Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Omgevingsdienst Regio Nijmegen

Huishoudelijk reglement ODRN 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOmgevingsdienst Regio Nijmegen
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingHuishoudelijk reglement ODRN 2015
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-09-2015Onbekend

17-09-2015

Onbekend

DB 17092015.7

Tekst van de regeling

Intitulé

Huishoudelijk reglement ODRN 2015

 

 

Huishoudelijk reglement ODRN 2015

Gelet op het bepaalde in artikel 14 lid 3 van de gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Regio Nijmegen;

Gelet op de door de Ondernemingsraad ODRN verstrekte instemming;

 

Besluit vast te stellen en van toepassing te verklaren op het personeel van de van de ODRN het onderstaande Huishoudelijk reglement ODRN 2015 welk reglement in werking zal treden een dag na publicatie en terugwerkende kracht heeft tot 1 augustus 2015

 

Aldus besloten door het Dagelijks Bestuur van de Omgevingsdienst Regio Nijmegen in de vergadering van 17 september 2015,

 

De voorzitter,

 

De secretaris

Huishoudelijk reglement ODRN 2015

Algemene gedragsregels

Van iedere werknemer, uitzend- en detacheringskracht en stagiaire en andere die bij de ODRN betrokken is, verwachten we:

  • -

    respectvol gedrag naar klanten, collega's en leidinggevenden;

  • -

    representatieve kleding en verzorging, die past bij de functie die je hebt;

  • -

    correct, vriendelijk en klantgericht gedrag.

 

Alcohol/Drugs

Het nuttigen van alcoholische dranken of drugs tijdens werktijd evenals het verkeren onder invloed van alcohol of drugs (verdovende middelen) bij de aanvang van de diensttijd is niet toegestaan. Het is ook verboden om verdovende middelen bij je te hebben. Overtreding van deze regel leidt tot het treffen van arbeidsrechtelijke maatregelen, waaronder de mogelijkheid van een ontslag op staande voet.

 

Ongewenst gedrag

Binnen de ODRN wordt agressie, (seksuele) intimidatie, discriminatie, pesten en ander ongewenst gedrag –op welk niveau dan ook- niet geaccepteerd. Afhankelijk van de zwaarte van de klacht(en) kunnen door de ODRN sancties worden opgelegd aan degene tegen wie een gegronde klacht is gericht.

Als medewerker van de ODRN kan je gebruik maken van de vertrouwenspersonen van de gastheer gemeente Nijmegen. Deze vertrouwenspersonen zijn belast met de eerste opvang van personen met klachten over agressie, geweld, discriminatie, (seksuele) intimidatie en ander ongewenst gedrag die daarover willen praten.

 

Nevenwerkzaamheden

Je meldt nevenwerkzaamheden bij je leidinggevende. Hiervoor kun je gebruik maken van het formulier ‘Registratie nevenfunctie’, te vinden op intranet. Indien deze werkzaamheden naar het oordeel van ODRN kunnen leiden tot belangenverstrengeling, het verrichten van een goede arbeidsprestatie belemmeren en schade met zich mee brengen voor de organisatie, heeft de werkgever het recht het verrichten van deze nevenwerkzaamheden te verbieden.

Voor meer informatie over nevenwerkzaamheden, verwijzen we je naar de ‘Gedragscode voor ambtenaren bij de Omgevingsdiensten’.

 

Privé zaken regelen in werktijd

Privé zaken worden in principe in privétijd geregeld. Beperkte privéaangelegenheden mogen tijdens werktijd worden geregeld, zolang ze maar niet de werkzaamheden negatief beïnvloeden. Privé post en email dienen naar je eigen adres gezonden te worden en niet geadresseerd te worden aan de ODRN.

 

Praten/bellen op de werkvloer

Houd rekening met je collega’s als je praat, overlegt of telefoneert op de werkvloer. Loop voor lange of privé gesprekken van de werkvloer af en overleg zo veel mogelijk in een vergaderruimte.

 

Persoonlijke relaties op het werk

Persoonlijke relaties tussen collega’s mogen de kwaliteit van het werk niet negatief beïnvloeden. Bovendien moet worden voorkomen dat persoonlijke relaties de sfeer op de werkvloer of de verhoudingen tussen alle collega’s onderling negatief beïnvloedt. Wanneer sprake is van een relatie met een medewerker van dezelfde afdeling of wanneer sprake is van een relatie tussen een leidinggevende en een ondergeschikte, behoudt de werkgever zich het recht voor om maatregelen te nemen die nodig zijn voor een werkbare situatie.

Werkzaamheden verrichten voor kennissen, vrienden of familie

Het kan voorkomen dat je in je werk aanvragen e.d. tegenkomt van kennissen, vrienden of familie. In het kader van werkzaamheden die de schijn van belangenverstrengeling of voordeel kunnen wekken, dien je bij je leidinggevende aan te geven als je hiermee geconfronteerd wordt.

