Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Sint Maarten

Landsverordening van de Gouverneur van Sint Maarten houdende regels omtrent tijdelijke instelling van het Nationaal Programmabureau Wederopbouw, alsmede tot regeling van de inrichting, samenstelling, taken en bevoegdheden van het Nationaal Programmabureau Wederopbouw Tijdelijke Landsverordening Nationaal Programmabureau Wederopbouw

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieSint Maarten
OrganisatietypeKoninkrijksdeel
Officiële naam regelingLandsverordening van de Gouverneur van Sint Maarten houdende regels omtrent tijdelijke instelling van het Nationaal Programmabureau Wederopbouw, alsmede tot regeling van de inrichting, samenstelling, taken en bevoegdheden van het Nationaal Programmabureau Wederopbouw Tijdelijke Landsverordening Nationaal Programmabureau Wederopbouw
CiteertitelTijdelijke Landsverordening Nationaal Programmabureau Wederopbouw
Vastgesteld doorGouverneur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

De datum van inwerkingtreding is vastgesteld bij Landsbesluit van de 28e september 2018 bekendgemaakt in het AB no 37. d.d 03 oktober 2018.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

art. 98, Staatsregeling

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-11-2018nieuwe regeling

06-09-2018

AB 2018, no. 33

.

Tekst van de regeling

Intitulé

Landsverordening, van de 6e september 2018, tot tijdelijke instelling van het Nationaal Programmabureau Wederopbouw, alsmede tot regeling van de inrichting, samenstelling, taken en bevoegdheden van het Nationaal Programmabureau Wederopbouw (Tijdelijke Landsverordening Nationaal Programmabureau Wederopbouw)

IN NAAM VAN DE KONING!

 

De Gouverneur van Sint Maarten,

 

In overweging genomen hebbende:

 

dat het noodzakelijk is een Nationaal Programmabureau Wederopbouw in te richten en deze te belasten met de voorbereiding, coördinatie, uitvoering en evaluatie van projecten die worden gefinancierd vanuit het Wederopbouwfonds voor Sint Maarten, alsmede de advisering aan ministeries of daaronder ressorterende organisatieonderdelen over de identificatie en uitvoering van aanvullende herstel-, wederopbouw- en veerkrachtprojecten, die kunnen worden gefinancierd uit andere middelen dan het Wederopbouwfonds voor Sint Maarten;

 

dat de noodzaak hiertoe voortvloeit uit de door Nederland voorgestane constellatie voor het verstrekken van geldelijke middelen voor de wederopbouw van Sint Maarten na het passeren van de orkanen Irma en Maria, te weten door tussenkomst van de Wereldbank;

 

dat de noodzaak hiertoe mede voortvloeit uit het feit dat de uitvoering van voornoemde taken niet binnen de reguliere ambtelijke organisatie diens beslag kan krijgen;

 

Gelet op artikel 98 van de Staatsregeling;

 

Heeft, de Raad van Advies gehoord, met gemeen overleg der Staten, vastgesteld de onderstaande landsverordening:

§ 1. Algemene bepalingen

Artikel 1

In deze landsverordening en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

  • a.

    Bureau: Nationaal Programmabureau Wederopbouw als bedoeld in artikel 3, eerste lid;

  • b.

    directeur: directeur als bedoeld in artikel 5, eerste lid;

  • c.

    secretariaat: secretariaat als bedoeld in artikel 5, eerste lid;

  • d.

    minister: Minister-President, Minister van Algemene Zaken;

  • e.

    ambtenaar: ambtenaar als bedoeld in artikel 1, eerste lid, van de Landsverordening materieel ambtenarenrecht;

  • f.

    selectiecommissie: Commissie werving en selectie Nationaal Programmabureau Wederopbouw als bedoeld in artikel 6, eerste lid;

  • g.

    werkgroep: Werkgroep Wederopbouw als bedoeld in artikel 15, eerste lid;

  • h.

    organisatieonderdeel: organisatieonderdeel als bedoeld in artikel 1, tweede lid, van de Landsverordening inrichting en organisatie landsoverheid;

  • h.

    Wederopbouwfonds: fonds dat bij overeenkomst tussen Nederland en de Wereldbank wordt ingesteld ten behoeve van de wederopbouw van Sint Maarten;

  • i.

    Plan: Nationaal Plan Wederopbouw als bedoeld in artikel 2, derde lid.

Artikel 2
  • 1.

    De regering is bevoegd namens het Land overeenkomsten met de Wereldbank te sluiten over de uitvoering van het Wederopbouwfonds.

  • 2.

    De overeenkomsten worden in de Landscourant geplaatst.

  • 3.

    De Staten stellen, op voorstel van de regering, een Nationaal Plan Wederopbouw vast.

  • 4.

    Het Plan bevat ten minste een overzicht en de prioritering van behoeften op korte, middellange en lange termijn voor de wederopbouw van Sint Maarten, alsmede een indicatie van de financiële behoeften, kosten en investeringen die noodzakelijk zijn om de behoeften te kunnen realiseren.

  • 5.

    De regering kan, op schriftelijk advies van het Bureau, de Staten voorstellen doen tot aanvulling van het Plan.

  • 6.

    Het Plan en, indien van toepassing de aanvulling, worden in de Landscourant geplaatst.

§ 2. Instelling en taak

Artikel 3
  • 1.

    Er is een Nationaal Programmabureau Wederopbouw.

  • 2.

    Het Bureau is een zelfstandig bestuursorgaan met rechtspersoonlijkheid.

  • 3.

    Het Bureau is zelfstandig voor wat betreft diens organisatie en het beheer van diens middelen en verantwoordelijk voor diens administratie.

Artikel 4

Het Bureau is belast met:

  • a.

    de voorbereiding, coördinatie, uitvoering en evaluatie van projecten die geheel of gedeeltelijk kunnen worden gefinancierd vanuit het Wederopbouwfonds; en,

  • b.

    de advisering aan ministeries of daaronder ressorterende

organisatieonderdelen over de identificatie en uitvoering van aanvullende herstel-, wederopbouw- en veerkrachtprojecten, die geheel kunnen worden gefinancierd uit andere middelen dan het Wederopbouwfonds.

§ 3. Inrichting Bureau en benoemingsvereisten

Artikel 5
  • 1.

    Het Bureau bestaat uit een directeur en een secretariaat.

  • 2.

    Het Bureau staat onder leiding van de directeur, die eindverantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding, de bedrijfsvoering en de resultaten van het Bureau.

  • 3.

    De keuze van de medewerkers van het secretariaat geschiedt op zodanige wijze dat alle relevante deskundigheid, ervaring, expertise en affiniteit met de lokale situatie in Sint Maarten voor het uitvoeren van de taken en bevoegdheden van het Bureau in het secretariaat aanwezig is.

Artikel 6
  • 1.

    Er is een Commissie werving en selectie Nationaal Programmabureau Wederopbouw welke bestaat uit minimaal vier en maximaal zes leden, waaronder een voorzitter.

  • 2.

    De voorzitter en overige leden van de selectiecommissie worden bij landsbesluit, op voordracht van de minister, in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, benoemd, geschorst en ontslagen.

  • 3.

    De selectiecommissie regelt diens werkwijze en is belast met het werven en selecteren van en het doen van schriftelijke aanbevelingen tot benoeming van de directeur en aanstelling van medewerkers van het secretariaat van het Bureau.

  • 4.

    De selectiecommissie verstrekt aan de minister desgevraagd alle door deze gewenste inlichtingen.

Artikel 7
  • 1.

    De directeur wordt, op schriftelijke aanbeveling van de selectiecommissie, bij landsbesluit benoemd, geschorst en ontslagen.

  • 2.

    De directeur wordt benoemd voor de duur van de werkzaamheden van het Bureau met een maximum van drie jaren. De directeur kan telkens met maximaal een jaar worden herbenoemd, indien de werkzaamheden na de eerste benoemingstermijn niet of niet volledig zijn afgerond.

  • 3.

    Er kan een plaatsvervangend directeur worden benoemd. Het eerste en tweede lid, alsmede de artikelen 9 tot en met 14 zijn van overeenkomstige toepassing.

  • 4.

    De plaatsvervangend directeur vervult, in afwezigheid van de directeur, alle taken en bevoegdheden die op grond van deze landsverordening aan de directeur zijn toebedeeld.

Artikel 8
  • 1.

    De medewerkers van het secretariaat worden bij arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht voor bepaalde tijd door de directeur, op schriftelijke aanbeveling van de selectiecommissie, aangesteld met een maximale contractduur van drie jaren. De arbeidsovereenkomst kan telkens, gehoord de selectiecommissie, met maximaal een jaar worden verlengd, indien de werkzaamheden na de eerste termijn niet of niet volledig zijn afgerond. Artikel 1615fa van Boek 7A van het Burgerlijk Wetboek is niet van toepassing.

  • 2.

    De medewerkers van het secretariaat staan onder het gezag van de directeur en leggen uitsluitend aan de directeur verantwoording af.

  • 3.

    Voor zover in deze landsverordening niet anders is bepaald, zijn op de rechtspositie van de medewerkers van het secretariaat de regels die gelden voor ambtenaren van toepassing, met dien verstande dat waar in deze regels een bevoegdheid is toegekend aan het bevoegd gezag, deze bevoegdheid wordt uitgeoefend door de directeur.

  • 4.

    Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, kan nader worden afgeweken van de in het derde lid bedoelde regels.

Artikel 9
  • 1.

    De directeur of een medewerker van het secretariaat vervult geen nevenfuncties die ongewenst zijn met het oog op een goede vervulling van diens functie of de handhaving van diens onafhankelijkheid of van het vertrouwen daarin.

  • 2.

    De directeur meldt het voornemen tot het aanvaarden van een nevenfunctie anders dan uit hoofde van diens functie aan de minister.

  • 3.

    Een medewerker van het secretariaat meldt het voornemen tot het aanvaarden van een nevenfunctie anders dan uit hoofde van diens functie aan de directeur.

  • 4.

    Het Bureau maakt de nevenfuncties van de directeur of een medewerker van het secretariaat openbaar. Openbaarmaking geschiedt bij benoeming of aanstelling en voorts door jaarlijkse publicatie van een opgave van nevenfuncties in de Landscourant.

  • 5.

    Indien een aanbeveling als bedoeld in artikel 7, eerste lid, of als bedoeld in artikel 8, eerste lid, ziet op een ambtenaar, wordt deze ten behoeve van diens benoeming of aanstelling in het Bureau door het bevoegd gezag vrijstelling van dienst verleend van diens benoeming of aanstelling als ambtenaar zonder behoud van inkomsten.

Artikel 10
  • 1.

    De directeur of een medewerker van het secretariaat zijn in de rechte linie of in de tweede graad van de zijlinie van elkaar geen bloedverwant, echtgenoot, gewezen echtgenoot, levensgezel, gewezen levensgezel of gewezen pleegrelatie.

  • 2.

    In geval van een opkomende relatie als bedoeld in het eerste lid legt degene door wie deze relatie ontstaat diens functie neer, tenzij de minister toestemming verleent tot het behoud daarvan.

Artikel 11
  • 1.

    De directeur of een medewerker van het secretariaat wordt geschorst:

    • a.

      indien deze zich in voorlopige hechtenis bevindt;

    • b.

      indien tegen deze een gerechtelijk vooronderzoek ter zake van een misdrijf is ingesteld;

    • c.

      wanneer deze bij niet-onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak wegens een misdrijf is veroordeeld, dan wel aan deze bij zulk een uitspraak een maatregel is opgelegd die vrijheidsbeneming tot gevolg heeft; of,

    • d.

      wanneer deze bij niet-onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak onder curatele is gesteld, in staat van faillissement is verklaard, surseance van betaling heeft verkregen of wegens schulden is gegijzeld.

  • 2.

    De directeur of een medewerker van het secretariaat wordt ontslagen:

    • a.

      op eigen verzoek;

    • b.

      bij het bereiken van de leeftijd van zeventig jaar;

    • c.

      wanneer deze bij onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak wegens een misdrijf is veroordeeld, dan wel aan deze bij zulk een uitspraak een maatregel is opgelegd die vrijheidsbeneming tot gevolg heeft;

    • d.

      wanneer deze bij onherroepelijk geworden rechterlijke uitspraak onder curatele is gesteld, in staat van faillissement is verklaard, surseance van betaling is verkregen of wegens schulden is gegijzeld;

    • e.

      indien deze uit hoofde van ziekte of gebreken blijvend ongeschikt is geworden om diens functie te vervullen; of,

    • f.

      wanneer deze handelt in strijd met artikel 9, eerste tot en met derde lid.

Artikel 12
  • 1.

    Indien het voornemen bestaat de directeur te schorsen of te ontslaan, anders dan in de gevallen als bedoeld in artikel 11, tweede lid, onderdelen a en b, wordt de directeur in de gelegenheid gesteld aan de minister diens zienswijze kenbaar te maken.

  • 2.

    Het eerste lid is van overeenkomstige toepassing op een medewerker van het secretariaat, met dien verstande dat de directeur in plaats treedt van de minister.

Artikel 13

De directeur legt, alvorens diens betrekking te aanvaarden, in handen van de Gouverneur, de volgende eed (verklaring of belofte) af:

“Ik zweer (verklaar) dat ik, middellijk noch onmiddellijk onder welke naam of voorwendsel ook om tot mijn ambt te worden benoemd, aan iemand iets heb gegeven of beloofd, noch zal geven. Ik zweer (verklaar) dat ik om iets hoegenaamd in mijn ambt te doen of te laten, van niemand enig geschenk of enige belofte zal aannemen, middellijk of onmiddellijk.

Ik zweer (beloof) trouw aan de Koning en aan het Statuut voor het Koninkrijk, dat ik de Staatsregeling van Sint Maarten steeds zal helpen onderhouden en handhaven, mijn ambt met eerlijkheid, nauwgezetheid en onpartijdigheid zal vervullen en het welzijn van Sint Maarten naar vermogen zal voorstaan.

Zo waarlijk helpe mij God almachtig! (Dat verklaar en beloof ik!).”

Artikel 14

Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, wordt geregeld:

  • a.

    de inrichting en organisatie van het Bureau, met inbegrip van de kwantiteit en kwaliteit van de formatie van het secretariaat; en

  • b.

    de arbeidsvoorwaarden van de directeur en de medewerkers van het secretariaat.

§ 4. Werkgroep wederopbouw

Artikel 15
  • 1.

    Er is een Werkgroep Wederopbouw.

  • 2.

    De werkgroep, die onder leiding staat van de directeur, is, naast de directeur, samengesteld uit ten minste zeven leden.

  • 3.

    Per ministerie wordt door de minister die het betreft, op schriftelijke aanbeveling van de secretaris-generaal die het betreft, een ambtenaar als lid aangewezen.

  • 4.

    Op schriftelijk advies van het Bureau kan voor ieder afzonderlijk organisatieonderdeel apart of gezamenlijk een lid worden aangewezen. Het derde lid is van overeenkomstige toepassing.

  • 5.

    De ambtenaar die als lid van de werkgroep is aangewezen, wordt op geen enkele wijze benadeeld als gevolg van het uitoefenen van werkzaamheden ten behoeve van de werkgroep.

  • 6.

    De werkzaamheden ten behoeve van de werkgroep hebben voorrang op werkzaamheden als bedoeld in Hoofdstuk VII, paragraaf 2, van de Landsverordening materieel ambtenarenrecht.

  • 7.

    Ieder lid van de werkgroep informeert de secretaris-generaal van het ministerie namens welke dat lid is aangewezen, periodiek over diens werkzaamheden en de status van projecten die betrekking hebben op dat ministerie.

  • 8.

    Voor ieder lid van de werkgroep kan een plaatsvervangend lid worden aangewezen. Het derde lid tot en met zevende lid is van overeenkomstige toepassing.

  • 9.

    Het secretariaat draagt zorg voor de ondersteuning van de werkgroep.

  • 10.

    Voor de toepassing van dit artikel wordt onder “ambtenaar” mede verstaan: degene die op grond van een benoeming, een aanstelling, of een arbeidsovereenkomst naar burgerlijk recht, een dienstverband heeft met het Land.

Artikel 16
  • 1.

    De werkgroep voorziet in diens eigen werkwijze.

  • 2.

    Ieder lid van de werkgroep vormt voor het Bureau het aanspreekpunt voor het betreffende ministerie of organisatieonderdeel.

  • 3.

    Ieder lid van de werkgroep draagt zorg voor de tijdige en volledige verkrijging van alle informatie binnen diens ministerie of organisatieonderdeel die redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitvoering van de taak van het Bureau. Indien het lid constateert of vermoedt dat de verkrijging, genoemd in de eerste volzin, niet of niet volledig kan gebeuren, stelt deze de secretaris-generaal die het betreft hiervan onverwijld in kennis.

