Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hof van Twente

Sociaal-economische visie en actieprogramma Hof van Twente

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHof van Twente
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSociaal-economische visie en actieprogramma Hof van Twente
CiteertitelSociaal-economische visie en actieprogramma Hof van Twente
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpSociaal-economische thema's uiteengezet in de stand van zaken, uitvoeringsprogramma's en ambities voor de toekomst van de gemeente Hof van Twente

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

n.v.t.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

n.v.t.

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

n.v.t.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-09-2017Onbekend

15-09-2015

Hofweekblad d.d. 18 november 2015

539523

Tekst van de regeling

Intitulé

Sociaal-economische visie en actieprogramma Hof van Twente

 

 

Sociaal-economische visie en actieprogramma Hof van Twente

“Daadkrachtige kernen verbonden door ambitie”

Hof van Twente, juli 2015 (versie 2)

 

 

Voorwoord

 

Gemeente Hof van Twente gaat voor een economisch sterk Hof van Twente en regio Twente. Wij willen een gezond economisch klimaat stimuleren, inclusief leefbaarheid, werkgelegenheid en een hoog voorzieningenniveau. Dat doen we onder andere door de lokale behoefte per kern zo goed mogelijk te faciliteren met concrete acties waar écht behoefte aan is. Door deze sociaal-economische visie en het actieplan uit te voeren krijgt Hof van Twente een duidelijk economisch profiel. Een profiel dat ook regionaal en landelijk zal worden herkend.

 

Deze sociaal-economische visie en het bijbehorende actieplan zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ondernemers uit onze gemeente. Dat past bij ons collegeprogramma, waarin de nadruk ligt op samenwerking. Maar het betekent ook dat dit plan is opgesteld voor en door ondernemend Hof van Twente. De economische werkgroep heeft met veel energie input geleverd voor het proces en voor de inhoud van de visie en het actieplan. Het resultaat is een flexibel en integraal programma dat inspeelt op de lokale behoeften in de huidige economische tijd en de nabije toekomst. Een praktisch document, waarbij meetbare doelen voorop staan, waarvoor draagvlak is bij ondernemers en waarbij de nadruk ligt op ‘doen’.

 

Ik wil alle betrokkenen hierbij bedanken dat zij met zo veel inzet en enthousiasme hebben meegewerkt aan deze sociaal-economische visie en het actieplan. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit plan met evenveel energie wordt uitgevoerd!

  

Drs. W.J.H. Meulenkamp Wethouder

  

Inhoudsopgave

  

Inhoud

VOORWOORD 4

 

1 INLEIDING 6

 

1.1 AANLEIDING 6

1.2 MISSIE 6

1.3 AANPAK 6

1.4 BORGING INTEGRALITEIT 7

1.5 LEESWIJZER 8

 

2 ECONOMISCH BEELD 9

 

2.1 INLEIDING 9

2.2 ECONOMISCHE SECTOREN 9

2.3 ECONOMISCH PROFIEL PER KERN 10

2.4 KANSEN 15

2.5 BEDREIGINGEN 16

 

3 DE VISIE, HIER GAAN WIJ VOOR! 17

 

3.1 EEN STERKE DETAILHANDELSSTRUCTUUR 17

3.2 VERRUIMING VAN DE MOGELIJKHEDEN VAN DE VRIJETIJDSECONOMIE 19

3.3 ONDERNEMEND BUITENGEBIED 20

3.4 HOOGWAARDIGE BEDRIJVENTERREINEN 21

3.5 EEN DUURZAAM KARAKTER 22

3.6 VERBETERING VAN ARBEIDSPARTICIPATIE 23

3.7 PROCESAFSPRAKEN EN ROLVERDELING 24

 

4 ACTIEPROGRAMMA, DIT GAAN WIJ DOEN! 26

 

4.1 HET ACTIEPROGRAMMA 26

4.2 ACTIEPROGRAMMA 1: EEN STERKE DETAILHANDELSSTRUCTUUR 26

4.3 ACTIEPROGRAMMA 2: VERRUIMING VAN DE MOGELIJKHEDEN VAN DE VRIJETIJDSECONOMIE 27

4.4 ACTIEPROGRAMMA 3: EEN DUURZAAM KARAKTER 28

4.5 ACTIEPROGRAMMA 4: VERBETEREN VAN ARBEIDSPARTICIPATIE 29

4.6 FINANCIEEL KADER 30

     

1 Inleiding

 

1.1 Aanleiding

De voorliggende rapportage “Daadkrachtige kernen verbonden door ambitie” is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen gemeente Hof van Twente en het lokale bedrijfsleven. Een sociaal-economische visie en actieprogramma die een beeld geeft over de economische profilering, waar inzet op gepleegd moet worden en hoe deze inzet uitgevoerd wordt. De ondernemers weten zelf heel goed waar de kansen liggen en welke concrete activiteiten kunnen bijdragen aan verdere versterking van het economisch klimaat. In deze visie zijn al die ideeën samengebracht en verwoord tot een visie voor een langere termijn die, gecombineerd met het actieprogramma, uitvoering geeft aan de wens om te komen tot een sterk economisch profiel.

In het actieprogramma staan de concrete plannen waar écht behoefte aan is. Door samenwerking tussen ondernemers, maatschappelijke organisaties en gemeente hebben deze projecten kans van slagen en zorgen zij voor een bijdrage aan het economisch klimaat en goede werkgelegenheid waar een ieder van profiteert. De sociaal-economische visie vormt daarmee een belangrijke basis voor toekomstige inzet voor en door inwoners, bedrijven en bezoekers van Hof van Twente.

 

1.2 Missie

 

In deze sociaal-economische visie is het doel aangegeven waar inzet, tijd en geld op gepleegd wordt. Deze inzet is nader geconcretiseerd in het hoofdstuk ‘visie’. Door het huidige economisch profiel te schetsen, zowel gemeentebreed als per kern, zijn doelen gesteld die de economie en de werkgelegenheid versterken. Daarbij is het belangrijk dat Hof van Twente zich kan onderscheiden van andere gebieden. De missie voor Hof van Twente is daarom als volgt geformuleerd:

 

Hof van Twente is een gemeente met een gevarieerde sociaal-economische structuur waar volop ruimte is voor bedrijven en ondernemers om zich te vestigen. De gemeente zet in op nieuwe initiatieven en vooruitstrevende ideeën op het gebied van duurzaamheid, arbeidsparticipatie en vrijetijdseconomie en biedt ondernemers een klantgerichte en op behoefte gefocuste dienstverlening.

 

1.3 Aanpak

 

Ondernemersverenigingen, inwoners, stakeholders, deskundigen en de gemeente Hof van Twente hebben met enthousiasme de opdracht aangenomen om te komen tot een sociaal-economische visie voor de gemeente. In een intensief proces waarbij samenwerking en inspraak voorop hebben gestaan heeft dit geresulteerd in een brede visie met algemene doelstellingen op speerpunten vertaald naar concrete acties die inspelen op de lokale behoefte.

 

Als eerste stap in het proces is het huidige sociaal-economisch profiel geschetst waarbij een vergelijking is gemaakt naar vergelijkbare dorpen en steden in de regio (bijlagen 1 tot en met 5). Vervolgens zijn verschillende ondernemers uit de verschillende bedrijfssectoren in Hof van Twente geïnterviewd over de lokale economische ontwikkelingen (bijlage 10). Met het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad hebben informatiebijeenkomsten plaatsgevonden om inzicht in de wenselijke ontwikkelingsrichting te krijgen. Er is daarbij gebruik gemaakt van de inzet van een expert deskundige op het gebied van economische ontwikkeling en centrummanagement: professor dr. C. Molenaar (bijlage 8). Zowel in de inhoudelijke discussies als in het verkrijgen van draagvlak voor gewenste of noodzakelijke ontwikkelingen is hij betrokken.

 

Aan de hand van het sociaal-economisch profiel, de verzamelde informatie en de daaraan gekoppelde SWOT analyse, is een overzicht gemaakt van doelen en acties die hebben geleid tot de sociaal-economische visie en het actieprogramma.

Vaststellingsprocedure

De sociaal-economische visie met bijbehorend actieprogramma wordt aan het college van burgemeester en wethouders en aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden waarna het ‘gewicht’ van visie naar actie verplaatst zal worden. Het actieprogramma wordt in het format van een dashboard gegoten, waarmee de voortgang van de te behalen ambities en doelen kan worden gevolgd en bijgestuurd kan worden. Vervolgens zal er paar jaar een concreet uitvoeringsprogramma opgesteld worden, waarin de concrete acties voor dat jaar met bijhorende begroting zijn opgenomen. Zowel de economische werkgroep als de gemeenteraad wordt betrokken bij het opstellen van het uitvoeringsprogramma, het college stelt het programma vast.

Na de vaststelling van de visie kan concreet begonnen worden met het maken en uitvoeren van de uitvoeringsprogramma’s voor 2015 en 2016. Door de wijze waarop het programma is opgesteld blijft de mogelijkheid bestaan om bij te sturen. Daarmee is er sprake van een grote mate van flexibiliteit zodat ingespeeld kan worden op actuele ontwikkelingen.

