Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rotterdam

Besluit van de gebiedscommissie Pernis van de gemeente Rotterdam houdende regels omtrent de aanwijzing van het gebied Pernis bij de Algemene Plaatselijke Verordening (Algemeen aanwijzingsbesluit gebied Pernis bij de APV Rotterdam 2012)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRotterdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van de gebiedscommissie Pernis van de gemeente Rotterdam houdende regels omtrent de aanwijzing van het gebied Pernis bij de Algemene Plaatselijke Verordening (Algemeen aanwijzingsbesluit gebied Pernis bij de APV Rotterdam 2012)
CiteertitelAlgemeen aanwijzingsbesluit gebied Pernis bij de APV Rotterdam 2012
Vastgesteld doorgemandateerde functionaris
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012
  2. Verordening op de gebiedscommissies
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-06-2021artikel 1, 2, 6, 6a, 7a, bijlage

18-05-2021

gmb-2021-167210

Gemeenteblad 2021, nummer 105
01-07-201701-06-2021Nieuwe regeling

25-04-2017

gmb-2017-131074

Gemeenteblad 2017, nummer 111

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van de gebiedscommissie Pernis van de gemeente Rotterdam houdende regels omtrent de aanwijzing van het gebied Pernis bij de Algemene Plaatselijke Verordening (Algemeen aanwijzingsbesluit gebied Pernis bij de APV Rotterdam 2012)

De gebiedscommissie Pernis,

gelet op de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 (APV), de Verordening op de gebiedscommissies en de daarbij behorende taken- en bevoegdhedenlijst;

besluit vast te stellen:

Algemeen aanwijzingsbesluit gebied Pernis bij de APV Rotterdam 2012

Artikel 1 Geen aanlijnplicht

Op grond van artikel 2:57, tweede lid, van de APV Rotterdam 2012 worden als plaatsen binnen de bebouwde kom waar een hond niet hoeft te worden aangelijnd de in bijlage 1 als losloopgebied aangeduide plaatsen aangewezen.

Artikel 2 Geen opruimplicht hondenuitwerpselen

Op grond van artikel 2:58, derde lid, van de APV Rotterdam 2012 worden als plaatsen waar het niet verplicht is ervoor te zorgen dat de uitwerpselen van een hond worden verwijderd de in bijlage 1 als losloopgebied zonder opruimplicht aangeduide plaatsen aangewezen.

Artikel 3 Houden of voeren van hinderlijke of schadelijke dieren

  • 1.

    Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 2:60, eerste lid, APV Rotterdam 2012, waar het ter voorkoming of opheffing van overlast of schade aan de openbare gezondheid verboden is de in dit besluit aangewezen dieren aanwezig te hebben, worden aangewezen de volgende dieren:

    • a.

      eenhoevige dieren;

    • b.

      overlastgevende honden.

  • 2.

    Als gebied waar het verboden is de in het eerste lid genoemde dieren aanwezig te hebben wordt aangewezen de bebouwde kom van het gebied Pernis, uitgezonderd de manege en kinderboerderij.

Artikel 4 Parkeren van voertuigen van autobedrijf e.d.

Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 5:2, eerste lid, APV Rotterdam 2012 waar met het oog op de bescherming van het uiterlijk aanzien van de gemeente, en met het oog op de hoge parkeerdruk in Pernis het verboden is drie of meer voertuigen op de weg te parkeren of de weg als werkplaats voor voertuigen te gebruiken wordt aangewezen het gehele grondgebied van het gebied Pernis.

Artikel 5 Verbod parkeren caravans, aanhangwagens e.d.

Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 5:6. eerste lid, APV Rotterdam 2012, waar het met het oog op de bescherming van het uiterlijk aanzien van de gemeente, en met het oog op de hoge parkeerdruk in Pernis, verboden is een woonwagen, kampeerwagen, camper, caravan, magazijnwagen, aanhangwagen, keetwagen of ander dergelijk voertuig dat uitsluitend of mede voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt, Ianger dan op drie achtereenvolgende dagen te parkeren, wordt aangewezen het gehele grondgebied van het gebied Pernis.