  • 4.

    Alle ministeries, organisatieonderdelen, of betreffende ambtenaren verstrekken het lid van de werkgroep de op grond van het derde lid verzochte informatie binnen een door dat lid te stellen redelijke termijn.

  • 5.

    Indien noodzakelijk kan een lid van de werkgroep de secretaris-generaal van het betreffende ministerie voorstellen om, ten behoeve van de uitvoering van de taak van het Bureau, werkzaamheden op te dragen aan andere ambtenaren binnen het ministerie. De uitvoering geschiedt binnen een redelijke termijn. Artikel 15, zesde lid, is van toepassing.

  • 6.

    Het eerste tot en met vijfde lid is van overeenkomstige toepassing op een plaatsvervangend lid.

§ 5. Informatievoorziening, sturing en toezicht

Artikel 17
  • 1.

    Het Bureau stelt twee maal per jaar voor een door de minister vast te stellen datum een halfjaarverslag op. Het halfjaarverslag beschrijft de taakuitoefening en het gevoerde beleid.

  • 2.

    Het halfjaarverslag wordt, na goedkeuring door de minister, onverwijld aan de Staten aangeboden. Het goedgekeurde verslag wordt in de Landscourant geplaatst.

Artikel 18
  • 1.

    Het Bureau ziet met betrekking tot de uitoefening van diens taken toe op:

    • a.

      een tijdige voorbereiding en uitvoering van projecten;

    • b.

      de kwaliteit van de daarbij gebruikte procedures; en,

    • c.

      het functioneren en de werkzaamheden van de werkgroep.

  • 2.

    In het halfjaarverslag, bedoeld in artikel 17, eerste lid, doet het Bureau verslag van hetgeen tot uitvoering van het eerste lid is verricht.

Artikel 19
  • 1.

    Het Bureau en de werkgroep verstrekken desgevraagd de minister alle voor de uitoefening van diens taak benodigde inlichtingen. De minister kan inzage vorderen van alle bij het Bureau en de werkgroep berustende zakelijke gegevens en bescheiden, indien dat voor de vervulling van diens taak redelijkerwijs nodig is.

  • 2.

    Het Bureau en de werkgroep geven bij het verstrekken van de in het eerste lid bedoelde inlichtingen waar nodig aan welke gegevens een vertrouwelijk karakter dragen. Dit vertrouwelijke karakter kan voortvloeien uit de aard van de gegevens, dan wel uit het feit dat instanties deze aan het Bureau en de werkgroep hebben verstrekt onder het beding dat die gegevens als vertrouwelijk zullen gelden.

  • 3.

    De minister kan, in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, algemene of bijzondere aanwijzingen geven ten aanzien van de taakuitoefening door het Bureau en door de werkgroep.

Artikel 20
  • 1.

    De minister is belast met het toezicht op de doelmatige uitvoering van de taken van het Bureau.

  • 2.

    Het Bureau vergadert ten minste eenmaal per kwartaal met de minister en voorts zo dikwijls als de directeur of de minister zulks wenselijk acht.

  • 3.

    In de vergaderingen van het Bureau brengt de directeur desgevraagd verslag uit over de uitvoering van de taken van het Bureau.

  • 4.

    Indien naar het oordeel van de minister het Bureau diens taakernstig verwaarloost, kan de minister de noodzakelijke voorzieningen treffen. De voorzieningen worden, spoedeisende gevallen uitgezonderd, niet eerder getroffen dan nadat het Bureau in de gelegenheid is gesteld om binnen een door de minister te stellen termijn alsnog diens taak naar behoren uit te voeren.

  • 5.

    De minister stelt de Staten onverwijld in kennis van getroffenvoorzieningen als bedoeld in het vierde lid.

§ 6. Bepalingen betreffende de financiën en het financieel toezicht

Artikel 21
  • 1.

    Het Bureau zendt jaarlijks voor een door de minister vast te stellen datum aan de minister de begroting voor het daaropvolgende jaar.

  • 2.

    De begroting behelst een raming van de lasten en overige uitgaven.

  • 3.

    De begrotingsposten worden ieder afzonderlijk van een toelichting voorzien.

  • 4.

    Uit de toelichting blijkt steeds welke begrotingsposten betrekking hebben op de uitoefening van de bij of krachtens de wet aan het Bureau opgedragen taken, dan wel op andere activiteiten.

  • 5.

    Tenzij de activiteiten waarop de begroting betrekking heeft nog niet eerder werden verricht, behelst de begroting een vergelijking met de begroting van het lopende jaar en de laatst goedgekeurde jaarrekening.

  • 6.

    Het besluit tot vaststelling van de begroting behoeft de goedkeuring van de minister.

  • 7.

    Indien gedurende het jaar aanmerkelijke verschillen ontstaan of dreigen te ontstaan tussen de werkelijke en de begrote lasten of uitgaven, doet het Bureau daarvan onverwijld mededeling aan de minister onder vermelding van de oorzaak van de verschillen. De mededeling gaat vergezeld van een voorstel tot wijziging van de begroting. Het zesde lid is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 22
  • 1.

    De inkomsten van het Bureau bestaan uit een periodieke bijdrage ten laste van het Wederopbouwfonds.

  • 2.

    De hoogte van de bijdrage wordt vastgesteld overeenkomstig de begroting, bedoeld in artikel 21, eerste lid.

  • 3.

    Indien bijzondere omstandigheden dit noodzakelijk maken, kunnen aan het Bureau additionele middelen ter beschikking worden gesteld.

Artikel 23
  • 1.

    Het Bureau dient op een door de minister vast te stellen datum een jaarrekening in bij de minister.

  • 2.

    De jaarrekening gaat vergezeld van een verklaring omtrent de getrouwheid, afgegeven door de Stichting Overheidsaccountantsbureau of een andere daartoe door de Minister aangewezen accountant. Bij de aanwijzing van de accountant bedingt het Bureau dat aan de minister desgevraagd inzicht wordt geboden in de controlewerkzaamheden van de accountant.

  • 3.

    De verklaring, bedoeld in het tweede lid, heeft mede betrekking op de rechtmatige besteding van de middelen door het Bureau.

  • 4.

    De Stichting Overheidsaccountantsbureau of de andere daartoe aangewezen accountant voegt bij de verklaring, bedoeld in het tweede lid, tevens een verslag van diens bevindingen over de vraag of het beheer en de organisatie van het Bureau voldoen aan eisen van doelmatigheid.

  • 5.

    Het besluit tot vaststelling van de jaarrekening behoeft de goedkeuring van de minister.

  • 6.

    De goedkeuring kan uitsluitend worden onthouden wegens strijd met het recht of met het algemeen belang.

§ 7. Werkwijze van het Bureau en de werkgroep

Artikel 24
  • 1.

    Het Bureau is voor de uitvoering van diens taak, genoemd in artikel 4, onderdeel a, gebonden aan de voorschriften ten aanzien van de voorbereiding, coördinatie, uitvoering en evaluatie die zijn overeengekomen middels overeenkomsten tussen Sint Maarten en de Wereldbank.

  • 2.

    Het Bureau neemt de voorschriften, genoemd in het eerste lid, zoveel mogelijk in acht bij de uitvoering van diens taak, genoemd in artikel 4, onderdeel b.

  • 3.

    Het Bureau voorziet in diens eigen werkwijze.

Artikel 25
  • 1.

    Ter uitvoering van de taak, bedoeld in artikel 4, onderdeel a, stelt het Bureau jaarlijks een planning van werkzaamheden op, houdende ten minste een overzicht van de in het Plan, respectievelijk in een overeenkomst als bedoeld in artikel 2, eerste lid, geïdentificeerde projecten, welke in dat jaar in voorbereiding kunnen worden genomen. De planning van werkzaamheden behoeft de goedkeuring van de ministerraad.

  • 2.

    De werkgroep draagt op verzoek van het Bureau per geïdentificeerd project zorg voor de voorbereiding van projectnotities en de advisering aan het Bureau over de implementatie en technische specificaties.

  • 3.

    Het voor het betreffende ministerie of organisatieonderdeel aangewezen lid draagt namens de werkgroep zorg voor de uitvoering van de taken, genoemd in het tweede lid.

  • 4.

    De werkgroep kan op verzoek van het Bureau en na goedkeuring van de minister die het betreft per geïdentificeerd project worden belast met de uitvoering en evaluatie van dat project. Het derde lid is van overeenkomstige toepassing.

Artikel 26
  • 1.

    Het Bureau beslist, na behandeling door de werkgroep, per project over:

    • a.

      de vaststelling van de projectnotities;

    • b.

      de implementatie en technische specificaties van het project;

    • c.

      de procedure hoe aan het project uitvoering zal worden gegeven; en,

    • d.

      de taakverdeling tussen het Bureau en de werkgroep voor de uitvoering en de evaluatie.

  • 2.

    Het Bureau zendt de beslissing ter kennisgeving aan de minister.

Artikel 27
  • 1.

    Ter uitvoering van de taak, bedoeld in artikel 4, onderdeel b, onderzoekt het Bureau de wenselijkheid van aanvullende herstel-, wederopbouw- en veerkrachtprojecten die niet zijn opgenomen in het Plan, respectievelijk een overeenkomst als bedoeld in artikel 2, eerste lid.

  • 2.

    De werkgroep adviseert op verzoek van het Bureau over de wenselijkheid en haalbaarheid van de aanvullende projecten, bedoeld in het eerste lid.

  • 3.

    Het Bureau stelt op basis van een onderzoek een schriftelijk advies vast, welke wordt overgelegd aan de minister die het betreft, in afschrift aan de minister.

  • 4.

    De minister die het betreft beslist, in overeenstemming met de minister, binnen een door het Bureau te stellen redelijke termijn over het in uitvoering nemen van de aanvullende projecten.

  • 5.

    De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van aanvullende projecten berust bij het ministerie dat het betreft. Het Bureau is op verzoek bevoegd de uitvoering van een aanvullend project te ondersteunen.

Artikel 28

Het Bureau is bevoegd om in het kader van diens werkzaamheden, na toestemming van de minister, zich te doen bijstaan door externe deskundigen voor zover dat voor de vervulling van diens taken noodzakelijk is.

Artikel 29

Het Bureau richt een administratie in op een zodanige wijze dat daaruit ten minste kan worden afgeleid:

  • a.

    een overzicht van de uitgaven door het Bureau, inclusief een verantwoording over die uitgaven; en,

  • b.

    een overzicht van geïdentificeerde projecten als bedoeld in artikel 25, alsmede de stand van zaken in de voorbereiding, respectievelijk uitvoering van die projecten.

Artikel 30
  • 1.

    Het Bureau of de werkgroep openbaart of verstrekt geen informatie, verkregen ter uitvoering van een taak of bevoegdheid op grond van deze landsverordening, aan derden:

    • a.

      waarvoor op grond van enig wettelijk voorschrift geheimhouding is bepaald;

    • b.

      die de nationale veiligheid of het landsbelang kunnen schaden;

    • c.

      die een inbreuk kunnen opleveren van de persoonlijke levenssfeer, tenzij hier door de betrokkene toestemming is verleend; of,

    • d.

      zijnde bedrijfs- en fabricagegegevens die door natuurlijke personen of rechtspersonen vertrouwelijk aan de overheid zijn medegedeeld.

  • 2.

    Eenieder die betrokken is bij de uitvoering van deze Landsverordening en daarbij de beschikking krijgt over gegevens waarvan deze het vertrouwelijke karakter kent of redelijkerwijs behoort te vermoeden, en voor wie niet reeds uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift ter zake van de gegevens een geheimhoudingsplicht geldt, is verplicht tot geheimhouding van die gegevens, behoudens voor zover enig wettelijk voorschrift hem tot mededeling verplicht of uit diens taak de noodzaak tot mededeling voortvloeit.

§ 8. Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 31
  • 1.

    Deze landsverordening en de daarop berustende bepalingen worden op de eerste dag van het vierde kalenderjaar na de datum van inwerkingtreding van deze landsverordening bij landsbesluit ingetrokken.

  • 2.

    Indien de werkzaamheden van het Bureau niet of niet volledig zijn afgerond kan de termijn, genoemd in het eerste lid, telkens met maximaal twee jaren bij landsbesluit worden verlengd. Het landsbesluit wordt uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van deze termijn in de Landscourant geplaatst.

  • 3.

    Een voordracht voor een landsbesluit als bedoeld in het eerste of tweede lid wordt niet eerder gedaan dan vier weken nadat het ontwerp van landsbesluit aan de Staten is overgelegd.

Artikel 32

Deze landsverordening wordt aangehaald als: Tijdelijke Landsverordening Nationaal Programmabureau Wederopbouw.

Artikel 33

Deze landsverordening treedt in werking op een bij landsbesluit te bepalen tijdstip.

Deze landsverordening wordt met de memorie van toelichting in

het Afkondigingsblad geplaatst.

Gegeven te Philipsburg, de zesde september 2018

De Gouverneur van Sint Maarten

De zevende september 2018

De Minister van Algemene Zaken

De zevende september 2018

De Minister van Algemene Zaken

Namens deze,

Hoofd Afdeling Juridische Zaken & Wetgeving

Bijlage 1  

National Ordinance of September 6th, 2018, for the temporary establishment of the National Recovery Program Bureau and for regulating its organisation, composition, tasks and powers (Temporary National Ordinance on the National Recovery Program Bureau)

 

 

IN THE NAME OF THE KING!

 

The Governor of Sint Maarten,

 

Whereas:

 

it is necessary to organise a National Recovery Program Bureau and to make it responsible for preparing, coordinating, implementing and evaluating projects financed from the Dutch Recovery Fund for Sint Maarten and for advising the ministries, or other organisational units that fall thereunder, on identifying and implementing additional recovery, reconstruction and resilience projects that can be financed from other resources than the Dutch Recovery Fund for Sint Maarten 1 ;

 

it is necessary due to the manner in which the Netherlands proposes to provide financial resources for the recovery of Sint Maarten following the passage of Hurricanes Irma and Maria, namely through the intermediary of the World Bank;

 

it is also necessary due to the fact that the aforementioned tasks cannot be implemented within the structure of the ordinary civil service;

 

In view of article 98 of the Constitution;

 

Having heard the Council of Advice and after consultation with Parliament, enacts the following national ordinance:

 

§1. General provisions

 

Article 1

 

For the purposes of this national ordinance, and the provisions based on it, the following definitions apply:

  • a.

    a. Bureau: the National Recovery Program Bureau referred to in article 3, paragraph 1;

  • b.

    director: the director referred to in article 5, paragraph 1;

  • c.

    secretariat: the secretariat referred to in article 5, paragraph 1;

  • d.

    Minister: the Prime Minister, who is also the Minister of General Affairs;

  • e.

    public servant: a public servant as referred to in article 1, paragraph 1, of the National Ordinance on Substantive Public Service Law;

  • f.

    selection committee: the National Recovery Program Bureau Recruitment and Selection Committee referred to in article 6, paragraph 1;

  • g.

    working group: the Recovery and Resilience Working Group referred to in article 15, paragraph 1;

  • h.

    organisational unit: the organisational unit referred to in article 1, paragraph 2, of the National Ordinance on National Government (Structure and Organisation);

  • h.

    Dutch Recovery Fund: the fund established by agreement between the Netherlands and the World Bank for the recovery of Sint Maarten;

  • i.

    Plan: the National Recovery and Resilience Plan referred to in article 2, paragraph 3.

     

Article 2

  • 1.

    The government, on behalf of the Country, is empowered to conclude agreements with the World Bank for the implementation of the Dutch Recovery Fund.

  • 2.

    The agreements will be published in the National Gazette.

  • 3.

    Parliament, at the proposal of the government, will enact a National Recovery and Resilience Plan.

  • 4.

    The Plan must at least list and prioritise the short-, medium- and long-term needs for the recovery of Sint Maarten and give an indication of the funds, costs and investments required to meet these needs.

  • 5.

    The government, acting on the written advice of the Bureau, may make proposals to Parliament for additions to the Plan.

  • 6.

    The Plan and, if applicable, any addition will be published in the National Gazette.

     

§2. Establishment and task

 

Article 3

  • 1.

    There is a National Recovery Program Bureau.

  • 2.

    The Bureau is an autonomous administrative authority with legal personality.

  • 3.

    The Bureau is autonomous in terms of its organisation and the management of its resources and is responsible for its accounting and reporting.

