Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oldebroek

Regeling Beeldschermbril Oldebroek 2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOldebroek
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling Beeldschermbril Oldebroek 2018
CiteertitelRegeling Beeldschermbril Oldebroek 2018
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 3 Arbowet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201801-01-2018art.

03-04-2018

Gemeenteblad 5-06-18

1004668
01-01-201801-01-201801-01-2018art.

03-04-2018

https://www.oldebroek.nl/dsresource?objectid=47f2dbb0-8f1b-4069-ae05-746ef8ba63a9&type=org

1004668

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling Beeldschermbril Oldebroek 2018

 

 

Beeldschermbril

Regeling beeldschermbril

Inhoudsopgave

  • Artikel 1 Begripsbepaling

  • Artikel 2 Oogonderzoek

  • Artikel 3 Vergoeding

  • Artikel 4 Frequentie aanspraak

  • Artikel 5 Overige bepalingen

  • Artikel 6 Slotbepaling

  • Bijlage A

Artikel 1 Begripsbepaling

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    Medewerker: de ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid, sub a van de CAR-UWO, alsmede hij die vanwege zijn functie meer dan 2 uur per dag gebruik maakt van een beeldscherm;

  • b

    Beeldschermbril: een bril, bestaande uit mono-, bi- of multifocale glazen en een standaard montuur of beeldschermlenzen, die is aangepast aan het werken met een beeldscherm, bedoeld als oogcorrectiemiddel overeenkomstig artikel 5.11, lid 4, van het Arbobesluit;

  • c

    Werkplek:beeldscherm, beeldschermapparatuur en meubilair waarvan de medewerker gebruik maakt, met inbegrip van de werkomgeving;

  • d

    Oogonderzoek: een onderzoek dat betrekking heeft op de ogen en het gezichtsvermogen, mede in relatie tot het verrichten van arbeid aan een beeldscherm.

  • e

    Werkgever: het college of de leidinggevende, die gemandateerd is in het kader van deze regeling besluiten te nemen.

Artikel 2 Oogonderzoek

Lid 1

De medewerker met klachten die het gevolg kunnen zijn van het verrichten van arbeid aan een beeldscherm wordt in de gelegenheid gesteld een oogonderzoek te ondergaan.

Lid 2

Een oogonderzoek dient via HR te worden aangevraagd.

Lid 3

Het oogonderzoek, als bedoeld in het eerste lid, wordt uitgevoerd door of namens de arbodienst c.q. een deskundige ter zake.

Lid 4

De kosten van het oogonderzoek komen voor rekening van de werkgever.

Artikel 3 Vergoeding

Lid 1

Indien uit de resultaten van het oogonderzoek blijkt dat normale oogcorrectiemiddelen niet kunnen worden gebruikt en het verstrekken van een beeldschermbril noodzakelijk is voor het verrichten van arbeid aan een beeldscherm, komt de medewerker in aanmerking voor een vergoeding voor een speciale, met zijn arbeid verband houdende beeldschermbril.

Lid 2

De medewerker kan vervolgens bij een opticien naar keuze een beeldschermbril aanschaffen.

Lid 3

De werkgever verstrekt voor een beeldschermbril, als bedoeld in het eerste lid een gemaximeerd bedrag voor de glazen, het montuur en eventuele extra’s als bedoeld in lid 4. De hoogte van dit bedrag is opgenomen in bijlage A van deze regeling.

Lid 4

Het staat de medewerker vrij om een beeldschermbril aan te schaffen voor een hoger bedrag, en / of te laten voorzien van een kleurcoating, dunnere type kunststofglazen en accessoires. De meerkosten – de kosten boven het opgenomen bedrag in bijlage A – komen volledig voor rekening van de medewerker en dienen direct tussen de medewerker en de leverancier te worden afgerekend.

Lid 5

De kosten voor een beeldschermbril worden, op basis van een aan de werkgever gerichte factuur rechtstreeks aan de leverancier betaald. Eventuele meerkosten als bedoeld in de lid 4 maken geen onderdeel van de factuur uit.

Artikel 4 Frequentie aanspraak

Lid 1

De medewerker kan eenmaal per drie kalenderjaren aanspraak maken op een beeldschermbril.

Lid 2

Van de frequentie, als bedoeld in artikel 4, lid 1, kan worden afgeweken, indien uit de resultaten van het oogonderzoek, als bedoeld in artikel 2, blijkt dat aanschaf van een nieuwe beeldschermbril is vereist.

Lid 3

De medewerker is verantwoordelijk voor het in goede staat houden van de beeldschermbril. Eventuele kosten ten gevolge van beschadiging of zoekraken van de beeldschermbril komen voor rekening van de medewerker.

Artikel 5 Overige bepalingen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet kan de werkgever een nader uitvoeringsbesluit nemen.

Artikel 6 Slotbepaling

Lid 1

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2018 en kan worden aangehaald als “Regeling Beeldschermbril Oldebroek 2018”.

Lid 2

Vanaf de inwerkingtredingdatum van deze regeling vervallen de tot dan toe geldende afspraken rondom beeldschermbrillen van de werkgever.

Bijlage A

De maximale vergoeding voor een beeldschermbril bedraagt € 350,- voor glazen en montuur.

Algemene toelichting

Met het stijgen van de leeftijd vermindert het accommodatievermogen van de ooglens. Het wordt steeds moeilijker om op korte afstand details scherp te zien. Na verloop van tijd komt er een moment waarbij een leesbril noodzakelijk is om goed te kunnen lezen (leesafstand +/- 35 cm). Dit probleem ontstaat zo rond het 40-45e levensjaar. Enige tijd na het in gebruik nemen van de eerste leesbril kan er de behoefte ontstaan aan een aparte brilsterkte voor het werken aan het beeldscherm: de beeldschermbril (leesafstand +/- 60 cm).

