Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Werkendam

Regeling verlof voor het personeel in dienst van de gemeente Werkendam 2017

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWerkendam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling verlof voor het personeel in dienst van de gemeente Werkendam 2017
CiteertitelVerlofregeling gemeente Werkendam 2017
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerparchief

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Regeling vervangt de Regeling verlof voor het personeel in dienst van de gemeente Werkendam 2014

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

CAR-UWO, art. 4:1 en 6.2:1

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

28-06-201701-01-2017nieuwe regeling

13-06-2017

20-06-2017 Gemeenteblad, Jaargang 2017, Nr. 103771

2017-004416

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling verlof voor het personeel in dienst van de gemeente Werkendam 2017

Burgemeester en wethouders van Werkendam

gelet op de artikelen 4:1 en 6.2:1 van de CAR-UWO;na verkregen overeenstemming d.d. 19 april 2017 met het Georganiseerd Overleg;

b e s l u i t e n:

vast te stellen de “Regeling verlof voor het personeel in dienst van de gemeente Werkendam 2017”.

Artikel 1Begripsomschrijvingen

a. verlof het totaal van het toegekende vakantieverlof (wettelijk en bovenwettelijk, inclusief eventueel leeftijdsverlof) en de opgebouwde variabele uren (meer of minder gewerkte uren dan 36 per week bij een volledige dienstbetrekking).

b. wettelijk verlof het wettelijk verlof bedraagt per kalenderjaar op basis van een volledige betrekking 144 uren.

c. bovenwettelijk verlof dat deel van het jaarlijks toegekende verlof dat het wettelijk verlof overstijgt, inclusief eventueel in het kalenderjaar opgebouwde variabele uren (meer of minder gewerkte uren dan 36 per week bij een volledige dienstbetrekking).

d. feestdagen de voor de gemeente Werkendam vastgestelde feestdagen zijn:

Nieuwjaarsdag, Goede vrijdag, 2e Paasdag, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, 2e Pinksterdag en de beide Kerstdagen.

Artikel 2 Basis vakantieverlof

 

  • 1.

    De hoeveelheid vakantieverlof voor een ambtenaar met een volledige betrekking bedraagt 161,6 uren per kalenderjaar. Het verlof voor een deeltijder wordt naar rato toegekend.

 

Artikel 3 Leeftijdsverlof

 

  • 1.

    Het in artikel 2.1 toegekende vakantieverlof wordt, bij een volledige dienstbetrekking, vermeerderd met:

  • 1.

    7,2 uren per kalenderjaar ingaande het jaar waarin de ambtenaar de leeftijd van 30 jaar bereikt ofwel een diensttijd van 10 jaar bereikt;

  • 2.

    21,6 uren per kalenderjaar in het jaar waarin de ambtenaar de leeftijd van 40 jaar bereikt ofwel een diensttijd van 20 jaar bereikt;

  • 3.

    36 uren per kalenderjaar in het jaar waarin de ambtenaar de leeftijd van 50 jaar bereikt ofwel een diensttijd van 30 jaar bereikt;

  • 4.

    43,2 uren per kalenderjaar in het jaar waarin de ambtenaar de leeftijd van 55 jaar bereikt ofwel een diensttijd van 35 jaar bereikt;

  • 5.

    50,4 uren per kalenderjaar in het jaar waarin de ambtenaar de leeftijd van 60 jaar bereikt ofwel een diensttijd van 40 jaar bereikt;

 

  • 1.

    Het in artikel 2.1 toegekende vakantieverlof wordt, voor ambtenaren die voor 1 januari 1997 in dienst zijn getreden bij de gemeente Werkendam of de voormalige gemeente Dussen, bij een volledige dienstbetrekking, vermeerderd met:

  • 1.

    14,4 uren per kalenderjaar ingaande het jaar waarin de ambtenaar de leeftijd van 35 jaar bereikt ofwel een diensttijd van 15 jaar bereikt;

  • 2.

    28,8 uren per kalenderjaar in het jaar waarin de ambtenaar de leeftijd van 45 jaar bereikt ofwel een diensttijd van 25 jaar bereikt;

 

Artikel 4 Generatiepact

 

  • 1.

    Voor deelnemers aan het generatiepact gelden afwijkende afspraken, conform de regeling generatiepact.

 

Artikel 5 Verval- en verjaringstermijnen

 

  • 1.

    Op grond van hetgeen is bepaald in hoofdstuk 6 van de CAR-UWO geldt met betrekking tot het wettelijk verlof het volgende:

    • 1.