 

1.4 Borging integraliteit

 

1.4.1 Lokale borging

Om de integraliteit van de visie lokaal te borgen zijn de beleidskaders getoetst die van toepassing zijn. Zo is het onderwerp Buitengebied vanuit de beleidskaders “Groene Metropool” en het “Uitvoeringsprogramma bestemmingsplan buitengebied” behandeld. Binnen de detailhandelsnota is het beleid rondom detailhandel beschreven. Voor duurzaamheid is onlangs de routekaart vastgesteld, en zijn de leidende principes hieruit verweven in ontwikkelingsprogramma’s zoals collegeprogramma. Arbeidsparticipatie vloeit voort uit de Participatiewet, waarbij de gemeente een grotere verantwoordelijkheid krijgt om ervoor te zorgen dat meer mensen, met en zonder beperking, werk vinden bij een gewone werkgever. Daarnaast is de gemeente Hof van Twente bezig met het vormgeven van een nieuwe nota ‘Vrijetijdseconomie’ en een ‘Omgevingsvisie Hof van Twente’ op grond van de omgevingswet. De omgevingswet vereenvoudigt en bundelt vele tientallen wetten en honderden regelingen voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Hiermee beoogt het kabinet dat men sneller kan starten met een project. De omgevingswet zal waarschijnlijk per 2018 in werking worden gesteld. Wij willen hierop vooruit lopen en de eerste contouren van de omgevingsvisie begin 2016 aan de gemeenteraad ter vaststelling aanbieden.

 

1.4.2 Regionale en provinciale borging

Om de integraliteit van de visie regionaal en provinciaal te borgen zijn per thema ook de raakvlakken op regionaal- en provinciaal niveau gewogen. Op deze wijze wordt de sociaal-economische visie en het actieplan in de lokale, regionale en provinciale context geplaatst, waardoor een krachtenbundeling kan plaatsvinden ten behoeve van onze lokale thema’s.

 

1.5 Leeswijzer

 

De sociaal-economische visie bestaat uit een aantal hoofdstukken. In hoofdstuk 2 wordt de beschrijving van het huidige sociaal-economisch profiel van Hof van Twente beschreven. Deze komt voort uit de inventarisatie van de verschillende sectoren, de sterke en zwakke punten, de kansen en de bedreigingen. Hieruit is vervolgens het onderscheidend karakter per kern beschreven.

In hoofdstuk 3 wordt de visie beschreven. De vraag die daarbij centraal gestaan heeft is: ‘hoe zorgen we voor een versterking van het sociaal-economisch klimaat en de werkgelegenheid in Hof van Twente’. Deze visie is opgesteld door de verschillende betrokken partijen in het proces en zal op dezelfde wijze aankomende jaren voortgezet worden. Een visie verandert namelijk met de behaalde doelen en resultaten en/of door lokale, nationale of mondiale ontwikkelingen. Regelmatig zal men opnieuw de visie moeten herijken en eventueel de doelen en resultaten hierop aanpassen. Daarmee is de visie een iteratief proces waar gedurende jaren aan gewerkt wordt om zo een bijdrage te blijven leveren aan het beoogde doel: een economisch sterke gemeente Hof van Twente met een gezond economisch klimaat, inclusief leefbaarheid, werkgelegenheid en een hoog voorzieningenniveau.

De uitvoering van het doel in de visie vindt plaats door acties samengevoegd in het actieprogramma. Deze acties worden uitgevoerd op de korte, middellange en lange termijn.  

 

2 Economisch beeld

 

2.1 Inleiding

 

In Hof van Twente zijn zes kernen: Bentelo, Delden, Diepenheim, Goor, Hengevelde en Markelo en de dertien buurtschappen te onderscheiden met ieder een eigen karakter en identiteit. Wat hen bindt is dat ze allen gelegen zijn in de gemeente Hof van Twente en eenzelfde cultuur hebben van betrokkenheid bij elkaar en de wens om in de gemeente Hof van Twente prettig te kunnen leven, werken en verblijven.

Onder het motto: “Als we het doen, dan doen we het goed” is er een gezamenlijke sociaal-economische visie opgesteld waarin het vooral gaat om concrete acties waar écht behoefte aan is en waarin samenwerking voorop staat. Op deze manier kan een goede economische basis gelegd worden voor iedere kern, waarin de beschikbare mogelijkheden zo goed mogelijk benut worden en de economie en de werkgelegenheid een impuls krijgen.

 

2.2 Economische sectoren

 

Voor het sociaal-economisch profiel van Hof van Twente zijn verschillende pijlers nader beoordeeld op hun ontwikkeling, zie bijlagen 1 t/m 5. Onderstaand wordt een korte schets hieruit gegeven.

De gemeente Hof van Twente kent relatief de grootste hoeveelheid bedrijven in de regio Twente en Oostelijke Achterhoek en is erg ondernemend en bedrijvig van karakter. Het aanbod aan bedrijvigheid is gevarieerd met een aantal sterke sectoren, zoals: detailhandel, de landbouw, de bouwnijverheid en de zakelijke dienstverlening. In deze sectoren zijn dan ook de gevolgen van de economische crisis (2009) en of autonome ontwikkelingen (schaalvergroting, bevolkingskrimp) het meest zichtbaar.

De bedrijvigheid van de gemeente Hof van Twente is veelal MKB gericht, met veel werkgelegenheid in kleine bedrijven, waaronder veel zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers). In het bijzonder de bouwsector en de zakelijke dienstverlening kent een hoog aantal zzp-ers. In de kernen en in het buitengebied zijn een aantal lokale bedrijven uitgegroeid tot toonaangevende (inter)nationale bedrijven. Deze bedrijven zijn daarmee belangrijke werkgevers in de gemeente. In Hof van Twente zien we dat enkele bedrijfsomgevingen kampen met leegstand en dienen sommige, verouderde, bedrijfsterreinen te worden herontwikkeld met een hoger en moderner voorzieningenniveau.

Ten opzichte van de regio Twente en omliggende gemeenten is er sprake van een relatief laag aantal werklozen. Ook is het aandeel beroepsbevolking en het besteedbaar inkomen van de inwoners van gemeente Hof van Twente is hoger dan de omliggende gemeenten en de regio Twente als geheel. Deze getallen vallen op dit moment gunstig uit doordat merendeel van de inwoners Hof van Twente 45 tot 65 jaar zijn. Door de autonome ontwikkelingen, zoals vergrijzing en bevolkingskrimp, staan deze cijfers onder druk.

De gemeente Hof van Twente heeft duidelijke ambities in het energieneutraal zijn in 2035. Deze energieneutraliteit kan een duidelijk profiel opleveren voor Hof van Twente.

 

2.3 Economisch profiel per kern

 

De sterke saamhorigheid en de aanwezige ondernemersgeest in de gemeente Hof van Twente bieden volop kansen voor de toekomst. Dit moeten en willen we behouden door een duidelijk economisch profiel neer te zetten dat herkend wordt lokaal, regionaal en daarbuiten. Voor de kernen afzonderlijk is onderstaand profiel weergegeven. Hierin is een korte samenvatting van de huidige status opgenomen, de specifieke of unieke kenmerken die de kern bezit en de punten die concrete actie vragen om het economisch klimaat en/of de werkgelegenheid te stimuleren of te verbeteren voor nu en de nabije toekomst.

 

2.3.1  Goor: De bedrijvige hoofdkern

Goor is de bedrijvige hoofdkern welke goed bereikbaar is per auto, schip en openbaar vervoer.

 

In Goor zitten veel bedrijven en voorzieningen waar we met elkaar trots op zijn. Het zijn onze parels! Er zijn landelijk bekende bedrijven te vinden, waaronder hightech innovatieve bedrijven. Samen met de voorzieningen zoals de Reggehof en spraakmakende evenementen, zoals het BigBand festival, zijn dit unieke ambassadeurs voor de kern Goor.

 

De focus van de bedrijvigheid in Goor ligt bij de (maak)industrie en de ontwikkelingspotentie in de innovatie op dit gebied. Er is ruimte voor uitbreiding van diversiteit in bedrijvigheid. In Goor zijn vier bedrijventerreinen gelegen; Zenkeldamshoek, Eternit, Spechthorst en De Whee. Op bedrijvenpark Zenkeldamshoek is ruimte beschikbaar voor grootschalige bedrijvigheid en voor bedrijvigheid in hoge milieu categorieën. Mogelijkheden voor de vestiging van bedrijven op het gebied van duurzaamheid en energie hebben nadere aandacht. Op het terrein van Eternit, dat is gevestigd aan het kanaal, is ruimte voor watergebonden bedrijvigheid. De terreinen Spechthorst en De Whee zijn reguliere bedrijventerreinen met mogelijkheden voor vernieuwing en herstructurering op pand en terreinniveau.

 

Naast de bedrijvigheid op geclusterde terreinen en verspreid gelegen bedrijvigheid is in het centrum van Goor een gevarieerd aanbod aanwezig van ondernemingen. Het gaat dan om vooral detailhandel in de dagelijkse en de niet-dagelijkse sector. Aangezien Goor de grootste kern is in de gemeente kent de kern een aantrekkende werking op bezoekers uit de gehele gemeente. Binnen Goor centrum is echter ook sprake van leegstand.