     

Article 4

The Bureau is responsible for:

  • a.

    preparing, coordinating, implementing and evaluating projects which can be completely or partly financed from the Dutch Recovery Fund; and,

  • b.

    advising ministries, or other the organisational units that fall thereunder, on the identification and implementation of additional recovery, reconstruction and resilience projects, which can be completely financed from resources other than the Dutch Recovery Fund.

 

§3. Organisation of the Bureau and appointment requirements

 

Article 5

 

  • 1.

    The Bureau is composed of a director and a secretariat.

  • 2.

    The Bureau is headed by the director, who has ultimate responsibility for its day-to-day management and for its operations and results.

  • 3.

    The members of staff of the secretariat are to be chosen in such a way that the secretariat has all the relevant experience, expertise and understanding of the local situation in Sint Maarten needed so that the Bureau can perform its tasks and exercise its powers.

 

Article 6

 

  • 1.

    There is a National Recovery Program Bureau Recruitment and Selection Committee consisting of a minimum of four and a maximum of six members, including a chair.

  • 2.

    The chair and the other members of the Selection Committee are appointed, suspended and dismissed by national decree, on the recommendation of the Minister, in accordance with the opinion of the Council of Ministers.

  • 3.

    The Selection Committee determines its own procedures and is responsible for recruiting, selecting and making written recommendations for the appointment of the director and staff of the Bureau secretariat.

  • 4.

    The Selection Committee must supply the Minister, on request, with all desired information.

 

Article 7

 

  • 1.

    The director is appointed, suspended and dismissed by national decree, on the written recommendation of the Selection Committee.

  • 2.

    The director is appointed for the term of the Bureau’s activities, subject to a maximum of three years. The director may be reappointed for a maximum term of one year at a time if the activities have not been completed, or not fully completed, after the first term of office.

  • 3.

    A deputy director may be appointed. Paragraphs 1 and 2 and articles 9 to 14 apply mutatis mutandis.

  • 4.

    The deputy director, in the absence of the director, performs all tasks and exercises all powers assigned to the director by virtue of this national ordinance.

 

Article 8

 

  • 1.

    The staff of the secretariat are appointed by the director on the basis of a fixed-term employment contract under civil law, on the written recommendation of the Selection Committee, for a maximum term of three years. After the Selection Committee has been heard, the employment contract may be extended for a maximum term of one year at a time if the activities have not been completed, or not fully completed, after the first term. Article 1615fa of Book 7A of the Civil Code does not apply.

  • 2.

    The staff of the secretariat are under the control of and report exclusively to the director.

  • 3.

    Unless specified otherwise in this national ordinance, the rules that apply to public servants govern the legal status of members of staff of the secretariat, provided always that where a power is conferred on the competent authority in these rules, this power is exercised by the director.

  • 4.

    The rules referred to in paragraph 3 may be derogated from by national decree containing general provisions.

 

Article 9

 

  • 1.

    The director or a member of staff of the secretariat may not hold other positions that are undesirable since they might affect the proper performance of their job or maintenance of their independence or of confidence therein.

  • 2.

    The director must notify the Minister of any intention to accept an outside position other than one arising from the position of director.

  • 3.

    A member of staff of the secretariat must notify the director of any intention to accept an outside position other than one arising from the position of the secretariat.

  • 4.

    The Bureau must disclose the other positions of the director or a member of staff of the secretariat. Disclosure must be made at the time of the appointment and also by annual publication of a list of other positions in the National Gazette.

  • 5.

    If a recommendation as referred to in article 7, paragraph 1 or article 8, paragraph 1 relates to a public servant, he or she will be granted an exemption from service by the competent authority in respect of the appointment as a public servant, without pay.

 

Article 10

 

  • 1.

    The director and a member of staff of the secretariat may not be related to each other by consanguinity in the direct line or within the second degree of the collateral line, nor may they be each other’s spouse, former spouse, life partner, former life partner or former foster relative.

  • 2.

    In the case of a nascent relationship as referred to in paragraph 1, the person responsible for establishing this relationship must relinquish his or her position, unless the Minister decides otherwise.

  

Article 11

 

  • 1.

    The director or a member of staff of the secretariat will be suspended:

    • a.

      if they are in provisional detention;

    • b.

      if a preliminary judicial investigation has been instituted against them for a serious offence;

    • c.

      if they have been convicted of a serious offence by court judgment that has not become final and irrevocable or have been made the subject of a custodial order in such a judgment; or,

    • d.

      if they have been made the subject of a guardianship order, been declared bankrupt, obtained a moratorium on the payment of debts or been detained for non-payment of debts by court judgment that has not become final and irrevocable.

  • 2.

    The employment of the director or a member of staff of the secretariat will be terminated:

    • a.

      at their own request;

    • b.

      when they reach the age of seventy;

    • c.

      if they have been convicted of a serious offence by court judgment that has become final and irrevocable or have been made the subject of a custodial order in such a judgment;

    • d.

      if they have been made the subject of a guardianship order, been declared bankrupt, obtained a moratorium on the payment of debts or been detained for non-payment of debts by court judgment that has become final and irrevocable;

    • e.

      if they have become permanently incapable of performing their job owing to sickness or infirmity; or,

    • f.

      if they contravene the provisions of article 9, paragraphs 1 to 3.

 

Article 12

 

  • 1.

    If it is proposed to suspend or dismiss the director, other than in the cases referred to in article 11, paragraph 2 (a) and (b), the director must be given the opportunity to put his or her views to the Minister.

  • 2.

    Paragraph 1 applies mutatis mutandis to a member of staff of the secretariat, in which case the director will then take the place of the Minister.

 

Article 13

 

Before accepting his position, the director must take the following oath (make the following affirmation) in the presence of the Governor:

 

‘I swear (declare) that I have not given or promised anything to anyone whosoever, directly or indirectly, under any name or pretext whatsoever, nor shall I do so. I swear (affirm), that I shall not accept any pledge or gift of any description from any person whatsoever, directly or indirectly, in order to take or refrain from any action of any description in this position.

 

I swear (affirm) my loyalty to the King and the Charter for the Kingdom, that I shall always help to uphold the Constitution of Sint Maarten, perform my duties honestly, conscientiously and impartially and shall support the welfare of Sint Maarten to the best of my ability.

 

So help me God (This I declare and affirm)!’

   

Article 14

 

The following matters must be regulated by national decree containing general measures:

  • a.

    the structure and organisation of the Bureau, including the quantity and quality of the staff establishment of the secretariat; and

  • b.

    the terms and conditions of employment of the director and the staff members of the secretariat.

 

§4. Recovery Working Group

 

Article 15

 

  • 1.

    There is a Recovery Working Group.

  • 2.

    The working group, which is under the direction of the director, is composed of at least seven members, in addition to the director.

  • 3.

    A public servant will be designated as a member for each ministry by the minister concerned, on the written recommendation of the secretary-general concerned.

  • 4.

    On the written advice of the Bureau, a member may be designated for each individual organisational unit either separately or jointly. Paragraph 3 applies mutatis mutandis.

  • 5.

    A public servant who has been designated as a member of the working group may not be disadvantaged in any way whatever by having performed activities for the working group.

  • 6.

    Activities for the working group take precedence over the activities referred to in chapter VII, part 2 of the National Ordinance on Substantive Public Service Law.

  • 7.

    Each member of the working group must periodically inform the secretary-general of the ministry on whose behalf the member has been designated about his activities and the status of projects relating to that ministry.

  • 8.

    A deputy member may be designated for each member of the working group. Paragraphs 3 to 7 apply mutatis mutandis.

  • 9.

    The secretariat is responsible for assisting the working group.

  • 10.

    For the purposes of this article, the term ‘public servant’ includes anyone who has an employment relationship with the Country by virtue of an appointment or engagement or an employment contract under civil law.

 

Article 16

 

  • 1.

    The working group determines its procedures.

  • 2.

    Each member of the working group serves as the Bureau’s contact for the ministry or organisational unit concerned.

  • 3.

    Each member of the working group must ensure that all information within his or her ministry or organisational unit, which is reasonably necessary for the performance of the Bureau’s task, is obtained in a timely manner and in full. A member who discovers or suspects that it will not be possible to obtain some or all of the information referred to in the first sentence must notify the secretary-general concerned without delay.

  • 4.

    All ministries, organisational units and public servants concerned must supply the member of the working group with the information requested by virtue of paragraph 3 within such reasonable period as that member may stipulate.

  • 5.

    If necessary, a member of the working group may suggest to the secretary-general of the ministry concerned that activities relating to the performance of the Bureau’s task be assigned to other public servants of that ministry. Performance must take place within a reasonable period. Article 15, paragraph 6 applies.

  • 6.

    Paragraphs 3 to 5 apply mutatis mutandis to a deputy member.

 

§5. Information provision, management and supervision

 

Article 17

 

  • 1.

    The Bureau must draw up a half-yearly report twice a year by a date set by the Minister. The half-yearly report must describe how the task has been performed and what policy has been pursued.

  • 2.

    After approval by the Minister, the half-yearly report must be presented to Parliament without delay. The approved half-yearly report must be published in the National Gazette.

 

Article 18

 

  • 1.

    In performing its tasks, the Bureau must oversee:

    • a.

      the timely preparation and implementation of projects;

    • b.

      the quality of the procedures used in this connection; and,

    • c.

      the functioning and activities of the working group.

  • 2.

    In the half-yearly report referred to in article 17, paragraph 1, the Bureau must report on what has been done pursuant to paragraph 1.

 

Article 19

 

  • 1.

    The Bureau and the working group must provide the Minister, on request, with all the information required to perform his or her duties. The Minister may ask to inspect all business-related data and documents in the possession of the Bureau and the working group if that is reasonably necessary for the performance of his or her duties.

  • 2.

    In providing the information referred to in paragraph 1, the Bureau and the working group will indicate, where necessary, what information is of a confidential nature. Confidentiality may stem from the nature of the data, or from the fact that bodies have provided them to the Bureau and the working group on condition that they be treated as confidential.

  • 3.

    The Minister, in accordance with the opinion of the Council of Ministers may give general or special directions on how the Bureau and the working group are to perform their duties.

 

Article 20

 

  • 1.

    The Minister is responsible for supervising the efficient performance of the Bureau’s tasks.

  • 2.

    The Bureau meets with the Minister at least once a quarter and, furthermore, as often as the director or the Minister deems it appropriate.

  • 3.

    At the meetings of the Bureau, the director shall report on the implementation of the Bureau’s tasks on request.

  • 4.

    If the Minister considers that there has been a serious dereliction of duty by the Bureau, he or she may take whatever measures are necessary. Except where time is of the essence, no measures will be taken until the Bureau has been given the opportunity to perform its task properly within a timeframe as specified by the Minister.

  • 5.

    The Minister must notify Parliament without delay of the measures referred to in paragraph 4.

 

§6. Provisions on finance and financial supervision

 

Article 21

 

  • 1.

    Each year the Bureau must send the budget for the following year by a date to be determined by the Minister.

  • 2.

    The budget must contain an estimate of charges and other expenses.

  • 3.

    Each budget item must be explained separately.

  • 4.

    The explanatory notes must make clear which budget items relate to the performance of the tasks entrusted to the Bureau by or pursuant to the law, and which relate to other activities.

  • 5.

    Unless the activities to which the budget relates have not been performed previously, the budget must include a comparison with the budget of the current year and the last approved annual accounts.

  • 6.

    The decision to enact the budget requires the approval of the Minister.

  • 7.

    If significant differences arise or are likely to arise in the course of the year between the actual and the budgeted charges or expenses, the Bureau must notify the Minister without delay, stating the cause of the differences. The notification must be accompanied by a proposal to alter the budget. Paragraph 6 applies mutatis mutandis.

 

Article 22

 

  • 1.

    The revenues of the Bureau consist of a periodic contribution from the Dutch Recovery Fund.

  • 2.

    The amount of the contribution is determined in accordance with the budget referred to in article 21, paragraph 1.

  • 3.

    If special circumstances so warrant, additional resources may be made available to the Bureau.

 

Article 23

 

  • 1.

    The Bureau must submit annual accounts on a date to be set by the Minister.

  • 2.

    The annual accounts must be accompanied by an opinion concerning their accuracy issued by the Public Audit Bureau Foundation or such other auditor as the Minister may designate for this purpose. When the auditor is designated, the Bureau must stipulate that the Minister will, on request, be provided with information about the audit work performed by the auditor.

  • 3.

    The opinion referred to in paragraph 2 must also cover the lawful spending of funds by the Bureau.

  • 4.

    The Public Audit Bureau Foundation or other auditor designated for this purpose must enclose with the opinion referred to in paragraph 2 a report of their findings as to whether the management and organisation of the Bureau comply with efficiency requirements.

  • 5.

    The decision to enact the annual accounts requires the approval of the Minister.

  • 6.

    Approval may be withheld only if the accounts are incompatible with the law or the public interest.

 

§7. Procedures of the Bureau and the working group

 

Article 24

 

  • 1.

    When performing its task as referred to in article 4 (a), the Bureau is bound by the regulations on the preparation, coordination, implementation and evaluation of the projects as specified in agreements concluded between Sint Maarten and the World Bank.

  • 2.

    When performing its task as referred to in article 4 (b), the Bureau must comply as much as possible with the regulations referred to in article 4 (b).

  • 3.

    The Bureau determines its own procedures.

 

Article 25

 

  • 1.

    To perform the task referred to in article 4 (a), the Bureau must draw up each year a schedule of activities, including in any event a list of the projects which are identified in the Plan or in an agreement as referred to in article 2, paragraph 1, and are capable of being prepared in that year. The scheduling of activities requires the approval of the Council of Ministers.

  • 2.

    The working group takes, at the request of the Bureau, care of preparing project notes and advising the Bureau on the implementation and technical specifications.

  • 3.

    The member designated for the ministry or organisational unit concerned takes, on behalf of the working group, care of performing the tasks referred to in paragraph 2.

  • 4.

    The working group may be made responsible for implementing and evaluating an identified project at the request of the Bureau and with the prior approval of the minister concerned. Paragraph 3 applies mutatis mutandis.

 

Article 26

 

  • 1.

    The Bureau must decide on the following matters on a project-by-project basis after they have been considered by the working group:

    • a.

      the enactment of the project notes;

    • b.

      implementation and technical specifications of the project;

    • c.

      how the project will be implemented; and,

    • d.

      the division of responsibilities for implementation and evaluation between the Bureau and the working group.

  • 2.

    The Bureau must send the decision to the Minister for information purposes.

 

Article 27

 

  • 1.

    For the purposes of the task referred to in article 4 (b), the Bureau must study whether it would be desirable to carry out additional recovery, reconstruction and resilience projects which are not included in the Plan or in an agreement as referred to in article 2, paragraph 1.

  • 2.

    The working group, at the request of the Bureau, must advise on the desirability and feasibility of the additional projects referred to in paragraph 1.

  • 3.

    On the basis of a study, the Bureau must enact a written opinion, and submit it to the Minister concerned, with a copy of which to the minister concerned.

  • 4.

    The minister concerned must decide, in agreement with the Minister and within such reasonable period as the Bureau may set, whether additional projects should be implemented.

  • 5.

    Responsibility for implementing additional projects rests with the ministry concerned. The Bureau is empowered to support the implementation of an additional project on request.

 

Article 28

 

The Bureau may arrange, with the prior consent of the Minister, to be assisted in the course of its activities by external experts, as much as is necessary for the performance of its tasks.

 

Article 29

 

The Bureau must establish an administrative system from which at least the following information can be obtained:

  • a.

    a statement of the Bureau’s expenditure, including accounts detailing this expenditure; and

  • b.

    a statement of identified projects as referred to in article 25 and the current situation regarding their preparation and implementation.

 

Article 30

 

  • 1.

    Neither the Bureau nor the working group may disclose or provide to third parties information which has been obtained for the performance of a task or the exercise of a power by virtue of this national ordinance if such information:

    • a.

      is covered by a statutory duty of secrecy;

    • b.

      could harm national security or the national interest;

    • c.

      could constitute an infringement of a person’s privacy unless consent has been given by the person concerned; or,

    • d.

      consists of commercial and manufacturing data communicated to government in confidence by natural or legal persons.

  • 2.

    Anyone involved in implementing this national ordinance and thereby obtain possession of data which they know or should reasonably suspect to be of a confidential nature and who are not otherwise already bound by a duty of secrecy in respect of such data by virtue of their office or occupation or a statutory regulation are obliged to keep such data secret, except in so far as they are required to disclose the data under any statutory regulation or by virtue of their task.

   

§8. Transitional and final provisions

 

Article 31

 

  • 1.

    This national ordinance, and the provisions based on it, will be repealed by national decree on the first day of the fourth calendar year after the date of the entry into force of this national ordinance.

  • 2.