      Indien in een kalenderjaar het wettelijk verlof geheel of gedeeltelijk niet is opgenomen, vervalt dit verlof 12 maanden na het einde van dat kalenderjaar, tenzij de medewerker tot aan dat tijdstip om medische redenen redelijkerwijs niet in staat is geweest om dit vakantieverlof op te nemen, of dit vanwege dienstbelang niet mogelijk is geweest.

    • 2.

      Een medewerker kan een verzoek indienen om zijn wettelijk verlof gedeeltelijk in te zetten voor een langere verlofperiode. Het college kan daarbij de onder a genoemde termijn verlengen.

  • 2.

    Op grond van hetgeen is bepaald in hoofdstuk 6 van de CAR-UWO geldt met betrekking tot bovenwettelijk verlof het volgende:

    • 1.

      Indien in een kalenderjaar het bovenwettelijk verlof geheel of gedeeltelijk niet is opgenomen, verjaart dit verlof 60 maanden na het einde van dat kalenderjaar.

 

Artikel 6 Verlof meenemen naar het volgende kalenderjaar

 

  • 1.

    Het in een kalenderjaar opgebouwde en toegekende vakantieverlof (wettelijk en bovenwettelijk, inclusief eventueel leeftijdsverlof) moet, voor zover het dienstbelang dit toelaat, in het betreffende kalenderjaar worden opgenomen. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de medewerker. De leidinggevende dient hierop toe te zien.

  • 2.

    Indien een medewerker aan het einde van het kalenderjaar een totaal van meer dan 100 uur aan verlofsaldi heeft staan, worden afspraken met de unitmanager gemaakt inzake het wegwerken van dit stuwmeer aan verlof. Voor deeltijders wordt het aantal uren naar rato berekend.

 

Artikel 7 Verlenen van verlof

 

  • 1.

    Verlof wordt verleend door de direct leidinggevende.

  • 2.

    Uitgangspunt hierbij is het dienstbelang, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de wensen van de medewerker.

  • 3.

    Indien wensen van diverse medewerkers binnen hetzelfde taakveld strijdig met elkaar zijn (bijvoorbeeld als men op hetzelfde moment vakantie wenst te nemen), worden deze medewerkers in de gelegenheid gesteld om gezamenlijk tot een oplossing te komen en deze voor te leggen aan de unitmanager.

  • 4.

    Indien men niet tot een gezamenlijke oplossing komt, of indien de oplossing strijdig is met de uitgangspunten genoemd in lid 3, neemt de unitmanager een besluit.

  • 5.

    Daar waar in de artikelen 7.1 tot en met 7.4 wordt gesproken over de unitmanager, is dit in het geval van de buitendienst de coördinator.

7.6 De medewerker kan bezwaar aantekenen tegen het besluit van de unitmanager bij de algemeen directeur (in de buitendienst tegen het besluit van de coördinator bij de unitmanager), betreffende het al dan niet verlenen van verlof. Deze hoort binnen 14 dagen medewerker en unitmanager c.q. coördinator en neemt een definitief besluit. Dit laatste is een voor bezwaar en beroep vatbare beslissing.

7.7 Een unitmanager en de controller kunnen bezwaar aantekenen tegen het besluit van de algemeen directeur bij het College (als naast hogere leidinggevende van de algemeen directeur), betreffende het al dan niet verlenen van verlof. Deze hoort binnen 14 dagen medewerker en unitmanager c.q. coördinator en neemt een definitief besluit. Dit laatste is een voor bezwaar en beroep vatbare beslissing.

7.8 Het verlenen van verlof tijdens ziekte is geregeld in het verzuimprotocol gemeente Werkendam.

7.9 Van het toegekende verlof kunnen jaarlijks, in overleg met de OR een aantal uren verplicht worden ingeroosterd.

 

Artikel 8 Onvoorziene gevallen

 

8.1 In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan het college van burgemeester en wethouders in individuele gevallen een bijzondere voorziening treffen.

 

Artikel 9 Inwerkingtreding en intrekking oude regeling

 

  • 1.

    Deze regeling kan worden aangehaald als de “Verlofregeling gemeente Werkendam 2017” en treedt in werking met ingang van 1 januari 2017. Vanaf de inwerkingtredingdatum van deze regeling vervalt de “Regeling verlof voor het personeel in dienst van de gemeente Werkendam 2014”.

 

Werkendam,13 juni 2017

 

Burgemeester en wethouders van Werkendam,

 

de secretaris,   de burgemeester,

      

A.J.L.G. van Oudheusden Y.C.M.G de Boer