Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lansingerland

Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2009

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLansingerland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2009
CiteertitelMarktgeldenverordening Lansingerland 2009
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 229, lid 1

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

15-10-200908-11-2013Aangepaste verordening

25-09-2009

Intranet/Heraut 7-10-2009

T09.06333/Voorstelnr. 2009/77

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2009

Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2009

Artikel 1 Begripsomschrijving

In deze verordening wordt verstaan onder:standplaats: een plaats als bedoeld in de Marktverordening gemeente Lansingerland 2007;kwartaal: een kalenderkwartaal, waarbinnen circa 13 maal markt wordt gehouden;dag: een marktdag;marktmeester: de persoon die als zodanig is aangewezen door het college (belast met het toezicht op de naleving en handhaving van het bepaalde in en krachtens deze verordening.

Artikel 2 Belastbaar feit

Onder de naam “marktgeld” wordt een recht geheven voor het gebruik van enige ruimte en het hebben van voorwerpen daarop of daarboven op de daarvoor aangewezen marktterreinen op de dag en uren dat er markt wordt gehouden, daaronder begrepen de door of vanwege de gemeente verstrekte diensten die met genoemd gebruik verband houden.

Artikel 3 Belastingplicht

Het marktgeld wordt geheven van de gebruiker dan wel aanvrager van de dienst, dan wel ten behoeve van wie de dienst is verleend.

Artikel 4 Grondslag

Grondslag voor de berekening van het marktgeld is het aantal in gebruik genomen m² oppervlakte van de standplaats, (waarbij wordt uitgegaan van een standplaats van 12 m² en van 13 maal markt per kwartaal), de omvang en de duur van de markt alsmede de mate waarin van elektriciteit gebruik wordt gemaakt.

Artikel 5 Tarieven

  • 1

    Het in artikel 2 bedoelde marktgeld wordt geheven naar de maatstaven en tarieven, opgenomen in de bij deze verordening behorende tarieventabel.

  • 2

    Voor de berekening van het marktgeld wordt een gedeelte van een in de tarieventabel genoemde eenheid als een volle eenheid aangemerkt.

  • 3

    Burgemeester en wethouders kunnen de tarieventabel jaarlijks wijzigen, waarbij als indexeringspercentage voor de tarieven maximaal het inflatiecijfer gehanteerd in de gemeentelijke begroting kan worden toegepast.

Artikel 6 Heffingstijdvak

  • 1

    Het heffingstijdvak voor het marktgeld bij een kwartaalabonnement voor een vaste standplaats, als bedoeld in de Marktverordening gemeente Lansingerland 2007 is gelijk aan een kwartaal.

  • 2

    Het heffingstijdvak voor het marktgeld voor een standplaats, als bedoeld in de Marktverordening gemeente Lansingerland 2007, is gelijk aan een dag.

Artikel 7 Ontstaan van de schuld en heffing naar tijdsgelang

  • 1

    Het marktgeld over een heffingstijdvak van een kwartaal is verschuldigd bij het begin van het heffingstijdvak, of zo dit later is, bij het begin van het gebruik.

  • 2

    Indien marktgeld is geheven over een heffingstijdvak van een kwartaal bestaat bij beëindiging van het gebruik op grond van artikel 8 van deze verordening naar evenredigheid aanspraak op restitutie over het aantal nog niet aangebroken maanden over dat tijdvak.

  • 3

    Het marktgeld, dat per dag verschuldigd is, moet voor het innemen van de aangewezen standplaats worden voldaan.

Artikel 8 Ontheffing

Restitutie van vooruitbetaald marktgeld vindt slechts plaats, indien de betrokkenen door omstandigheden, welke hem niet zijn toe te rekenen, van de standplaats geen gebruik zal kunnen maken en alleen ingeval de aanvraag om restitutie binnen twee maanden na opzegging van de standplaats bij het college van burgemeester en wethouders is ingediend. Ingeval van restitutie wordt het terug te betalen marktgeld berekend aan de hand van het aantal keren, dat van de standplaats geen gebruik zou zijn gemaakt.

Artikel 9 Wijze van heffing

  • 1

    Het marktgeld, bedoeld in artikel 6, eerste, wordt geheven door middel van een gedagtekende aanslag, waarop het verschuldigde bedrag is vermeld.

  • 2

    Het marktgeld als bedoeld in artikel 6, tweede lid, door middel van een gedagtekende kwitantie. Het verschuldigde bedrag wordt in de kwitantie vermeld.