 

Goor heeft de beschikking over verschillende voorzieningen, zoals De Reggehof, een bibliotheek, evenementen en verschillende sportvoorzieningen. Hiermee worden naast lokale, ook bovenlokale bezoekers aangetrokken.

 

2.3.2  Delden: De historische kern

Het historisch karakter is kenmerkend voor het centrum en de omgeving van Delden. Voor het centrumgebied vormt het historisch karakter een aantrekkelijke meerwaarde voor bezoekers. De bestaande detailhandel van Delden bestaat uit veelal bijzondere winkels met een fraaie uitstraling. Er komen relatief weinig grote ketens voor. Mede daarom heeft het een lokale, maar ook bovenlokale functie en heeft het de toerist veel te bieden. Door een koppeling met evenementen en de terugkerende streekmarkt is het aanbod in de kern veelzijdig. Het centrum kent relatief weinig leegstand.

 

Delden heeft een uniek karakter door het bijzondere historische erfgoed: kasteel Twickel en de historische binnenstad. De aanwezige vrijetijdseconomie voorziet daarbij in de behoefte van de toerist.

    

Delden heeft een vrijetijdseconomie met veel mogelijkheden. Landgoed Twickel ligt dichtbij Delden en heeft voor toeristen veel te bieden. Daarbij heeft Delden een uitgebreid aanbod aan hotels en andere overnachtingsmogelijkheden en een divers dagrecreatief-horecabestand. De meest populaire vrijetijdsactiviteiten (wandelen, winkelen, fietsen, uit eten en sporten) kunnen in Delden uitgevoerd worden.

 

De bedrijvigheid in Delden centreert zich voornamelijk op bedrijventerrein Schneidersbos. Dit terrein, aan de rand van Delden gelegen, is goed bereikbaar en tevens voorzien van kadefaciliteiten door de ligging aan het Twentekanaal. Het bedrijventerrein wordt op korte termijn voorzien van een glasvezelnetwerk. Buiten het bedrijventerrein zijn twee grotere bedrijven op stand-alone locaties gevestigd, Elementis Specialties en Deltex. Verspreid in de kern komen kleinschalige bedrijven in de zakelijke dienstverlening voor.

 

2.3.3  Markelo: Een complete kern met een hoog voorzieningen niveau

Markelo is een complete kern waar het prettig wonen, werken en leven is. Het voorzieningenniveau binnen de kern is hoog wat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van de kern als woonplaats. Markelo heeft een fraai buitengebied met de “bergen” en het natuurgebied De Borkeld. Toeristisch gezien zijn er veel verschillende voorzieningen aanwezig: campings en andere overnachtingsmogelijkheden, diverse horecagelegenheden en verschillende andere voorzieningen. Zo is er een net verbouwd, binnen- en buitenbad “De Vijf Heuvels” dat verdubbeld is in omvang en een bijzondere ligweide heeft. De vrijetijdseconomie biedt veel kansen voor Markelo om zich verder te profileren.

 

In het centrum van Markelo zijn vooral winkels te vinden voor de dagelijkse boodschappen, aangevuld met een beperkt aanbod van andere winkels. Het doorgaand verkeer over de Grotestraat heeft een impact op de beleving in het centrum. Kansen voor verfraaiing van het centrumgebied worden door lokale initiatieven opgepakt, zoals bij het plan ‘Mooi Markelo’.

 

Markelo is een veelzijdig kern met tal van voorzieningen voor het toeristisch recreatief medegebruik. Door de inzet op kwaliteit zijn unieke voorzieningen zoals een volwaardig zwembad en gezondheidscentrum gerealiseerd.

    

Ruim een derde van het bedrijvenbestand in en rondom Markelo is werkzaam in de landbouwsector. Actuele ontwikkelingen op het gebied van schaalvergroting en verbreding van de activiteiten spelen daar een rol.

 

In Markelo is er sprake van gecombineerde bedrijvigheid op verschillende plekken. Het bedrijventerrein Haven Markelo is het meest omvangrijk. Dit terrein is in 2012 gerevitaliseerd waarbij onder andere de openbare ruimte is opgeknapt en de kade aan het Twentekanaal is aangepast om zo grotere schepen af te kunnen laten meren. Een ander voorbeeld van een terrein waar verschillende soorten bedrijvigheid aanwezig is, is het terrein aan de Noordachtereschweg. Op dit terrein is bedrijvigheid gecombineerd met wonen.

 

2.3.4  Hengevelde: Een ondernemende en actieve kern

Hengevelde is een ondernemende, actieve kern. Kenmerkend is de betrokkenheid van de inwoners bij de bedrijven en de betrokkenheid van de bedrijven bij het verenigingsleven. Deze wisselwerking draagt positief bij aan de leefbaarheid.

 

Doelstelling rondom de detailhandel in Hengevelde is het handhaven van de dagelijkse voorzieningen. De detailhandel in Hengevelde is sterk op de eigen inwoners gericht en wordt met de service en lokale betrokkenheid erg gewaardeerd door de inwoners. Een kans kan gevonden worden door de aansluiting te zoeken bij bestaande winkels in de andere kernen van de gemeente Hof van Twente.

 

Het grote deel van de bedrijvigheid speelt zich af op bedrijventerrein Het Wegdam. Opvallend is de vestiging van een aantal omvangrijke bedrijven. Deze bedrijven hebben in de afgelopen decennia veelal een uitbreiding of vernieuwing doorgemaakt. Er zijn relatief veel grote familiebedrijven gevestigd en de ondernemers zijn lokaal geworteld in de samenleving. Dit uit zich in een actieve houding en grote betrokkenheid bij maatschappelijke vraagstukken. Door de betrokkenheid van ondernemers en stakeholders bij lokale initiatieven neemt de slagingskans van een initiatief toe. Tot slot is er een fors aantal kleine zelfstandigen in de bouwsector aanwezig in Hengevelde.

 

Hengevelde is een relatief jonge kern waar sprake is van een hoog aandeel beroepsbevolking en een groot aantal bedrijven. Er zijn relatiefveel jonge ondernemers met innovatieve ideeën en producten. Het is belangrijk ruimte te geven om te ondernemen, te groeien en te innoveren. Ook in Hengevelde zijn diverse landelijk bekende bedrijven gevestigd.

   

Net als in Markelo is ook hier een aanzienlijk deel van het bedrijvenbestand in en rondom Hengevelde werkzaam in de landbouwsector. Actuele ontwikkelingen op het gebied van schaalvergroting en verbreding van de activiteiten spelen daarom ook hier een rol.

 

2.3.5  Bentelo: Compacte kern in uitgestrekt buitengebied

Bentelo is een compacte kern midden in een uitgestrekt buitengebied. Daarbij is er sprake van een relatief jonge beroepsbevolking. De identiteit zit vooral in de mensen: de gemoedelijke sfeer zorgt voor een sterke saamhorigheid. Het is in die zin een echt dorp. Passend bij de omvang van de kern is er ruimte voor wonen en werken. In de recent opgestelde structuurvisie Bentelo is inzet gewenst op mogelijkheden om de voorzieningen te behouden.

 

De vrijetijdseconomie in Bentelo heeft vooral baat bij het uitgestrekte buitengebied. Bovendien zijn er een aantal aantrekkelijke voorzieningen in de omgeving gelegen, zoals de Wijngaard Hof van Twente, een aantal restaurants, kleinschalige verblijfslocaties en een kinderspeelboerderij. Sport- en gemeenschapscentrum de Pol dat in 2011 volledig is gerenoveerd is een verbindende factor voor het verenigingsleven, de sportclubs en het onderwijs.

 

Het buitengebied van Hengevelde en Bentelo kenmerkt zich door een combinatie van agrarische bedrijvigheid en nieuwe ontwikkelingen en bedrijvigheid. Het is van belang om deze nieuwe ontwikkelingen voldoende ruimte te geven, zodat leegstand in het buitengebied zoveel mogelijk wordt voorkomen en aan ondernemers kans wordt geboden zich te ontwikkelen. Uiteraard dient deze bedrijvigheid wel te passen bij de aard en de schaal van dit buitengebied.

 

Bentelo heeft een aantal mooie en bijzondere bedrijven en voorzieningen zoals: Wijngaard Hof van Twente en sport- en gemeenschapscentrum De Pol.

                

2.3.6  Diepenheim: De Kunststad

Kunst biedt kansen in Diepenheim. Zo trekt Cultuurcentrum Herberg De Pol en alle daaraan verbonden activiteiten, andere artistieke ondernemers aan. Dit duidelijke profiel heeft bewezen economisch een impuls te geven aan de kern door de toestroom van bezoekers en toeristen. Aanvullingen in bedrijvigheid passend bij het profiel en schaal van de kern zijn wenselijk. Hierbij valt te denken aan winkels, horeca- en verblijfsfaciliteiten.

 

Door de organisatie van landelijk bekende evenementen op het gebied van kunst en theater heeft de stad een naam opgebouwd. Dit profiel wordt ondersteund en waar mogelijk gefaciliteerd. Bovendien heeft Diepenheim een sterke vrijetijdseconomie door de kunst, het veelzijdige buitengebied, de landgoederen en kastelen, de restaurants en andere horecavoorzieningen. Het buitengebied van Diepenheim bestaat uit een combinatie van agrarische bedrijven en nieuwe invullingen.

