Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Eemsmond

Kaderverordening subsidieverstrekking Eemsmond 2005

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEemsmond
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingKaderverordening subsidieverstrekking Eemsmond 2005
CiteertitelKaderverordening subsidieverstrekking 2005 gemeente Eemsmond
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Datum bekendmaking onbekend.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, artikel 149

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-12-200409-12-2011nieuwe regeling

09-12-2004

Onbekend

B-4.23.2004

Tekst van de regeling

Intitulé

Kaderverordening subsidieverstrekking Eemsmond 2005

De raad van de gemeente Eemsmond;

 

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 30 november 2004;

 

Waarbij het college de raad voorstelt in te stemmen met de concepttekst welzijnsplan 2005 - 2008. Na toevoeging van twee kleine inhoudelijke tekstwijzigingen (zie hiervoor pagina's 4 en 5 van de reactienota), hiermee het welzijnsplan 2005 - 2008 vast te stellen. Verder stelt het college de raad voor de kaderverordening aubsidieverstrekking Eemsmond 2005 vast te stellen. De verordeningen stads- en dorpsvernieuwing en subsidiëring godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs komen hiermee te vervallen en worden ingetrokken;

 

b e s l u i t :

 

Het welzijnsplan 2005 - 2008 (na toevoeging van de twee kleine tekstwijzigingen genoemd op pagina 4 en 5 van de reactienota), tezamen met de kaderverordening subsidieverstrekking Eemsmond 2005 vast te stellen. De verordeningen stads- en dorpsvernieuwing en subsidiëring godsdienst- en levensbeschouwelijk onderwijs worden ingetrokken.

Kaderverordening subsidieverstrekking 2005 gemeente Eemsmond

Hoofdstuk I Algemene bepalingen

Artikel 1: reikwijdte

  • 1.

    Deze verordening is van toepassing op alle subsidieverstrekkingen.

  • 2.

    Het bij of krachtens deze verordening bepaalde is niet van toepassing indien en voor zover:

    • a.

      bij of krachtens een bijzondere subsidieregeling daarvan wordt afgeweken;

    • b.

      het rijk of de provincie een regeling heeft vastgesteld, waarbij de rijks- of provinciale subsidie op andere dan in deze verordening gestelde voorwaarden afhankelijk wordt gesteld van de verlening van een gemeentelijke subsidie.

  • 3.

    In afwijking van het eerste lid kan het college bepalen dat de verordening niet geldt in de onder artikel 4:23, derde lid van de Algemene wet bestuursrecht genoemde gevallen.

Artikel 2: wie beslist

Voor zover in deze verordening niet anders is bepaald, is het college het bevoegde bestuursorgaan voor de toepassing van deze verordening en van titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 3: grondslag subsidieverstrekking

Het college kan slechts subsidie verstrekken voor activiteiten op het terrein van welzijn, onderwijs, sport, cultuur, woonklimaat, leefklimaat, werk en economie, bereikbaarheid en mobiliteit, beheer van de openbare ruimte, milieu, werkloosheidsbestrijding, inburgering, bijstand, veiligheid, internationale samenwerking en algemene bestuurlijke aangelegenheden.

Artikel 4: aan wie

  • 1.

    Subsidies worden, behoudens het bepaalde in het tweede lid, alleen verstrekt aan rechtspersonen.

  • 2.

    Indien dit voortvloeit uit de aard van de activiteit kan subsidie ook worden verstrekt aan natuurlijke personen.

Artikel 5: termijn

  • 1.

    In de gevallen waarin een aanvraag om subsidie betrekking heeft op het kalenderjaar of kalenderjaren volgend op dat waarin de aanvraag is ingediend, wordt op de aanvraag beslist binnen uiterlijk twaalf weken na de dag waarop de gemeentebegroting voor het eerstvolgende kalenderjaar door de raad is vastgesteld.

  • 2.

    In alle andere gevallen geldt dat binnen twaalf weken na indiening van een aanvraag wordt beslist, tenzij het college bij nadere regels hiervoor een andere termijn heeft vastgesteld.

  • 3.

    Een aanvraag als bedoeld in het eerste en tweede lid geldt slechts als een aanvraag, indien deze aan alle wettelijke voorschriften voldoet.

    Hoofdstuk II Aanvullende bepalingen op titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht

Hoofdstuk II Aanvullende bepalingen op titel 4.2 van de Algemene Wet Bestuursrecht

Artikel 6 subsidieplafond

  • 1.