In het algemeen is het dus zo dat de medewerker die in aanmerking komt voor een beeld-schermbril, een "oudere" medewerker is, die al een leesbril nodig heeft. Indien een beeld-schermbril noodzakelijk is, moet de werkgever ze verstrekken aan de medewerkers. Dit betreffen medewerkers die gemiddeld meer dan 2 uur per dag beeldschermwerk verrichten.

Beeldschermbrillen zijn speciaal bedoeld voor beeldschermwerkzaamheden en minder geschikt voor algemeen gebruik. Normale brillen, bedoeld voor algemene correctie, vallen niet onder het Arbobesluit.

Grofweg bestaan er drie varianten met betrekking tot beeldschermbrillen:

  • 1

    monofocale brillen;

  • 2

    monofocale brillen met extra leesbereik;

  • 3

    multifocale datacomform brillen.

ad.1 Monofocale brillen

Bij intensief beeldschermwerk heeft een monofocale bril voor een kijkafstand van circa 60 cm de voorkeur. In de meeste situaties zijn monofocale glazen voldoende en het meest geschikt. Monofocale glazen zijn vaak voldoende als men op 1 brandpuntafstand leest; bv. als er consequent met een documenthouder wordt gewerkt. Het is met name geschikt voor personen die blind kunnen typen.

ad. 2 Monofocale brillen met extra leesbereik

In die situatie waarin men op 40 en 60 cm moet lezen en de gewone monofocale leesbril niet toereikend is. De monofocale bril met extra leesbereik biedt een leesbereik van 40 tot 90 cm en is met name geschikt voor bureauwerk (beeldschermwerk) en werkzaamheden op armlengte (bv. electromonteurs; laboranten; Cad-cam werkers).

ad. 3 Multifocale datacomfort brillen

Multifocale glazen bevatten naast een leeszone en een vertegedeelte een overgangszone zodat ook voor tussengelegen afstanden een deel van de bril bruikbaar is. In het algemeen zijn "normale" multifocale brillen slechts beperkt bruikbaar voor intensief beeldschermgebruik. Dit gezien het feit dat slechts een beperkt deel van het glas bruikbaar is voor het kijken op het beeldscherm. Hierdoor wordt tijdens het werk een vaste stand opgedrongen van het hoofd, wat ergonomisch niet aan te bevelen is.Er bestaan daarom speciale multifocale beeldschermglazen (multifocaal data) waarbij het deel dat geschikt is voor beeldschermwerk groter is dan in multifocale glazen voor algemeen gebruik. Mede op grond hiervan zijn deze brillen niet geschikt voor algemeen gebruik!

Niet iedereen met een verminderd accommodatievermogen heeft in de praktijk behoefte aan een speciale beeldschermbril. Redenen hiervoor kunnen zijn:

  • -

    mensen die een beetje bijziend zijn, zetten hun bril af tijdens beeldschermwerk;

  • -

    een vorige leesbril (lees: minder sterk) is vaak heel geschikt om te gebruiken voor het beeldscherm.

Als alternatief voor een beeldschermbril is het ook mogelijk deze voorziening in de lenzen op te nemen. De vergoeding hoogte de periode blijven gelijk aan die van de beeldschermbril.

Procedure aanschaf en vergoeding beeldschermbril

Indien een medewerker aangeeft oogklachten te hebben bij beeldschermwerkzaamheden, dient men als volgt te handelen:

Stap 1: Neem contact op met HR voor een aanvraagformulier Beeldschermbril (dit formulier wordt ook online op intranet geplaatst)

Stap 2: Maak via HR een afspraak met de bedrijfsarts of een andere deskundige namens de arbodienst om dit vast te stellen of een beeldschermbril noodzakelijk is. Als deze de noodzaak van een beeldschermbril bevestigt, wordt de procedure voortgezet.

Stap 3: De medewerker bezoekt een opticien naar keuze voor de aanschaf van een beeldschermbril. Het uitgangspunt ‘een opticien naar keuze’ betekent dat de medewerker zelf een afweging maakt voor een deskundig en gekwalificeerde opticien. De objectieve beoordeling van een verzoek voor een beeldschermbril blijft via de bedrijfsarts gegarandeerd. Uitgangspunt is een uitvoering met monofocale glazen en monofocale glazen met extra leesbereik; deze zijn namelijk in meer dan 90% van de gevallen voldoende effectief. Alleen medewerkers die daadwerkelijk een beeldschermbril nodig hebben, komen in aanmerking voor verstrekking.

De opticien stuurt de factuur naar de gemeente (adres gericht ten name van de gemeente i.v.m. btw), de bril staat dan administratief op naam van de gemeente, de bril is gewoon in gebruik bij de medewerker. Financiën verwerkt de factuur in het systeem om te laten goedkeuren door de budgethouder.

Vervolgens verwerkt de budgethouder de factuur in de workflow ten laste van het Arbo budget.

Afhankelijk van ieders persoonlijke situatie verschilt de samenstelling van de beeldschermbril. Uitgaande van de bovengenoemde varianten is er voor iedereen een goede beeldschermbril in de prijsklasse van € 250,- tot € 350,-.

De aanschaf van een veiligheidsbril wordt altijd afgestemd met teamleider Buitendienst mocht een dergelijke aanvraag binnenkomen vanuit buitendienst. Als PBM (Persoonlijke Beschermings- Middelen) heeft een medewerker hier altijd recht op in kader van ‘Veilig werken’ en wordt dit altijd toegekend.