Organisatie | Waterschap Drents Overijsselse Delta |
---|---|
Organisatietype | Waterschap |
Officiële naam regeling | Besluit van het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta houdende algemene regels voor bescherming van waterkeringen, watergangen en bijbehorende kunstwerken Algemene regels bij de Keur Waterschap Drents Overijsselse Delta |
Citeertitel | Algemene regels bij de Keur Waterschap Drents Overijssels Delta |
Vastgesteld door | dagelijks bestuur |
Onderwerp | milieu |
Eigen onderwerp | |
Externe bijlage | Toelichting Algemene regels bij de Keur WDOD |
Deze regeling vervangt de Algemene regels bij de Keur Waterschap Groot Salland, vastgesteld op 24 maart 2015; de Algemene regel voor het onttrekken van water aan een oppervlaktewaterlichaam ten behoeve van beregening en/of bevloeiing, van Waterschap Reest en Wieden, vastgesteld op 21 mei 2013; en de Algemene regel voor het onttrekken van grondwater ten behoeve van beregening en/of bevloeiing, van Waterschap Reest en Wieden, vastgesteld op 21 mei 2013.
artikel 83 van de Waterschapswet
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
01-09-2017 | nieuwe regeling | 11-07-2017 |
Het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft op 11 juli 2017 de Algemene regels bij de Keur Waterschap Drents Overijsselse Delta vastgesteld. Het besluit treedt in werking op 1 september 2017. De tekst van de algemene regels is hieronder te lezen.
De kaarten die bij de algemene regels horen kunt u in pdf-formaat downloaden onderaan deze algemene regels:
Kaart bemesting en chemische bestrijdingsmiddelen op waterkeringen (bij artikel 3.1);
Kaart dempen en graven (bij artikel 10.1);
Kaart grondwateronttrekkingen (bij artikel 16.1);
Kaart onttrekken water uit oppervlaktewaterlichaam voor beregening of bevloeiing (bij artikel 19.1);
Kaart ontwatering (bij artikel 20.1 en 20.2).
De kaarten die bij de algemene regels (en beleidsregels) horen zijn op detailniveau te raadplegen via http://wdodelta.maps.arcgis.com/apps/PublicInformation/index.html?appid=1f78681e7b15427eba5f1f27949c8c8a
Het dagelijks bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta;
gelet op het bepaalde in artikel 83 van de Waterschapswet en in de Keur Waterschap Drents Overijsselse Delta;
vast te stellen de Algemene regels bij de Keur Waterschap Drents Overijsselse Delta.
De algemene regels hebben betrekking op het volgende:
Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen
De begripsomschrijvingen in de Keur zijn ook van toepassing voor deze algemene regels. Daarnaast wordt in deze algemene regels verstaan onder:
Artikel 1.2 Profiel van vrije ruimte waterkeringen
Vrijstelling wordt verleend voor het plaatsen, wijzigen of behouden van werken in het profiel van vrije ruimte voor zover voor het plaatsen, wijzigen of behouden van die werken op grond van een algemene regel vrijstelling wordt verleend ter plaatse van de waterkering en de beschermingszone.
Artikel 1.4 Deel A en deel B van beschermingszone bij overige waterkeringen
Zolang voor overige waterkeringen de beschermingszone niet in de legger van waterkeringen is opgenomen, is voor de toepassing van deze algemene regels bij overige waterkeringen:
Artikel 1.5 Combinatie van algemene regels
Op een werk of werkzaamheden kunnen meer dan een algemene regel van toepassing zijn.
Voor een aantal activiteiten is in algemene regels voorgeschreven dat deze vooraf moeten worden gemeld.
De melding kan digitaal of schriftelijk worden gedaan.
Een digitale melding kan via het Omgevingsloket Online (OLO) worden ingediend. Het OLO is te bereiken via: www.omgevingsloket.nl.
Het is ook mogelijk om de melding te doen door middel van een door het waterschap beschikbaar gesteld formulier. Dit formulier is te bereiken via: http://www.wdodelta.nl/thema/vergunning/vergunning-melding/.
Artikel 1.7 Zowel vergunningplichtig als meldingsplichtig
Wanneer sprake is van een werk of werkzaamheden waarbij zowel vergunningplichtige als meldingsplichtige activiteiten, zoals bedoeld in deze algemene regels, worden uitgevoerd, wordt voor alle activiteiten gezamenlijk een vergunningaanvraag ingediend.