 

Wijzigingen van persoonsgegevens

Je bent verplicht om wijziging van adres of familieomstandigheden (huwelijk, geboorte, overlijden) direct door te geven aan de werkgever.

 

Werktijden

Je verricht je werkzaamheden op tijden binnen het dagvenster; van maandag tot en met vrijdag tussen 07.00 uur en 22.00 uur. Je kunt je werktijden zelf bepalen binnen de regelruimte en binnen de gestelde randvoorwaarden in overleg met je leidinggevende. De maximale werktijd volgens de CAR-UWO is 11 uur per dag en 50 uur per week. In de regel wordt geen arbeid verricht op zaterdag en zondag, tenzij het dienstbelang zoals het piket dit noodzakelijk maakt.

Het Nieuwe Werken maakt het mogelijk om tijd- en plaats onafhankelijk te werken, hierdoor kun je je werktijden ook minder strak binnen het dagvenster verrichten. Geef wel in je Outlook agenda aan als je thuis of op andere locatie aan het werk bent, zodat je leidinggevende en collega’s hier ook op de hoogte van zijn. Ook is het van belang dat je gewoon (zoveel mogelijk) telefonisch of per e-mail bereikbaar bent.

 

Pauzes

Indien je meer dan 5,5 uur werkt per dag, heb je recht op een pauze van 30 minuten. Pauzes worden niet tot de arbeidstijd gerekend en worden daarom niet doorbetaald. Eten en drinken op de werkplek is toegestaan, maar zorg wel dat de werkplek schoon achterblijft.

 

Openingstijden

Het kantoor is voor medewerkers geopend, van maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 19.00 uur.

Voor publiek is het gebouw open, van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

 

Roken

Roken is binnen de ODRN en voor de deur niet toegestaan, hiervoor kun je gebruik maken van de rookruimtes boven de Stadswinkel.

 

Verlof

Wanneer je vakantiedagen wil opnemen dien je dit te overleggen met je leidinggevenden. Er zal geprobeerd worden om aan dit verzoek tegemoet te komen, wanneer dit wegens bedrijfsorganisatorische niet mogelijk is kan je vakantieaanvraag gedeeltelijk worden geweigerd.

 

Bezoek van huis- en tandarts (e.d.)

Bij specialisten-, ziekenhuisbezoeken of vervolgafspraken kan dit bezoek in overleg met je leidinggevende. Als het niet mogelijk is om deze privézaken in eigen tijd te laten plaatsvinden, dan is het door de flexibele werktijden mogelijk om op een later moment deze uren te compenseren. Je draagt zelf de verantwoordelijkheid om dit op een goede manier in te plannen. Bezoeken aan de huisarts, specialist, tandarts ed. dienen zoveel mogelijk in eigen tijd plaats te vinden.

 

Ziekte

Als je wegens ziekte niet naar het werk kunt komen, meld je dat persoonlijk ruim voor aanvang van de werktijd bij je leidinggevende. Dit is uiterlijk voor 09.00 uur.

Als je tijdens het werken ziek wordt, meld je dat ook persoonlijk bij je leidinggevende.

 

Persoonlijke verzorging

Het is van belang om er goed verzorgd uit te zien. Zorg daarom voor een goede persoonlijke hygiëne, bescheiden make-up, geen overdadige sieraden en verzorgde handen en nagels. Overdadige piercings en aanstootgevende tatoeages zijn niet toegestaan.

 

Bedrijfskleding

Wanneer het bij jouw functie hoort, krijg je bedrijfskleding in bruikleen. Je mag dit niet dragen buiten werktijden. Je dient er voor te zorgen dat jouw kleding er netjes en schoon uitziet. Je draagt schoenen die aangepast zijn aan het werk dat je verricht en passen bij jouw kleding.

Bij het einde van het dienstverband moet je de bedrijfskleding in goede staat bij de werkgever inleveren.

 

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Wanneer dit voor de werkzaamheden noodzakelijk is, zal de ODRN persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken. Wanneer dit voor jou geldt, dan ben je verplicht deze beschermingsmiddelen te gebruiken.

 

Legitimatieplicht

Iedereen is wettelijk verplicht zich te kunnen legitimeren. Je moet dus een geldig paspoort, rijbewijs of identiteitskaart bij je dragen. Wanneer het bij jouw functie hoort, ben je ook verplicht om een legitimatie bij je te dragen waarop staat wat je functie is en dat je dus bevoegd bent om de werkzaamheden uit te oefenen.

 

Kluisjes

Er zijn kluisjes waar je jouw eigendommen in kan opbergen. De ODRN aanvaardt geen aansprakelijkheid voor gestolen, verloren, zoekgeraakte, beschadigde eigendommen van werknemers.

 

Bedrijfseigendommen

Alle bedrijfseigendommen dienen zorgvuldig en voorzichtig gebruikt te worden. Het is verboden eigendommen van de ODRN mee te nemen buiten het gebouw. Hierbij gaat het om kantoorartikelen (nietmachines e.d.), printers, meubilair etc. Bij het beschadigen van eigendommen kan je aansprakelijk gesteld worden voor de reparatie- en/of vernieuwingskosten.