    If the activities of the Bureau are not completed, or not fully completed, within the period referred to in paragraph 1, the period may be extended for a maximum of two years at a time by national decree. The national decree will be published in the National Gazette no later than two months before the expiry of this period.

  • 3.

    A proposal for a national decree as referred to in paragraphs 1 and 2 may be made no earlier than four weeks after the draft of the national decree has been presented to Parliament.

 

Article 32

 

This national ordinance may be cited as the Temporary National Ordinance on the National Recovery Program Bureau.

 

Article 33

 

This national ordinance enters into force on a date to be set by national decree.

 

This national ordinance, together with the explanatory memorandum, will be published in the Official Publication.

    

Done at Philipsburg, the 6th of September, 2018

Governor of Sint Maarten

    

The 6th of September, 2018

Minister of General Affairs

  

De zevende september 2018 De Minister van Algemene Zaken Namens deze, Hoofd Afdeling Juridische Zaken & Wetgeving

    

EXPLANATORY MEMORANDUM

 

1. Introduction

 

September 2017 will go down in the record books as the month in which Sint Maarten and several neighbouring islands were hit in quick succession by two devastating hurricanes, namely Hurricanes Irma and Maria. The havoc they wreaked on the island is enormous. September 2017 will also be remembered as a turning point for Sint Maarten on the path to a new and positive future for this young country, as summed up by the slogan ‘building back better’.

 

Since the passage of these hurricanes, the Dutch government has provided financial aid for Sint Maarten’s recovery and reconstruction. This aid will be made available in instalments through the Dutch Recovery Fund, which will be administered by the World Bank. The World Bank has been approached for this purpose since it is a renowned, independent international organisation, which has the knowledge and expertise to assist, advise and generally support Sint Maarten in making the choices it faces as it plans its future.

 

For Sint Maarten the next few years will therefore be devoted in part to recovery and reconstruction efforts. The qualification ‘in part’ has been added because, while the necessary recovery projects are under way, the government apparatus of Sint Maarten will have to continue performing the normal work of government. It is for this reason that the government proposes in this present draft a national ordinance to establish a separate temporary program structure to direct the preparation, coordination, implementation and evaluation of all projects that can be financed from the Dutch Recovery Fund. It is proposed that this temporary program structure should involve setting up an autonomous administrative authority known as the National Recovery Program Bureau (‘the Bureau’), which is to be placed outside the ordinary government framework and under the political and administrative responsibility of the Prime Minister (who is also the Minister of General Affairs). The Bureau will work closely with the ordinary government apparatus in performing its tasks. By establishing the Bureau, the government aims to create an authority which can act as a fully fledged entity and interlocutor for all recovery and reconstruction activities.

 

The remainder of this explanatory memorandum will deal with the reasons for choosing a temporary program structure, what this choice is expected to achieve and why it was necessary, how the Bureau will be established and organised, its tasks, powers and procedures, how it will be embedded within the overall government framework and collaborate with other governmental bodies on Sint Maarten, how its activities will be supervised, and the financial consequences of this draft national ordinance.

 

Finally, it should be noted that when this national ordinance was being drafted, various parallel procedures were under way in the tripartite relationship between St Maarten, the World Bank and the Netherlands to determine how the Dutch Recovery Fund should be established and how it could and would subsequently be implemented. The outcome of these parallel procedures will be recorded in various international agreements between Sint Maarten and the World Bank, between the Netherlands and the World Bank or between all three parties together. The aim of presenting this draft national ordinance before completion of these procedures is to ensure that as soon as the Dutch Recovery Fund becomes operational Sint Maarten can make a flying start on implementing projects that can be financed from it. If the fund is established before this draft national ordinance enters into force, the existence of a temporary program structure will mean that work can be started on projects in anticipation of the ordinance’s adoption. The relationship between this draft national ordinance and the international agreements to be concluded for the establishment and implementation of the Dutch Recovery Fund for Sint Maarten is discussed in more detail in section 3 of this general part of the explanatory memorandum.

 

2. Main features of the draft national ordinance

 

The government is facing exceptional challenges. The devastation on Sint Maarten caused by the passage of Hurricanes Irma and Maria means that long-term and fundamental decisions must now be made about the country’s future. Although comparisons can be made with the impact of Hurricane Luis and the subsequent recovery and reconstruction, they are only partially relevant since Sint Maarten did not then have country status within the Kingdom of the Netherlands. The government is therefore considering how the process of recovery and reconstruction can be organised as efficiently and effectively as possible, within the constitutional framework established on October 10th, 2010 to ensure that the identification, development and implementation of recovery and reconstruction projects that have become necessary can be carried out with a minimum of delay.

 

As noted in the introduction, Sint Maarten does not have to meet this challenge alone. The other countries within the Kingdom of the Netherlands are showing solidarity with us and have provided aid and assistance, particularly in the initial phase of the emergency relief effort following the passage of the hurricanes. The government owes them a lasting debt of gratitude. On top of this, as noted previously, will come the funds made available by the Netherlands, through the intermediary of the World Bank, for the recovery and reconstruction of St Maarten. The government of St Maarten is therefore obliged to consider how the work of recovery and reconstruction can best be organised within the framework of its government apparatus. One factor that cannot be ignored here is how badly the hurricanes have affected the country’s finances. Another new factor is that, the chosen constellation in which recovery and reconstruction is to be made available , Sint Maarten will have to collaborate with a leading international organisation, namely the World Bank. Such a collaboration involves a degree of interaction at international level, which will be a new experience for the Country of Sint Maarten. It is therefore hardly surprising that additional capacity and expertise will be essential if the recovery and reconstruction projects are to be brought to a satisfactory conclusion.

 

The government could have decided to have the recovery and reconstruction activities carried out by the existing government apparatus and indeed examined ways of achieving this. However, it concluded that not only are the ordinary government bodies already under great pressure in performing the normal business of government but there is also no clear legal basis for entering into international agreements for recovery and reconstruction or for implementing tasks connected with such activities. The government therefore considers that implementing the recovery and reconstruction process would not be appropriate without additional legislation and without the direct involvement of Parliament. It therefore considers it essential to propose a clear and complete statutory basis on which Parliament can express a view. This basis is provided by the present draft national ordinance.

 

This draft national ordinance is therefore intended to create a temporary autonomous administrative authority outside the framework of the ordinary government apparatus and make it responsible for two main tasks. First, the Bureau is to be charged with preparing, coordinating, implementing and evaluating all projects, which can be completely or partly financed from the Dutch Recovery Fund. Secondly, it is to be charged with advising the ministries, or organisational units that fall thereunder, on identifying and implementing additional recovery, reconstruction and resilience projects that can be completely financed from other resources than the Dutch Recovery Fund. The temporary nature of the Bureau is apparent from the proposed article 31, which provides the repeal of the national ordinance. The ordinance is to be repealed by national decree once the recovery and reconstruction activities have been sufficiently completed. The date for the initial assessment will be three years after the entry into force of this national ordinance. On that date it will have to be determined by national decree whether the national ordinance can be repealed or whether the Bureau should be continued for a maximum of two years at a time.

 

As already noted, the decision to allocate these tasks to the Bureau rather than to the existing government apparatus has been taken in part because the latter is already under great pressure in performing the normal business of government in the aftermath of Hurricanes Irma and Maria. Rather than increasing this pressure further by requiring these government bodies to perform new and additional tasks involving implementation of recovery and reconstruction projects, for which they would need additional expertise and capacity, the government has decided to propose a clear system and straightforward procedure to guarantee that these projects can be implemented with maximum efficiency and effectiveness. The government believes that it has proposed a successful formula, which will make it possible to comply with the World Bank’s quality guidelines. Moreover, the proposed embedding of the Bureau will help to relieve some of the burden on the ministries and at the same time allow them access to the Bureau’s expertise and capacity needed for the implementation of recovery and reconstruction projects.

 

Under the proposal, the Bureau is to be established as an autonomous administrative authority within the meaning of article 98 of the Constitution, which will be headed by a director and have a secretariat. This relatively small and flat organisational structure has been deliberately chosen. The Bureau will be staffed by people who have the expertise necessary to carry out its work and are familiar with collaborating with international organisations such as the World Bank. Sint Maarten is currently in talks about this with the World Bank with a view to preparing job profiles for both the director and the staff of the secretariat, thereby ensuring that the Bureau has all the expertise it needs. It has been proposed that these profiles should be adopted by national decree containing general provisions.

 

Candidates for the positions of director, deputy director and member of staff of the secretariat will be identified and recruited by a Recruitment and Selection Committee for the National Recovery Program Bureau, as proposed in article 6 of the draft national ordinance. This selection committee is to be responsible for advising and making written recommendations to the Minister on candidates for the positions of director and deputy director and for advising and making written recommendations to the director on candidates for the positions of member of staff of the secretariat. This distinction is a consequence of the proposal that the director and eventually the deputy director should be appointed by national decree, whereas the staff of the secretariat should be appointed by means of a fixed-term employment contract under civil law. It has been decided that the appointment should initially be for a term of not more than three years, with the possibility of an extension if the work of the Bureau has not yet been completed. In this way the government wishes to ensure that those who are taken on by the Bureau do not end up in the employment of the Country on an open-ended basis. The aim is to avoid any further increase in the number of civil service staff in permanent employment and hence in staff costs. This arrangement will also make it possible to appoint staff to the Bureau for specific projects for less than the three-year period.

 

The Bureau is not intended to operate alone and autonomously, without collaborating with the ordinary government apparatus. That is why this draft national ordinance contains a proposal to establish a Recovery and Resilience Working Group (‘the working group’). The members of this interministerial working group will be designated by the various ministers. If necessary, more than one member may be designated for each ministry. For example, the Ministry of Public Housing, Spatial Development, Environment and Infrastructure could be represented by two members, one for the policymaking department and one for the policy-implementing units of that ministry. It is important for the working group to have all the knowledge necessary to implement the recovery and reconstruction projects or in any event for its members to be able to obtain the required information as efficiently as possible.

 

The working group will function as the body which implements the Bureau’s decisions in practice. If the Bureau, in the course of its initial task, has identified a project that can be financed from the Dutch Recovery Fund, the director will submit the project to the working group for the actual preparations to be made. The working group is responsible for drawing up the draft project notes and making proposals for implementation. It also advises on the technical specifications of the project and its proposed manner of implementation. The member of the working group representing the ministry with policy responsibility for the project acts as the working group’s primary contact in dealings with the Bureau. This ‘focal point’ has a coordinating role and arranges for the collection of all information that is available within the ministry concerned and considered necessary for the project’s implementation. The ministries have a duty to cooperate and must supply the requested information within a reasonable period. If a ministry is unable to supply the information in timely manner or in full, the member concerned has a duty to notify the secretary-general of the ministry concerned. The secretary-general can then take whatever measures are available within the ordinary government apparatus to arrange for the requested information to be supplied. It goes without saying that the member concerned will notify the Bureau of this through the working group.

 

When identifying projects which can be completely or partly financed from the Dutch Recovery Fund, the Bureau will also be guided by the National Recovery and Resilience Plan (‘the Plan’), which will be adopted by Parliament at the government’s proposal. Under the proposed article 2, paragraph 4 of the draft ordinance, the Plan must at least list and prioritise the short-, medium- and long-term needs for the recovery and reconstruction of St Maarten and give an indication of the funds, costs and investments required to meet these needs. Legally, the Plan constitutes a decision of Parliament, and not a legislative product. A proposal can therefore be submitted directly by the Council of Ministers to Parliament through the intermediary of the Governor for a decision.

 

When performing its second task, namely advising the ministries, or the organisational units that fall thereunder, on the identification and implementation of additional recovery, reconstruction and resilience projects which can be completely financed from resources other than the Dutch Recovery Fund, the Bureau may – but need not – use the members of the working group. However, such use is regarded by the government as desirable and logical since it is reasonable to expect that the persons who represent policymaking ministries as a member of the working group will also be involved in implementing other projects. After all, the ministries responsible for policymaking are also those responsible for implementing projects resulting from performance of the second task. Here, the Bureau’s role is confined to providing assistance on request.

 

Responsibility for supervising the performance of the Bureau’s tasks rests with the Prime Minister (who is also the Minister of General Affairs). In the event of a serious dereliction of duty, the Minister can intervene and take whatever measures are needed to ensure proper performance of the task. It follows that political responsibility for the functioning of this body also rests with the Minister. Under the proposed article 19, paragraph 3, the Minister, in keeping with the opinion of the Council of Ministers, may also give general or special directions to improve the functioning of the Bureau. This enables the Minister to take corrective action in a timely manner if the task is not being performed in accordance with the political wishes on this point. Finally, the Minister has the authority to ask to inspect all information possessed by the Bureau for the discharge of its tasks if this is necessary for the proper performance of ministerial duties.

 

3. Relationship to national and international legislation

 

As noted in the introduction, at the time of drafting this national ordinance, St Maarten, the World Bank and the Netherlands are in talks to determine how the Dutch Recovery Fund will be established and how it can and will then be implemented.

 

The outcome of these talks will, in part, be recorded in an administrative agreement between the Netherlands and the World Bank. This agreement will provide for the establishment of the Dutch Recovery Fund and contain guidelines on how its resources are to be spent. Under the administrative agreement, the World Bank and Sint Maarten will then conclude one or more grant agreements. Such agreements will contain provisions on the rules governing the preparation, coordination, implementation and evaluation of projects that can be financed completely or partly from the Dutch Recovery Fund. This is partly in order to be able to comply with the World Bank’s quality standards for project implementation.

 

Although the exact content of the agreements between St Maarten and the World Bank has not yet been settled, it is already clear to the government that their provisions will be binding on the Country and hence on the Bureau too. Article 24, paragraph 1, of this draft national ordinance emphasises that the Bureau is bound by these agreements in relation to the preparation, coordination, implementation and evaluation of projects which can be wholly or partly funded from the Dutch Recovery Fund.

 

In addition, article 24, paragraph 2, provides that when the Bureau is advising ministries, or organisational units that fall thereunder, on the identification and implementation of additional projects that can be financed wholly from other resources, the regulations included in the agreements with the World Bank must be complied with as far as possible. The Bureau is not obliged to adopt these regulations in full for such projects. Nonetheless, the government considers it desirable, especially from the perspective of uniformity and effectiveness, for the Bureau to comply with these regulations as far as possible when advising on additional recovery, reconstruction and resilience projects.

 

The agreements with the World Bank referred to above can be concluded independently both by the Netherlands and by Sint Maarten. 2 As such, agreements do not constitute treaties; they do not qualify as foreign relations for the purposes of article 3 of the Charter for the Kingdom of the Netherlands. Other provisions of the Charter, notably articles 24 to 28, also refer to the manner in which ‘agreements with other powers and with international organisations’ can be concluded. This terminology corresponds with the term ‘treaty’ as was used at that time in the relevant constitutional provisions, which have since been replaced. Based on the literature, 3 it can therefore be concluded from the above that these provisions mean that the Caribbean Countries themselves can decide on their treaty relations and may conclude international agreements independently in fields that fall within the scope of the autonomy of the Country concerned, including therefore agreements with the World Bank on recovery and reconstruction. 4  

 

In accordance with the Charter and the Constitution, article 2, paragraph 1, of the draft ordinance stipulates that the government may conclude agreements on the Country’s behalf with the World Bank for the implementation of the Dutch Recovery Fund. This article also explicitly gives Parliament the power, at the proposal of the government, to adopt a National Recovery and Resilience Plan.

 

4. Financial section

 

In accordance with the proposed article 22, the Bureau will be financed as much as possible from the Dutch Recovery Fund for the duration of its activities. A periodic contribution determined on the basis of a budget drawn up for this purpose, which requires the approval of the Minister, will be paid from the Fund.

 

The possibility of financing from the Dutch Recovery Fund is one of the additional reasons why it was decided to establish the Bureau outside the framework of the ordinary government apparatus. The aim is to avoid putting extra pressure on the Country’s precarious finances. The Bureau can be financed from the Dutch Recovery Fund only if it is staffed by persons who are not in active duty of the Country and therefore not remunerated through its national budget. The strict conditions applied by the World Bank on this point are fulfilled by the present draft ordinance. For example, article 9, paragraph 5, of the draft regulates the situation where candidates for the position of director or staff member are public servants before being appointed to the Bureau. In such cases, the persons concerned are automatically exempted from service by the competent authority for the term of their appointment to the Bureau. When the appointment ends, the exemption from service lapses and the persons concerned resume their positions in the civil service.

