Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Waterschap Vechtstromen

Algemene regel vrijstelling vergunningplicht voor oppervlaktewaterlichamen die niet in de legger of beheerkaart zijn opgenomen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWaterschap Vechtstromen
OrganisatietypeWaterschap
Officiële naam regelingAlgemene regel vrijstelling vergunningplicht voor oppervlaktewaterlichamen die niet in de legger of beheerkaart zijn opgenomen
Citeertitel
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlageBijlage I koloniale– en wijkenstructuur

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

http://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/Historie/Waterschap%20Vechtstromen/CVDR325900/CVDR325900_3.html

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

25-01-201801-01-2021artikel 1

05-12-2017

wsb-2018-396

Tekst van de regeling

Intitulé

Algemene regel vrijstelling vergunningplicht voor oppervlaktewaterlichamen die niet in de legger of beheerkaart zijn opgenomen

Kenmerk: B2017/2080a

Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen;

gezien het voorstel van d.d. 28 november 2017;

gelet op artikel 3.2, 3.3 en 3.8 van de Keur waterschap Vechtstromen;

 

BESLUIT

 

vast te stellen de Algemene regel vrijstelling vergunningplicht voor oppervlaktewaterlichamen die niet in de legger of beheerkaart zijn opgenomen

Artikel 1  

  • 1.

    De vergunningplicht zoals opgenomen in artikel 3.2, eerst lid van de Keur geldt niet voor oppervlaktewaterlichamen die niet in de legger of op de kaart als bedoeld in artikel 3.1 van de Keur zijn opgenomen.

  • 2.

    Het eerste lid is niet van toepassing op de Vecht en bijbehorend rivierbed.

  • 3.

    Het eerste lid is niet van toepassing op het dempen van een waterloop in de koloniale wijkenstructuur, zoals weergeven op de bijlage I bij deze algemene regel.

  • 4.

    De vergunningplicht zoals opgenomen in artikel 3.3 van de Keur geldt niet voor oppervlaktewaterlichamen die niet in de legger zijn opgenomen.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van 5 december 2017 te Almelo.

Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen,

dr. S.M.M. Kuks, watergraaf drs. R.I. Andringa, secretaris

Toelichting

Motivering

De Keur waterschap Vechtstromen is van toepassing op alle oppervlaktewaterlichamen in het beheer gebied van het waterschap. Dit betekent dat de keur ook van toepassing is op oppervlaktewaterlichamen die niet in de legger zijn opgenomen.

Het waterschap heeft er echter bewust voor gekozen deze waterlopen niet op de legger te plaatsen. Voor het niet op de legger plaatsen van deze waterlopen wordt een vrijstelling van de provincie Overijssel verleend. Reden voor het niet plaatsen op de legger is dat deze waterlopen geen invloed hebben op het regionale watersysteem.

Om die reden is dan ook een vrijstelling van de vergunningplicht in deze algemene regel opgenomen voor handelingen en werkzaamheden als bedoeld in de artikelen 3.2, eerste lid en 3.4 van de Keur.

 

Artikel 1, tweede lid

Het rivierbed is van groot belang voor het borgen van de afvoercapaciteit van de Vecht in hoogwatersituaties. Om die reden is het dan ook noodzakelijk dat de verbodsbepaling zoals opgenomen in artikel 3.2, eerste lid van de Keur op dit winterbed van toepassing is.

Het rivierbed van de Vecht wordt begrensd door de buitenkruinlijn van de regionale waterkeringen.

De kruinlijn is de bovenkant van de regionale waterkeringen.

 

Artikel 1, derde lid

De koloniale- en wijkenstructuur in de gemeente Emmen, zoals weergegeven op de in de bijlage opgenomen kaart, fungeert als waterberging voor stedelijk gebied. Deze koloniale- en wijkenstructuur is niet op de legger geplaatst. Om er voor te zorgen dat deze Koloniale- en wijkenstructuur voldoende berging behoud, moet deze worden beschermd. Vandaar dat hier de vrijstelling van de vergunningplicht niet geld.