Voor handelingen die plaatsvinden op grond van een algemene regel blijft de zorgplicht van belang, zoals verwoord in artikel 3.6 van de Keur Waterschap Drents Overijsselse Delta:
Ieder die handelingen verricht of nalaat en die weet of redelijkerwijs had kunnen vermoeden dat door die handelingen of het nalaten daarvan nadelige gevolgen ontstaan of kunnen ontstaan voor het watersysteem, is verplicht alle maatregelen te treffen die redelijkerwijs van hem verwacht mogen worden, ten einde die gevolgen te voorkomen, dan wel indien daarvan reeds sprake is, al het mogelijke te doen om de gevolgen zoveel mogelijk ongedaan te maken. Indien de nadelige gevolgen het gevolg zijn van een ongewoon voorval, worden de maatregelen onverwijld genomen.
Artikel 2.1 Nadere voorschriften bij afrasteringsverplichting
De afrastering bedoeld in artikel 2.8 van de Keur:
Artikel 2.2 Vrijstelling van de afrasteringsverplichting
Vrijstelling wordt verleend van het gebod in artikel 2.8 van de Keur tot het hebben van een afrastering voor zover de gronden die gebruikt worden voor het houden van dieren zijn gelegen op of nabij een overige waterkering of langs een oppervlaktewaterlichaam die volgens de legger niet in onderhoud zijn bij het waterschap.
Artikel 2.3 Vrijstelling voor onverplichte afrastering
Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur, voor het plaatsen en behouden van afrastering op een waterkering of in de beschermingszone van een waterkering of een oppervlaktewaterlichaam.
Artikel 2.4 Voorschriften bij vrijstelling voor onverplichte afrastering
5. Beplanting, klein object, hek, schutting en wegmeubilair bij waterkering
Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur, voor het plaatsen of behouden van een klein object in deel A van de beschermingszone van de waterkering of op een afstand van minimaal 4 meter uit de buitenkruinlijn van een verheelde of aangeheelde waterkering, aan de verheelde of aangeheelde zijde, voor zover het object:
6. Beplanting, klein object, vlonder en wegmeubilair langs oppervlaktewaterlichaam
Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid van de Keur, voor het in de beschermingszone of het talud van een oppervlaktewaterlichaam aanleggen of behouden van een vlonder voor zover die wordt aangelegd en behouden buiten een route waar het waterschap met onderhoudsmachines rijdt en buiten een waterkering.
Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid van de Keur, voor het plaatsen en behouden van een beschoeiing of een damwand, voor zover:
Degene die een beschoeiing of een damwand plaatst of behoudt als bedoeld in artikel 7.1:
Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur, voor het uitvoeren van bodemonderzoek in een oppervlaktewaterlichaam en bijhorende beschermingszone en in een waterkering of in deel A van de bijbehorende beschermingszone, voor zover het onderzoek bestaat uit:
10. Dempen en graven van oppervlaktewaterlichaam
Artikel 10.1 Criteria voor dempen
Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid van de Keur, voor het dempen van een oppervlaktewaterlichaam voor zover:
Artikel 10.2 Criteria voor graven
Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste en derde lid van de Keur, voor het graven van een oppervlaktewaterlichaam voor zover:
Degene die graaft als bedoeld in artikel 10.2:
plaatst, indien het nieuw gegraven oppervlaktewaterlichaam wordt aangesloten op een oppervlaktewaterlichaam dat in onderhoud is bij het waterschap, in de beschermingszone van laatstbedoeld oppervlaktewaterlichaam een dam met een bovenbreedte van minimaal 5,0 meter met daarin een duiker met een diameter van minimaal 0,315 meter.
Degene die een evenement als bedoeld in artikel 11.1, eerste lid, organiseert, voldoet ten minste aan de volgende voorschriften en brengt de deelnemers van voorschrift f op de hoogte:“
13. Gebruik beschermingszone van oppervlaktewaterlichaam in bebouwde kom
Onverminderd het bepaalde in de algemene regels voor beschoeiing en damwand wordt vrijstelling verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur, om in de beschermingszone van een oppervlaktewaterlichaam in de bebouwde kom handelingen te verrichten, werken aan te brengen of te behouden of vaste substanties of voorwerpen te laten staan, te vervoeren of te laten liggen voor zover:
14. Gebruik bij overige oppervlaktewaterlichamen
Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur, voor het gebruik maken van oppervlaktewaterlichamen door, anders dan in overeenstemming met de functies, daarin, daarop, daarboven, daarover of daaronder handelingen te verrichten, werken te behouden of vaste substanties of voorwerpen te laten staan, te vervoeren of te laten liggen, voor zover:
Het eerste en tweede lid zijn niet van toepassing op onttrekkingen van grondwater op een diepte van meer dan 50 meter beneden het maaiveld in het gebied, aangegeven als boringsvrije zone diepe pakket van Salland op kaart Drinkwatervoorziening en grondwaterbescherming, behorende bij de Omgevingsverordening Overijssel 2017.
