Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Helmond

Fiscale beleidsregels

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHelmond
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingFiscale beleidsregels
CiteertitelFiscale beleidsregels
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpbestuur en recht

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Financiële Verordening van de gemeente Helmond 2017, art. 18
  2. Algemene wet bestuursrecht, tit. 4.3

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-01-2018Nieuwe regeling

26-09-2017

gmb-2018-1025

33459108

Tekst van de regeling

Intitulé

Fiscale beleidsregels

Burgemeester en wethouders van de gemeente Helmond;

Gelet op artikel 18 van de Financiële Verordening van de gemeente Helmond 2017 en titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht.

Besluit:

  • I.

    Vast te stellen de Fiscale beleidsregels

  • II.

    Deze beleidsregels in werking te laten treden op de dag na die waarop zij op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend zijn gemaakt.

Inleiding

De gemeenteraad heeft in artikel 18 van de Financiële Verordening van de gemeente Helmond 2017 van 3 november 2016, de zorg voor de financiële organisatie overgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. Onder andere met onderstaande fiscale beleidsregels wordt hier invulling aan gegeven. Hierna wordt in onderdeel 1 ingegaan op het begrip fiscaal beleid en op de reikwijdte van het fiscaal beleid. Vervolgens wordt in onderdeel 2 het fiscale beleid genoemd. In onderdeel 3 wordt ingaan op het beheersen van de fiscale risico’s en in onderdeel 4 wordt de relatie gelegd tussen de fiscale beleidsregels; het beheersen van de fiscale risico’s en het in 2011 gesloten convenant horizontaal toezicht met de belastingdienst. In onderdeel 5 is de rol van de fiscale vakgroep beschreven.

1. Definitie fiscaal beleid en de reikwijdte van dit begrip

Fiscaal Beleid

Fiscaal beleid wordt gedefinieerd als de wijze waarop de gemeente Helmond invulling geeft aan de rechten en verplichtingen die ontstaan op grond van nationale en internationale fiscale wetgeving.

Reikwijdte fiscaal beleid

Het fiscaal beleid zoals omschreven in deze notitie heeft betrekking op wetgeving op het gebied van Rijksbelastingen inclusief het BTW-compensatiefonds.

2. Fiscaal beleid

De gemeente wenst zich op te stellen als integere overheidsinstantie en zal streven naar het indienen van aanvaardbare aangiften1. Als overheidsinstantie heeft de gemeente Helmond een maatschappelijke functie waarbij een goede reputatie van belang is. Hierbij hoort een terughoudend fiscaal beleid, waar geen ruimte is voor kunstmatige constructies met als enige doel het besparen van belastingen zonder dat er zakelijke gronden voor aanwezig zijn. Bij een optreden als integere overheid past ook geen fiscale grensverkenning2

De gemeente is zich ervan bewust dat fiscale planning3 ook kansen biedt om binnen bestaande wet- en regelgeving belastinglasten te verminderen. De gemeente Helmond zal zich hierbij bewust zijn van haar maatschappelijke positie en geen gebruik maken van een agressieve belastingplanning.

3. Risicomanagement

De gemeente wenst haar risico´s in algemene zin te beperken. Deze risico’s kunnen van financiële aard zijn maar kunnen uiteindelijk ook leiden tot imagoschade. Daarom zorgt de gemeente voor een systeem van interne beheersing en van interne en externe controle. Het fiscaal deel van dit systeem is een Tax Control Framework (hierna: TCF). De gemeente ontwikkelt een TCF vanuit de opgestelde fiscale beleidsregels met als doel het indienen van aanvaardbare aangiften. Of het TCF voldoende is, zal steeds opnieuw moeten blijken uit regelmatige interne en externe controles. Mocht blijken dat de maatregelen onvoldoende zijn dan zal het Tax Control Framework verder doorontwikkeld moeten worden. Deze cyclus van activiteiten moet zorgen voor het indienen van aanvaardbare aangiften.

4. Horizontaal Toezicht /Belastingdienst

De belastingdienst heeft als één van haar taken om toe te zien op een juiste toepassing van fiscale regelgeving. Daarvoor heeft zij meerdere toezichtsvormen ter beschikking. Horizontaal toezicht is een vorm van toezicht waarbij de belastingdienst een grote verantwoordelijkheid neerlegt bij de belastingplichtige. Bij deze vorm van toezicht dient de belastingplichtige te laten zien, dat zij zodanig fiscaal in control is, dat zij in staat is om aanvaardbare aangiften in te dienen. De belastingdienst zal haar toezicht aanpassen aan de mate waarin de fiscale processen op orde zijn. Bij een optimale werking van een TCF zal de belastingdienst zich kunnen beperken tot het toezicht op het bestaan en de werking van de ingeregelde processen. De gemeente Helmond streeft naar een zo optimaal mogelijk TCF. In 2011 heeft de toenmalige wethouder Financiën namens de gemeente Helmond met de belastingdienst een convenant Horizontaal Toezicht afgesloten. (Zie bijlage 1). In het convenant is opgenomen op welke wijze partijen met elkaar om wensen te gaan en dat zij hun onderlinge relatie baseren op transparantie, begrip en vertrouwen met als doel het indienen van aanvaardbare aangiften. De inhoud van de tekst van het convenant sluit aan bij de wijze waarop de gemeente Helmond haar fiscale beleid wil vormgeven.

5. Fiscale werkgroep

Recent is het initiatief genomen tot de oprichting van een fiscale vakgroep. Deze vakgroep heeft als taak te bewaken dat in het fiscale besluitvormingsproces de hierboven genoemde fiscale beleidsregels worden toegepast. Onderwerpen die daarvoor aanleiding geven zullen door de vakgroepleden worden ingebracht in het fiscale vakgroepoverleg. De vakgroep kan vervolgens onderwerpen via de afdelingsmanager Financiën (en mogelijk het Directieteam) ter besluitvorming voorleggen aan het college. Het gaat hierbij om onderwerpen waarbij discussie kan ontstaan over de vraag of sprake is van een (kunstmatige) constructie; fiscale grensverkenning dan wel of sprake is van een acceptabele fiscale planning.

De fiscale vakgroep coördineert de opbouw van het TCF. Een optimaal TCF zal leiden tot aanvaardbare aangiften en aangepast toezicht door de belastingdienst: Horizontaal Toezicht.

 

Besloten in de vergadering van 26 september 2017.

Burgemeester en wethouders van Helmond,

De burgemeester,

mevr. P.J.M.G. Blanksma-van den Heuvel

De secretaris,

mr. drs. A.P.M. ter Voert


1

Een aanvaardbare aangifte voldoet aan wet- en regelgeving en is vrij van materiële fouten.

2

Met fiscale grensverkenning wordt bedoeld de situatie waarbij tijdens vooroverleg met de belastingdienst, de inspecteur eenstandpunt inneemt en de gemeente probeert om steeds door kleine wijzigingen aan te brengen in de casus, de casus net aanvaard-baar te presenteren.

3

Fiscale planning is het kiezen van financieel gunstige oplossingen voor fiscale vraagstukken.