Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Amersfoort

Winkeltijdenverordening Amersfoort

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAmersfoort
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingWinkeltijdenverordening Amersfoort
CiteertitelWinkeltijdenverordening Amersfoort
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

http://www.cvdr.nl

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-06-200821-10-2010Onbekend

27-05-2008

www.amersfoort.nl (stadsberichten)

2697561

Tekst van de regeling

Intitulé

Winkeltijdenverordening Amersfoort

 

 

Winkeltijdenverordening 2008

ALGEMENE BEPALINGEN

Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

de wet: de Winkeltijdenwet;

feestdagen: Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag, eerste Kerstdag en tweede Kerstdag.

ontheffingen

Beslistermijn

Burgemeester en wethouders beslissen op een aanvraag van een ontheffing binnen vier weken.

Burgemeester en wethouders kunnen de beslissing voor ten hoogste vier weken verdagen.

Overdracht van de ontheffing

Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar als burgemeester en wethouders daarvoor toestemming geven.

De houder die de in het eerste lid bedoelde ontheffing wil overdragen, vraagt daarvoor toestemming aan burgemeester en wethouders. In de aanvraag moet staan om welke ontheffing het gaat en de naam en adres van de (rechts)persoon aan wie de ontheffing moet worden overgedragen.

Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Burgemeester en wethouders kunnen een ontheffing intrekken of wijzigen als:

  • a.

    er onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt bij het aanvragen van de ontheffing;

  • b.

    op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

  • f.

    de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Zon- en feestdagenregeling

  • 1.

    De verboden, zoals in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet, gelden niet in de Binnenstad op maximaal acht en buiten de Binnenstad niet op maximaal twaalf, door burgemeester en wethouders aan te wijzen, zon- en feestdagen per kalenderjaar. Burgemeester en wethouders wijzen deze zon- en feestdagen jaarlijks aan. De begrenzing van de Binnenstad wordt als gebied 1 weergegeven op de kaart ‘gebiedsindeling’, die als bijlage bij deze verordening hoort.

  • 2.

    De vrijstelling uit het eerste lid geldt voor buiten de Binnenstad gelegen meubel- en interieurwinkels, tuincentra en bouwmarkten tussen 10:00 uur en 17:00 uur, en voor in de binnenstad en in de wijkwinkelcentra gelegen winkels tussen 12:00 uur en 17:00 uur.

  • 3.

    De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk.

Openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen

Burgemeester en wethouders kunnen op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet vervatte verboden ten behoeve van winkels, die gesloten zijn op de in die verboden bedoelde zon- en feestdagen tussen 00.00 en 16.00 uur.

Burgemeester en wethouders kunnen voor ten hoogste één winkel per 15.000 inwoners ontheffing verlenen.

De ontheffing wordt slechts verleend indien:

  • a.

    de winkel is gesloten tussen 24.00 uur en 06.00 uur;

  • b.

    er uitsluitend of hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht, met uitzondering van sterke drank als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Drank- en Horecawet;

  • c.

    de winkel onderdeel uitmaakt van een door burgemeester en wethouders aangewezen regulier winkelcentrum;

  • d.

    de winkel een verkoopvloeroppervlakte heeft van maximaal 400 m2.

De ontheffing kan worden geweigerd als de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, Nieuwjaarsdag, tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, tweede Pinksterdag en eerste of tweede Kerstdag, ten behoeve van:

  • a.

    bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

  • b.

    het uitstallen van goederen.

De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen, beurzen, kunstateliers en galeries.

De aanvraag om ontheffing moet minimaal vier weken voor de geplande activiteit zijn ingediend.

Verbod straatverkoop bepaalde goederen op zon- en feestdagen

Burgemeester en wethouders kunnen bepalen dat de vrijstelling genoemd in artikel 12 van het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet niet geldt voor de gehele gemeente of voor een of meer delen van de gemeente.

Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

Burgemeester en wethouders kunnen gebieden aanwijzen waar de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen, niet gelden

Burgemeester en wethouders kunnen categorieën winkels en overige vormen van detailhandel aanwijzen waarvoor de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen, niet gelden.

Toerisme

Burgemeester en wethouders kunnen op aanvraag een ontheffing verlenen van de verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet, in verband met de toeristische aantrekkingskracht van Amersfoort.

De ontheffing wordt geweigerd als er geen sprake is van toeristische doeleinden als bedoeld in artikel 3, derde lid, onder a van de wet.

SLOTBEPALINGEN

Deze verordening heet Winkeltijdenverordening Amersfoort 2008.

Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

Intrekking vorige versie

De Winkeltijdenverordening 1999 wordt ingetrokken.

De ontheffingen die op grond van de Winkeltijdenverordening 1999 zijn verleend, worden geacht te zijn verleend op grond van de Winkeltijdenverordening Amersfoort 2008.

Vastgesteld in de openbare vergadering van 27 mei 2008.

de griffier, de voorzitter,

PUBLICATIEDATUM: 4 juni 2008.

TOELICHTING OP WINKELTIJDENVERORDENING AMERSFOORT 2008

Artikelsgewijze toelichting.

