Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lansingerland

Uitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLansingerland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen 2010
CiteertitelUitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen 2010
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Beheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Lansingerland 2009, art. 135

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2010Aangepaste regeling

27-11-2009

Intranet / Heraut 02-12-2009

BR0900132/BW0901245

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen 2010

De raad van de gemeente Lansingerland;gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. dinsdag 27 oktober 2009, nr. BW0901245;

 

Gelet op artikel135 van deBeheerverordening gemeentelijke begraafplaatsen gemeente Lansingerland 2009;

 

Gezien het advies van de Commissie Algemeen Bestuur en Veiligheid;

 

Besluit vast te stellen het volgende Uitvoeringsbesluit (inclusief toelichting):

 

Uitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingenNadere regels voor grafbedekkingen op de gemeentelijke begraafplaatsen

Artikel 1 Inleiding

Dit uitvoeringsbesluit verstaat onder:

begraafplaats(en): de algemene begraafplaatsen aan de Bergweg-Noord te Bergschenhoek, aan het Plein 1945 - 1995 te Berkel en Rodenrijs en aan de Hoekeindseweg te Bleiswijk;eigen graf: een graf waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot:- het doen begraven en begraven houden van lijken;- het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen;- het doen verstrooien van as;algemeen graf: een graf bij de gemeente in beheer waarin aan een ieder gelegenheid wordt geboden tot het doen begraven van lijken;eigen kindergraf: een eigen graf waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen begraven en begraven houden van lijken van kinderen tot 12 jaar. De eigen kindergraven liggen op een apart gedeelte van de begraafplaats;eigen urnengraf: een graf, grafkelder daaronder begrepen, waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen bijzetten en bijgezet houden van asbussen met of zonder urnen;eigen urnennis: een nis waarvoor aan een natuurlijk of rechtspersoon het uitsluitend recht is verleend tot het doen bijzetten en bijgezet worden van asbussen met of zonder urnenurn: een voorwerp ter berging van een of meer asbussen;asbus: een bus ter berging van as van een overledene;verstrooiingsplaats: een plaats waarop as wordt verstrooid;grafbedekking: gedenkteken, afdekplaat en grafbeplanting op een graf;gedenkplaats: een plaats ingericht om overledenen te gedenken;grafkelder: bouwwerk in de grond, waarin stoffelijke overschotten kunnen worden bijgezet;beheerder: de ambtenaar die belast is met de dagelijkse leiding van de begraafplaats(en) of degene die hem vervangt;rechthebbende: de rechthebbende op een eigen graf.uitgiftetermijn: de periode waarvoor een graf wordt uitgegeven (eigen graf) of toegewezen (algemeen graf);grafrusttermijn: de periode voor het onberoerd laten van een stoffelijk overschot;vergunninghouder: de houder van een vergunning tot het hebben of aanbrengen van een grafbedekking.

Artikel 2 Aanvraag vergunning

  • 1

    Bij de schriftelijke aanvraag voor vergunning tot het hebben van een grafbedekking behoort een werktekening te worden ingediend.

  • 2

    Op deze werktekening dienen ten minste voor te komen:a. een boven-, voor- en zijaanzicht met alle hoogte-, breedte-, dikte- en lengtematen;b. de soort, kleur en bewerking van het te gebruiken materiaal;c. de vermelding of de letters etc. ingehakt, opgehakt of van metaal zijn;d. de woordindeling van het opschrift en de plaats van figuratie(s);e. het materiaal van de fundering en de wijze van bevestiging van het gedenkteken daarop;f. Inrichtingsschets graftuin.

Artikel 3 Beslissing

De beslissing op de aanvraag wordt door burgemeester en wethouders schriftelijk medegedeeld.

Artikel 4 Gedenkteken

  • 1

    Voor de gedenktekens mogen alleen duurzame materialen worden gebruikt, zoals natuursteen, metaal, keramiek, duurzame kunststoffen of een verduurzaamde houtsoort.

  • 2

    De onderdelen moeten vast aan het gedenkteken zijn verbonden.

  • 3

    Op een algemeen graf is de achterste helft van de grafoppervlakte beschikbaar voor het plaatsen van een gedenksteen ten behoeve van de eerste begraving. De voorste helft is beschikbaar voor het plaatsen van een gedenkteken ten behoeve van de tweede en eventueel derde begraving.

  • 4

    Niet toegestaan zijn:· omrandingen van hekken, stangen of kettingen hoger dan 30cm;· voorwerpen die van uit het oogpunt van welstand aanstoot zouden kunnen geven.

Artikel 5 Losse bloemen en planten

Op een graf kunnen zonder vergunning planten in potten, bloemen in vazen worden geplaatst of eenjarige worden geplant. Ook is het is toegestaan op een graf losse bloemen te leggen.

Artikel 6 Nadere regels eigen graven

  • 1

    De maximale afmetingen van een gedenkteken op een eigen graf zijn als volgt:

    • 1.

      Bovenaanzicht / liggend max 0,90m bij 2,00m

    • 2.

      Vooraanzicht / staand max 0,90m bij 1,00m

  • 2

    De maximale afmeting van een gedenkteken op een eigen kindergraf in Berkel en Rodenrijs is als volgt:

     

    • 1.

      Bovenaanzicht / liggend max 0,60m bij 0,80m

    • 2.

      Vooraanzicht / staand max 0,70m bij 0,80m

  • 3

    Een graftuin is toegestaan, met uitzondering van het planten van bomen en opgaande heesters. Maximale hoogte van de beplanting 1,00m. De gewassen die op de graven worden geplant mogen bij volle wasdom de voor het graf beschikbare oppervlakte niet overschrijden of moeten door besnoeiing binnen de oppervlakte kunnen worden gehouden.

Artikel 8 Slotbepalingen

  • 1

    Deze nadere regels treden in werking op 1 januari 2010.

  • 2

    Zij kunnen worden aangehaald als: Regels grafbedekkingen.

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Lansingerland in de openbare raadsvergadering van 26 november 2009.De griffier, Kees van ’t Hart

De voorzitter, Ewald van Vliet

1 Toelichting Uitvoeringsbesluit voor de grafbedekkingen

Artikel 1Het vereiste van een vergunning geldt mede voor de winterharde beplantingen op een graf (sub c grafbeplanting). Niet ieder blijvend gewas is geschikt om op een graf te worden aangebracht. Sommige van deze gewassen kunnen de gedenktekens schaden. Overleg tussen de rechthebbende op het graf en de beheerder van de begraafplaats voor de keuze van een winterharde beplanting is gewenst.Artikel 2Op de werktekeningen zullen ook andere gegevens moeten worden vermeld, zoals de naam van de rechthebbende op het graf, de plaats van het graf (vak en nummer) met het oog op de juiste plaatsing. De soort letters verdient aandacht omdat sommige bevestigingen kunnen loslaten. In de praktijk vindt ten behoeve van de nabestaanden meestal een controle plaats of het werk overeenkomstig de opdracht is uitgevoerd. Daarna kan een volledige opgave van de tekst, het lettertype en de figuratie van betekenis zijn. De bekendmaking van de beschikking van burgemeester en wethouders geschiedt door middel van toezending of uitreiking, in ieder geval aan de aanvrager.Artikel 5Op een graf kunnen eenjarige of winterharde gewassen worden geplant. De eenjarige beplantingen worden verwijderd, wanneer zij in verwaarloosde staat verkeren evenals de bloemen die zijn verwelkt.