 

Diepenheim heeft een sterk profiel gericht op kunst en cultuur. Dit staat verbrede ontwikkeling niet in de weg, maar stimuleert juist nieuwe initiatieven. Bijzondere voorzieningen zijn Centrum HerbergDe Pol, het Drawing Centre,de Tuinen van Diepenheim en de kunst- en theaterwerkplaats   

  

Overige bedrijvigheid is gelegen aan het bedrijventerrein Ruimersdijk. De bedrijvigheid bestaat voor het merendeel uit lokale bedrijven. Detailhandel komt overwegend aan de Grotestraat voor en richt zich hoofdzakelijk op de non-foodsector. In Diepenheim enkele winkels gericht op dagelijkse voorzieningen aanwezig waarvan een enkele een regionale aantrekkingskracht kent.

 

2.4 Kansen

 

Naast de algemene beschrijving van het huidig beeld binnen het gebied ten aanzien van de bedrijvigheid liggen er ook kansen om te komen tot een versterking van het economisch klimaat en de werkgelegenheid.

 

2.4.1  Verbeteren imago en uitdragen kwaliteit

Hof van Twente is uniek en heeft volop mogelijkheden voor sociaal-economische versterking. Alleen gebeurt dit nog onvoldoende. Als mogelijke reden hiervoor is dat ‘we het gewoon vinden’. Alle unieke kwaliteiten die aanwezig zijn worden beschouwd als ‘normaal’. Dit terwijl voor een bezoeker het om bijzonderheden gaat. Zowel voor een toerist als voor een ondernemer op zoek naar bedrijfsruimte geldt dat de profilering van het gebied en het imago beter uitgedragen kunnen worden om zo meer bekendheid te krijgen. Het opstellen van een plan om te komen tot betere reclame is daarbij noodzaak.

 

2.4.2  Stimulering vrijetijdseconomie

Vrijetijdseconomie is een groeiende sector met mogelijkheden van een financiële impuls. Het is daarom wenselijk om inzet te plegen om te komen tot een uitbouw van het aantal verblijf recreatieve voorzieningen in combinatie met dagrecreatieve voorzieningen. Ook de mogelijkheden om de samenwerking tussen bedrijven te verbeteren is wenselijk. Door de juiste koppelingen te leggen dan de vrijetijdseconomie versterkt worden wat positief bijdraagt aan bijvoorbeeld het imago.

 

2.4.3  Zorgondernemingen

Hof van Twente kent een vergrijzende bevolking die kan leiden tot een toenemend vraag naar werk in de zorg. Daarnaast is er een groep behoorlijk draagkrachtige ouderen met tijd en geld die bereid zijn te investeren in hun welzijn en omgeving. Deze groep wenst een aantrekkelijke omgeving waarbij innovatie en vernieuwingen op het gebied van domotica kansen bieden voor dergelijke ondernemingen. Ook in het buitengebied spelen er ontwikkelingen gericht op een ouder wordende bevolking. Nieuwbouw, transformatie en ook dagbestedingsruimten worden in buitengebieden ontwikkeld.

2.4.4  Samenwerking

Samenwerking wordt gezien als een belangrijk middel om te komen tot versterking van het gebied. Initiatieven kunnen betere begeleid worden wanneer er bekendheid is van de kwaliteiten, ontwikkelingsmogelijkheden in gebieden en financieringsstromen. De gemeente kan daarbij een faciliterende rol aannemen om processen beter te laten verlopen. Samenwerking tussen het actieve bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en gemeente kan leiden tot snellere totstandkoming van initiatieven en de realisatie van plannen.

 

2.4.5  Benutting gebiedskwaliteiten

Er zijn locaties met een uniek karakter. Door juiste inzet op aanpassing van het karakter kan het economische klimaat verder versterkt worden. Gedacht kan worden aan het realiseren van een aantrekkelijke looproute door een centrumgebied waarbij gevelaanpassingen en uniforme straatverlichting begeleidend functioneren. Het is daarbij wenselijk om de historische kwaliteiten te gebruiken, maar deze mogen niet beperkend werken op de ontwikkelingswensen.

 

2.4.6  Duurzaamheid

Ook het stimuleren van duurzaamheid is een belangrijke pijler binnen onze gemeente en zodanig ook benoemd als speerpunt in het collegeprogramma. Het realiseren van de doelstelling Energieneutraal in 2035 kan bedrijven aantrekken om zich in de Hof te vestigen. Het uitdragen van deze doelstelling draagt bij aan het gewenste positieve imago.

 

2.5 Bedreigingen

Naast de kansen die genoemd zijn, zijn er ook een aantal bedreigingen.

 

2.5.1  Leegstand

In de centrumgebieden en in mindere mate op bedrijfsterreinen is er sprake van leegstand. Deze leegstand geeft een negatief beeld aangezien het kan leiden tot slecht onderhoud en verwaarlozing. Voor een bezoeker werkt leegstand in centrumgebieden negatief door bij de beleving van de kern. Bij forse leegstand vindt er een terugloop in de bezoekersaantallen en besteding plaats.

 

Het is wenselijk om met maatwerk mogelijkheden te onderzoeken om leegstand te voorkomen of tijdelijk in te vullen. Ook stimuleringsregelingen kunnen onderzocht worden, zoals een korting op de kavelprijs wanneer aan voorwaarden op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid wordt voldaan.

“Stel een puienregeling in voor het visueel verbeteren van gevels in het centrum”

 

2.5.2  Bevolkingskrimp

Op termijn zal door autonome ontwikkelingen, zoals vergrijzing en bevolkingskrimp, het aantal werknemers in Hof van Twente teruglopen. Dit maakt dat ook het gemiddeld besteedbaar inkomen zal dalen. Hierdoor is het economisch profiel van de gemeente Hof van Twente bij ongewijzigd beleid kwetsbaar.

 

3 De visie, hier gaan wij voor!

 

In de visie op het gebied van sociaal-economische ontwikkeling is het lange termijn doel opgenomen. Het streefpunt waar naar toe gewerkt wordt. Met dien verstande dat een visie altijd meebeweegt met ontwikkelingskansen, een veranderende samenleving en processen die van invloed zijn op het eindplaatje. Voor Hof van Twente is in een brede setting uitgebreid gesproken over een wenselijk eindplaatje. Een perspectief hoe het economisch klimaat in 2025 er uit zou moeten zien. De visie luidt:

 

Wij zetten ons in voor een economisch klimaat met een sterke detailhandelsstructuur, vergroting van de vrijetijdseconomie, een ondernemend buitengebied, hoogwaardige bedrijventerreinen, de versterking van het duurzame karakter en verbetering van de werkgelegenheid en arbeidsparticipatie.

 

Het doel is om met de benoemde missie en deze visie te komen tot stimulering en ontplooiing van het economisch klimaat en de werkgelegenheid. Voor ondernemers biedt dit kansen, voor inwoners vooral voordelen en voor de gemeente een positief imago. Op basis van deze drie-eenheid is er een absolute meerwaarde die inzet door alle partijen rechtvaardigt. Vanuit genoemde missie en visie is het vervolgens belangrijk om de juiste acties te benoemen die er écht toe doen. Daarom zijn speerpunten voor inzet in samenspraak met de economische sectoren geformuleerd. Deze speerpunten zijn:

1. Een sterke detailhandelsstructuur

2. Verruiming van de mogelijkheden van de vrijetijdseconomie

3. Ondernemend buitengebied

4. Hoogwaardige bedrijventerreinen

5. Versterking duurzaam karakter

6. Verbetering arbeidsparticipatie

 

Daarnaast is een aantal procesafspraken belangrijk voor het slagen van het actieprogramma. Deze zijn als laatste onderdeel beschreven.

 

3.1 Een sterke detailhandelsstructuur

 

In bepaalde kernen heerst in (de randen van) de centrumgebieden leegstand. Door een terugloop van inkomsten en het aantal bezoekers zijn verschillende ondernemingen gestopt met het bedrijf. De autonome ontwikkelingen, zoals groei in de internetverkoop en vergrijzing van de bevolking, versnellen het proces. De detailhandel en het centrum hebben daarom een impuls nodig. De uitdaging is om er een aantrekkelijk en compact winkelgebied van te maken, met een goede mix van winkels en horeca. Hiervoor is het noodzakelijk een duurzaam antwoord te formuleren op ruimtelijke vraagstukken rondom leegstand en hergebruik, zodat de centrumgebieden en de aanwezige detailhandel leefbaar en dynamisch blijven.

 

“Als je niet kunt delen, kun je niet vermenigvuldigen”

 

Voor detailhandel in Hof van Twente ligt de uitdaging om per centrumgebied te bepalen welke detailhandel gestimuleerd kan worden gezien het specifieke karakter van deze kern. Daarbij kan de detailhandel een betere economische basis krijgen als deze gecombineerd wordt met andere thema’s, zoals: de vrijetijdseconomie, duurzaamheid of het buitengebied, zodat deze sectoren elkaar versterken. Het winkelaanbod moet aantrekkelijk zijn om bezoekers te trekken, te binden en te laten spenderen.

