Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nijmegen

Besluit nadere regels Meedoen-regeling 2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNijmegen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit nadere regels Meedoen-regeling 2018
CiteertitelBesluit nadere regels Meedoen-regeling 2018
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Verordening Meedoen 2016

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2018Onbekend

31-10-2017

Gmb 2017-192741

Collegebesluit d.d. 31 oktober 2017, nr. 3.15

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit nadere regels Meedoen-regeling 2018

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Nijmegen,

Gelet op de Verordening ter ondersteuning van mensen met een laag inkomen bij het meedoen in de samenleving (Verordening Meedoen 2016),

BESLUIT

Vast te stellen de volgende beleidsregels: Besluit nadere regels Meedoen-regeling 2018

 

Artikel 1 Rechthebbenden

Om in aanmerking te komen voor de Meedoen-regeling moet de aanvrager woonachtig zijn in Nijmegen en 18 jaar of ouder zijn. Voor kinderen zijn aparte regelingen voor maatschappelijke participatie van toepassing. De rechthebbenden worden hierna aangeduid met ‘betrokkene of betrokkenen’. Zolang deze nog geen beschikking heeft ontvangen, wordt hij aangeduid met ‘aanvrager’.

In lijn met de Individuele inkomenstoeslag behoren niet tot de doelgroep belanghebbenden die een studie volgen met recht op een toelage op grond van de Wet studiefinanciering 2000 (Wsf) of de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (WTOS).

Artikel 2 Inkomensgrenzen

Voor de Meedoen-regeling geldt dat het inkomen van de aanvrager niet hoger mag zijn dan 110% van de toepasselijke inkomensgrens zoals deze zijn opgenomen in de Beleidsregels Inkomensondersteuning van de gemeente Nijmegen.

Tot het inkomen wordt gerekend: loon, alimentatie en uitkeringen die strekken tot het levensonderhoud (netto, excl. vakantiegeld). Ook inkomen dat qua aard gelijksoortig is aan bovengenoemde bronnen geldt als inkomen.

Voor beoordeling van de hoogte van het inkomen van de aanvrager moet gekeken worden naar al het inkomen van de aanvrager over de maand voorafgaand aan de maand waarin de aanvraag is ingediend. Indien de peilmaand onevenredig nadelig uitpakt voor de aanvrager, kan het college in uitzonderlijke gevallen een andere peilmaand hanteren.

Als er sprake is van een lopende WSNP, minnelijke schuldregeling of executoriaal beslag, wordt iemand geacht een inkomen te hebben dat niet uitkomt boven de van toepassing zijnde inkomensgrens.

Artikel 3 Vermogen

Er vindt geen vermogenstoets plaats. 

Artikel 4 Verstrekking en looptijd

  • ·

    Voor de maatschappelijke activiteiten wordt een tegoed van maximaal € 150,- (inclusief BTW) per persoon verstrekt aan een rechthebbende.

  • ·

    Dit tegoed kan niet verdeeld worden over meerdere initiatieven, tenzij deze worden afgenomen bij dezelfde ondernemer die deze in één keer factureert.

  • ·

    Het tegoed wordt éénmalig verstrekt tijdens de looptijd van deze regeling.

  • ·

    Uitbetaling vindt rechtstreeks plaats aan de ondernemer waar de activiteit is verricht.

  • ·

    Deze regeling gaat in per 1 januari 2018.

Artikel 5 Uitvoerende organisaties

De activiteiten waaraan men kan deelnemen worden aangeboden door een aantal organisaties die zich daarvoor bij de gemeente hebben aangemeld en die vallen binnen de voorwaarden uit de verordening en deze nadere regels.

Artikel 6 Aanvraagprocedure en controle

  • ·

    Een inwoner van Nijmegen die aan de voorwaarden meent te voldoen, kan een daarvoor bestemd aanvraagformulier invullen en inleveren bij de gemeente. Op het aanvraagformulier verklaart de aanvrager aan de voorwaarden te voldoen. Indien daarom wordt verzocht verstrekt hij de gevraagde gegevens en/of documenten. Bij het ontbreken van gegevens wordt éénmaal de mogelijkheid gegeven om de gegevens alsnog aan te leveren. Steekproefsgewijs worden gegevens over inkomen, woonsituatie en inschrijving in de gemeentelijke basisregistratie personen geverifieerd. De betrokkene levert daartoe de gevraagde gegevens en bescheiden onverwijld aan bij het college.

