Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Flevoland

Besluit van de Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland houdende regels omtrent vergoeding beschikbaarheidsdiensten en overwerk INFRA Regeling vergoeding beschikbaarheidsdiensten en overwerk INFRA provincie Flevoland 2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieFlevoland
OrganisatietypeProvincie
Officiële naam regelingBesluit van de Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland houdende regels omtrent vergoeding beschikbaarheidsdiensten en overwerk INFRA Regeling vergoeding beschikbaarheidsdiensten en overwerk INFRA provincie Flevoland 2018
CiteertitelRegeling vergoeding beschikbaarheidsdiensten en overwerk INFRA provincie Flevoland 2018
Vastgesteld doorgedeputeerde staten
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-01-2018nieuwe regeling

12-12-2017

prb-2018-752

2140847

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland houdende regels omtrent vergoeding beschikbaarheidsdiensten en overwerk INFRA Regeling vergoeding beschikbaarheidsdiensten en overwerk INFRA provincie Flevoland 2018

Op 12 december 2017 hebben Gedeputeerde Staten van Flevoland bij besluit met kenmerk 2147374 ingestemd met de vaststelling van:

 

De Regeling vergoeding beschikbaarheidsdiensten en overwerk INFRA provincie Flevoland 2018

Artikel 1 Begripsbepaling

  • a.

    beschikbaarheidsdienst: de verplichting van de conform artikel 2 aangewezen ambtenaar om volgens een door het desbetreffende afdelings- of bureauhoofd op te stellen rooster permanent beschikbaar te zijn om in beginsel binnen 60 minuten daadwerkelijk in actie te kunnen komen bij de bestrijding van incidenten;

  • b.

    beschikbaarheidsvergoeding: de vergoeding die de aangewezen ambtenaar op basis van deze regeling ontvangt voor het beschikbaar zijn tijdens de door hem of haar verrichte beschikbaarheidsdiensten;

  • c.

    overwerkvergoeding: de vergoeding die de aangewezen ambtenaar op grond van artikel 3.4.3 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies ontvangt voor de uren dat hij tijdens de door hem of haar verrichte beschikbaarheidsdienst daadwerkelijk in actie heeft moeten komen;

  • d.

    ambtenaar: personen, genoemd in artikel 1.1.onder b van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies, die werkzaam zijn bij de afdeling INFRA;

  • e.

    week: een aaneengesloten periode van zeven dagen, waarin ook een weekend valt;

  • f.

    totaal aantal arbeidsuren: de reguliere arbeidsuren en de arbeids- en reisuren in het kader van de beschikbaarheidsdiensten tezamen.

Artikel 2 Algemeen

  • 1.

    Door of namens Gedeputeerde Staten wordt de ambtenaar aangewezen voor het verrichten van beschikbaarheidsdiensten.

  • 2.

    Indien de ambtenaar om medische redenen, door de bedrijfsarts vast te stellen, niet in staat is de dienst te verrichten, kan hem door of namens Gedeputeerde Staten vrijstelling van de dienst worden verleend.

Artikel 3 De beschikbaarheidsvergoeding

  • 1.

    De krachtens artikel 2, eerste lid, aangewezen ambtenaar, die beschikbaarheidsdiensten verricht, heeft daarvoor aanspraak op een vergoeding.

  • 2.

    De vergoeding bedraagt € 1,61 per uur (per 1 januari 2018).

  • 3.

    Voor het verrichten van beschikbaarheidsdiensten op zon- en feestdagen, zoals genoemd in artikel 1.1 onder h van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies, alsmede op andere aangewezen collectieve vrije dagen, wordt de uurvergoeding vermenigvuldigd met 2.

  • 4.

    De vergoeding wordt periodiek verhoogd met hetzelfde percentage waarmee de salarissen van de provincie Flevoland worden verhoogd op grond van algemene salarismaatregelen vanuit de CAO.

  • 5.

    De vergoeding maakt onderdeel uit van de pensioengrondslag; als zodanig is over de vergoeding premie verschuldigd.

  • 6.

    Namens Gedeputeerde Staten kan aan de ambtenaar een vaste maandelijkse vergoeding, berekend naar de maatstaven in het tweede en derde lid van dit artikel, worden toegekend, indien de ambtenaar:

    • a.

      op regelmatige basis beschikbaarheidsdiensten verricht dan wel zal verrichten, of,

    • b.

      in verband met de gladheidbestrijding beschikbaarheidsdiensten verricht, dan wel zal verrichten in de periode van november tot april in het daaropvolgende jaar.

  • 7.

