Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Ridderkerk

Beleidsnotitie kledinginzameling

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRidderkerk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsnotitie kledinginzameling
CiteertitelBeleidsnotitie kledinginzameling
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpopenbare orde en veiligheid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

1.Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-11-200302-06-2011nieuwe regeling

13-11-2003

Gemeentejournaal, 13-11-2003

03-15166-afd.MBW/nb

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsnotitie kledinginzameling

 

 

Artikel 0 Dit artikel moet nog worden gesplitst

24 oktober 2003 03/15166-afd.MBW/nb

Om een evenredige verdeling onder de verschillende charitatieve instellingen te bevorderen en om een effectieve manier van inzameling te realiseren mede waardoor milieudoelstellingen gehaald kunnen worden, is het wenselijk beleid vast te stellen.

Na het inwinnen van informatie bij verschillende inzamelaars en bij andere gemeenten lijkt het volgende beleid het meest effectief en uitvoerbaar:

·Voor een vergunning komt slechts een instelling in aanmerking welke door het Centraal Bureau voor de Fondsenwerving is goedgekeurd als kledinginzamelingsorganisatie.

Deze voorwaarde dient twee doelen:

  • 1.

    er is duidelijkheid over de betrouwbaarheid van de instellingen;

  • 2.

    commerciële instellingen die zich de laatste jaren steeds meer begeven op de markt van kledinginzameling worden uitgesloten. Het verdient de voorkeur om kleding in te laten zamelen door charitatieve instellingen vanwege het maatschappelijke belang dat zij dienen en vanwege het feit dat inwoners in het algemeen meer bereid zijn hun gebruikte kleding af te staan ten behoeve van een goed doel dan een commercieel doel.

    • ·

      Per jaar worden vier vergunningen verstrekt. Ieder kwartaal is een andere instelling bevoegd tot het inzamelen van kleding. In een gemeente met een inwonersaantal als Ridderkerk is de opbrengst voor alle vergunninghouders bij een dergelijk roulatiesysteem voldoende.

    • ·

      De instellingen die nog niet eerder in Ridderkerk hebben ingezameld hebben voorrang bij het verlenen van de vergunning.

Indien aan alle aanvragers eerder een inzamelingsvergunning werd verleend, wordt de voorkeur gegeven aan degenen die het minst recent hebben ingezameld.

  • ·

    Vergunninghouders dienen door middel van een afschrift van het verwerkingsbedrijf aan te tonen hoeveel kilogram kleding werd ingezameld.

  • ·

    Indien de hoeveelheid door een instelling ingezamelde kleding naar het oordeel van de gemeente uit oogpunt van milieudoelstellingen onvoldoende is, kan het college van burgemeester en wethouders besluiten toekomstige aanvragen van de betreffende instelling af te wijzen en geen vergunning meer te verlenen. Het leggen van een verband tussen de openbare inzameling van textiel en het afvalstoffenbeleid is in de jurisprudentie eerder gerechtvaardigd. Het aantal in te zamelen kilo’s wordt in de vergunning opgenomen met daarbij gemotiveerd hoe dit getal tot stand is gekomen.

Het is niet wenselijk om het aantal in te zamelen kilo’s in het algemene beleid op te nemen omdat dit wellicht door voortschrijdend inzicht aanpassing behoeft.

Gepubliceerd

13 november 2003