Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Venlo

Beleidsregel plaatsen gedenktekens

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVenlo
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel plaatsen gedenktekens
CiteertitelBeleidsregel plaatsen gedenktekens
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-10-2017nieuwe regeling

17-10-2017

Gemeenteblad jaargang 2017, nummer 186266

crm 1192039

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel plaatsen gedenktekens

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

gezien het voorstel van 17 oktober 2017;

besluiten:

Vast te stellen de ‘beleidsregel plaatsen gedenktekens’

 

Inleiding

Steeds vaker worden gedenktekens langs de openbare weg opgericht ter herinnering aan dodelijke verkeersslachtoffers en slachtoffers van zinloos geweld. Het plaatsen van een gedenkteken kan van grote emotionele betekenis zijn voor de nabestaanden en een bijdrage leveren in de verwerking van het verlies.

Een gedenkteken kan echter ook overlast of hinder voor gebruikers van de openbare ruimte veroorzaken, tot onveilige verkeersituaties leiden of het beheer van de openbare ruimte belemmeren. Omdat de gemeente verantwoordelijk is voor het wegbeheer en voor het beheer van de openbare ruimte, is het gewenst om voor dit onderwerp richtlijnen te formuleren. Op die manier kan een weloverwogen kader ontstaan rond gedenktekens, dat iedereen duidelijkheid verschaft over wat de gemeente wel en niet toestaat.

De beleidsregel dient tegemoet te komen aan de belangen van nabestaanden, omwonenden, weggebruikers en het algemeen belang.

Beleidslijn ministerie

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft na Kamervragen in augustus 2004 voor de rijkswegen de te volgen lijn vastgelegd (zie haar brief aan de tweede kamer d.d. 30-08-2004). Zij heeft daarbij de hoop uitgesproken dat andere wegbeheerders haar zullen volgen. De lijn van de minister houdt kortweg het volgende in:

  • 1)

    zoveel mogelijk toestemming verlenen;

  • 2)

    een gedenkteken mag alleen daar geplaatst worden en bezocht worden waar het de verkeersveiligheid niet in gevaar brengt;

  • 3)

    per gedenkteken bepalen hoe lang het mag blijven staan;

  • 4)

    gedenktekens mogen geen belemmering opleveren voor werkzaamheden aan de weg;

  • 5)

    de kosten voor het maken, het plaatsen en het onderhoud van het gedenkteken zijn voor rekening van de nabestaanden.

De punten van de minister zijn algemeen geformuleerd, maar bieden wel een goede basis bij de behandeling van verzoeken tot het plaatsen van gedenktekens in de openbare ruimte. Het plaatsen van gedenktekens in verband met verkeersslachtoffers in de gemeente is, na vergunning van het college van burgemeester en wethouders en onder voorwaarden, toegestaan.

Artikel 1. Begripsbepaling

Voor de toepassing van deze beleidsregels wordt verstaan onder:

openbare ruimte:

openbare ruimte als bedoeld in artikel 1.1, a tot en met c, APV met uitzondering van begraafplaatsen;

gedenkteken:

voorwerp ter herinnering aan een persoon of meerdere personen, gebeurtenissen of zaken, zodanig verbonden met de historie van Venlo, dat de (oprichting en) instandhouding niet gezien wordt als een initiatief dat bij de overheid ligt.

Artikel 2. Vergunning

Op grond van de APV Venlo is het verboden zonder vergunning van het college van burgemeester en wethouders een gedenkteken in de openbare ruimte te plaatsen.

Het college van burgemeester en wethouders zal slechts besluiten een vergunning te verlenen voor het plaatsen van een gedenkteken indien wordt voldaan aan de in artikel 3 genoemde voorwaarden.

Het plaatsen van gedenktekens wordt toegestaan door middel van een vergunning op basis van artikel 2.10 APV (“het plaatsen van voorwerpen op of aan de weg in strijd met de publieke functie van de weg”). Om een aanvraag voor een vergunning goed te kunnen beoordelen is het van belang dat bij de aanvraag een foto en/of tekening wordt ingediend, vergezeld van een schets waarop de locatie staat aangegeven.

De vergunning wordt afgegeven voor een maximale aaneengesloten periode van 5 jaar. Deze periode kan éénmaal met vijf jaar verlengd worden.

Leges worden geheven voor het in behandeling nemen van een aanvraag voor vergunning conform de legesverordening.

Artikel 3. Voorwaarden

Conform de APV Venlo wordt de aanvraag voor het plaatsen van een gedenkteken schriftelijk ingediend bij het college van burgemeester en wethouders. Het college van burgemeester en wethouders kan de aanvrager verzoeken om nadere informatie te verstrekken.

Bij de beoordeling van de aanvraag zal het college van burgemeester en wethouders toetsen of:

  • 1.

    het te gedenken feit of de te gedenken persoon een directe relatie heeft met de historie of het grondgebied van de gemeente Venlo;

  • 2.

    de plaatsing van het gedenkteken niet in strijd is met

    • a.

      de openbare orde;

    • b.

      het streven naar het voorkomen of het beperken van overlast;

    • c.

      de verkeersveiligheid of veiligheid van personen of goederen, met in ieder geval;

      • i.

        Het gedenkteken moet veilig te benaderen zijn door nabestaanden en belangstellenden.

      • ii.

        Plaatsing op een viaduct, in een middenberm of op een vluchtheuvel wordt niet toegestaan, net als plaatsing aan bomen, verkeerstekens en lichtmasten of kasten van nutsbedrijven.

    • d.

      de zedelijkheid of gezondheid;

    • e.

      de te stellen eisen op grond van de welstand;

      i.Het gedenkteken dient door vormgeving en toepassing van materialen bestand te zijn tegen weersinvloeden (regen, wind, vorst, zon) en vandalisme.

  • 3.

    de kosten van het oprichten en langdurig onderhoud van, en de zorg voor, het gedenkteken verzekerd zijn door de aanvrager of zijn rechtsopvolger.

Artikel 4. Kosten van plaatsen en onderhoud

Het plaatsen van een gedenkteken gebeurt op verzoek van een nabestaande. De kosten voor het maken, het plaatsen en het onderhoud van het gedenkteken komen voor rekening van de aanvrager. Indien blijkt dat een gedenkteken niet wordt onderhouden, wordt door de gemeente contact opgenomen met de nabestaanden om het onderhoud of eventuele verwijdering op zijn kosten te bespreken.

Artikel 5. (Tijdelijk) Verwijderen gedenkteken

Het gedenkteken dient binnen twee maanden na het verstrijken van de vergunningperiode door de aanvrager op zijn kosten te worden verwijderd.

Het kan voorkomen dat de gemeente, in verband met onvoorziene ontwikkelingen in de openbare ruimte (bijvoorbeeld reconstructies, kabel- en leidingwerkzaamheden) de vergunning (tijdelijk) wenst in te trekken. De vergunninghouder wordt dan schriftelijk verzocht het gedenkteken op zijn kosten (tijdelijk) te (laten) verwijderen.

Artikel 6. Aansprakelijkheid

De gemeente aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de door haar afgegeven vergunning en het daarmee gepaard gaande gebruik van gemeente eigendom. De gemeente aanvaardt geen aansprakelijkheid voor beschadiging en/of vernieling van het gedenkteken.

Venlo, 17 oktober 2017

Burgemeester en wethouders van Venlo

de secretaris de burgemeester

René van Loon Antoin Scholten