 

This is also why division 6 of the draft ordinance contains rules on finance and financial supervision. It has been decided that these rules should be explicitly included in the draft ordinance rather than relying solely on the National Ordinance on Government Accounts, which applies to the ordinary government apparatus. The criteria applied by the World Bank for financing such a body are the reason why it is necessary to have these different rules. Moreover, the draft ordinance allows for some flexibility regarding the date by which budgets must be drawn up and adopted as well as the date for submitting financial statements. This flexibility is necessary in order to be able to record such dates in the agreements to be concluded with the World Bank. In accordance with articles 21 and 23 of the draft ordinance, the Minister is then empowered, as agreed with the World Bank, to set the dates by which a draft budget and draft annual report should be submitted for adoption.

 

When this national ordinance was drafted, it was still not possible to give an indication of the expected costs of establishing and running the Bureau. As noted previously in this explanatory memorandum, the job profiles for the director and staff of the secretariat are under discussion between the government and the World Bank. However, given the proposed embedding of the Bureau, the government has already ensured that no unnecessary costs will be incurred. After all, it has proposed a flat organisation which will be staffed solely by persons possessing the expertise necessary to properly carry out activities for the implementation of projects that can be financed from the Dutch Recovery Fund.

 

Individual articles

 

Article 1

 

This article contains various definitions intended to ensure that the draft national ordinance is readable and comprehensible. Some of the definitions are merely an abbreviated version of the names of new bodies established in the ordinance. For example, as a result of its inclusion in the definitions the National Recovery Program Bureau is abbreviated to ‘the Bureau’ in the remainder of the ordinance. The same is true of the terms ‘selection committee’ and ‘working group’.

 

A second category of definitions has been introduced to avoid the necessity of cross-references wherever possible. For example, the introduction of definitions for such terms as ‘director’ and ‘secretariat’ precludes the need to keep referring back to the article in which the positions or institutions are established.

 

A third category of definitions contains references to comparable terms in other national ordinances that are in force. For example, the term ‘public servant’ is defined by reference to the National Ordinance on Substantive Public Service Law and ‘organisational unit’ by reference to the National Ordinance on National Government (Structure and Organisation).

 

Finally, the draft ordinance proposes a fourth category of definitions, containing terms exclusively applicable to this national ordinance. For example, the definition of ‘Minister’ contains a reference to the minister responsible for implementing and applying this national ordinance and the definition of ‘Dutch Recovery Fund’ contains a reference to the agreement establishing the Dutch Recovery Fund for Sint Maarten.

 

Article 2

 

This article contains the proposal to authorise the government to conclude agreements with the World Bank for the implementation of the Dutch Recovery Fund for St Maarten. As indicated in the general part of this explanatory memorandum, the conclusion of international agreements of this kind (non-conventions) comes within the autonomous powers of the Country and is not a Kingdom affair within the scope of the Charter, which needs to be approved or dealt with by the Council of Ministers of the Kingdom. In this proposed article, the government establishes a solid basis for vigorous negotiations with the World Bank on implementing the Dutch Recovery Fund.

 

Secondly, this article provides a formal basis for adoption of the National Recovery and Resilience Plan. The aim of the Plan is to list all projects that have become necessary in the context of recovery and reconstruction, and give an indication of the funds, costs and investments required. The government considers it desirable for the National Recovery and Resilience Plan to have formal legal status under this national ordinance to ensure, among other things, that the Bureau adheres closely to the Plan when performing its tasks.

 

Since this Plan concerns a decision that should be made public given the national interest involved, the proposed paragraph 6 provides for the Plan’s publication in the National Gazette.

 

If the Bureau discovers omissions in the Plan when carrying out its tasks, it is authorised to submit a written advice on this to the government. Based on such advice, the government may then make proposals to Parliament for additions to the Plan.

 

Articles 3 and 4

 

These articles contain the proposals for the actual establishment of the National Recovery Program Bureau as an autonomous administrative authority with legal personality and for allocation of the proposed tasks to it. Both the reason for the establishment of the Bureau as an autonomous administrative authority and the reason for and scope of the tasks assigned to it have already been explained in the general part of this explanatory memorandum, to which reference is made here for the sake of brevity. Finally, article 3, paragraph 3, contains a provision guaranteeing the autonomy of the Bureau in terms of its resources and organisation. Reference is made here to the relevant articles on funding, reporting and administrative obligations.

 

Articles 5 and 14

 

These articles set out the proposals for the structure and organisation of the Bureau. The Bureau will consist of a director (plus, if necessary, a deputy director) and a secretariat. The director will be responsible for the day-to-day management of the Bureau and for its operations and results. This does not detract from the administrative and political responsibility of the Prime Minister (who is also the Minister of General Affairs) for the Bureau.

 

It is proposed that the quantity and quality of the staff establishment of the secretariat be regulated by national decree containing general measures. This also applies to the terms and conditions of employment of the director, the deputy director and the staff of the secretariat. In addition, article 5, paragraph 3, provides that the staff of the secretariat must be chosen in such a way that the secretariat has all the relevant experience, expertise and understanding of the local situation in Sint Maarten so that the Bureau can perform its tasks and exercise its powers. As already indicated in the general part of the explanatory memorandum, the government is currently taking preparatory steps, in cooperation with the World Bank, to draw up profiles for the various positions in the secretariat that are of importance to the performance of the Bureau’s activities.

 

Article 6

 

This article contains a proposal to establish a National Recovery Program Bureau Recruitment and Selection Committee, to be responsible for recruiting and selecting candidates for the various positions within the Bureau. The government’s aim in establishing the selection committee is to obtain objective assistance with the selection of suitable candidates for the various positions. This is because it is reasonable to expect that once the procedure for setting up the Bureau has progressed beyond the initial stage, the selection committee will lead a largely dormant existence. After the Bureau has been set up and organised and the selection committee has actively advised on the various appointments, all positions will have been filled. From then on, the selection committee need only take action if one of the positions falls vacant, for example if an appointment or contract is not extended or an official is suspended or dismissed. However, the establishment of the selection committee is considered to be of importance in making the process of appointing candidates to the various positions in the Bureau as objective and transparent as possible. Moreover, the staff of the secretariat are to be appointed by the director on the basis of a fixed-term employment contract under civil law. At that stage, the selection committee plays an important role in ensuring that the correct expertise is brought together in the Bureau and that the director has sufficient assistance with the selection process to ensure that the secretariat is properly staffed.

 

Article 7

 

The director and, if desirable, the deputy director are to be appointed, suspended and dismissed by national decree, on the written recommendation of the selection committee. These appointments are, in principle, of a temporary nature, with the first appointment being for a maximum of three years. This term is based on the expected duration of the Bureau’s activities. Accordingly, the date of repeal of the present proposal for a national ordinance is also set at three years in article 31. If the Bureau’s activities have not been completed or not fully completed when this period expires, the validity of the national ordinance may be extended by national decree. This is also possible for the term of the appointment of the director or deputy director. The appointment of this official can then be extended by national decree for a maximum of a year at a time.

 

Article 8

 

This article regulates the manner in which members of staff of the secretariat are to be appointed. This is to be done on the written recommendation of the selection committee and on the basis of a fixed-term employment contract under civil law for a maximum term of three years, after which the contract may be extended. Notwithstanding article 1615fa of Book 7A of the Civil Code, such employment contracts remain of a temporary nature and are not automatically succeeded by open-ended employment contracts. This is because the Bureau itself is established for a fixed period and it is not intended that the staff of its secretariat should subsequently remain in the Country’s permanent employment.

 

This article proposes that the staff of the secretariat should in other respects have the same rights and obligations as public servants. The rights and obligations applicable to public servants under the National Ordinance on Substantive Public Service Law therefore applies in full to members of the staff of the secretariat in so far as not expressly provided otherwise in this draft national ordinance, including the method of appointment.

 

Articles 9 to 13

 

These articles contain proposals for standard provisions on incompatibilities, the suspension and dismissal procedure and the oath or affirmation on taking up an appointment. The provisions are based on comparable provisions for High Councils of State and other autonomous administrative authorities established by national ordinance. The rules on incompatibilities are limited. The draft ordinance merely provides that when the director or a member of staff of the secretariat is also a public servant, that they will be granted exemption from service for the term of the appointment to the Bureau. The government has made this proposal because it wishes to ensure that decisions on appointments are taken solely on the basis of the qualities needed for the performance of the work.

 

Where the director or staff of the secretariat accept outside positions, the ordinance provides that if this is undesirable the persons concerned may be dismissed by virtue of the proposed article 11, paragraph 2 (f).

 

Articles 15 and 16

 

These articles provide the establishment of a recovery working group and proposals for its establishment and procedures. The working group will function as the Bureau’s contact and will perform work for the Bureau, including gathering information necessary for the establishment and implementation of projects. The working group also takes, at the request of the Bureau, care of preparing project notes and advising the Bureau on implementation and technical specifications. This procedure is proposed in division 7 of the draft national ordinance.

 

At least one member and, if desired, a deputy member are designated for each ministry to serve as a focal point for activities performed for the benefit of the Bureau. These activities take priority over their ordinary duties. With regards to the designation of persons for membership of the working group, the government considers it important to note that they should be familiar with the workings of their ministry and have held their position for long enough to know who can be contacted within the ministry to obtain the information needed by the Bureau or the working group for the proper performance of its tasks. The members of the working group are also made responsible for periodically briefing the secretary-general of each ministry about the progress of the recovery and reconstruction projects being carried out under the responsibility of that ministry and for notifying the secretary-general in a timely manner of any problems that occur in collecting information. Finally, the ministries or organisational units falling thereunder have a duty to cooperate in providing information requested for the benefit of the working group. These entities are obliged to ensure that all information requested for the activities of the Bureau is supplied within a reasonable period. For the record, reference should be made here to the proposals for duties of secrecy of the Bureau and the working group, as proposed in article 30 of the draft ordinance.

 

Articles 17 and 18

 

The Bureau will draw up a half-yearly report which requires the Minister’s approval. This half-yearly report will then be published in the National Gazette. The matters that must in any event be covered in the half-yearly report are set out in the proposed article 18, paragraph 1. The government’s aim in making this proposal is to provide due transparency about how the Bureau performs its tasks. This will allow the results to be checked and verified and, where necessary, adjustments made. As regards records of data, reference should also be made to the proposed provisions of article 29.

 

Articles 19 and 20

 

As already noted in the general part of this explanatory memorandum, the Prime Minister (who is also the Minister of General Affairs) is responsible for overseeing the Bureau. The proposed relationship between the Minister and the Bureau is described in articles 19 and 20. First of all, the draft provides that both the Bureau and the working group should have an obligation to provide the Minister with information. In addition, the Bureau and the working group are obliged to indicate what information should be treated confidentially. An example would be sensitive business information obtained for a particular project for which a public procurement procedure has been instituted.

 

Article 19, paragraph 3, provides that the Minister should have the authority, in keeping with the opinion of the Council of Ministers, to give general or special directions on how the Bureau is to perform its tasks. General directions may relate, for example, to a procedure which the government wishes the Bureau to adopt and has been put in place by the Bureau in accordance with article 24, paragraph 3. Special directions may relate, for example, to the manner in which a specifically identified project is implemented.

 

Article 20 contains a proposal to make the Minister responsible for intervening if there has been a serious dereliction of duty by the Bureau. If measures are taken in connection with a serious dereliction of duty the Minister must notify Parliament. Under the National Ordinance of the General Audit Chamber, including article 31, Parliament may then request the assistance of the General Audit Chamber to conduct certain investigations.

 

In accordance with article 98, paragraph 2, of the Constitution and instruction 99, paragraph a, of the Instruction for the Legislation of Sint Maarten, article 20 also contains a provision for the public nature of meetings of the Bureau. These meetings will take place at least once a quarter with the Minister.

 

Articles 21 to 23

 

For the sake of brevity, reference is made to the financial section of the general part of this explanatory memorandum.

 

Articles 24 to 27

 

These articles contain a few procedural rules for the performance of tasks by the Bureau and by the working group.

 

First, article 24 ensures that in performing its tasks the Bureau is bound by the National Recovery and Resilience Plan and by any regulations adopted under international agreements with the World Bank and the Netherlands. As regards the background to the conclusion of such agreements, reference is made to the general part of this explanatory memorandum.

 

Under the proposed article 25, paragraph 1, the Bureau must draw up a schedule of activities each year, which requires the approval of the Council of Ministers. In the schedule, the Bureau must also at least provide a list of the projects identified in the Plan, which are capable of being prepared in that year.

 

Articles 25 and 26 contain proposals governing the relationship and division of responsibilities between the Bureau and the working group. As explained in the general part of this explanatory memorandum, the working group serves as the body responsible for implementing the decisions of the Bureau and performs on behalf of the Bureau the activities necessary for each identified project. A summary of these activities is given in the articles concerned.

 

Finally, article 27 contains some procedural rules for the performance of the Bureau’s advisory role in relation to projects that will not be financed from the Dutch Recovery Fund. The decision on whether or not to implement such a project is taken by the minister who has responsibility for the policy on it. This minister is also responsible for obtaining the financing needed for the project. On request, the Bureau’s expertise, knowledge and experience can be used for the implementation of such projects.

 

Article 28

 

As the draft ordinance envisages the Bureau as a flat organisation with limited capacity and personnel, situations may arise in which expertise not available in the Bureau is required for a specific project. This article provides that in such cases the Bureau may arrange to be assisted by external experts, with the prior approval of the Minister. It should also be noted here that the requisite expertise could be obtained by appointing new staff to the secretariat for a short period.

 

Article 29

 

This article contains a proposal for the operation of an administrative system by the Bureau. The system is connected both with the half-yearly reports to be drawn up by the Bureau, and with the financial accounts. One of the aims of the system is to facilitate the auditor’s work in performing the audit referred to in article 23 and to provide information about the work carried out by the Bureau.

 

Article 30

 

Under this article, the Bureau and the working group are bound by certain necessary duties of secrecy. As explained previously, in performing its tasks the Bureau may sometimes possess sensitive business information, for example where a public procurement procedure is instituted in order to award a contract for an identified project. Companies that tender for a contract must have the assurance that their sensitive business information will be treated with due care.

 

Article 31

 

This article provides for this national ordinance, and the provisions based on it, to be repealed by national decree on the first day of the fourth calendar year after its entry into force. The Bureau’s activities are intended to be of a temporary nature, namely for the duration of the Dutch Recovery Fund. This is why the government has proposed the inclusion of this ‘sunset clause’ from the moment the ordinance enters into force. The legislative methodology behind this arrangement is derived from article 42 of the Regulation of Cooperation Guarantee Plans of Action National Tasks Curaçao and Sint Maarten. If the government finds that the Bureau’s activities have not yet been completed (or not fully completed) on the first day of the fourth calendar year, the period in which the national ordinance is in force can be extended by national decree for a maximum of two years at a time. This flexibility is desirable in order to ensure that the Bureau does not cease to exist before its activities have been completed. Finally, mention should be made here of the appointment of the staff of the Bureau. The terms of appointment are connected with any decisions to extend or repeal this national ordinance.

 

Article 32

 

This article specifies the short title by which this national ordinance may be cited. In accordance with instruction 138 of the Legislative Drafting Instructions, the temporary nature of this legislation is expressed both in the heading of this draft national ordinance and its abbreviation.

 

Article 33

 

To ensure that the entry into force of this draft national ordinance coincides with that of the implementing legislation under article 14 of the draft, and, if desired, the implementing legislation under article 8, paragraph 4, of the draft, it is proposed that this national ordinance should enter into force on a date to be set by national decree. Naturally, this proposal is without prejudice to the power of the “Ombudsman” to apply, if desired, to the Constitutional Court under article 127 of the Constitution.

    

Minister of General Affairs

 

Memorie van toelichting  

Algemeen deel

 

1. Inleiding

September 2017 zal de geschiedenisboeken ingaan als de maand waarin Sint Maarten, alsmede enkele omliggende eilanden, hard is getroffen door twee elkaar in rap tempo opvolgende, nietsontziende orkanen, Irma en Maria. De ravage die deze twee orkanen op het eiland hebben aangericht is enorm. September 2017 zal eveneens de geschiedenisboeken ingaan als een keerpunt voor Sint Maarten op weg naar een nieuwe, positieve toekomst voor dit jonge land, met als slogan “building back better”.

 

De Nederlandse regering heeft na het passeren van de voornoemde orkanen geldelijke middelen ter beschikking gesteld, teneinde bij te dragen aan de wederopbouw van Sint Maarten. Deze middelen zullen per tranche beschikbaar worden gesteld door middel van een Wederopbouwfonds, welke in beheer zal worden gegeven van de Wereldbank. De Wereldbank is hiertoe benaderd aangezien dit een gerenommeerde, onafhankelijke internationale organisatie betreft die beschikt over de kennis en kunde om Sint Maarten te assisteren, te adviseren en anderszins bij te staan in de keuzes die het land voor het verder ontwikkelen van diens toekomst zal moeten gaan maken.

