Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nuenen, Gerwen en Nederwetten

Beleidsregels straatnaamgeving gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten 2017

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNuenen, Gerwen en Nederwetten
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels straatnaamgeving gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten 2017
CiteertitelBeleidsregels straatnaamgeving gemeente Nuenen c.a. 2017
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpBeleidsregels straatnaamgeving gemeente Nuenen c.a. 2017

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 108 van de Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Niet van toepassing

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-10-2017Nieuwe regeling

26-09-2017

gmb-2017-173777

Corsanummer 2017.14648

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels straatnaamgeving gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten 2017

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nuenen c.a. heeft op 26 september 2017 de beleidsregels straatnaamgeving gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten 2017 vastgesteld.

De status van de beleidsregels als beleidskader

Straatnaamgeving behoort evenals het nummeren van objecten tot de huishouding van de Gemeente. De beleidsregels straatnaamgeving zijn door het college vastgesteld om zijn bevoegdheid tot het geven van namen aan straten een duidelijk kader te geven. Met het vaststellen van dit kader heeft het college uitgesproken hoe het zijn bevoegdheid wil gebruiken.

Voor de commissie Straatnaamgeving is dit beleidskader van groot belang. Adviezen dienen namelijk binnen dit kader gegeven te worden. Bij de beoordeling van de adviezen kan het college volstaan met een toets of het voorstel inderdaad past binnen het beleidskader en of het voorstel van de commissie zorgvuldig tot stand is gekomen.

 

Wat is openbare ruimte

Onder openbare ruimte worden verstaan:

- Alle voor het openbaar verkeer openstaande wegen, paden, pleinen, plaatsen, plantsoenen, bruggen, viaducten, knooppunten en daarmee vergelijkbare plaatsen of constructies.

- Alle wateren die, al dan niet met enige beperking, voor het publiek bevaarbaar of op een andere manier toegankelijk zijn. Daarbij behoren tevens alle bouwwerken die daar deel van uitmaken.

 

Straatnaamgeving van belang voor vindbaarheid

In verband met de vindbaarheid, het verlenen van hulp door politie, brandweer en ambulances is het van belang dat openbare ruimten benoemd worden. Er kunnen dus naast het geven van namen aan straten, lanen en pleinen ook namen gegeven worden aan andere voor het publiek toegankelijke openbare plaatsen.

Ten behoeve van de naamgeving aan straten en andere delen van de openbare ruimte, stelt het college van Nuenen c.a. de volgende beleidsregels vast:

 

Criteria voor straatnaamgeving

  • -

    Originele straatnamen

    De straatnamen vormen een erfgoed en cultuurbezit. De historie van de gemeente, de provincie en het land wordt hiermee vastgelegd en bewaard.

 

  • -

    Benoeming naar toponiemen

    Bij de straatnaamgeving geldt als uitgangspunt dat zoveel mogelijk wordt aangesloten op bestaande toponiemen en hydroniemen: namen van percelen, akkers, bosgronden etc en waterlopen die van oudsher bekend zijn.

 

  • -

    Benoeming naar personen

    Bij vernoeming van personen moet de te vernoemen persoon:

  • - Van onbesproken gedrag en onomstreden zijn;

  • - Tenminste 10 jaar overleden zijn; dit geldt niet voor een lid van het Koninklijk Huis

  • - Van groot belang zijn geweest voor de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten of de samenleving in bredere zin;

    De nabestaanden hebben geen bezwaar tegen de vernoeming.

 

Bestuurlijke regels

  • -

    Geen verwarring tussen straatnamen

    Voorkomen moet worden dat straatnamen met elkaar worden verward. In het taalgebruik en de uitspraak moet duidelijk onderscheid zijn tussen de verschillende namen.

 

  • -

    Straatnamen tot 24 posities

    Straatnamen moeten praktisch bruikbaar zijn en daarom niet langer dan 24 posities.

 

  • -

    Onderschriften tot 70 posities

    Waar dat zinvol is, wordt op het straatnaambord als ondertekst een verklaring van de naam gegeven. Ondertekst wordt beknopt opgesteld zodat het op 1 regel met maximaal 70 posities kan worden weergegeven.

 

  • -

    Verbastering en dubbelzinnigheid

    Bij het benoemen van straten moeten verbastering en dubbelzinnigheid vermeden worden.