Artikel 10 Termijnen van betaling

  • 1

    Het marktgeld als bedoeld in artikel 6, eerste lid, moet worden betaald binnen 1 maand na de dagtekening van het aanslagbiljet.

  • 2

    Het marktgeld, als bedoeld in artikel 6, tweede lid, moet worden betaald op het moment van het uitreiken van de kwitantie.

Artikel 11 Kwijtschelding

Met betrekking tot het te heffen marktgeld kan geen verzoek om kwijtschelding worden gedaan zoals bedoeld in artikel 26 van de invorderingswet 1990.

Artikel 12 Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1

    De ‘Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2008' wordt ingetrokken met ingang van de in het tweede lid genoemde datum, met dien verstande dat zij van toepassing blijft op de belastbare feiten die zich voor die datum hebben voorgedaan.

  • 2

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de achtste dag na die van de bekendmaking.

  • 3

    Deze verordening kan worden aangehaald als de ‘Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2009'.

Aldus vastgesteld door de raad van de gemeente Lansingerland in de openbare vergadering van 9 juli 2009.De griffier, Kees van ’t Hart De voorzitter, Ewald van Vliet

1 Toelichting

Tarievenlijst behorende bij de Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2009Deze informatie kunt u opvragen bij de gemeente, afdeling Financiën. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer (010) 800 40 00.Toelichting op de Verordening op de heffing en invordering van marktgelden gemeente Lansingerland 2008TarievengrondslagOnderscheid wordt gemaakt in losse standplaatsen (dagplaatsen en standwerkers) enerzijds en vaste standplaatsen anderzijds.Voor vaste plaatsen geldt: er wordt marktgeld geheven naar rato van het aantal ingenomen m² en het aanbrengen van een elektriciteitsvoorziening. Voor het elektriciteitsverbruik worden vier categorieën gehanteerd (geen, licht, middel en zwaar).Voor losse standplaatsen geldt: er wordt marktgeld geheven op basis van een vast tarief per keer (inclusief elektra).Uitgangspunten TarievenopbouwPer markt worden verschillende tarieven gehanteerd. De tarieven zijn volgens de volgende criteria uitgewerkt:1. Marktgeld wordt per m² in gebruik genomen ruimte berekend, waarbij wordt uitgegaan van:- een standplaats van 12 m², en- van 13 keer markt per kwartaal.2. De omvang en de duur van de markt worden meegewogen voor de hoogte van het tarief (prijs/kwaliteitsverhouding). Zo is de markt van Berkel en Rodenrijs groter dan die van Bergschenhoek en is de markt van Bergschenhoek groter dan de markt van Bleiswijk.Daarnaast is de duur van de markt in Bleiswijk korter dan die in Berkel en Bergschenhoek (Berkel en Bergschenhoek van 8.00 uur tot 17.00 uur, en Bleiswijk van 8.00 tot 13.00 uur). Dat vertaalt zich in de tarieven.3. De Berkelse tarieven voor vaste plaatsen zijn bij vaststelling van de nieuwe verordening in 2008 met 25% verhoogd. Dit nog ter uitvoering van een eerder in 2005 genomen raadsbesluit van Berkel en Rodenrijs. De verhoging was destijds vastgesteld i.v.m. kostendekkendheid, doch is nimmer uitgevoerd.4. Er is beter gekeken naar de elektriciteitsbijdrage zodat er van een reëlere opbouw sprake is. Dit betekent dat zwaarder elektriciteitsverbruik hoger wordt aangeslagen dan geen/licht gebruik (i.v.m. kostendekkendheid).Er worden in het elektriciteitsverbruik 4 categorieën onderscheiden:1) geen verbruik2) licht verbruik: kraam zonder wegen en extra voorzieningen (maar wel met verlichting)3) middel verbruik: kraam met wegen en extra voorzieningen tot maximaal een belasting van 500 watt4) zwaar verbruik: een winkelwagen met wegen, koelen, verwarming e.d.5. Losse standplaatshouders betalen relatief meer dan de vaste standplaatshouders (i.v.m. kostendekkendheid).KostendekkendheidDe kosten bestaan grotendeels uit ambtelijke inzet (uren x tarief). Mocht na afloop van het jaar blijken dat het tarief niet kostendekkendheid is, dan kan een tariefsverhoging worden doorgevoerd.