Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Aalsmeer

Nota paracommercieel beleid gemeente Aalsmeer

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAalsmeer
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNota paracommercieel beleid gemeente Aalsmeer
CiteertitelNota paracommercieel beleid gemeente Aalsmeer
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Verordening paracommercie gemeente Aalsmeer

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-04-2014nieuwe regeling

13-02-2014

Nieuwe Meerbode, 03-04-2014

Z-2013/021429

Tekst van de regeling

Intitulé

Nota paracommercieel beleid gemeente Aalsmeer

De raad van de gemeente Aalsmeer;

gelezen het besluit van burgemeester en wethouders van 3 december 2013 nr. Z 2013-021429;

besluit vast te stellen de Nota paracommercieel beleid gemeente Aalsmeer.

Op 1 januari 2013 is de nieuwe Drank- en Horecawet (hierna: DHW) in werking getreden. De DHW kent een aantal verplichte en niet-verplichte bepalingen. De gemeente is verplicht vóór 1 januari 2014 een verordening op te stellen om alcoholverstrekking in de paracommerciële horeca te reguleren. Doel is het voorkomen van oneerlijke concurrentie van de paracommerciële horeca met de reguliere horeca en daarbij verantwoorde alcoholverstrekking in de paracommercie te bevorderen. De gemeente zal de verordening een jaar na de inwerktreding evalueren op de uitwerking van de regels in de praktijk.

 

Op basis van consulterende gesprekken met verschillende belanghebbenden 1 heeft het college deze ontwerp-Nota paracommercieel beleid gemeente Aalsmeer opgesteld. In deze ontwerp-Nota zijn de belangrijkste uitgangspunten opgenomen. Op basis van deze ontwerp-Nota is de ontwerp-Verordening paracommercie gemeente Aalsmeer opgesteld.

 

Bij besluit van 1 oktober 2013 heeft het college ingestemd met het conceptvoorstel paracommercieel horecabeleid. Dit document is van 7 oktober 2013 tot en met 4 november 2013 ter inzage gelegd en voor inspraak door belanghebbenden vrijgegeven.De ingekomen reacties zijn inhoudelijk beoordeeld en hebben niet geleid tot een wijziging in de ontwerp-Nota paracommercieel beleid gemeente Aalsmeer. In de Nota van antwoord op de ingediende zienswijzen (inspraak) wordt ingegaan op de reacties.

 

Bestuurlijk inzicht heeft er echter wel toe geleid dat ten aanzien van het schenken van sterke drank door sportverenigingen wordt aangesloten bij het huidige beleid. Dat betekent dat het verbod op sterke drank alleen geldt voor paracommerciële instellingen gericht op jeugd en onderwijs, en niet geldt voor sportverenigingen, wijkcentra en kerkelijke instellingen.

 

Tijdens de raadsbehandeling van 13 februari 2014 is een amendement aangenomen om de mogelijkheid van niet-verenigingsgebonden bijeenkomsten die in het verlengde liggen van de vereniging te verruimen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen persoonlijke bijeenkomsten die geheel los staan van de vereniging en geen maatschappelijk nut dienen. Deze worden gemaximeerd op vier per jaar. En anderzijds bijeenkomsten die passen binnen de maatschappelijke functie van de vereniging. Deze zijn toegestaan mits er geen sprake is van oneerlijke concurrentie.

 

Voor wat betreft de ontwerp-Nota paracommercieel beleid gemeente Aalsmeer hebben wij besloten om die onderdelen in deze nota die alleen betrekking hebben op het commercieel beleid eruit te halen. Dit geldt niet voor de uitgangspunten 4. en 5. over beperkingen voor de commerciële horeca in een paracommerciële omgeving en het algemeen verbod op happy hours. Wij hebben gemeend deze – vooruitlopend op de evaluatie van het commerciële horecabeleid – reeds nu te moeten regelen in de onderhavige documenten, omdat er een nauwe samenhang bestaat tussen deze uitgangspunten en paracommercie.