Artikel 16.4 Meet- en opgaveverplichting
Als niet voldaan wordt aan het bepaalde in het tweede lid, doet degene die grondwater onttrekt uiterlijk op 31 januari van elk jaar opgave aan het waterschap over de in het voorgaande kalenderjaar gemeten hoeveelheden onttrokken grondwater. Als de onttrekking is beëindigd doet hij binnen een maand na het tijdstip van beëindiging opgave aan het waterschap over de in het betreffende kalenderjaar gemeten hoeveelheden onttrokken grondwater.
Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld in artikel 3.1, eerste lid van de Keur, voor het leggen en behouden van kabels of leidingen in, onder of boven een waterstaatswerk of in een bijbehorende beschermingszone, voor zover:
18. Lozen en lozingsvoorziening
Vrijstelling wordt verleend van de verboden in artikel 3.1, eerste lid, en artikel 3.2 van de Keur, voor het lozen van water in een oppervlaktewaterlichaam en het daarvoor aanleggen en behouden van een lozingsvoorziening in het talud van een oppervlaktewaterlichaam.
19. Onttrekken water uit een oppervlaktewaterlichaam voor beregening of bevloeiing
Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid en artikel 3.2 van de Keur, voor:
Degene die water onttrekt of een onttrekkingsvoorziening aanlegt, als bedoeld in artikel 19.1, in en bij een primair of secundair oppervlaktewaterlichaam:
Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid, en artikel 3.3 van de Keur, voor het ontwateren van gronden met drainagemiddelen, voor het aanleggen en behouden van greppels of drainagebuizen in de beschermingszone van een oppervlaktewaterlichaam en van bijbehorende lozingsvoorzieningen in een oppervlaktewaterlichaam voor zover het ontwateren plaatsvindt buiten de met bruin aangegeven gebieden op de bij deze algemene regel behorende kaart.
23. Verwijderen van werken en beplanting
Vrijstelling wordt verleend van het verbod in artikel 3.1, eerste lid, van de Keur, voor het uit een oppervlaktewaterlichaam of beschermingszone van een waterstaatswerk verwijderen van werken en beplanting, met uitzondering van:
Degene die een werk of beplanting verwijdert als bedoeld in artikel 23.1, meldt dit ten minste 2 weken voor aanvang van de werkzaamheden aan het waterschap, met dien verstande dat ten aanzien van deel B van de beschermingszone van een waterkering enkel de verwijdering van een gebouw met een kelder wordt gemeld.
24. Overgangs- en slotbepalingen
Als voor een werk dat of activiteit die onder een algemene regel valt, voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning krachtens de Keur is verleend, worden de voorschriften van de watervergunning gelijkgesteld met maatwerkvoorschriften als bedoeld in artikel 3.7, derde lid, van de Keur.
Als voor een werk dat of activiteit die voldoet aan de criteria van een algemene regel voor inwerkingtreding van deze algemene regel een watervergunning is aangevraagd en nog niet op die aanvraag is beslist, wordt de aanvraag gelijkgesteld met een melding als die is vereist volgens deze algemene regel.
Aldus vastgesteld door het dagelijks bestuur voornoemd op 11 juli 2017,
Ir. E. de Kruijk, secretaris
Ir. H.H.G. Dijk, voorzitter
Kaarten behorende bij de Algemene regels bij de Keur Waterschap Drents Overijsselse Delta
Kaart bemesting en chemische bestrijdingsmiddelen op waterkeringen (bij artikel 3.1):https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2017-14388/1/bijlage/exb-2017-14388.pdf
https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2017-14388/1/bijlage/exb-2017-14388.pdf
Kaart dempen en graven (bij artikel 10.1):
https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2017-14389/1/bijlage/exb-2017-14389.pdf
Kaart grondwateronttrekkingen (bij artikel 16.1):https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2017-14390/1/bijlage/exb-2017-14390.pdf
https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2017-14390/1/bijlage/exb-2017-14390.pdf
Kaart onttrekken water uit oppervlaktewaterlichaam voor beregening of bevloeiing (bij artikel 19.1):
https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2017-14391/1/bijlage/exb-2017-14391.pdf
Kaart ontwatering (bij artikel 20.1 en 20.2):
https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2017-14392/1/bijlage/exb-2017-14392.pdf
De kaarten die bij de algemene regels (en beleidsregels) horen zijn op detailniveau te raadplegen via http://wdodelta.maps.arcgis.com/apps/PublicInformation/index.html?appid=1f78681e7b15427eba5f1f27949c8c8a