    Indien de ambtenaar wegens ziekte ongeschikt is tot verrichten van de beschikbaarheidsdienst, wordt de in het zesde lid genoemde vaste maandelijkse beschikbaarheidsvergoeding gedurende twee maanden voortgezet.

  • 8.

    De in het zevende lid genoemde periode van twee maanden wordt verlengd met een maand voor ieder jaar dat de ambtenaar langer dan twee jaar de beschikbaarheids-dienst heeft verricht.

Artikel 4 De overwerkvergoeding

  • 1.

    De krachtens artikel 2, eerste lid aangewezen ambtenaar, die tijdens de door hem te verrichten beschikbaarheidsdienst daadwerkelijk in actie moet komen, heeft recht op vergoeding van de door hem gewerkte uren volgens de in artikel 3.4.3 lid 3 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies opgenomen berekeningswijze.

  • 2.

    De krachtens artikel 2, eerste lid aangewezen ambtenaar die zonder inroostering als achtervang beschikbaar is, krijgt voor iedere keer dat hij daadwerkelijke in actie moet komen, bovenop de in het eerste lid genoemde vergoeding, één extra uur overwerk uitgekeerd.

  • 3.

    In afwijking van artikel 3.4.3 lid 2 van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling Provincies geldt deze overwerkvergoeding ook voor de ambtenaar in salarisschaal 11 of hoger.

Artikel 5 Uitzondering overwerkvergoeding

  • 1.

    Voor de onderstaande functies bestaat de vergoeding van overwerk uitsluitend uit een geldelijke beloning.

    • >

      Bedieningsmedewerkers

    • >

      Medewerkers opgenomen in het rooster gladheidsbestrijding, voor zover het overwerk betreft dat in de bindingsperiode van 1 november tot 1 april in dit verband is gemaakt.

  • 2.

    De geldelijke beloning als bedoeld in het eerste lid wordt berekend overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.4.3 lid 3 van de CAP, met dien verstande, dat de in dat lid genoemde percentages worden vermeerderd met 100%.

  • 3.

    Voor de vergoeding van de overwerkuren boven 24 uur op jaarbasis heeft de medewerker de keuze tussen een geldelijke beloning of compensatie door middel van opname van verlof op een later tijdstip, indien de belangen van de dienst dit toelaten.

  • 4.

    Indien de medewerker de geldelijke beloning kiest, dient hij binnen twee weken na het ontstaan van het overwerk een verzoek daartoe in te dienen Youforce (Personeelsplein, Self Service). Binnen 4 weken na ontvangst van het verzoek zal over de aanvraag worden beslist. De geldelijke beloning in dit lid wordt berekend overeenkomstig het bepaalde in artikel 3.4.3 lid 3 van de CAP, met dien verstande, dat de in dat lid genoemde percentages worden vermeerderd met 100%.

  • 5.

    Indien de medewerker kiest voor verlof, wordt door de bevoegd leidinggevende, zo spoedig mogelijk doch niet later dan zes weken na de week waarin het overwerk is verricht, verlof verleend. Op verzoek van de medewerker kan, indien de belangen van de dienst dit toelaten, dit verlof op een later tijdstip worden verleend.

Artikel 6 De uitslaapregeling

  • 1.

    Het totaal aantal arbeidsuren mag ingevolge de Arbeidstijdenwet maximaal 12 uur per dienst bedragen. Indien in de periode genoemd in artikel 1, onder f, meer dan 13 uur arbeid moet worden verricht, wordt de medewerker vrijgesteld van arbeid gedurende het restant van de periode.

  • 2.

    Op de vrijgestelde uren is de reguliere bezoldiging van de betrokken medewerker van toepassing.

Artikel 7 Reiskosten

Reiskosten, noodzakelijk gemaakt in het belang van een goede uitoefening van de beschikbaarheidsdienst, daaronder mede begrepen de kosten van het reizen per eigen vervoer tussen de woning en de standplaats en/of de plaats van tewerkstelling, worden vergoed conform het bepaalde in de Reis- en verblijfkostenregeling provincie Flevoland.

ARTIKEL 8 Hardheidsclausule

Gedeputeerde Staten kunnen in gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet een beslissing in afwijking van deze regeling nemen.

Bovengenoemde vaststelling treedt, na publicatie in het provinciaal blad, met ingang van 1 januari 2018 in werking.

 

Aldus vastgesteld door Gedeputeerde Staten op 12 december 2017

de secretaris de voorzitter

Toelichting bij de Regeling vergoeding beschikbaarheidsdiensten en overwerk INFRA provincie Flevoland

Algemeen

Als gevolg van het steeds frequenter voorkomen van calamiteiten bij de afdeling INFRA, is de noodzaak ontstaan de tot dan toe op redelijk vrijwillige basis vervulde beschikbaarheidsdienst structureel te regelen. De groep medewerkers van INFRA vallen hiermee niet meer onder de bestaande regeling voor beschikbaarheidsdiensten.