 

Verplichte bepalingen paracommercie

 

1) Schenktijden paracommercie

Volgens artikel 4, derde lid, van de DHW moeten er regels worden gesteld ten aanzien van de schenktijden van paracommerciële instellingen ter voorkoming van oneerlijke concurrentie.

In de Verordening paracommercie gemeente Aalsmeer nemen wij daarvoor de volgende bepaling op:

 

  • 1.

    Paracommerciële rechtspersonen verstrekken uitsluitend alcoholhoudende drank gedurende de periode beginnende met 1 uur voor aanvang en eindigende met 2 uur na beëindiging van activiteiten die passen binnen de statutaire doelomschrijving van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon.

  • 2.

    De burgemeester kan met het oog op bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen ontheffing verlenen van het bepaalde in het lid 1.

  • 3.

    Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing op de aanvraag om ontheffing als bedoeld in dit artikel.

 

Motivering:

In de huidige paracommerciële vergunningen is bepaald dat uitsluitend alcoholhoudende drank mag worden geschonken 1 uur voor aanvang tot en met 2 uur na beëindiging van activiteiten die passen binnen de statutaire doelstelling van de vereniging. De schenktijden blijven ongewijzigd omdat het huidige schenktijdenbeleid tot op heden niet heeft geleid tot klachten of problemen inzake oneerlijke mededinging met de reguliere horeca.

 

Hoewel vaste schenktijden duidelijker zijn en daarmee makkelijker te handhaven, zijn ze ook minder flexibel en kunnen ze in sommige gevallen meer beperken of juist ruimer 2 zijn dan nodig.

 

De gemeente Aalsmeer kent een breed scala aan sportverenigingen. De zeer uiteenlopende sporttijden tussen de verschillende sportclubs (voetbal vooral in de avonduren en weekenden, tennis en watersport overdag en door de week) laten zich moeilijk vangen in algemene vaste schenktijden. Het college wil de sportverenigingen tegemoet komen met een maatwerkbenadering: schenktijden die gekoppeld zijn aan activiteiten die passen binnen de statutaire doelstelling van de vereniging.

 

Aanvullend op deze schenktijden bepaling wil de gemeente samen met de sportkantines afspraken en maatregelen vastleggen die ervoor zorgen dat er minder alcohol wordt gedronken onder jongeren. Het college denkt daarbij aan het opnemen van een aanvullende bepaling in het bestuursreglement van de sportverenging (conform de NOC NSF) dat als 25% of meer van de aanwezigen minderjarig is er geen alcohol wordt geschonken. De gemeente is in samenwerking met de Brijder Stichting aan het inventariseren om te komen tot afspraken voor een alcoholmatigingsconvenant.

 

Bij de overige paracommerciële instellingen zoals sociaal-culturele instellingen en buurtcentra verdient een koppeling van schenktijden aan de activiteiten verreweg de voorkeur. De activiteiten zijn duidelijk te bepalen bij een sociaal-cultureel centrum of dorpshuis.

 

Het college gaat bij het handhaven van de schenktijden ervan uit dat de verenigingen op verantwoorde wijze alcoholhoudende drank zullen verstrekken. En dat zoals nu het geval is de vereniging zelf passende maatregelen neemt en blijft nemen om alcoholmisbruik met name onder jongeren tegen te gaan. Vanaf 1 januari 2014 worden de verenigingen daarin geholpen doordat de wettelijke leeftijdsgrens voor het nuttigen van alcoholhoudende drank wordt verhoogd naar 18 jaar.

 

Op de schenktijden kan de burgemeester op grond van de DHW met het oog op bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard een ontheffing verlenen. Een dergelijke ontheffing kan worden verleend voor zowel de verenigings- en wedstrijdgebonden activiteiten als voor niet-verenigingsgebonden bijeenkomsten (zie verder onder 2).

 

2) Niet-verenigingsgebonden en persoonlijke bijeenkomsten paracommercie

Het gaat in deze bepaling niet om het verbieden van dergelijke bijeenkomsten zelf, maar om het verbod op alcohol schenken tijdens deze bijeenkomsten. Daarvoor wordt de volgende bepaling opgenomen in de Verordening paracommercie gemeente Aalsmeer:

 

  • 1.