 

De bezoekers kunnen verdeeld worden in drie doelgroepen, te weten: eigen inwoners, bezoekers uit andere gemeenten en toeristen. Onderstaand wordt per genoemde doelgroep de volgende visie beoogd:

 

1- Voor de inwoners zijn de centra “leuk en compact” waarbij het winkelaanbod aansluit bij de lokale vraag. De bindingsfactor is hierbij van wezenlijk belang. De betrokkenheid bij de eigen omgeving is over het algemeen groot, maar verdere versterking van de binding door toevoeging van ‘fun-shop’ winkels is wenselijk. Bekeken kan worden of verbreding van het assortiment of onderlinge relaties de gewenste aantrekkelijkheid bewerkstelligt. Voor de inwoners zijn gemak, snelheid en betrouwbare service belangrijke begrippen. In de kernen Goor, Delden en Markelo liggen kansen om het huidig assortiment uit te breiden en zo meer te bieden dan alleen de dagelijkse boodschappen.

2- Voor de regionale bezoeker zijn, naast winkels, ook activiteiten, evenementen en cultuur belangrijk. Daarbij dient het winkelgebied, inclusief de horeca, onderscheidend te zijn en een gezamenlijke uitstraling te hebben.

3- Voor de toeristische bezoeker is de verblijfsrecreatie van groot belang. Het is daarbij wenselijk dat de toeristische bezoeker langer worden vastgehouden binnen het gebied. De toeristische bezoeker zoekt winkels met lokale of bijzondere producten. Door inzet op een combinatie in het assortiment kunnen deze en andere doelgroepen bediend worden.

 

Gezien de urgentie tot maatregelen in de detailhandel van Hof van Twente is besloten om het thema “detailhandel” al uitvoering te geven in de vorm van een plan van aanpak. Als eerste stap binnen dit plan van aanpak is de deskundigheid van professor dr. C. Molenaar gevraagd om inzicht te krijgen in de detailhandel in de meest brede zin. Zijn bevindingen zijn in een rapport uiteengezet in passende branchering en/of productverbreding. Het plan van aanpak is op basis hiervan gemeentebreed opgesteld met specifieke aandacht voor de detailhandel per kern.

 

Juist door te zoeken naar de verbinding kunnen gezamenlijke acties omgezet worden in een positieve spin off. Ook het beter benutten van de koopactiviteiten op zaterdag en koopavond zijn wenselijke ontwikkelingen passend bij het versterken van de detailhandelsstructuur in Hof van Twente.

Daarnaast kan de samenwerking tussen detailhandel en horeca verbeterd worden waardoor de consument meer keuze en mogelijkheden heeft.

 

De vertaling van de wens om te komen tot versterking van de detailhandelsstructuur naar concrete acties vraagt om maatwerk. Daarbij is het wenselijk om te beschikken over een budget waaruit passende activiteiten gefinancierd kunnen worden. In het onderdeel actieprogramma is dit nader uitgewerkt.

 

3.2 Verruiming van de mogelijkheden van de vrijetijdseconomie

De vrijetijdssector omvat alles wat wij doen als we niet aan het werk, aan het zorgen of aan het leren zijn. De vrijetijdseconomie in de regio Twente heeft potentie en neemt in het rijtje met bekende toeristische regio's een vijfde plek in. Door de veelzijdigheid aan voorzieningen en activiteiten kunnen veel mensen in Hof van Twente worden voorzien in hun vrijetijdsbesteding. De grootste pijlers van het vrijetijdsaanbod zijn: wandelen, fietsen, (kunst en cultuur) evenementen, cultureel erfgoed, uit eten (biologisch; streekproducten) en sporten.

 

Daarnaast zijn er in de gemeente Hof van Twente ruime mogelijkheden tot verblijfsrecreatie die de toeristische bezoeker langer vast kan houden. Concreet is de ambitie benoemd om in te zetten op een toename van het aantal overnachtingen (een stijging van 2% eind 2018 en voor 2030 een stijging van 5% in het aantal overnachtingen). Het is daarbij wenselijk dat ondernemers die werkzaam zijn in de vrijetijdseconomie zich professioneel organiseren en waar mogelijk samenwerken met het lokale bedrijfsleven om elkaar te versterken. Binding aan lokale ondernemersverenigingen en verbetering van de onderlinge samenwerking zijn daarbij noodzakelijk. Door als een ketenorganisatie te werken ontstaat een netwerk met mogelijkheden passend bij de vraag van de bezoeker aan Hof van Twente. Als middel kan hiervoor de oprichting van een digitaal platform ingezet worden conform het model van de gemeente Almere.

 

“Vrijetijdseconomie moet zich organiseren en verbinden met het lokale bedrijfsleven. Zoek de aansluiting bij het centrum!”

 

Acties om een ketenorganisatie tot stand te brengen zijn het ontwikkelen van een geïntegreerde activiteitenkalender, het organiseren van evenementen die passen in de lokale profilering en het realiseren van grote toeristische trekkers als sport- en cultuurevenementen en het benutten van kansen in de regionale samenwerking. In de vrijetijdsbranche zit veel potentie om zich te ontwikkelen tot een volwaardige economische poot in Hof van Twente. Groot voordeel van de versterking van de vrijetijdseconomie is dat andere sectoren zoals cultuur, erfgoed, agrofood, natuur, sport en detailhandel tevens profiteren. Dit biedt kansen voor werkgelegenheid op verschillende niveau’s. Vanuit de gemeente Hof van Twente wordt inzet gepleegd in de de vrijetijdseconomie om zo kansen te creëren voor meer banen, versterking van de economische structuur en lokale profilering.

Met betrekking tot arbeid laat de toeristische sector een groei in banen zien, vooral op het gebied van laaggeschoolde arbeid. Dit in tegenstelling tot Twente, waar in zijn algemeenheid de werkgelegenheid afneemt.

 

3.3 Ondernemend buitengebied

 

Hof van Twente wil een sterke agrarische structuur bestaande uit bedrijven die door schaalvergroting actief anticiperen op de wereldwijde marktwerking. Door deze marktwerking zullen veel agrariërs de komende jaren hun bedrijf beëindigen. Agrarische bedrijven die blijven voortbestaan kunnen groeien binnen gestelde kaders. Er wordt ruimte geboden aan innovatie en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en duurzame productiemethoden worden gestimuleerd. Verwerking van het mestoverschot speelt hierin ook een rol, omdat hier kansen liggen voor energieopwekking. Ook is er behoefte aan een efficiëntere verkavelingsstructuur in de melkveehouderij. De gemeente kan hierin faciliterend optreden.

 

Voor vrijkomende agrarische ruimte moet nagedacht worden over herschikking van functies en biedt dit nieuwe potenties. Zo ontstaat ruimte voor recreatie en toerisme, nieuwe producten op basis van biobased economy, nieuwe energie, nieuwe lijnen in de agro & food sector, streekproducten, nieuwe vormen van dienstverlening en nieuwe leef-, woon- en werkvormen. In buurtschappen en in het landelijk gebied als geheel draagt de nieuwe bedrijvigheid bij aan de leefbaarheid en het op peil houden van het voorzieningenniveau. Een buitengebied dat ontsloten is door snel internet vergroot deze kansen nog eens.

 

In het buitengebied is een sterk ontwikkelde recreatieve (infra)structuur die de basis kan vormen voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid in het buitengebied. Op vrijkomende erven en panden langs wandel-, fiets-, en ruiterroutes kunnen nieuwe recreatieve trekpleisters en kleinschalige verblijfsmogelijkheden ontstaan. Paden en routes worden waar mogelijk gescheiden van landbouwverkeer en sluiten aan op regionale netwerken. Om en nabij kernen zorgen paden en ommetjes voor een goede inpassing van de kern in het landschap.

 

Het is ook wenselijk om ruimte te bieden aan een verdere ontwikkeling van een robuust ecologisch netwerk door een combinatie van grote natuurgebieden en talrijke verbindingen via beken en kleine natuurelementen. Hierdoor heeft het een aantrekkende werking op toeristen en recreanten. Het ecologisch netwerk wordt versterkt door duurzaam beheer en afvalmaterialen her te gebruiken. Mogelijkheden om het ecologisch netwerk uit te breiden worden aangegrepen.

 

“Het buitengebied is de kraamkamer voor startende ondernemers.

Gemeente faciliteer dit door flexibele bestemmingsplannen”

 

3.4 Hoogwaardige bedrijventerreinen

De gemeente Hof van Twente heeft verschillende bedrijventerreinen die aan of in de kernen zijn gelegen. Zenkeldamshoek is daarbij aangemerkt als het bedrijventerrein voor de hele gemeente en voor de vestiging van bedrijven van buiten Hof van Twente waar grootschalige bedrijvigheid, al dan niet met een zwaardere milieucategorie, plaats kan vinden. Onderzoek kan verricht worden naar mogelijkheden om de kavelverkoop te stimuleren. Daarbij kan gedacht worden aan aangepaste kavelprijzen bij tegenprestaties op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast kan meer ingezet worden op reclame om kavelverkoop te stimuleren. Samen met de Ontwikkelingsmaatschappij Zenkeldamshoek wordt hard gewerkt aan de branding en uitstraling van het terrein.