 

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1 Begripsbepaling

Hieronder wordt aangegeven wat onder een aantal begrippen dient te worden verstaan. Onder sub a staat dat het afdelingshoofd aangeeft binnen welke tijd de medewerker in actie moet komen. Voor INFRA heeft het afdelingshoofd aangegeven dat de medewerker in principe binnen een uur daadwerkelijk in actie dienen te komen ter bestrijding van incidenten.

Onder sub d is aangegeven dat deze regeling alleen van toepassing is op de ambtenaar die werkzaam is bij de afdeling INFRA.

 

Artikel 2 Algemeen

Het eerste lid geeft aan dat het afdelingshoofd namens Gedeputeerde Staten de mede-werkers die de beschikbaarheidsdienst moeten gaan verrichten middels een brief (be-sluit) aanwijst.

Het tweede lid maakt het mogelijk om, indien zich medische redenen voordoen, vrij-stelling van de beschikbaarheidsdienst af te geven. Benadrukt wordt dat deze vrijstelling niet is gekoppeld aan een bepaalde leeftijd, maar aan hetgeen de medewerker fysiek, dan wel psychisch wel of niet aankan.

 

Artikel 3 De beschikbaarheidsvergoeding

Eerste, tweede er derde lid. Voor de vergoeding is gekozen voor eenzelfde uurbedrag voor iedere medewerker die een beschikbaarheidsdienst verricht, ongeacht de eigen inschaling van de medewerker. Bij het vaststellen van de hoogte is vergelijkend onder-zoek bij andere provincies gedaan.

Vierde lid. De vergoeding wordt verhoogd met de CAO verhogingen en zal daarmee zijn actualiteit behouden.

Vijfde lid. De vergoeding is pensioengevend, hetgeen betekent dat over de vergoeding pensioenpremie moet worden afgedragen.

Zesde lid. Omdat de medewerkers volgens een vast rooster de beschikbaarheidsdienst gaan verrichten, kan een vast maandelijks bedrag worden toegekend. Daarmee hoeft de medewerker niet zelf de vergoeding voor de beschikbaarheidsdienst aan te vragen.

Zevende en achtste lid. Bij langdurige ziekte wordt de vaste vergoeding twee maanden doorbetaald. Voor ieder jaar dat de medewerker de beschikbaarheidsdienst langer dan twee jaar heeft verricht, wordt deze periode van twee maanden een maand verlengd. Een medewerker die korter dan twee jaar de beschikbaarheidsdienst draait, krijgt bij ziekte twee maanden doorbetaald. Een medewerker die de beschikbaarheidsdienst vier jaar verricht, zal de vergoeding vier maanden doorbetaald krijgen.

 

Artikel 4 De overwerkvergoeding

Indien de medewerker tijdens de beschikbaarheidsdienst een oproep krijgt om daadwer-kelijk werkzaamheden te gaan verrichten, dan gaat vanaf dat moment de overwerkver-goeding gelden. De achtervang die zonder inroostering (op vrijwillige basis en dus zon-der beperking) is georganiseerd komt niet in aanmerking voor de in artikel 3 genoemde vergoeding. In het tweede lid is geregeld dat zij, bij daadwerkelijke inzet, naast de in het eerste lid genoemde overwerkvergoeding een extra uur overwerk krijgen uitbetaald.

Het derde lid geeft aan dat deze overwerkvergoeding ook geldt voor de medewerker die in schaal 11 of hoger zijn ingeschaald.

 

Artikel 5 Uitzondering overwerkvergoeding

Voor de in dit artikel genoemde functies is een uitzondering gemaakt en gelden de in dat artikel opgenomen regels.

 

Artikel 6 De uitslaapregeling

Het kan voorkomen dat medewerkers na langdurige inzet tijdens een beschikbaarheids-dienst niet meer in staat zijn ook de reguliere werktijd te vervullen. De Arbeidstijden-wet geeft namelijk aan dat binnen een etmaal niet meer dan 12 uur arbeid mag worden verricht. Dit artikel regelt dat in het geval de medewerker boven de 12 uur arbeid dreigt uit te komen, betaald rust mag nemen.

 

Artikel 7 Reiskosten

Alle in het kader van de beschikbaarheidsdienst noodzakelijk gemaakt reiskosten kunnen worden gedeclareerd op basis van de Reis- en verblijfkostenregeling provincie Flevoland.