Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Tiel

Verordening regelende de ondersteuning van de in de raad vertegenwoordigde fracties

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieTiel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening regelende de ondersteuning van de in de raad vertegenwoordigde fracties
Citeertitelverordening fractieondersteuning
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen opmerkingen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

gemeentewet, art. 33, lid 3

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

1.Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-04-200409-06-2015nieuwe regeling

21-04-2004

gemeenteblad, 2004, 4.04

Presidium, 7 april 2004

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening regelende de ondersteuning van de in de raad vertegenwoordigde fracties

Nr. 10,afdeling RG

 

De raad der gemeente Tiel,

 

gelezen het voorstel van het presidium d.d. 7 april 2004;

 

gezien het advies van de commissie algemene bestuurlijke zaken d.d 25 maart 2004;

 

Gelet op artikel 33, derde lid, van de Gemeentewet;

 

Besluit:

 

vast te stellen de volgende verordening regelende de ondersteuning van de in de raadvertegenwoordigde fracties:

Artikel 1  

  • 1.

    De fracties, zoals bedoeld in artikel 7 van het reglement van orde en de overigewerkzaamheden van de raad 2002, ontvangen jaarlijks een financiële bijdrage alstegemoetkoming in de kosten voor het functioneren van de fractie.

  • 2.

    Deze bijdrage bestaat uit een vast deel voor elke fractie waarbij de helft van het jaarlijks budget zoals opgenomen in de beheersbegroting evenredig over de fracties wordt verdeeld. Daarnaast ontvangt elke fractie een bedrag per raadszetel waarbij de andere helft van het jaarlijks budget zoals opgenomen in de beheersbegroting over het aantal raadszetels wordt verdeeld.

     

Artikel 2  

  • 1.

    Fracties besteden de bijdrage om hun volksvertegenwoordigende, kaderstellende encontrolerende rol te versterken.

  • 2.

    De bijdrage mag niet gebruikt worden ter bekostiging van:

    • a.

      uitgaven die in strijd zijn met wettelijke bepalingen en overige regelingen;

    • b.

      betalingen aan politieke partijen, met politieke partijen verbonden instellingenof natuurlijke personen anders dan ter vergoeding van prestaties (diensten of goederen) geleverd ten behoeve van de fractie op basis van eengespecificeerde, reële declaratie;

    • c.

      giften;

    • d.

      uitgaven welke dienen bestreden te worden uit vergoedingen die de ledeningevolge het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden toekomen;

    • e.

      opleidingen voor raads- en commissieleden.

     

Artikel 3  

  • 1.

    De bijdrage voor fractieondersteuning wordt, voor 31 januari van een kalenderjaar, alsvoorschot op dat kalenderjaar verstrekt.

  • 2.

    In een jaar waarin verkiezingen plaatsvinden wordt het voorschot verstrekt voor demaanden tot en met de maand waarin de verkiezingen plaatsvinden. In de eerste maand na de maand waarin de eerste vergadering van de nieuw gekozen raad plaatsvindt wordt het voorschot verstrekt voor de overige maanden van dat jaar.

     

Artikel 4  

  • 1.

    Indien het zeteltal van een fractie ten gevolge van verkiezingen verandert, wijzigt de bijdrage

    • a.

      bij vermindering van het zetelaantal: op de eerste dag van de maand na de maand waarin de eerste vergadering van de nieuw gekozen raad plaatsvindt.

    • b.

      bij vermeerdering van het zeteltaantal: op de eerste dag van de maand waarin de eerste vergadering van de nieuw gekozen raad plaatsvindt.

  • 2.

    Bij splitsing van een fractie wordt de op grond van artikel 1, tweede lid, vastgesteldebijdrage voor de oorspronkelijke fractie verdeeld over de betrokken fracties naarevenredigheid van het aantal bij de splitsing betrokken leden. De verdeling vindt plaats vanaf het moment waarop de splitsing is medegedeeld aan de raad.

  • 3.

    Bij splitsing van een fractie wordt het aan de oorspronkelijke fractie verstrekte voorschot verrekend overeenkomstig de verdeling die volgt uit het tweede lid.

     

Artikel 5  

  • 1.

    Elke fractie legt voor 31 januari van het volgende kalenderjaar verantwoording af overde besteding van de bijdrage voor fractieondersteuning onder overlegging van eenverslag.

  • 2.

    Controle van het verslag vindt plaats door de accountant, belast met de controle van de jaarrekening. De accountant brengt advies uit aan de raad.