 

Ook biedt het terrein mogelijkheden om een bijdrage te leveren aan het overkoepelende gemeentelijke doel van energieneutraliteit in 2035. Gedacht kan worden aan de clustering van (grootschalige) energieopwekking.

 

Verspreid in het gebied liggen verschillende typen bedrijventerrein. De ontsluiting van deze terreinen is over het algemeen goed waardoor er kansen liggen voor de verdere exploitatie van deze gebieden. Optimalisatie en benutting van mogelijkheden op de bestaande terreinen is mogelijk en biedt daardoor kansen voor zittende ondernemers met uitbreiding. Inzet op het aanbrengen van glasvezel en collectieve voorzieningen zoals bewaking zijn wenselijk om de gebieden toekomstbestendig te houden. Naast fysieke voorzieningen bestaat de wens om door juiste inzet op pr en naamsbekendheid verdere ontwikkeling van de bestaande bedrijven mogelijk te maken. Versterking van de profilering per bedrijventerrein kan daaraan bijdragen. In het actieprogramma zijn onder dit speerpunt meerdere projecten geformuleerd waarbij zowel ondernemers als gemeente een assertieve houding aannemen.

 

3.5 Een duurzaam karakter

De toekomst voor Hof van Twente is duurzaam. Duurzaam in de zin van energieneutraal, gebruik materialen en inzet van tijd en geld. Duurzaamheid past bij Hof van Twente. De cultuur, het karakter van de mensen en de uitstraling van de gebieden kenmerken zich nu al door duurzame inzet. Verdere versterking van dit profiel wordt nagestreefd.

 

De gemeente Hof van Twente kiest bij duurzaamheid nadrukkelijk voor het speerpunt energie en de positieve bijdrage daarvan aan het klimaat. Investeringen in duurzaamheid zorgen voor een positieve bijdrage aan het milieu en draagt bij aan nieuwe werkgelegenheid en de regionale economie. In de op 16 juni 2015 vastgestelde Routekaart naar een energie neutraal Hof van Twente in 2035 is de ambitie om energie neutraal te worden in stappen ingevuld. Energie neutraal houdt voor Hof van Twente in dat alle energie die binnen de gemeente gebruikt wordt in zelf wordt opgewekt of dat dit gebeurt via participatie. Een concreet voorbeeld van het laatste is de energie uit afval van Hof van Twente, dat door Twence wordt opgewekt. In 2014 was dit 13 % van de totale behoefte aan elektriciteit van de gemeente. De waarde van de energie is 60 miljoen euro per jaar. Direct gekoppeld aan de doelstelling energie neutraal is dan ook de doelstelling om een deel van deze besparing als werkgelegenheid en economische activiteit binnen onze gemeente te houden.

 

De gemeente werkt momenteel samen met ECHT (Energie Coöperatie Hof van Twente) en de Stichting Ondernemersplatform Hof van Twente aan de oprichting van een lokaal energiebedrijf. De 3 partijen zullen in het najaar van 2015 een coöperatie en BV oprichten met de naam “Zuiver Hof van Twente”.

 

De gemeente heeft een voorbeeldfunctie voor zowel de investeringen als de inzet van lokale inwoners om deze te realiseren. De prioriteit ligt daarbij op werkgelegenheid. Bij de plaatsing van zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis en de Reggehof is gebruik gemaakt van lokale installateurs. Voordeel van een dergelijke investering is dat deze zich in de komende 7-8 jaar terugverdient en dat dat geld kan weer gebruikt kan worden voor nieuwe investeringen.

 

Duurzaamheid kan ook de verbindende link kan zijn voor een modern (agrarisch) bedrijf en haar omgeving. Het bedrijf wekt energie op en zorgt zo voor kostenreductie en voor een positief imago voor haar omgeving. Initiatieven met betrekking tot het verduurzamen van huurwoningen, plaatsen van zonnepanelen op daken van stallen en bedrijven worden gestimuleerd. Vanuit de gemeente kan extra toetsing plaatsvinden op bouwplannen om inzicht te krijgen in hoeverre een bijdrage wordt geleverd aan het duurzame karakter en/of het energieneutraal worden van de gemeente in 2035. Positieve voorbeelden kunnen vervolgens beloond worden. Nadere uitwerking van de eerste ideeën is wenselijk.

 

Daarnaast wordt vanuit het MKB benoemd dat objectieve begeleiding op het punt van duurzame inzet gemist wordt, ondanks dat bedrijven te maken hebben met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Zuiver Hof van Twente zou die rol op zich kunnen nemen, in samenwerking met de ondernemersverenigingen en ondernemers binnen Hof van Twente die hierin deskundig zijn.

 

3.6 Verbetering van arbeidsparticipatie

Meedoen is voor iedereen belangrijk, bij voorkeur door arbeidsparticipatie. Werk voorziet niet alleen in een inkomen, werk is zoveel meer. Werk geeft structuur aan de dag, het is zingeving en draagt bij aan de eigenwaarde van mensen. Werk biedt persoonlijke ontwikkeling en ontplooiingsmogelijkheden, werk biedt een sociaal netwerk en de bijbehorende sociale controle. Werk kan daardoor gezien worden als een voorliggende voorziening voor zorg. Immers mensen die zich goed voelen en die een goed sociaal netwerk hebben, hebben minder snel zorg nodig.

 

Betaald werk voor elke inwoner van Hof van Twente is het na te streven doel. Lokale ondernemers zijn hierbij belangrijke partners. Daar waar de bedrijvigheid is, zijn de banen. De toenemende werkloosheid, de nieuwe doelgroepen binnen de Participatiewet en steeds meer uitkeringsgerechtigden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt vragen, naast de huidige initiatieven op regionaal en sub-regionaal niveau, om een sterke lokale aanpak. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en de landelijke banenafspraak vertalen zich in Hof van Twente naar ondernemers die de bereidheid hebben uitgesproken werk te bieden aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Het is daarbij wenselijk om op lokaal niveau een samenwerking te realiseren met het bedrijfsleven onder de noemer “lokaal doen wat lokaal kan”. Een vernieuwde samenwerking tussen het lokale bedrijfsleven en gemeente, aangevuld met andere partners zoals het onderwijs en de Sociale Werkvoorziening moet leiden tot meer kansen voor werkzoekenden en een hoger participatieniveau. Daarbij is aangegeven het wenselijk is uit te gaan van een toename in de netto participatiegraad (van 2012 66,7% naar 68% in 2018 en naar 72% in 2030).

   

De gemeente wil hierin het initiatief nemen en het bedrijfsleven waar nodig faciliteren maar zeker ook ontzorgen. Het bedrijfsleven zorgt vervolgens voor leerwerkplekken, stageplaatsen, werkervaringsplaatsen en het liefst natuurlijk: banen. Deze “Hofse” afspraken moeten leiden tot:

- Banen voor werkzoekenden

- Minder mensen in de WW en bijstand

- Meer leerwerkplekken of werkervaringsplaatsen voor werkzoekenden

- Opleidingsmogelijkheden en trajectmogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

- Meer mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die participeren op maatschappelijk zinvolle vrijwilligersplekken of werkervaringsplaatsen

- Meer werkgevers die zich aansluiten bij dit initiatief.

- Korte lijnen tussen werkgevers, gemeente en Werkplein.

 

De vorm waarin wordt uitgevoerd wordt in samenspraak met werkgevers bepaald. Daarbij ligt de nadruk op het snel en praktisch aan de slag gaan.

 

Bij het faciliteren en ontzorgen van ondernemers kan gedacht worden aan de inzet van een jobcoach en een bedrijfscontactfunctionaris Arbeid. Daarnaast kunnen extra opleidingsmogelijkheden geboden worden. Vanuit de gemeente bestaat de noodzaak om te beschikken over goede kennis van het uitkeringsbestand.

 

Het aanbod van werkzoekenden binnen de gemeente is zeer gevarieerd van goed opgeleid en goed bemiddelbaar tot niet opgeleid en -vanwege in de persoon gelegen factoren- niet of zeer moeilijk plaatsbaar. Elke plaatsing van een werkzoekende kan op termijn leiden tot uitstroom uit de bijstand of het voorkomen van instroom. Zeker zo belangrijk is dat iedere plaatsing bijdraagt aan een sociale samenleving waarin iedereen de kans moet krijgen op eigen niveau te kunnen participeren.

 

Inzet van ondernemers en gemeente om te komen tot een sterke samenwerking en begeleiding van werkzoekenden is noodzakelijk. Door juiste koppelingen te maken ontstaat er een sociale structuur passend bij Hof van Twente.

 

3.7 Procesafspraken en rolverdeling

Een nieuwe sociaal-economische visie vraagt om een passende aanpak voor problemen en het samenwerken aan oplossingen. Dit vraagt om een andere wijze van samenwerking van alle betrokken partijen. Bij de reguliere overlegstructuren zal bekeken worden welke rolverdeling passend is en op welke wijze een professionaliseringsslag gemaakt kan worden.

