Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hulst

Beleidsregels head-, smart- en  growshops

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHulst
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels head-, smart- en  growshops
CiteertitelBeleidsregels head-, smart- en growshops
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpAlgemeen / Bestuur

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Beleid bij de vergunningplicht voor head-, smart- en growshops: wijz. APV gemeente Hulst 2004; vastgesteld door de gemeenteraad, Rb2007/43, 21-06-2007.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Art. 4:83 Algemene wet bestuursrecht

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-09-2007Nieuwe regeling

14-08-2007

Zeeuwsch Vlaams Advertentieblad, 29-08-2007

besluitenlijst B&W d.d. 14-08-2007

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels head-, smart- en  growshops

 

 

Beleidsregels head-, smart- en growshops

 

Om de aantasting van de openbare orde en/of de negatieve beïnvloeding van het woon- en leefklimaat door de exploitatie van head-, smart- en growshops te voorkomen is een vergunningstelsel voor deze winkels in het leven geroepen. Het betreft winkels die in hoofdzaak of als belangrijke nevenactiviteit producten verkopen die omschreven kunnen worden als hallucinerende middelen (paddo’s en ecodrugs), die niet verboden zijn op grond van de Opiumwet, of die dienst (kunnen) doen voor het gebruik of de productie van cannabis.

Dit vergunningstelsel (op grond van de APV Hulst 2004) houdt in dat iedere ondernemer van een head-, smart- of growshop dient te beschikken over een door de burgemeester verleende exploitatievergunning. Bedrijven die op datum van invoering van het vergunningstel (28 juni 2007) bestaan, beschikken op grond van de overgangsregeling over een tijdelijke vergunning voor de duur van drie maanden. Deze ondernemers dienen wel vóór 28 september 2007 een vergunning aan te vragen. Vragen deze ondernemers niet tijdig een vergunning aan dan vervalt de tijdelijke vergunning en dient de winkel gesloten te worden.

 

In verband met het door de raad vastgestelde maximum aantal growshops c.a., zal na 1 januari 2010 geen nieuwe exploitatievergunning meer worden verleend als dit betekent dat hiermee het aantal van twee shops wordt overschreden.

 

De burgemeester stelt verder met betrekking tot de hem toekomende bevoegdheid in dit verband de volgende beleidsregels vast :

 

  • 1.

    In het belang van de openbare orde dient de afstand van een grows-, head- of smartshop tot een terrein waarop een school of jongerencentrum is gehuisvest ten minste 200 meter te bedragen. Deze regel is niet van toepassing op de inrichtingen die reeds worden geëxploiteerd op het moment van inwerkingtreding van deze beleidsregels.

  • 2.

    Indien in of vanuit een winkel verdovende middelen worden verhandeld of daartoe aanwezig zijn, zal – ongeacht of de exploitant / leidinggevende van de zaak daarbij betrokken is – daartegen streng opgetreden worden. Daarbij zal worden gehandeld overeenkomstig hetgeen in de ‘Nota Damoclesbeleid ‘ ter voorkoming en ter bestrijding van drugsoverlast ten aanzien van horeca-inrichtingen is opgenomen.

  • 3.

    Bij de beoordeling van een aanvraag om vergunning zal overeenkomstig de strekking van de gemeentelijke Beleidsnota Bibob, de aanvraag tevens ter beoordeling worden voorgelegd aan het landelijke bureau Bibob.

     

    Hulst, 14 augustus 2007

     

    De burgemeester van Hulst,

    J.F. Mulder.