  • 3.

    De raad stelt na ontvangst van het advies van de accountant de bedragen vast van deuitgaven van een fractie die in het vorige kalenderjaar uit de bijdrage bekostigd zijn.

  • 4.

    Eventuele resterende bijdragen uit het vorige jaar vallen vrij als voordeel in dejaarrekening.

     

Artikel 6  

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na de datum van bekendmaking en kan worden aangehaald als "Verordening fractieondersteuning 2004".

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering

van 21 april 2004,

de griffier,

de voorzitter,

Raad/2004/apr10.2

Toelichting  

Artikel 1

Fractieondersteuning vindt zijn vorm in een financiële ondersteuning. De hoogte van het budget voor fractieondersteuning zal in de gemeentebegroting moeten worden opgenomen en dus door de raad worden vastgesteld. De fractieondersteuning bestaat uit een vast en een variabel deel.

Het vaste deel garandeert dat elke fractie de kans krijgt zich op gelijkwaardig niveau te latenondersteunen. Omdat grote fracties meer lasten zullen hebben op met name facilitair gebiedis het logisch dat zij voor dergelijke kosten een hogere vergoeding krijgen.

 

Artikel 2

De fracties wordt grotendeels de vrijheid gelaten wat betreft de inhoudelijke besteding van defractieondersteuning. Minimumvoorwaarde is wel dat de bijdrage besteed wordt aanraadswerkzaamheden. Verder is een aantal doelen genoemd waarvoor de bijdrage niet gebruikt mag worden. Daarmee wordt onder andere voorkomen dat met de bijdrageverkiezingscampagnes worden gefinancierd en dat raadsleden hun eigen vergoeding voor het

raadswerk (vastgelegd in het rechtspositiebesluit raads- en commissieleden, dat zijn grondslag vindt in de artikelen 95 en 96 van de Gemeentewet) aanvullen met de bijdrage voorfractieondersteuning. Opleidingen voor raads- en commissieleden dienen bekostigd te worden uit het daarvoor beschikbare individuele budget en dientengevolge ook niet uit de bijdrage voor fractieondersteuning.

Omdat het bij uitstek om politieke ondersteuning gaat kan deze inhoudelijk niet te zeergedetailleerd geregeld worden. Fractieondersteuning in de vorm van het beschikbaar stellenvan gemeenteambtenaren voor de fracties wordt minder wenselijk geacht, aangezien het vaak politiek getinte ondersteuning betreft. Fracties moeten daarom vrij zijn in de keuze van de personen die de fracties eventueel ondersteunen.

 

Artikel 3

De bijdrage wordt als voorschot verstrekt. In een verkiezingsjaar wordt het voorschot in tweegedeelten gesplitst. Het is logisch dat het aangepast wordt aan de nieuwe verhoudingen in deraad. Indien blijkt dat het geld onrechtmatig is besteed kan dit aan het eind van het jaarverrekend worden.

 

Artikel 4

Het spreekt vanzelf dat de bijdrage aangepast zal moeten worden aan veranderdeverhoudingen in de raad. De regeling heeft tot gevolg dat fracties die kleiner worden (of geheel verdwijnen) nog over de gehele maand waarin de nieuwe raad voor het eerst vergaderd de bijdrage ontvangen. Voor fracties die groter worden (of nieuwe fracties) gaat de bijdrage per diezelfde maand in. Dat betekent dat de totale bijdrage voor fractieondersteuning in een verkiezingsjaar hoger uitvalt dan in andere jaren. Dit is niet te vermijden.

Bij splitsing van een fractie zal het al eerder verstrekte voorschot direct verrekend moetenworden. Als dat niet zou gebeuren zou een deel van de oorspronkelijke fractie over een te groot voorschot beschikken en zou het andere deel juist helemaal geen voorschot krijgen. Na het kalenderjaar zou dat alsnog verrekend moeten worden. Het is billijker de verrekening in deze gevallen direct te laten plaatsvinden.

 

Artikel 5

De controle van het verslag wordt door de accountant meegenomen met de controle op dejaarrekening. Uit het verslag en de accountantsverklaring kan naar voren komen dat er eenverrekening dient plaats te vinden met het verstrekte voorschot. Indien niet verrekend kanworden, bijvoorbeeld omdat een fractie uit de raad verdwijnt, zal de raad het ten onrechte

uitgekeerde voorschot kunnen terugvorderen.