 

De gemeente neemt hierin een andere rol in, namelijk een rol die verschuift van regelgevend en richtinggevend, naar stimulerend en faciliterend. Dat betekent dat ook de dienstverlening van de gemeente verschuift naar een meer stimulerende rol. Specifiek zet de gemeente in op het investeren in een betere dienstverlening naar ondernemers met betrekking tot initiatiefbegeleiding (verkenningsfase tot en met vergunningverlening) en relatiebeheer met bestaande bedrijvigheid, zodat er een positieve impuls kan plaatsvinden in de onderlinge verhoudingen. In de gemeentelijke dienstverlening komt dit tot uiting door:

- een klantgerichte benadering

- een integrale benadering van ondernemersvragen en initiatieven

- een proactieve werkhouding

- een behoeftegericht aanpak in plaats van aanbodgericht.

 

De economische werkgroep heeft een sturende en monitorende rol bij het actieprogramma. De verschillende leden van de economische werkgroep “adopteren” een thema van de sociaal-economische visie met daaraan gekoppeld de doelen en meetbare acties. Per jaar wordt er een uitvoeringsprogramma gemaakt waarin, binnen de kaders die zijn opgenomen in deze sociaal-economische visie, de activiteiten die in dat jaar worden uitgevoerd met de bijbehorende begroting zijn opgenomen. Per thema wordt een actiewerkgroep (bestaande uit ondernemers en ambtenaren) gevormd die het uitvoeringsprogramma maken voor dat thema en zorg dragen voor de uitvoering ervan. Elke actiewerkgroep koppelt, regulier, de stand van zaken terug in de economische werkgroep. Bij het opstellen van het uitvoeringsprogramma wordt de gemeenteraad betrokken, het college stelt het uitvoeringsprogramma vast.

 

4 Actieprogramma, dit gaan wij doen!

 

4.1 Het actieprogramma

 

Dit actieprogramma is de vertaling van de missie en visie in concrete projecten. In het actieprogramma zijn de projecten verdeeld onder de vier speerpunten. De projecten zijn zo geformuleerd dat deze SMART zijn. De werkwijze kan vergeleken worden met een dashboard, waarbij door monitoring van onderdelen de voortgang van het project gevolgd kan worden. Zo is het mogelijk om nog tijdens het proces op verschillende wijze sturing te geven aan de termijn of door begeleiding van de projecttrekker (zie ook bijlage 11).

 

4.2 Actieprogramma 1: Een sterke detailhandelsstructuur

 

4.2.1  Doel

Op basis van de visie zijn binnen het programma een sterke detailhandelsstructuur de volgende ambities geformuleerd:

• Aantrekkelijke en compacte winkelgebieden, die afhankelijk van het karakter van het gebied passend is qua branchering, uitstraling en looproute. Hiervoor is de bepaling van de doelgroep van groot belang. Als eerste stap in dit proces is een plan van aanpak beoogd met een Hof-breed koopstromenonderzoek.

• Een goede mix tussen winkels en horeca, waardoor de positieve beleving het gebied toeneemt en er op zaterdagen en koopavonden geprofiteerd wordt van meer bezoekers en bestedingen. Positieve beleving stimuleren door het veroorzaken van reuring, levendigheid, evenementen.

• De voorkoming van leegstand is belangrijk om de winkelgebieden aantrekkelijk te houden. Hiervoor is stimulering van lokale, tijdelijke initiatieven wenselijk. (tijdelijke winkeltjes, pop-up stores)

• Combinaties met de overige speerpunten, vrijetijdseconomie, duurzaamheid, buitengebied en arbeidsparticipatie verder benutten. Door meer samenwerking ontstaan mogelijkheden om de detailhandel verder uit te breiden en te versterken.

 

4.2.2  Acties

De acties die hiervoor in gang worden gezet worden opgepakt door verschillende partijen. Dit maakt dat de samenwerking verder geoptimaliseerd wordt. Onderstaand is een opsomming gegeven van de genoemde activiteiten, dan wel welke partij aan zet is om de genoemde actie te organiseren eventueel met cofinanciering.

 

1. Aanstellen van een extern accountmanager voor alle kernen die o.a. activiteiten ontwikkelt en verbindingen schept met de vrijetijdseconomie en de culturele partners

 

Ondernemers en gemeente

2.Investeren in een nieuwe ‘facelift’ van de kernen ten behoeve van beleving in de centrumgebieden o.a. door verlichting van de openbare ruimte, ruimtelijke aanpassingen t.a.v. straatmeubilair, groen en terrassen.

 

Gemeente en ondernemers

3.Initiatieven en activiteiten omarmen ten behoeve van de levendigheid en reuring in de kernen. Combinatie opzoeken met vrijetijdseconomie ten aanzien van evenementen, cultuur e.d. Hiertoe opzetten van een ondernemersfonds waar zowel de gemeente als de ondernemers een bijdrage aan leveren

 

Gemeente, VVV en ondernemers

4.Ontwikkelen toeristische routes die aansluiten bij de profilering van de centrumgebieden van de kernen; winkelen, cultuur, nostalgie of Twente proeven. Hierin ook de mogelijkheden van digitalisering realiseren, zoals een app ondersteuning voor toeristen

 

Ondernemers en VVV

5.Aanpassen openingstijden, aansluiting zoeken met horeca en organiseren van gezamenlijke weekendevenmenten en -activiteiten

 

Ondernemers en VVV

6.Loyaliteitssysteem en betaalfunctionaliteit regelen met horecafaciliteiten. Hierbij een onderlinge verrekening regelen.

 

Ondernemers

7.Andere initiatieven ontplooien zoals: internet faciliteiten in winkel voor wederzijdse levering, kinderopvang bij horecagelegenheden etc.

 

Ondernemers

4.3 Actieprogramma 2: Verruiming van de mogelijkheden van de vrijetijdseconomie

 

4.3.1  Doel

Voor de verruiming van de mogelijkheden van de vrijetijdseconomie zijn de volgende ambities opgesteld:

• Bezoekers langer vasthouden in het gebied. Daarbij is een toename van het aantal overnachtingen (2% in 2018; 5% in 2030) beoogd.

• Groei van de werkgelegenheid (2% in 2018, 5% in 2030) waaruit eveneens blijkt dat er sprake is van meer verblijf in de regio.

• Professioneel organiseren door ondernemers en het ontwikkelen van passende producten die bijdragen aan de profilering. Daarbij kan gedacht worden aan het opstellen van arrangementen en een activiteitenkalender.

• Samenwerking verbeteren door meer betrokkenheid bij (en het lid worden van) een ondernemersvereniging.

• Realiseren van een grote toeristische trekker, om daarmee meer naamsbekendheid te krijgen.

• Verruimen van de mogelijkheden voor de toerist. Het gaat dan om routenetwerken, voorzieningen (zoals apps, allround WIFI; oplaadpunten voor elektrische voertuigen).

• Meer verbindingen leggen met kunst, cultuur, sport en zorg.

 

4.3.2  Acties

De acties die hiervoor in gang worden gezet worden door ondernemers, VVV en gemeente opgepakt. Onderstaand is een opsomming gegeven van de genoemde activiteiten.

 

1. Bepalen profiel toeristisch Hof van Twente en deze uitdragen in foldermateriaal, multimedia campagne, website, film- en fotomateriaal en programma’s voor kinderen.

 

VVV, ondernemers en gemeente

2. Interesseren buitenlandse toerist (Duitsland en België) voor het gebied door marktonderzoek, beurspresentaties, folders, door ontwikkelen thema Oranje en andere verbindende routes aan te leggen

 

VVV, ondernemers en gemeente

3. Realiseren grote toeristische trekker op het gebied van recreatie en toerisme, natuur en/of sport. Middels een prijsvraag kunnen marktpartijen benaderd worden om te investeren.

 

VVV en ondernemers

4. Verbinden met thema's vrijetijd, natuur, sport, landbouw, zorg, ICT, kunst en cultuur door meer samenwerking tijdens bijeenkomst van de ondernemersverenigingen.

 

ondernemers en gemeente

5. Duurzame toeristische promotie kan door het optimaliseren van de website, doorontwikkelen van de toegankelijkheid voor smartphone en tablet, het ontwikkelen van een HvT app, het aanleggen en in kaart brengen van elektrische oplaadpunten.

 

VVV

6. Evenementenbeleid en evenementen-/ondernemersfonds door ontwikkelen waarbij profileren en promotie belangrijk zijn. Meer aansprekende sport- en cultuurevenementen organiseren.

 

VVV en ondernemers

7. Verbetering kwaliteit routenetwerken, waarbij aansluiting wordt gevonden bij nieuwe gebieden zoals de Schipbeek en Groene Metropool.

 

VVV en regio Twente

8. Inrichten toeristisch loket waar bijeenkomsten/presentaties worden gegeven. Hierdoor is sprake van een versterkte participatie van ondernemers die in gezamenlijkheid nieuwe producten kunnen ontwikkelen.

 

VVV samen met ondernemers, voor toerist en recreant

 

9. Cursussen gastheerschap.

 

Ondernemers

10. Verbeteren diversiteit in verblijfsrecreatief aanbod door de aanleg van meer camperplaatsen en bijzondere overnachtingsmogelijkheden.