 

De komende jaren zullen voor Sint Maarten dan ook deels in het teken staan van de wederopbouw van het Land. Deels, aangezien naast de noodzakelijke wederopbouwprojecten, ook de reguliere landstaken van het overheidsapparaat van Sint Maarten doorgang zullen blijven vinden. Het is vanuit dit oogpunt dat de regering met het onderhavige ontwerp van landsverordening voorstelt om te voorzien in een separate tijdelijke programmastructuur die tot taak heeft om leiding te geven aan de voorbereiding, coördinatie, uitvoering en evaluatie van alle projecten die vanuit het Wederopbouwfonds kunnen worden gefinancierd. Deze tijdelijke programmastructuur wordt voorgesteld middels de instelling van een zelfstandig bestuursorgaan, het Nationaal Programmabureau Wederopbouw (verder: het Bureau), welke buiten de reguliere overheidsorganisatie wordt geplaatst, onder politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid van de Minister-President, Minister van Algemene Zaken, en welke voor de uitvoering van diens taken nauw zal gaan samenwerken met de reguliere overheidsorganisatie. Met de instelling van het Bureau beoogt de regering een instantie te creëren die kan fungeren als een krachtige gesprekspartner voor alle werkzaamheden die in het kader van de wederopbouw zullen gaan plaatshebben.

 

In de hiernavolgende memorie van toelichting zal worden ingegaan op de redenen achter de keuze voor een tijdelijke programmastructuur, de doelstelling en noodzaak achter deze keuze, de inrichting en organisatie van het Bureau, de taken, bevoegdheden en werkwijze van het Bureau, de inbedding binnen en samenwerking met het overheidsbestel van Sint Maarten, het toezicht op de werkzaamheden van het Bureau, alsmede de financiële gevolgen van dit ontwerp van landsverordening.

 

Tot slot van deze inleiding wordt opgemerkt dat op het moment van het concipiëren van dit ontwerp van landsverordening de nodige parallelle trajecten lopen in een driehoeksverhouding tussen Sint Maarten, de Wereldbank en Nederland over de wijze waarop het Wederopbouwfonds zal worden ingesteld, alsmede hoe daar vervolgens uitvoering aan kan en zal worden gegeven. Deze afspraken zullen worden vastgelegd in verscheidene internationale overeenkomsten, hetzij tussen Sint Maarten en de Wereldbank, hetzij tussen Nederland en de Wereldbank, hetzij tussen de drie partijen gezamenlijk. Het doen van dit voorstel van landsverordening, vooruitlopend en samenlopend met voornoemde parallelle trajecten heeft tot doel te verzekeren dat Sint Maarten een vliegende start kan maken met de uitvoering van projecten die kunnen worden gefinancierd vanuit het Wederopbouwfonds, zodra dat fonds operationeel zal zijn geworden. Indien het fonds overigens wordt ingesteld voordat dit ontwerp van landsverordening in werking treedt, zal reeds middels een tijdelijke programmastructuur, vooruitlopend en anticiperend op deze landsverordening, met de werkzaamheden kunnen worden aangevangen. Op de verhouding tussen dit ontwerp van landsverordening en de te sluiten internationale overeenkomsten tot instelling en uitvoering van het Wederopbouwfonds voor Sint Maarten zal nader worden ingegaan in hoofdstuk 3 van dit algemeen deel van de memorie van toelichting.

 

2. Hoofdlijnen van het ontwerp van landsverordening

De regering ziet zich voor bijzondere uitdagingen gesteld. Het passeren van de orkanen Irma en Maria hebben een verwoestende werking gehad op Sint Maarten waardoor thans structurele en fundamentele keuzes moeten worden gemaakt voor de toekomt van het Land. Vergelijkingen met het passeren van orkaan Luis en de daaropvolgende wederopbouw kunnen worden gemaakt, maar lopen ook deels mank, aangezien ten tijde van het passeren van die orkaan Sint Maarten nog geen landsstatus had binnen het Koninkrijk. De regering ziet zich dan ook voor de vraag gesteld op welke wijze de uitvoering van de wederopbouw, binnen de op 10-10-10 ingestelde staatkundige verhoudingen, op een zo efficiënt en effectief mogelijke wijze kan worden ingericht, om op een zo kort mogelijke termijn te kunnen voorzien in de identificatie, ontwikkeling en uitvoering van noodzakelijk geworden wederopbouwtrajecten.

 

Zoals gesteld in de inleiding staat Sint Maarten hierin niet alleen. De andere landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden leven nauw met ons mee en hebben, zeker ook in de eerste fase van noodhulpverlening na het passeren van de orkanen, de nodige hulp en bijstand geleverd. De regering is hen hiervoor blijvend dankbaar. Daarbij komen de eerder genoemde geldelijke middelen welke door Nederland, door tussenkomst van de Wereldbank, voor de wederopbouw van Sint Maarten ter beschikking zullen worden gesteld. Dit stelt de regering van Sint Maarten voor de vraag hoe binnen de overheidsorganisatie van Sint Maarten vorm kan worden gegeven aan een gedegen uitvoering van het wederopbouwtraject. Hierbij kan de regering niet anders dan in ogenschouw nemen dat het passeren van de orkanen een zeer negatieve impact heeft gehad op de financiële situatie van het Land. Tevens is nieuw dat door de gekozen constellatie waarbinnen de wederopbouwgelden ter beschikking van Sint Maarten zullen worden gesteld, samenwerking vereist met een vooraanstaande internationale organisatie in de vorm van de Wereldbank. Een dergelijke samenwerking gaat vergezeld van een bepaalde vorm van interactie op internationaal niveau, welke nieuw is voor het Land Sint Maarten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat aanvullende capaciteit en expertise onontbeerlijk is om de wederopbouwprojecten tot een goed einde te kunnen brengen.

 

De regering had kunnen kiezen – en heeft ook de mogelijkheden onderzocht – om binnen de bestaande overheidsorganisatie de uitvoering van de werkzaamheden in het kader van de wederopbouw te verrichten. De regering heeft echter geconcludeerd dat niet alleen de reguliere overheidsorganisatie reeds onder grote druk staat, teneinde de reguliere landstaken goed en gedegen uit te voeren, maar ook dat een duidelijke juridische basis ontbreekt voor het aangaan van internationale overeenkomsten ten behoeve van de wederopbouw, alsmede de uitvoering van taken in het kader van die wederopbouw. Vanuit het vorenstaande is de regering van mening dat het niet in de rede ligt om zonder aanvullende wetgeving, noch zonder directe betrokkenheid van de Staten, tot uitvoering van het wederopbouwtraject over te gaan. De regering acht het van groot belang een duidelijke, volledige wettelijke basis voor te stellen, waarover de Staten zich kunnen uitspreken. Die basis wordt met het onderhavige ontwerp van landsverordening gestand gedaan.

 

Dit ontwerp van landsverordening heeft dan ook tot doel om tijdelijk een zelfstandig bestuursorgaan te creëren welke buiten de reguliere overheidsorganisatie wordt geplaatst en deze te belasten met twee hoofdtaken. Ten eerste wordt het Bureau belast met de voorbereiding, coördinatie, uitvoering en evaluatie van alle projecten die geheel of gedeeltelijk vanuit het Wederopbouwfonds kunnen worden gefinancierd. Ten tweede wordt het Bureau belast met de advisering aan ministeries of daaronder ressorterende organisatieonderdelen over de identificatie en uitvoering van aanvullende herstel-, wederopbouw- en veerkrachtprojecten, die geheel kunnen worden gefinancierd uit andere middelen dan het Wederopbouwfonds. Dat het Bureau tijdelijk van aard is, volgt uit het voorgestelde artikel 31, waarin de intrekking van het ontwerp van landsverordening is voorzien. Deze intrekking heeft plaats bij landsbesluit op het moment waarop de werkzaamheden ten behoeve van de wederopbouw voldoende zijn afgerond. Een eerste meetmoment ter zake is voorzien drie jaar na inwerkingtreding van deze landsverordening. Op dat moment dient bij landsbesluit te worden vastgesteld of de landsverordening kan worden ingetrokken, respectievelijk de noodzaak bestaat om het Bureau telkens voor ten hoogste twee jaren te continueren.

 

De keuze om het voorstel te doen om voornoemde taken te beleggen bij het Bureau in plaats van deze te beleggen bij de reguliere overheidsorganisatie is, zoals gesteld, mede gelegen in het feit dat de reguliere overheidsorganisatie in de nasleep van de orkanen Irma en Maria reeds onder grote druk staat in de uitvoering van diens reguliere landstaken. In plaats van deze druk verder te vergroten met het opleggen van de nieuwe en aanvullende taken ter uitvoering van projecten in het kader van de wederopbouw, waarvoor additionele expertise en capaciteit zou zijn vereist, kiest de regering ervoor een duidelijk systeem en eenduidige procedure voor te stellen waarmee de efficiëntie en effectiviteit in de uitvoering van deze projecten wordt gemaximaliseerd. De regering meent hiermee een succesvolle formule te hebben voorgesteld waarmee kan worden voldaan aan de daarvoor geldende kwaliteitsrichtlijnen van de Wereldbank. Daarenboven heeft de voorgestane wijze van inbedding tot gevolg dat ministeries ten dele zullen worden ontlast van werkzaamheden, alsmede gelijktijdig kunnen worden ondersteund vanuit het Bureau middels de levering van noodzakelijk expertise en capaciteit voor de implementatie van wederopbouwprojecten.

 

De inbedding van het Bureau is voorgesteld als een zelfstandig bestuursorgaan met rechtspersoonlijkheid in de zin van artikel 98 van de Staatsregeling, welke onder leiding zal staan van een directeur en voorzien zal zijn van een secretariaat. Deze relatief kleine en platte organisatieopzet is bewust gekozen. Het Bureau zal worden bemenst door personen die de expertise bezitten die noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden van het Bureau en die bekend zijn met de wijze van samenwerken met internationale organisaties, zoals de Wereldbank. Sint Maarten is hierover thans in gesprek met de Wereldbank teneinde de voorbereiding te treffen voor het tot stand brengen van profielschetsen voor zowel de directeur als voor de medewerkers van het secretariaat om via die weg te verzekeren dat alle noodzakelijke expertise in het Bureau zal zijn voorzien. Het is overigens voorgesteld om deze profielschetsen bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, te doen vastleggen.

 

Kandidaten voor de functie van directeur, plaatsvervangend directeur, en kandidaat-medewerkers van het secretariaat zullen worden geïdentificeerd en geworven door een Commissie werving en selectie Nationaal Programmabureau Wederopbouw, welke is voorgesteld in artikel 6 van het ontwerp van landsverordening. Deze selectiecommissie is belast met de advisering over en schriftelijke aanbeveling van kandidaten voor de functie van directeur, respectievelijk plaatsvervangend directeur, aan de minister alsmede de advisering over en schriftelijke aanbeveling van kandidaat-medewerkers van het secretariaat aan de directeur. Deze tweedeling volgt uit het voorstel dat de directeur en eventueel diens plaatsvervanger bij landsbesluit zal worden benoemd, terwijl de medewerkers van het secretariaat zullen worden aangesteld middels een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd naar burgerlijk recht. Er is op dit punt voor gekozen de benoeming, respectievelijk de aanstelling, primair te laten plaatshebben voor een termijn van maximaal drie jaren, met de mogelijkheid tot verlenging, indien de werkzaamheden van het Bureau nog niet zijn afgerond. De regering heeft zich hiermee willen verzekeren dat degenen die ten behoeve van het Bureau arbeid gaan verrichten, niet voor onbepaalde tijd in dienst van het Land komen. Dit om de omvang van personeel binnen het overheidsapparaat in vaste dienst en de daarmee gemoeide kosten niet verder in omvang te laten toenemen. Ook wordt hiermee voorzien in de mogelijkheid om medewerkers voor specifieke projecten in het Bureau aan te stellen voor een periode, korter dan de voornoemde drie jaren.

 

Het is niet beoogd dat het Bureau op zichzelf, eigenstandig zal gaan functioneren, zonder daarin met de reguliere overheidsorganisatie samen te werken. Daarom voorziet dit ontwerp van landsverordening in een voorstel tot oprichting van een Werkgroep Wederopbouw (verder: werkgroep). Deze interdepartementale werkgroep zal gaan bestaan uit personen, die door de verscheidene ministers als lid van de werkgroep zullen worden aangewezen. Zo nodig kunnen meer dan één lid per ministerie worden aangewezen. Hierbij is bijvoorbeeld gedacht aan het kunnen aanwijzen van een lid namens de (beleids)afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ontwikkeling, Milieu en Infrastructuur, alsmede een lid vanuit de verschillende uitvoerende diensten van dat ministerie. Het wordt van belang geacht dat in ieder geval alle kennis in de werkgroep aanwezig is die noodzakelijk is voor de uitvoering van de projecten in het kader van de wederopbouw, dan wel dat de leden van de werkgroep op zo efficiënt mogelijke wijze de noodzakelijke informatie kunnen vergaren.

 

De werkgroep zal functioneren als de handen en voeten van het Bureau. Indien ter uitvoering van de eerste taak van het Bureau een project is geïdentificeerd welke vanuit het Wederopbouwfonds kan worden gefinancierd, overlegt de directeur het project aan de werkgroep, waarna de daadwerkelijke voorbereidingen worden getroffen. Zo draagt de werkgroep zorg voor het opstellen van de concept-projectnotities en het doen van voorstellen voor de uitvoering. Ook het adviseren over de technische specificaties van een project alsmede de voorgestane wijze van implementatie van dat project berust bij de werkgroep. Het lid dat namens het ministerie onder wiens beleidsmatige verantwoordelijkheid het project valt in de werkgroep zitting heeft, fungeert vanuit de werkgroep als primair contactpersoon voor het Bureau. Deze zogenoemde “focal point” heeft een coördinerende taak en draagt zorg voor het verzamelen van alle informatie die binnen diens ministerie beschikbaar is en die voor de uitvoering van het betreffende project noodzakelijk wordt geacht. Ter zake geldt overigens voor de ministeries een medewerkingsverplichting om binnen redelijke termijn de gevraagde informatie te leveren. Indien het lid overigens constateert dat informatie niet tijdig of niet volledig door het betreffende ministerie kan worden geleverd, geldt voor dat lid een mededelingsplicht richting de secretaris-generaal die het betreft. Die secretaris-generaal kan vervolgens binnen de bandbreedte van de reguliere overheidsorganisatie stappen ondernemen om de gevraagde informatie alsnog te doen leveren. Het spreekt overigens voor zich dat het betreffende lid het Bureau via de werkgroep dienovereenkomstig zal informeren.

 

Het Bureau laat zich voor de identificatie van projecten die geheel of gedeeltelijk kunnen worden gefinancierd uit het Wederopbouwfonds daarenboven leiden door het Nationaal Plan Wederopbouw (verder: Plan), welke op voorstel van de regering door de Staten zal worden vastgesteld. Dit Plan bevat op grond van het voorgestelde artikel 2, vierde lid, van het ontwerp ten minste een overzicht en de prioritering van behoeften op korte, middellange en lange termijn voor de wederopbouw van Sint Maarten, alsmede een indicatie van de financiële behoeften, kosten en investeringen die noodzakelijk zijn om de behoeften te kunnen realiseren. Het Plan geldt in juridische zin als een besluit van de Staten. Dit betreft geen wetgevingsproduct en een voorstel kan derhalve rechtstreeks door de ministerraad, door tussenkomst van de Gouverneur, aan de Staten ter besluitvorming worden overgelegd.

 

Voor wat betreft de uitvoering van diens tweede taak, de advisering aan ministeries of daaronder ressorterende organisatieonderdelen over de identificatie en uitvoering van aanvullende herstel-, wederopbouw- en veerkrachtprojecten, die geheel kunnen worden gefinancierd uit andere middelen dan het Wederopbouwfonds, is het Bureau bevoegd, maar niet verplicht, om gebruik te maken van de leden van de werkgroep. Dit gebruik wordt echter wel door de regering als wenselijk en logisch geacht aangezien het een redelijke verwachting is dat vanuit de beleidsministeries dezelfde personen die als lid van de werkgroep zijn aangewezen ook met de uitvoering van eventuele andere projecten zullen worden belast. Het zijn immers de beleidsverantwoordelijke ministeries die met de uitvoering van dergelijke projecten, die uit deze tweede taak voortvloeien, zijn belast. Het Bureau is ter zake uitsluitend bevoegd om op verzoek de nodige assistentie te bieden.