    Paracommerciële rechtspersonen verstrekken alcoholhoudende drank tijdens ten hoogste vier bijeenkomsten van persoonlijk aard per jaar.

  • 2.

    Paracommerciële rechtspersonen verstrekken geen alcoholhoudende drank tijdens bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn wanneer dit leidt tot oneerlijke mededinging.

  • 3.

    De paracommerciële rechtspersoon doet uiterlijk twee weken vóór een bijeenkomst als bedoeld in het eerste lid hiervan melding aan de burgemeester.

  • 4.

    De burgemeester kan met het oog op bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen ontheffing verlenen van het bepaalde in lid 1.

  • 5.

    Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing op de aanvraag om ontheffing als bedoeld in dit artikel.

 

Motivering:

Deze bepaling is bedoeld om oneerlijke concurrentie met de reguliere horeca tegen te gaan. Het gaat om het maximeren van het aantal persoonlijke of niet-verenigingsgebonden bijeenkomsten waarbij alcohol wordt geschonken.

 

Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen enerzijds persoonlijke bijeenkomsten die geheel los staan van de vereniging en geen maatschappelijk nut dienen, zoals verhuur van de lokaliteit voor bruiloften en partijen. Deze zijn maximaal vier keer per jaar toegestaan. En anderzijds bijeenkomsten die gericht zijn op personen die niet of niet-rechtstreeks bij de activiteiten van de vereniging of stichting betrokken zijn, zoals een kaartavond of een andere spel- of muziekactiviteit die passen binnen de maatschappelijke functie van de paracommerciële instelling. Deze activiteiten zijn toegestaan mits er geen sprake is van oneerlijke concurrentie naar de reguliere horeca.

 

Deze bepalingen (lid 1 en 2) gelden niet voor de verenigingsgebonden activiteiten zoals een jubileum van de voorzitter, kampioenschap- of toernooifeest, een open dag, een nieuwjaarsreceptie, een seizoensopeningsfeest en andere bijeenkomsten die direct zijn afgeleid van de hoofddoelstelling van de paracommerciële rechtspersoon.

 

Niet-verplichte bepalingen

 

3) Verbod op sterke drank in paracommerciële inrichtingen gericht op jeugd en onderwijs

Aalsmeer wil een verbod instellen op het verstrekken van sterke drank in paracommerciële inrichtingen die zijn gericht op jeugd en onderwijs. Daarvoor wordt de volgende bepaling opgenomen in de Verordening paracommercie gemeente Aalsmeer:

 

Het is verboden sterke drank voor gebruik ter plaatse te verstrekken in paracommerciële inrichtingen:

  • a.

    die uitsluitend of in hoofdzaak worden gebruikt voor het geven van onderwijs aan leerlingen die merendeels de leeftijd van achttien jaar nog niet hebben bereikt;

  • b.

    die of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij jeugdorganisaties of –instellingen;

 

Motivering:

Uitgangspunten die hieraan ten grondslag liggen zijn alcoholmatiging bij jongeren en het niet samengaan van minderjarigen (in jeugd- en onderwijsinstellingen) en drank.

Het schenken van sterke drank in sportverenigingen wordt niet verboden. Daarmee wordt aangesloten bij het staande paracommerciële horecabeleid omdat de sportverenigingen hebben aangetoond op een verantwoorde wijze om te gaan met het schenken van sterke drank.

 

Overige paracommerciële instellingen zoals dorps- en buurthuizen, sociaal-culturele instellingen en kerkelijke organisaties worden eveneens niet opgenomen in dit verbod, omdat de praktijk daar geen aanleiding toe geeft. Er wordt weinig sterke drank geschonken en als er sterke drank wordt geschonken is dat uitsluitend aan een oudere doelgroep.

