Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Wijk bij Duurstede

Beleid tijdelijke gedoogbeschikking bewoning recreatieverblijf voor overbruggingshuisvesting

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWijk bij Duurstede
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleid tijdelijke gedoogbeschikking bewoning recreatieverblijf voor overbruggingshuisvesting
CiteertitelBeleid tijdelijke gedoogbeschikking bewoning recreatieverblijf voor overbruggingshuisvesting
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht en hoofdstuk 5 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-06-2018Onbekend

27-03-2018

Gemeenteblad op overheid.nl, bekendmaking gepubliceerd op de gemeentepagina van de Wijkse Courant en 't Groentje d.d. 20-06-2018.

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleid tijdelijke gedoogbeschikking bewoning recreatieverblijf voor overbruggingshuisvesting

 

 

Beleid tijdelijke gedoogbeschikking bewoning recreatieverblijf voor overbruggingshuisvesting

1. Inleiding

Op grond van het Besluit omgevingsrecht maakt de gemeente Wijk bij Duurstede jaarlijks een uitvoeringsprogramma voor handhaving. Daarbij wordt rekening gehouden met de doelen, activiteiten en prioriteiten uit het handhavingsbeleid. De Nota Integraal Toezichts- en Handhavingsbeleid is op 29 oktober 2013 door de raad vastgesteld. De gemeente evalueert vervolgens jaarlijks of de in het uitvoeringsprogramma opgenomen activiteiten zijn uitgevoerd en in hoeverre deze activiteiten hebben bijgedragen aan het bereiken van de gestelde doelen.

 

De gemeente Wijk bij Duurstede heeft in 2015 een nieuw bestemmingsplan vastgesteld voor het buitengebied: het bestemmingsplan ‘Buitengebied 2015’. Vanaf de vaststelling van dit nieuwe bestemmingsplan is er een begin gemaakt met het handhaven van situaties die niet overeenkomen met het bestemmingsplan. De gemeente heeft namelijk een beginselplicht tot handhaving als wettelijke voorschriften worden overtreden. Handhaving dient het algemeen belang. De gemeente mag alleen onder bijzondere omstandigheden besluiten om niet te handhaven als sprake is van concreet zicht op legalisatie of als handhaving onevenredig is in verhouding tot de daarmee te dienen belangen.

 

Bij recreatiepark Kooten (in de volksmond: Den Deel) aan de Groenewoudseweg 1 te Cothen is geconstateerd dat er permanente bewoning in strijd met het bestemmingsplan plaatsvindt. Ten aanzien van de illegale permanente bewoning voorziet het recreatiepark mogelijk in een behoefte aan tijdelijke woonruimte ter overbrugging van een korte periode. Hierbij kan gedacht worden aan onvoorziene omstandigheden als acute relatieproblemen, brand, enz. Bovendien kan gedacht worden aan voorziene omstandigheden als de renovatie van een woning en de situatie waarbij men de vorige woning reeds heeft verkocht (en heeft moeten verlaten) en waarbij men de nieuwe woning nog niet kan betrekken.

 

Uit bestudering van het BRP (Basisregistratie Personen) blijkt dat er mogelijk een grote doorloop is. Veel bewoners hebben zich pas recent (afgelopen 2 jaar) gevestigd op het park. Daarnaast heeft de exploitant aangegeven dat de nood van mensen die bij hem aankloppen zeer hoog is. Door de uitvoering van de beleidsregel kunnen tijdelijke gedoogbeschikkingen worden verleend. Op deze wijze wordt een beeld verkregen van de behoefte die er is aan overbruggingshuisvesting. Bovendien komt de beleidsregel ten goede aan de rechtszekerheid, omdat enerzijds de overheid in beginsel handelt overeenkomstig zijn beleid en anderzijds omdat de burger weet aan welke regels hij dient te voldoen om in aanmerking te komen voor een gedoogbeschikking.

 

2. Beleidsregels

  • I.

    Personen die in aanmerking kunnen komen voor overbruggingshuisvesting:

  • a)

    inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede die sinds tenminste twee jaren in het BRP als bewoner staan ingeschreven op een adres in Wijk bij Duurstede;

  • b)

    zij die nog geen inwoner zijn, maar aantoonbaar binnen korte termijn in de gemeente Wijk bij Duurstede komen wonen;

  • c)

    zij die niet in de gemeente wonen (of korter dan twee jaren in het BRP als bewoner ingeschreven staan op een adres in de gemeente Wijk bij Duurstede), maar eigenaar zijn van een recreatieverblijf in de gemeente Wijk bij Duurstede en kunnen aantonen binnen een jaar zich elders te vestigen.

     

  • II.

    Gevallen waarin men een tijdelijke gedoogbeschikking kan krijgen ten behoeve van overbruggingshuisvesting:

  • a)

    men heeft aantoonbaar een woning gekocht of in aanbouw;

  • b)

    men heeft via de woningbouwvereniging een woning toegewezen gekregen of gelet op de inschrijfduur is het aannemelijk dat binnen 12 maanden een woning toegewezen zal worden;

  • c)

    bijzondere omstandigheden, ter beoordeling van het college van B&W.

     

  • III.

    Periode waarvoor de tijdsgebonden gedoogbeschikking geldt:

De tijdsgebonden gedoogbeschikking geldt tot het tijdstip van oplevering/beschikbaar komen van de woning, met een maximum van 12 maanden vanaf het moment van verzending van de beschikking. Verlenging van deze periode is niet mogelijk.