  • ·

    Indien na uitbetaling van het tegoed blijkt dat de betrokkene opzettelijk onjuiste of onvolledige informatie heeft aangeleverd tijdens of na de aanvraag, en de juiste of volledige informatie zou tot een ander besluit hebben geleid, kan het bestede bedrag na intrekking van het toekenningsbesluit van de betrokkene worden teruggevorderd.

  • ·

    Aanvragen kunnen worden ingediend van 1 januari tot 1 juli van het jaar waarop de aanvraag ziet. Daarbij geldt wel dat de activiteit (in het kalenderjaar waarin is beschikt) uiterlijk op 31 december van dat jaar moet zijn gestart.

Artikel 7 Overige voorwaarden

Ondernemers die activiteiten in het kader van de Regeling Meedoen willen aanbieden, moeten aan de volgende voorwaarden voldoen.

  • ·

    De activiteiten die de ondernemer aanbiedt moeten sportieve, educatieve, sociale of culturele activiteiten zijn ter bevordering van maatschappelijke participatie.

  • ·

    De activiteit komt pas voor vergoeding van de te maken kosten voor deelnemers in aanmerking, nadat hij toestemming heeft ontvangen om deel te nemen van de gemeente Nijmegen.

  • ·

    De ondernemer controleert aan de hand van een identiteitskaart de identiteit van de deelnemer (minimale leeftijd 18 jaar).

  • ·

    De ondernemer neemt het originele besluit van de gemeente Nijmegen dat de deelnemer in aanmerking komt voor een activiteit, in ontvangst.

  • ·

    De ondernemer kan activiteiten op twee manieren factureren bij de gemeente: in een factuur per deelnemer of een verzamelfactuur.

    • o

      Factuur per deelnemer: de ondernemer stuurt een maand na de startmaand van de deelnemer de factuur met het totaalbedrag op naar de gemeente Nijmegen. Op de factuur staat de naam van de deelnemer, geboortedatum, bedrag (inclusief BTW-vermelding), klantnummer en ingangsdatum en naam activiteit.

    • o

      Verzamelfactuur: de ondernemer stuurt een maandelijkse verzamelfactuur met de totaalbedragen van alle activiteiten die in de voorafgaande maand gestart zijn. Ter onderbouwing dient met de factuur een verzamelstaat meegestuurd te worden. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van het format dat op de website van de gemeente Nijmegen geplaatst zal worden.

    • o

      Voor beide opties geldt dat de originele besluiten van deelnemers (dat zij in aanmerking komen voor de Meedoen-regeling) dienen te worden meegestuurd naar de gemeente. Voor beide manieren van factureren geldt dat de uiterste inleverdatum voor facturen 1 maart van het opvolgende kalenderjaar is als het jaar waarin de activiteit heeft plaatsgevonden. Facturen die na deze datum worden ontvangen, zullen niet worden voldaan.

  • ·

    De deelnemer kan maar bij 1 organisatie aan activiteiten meedoen tot een maximumbedrag van € 150,00 (inclusief BTW).

  • ·

    Noch de gemeente Nijmegen, noch één van de organen of ambtelijke organisaties, zijn verantwoordelijk of aansprakelijk voor het ontstaan van letsel(s) aan deelnemers of schade veroorzaakt door deelnemers.

  • ·

    De ondernemer gaat er mee akkoord dat de gemeente de (bedrijfs) gegevens kan opvragen bij de organisatie dan wel kan natrekken bij bevoegde instanties.

Artikel 8 Verantwoording en betaling

  • ·

    De ondernemers verzorgen de verantwoording van de activiteiten in het kader van de Regeling Meedoen. Hiervoor dienen zij maandelijks de verantwoording in bij het college.

  • ·

    Het college betaalt de vergoedingen voor de maatschappelijke activiteiten, na ontvangst van de verantwoordingsinformatie maandelijks rechtstreeks aan de uitvoeringsorganisatie.

  • ·

    De verantwoordingsinformatie dient uiterlijk binnen een maand na een, direct daaraan voorafgaande maand te worden ingediend.

Artikel 9 Inwerkingtreding, intrekking en citeertitel

  • ·

    Deze regels treden in werking vanaf 1 januari 2018.

  • ·

    Deze regels kunnen worden aangehaald als ‘Besluit nadere regels Meedoen-regeling 2018’.

  • ·

    Het Besluit nadere regels Meedoen-regeling 2016 wordt ingetrokken.

  •  

    De Gemeentesecretaris,

    mr. drs. A.H. van Hout

     

    De Burgemeester,

    drs. H.M.F. Bruls