    De gemeenteraad kan voor subsidies op door hem te bepalen beleidsterreinen of onderdelen van beleidsterreinen jaarlijks een subsidieplafond vaststellen.

  • 2.

    Het college stelt voor de bekendmaking van dit besluit vast volgens welke verdeelsleutel het beschikbare bedrag wordt verdeeld.

Artikel 7 regels aanvraag subsidieverlening

  • 1.

    Het college kan regels stellen over de termijn waarbinnen een aanvraag tot subsidieverlening moet worden ingediend, en over de stukken die de aanvrager daarbij moet overleggen.

  • 2.

    Een aanvraag als bedoeld in het eerste lid geldt slechts als een aanvraag, indien deze aan alle wettelijke voorschriften voldoet.

Artikel 8 begrotingsvoorbehoud

Voor zover een subsidie wordt verleend ten laste van een begroting die nog niet is vastgesteld of goedgekeurd, wordt zij verleend onder de voorwaarde dat voldoende gelden ter beschikking worden gesteld.

Artikel 9 weigeringsgronden

De subsidieverlening kan naast de in artikel 4:25 en artikel 4:35 van de Algemene wet bestuursrecht genoemde gevallen in ieder geval worden geweigerd indien gegronde redenen bestaan aan te nemen dat:

 

a. de activiteiten van de aanvrager niet gericht zullen zijn op de gemeente of niet aanwijsbaar ten goede komen aan ingezetenen van de gemeente;

 

b. de gelden niet of in onvoldoende mate besteed zullen worden voor het doel waarvoor de subsidie is aangevraagd;

 

c. de aanvrager doelstellingen beoogt of activiteiten zal ontplooien die in strijd zijn met de wet, het algemeen belang of de openbare orde;

 

d. subsidieverstrekking anderszins niet past binnen het beleid van de gemeente.

Artikel 10 overige verplichtingen van de subsidieontvanger

  • 1.

    Het college kan naast de in artikel 4:37 van de Algemene wet bestuursrecht bedoelde verplichtingen bij nadere regels of bij de subsidieverlening ook verplichtingen opleggen met betrekking tot

     

    a. de overdracht van subsidie aan derden, anders dan als betaling voor goederen of diensten;

     

    b. emancipatie, non-discriminatie en democratisch functioneren.

  • 2.

    Bij de subsidieverlening kunnen daarnaast aanvullende verplichtingen worden opgelegd, die strekken tot verwezenlijking van het doel van de subsidie.

  • 3.

    Het college kan voorts verplichtingen opleggen die betrekking hebben op de wijze waarop of de middelen waarmee de gesubsidieerde activiteit wordt verricht.

Artikel 11 voorschotten

Het college verleent, zo nodig, voorschotten op de subsidie.

Artikel 12 regels subsidievaststelling

  • 1.

    Het college kan regels stellen over de termijn waarbinnen een aanvraag om subsidievaststelling moet worden ingediend, de stukken die daarbij moeten worden overlegd en de termijn, waarop na de subsidievaststelling de betaling uiterlijk dient plaats te vinden.

  • 2.

    Het college besluit uiterlijk binnen 12 weken op een aanvraag tot subsidievaststelling, tenzij het bij nadere regels hiervoor een andere termijn heeft vastgesteld.

  • 3.

    Een aanvraag als bedoeld in de voorgaande leden geldt slechts als een aanvraag, indien deze aan alle wettelijke voorschriften voldoet.

Artikel 13 accountantsrapport

  • 1.

    Indien het college heeft bepaald dat bij de aanvraag om subsidievaststelling een accountantsrapport moet worden overgelegd, moet uit de verklaring van getrouwheid van de accountant blijken of aangaande het financieel beleid en beheer van de subsidieontvanger de toepasselijke subsidiebepalingen en -voorschriften zijn nageleefd en of de subsidie is aangewend voor het doel waarvoor deze ter beschikking is gesteld.

  • 2.

    De door het college aangewezen accountant heeft de bevoegdheid tot review op de verrichte werkzaamheden van de controlerend accountant van de subsidieontvanger. De subsidieontvanger draagt er zorg voor dat haar accountant hiermee instemt.

Artikel 14 nadere regels met betrekking tot overschotten en tekorten

Het college kan regels stellen met betrekking tot de overschotten en tekorten in verband met de uitvoering van activiteiten.

Artikel 15 vergoeding vermogensvorming

  • 1.