 

  • -

    Geen straatnamen vernoemen naar bedrijven

    Rekening houdend met een (mogelijke) reputatie van een bedrijf en belangenverstrengeling worden er geen straten vernoemd naar bestaande bedrijven.

     

  • -

    Als de Gemeente geen eigenaar is van de openbare ruimte, dient vooraf overleg plaats te vinden met de eigenaarWanneer de openbare ruimte geen eigendom is van de gemeente zal de eigenaar goedkeuring moeten geven voor de naamgeving als ook voor het plaatsen van een eventueel straatnaambord.

 

Taalkundige regels

  • -

    Goede uitspraak

    Een naam dient makkelijk en goed uit te spreken zijn

 

  • -

    Besef van betekenis

    Een laan, weg, pad, dreef, hof, gaarde, zoom of straat hebben een eigen karakter. Daarbij moet de naamgeving aansluiten.

 

  • -

    De juiste spelling

    Er kan voor worden gekozen de oude schrijfwijze van een toponiem in de straatnaam te handhaven, maar uitgangspunt is dat de juiste, hedendaagse, spelling wordt aangehouden.

 

  • -

    Wijksgewijze namen

    Het heeft de voorkeur om nieuwe namen aan te laten sluiten bij het thema c.q. namensysteem van de wijk.

 

Voor het vaststellen van een nieuwe straatnaam zijn t.b.v. de procedure enkele regels vastgelegd.

 

De procedure

  • -

    Als het college van mening is dat behoefte bestaat aan nieuwe straatnamen, krijgt de commissie Straatnaamgeving in een zo vroeg mogelijk stadium de (voorlopige) verkavelingtekeningen en/of de plankaarten toegezonden.

  • -

    Voorafgaand aan het advies aan het collegebesluit worden de te adviseren namen in een openbare vergadering van de commissie Straatnaamgeving besproken.

  • -

    Indien straatnamen voor nieuw aan te leggen straten in kernen of wijken met een eigen dorps- of wijkraad aan de orde zijn, nodigt de commissie Straatnaamgeving leden van de desbetreffende dorps- en wijkraad uit haar vergadering bij te wonen en inbreng te leveren.

  • -

    In het advies van de commissie Straatnaamgeving wordt specifiek aandacht besteed aan de inbreng van de dorps- of wijkraad. In het geval met de inbreng van de dorps- of wijkraad geheel of gedeeltelijk geen rekening is gehouden in het uiteindelijke advies van de commissie straatnaamgeving, wordt dit gemotiveerd opgenomen in dat advies. Indien een dorps-of wijkraad de inbreng schriftelijk heeft ingebracht bij de commissie straatnaamgeving, wordt dit advies als bijlage aan het commissievoorstel gehecht en wordt in het advies gemotiveerd aangegeven in welke mate en op welke wijze met de inbreng rekening is gehouden.

  • -

    Rekening houdend met het advies van de commissie Straatnaamgeving wordt, na integrale afstemming tussen de afdelingen openbare werken en ontwikkeling en handhaving, een collegevoorstel opgesteld door de betreffende ambtenaar.

  • -

    Het is van belang dat duidelijk is welk deel van de openbare ruimte een bepaalde naam heeft gekregen. Elk voorstel voor een nieuw te benoemen straat moet voorzien worden van een situatietekening waarop de begrenzing is aangegeven.

  • -

    Op basis van het collegevoorstel nemen burgemeester en wethouders een besluit tot vaststelling van de betreffende straatnaam.

  • -

    Burgemeester en wethouders kunnen besluiten dat bij een bepaalde openbare ruimte, zoals een object, geen naambord wordt geplaatst.

  • -

    Als burgemeester en wethouders bij het besluit tot vaststelling van de betreffende straatnaam het advies van de commissie niet overnemen, stellen zij de commissie daarvan in kennis met aangeven van de motieven die aan dit besluit ten grondslag liggen. Indien burgemeester en wethouders nader advies van de commissie straatnaamgeving wenselijk achten met het oog op het besluit tot vaststelling van de straatnaam, zullen zij de commissie daartoe verzoeken.

  • -

    Burgemeester en wethouders publiceren het besluit.

  • -

    In opdracht van de gemeente worden de straatnaamborden in de openbare ruimte geplaatst.

  • -

    Een straatnaambord is blauw met witte letters. Een naamgeving voor een object krijgt een groen naambord met witte letters.