Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Waterland

Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Waterland 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Waterland
Officiële naam regelingVerordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Waterland 2010
CiteertitelVerordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Waterland 2010
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de De Verordening kwijtschelding Waterland 2006.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Invorderingswet 1990, art. 26
  2. Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990
  3. Gemeentewet, art. 225
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-06-201001-01-201001-01-2013Nieuwe regeling

20-05-2010

Ons Streekblad, 10-06-2010

2010-024B

Tekst van de regeling

De raad van de gemeente Waterland;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders;

gelet op het bepaalde in artikel 26 van de Invorderingswet 1990, Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 en artikel 255 van de Gemeentewet;

overwegende dat het noodzakelijk is bij verordening regels te stellen aangaande de kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen;

BESLUIT:

De Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Waterland 2010 vast te stellen.

Artikel 1 Belastingen

Kwijtschelding kan worden verleend voor de volgende belastingen:

  • a.

    de aanslag afvalstoffenheffing;

  • c.

    de aanslag rioolrechten;

  • d.

    de aanslag hondenbelasting.

Artikel 2 Aanvraag

  • 1. Alleen een natuurlijk persoon die geen bedrijf of niet zelfstandig een beroep uitoefent kan een kwijtscheldingsverzoek indienen.

  • 2. Wanneer een verzoek om kwijtschelding wordt ingediend dient daarvoor een door de gemeente vastgesteld formulier te worden gebruikt.

  • 3. Kwijtschelding hoeft slechts eenmaal te worden aangevraagd en is dan van toepassing op alle in artikel 1 genoemde belastingen. Voor de jaren daarop volgend hoeven deze personen, indien er geen wijzigingen in hun inkomens- en/of vermogenssituatie zijn opgetreden, geen nieuwe aanvraag in te dienen. Toetsing voor de daaropvolgende jaren geschiedt vervolgens door het Inlichtingenbureau via bestandsvergelijkingen. Onder een wijziging van inkomen wordt niet verstaan een trendmatige algemene verhoging van het inkomen.

  • 4. In afwijking van het bepaalde in het voorgaande lid hoeven personen, die op 1 januari van het jaar waarover de kwijtschelding wordt verleend, recht op een uitkering voor levensonderhoud hebben krachtens de Wet werk en bijstand (WWB) of een inkomensvoorziening krachtens de Wet investeren in jongeren (WIJ), geen verzoek in te dienen. Zij ontvangen de maximale kwijtschelding van de belastingen genoemd in artikel 1.

  • 5. De in lid 3 en 4 genoemde personen zijn verplicht om iedere wijziging van inkomen en/of vermogen in het belastingjaar waarin zonder verzoek kwijtschelding wordt verleend, onmiddellijk door te geven aan burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland. Daarna moeten zij voor het eerstvolgende belastingjaar een nieuwe aanvraag voor Kwijtschelding indienen. Onder een wijziging van inkomen wordt niet verstaan een trendmatige algemene verhoging van het inkomen.

  • 6. Indien bij een nieuwe aanvraag blijkt dat de in lid 3 en 4 genoemde personen niet hebben voldaan aan de in lid 5 genoemde verplichting, zal over het jaar of jaren waarin een hoger inkomen is ontvangen en/of een vermogen geconstateerd dat hoger is dan de te hanteren normen ingevolge deze verordening, de kwijtschelding geheel of gedeeltelijk worden ingetrokken en zullen de belastingen alsnog worden ingevorderd. De belastingen zullen worden verhoogd met de aan de wijziging verbonden administratieve kosten.

Artikel 3 Normen

  • 1. Bij de beoordeling van het kwijtscheldingsverzoek worden de criteria en de berekeningsmethode van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 gehanteerd.

  • 2. Bij de berekening van het kwijtscheldingsbedrag van het desbetreffende jaar wordt rekening gehouden met de aanslag waarvoor kwijtschelding is gevraagd en de nog op te leggen aanslagen van het desbetreffende jaar waarvoor kwijtschelding mogelijk is.

  • 3. De normbedragen voor de kwijtschelding worden vastgesteld op 100% van de genormeerde uitkering ingevolge de Wet werk en bijstand en 100 % van de genormeerde inkomensvoorziening ingevolge de Wet investeren in jongeren.

Artikel 4 Nadere regels

Het college stelt nadere regels vast met betrekking tot de uitvoering van deze verordening.

Artikel 5 Onvoorziene omstandigheden

In gevallen, de uitvoering van deze verordening betreffende, waarin deze verordening niet voorziet, beslist het college.

Artikel 6 Citeerartikel

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Waterland 2010.

Artikel 7 Inwerkingtreding

Deze verordening treedt de dag na publicatie in “Ons Streekblad” met terugwerkende kracht in werking per 1 januari 2010.+

De Verordening kwijtschelding Waterland 2006 wordt ingetrokken op het moment dat de Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Waterland 2010 in werking treedt.

Ondertekening

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Waterland, gehouden op 20 mei 2010.

De raad voornoemd,

De griffier, De voorzitter,

drs. E.G.H. Dijk mr. E.F. Jongmans