    In de gevallen bedoeld in artikel 4:41, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht, is de subsidieontvanger aan het college een vergoeding van de vermogenswaarden verschuldigd.

  • 2.

    De vergoeding bedraagt maximaal het bedrag waarmee subsidiëring door de gemeente heeft bijgedragen aan de vermogensvorming in verhouding tot de andere middelen die daaraan hebben bijgedragen.

  • 3.

    Bij de bepaling van de hoogte van de vergoeding wordt uitgegaan van de waarde van de eigendommen en andere vermogensbestanddelen op het tijdstip waarop de vergoeding verschuldigd wordt, met dien verstande dat bij verlies of beschadiging van eigendommen wordt uitgegaan van het bedrag dat als schadevergoeding door de subsidieontvanger is ontvangen.

    Indien het onroerend goed betreft, geschiedt de waardebepaling door één of drie onafhankelijke deskundigen.

  • 4.

    Indien de activiteiten van de subsidieontvanger met toestemming van het college door een andere rechtspersoon worden voortgezet en de activa en passiva tegen boekwaarde aan die ander in eigendom worden overgedragen, is de subsidieontvanger ter zake in afwijking van het tweede lid geen vergoeding verschuldigd.

Hoofdstuk IV Per boekjaar verstrekte subsidies aan rechtspersonen

Artikel 16 inleidende bepalingen

Dit hoofdstuk is van toepassing op subsidies waarop bij besluit van het college is bepaald dat afdeling 4.2.8 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing is.

Artikel 17 termijn voor aanvraag subsidieverlening

Het college bepaalt voor welke uiterste datum de aanvraag om subsidie voor het komend boekjaar moet zijn ingediend.

Artikel 18 egalisatiereserve

De subsidieontvanger vormt een egalisatiereserve. Het college kan regels stellen over de maximale jaarlijkse toevoeging aan de egalisatiereserve en over de maximale omvang van de egalisatiereserve.

Artikel 19 financieel verslag

Indien de subsidieontvanger zijn inkomsten in overwegende mate ontleent aan subsidie die op basis van deze verordening is verstrekt, is artikel 4:76 van de Algemene wet bestuursrecht van overeenkomstige toepassing op het financiële verslag.

Artikel 20 vrijstelling accountantsonderzoek

Het college stelt regels over het door hen verlenen van vrijstelling van de verplichtingen als bedoeld in artikel 4:78, eerste tot en met vierde lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

Artikel 21 extra taak accountant

  • 1.

    Bij het onderzoek, bedoeld in artikel 4:78 van de Algemene wet bestuursrecht, onderzoekt de accountant tevens de naleving van de aan de subsidie verbonden verplichtingen.

  • 2.

    Het college stelt een aanwijzing vast over de reikwijdte en de intensiteit van de controle als bedoeld in artikel 4:79, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht.

Hoofdstuk IV Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 22 toezicht

Het college wijst ambtenaren aan, die belast zijn met het toezicht op de naleving van het bij of krachtens deze verordening bepaalde.

Artikel 23 vervallen verordeningen

  • 1.

    Bij het in werking treden van deze verordening vervallen de volgende verordeningen:

    - Subsidieverordening Stads- en dorpsvernieuwing;

    - Verordening subsidiëring godsdienst - en levensbeschouwelijk vormingsonderwijs;

    - Verordening inzake de gemeentelijke welzijnsplanning.

  • 2.

    Aanvragen om verlening die op basis van de onder het eerste lid genoemde verordeningen zijn ingediend en waarover bij inwerkingtreding van deze verordening nog niet is beslist, worden geacht op basis van deze verordening te zijn ingediend.

  • 3.

    Aanvragen om vaststelling die op basis van de onder het eerste lid genoemde verordeningen zijn ingediend en waarover bij inwerkingtreding van deze verordening nog niet is beslist, worden afgedaan op basis van de onder het eerste lid genoemde verordeningen.

  • 4.

    Op bezwaarschriften gericht tegen een beschikking op een aanvraag krachtens de in het eerste lid genoemde verordeningen, wordt beslist met toepassing van de onder het eerste lid genoemde verordeningen.

Artikel 24 inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op een nader door het college van burgemeester en wethouders te bepalen datum.

Artikel 25 naam

Deze verordening wordt aangehaald als de "Kaderverordening subsidieverstrekking 2005 gemeente Eemsmond"

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad

van de gemeente Eemsmond, gehouden op 9 december 2004.

De raad voornoemd,

voorzitter,

griffier,