 

Het toezicht op de uitvoering van de taken door het Bureau is in handen gelegd van de Minister-President, Minister van Algemene Zaken. Bij ernstige taakverwaarlozing kan de minister ingrijpen en de nodige voorzieningen treffen teneinde een goede taakuitoefening te garanderen. Hiermee is ook de politieke verantwoordelijkheid over het functioneren van dit orgaan bij deze bewindspersoon belegd. Voorts is de minister op grond van het voorgestelde artikel 19, derde lid, bevoegd om, overeenkomstig het gevoelen van de ministerraad te voorzien in algemene of bijzondere aanwijzingen ten behoeve van het functioneren van het Bureau. Hiermee kan zo nodig tijdig worden bijgestuurd, indien de taakuitvoering niet in lijn is met daartoe strekkende politieke wensen. De minister is tot slot bevoegd alle informatie die bij het Bureau voor diens taakuitoefening berust te vorderen, teneinde zich van een goede taakuitoefening te verzekeren.

 

3. Verhouding tot nationale en internationale wet- en regelgeving

 

Zoals is gesteld in de inleiding, zijn op het moment van het concipiëren van dit ontwerp van landsverordening Sint Maarten, de Wereldbank en Nederland afspraken aan het voorbereiden over de wijze waarop het Wederopbouwfonds zal worden ingesteld, alsmede hoe daar vervolgens uitvoering aan kan en zal worden gegeven.

 

Deze afspraken zullen deels worden vastgesteld tussen Nederland en de Wereldbank in een zogenaamde ‘administratieve overeenkomst’. Deze overeenkomst ziet op de instelling van het Wederopbouwfonds en geeft richtlijnen over de wijze waarop de geldelijke middelen in het fonds besteed kunnen worden. Op basis van de administratieve overeenkomst, zullen de Wereldbank en Sint Maarten vervolgens een of meerdere ‘grant overeenkomsten’ sluiten. In deze overeenkomst(en) worden nadere afspraken gemaakt over voorschriften ten aanzien van de voorbereiding, coördinatie, uitvoering en evaluatie van projecten die geheel of gedeeltelijk kunnen worden gefinancierd vanuit het Wederopbouwfonds. Dit onder meer om te kunnen voldoen aan door de Wereldbank gebruikte kwaliteitsstandaarden voor de uitvoering van projecten.

 

Hoewel de exacte inhoud van de overeenkomst(en) tussen Sint Maarten en de Wereldbank thans nog onbepaald is, staat het voor de regering vast dat het Land en derhalve het Bureau gehouden zal zijn aan de inhoud van deze overeenkomst(en). Artikel 24, eerste lid, van dit ontwerp van landsverordening benadrukt de gebondenheid van het Bureau aan deze overeenkomst(en) bij het voorbereiden, coördineren, uitvoeren en evalueren van projecten die geheel of gedeeltelijk gefinancierd kunnen worden vanuit het Wederopbouwfonds.

 

Daarnaast bepaalt artikel 24, tweede lid, dat het Bureau bij de advisering aan ministeries of daaronder ressorterende organisatieonderdelen over de identificatie en uitvoering van aanvullende projecten die geheel uit andere middelen gefinancierd kunnen worden, de voorschriften die in de overeenkomst(en) met de Wereldbank zijn opgenomen zoveel mogelijk in acht neemt. Voor deze projecten is het Bureau niet verplicht om de genoemde voorschriften volledig over te nemen. Desalniettemin is het naar het oordeel van de regering wenselijk, in het bijzonder vanuit het oogpunt van uniformiteit en effectiviteit, dat het Bureau deze voorschriften zoveel mogelijk in acht neemt bij het adviseren over aanvullende herstel-, wederopbouw- en veerkrachtprojecten.

 

De hierboven genoemde overeenkomsten met de Wereldbank kunnen zelfstandig door respectievelijk Nederland en Sint Maarten worden gesloten 1 . Dergelijke overeenkomsten worden namelijk niet aangeduid als verdrag en maken derhalve geen onderdeel uit van de buitenlandse betrekkingen als bedoeld in artikel 3 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden. Andere Statuutbepalingen, met name de artikelen 24-28, spreken voorts over de wijze waarop “overeenkomsten met andere mogendheden en met volkenrechtelijke organisaties” kunnen worden gesloten. Deze terminologie komt overeen met de destijds geldende term voor verdrag, zoals gebezigd in de betreffende, inmiddels vervangen, grondwetsbepalingen. Uit het vorenstaande wordt dan ook op grond van de literatuur 2 geconcludeerd dat deze bepalingen de strekking hebben dat de Caribische Landen eigenstandig bevoegd zijn om internationale overeenkomsten (niet zijnde verdragen) te sluiten op terreinen die binnen de autonomie van het Land vallen, zo ook overeenkomsten met de Wereldbank inzake wederopbouw. 3

 

Overeenkomstig het Statuut en de Staatsregeling is dan ook in artikel 2, eerste lid, van het ontwerp bepaald dat de regering bevoegd is om namens het Land overeenkomsten te sluiten met de Wereldbank over de uitvoering van het Wederopbouwfonds. Voorts is in dit artikel de Staten expliciet de bevoegdheid toegekend om, op voorstel van de regering, een Nationaal Plan Wederopbouw vast te stellen (het National Recovery and Resilience Plan).

 

4. Financiële paragraaf

Het Bureau wordt conform het voorgestelde artikel 22 voor de duur van diens werkzaamheden zo veel mogelijk bekostigd vanuit het Wederopbouwfonds. Vanuit dat fonds zal een periodieke bijdrage worden gedaan, welke wordt vastgesteld ter hoogte van de daartoe opgestelde begroting, welke overigens de goedkeuring behoeft van de minister.

 

De mogelijkheid tot bekostiging vanuit het Wederopbouwfonds is een van de aanvullende redenen waarom is gekozen het Bureau buiten de reguliere overheidsorganisatie in te bedden. Dit om de precaire financiële situatie van het Land niet verder onder druk te zetten. Uitsluitend wanneer het Bureau wordt bemenst door personen, die niet in actieve dienst zijn van het Land en derhalve niet door tussenkomst van de Landsbegroting worden bezoldigd, bestaat de mogelijkheid om deze vanuit het Wederopbouwfonds te doen financieren. De Wereldbank hanteert hiervoor strikte voorwaarden, waaraan middels onderhavig ontwerp van landsverordening is voldaan. Om deze reden is in het ontwerp onder meer voorzien in artikel 9, vijfde lid, waarin de situatie is geregeld indien de kandidaten voor de functie van directeur of medewerker ambtenaar zijn voordat deze in het Bureau worden aangesteld of benoemd. In een dergelijk geval wordt deze personen van rechtswege door het bevoegd gezag vrijstelling van dienst verleend voor de duur van de plaatsing in het Bureau. Na afloop van die plaatsing, vervalt de vrijstelling van dienst en keren de personen terug in de ambtelijke dienst.

 

Het is ook om deze reden waarom in het ontwerp in paragraaf 6 is voorzien in de voorschriften aangaande de financiën en het financieel toezicht. Gekozen is deze voorschriften expliciet in het ontwerp te regelen in plaats van volledig aan te sluiten bij de Comptabiliteitslandsverordening, die vigeert voor de reguliere overheidsorganisatie. De reden voor deze afwijkende voorschriften is gelegen in de criteria die de Wereldbank hanteert voor de bekostiging van een dergelijk orgaan. Daarenboven is in het ontwerp voorzien in enige flexibiliteit inzake de datum waarop begrotingen moeten worden opgesteld en vastgesteld, alsmede de datum waarop de financiële verantwoording moet plaatshebben. Deze flexibiliteit is noodzakelijk teneinde dit nader in de te sluiten overeenkomsten met de Wereldbank te kunnen vastleggen. Conform artikelen 21 en 23 van het ontwerp is de minister vervolgens bevoegd om, ter uitvoering van de daartoe strekkende overeenkomsten met de Wereldbank de data te bepalen waarop een conceptbegroting, alsmede een conceptjaarverslag dient te worden aangeleverd voor vaststelling.

 

Op het moment van concipiëren van deze landsverordening is het nog niet mogelijk om een indicatie te geven van de te verwachten kosten voor de inrichting en onderhoud van het Bureau. Zoals eerder in deze memorie van toelichting is gesteld zijn de profielschetsen voor de directeur, alsmede medewerkers van het secretariaat voorwerp van gesprek tussen de regering en de Wereldbank. De regering heeft zich evenwel, middels de voorgestane wijze van inbedding, er reeds van verzekerd dat geen onnodige kosten zullen worden gemaakt. Immers is een platte organisatie voorgesteld, waarin slechts personen zullen plaatsnemen met de expertise die noodzakelijk is voor een goede uitvoering van de werkzaamheden ten behoeve van de uitvoering van projecten die kunnen worden gefinancierd vanuit het Wederopbouwfonds.

 

Artikelsgewijs deel

 

Artikel 1

 

In dit artikel zijn verscheidene begripsbepalingen voorgesteld met het doel de leesbaarheid en begrijpelijkheid van het ontwerp van landsverordening te bevorderen. Verscheidene begripsbepalingen betreffen slechts een afkorting van de aanduiding van nieuw, in deze landsverordening, ingestelde organen. Zo wordt, onder meer het “Nationaal Programmabureau Wederopbouw” door de introductie van de definitiebepaling telkens afgekort tot “Bureau”. Hetzelfde geldt voor het begrip “selectiecommissie” en “werkgroep”.

 

Een tweede categorie begripsbepalingen is geïntroduceerd teneinde noodzakelijke kruisverwijzingen zoveel mogelijk te voorkomen. Door de introductie van begripsbepalingen voor bijvoorbeeld “directeur” en “secretariaat” wordt voorkomen dat per artikel telkens terugverwezen moet worden naar het artikel waarin deze functies of instanties zijn ingesteld.

 

Een derde categorie begripsbepalingen bevatten verwijzingen naar vergelijkbare begrippen in andere vigerende landsverordeningen. Zo is voor het begrip “ambtenaar” aangesloten bij de Landsverordening materieel ambtenarenrecht en voor het begrip “organisatieonderdeel” bij de Landsverordening inrichting en organisatie landsoverheid.

 

Tot slot is een vierde categorie begripsbepalingen voorgesteld, houdende begrippen die uitsluitend op deze landsverordening van toepassing zijn. Zo bevat de begripsbepaling voor “minister” een aanduiding van de verantwoordelijk minister voor de uitvoering en toepassing van deze landsverordening alsmede bevat het begrip “Wederopbouwfonds” een verwijzing naar de overeenkomst waarmee het Wederopbouwfonds voor Sint Maarten zal worden ingesteld.

 

Artikel 2

 

Dit artikel bevat het voorstel om de regering de bevoegdheid te attribueren om overeenkomsten te sluiten met de Wereldbank over de uitvoering van het Wederopbouwfonds voor Sint Maarten. Zoals in het algemeen deel van de memorie van toelichting is aangegeven valt het sluiten van dergelijke internationale overeenkomsten (niet zijnde verdragen) binnen de autonomie van het Land en betreft dit geen Koninkrijksaangelegenheid in de zin van het Statuut, waarvoor goedkeuring of behandeling door de Raad van Ministers van het Koninkrijk is vereist. De regering voorziet met dit voorgestelde artikel in een solide basis waardoor de regering met kracht de onderhandelingen met de Wereldbank kan voeren voor de uitvoering van het Wederopbouwfonds.

 

Ten tweede voorziet dit artikel in de formele grondslag om het Nationaal Plan Wederopbouw (het national recovery and resilience plan) vast te stellen. Dit plan heeft tot doel een overzicht te geven van alle projecten die noodzakelijk zijn geworden in het kader van de wederopbouw, voorzien van een indicatie van de financiële behoeften, kosten en investeringen. De regering acht het gewenst om het Nationaal Plan Wederopbouw van een formele juridische status te voorzien op grond van deze landsverordening, om zich hiermee er onder meer van te verzekeren dat het Bureau nauw de hand zal houden aan dit plan bij de uitvoering van diens taken.

 

Aangezien het Plan een besluit betreft dat aan het publiek bekend dient te worden gemaakt, gezien het nationale belang van dit plan, is middels het voorgestelde zesde lid verzekerd dat het plan in de Landscourant zal worden geplaatst.

 

Indien het Bureau bij de uitvoering van diens taken overigens stuit op omissies in het plan, is het Bureau bevoegd om de regering hier schriftelijk over te adviseren. De regering kan naar aanleiding van een dergelijk advies overgaan tot het doen van voorstellen tot aanvulling van het plan aan de Staten.

 

Artikelen 3 en 4

 

Deze artikelen bevatten de voorstellen tot daadwerkelijke instelling van het Nationaal Bureau Wederopbouw als zelfstandig bestuursorgaan met rechtspersoonlijkheid, alsmede de toebedeling van de voorgestelde taken aan dit nieuwe bestuursorgaan. Zowel de reden voor instelling als zelfstandig bestuursorgaan als de reden en omvang van de taaktoebedeling is reeds uiteengezet in het algemeen deel van deze memorie van toelichting, waarnaar kortheidshalve wordt verwezen. Artikel 3, derde lid, bevat tot slot een bepaling waarin de onafhankelijkheid van het Bureau ten aanzien van diens middelen en administratie is verzekerd. Hiervoor zij verwezen naar de artikelen die het betreft aangaande de financiële middelen, verslaglegging en administratieve verplichtingen.

 

Artikelen 5 en 14

 

Met deze artikelen wordt de inrichting en organisatie van het Bureau voorgesteld. Het Bureau zal bestaan uit een directeur, zo nodig een plaatsvervangend directeur, en een secretariaat, waarbij de directeur verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding, bedrijfsvoering en resultaten van het Bureau. Dit is onverminderd de bestuurlijke, politieke verantwoordelijkheid van de Minister-President, Minister van Algemene Zaken, voor het Bureau.

 

Het is voorgesteld om de kwaliteit en kwantiteit van de formatie van het secretariaat bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, nader te regelen. Dit geldt eveneens voor de arbeidsvoorwaarden voor de directeur, de plaatsvervangend directeur en de medewerkers van het secretariaat. Artikel 5, derde lid, behelst verder de verplichting dat de keuze van de medewerkers van het secretariaat op zodanige wijze gebeurt dat alle relevante deskundigheid, ervaring, expertise en affiniteit met de lokale situatie in Sint Maarten voor het uitvoeren van de taken en bevoegdheden van het Bureau in het secretariaat aanwezig is. Zoals is aangegeven in het algemeen deel van de toelichting is de regering thans voorbereidende werkzaamheden aan het verrichten in samenwerking met de Wereldbank om te komen tot de profielschetsen voor de diverse functies in het secretariaat die voor de uitvoering van de werkzaamheden van het Bureau van belang zijn.

 

Artikel 6

 

Dit artikel behelst een voorstel tot instelling van een Commissie werving en selectie Nationaal Programmabureau Wederopbouw, welke wordt belast met het werven en selecteren van kandidaten voor de verschillende posities binnen het Bureau. Met deze selectiecommissie beoogt de regering zich objectief te doen bijstaan in de selectie van geschikte kandidaten voor de verscheidene functies. Het is namelijk een redelijke verwachting dat de selectiecommissie na de eerste fase van oprichting van het Bureau grotendeels een slapend bestaan zal hebben. Immers zijn na de op- en inrichting, waarbij de selectiecommissie actief zal adviseren over het vervullen van de verscheidene functies, alle functies ingevuld. De selectiecommissie zal alsdan uitsluitend nog werkzaamheden behoeven te verrichten op het moment dat een der functies vacant komt, bijvoorbeeld ingeval een aanstelling of contract niet wordt verlengd, respectievelijk wanneer een functionaris wordt geschorst of ontslagen. Evenwel wordt de inrichting van de selectiecommissie van belang geacht om te komen tot een zo objectief en transparant proces in de aanstelling voor de verscheidene functies in het Bureau. Daarbij komt dat de medewerkers van het secretariaat bij arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd naar burgerlijk recht door de directeur worden aangesteld. De selectiecommissie heeft in die fase een belangrijke rol om te verzekeren dat de juiste expertise in het Bureau zal zijn verenigd, alsmede dat de directeur in dit selectieproces voldoende wordt bijgestaan, teneinde in een goede invulling van het secretariaat te voorzien.