 

4) Beperkingen commerciële horeca in paracommerciële omgeving

Er zijn kantines die commercieel worden verpacht. Deze ‘commerciële kantines’ kunnen met hun (commerciële) DHW-vergunning buiten de paracommerciële regels opereren. Omdat deze kantines zich in een paracommerciële omgeving bevinden, achten wij het wenselijk hiervoor dezelfde paracommerciële regels te stellen ten aanzien van de schenktijden en het verbod op het schenken van sterke drank. Het bestemmingsplan vormt immers de basis waarop bepaalde activiteiten kunnen plaatsvinden. In de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Aalsmeer wordt de volgende bepaling opgenomen:

 

  • 1.

    Het is verboden buiten de genoemde tijden in artikel 2 van de Verordening para-commercie gemeente Aalsmeer alcoholhoudende drank te verstrekken in een in-richting waarin het horecabedrijf wordt uitgeoefend, niet zijnde een paracommerciële inrichting, welke:

    • a.

      deel uitmaakt van een gebouw dat of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak wordt gebruikt om onderwijs te geven aan leerlingen die merendeels de leeftijd van achttien jaar nog niet hebben bereikt, of

    • b.

      deel uitmaakt van een gebouw dat of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij een of meer jeugd- of jongerenorganisaties, of

    • c.

      deel uitmaakt van een gebouw dat of waarvan een onderdeel uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is als gemeentelijk wijkgebouw of buurthuis, of

    • d.

      deel uitmaakt van een gebouw, dat uitsluitend of in hoofdzaak in gebruik is bij één of meer sportorganisaties of –instellingen.

  • 2.

    In de in het eerste lid bedoelde inrichtingen, met uitzondering van onderdeel c en d., is het verboden sterke drank te verstrekken.

  • 3.

    De burgemeester kan met het oog op bijzondere gelegenheden van zeer tijdelijke aard voor een aaneengesloten periode van ten hoogste twaalf dagen ontheffing ver-lenen van het bepaalde in lid 1.

  • 4.

    Paragraaf 4.1.3.3. van de Algemene wet bestuursrecht is niet van toepassing op de aanvraag om ontheffing als bedoeld in dit artikel.

 

5) Algemeen verbod op happy hours

De gemeente wil ter bescherming van de volksgezondheid en in het belang van de openbare orde een verbod opnemen op het verstrekken van alcoholhoudende drank tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60% van de prijs die gewoonlijk wordt gevraagd in de horecalokaliteit (de zogenaamde happy hours). Het verbod geldt zowel voor paracommerciële als commerciële horeca. In de Algemene plaatselijke verordening van de gemeente Aalsmeer en de Verordening paracommercie gemeente Aalsmeer nemen wij daarvoor de volgende bepaling op:

 

Ter bescherming van de volksgezondheid en in het belang van de openbare orde is het verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken voor gebruik ter plaatse tegen een prijs die voor een periode van 24 uur of korter lager is dan 60% van de prijs die in de desbetreffende horecalokaliteit op of het desbetreffende terras gewoonlijk wordt gevraagd.

 

Motivering:

Tijdens happy hours wordt de consumptie van drank direct en actief gestimuleerd. Dit is contrair aan de doelstelling van de nieuwe wet, alcoholmatiging met name onder jongeren. De Koninklijke Horeca Nederland is zelf ook geen voorstander van happy hours. Om een duidelijke lijn uit te dragen zet de gemeente in op een verbod op happy hours.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 13 februari 2014.

de waarnemend griffier,

drs. ing. T.D. van Petersen

de voorzitter,

drs. J. Vonk-Vedder


1

Koninklijke Horeca Nederland, de Aalsmeerse sportverenigingen, ESA, N201, buurthuizen en overige paracommerciële instellingen.

2

Bij vaste schenktijden zou er ook alcohol kunnen worden geschonken als er geen reguliere activiteiten plaatsvinden. Daarmee is niet gezegd dat dit ook daadwerkelijk gebeuren zal, maar mocht dat wel het geval zijn, dan is er waarschijnlijk eerder sprake van ongewenste mededinging.