeds een hoeveelheid drugs van de andere lijst (opiumwet) is aangetroffen dan geldt dat ook als recidive.

 

Artikel 4 Handhaving in combinatie met andere overtredingen en/of misdrijven

1. In afwijking van het in artikel 2 bepaalde, wordt een bestuurlijke maatregel opgelegd die geldt voor recidive wanneer een overtreding van de Opiumwet met feiten en/of omstandigheden gepaard gaan die wijzen op andere zware overtredingen of misdrijven.

2. De belangrijkste feiten en omstandigheden als bedoeld in het eerste lid zijn: gewelds- of openbare orde delicten, verboden wapenbezit en betrokkenheid bij georganiseerde criminaliteit.

 

Artikel 5 Hardheidsclausule

Op basis van bijzondere feiten en omstandigheden kan de burgemeester besluiten af te wijken van de maatregelen zoals in deze beleidsregel is vastgesteld.

 

Artikel 6 Intrekken oude beleidsregels

De beleidsregels ‘Damoclesbeleid 2013’, zoals vastgesteld bij besluit van 2 december 2013, worden ingetrokken.

 

Artikel 7 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Damoclesbeleid gemeente Heerhugowaard 2018.

 

Artikel 8 Inwerkingtreding

 

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.

 

Heerhugowaard, 6 maart 2018

De burgemeester van Heerhugowaard

A.B. Blase