 

Artikel 7

 

De directeur en eventueel de plaatsvervangend directeur wordt bij landsbesluit benoemd, geschorst en ontslagen en aldus, op schriftelijk advies van de selectiecommissie door de regering aangesteld. Deze benoemingen zijn in beginsel van tijdelijke aard, waarbij de eerste aanstelling geschiedt voor een periode van maximaal drie jaar. Deze periode hangt samen met de verwachte duur van de werkzaamheden van het Bureau. Zo is in artikel 31 de intrekkingsdatum van het onderhavige voorstel van landsverordening eveneens op drie jaren bepaald. Indien de werkzaamheden van het Bureau na het verstrijken van deze periode niet of nog niet volledig zijn afgerond, kan de geldingduur van de landsverordening bij landsbesluit worden verlengd. Deze mogelijkheid is eveneens geboden voor de duur van de aanstelling van de directeur, respectievelijk plaatsvervangend directeur. Alsdan kan de aanstelling van deze functionaris telkens met maximaal een jaar bij landsbesluit worden verlengd.

 

Artikel 8

 

Dit artikel regelt de wijze van indienstneming van de medewerkers van het secretariaat. Deze personen worden op schriftelijk advies van de selectiecommissie aangesteld bij arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd naar burgerlijk recht met een maximale contractduur van drie jaren, waarna deze overeenkomsten mogelijk kunnen worden verlengd. In afwijking van 1615fa van Boek 7A van het Burgerlijk Wetboek blijven deze arbeidsovereenkomsten van tijdelijke aard en worden deze niet van rechtswege opgevolgd door arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd. De reden hiervoor is dat het Bureau voor bepaalde tijd wordt ingesteld en het niet is bedoeld dat de medewerkers van het secretariaat van het Bureau vervolgens direct in vaste dienst van het Land blijven.

 

Dit artikel stelt voor om de medewerkers van het secretariaat voor hun rechten en verplichtingen verder gelijk te stellen met ambtenaren. De rechten en verplichtingen die op grond van de Landsverordening materieel ambtenarenrecht van toepassing zijn op ambtenaren, gelden dan ook onverkort voor de medewerkers van het secretariaat, voor zover daarvan in dit ontwerp van landsverordening niet expliciet is afgeweken, zoals bijvoorbeeld voor de wijze van aanstelling.

 

Artikelen 9 tot en met 13

 

Deze artikelen bevatten enige voorstellen voor standaardbepalingen inzake de incompatibiliteiten, de procedure tot schorsing en ontslag en de eedaflegging. Deze bepalingen zijn gebaseerd op vergelijkbare bepalingen ter zake van Hoge Colleges van Staat en andere bij landsverordening ingestelde zelfstandige bestuursorganen. Ter zake van de incompatibiliteiten zijn beperkte voorschriften gesteld. Zo is enkel voorgeschreven dat wanneer de directeur of medewerkers van het secretariaat tevens ambtenaar zijn, dat aan deze vrijstelling van dienst zal worden verleend voor de duur van benoeming of aanstelling in het Bureau. De regering heeft dit voorstel gedaan vanuit de wens om zich bij de keuze voor deze functionarissen uitsluitend te laten leiden door kwaliteit die nodig is voor de uitvoering van werkzaamheden.

 

Ter zake van het mogelijkerwijs aanvaarden van nevenwerkzaamheden door de directeur of medewerkers van het secretariaat is geregeld dat, indien een dergelijke aanvaarding onwenselijk wordt geacht, de mogelijkheid bestaat om aan deze personen ontslag te verlenen op grond van het voorgestelde artikel 11, tweede lid, onderdeel f.

 

Artikelen 15 en 16

 

Deze artikelen bevatten de instelling van een werkgroep wederopbouw, alsmede voorstellen voor de inrichting en werkwijze van deze werkgroep. De werkgroep wederopbouw zal gaan functioneren als eerste contactgroep van het Bureau en voor het Bureau werkzaamheden gaan verrichten, waaronder het verzamelen van noodzakelijke informatie voor het kunnen opzetten en uitvoeren van projecten. De werkgroep draagt daarnaast op verzoek van het Bureau per geïdentificeerd project zorg voor de voorbereiding van projectnotities en de advisering aan het Bureau over de implementatie en technische specificaties. Deze werkwijze is voorgesteld in paragraaf 7 van het ontwerp van landsverordening.

 

Per ministerie wordt ten minste een lid, en indien gewenst een plaatsvervangend lid aangewezen, die als focal point met de werkzaamheden ten behoeve van het Bureau zal worden belast. De genoemde werkzaamheden hebben prioriteit boven reguliere werkzaamheden. De regering acht het bij de aanwijzing van personen voor het lidmaatschap van de werkgroep van belang te vermelden dat deze personen goed thuis dienen te zijn binnen hun ministerie, alsmede lang genoeg moeten meelopen om te weten wie binnen het ministerie aangesproken kan worden voor het verkrijgen van de informatie die noodzakelijk is voor een goede taakuitoefening door het Bureau, respectievelijk de werkgroep. De leden van de werkgroep worden voorts verantwoordelijk gemaakt voor het periodiek informeren van de secretarissen-generaal van de ministeries, teneinde deze goed geïnformeerd te houden over de voortgang van onder dat ministerie ressorterende wederopbouwprojecten, alsmede het tijdig informeren van de secretarissen-generaal wanneer mogelijkerwijs knelpunten in de informatiegaring ontstaan. Ten behoeve van door de werkgroep gevraagde informatie geldt tot slot voor ministeries of daaronder ressorterende organisatieonderdelen een medewerkingsplicht. Deze entiteiten zijn verplicht om binnen redelijke termijn alle informatie te verstrekken die voor de werkzaamheden van het Bureau worden gevraagd. Op dit punt wordt voor de volledigheid gewezen op de voorstellen voor geheimhoudingsverplichtingen voor het Bureau en de werkgroep, zoals voorgesteld in artikel 30 van het ontwerp.

 

Artikelen 17 en 18

 

Het Bureau stelt halfjaarlijks een verslag vast welke de goedkeuring behoeft van de minister. Dit halfjaarverslag wordt vervolgens in de Landscourant geplaatst. Wat ten minste in het halfjaarverslag moet worden verantwoord, is voorgesteld in artikel 18, eerste lid. Met dit voorstel beoogt de regering te voorzien in de nodige transparantie met betrekking tot de taakuitoefening door het Bureau. Resultaten worden hiermee controleerbaar en verifieerbaar, waarbij zo nodig de mogelijkheid bestaat om bij te sturen. Voor wat betreft de administratie van gegevens wordt voorts gewezen op hetgeen is voorgesteld in artikel 29.

 

Artikelen 19 en 20

 

Zoals reeds is toegelicht in het algemeen deel van de toelichting is de Minister-President, Minister van Algemene Zaken, belast met het toezicht op het Bureau. De verhouding tussen de minister en het Bureau is voorgesteld in de artikelen 19 en 20. Ter zake is allereerst een informatieverplichting voorgesteld voor zowel het Bureau als de werkgroep jegens de minister. Daarbij zijn het Bureau en de werkgroep gehouden om aan te duiden welke informatie vertrouwelijk dient te worden behandeld. Dit kan bijvoorbeeld bedrijfsgevoelige informatie betreffen die voor een bepaald project, waarvoor een aanbestedingsprocedure wordt gevolgd, is verkregen.

 

Artikel 19, derde lid, stelt voor de minister de bevoegdheid te geven om, in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad bijzondere of algemene aanwijzingen te geven ter zake van de taakuitoefening van het Bureau. Algemene aanwijzingen kunnen bijvoorbeeld zien op een door de regering gewenste werkwijze van het Bureau, waarin conform artikel 24, derde lid, door het Bureau wordt voorzien. Bijzondere aanwijzingen kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op de wijze van uitvoering van een specifiek geïdentificeerd project.

 

Artikel 20 bevat een voorstel tot het geven van de bevoegdheid om in te grijpen bij ernstige taakverwaarlozing door het Bureau. Indien tot het nemen van maatregelen in verband met ernstige taakverwaarlozing wordt overgegaan, geldt een informatieverplichting voor de minister jegens de Staten. Op grond van de Landsverordening Algemene Rekenkamer, onder meer artikel 31, kunnen de Staten na deze informatieverschaffing de Algemene Rekenkamer verzoeken om bepaalde onderzoeken in te stellen.

 

Conform artikel 98, tweede lid, van de Staatsregeling en Aanwijzing 99, tweede lid, van de Aanwijzing voor de regelgeving van Sint Maarten bevat artikel 20 tevens een voorstel voor de openbaarheid van de vergaderingen van het Bureau. Deze vergaderingen vinden ten minste eenmaal per kwartaal plaats met de minister.

 

Artikelen 21 tot en met 23

 

Kortheidshalve wordt verwezen naar de financiële paragraaf van het algemeen deel van deze memorie van toelichting.

 

Artikelen 24 tot en met 27

 

Deze artikelen bevatten enkele procedurele voorschriften voor de uitoefening van de taken door het Bureau en door de werkgroep.

 

Allereerst is middels artikel 24 verzekerd dat het Bureau zich bij de uitvoering van diens taken laat leiden door het Nationaal Plan Wederopbouw (het National Recovery and Resilience Plan), alsmede door eventuele voorschriften die worden vastgesteld middels internationale overeenkomsten met de Wereldbank en Nederland. Voor de achtergrond inzake de totstandkoming van die overeenkomsten wordt verwezen naar het algemeen deel van deze memorie van toelichting.

 

Op grond van het voorgestelde artikel 25, eerste lid, stelt het Bureau jaarlijks een planning van beoogde werkzaamheden op, welke de goedkeuring van de ministerraad behoeft. In die planning schetst het Bureau ten minste een overzicht van de geïdentificeerde projecten die in dat jaar in voorbereiding kunnen worden genomen.

 

De artikelen 25 en 26 bevatten voorstellen inzake de verhouding en werkverdeling tussen het Bureau en de werkgroep. Zoals in het algemeen deel van deze memorie van toelichting is uiteengezet is de werkgroep de handen en voeten van het Bureau en verzorgt deze ten behoeve van het Bureau de werkzaamheden die per geïdentificeerd project noodzakelijk zijn. Een opsomming van deze werkzaamheden is in de betreffende artikelen opgenomen.

 

Tot slot bevat artikel 27 enkele procedurele voorschriften voor de uitvoering van de adviestaak van het Bureau inzake niet vanuit het Wederopbouwfonds te financieren projecten. De beslissing inzake het al dan niet in uitvoering nemen van dergelijke projecten berust bij de betreffende beleidsverantwoordelijke minister, die eveneens verantwoordelijk is voor het verkrijgen van de noodzakelijke financiering van een dergelijk project. De expertise, kennis en ervaring van het Bureau kunnen desgevraagd voor de uitvoering van dergelijke projecten worden ingezet.

 

Artikel 28

 

Gezien het feit dat het Bureau is voorgesteld als een platte organisatie met beperkte capaciteit en menskracht, kan het voorkomen dat voor een specifiek project expertise is vereist die niet in het Bureau voorhanden is. Voor dergelijke gevallen stelt dit artikel de nodige flexibiliteit voor om, na goedkeuring van de minister, het Bureau te kunnen doen bijstaan door de nodige externe deskundigen. Op dit punt wordt tevens gewezen op de mogelijkheid om de benodigde expertise aan te trekken middels het aanstellen voor een bepaalde korte periode van nieuwe medewerkers in het secretariaat.

 

Artikel 29

 

Dit artikel bevat een voorstel voor het voeren van een administratie door het Bureau. Deze administratie hangt samen met zowel de door het Bureau op te stellen halfjaarverslagen, alsook met de financiële verantwoording. De administratie is onder meer bedoeld het werk van de accountant, genoemd in artikel 23 te kunnen faciliteren in diens controlewerkzaamheden, alsmede om een inzicht te bieden in de door het Bureau uitgevoerde werkzaamheden.

 

Artikel 30

 

Het Bureau en de werkgroep zijn op grond van dit artikel gehouden aan enkele noodzakelijke geheimhoudingsverplichtingen. Zoals eerder is toegelicht, zal het Bureau voor de uitvoering van diens taken beschikken over onder meer bedrijfsgevoelige informatie, bijvoorbeeld wanneer een aanbestedingsprocedure wordt gevolgd voor de gunning van een geïdentificeerd project. Bedrijven die inschrijven op een lopende aanbesteding moeten erop kunnen vertrouwen dat hun bedrijfsgevoelige informatie met de nodige zorgvuldigheid zal worden behandeld.

 

Artikel 31

 

Met dit artikel wordt voorgesteld om de onderhavige landsverordening op de eerste dag van het vierde kalenderjaar na inwerkingtreding bij landsbesluit in te trekken. De werkzaamheden van het Bureau zijn beoogd van tijdelijke aard te zijn voor de duur van het Wederopbouwfonds. Het is om deze reden dat de regering met dit artikel heeft beoogd reeds bij inwerkingtreding te voorzien in een “sunset clause”. De wetgevingssystematiek hiertoe is ontleend aan artikel 42 van de Samenwerkingsregeling waarborging plannen van aanpak landstaken Curaçao en Sint Maarten. Indien de regering constateert dat de werkzaamheden van het Bureau op de eerste dag van het vierde kalenderjaar nog niet of nog niet volledig zijn afgerond, kan de werkingstermijn van de landsverordening bij landsbesluit telkens voor maximaal twee jaren worden verlengd. Deze flexibiliteit is gewenst om te verzekeren dat het Bureau niet eerder ophoudt te bestaan dan dat de werkzaamheden van het Bureau zullen zijn afgerond. Tot slot wordt op dit punt gewezen naar de benoeming en aanstelling van de functionarissen in het Bureau. De termijnen voor die benoemingen en aanstellingen houden verband met de eventuele besluiten tot verlenging of intrekking van onderhavige landsverordening.

 

Artikel 32

 

Dit artikel regelt de citeertitel van de landsverordening. Conform aanwijzing 138 van de aanwijzingen voor de regelgeving is zowel in het opschrift van het ontwerp van landsverordening als in onderhavige citeertitel de tijdelijkheid van de wettelijke regeling tot uitdrukking gebracht.

 

Artikel 33

 

Om de inwerkingtreding van dit ontwerp van landsverordening, de uitvoeringsregelgeving op grond van artikel 14 van het ontwerp, alsmede desgewenst de uitvoeringsregelgeving op grond van artikel 8, vierde lid, van het ontwerp, te kunnen coördineren is voorgesteld om deze landsverordening in werking te laten treden op een bij landsbesluit te bepalen tijdstip. Dit voorstel laat uiteraard de bevoegdheid van de Ombudsman om desgewenst het Constitutioneel Hof te adiëren op grond van artikel 127 van de Staatsregeling onverlet.

    

De Minister van Algemene Zaken

 


1

Disclaimer: This is a translation of the official Dutch version of the draft Temporary National Ordinance on the National Recovery Program Bureau. According to Instruction 44 of the Instruction for the Legislation of Sint Maarten, regulations should be predominantly written in the Dutch language. The use of other languages is solely possible if a word or expression has found its acceptance in Sint Maarten, and there is not a Dutch equivalent for said word or expression. The Dutch version of this draft remains leading

 

2

Second Chamber documents 2017/18, 34 773, no. 10, p. 3 and 4.

3

Charter for the Kingdom of the Netherlands, C. Borman, Kluwer 2012, 3rd impression, chapter 7, section 7.2, p. 139.

4

On equal grounds, the Dutch government concluded an agreement with the World Bank on April 16th, 2018 without mediation of the Government of the kingdom. The agreement explicitly states that this agreement is not considered to be a treaty and will not be registered as a treaty under Article 102 of the Charter of the United Nations, which, inter alia, stipulates that each treaty signed by a member of the United Nations be registered with, and published by the United Nations Secretariat. A similar provision will be included in the agreements with the World Bank on the implementation of the Reconstruction fund referred to in article 2 (1) of this draft national ordinance.

1

Kamerstukken II 2017/18, 34 773, nr. 10, p. 3 en 4.

2

Het Statuut voor het Koninkrijk, mr. C. Borman, Kluwer 2012, derde druk, Hoofdstuk 7, paragraaf 7.2, p. 139.

3

Op gelijke gronden heeft de Nederlandse regering zelfstandig zonder bemiddeling van de regering van het Koninkrijk een overeenkomst op 16 april 2018 met de Wereldbank gesloten. De betreffende overeenkomst vermeldt volledigheidshalve expliciet dat deze overeenkomst niet wordt aangemerkt als verdrag en ook niet geregistreerd zal worden als een verdrag op grond van artikel 102 van het Handvest van de Verenigde Naties waarin onder andere is bepaald dat elk verdrag gesloten door een lid van de Verenigde Naties geregistreerd wordt bij en gepubliceerd wordt door het Secretariaat van de Verenigde Naties. Een vergelijkbare bepaling zal worden opgenomen in de in artikel 2, eerste lid, van het ontwerp bedoelde overeenkomsten met de Wereldbank over de uitvoering van het Wederopbouwfonds.