 

Computergebruik

Het gebruik van internet voor privédoeleinden is beperkt toegestaan. Het is niet toegestaan om het computersysteem te gebruiken om:

  • -

    dreigende, beledigende, seksueel getinte dan wel discriminerende berichten te versturen;

  • -

    websites te bezoeken die pornografisch, racistisch, discriminerend, beledigend of aanstootgevend materiaal bevatten;

  • -

    berichten te versturen waarin vertrouwelijke (bedrijfs-)informatie is opgenomen of waaruit dergelijke informatie kan worden afgeleid.

De ODRN behoudt zich het recht voor controles op e-mail en internetgebruik uit te oefenen als daar een aanleiding voor is.

 

Social media/publicaties

Wanneer je uitingen plaatst via sociale media dien je je bewust te zijn van mogelijke gevolgen voor de ODRN.

Publicaties in kranten of andere media dien je te overleggen met je leidinggevende of met communicatie.

 

Telefoongebruik

De werktelefoon is een zakelijke telefoon die met mate voor persoonlijke doeleinden gebruikt mag worden.

 

Veiligheid

Binnen de ODRN gelden veiligheidsvoorschriften, die bedoeld zijn ter preventie van brand of ongevallen. Je bent verplicht om de veiligheidsvoorschriften op te volgen.

 

Bedrijfsongeval

Bij een bedrijfsongeval dient altijd onmiddellijk een leidinggevende of de bedrijfshulpverlener gewaarschuwd te worden. Laat het slachtoffer niet alleen en laat iemand zo nodig zo snel mogelijk EHBO toepassen. Bel bij twijfel altijd een ambulance.

 

Brand

Lees bij indiensttreding de brandinstructies. Raak bij brand niet in paniek en neem geen risico. Waarschuw onmiddellijk de direct leidinggevende of de bedrijfshulpverlener en/of sla de dichtstbijzijnde brandmelder in. Probeer zo mogelijk met de dichtstbijzijnde brandslanghaspel de brand te blussen. Neem geen onnodig risico. Gebruik nooit de liften! Volg bij een ontruiming de aanwijzingen van de bedrijfshulpverlener op.

 

Geschenken en/of uitnodigingen

Wanneer je, in verband met je functie, enig voordeel, vergoedingen of geschenken van derden ontvangt, ben je verplicht dit aan je werkgever te melden. Geschenken die naar jouw idee meer dan €50,- waard zijn accepteer je niet. Bedrijfsattenties zoals agenda’s, kalenders, pennen en muismatten hoef je niet te melden.

Wanneer je, in verband met je functie, een uitnodiging van derden ontvangt voor het deelnemen aan evenementen, reizen e.d. bespreek je dit met je leidinggevende.

Voor meer informatie over geschenken en/of uitnodigingen, verwijzen we je naar de ‘Gedragscode voor ambtenaren bij de Omgevingsdiensten ODRN 2013’.

 

Klachten van klanten

Neem een klacht van een klant altijd serieus en meld de klant dat je de klacht met jouw leidinggevende zal bespreken. Noteer altijd de contactgegevens van de gast, alsmede de aard en inhoud van de klacht.

 

Geheimhouding

De werknemer verplicht zich, om zowel tijdens als na beëindiging van de arbeidsovereenkomst, aan derden geen enkele mededeling te doen omtrent hetgeen hem bekend is van de ODRN of van een of meer ondernemingen die met de werkgever economisch of organisatorisch zijn verbonden, waarvan hij weet of kan vermoeden dat hierdoor de belangen van de werkgever en/of van deze gelieerde ondernemingen zouden kunnen worden geschaad.

 

Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken maakt het mogelijk om tijd- en plaats onafhankelijk te werken. Mocht je op andere locaties werken, dan gelden de meeste onderwerpen, opgenomen in dit huishoudelijk reglement, tenzij deze op locatie anders bepaald zijn. Als je in het openbaar vervoer of openbare ruimtes werkt wees dan vooral alert op telefoon- of computergebruik over (vertrouwelijke) werkgerelateerde zaken. Laat buitenstaanders niet meeluisteren over een gesprek over het werk of meekijken naar interne stukken.

Als je thuis werkt zijn bepaalde onderwerpen niet van toepassing, bijvoorbeeld roken en passende kleding aan hebben. Je bent dan in je eigen privé omgeving en bepaalt dit zelf.

 

Toelichting

In dit huishoudelijk reglement tref je afspraken en regels met betrekking tot het werken bij de ODRN. De voorschriften in dit huishoudelijk reglement zijn richtlijnen en zoals het woordje “richtlijnen” al aangeeft: het geeft een richting over hoe je naar zaken kunt kijken. Het heeft niet de pretentie/intentie een gedetailleerde beschrijving te zijn die maar op een manier te lezen is.