Ad artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de omschrijving van het begrip feestdagen is aansluiting gezocht bij artikel 2 van de wet. Koninginnedag is in de wet niet meer aangemerkt als een feestdag

Ad artikel 3 Overdracht van de ontheffing

De bepaling bindt de overdracht van de ontheffing aan de toestemming van burgemeester en wethouders. Deze tussenkomst geeft het college de gelegenheid om inzicht te krijgen in de handel en wandel van de opvolger.

Ad artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

Op maximaal 8 zon- en feestdagen per jaar in de Binnenstad en 12 daarbuiten kan afgeweken worden van het sluitingsgebod. Burgemeester en wethouders hebben deze bevoegdheid gedelegeerd gekregen van de gemeenteraad. Voor de toepassing van het artikel kan de gemeente in afzonderlijke delen gesplitst worden. Zoals gebruikelijk zal het college het advies van de Kamer van Koophandel inwinnen bij het vaststellen van zon- en feestdagen waarop winkels geopend mogen zijn.

Ad artikel 6 Openstelling van avondwinkels op zon- en feestdagen

Het afwijkende openstellingregime op zon- en feestdagen maakt het noodzakelijk voor winkels die op werkdagen tot 22.00 uur, of met ontheffing tot latere tijdstippen geopend zijn en waar hoofdzakelijk eet- en drinkwaren worden verkocht een afzonderlijk regeling in de verordening op te nemen. Met deze regeling wordt het mogelijk dat deze beperkte groep avondwinkels ook op zondagavond en de avond van een feestdag open kan zijn. Aangezien een avondwinkel ook geopend kan zijn van 06.00 uur tot 22.00 uur is er feitelijk sprake van een reguliere winkel waaraan ontheffing wordt verleend om langer open te mogen zijn.

Het beleid van de gemeente ten aanzien van de detailhandel, zoals vastgelegd in de Nota Detailhandel van november 1991, streeft ernaar de winkelvoorzieningen dusdanig te concentreren, dat op termijn ten behoeve van de consument en de ondernemer, levensvatbaarheid te verwachten is. Nieuwe, solitaire winkels passen niet binnen dit beleid. Om uitvoering van dit uitgangspunt te ondersteunen is aan artikel 6 een afzonderlijk voorwaarde toegevoegd dat de winkel onderdeel dient te zijn van een regulier winkelcentrum.

Een gedachte achter avondwinkels is dat consumenten buiten reguliere openingstijden ook nog kleine boodschappen kunnen doen. Bij het bepalen van voorwaarden voor een avondwinkel houden we rekening met aspecten als prettig ondernemersklimaat en consumentenwensen zoals mogelijke geluidsoverlast, parkeerdrukte en zondagsrust. Door een extra voorwaarde op te nemen bij artikel 6 over het aantal meters vloeroppervlak, beperken we de grootschaligheid van een avondwinkel.

Ad artikel 7 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

Het artikel is gebaseerd op artikel 4 van de wet. Het stellen van voorschriften en beperkingen is mogelijk. In verband met de publicatie van aanvragen en/of ontheffingen is bepaald dat de aanvraag om ontheffing minimaal vier weken voor de geplande activiteit moet worden ingediend. Een later ingediende aanvraag wordt dan niet in behandeling genomen.

Ad artikel 8 Verbod straatverkoop van bepaalde goederen op zon- en feestdagen

De vrijstelling betreft het te koop aanbieden en verkopen van voor directe consumptie geschikte eetwaren en alcoholvrije dranken.

Ad artikel 9 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

Artikel 7 van de wet geeft de mogelijkheid de openingstijden op werkdagen tussen 22.00 en 6.00 uur te reguleren. Dat kan door gebieden aan te wijzen waarin het verbod niet geldt of door vormen van detailhandel aan te wijzen waarvoor het verbod niet geldt. Ook kan in afzonderlijke gevallen ontheffing verleend worden.

De verordening gaat ervan uit dat voor de nachtelijke openstelling de ontheffing het belangrijkste instrument is. Per geval is dan een afweging te maken of de gewenste openstelling zich verhoudt met belangen van de woon- en leefomgeving en de openbare orde.

De vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder beperkingen en voorschriften worden verleend.

In het Vrijstellingenbesluit is voor een aantal overige vormen van detailhandel alleen de openstelling op zon- en feestdagen geregeld. De openstelling van deze vormen van detailhandel op de uren tussen 10 uur 's avonds en zes uur in de ochtend op werkdagen wordt door de verordeningbepaling geregeld.

Ad Artikel 10 Toerisme

De grondslag van het artikel is artikel 3, derde lid, onder a van de wet. De wet laat de keuze tussen het verlenen van vrijstelling door de raad of het op basis van de verordening verlenen van ontheffing door burgemeester en wethouders.

Ad Artikel 12 In werking treden en 13 Intrekking vorige versie

De wet kent geen overgangsregeling. Ook in de verordening is geen overgangsbepaling opgenomen, behalve de bepaling dat de verleende ontheffingen een nieuwe grondslag in deze verordening krijgen.