 

Ondernemers en VVV

4.4 Actieprogramma 3: Een duurzaamheid karakter

 

4.4.1  Doel

Duurzaamheid is een cultuur die we willen versterken door duurzaam gebruik te maken van materialen, geld en tijd. Door dit met elkaar te doen, van burgers tot ondernemers, draagt het bij aan arbeidsparticipatie, plattelandsontwikkeling, toerisme, cultuur, detailhandel en het imago van Hof van Twente. Duurzaamheid is een overkoepeling van de andere thema’s en wij streven dan ook naar een hoog ambitieniveau als het gaat om duurzaamheid en Hof van Twente.

 

De ambitie van Hof van Twente is om in 2035 energieneutraal te zijn. Initiatieven die bijdragen aan deze doelstellingen zijn ondergebracht in de oprichting van een coöperatie en BV met de naam “Zuiver Hof van Twente”. Hierin zijn vertegenwoordigd de gemeente en de Stichting Ondernemersplatform Hof van Twente.

 

4.4.2  Acties

Met de oprichting van de coöperatie zullen een aantal activiteiten in gang gezet worden. Hiervoor zijn de middelen door de raad in november 2014 beschikbaar gesteld (in totaal € 575.250,-). Deze middelen worden ingezet voor de aanloopkosten van het energiebedrijf, de personele inzet vanuit de gemeente, activiteiten en projecten op het gebied van educatie, voorlichting en communicatie en kleinschalige investeringen in projecten. Bij dit laatste moet bijvoorbeeld gedacht worden aan investeringen in laadpalen voor auto’s en fietsen. Investeringen in productielocaties kunnen gedaan worden vanuit het Economisch Sociaal Participatie Fonds. Doordat investeringen hierin altijd revolverend zijn, wordt het fonds wat dat betreft steeds weer opnieuw gevuld, zodat nieuwe investeringen mogelijk zijn.

 

1. Het realiseren van productielocaties. De prioriteit ligt in eerste instantie bij de opwekking van elektriciteit middels zon (op daken en in vrijeveldopstellingen), wind en biomassa. In de routekaart zijn als indicatie 7 windmolens opgenomen.

Zuiver Hof van Twente

2. De levering van energie aan kleinverbruikers (particulieren en bedrijven) en grootverbruikers (industrie en organisaties). Dit levert directe werkgelegenheid op voor een aantal mensen in de komende jaren.

Zuiver Hof van Twente

3.Het samen met ondernemers in Hof van Twente verstrekken van adviezen op het gebied van energie en duurzaamheid en het bevorderen van technische ontwikkelingen en het toepassen daarvan. Onderdeel daarvan is ook het promoten en realiseren van besparingsprogramma’s. Dit levert directe werkgelegenheid op bij ondernemers in de bouw.

Zuiver Hof van Twente

4.5 Actieprogramma 4: Verbeteren van arbeidsparticipatie

 

4.5.1  Doel

Om onze ambities waar te maken op het thema arbeidsparticipatie willen we de volgende doelen bereiken:

- Een toename in de netto participatiegraad (van 2012 66,7% naar 68% in 2018 en naar 72% in 2030

- Concreet meer banen voor werkzoekenden

- Minder mensen in de WW en bijstand

- Meer leerwerkplekken of werkervaringsplaatsen voor werkzoekenden

- Opleidingsmogelijkheden en trajectmogelijkheden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

- Meer mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die participeren op maatschappelijk zinvolle vrijwilligersplekken of werkervaringsplaatsen

- Meer werkgevers die zich aansluiten bij dit initiatief.

- Korte lijnen tussen werkgevers, gemeente en Werkplein.

 

4.5.2  Acties

In het kader van deze nota wordt ingezet op de samenwerking tussen het bedrijfsleven en de gemeente. Met de actiepunten wordt beoogd dat de totale doelgroep van werkzoekenden ondersteund wordt bij het vinden van werk en alle ondernemers op professionele wijze geholpen worden bij vinden van geschikte medewerkers en daarbij ook te zorgen voor een goede nazorg en begeleiding van de nieuwe medewerker op de werkvloer.

1. Bedrijfscontactfunctionaris Arbeidsmarkt: Deze functionaris gaat gericht op zoek naar geschikte kandidaten voor de individuele ondernemer, maar treedt ook als tussenpersoon op richting het Werkplein, gemeente, onderwijsinstellingen of andere organisaties op het gebied van personeelsvraagstukken.

Gemeente

2. Ondernemers zetten zich in voor Maatschappelijk verantwoord ondernemen en bieden zich actief aan om te voldoen aan de gemaakte banenafspraken.

Ondernemers

3. Ondernemers denken actief mee aan het creëren van banen en/of vrijwilligerswerk dat geschikt is voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Ondernemers

4. Opstellen communicatieplan Arbeidsmarkt. Het communicatieplan heeft tot doel de taken en mogelijkheden van het Werkplein beter in beeld te brengen bij ondernemers.

Gemeente, onderwijs, ondernemers en Werkplein

5. Organiseren van extra scholing en het reserveren van opleidingsbudget voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Gemeente, onderwijs, ondernemers en SWB

6. Participatiecoach: Deze coach begeleidt mensen met psychische of medische problemen. Deze coach zal zich hoofdzakelijk richten op mensen in de bijstand maar kan met hetzelfde doel voor ogen, ook ondersteuning bieden aan mensen die op vrijwilligerswerk aangewezen zijn vanuit Aveleijn, Ribw of andere organisaties. Daarbij zal de coach samenwerking zoeken met medewerkers Jeugd en Zorg binnen de gemeente.

Gemeente en aanbieders

7. Ondernemers zorgen voor voldoende leerwerkplekken, stageplekken en werkervaringsplaatsen i.s.m. de bedrijfscontactfunctionaris en de participatiecoach. Ook het ontwikkelen van plekken die hieraan kunnen voldoen, behoort tot de activiteiten.

Ondernemers

8. Invoering Clientdiagnosesysteem om vragen adequater en sneller te beantwoorden.

Gemeente

9. Invoering Participatiekaart waarop het aanbod aan scholing, opleidingen, re-integratietrajecten en vrijwilligersactiviteiten is aangegeven.

Gemeente

   

4.6 Financieel kader

Onderhavige economische visie en actieprogramma staat een innovatieve wijze voor om de economie te stimuleren. Om hierin te voorzien is een budget noodzakelijk. Voorgestel wordt om het Fonds Economische Sociale Participaties (ESP) hiervoor te gebruiken.

De vorming van dit fonds heeft tot doel dat:

• de lokale werkgelegenheid in Hof van Twente op structurele wijze wordt gestimuleerd dan wel gecreëerd in sectoren zoals zorg (voorzieningen), sociaal en/of duurzame woningen (verbouw), vrijetijdseconomie, logistiek & infrastructurele projecten en agrarische bedrijvigheid;

• initiatieven en innovaties die zorgen voor structurele werkgelegenheid worden gefinancierd, waarbij het gebrek aan financiën niet de enige reden is voor het aanvragen van een budget.

Met de kadernota 2016 is reeds een verzoek ingediend om een budget van € 1.500.000,-- voor de periode van 3 jaar beschikbaar te stellen.

Tabel

In de onderstaande tabel is een overzicht van de acties opgenomen die vallen onder het actieplan behorende bij de sociaal-economische visie. Per jaar wordt een uitvoeringsprogramma opgesteld met de daarbij behorende doelen, budgetten en cofinanciering. Hierin volgt dus ook een precieze verdeling van de budgetten. Op deze manier kan geanticipeerd worden op ontwikkelingen in de maatschappij.

 

Acties

 

Detailhandel

1. Aanstellen van een extern accountmanager

2. Investeren in een nieuwe ‘facelift’ van de kernen ten behoeve van beleving

3. Initiatieven en activiteiten omarmen ten behoeve van de levendigheid en reuring in de kernen.

4. Ontwikkelen toeristische routes die aansluiten bij de profilering van de kernen

5. Organiseren van gezamenlijke weekendevenmenten en –activiteiten

6. Loyaliteitssysteem en betaalfunctionaliteit regelen met horecafaciliteiten.

7. Andere initiatieven ontplooien

 

 

Vrijetijdseconomie

1. Profilering, promotie, marketing USP's

2. Vergroten interesse binnen- en buitenlandse toerist

3. Realiseren grote toeristische trekker

4. VVV samen met ondernemers, voor toerist en recreant

5. Combinatie met andere terreinen

6. Duurzame toeristische promotie

7. Evenementenbeleid en evenementen-/ondernemersfonds

8. Samenwerking in Twente

 

 

Arbeidsparticipatie

1. Bedrijfscontactfunctionaris Arbeidsmarkt

2. Banenafspraken maken

3. Creëren van nieuwe banen en/of vrijwilligerswerk

4. Communicatieplan Arbeidsmarkt

5. Extra scholing- en opleidingsbudget

6. Participatiecoach

7. Creëren van voldoende leerwerkplekken, stageplekken en werkervaringsplekken.

8. Invoering Clientdiagnosesysteem

9. Invoering Participatiekaart

 

 

Duurzaamheid

1. Realiseren van productielocaties

2. Vanuit de coöperatie Zuiver hof van Twente: levering van energie aan kleinverbruikers en grootverbruikers

3. Verstrekken van adviezen op het gebied van energie en duurzaamheid en het bevorderen van technische ontwikkelingen het toepassen daarvan.