Artikel 6 Verbod parkeren van grote voertuigen

Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 5:8, eerste en tweede lid, APV Rotterdam 2012 waar met het oog op de bescherming van het uiterlijk aanzien van de gemeente en waar met het oog op de hoge parkeerdruk in Pernis verboden is een voertuig dat, met inbegrip van de lading een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter, te parkeren, wordt aangewezen het gehele grondgebied van het gebied Pernis.

Artikel 6a Overlastgevend stallen van (brom)fietsen

Op grond van artikel 5:12, eerste lid, onderdeel b, van de APV Rotterdam 2012 worden als wegen of weggedeelten waar het verboden is in het belang van het uiterlijk aanzien van de gemeente, ter voorkoming of opheffing van overlast, dan wel ter voorkoming van schade aan de volksgezondheid fietsen of bromfietsen langer dan vier weken onbeheerd te laten staan aangewezen de wegen in de directe omgeving van het metrostation Pernis zoals weergegeven op de kaart in bijlage 2 bij dit besluit.

Artikel 7 Standplaatsvrije gebieden

Ter uitvoering van het bepaalde in artikel 5:21a, eerste lid, APV Rotterdam 2012, wordt als standplaatsvrij gebied aangewezen het gehele grondgebied van het gebied Pernis, uitgezonderd het Arie den Arendplein, plein en winkelstrip G.A. Soetemanweg, het Schalekampplein en het Pernissehoofd (parkeerterrein Pernisse Waterkant).

Artikel 7a Ter inzageleging bijlagen

Bijlage 1 bij dit besluit ligt op dinsdagen, woensdagen en donderdagen van 09.00 tot en met 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam, locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1.

De bijlage is tevens te raadplegen op www.bis.rotterdam.nl, module Regelgeving, rubriek Algemene plaatselijke verordening, onder Aanwijzingsbesluiten bij APV - Gebieden.

Artikel 8 Intrekking oude regeling

Het Algemene aanwijzingsbesluit deelgemeente Pernis bij de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 wordt ingetrokken.

Artikel 9 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op 1 juli 2017.

Artikel 10 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Algemeen aanwijzingsbesluit gebied Pernis bij de APV Rotterdam 2012.

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van de gebiedscommissie van 25 april 2017.

De gebiedsdirecteur,

A.Draisma

De voorzitter,

B.M.Frowijn

Bezwaarclausule

Belanghebbenden kunnen tegen dit besluit binnen zes weken na de datum van de publicatie ervan een bezwaarschrift indienen bij de gebiedscommissie Pernis.

Dit bezwaarschrift moet ondertekend zijn en ten minste bevatten:

  • -

    naam en adres van de indiener;

  • -

    datum bezwaarschrift;

  • -

    de gronden van het bezwaar;

  • -

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar zich richt.

Het bezwaarschrift moet worden gezonden naar:

Gebiedscommissie Pernis

t.a.v. de Algemene Bezwaarschriftencommissie

Postbus 1011

3000 BA ROTTERDAM.

Faxnummer Algemene Bezwaarschriftencommissie: (010) 267 6300

Het bezwaarschrift kan ook digitaal worden ingediend op Rotterdam.nl/pdc:bezwaar_indienen. Hiervoor is nodig een DigiD-code, of voor bedrijven een E-herkenning, die kan worden aangevraagd via digid.nl, respectievelijk eherkenning.nl. Het bezwaarschrift kan niet op een andere digitale wijze (bijvoorbeeld per e-mail) worden ingediend.

Bijlage 1. Plaatsen waar honden verboden zijn, plaatsen waar honden niet behoeven te worden aangelijnd en plaatsen waar uitwerpselen van een hond niet behoeven te worden opgeruimd als bedoeld in de artikelen 1 en 2 van het Algemeen aanwijzingsbesluit gebied Pernis bij de APV Rotterdam 2012

Als plaatsen waar het verboden is honden, al dan niet aangelijnd, te laten lopen of te verblijven, waar honden niet hoeven te worden aangelijnd of waar het niet verplicht is uitwerpselen van een hond te verwijderen, worden aangewezen de als zodanig in de kaart bij deze bijlage aangeduide plaatsen, wegen of weggedeelten.

 

Bijlage 2. Wegen en weggedeelten waar het verboden is fietsen of bromfietsen langer dan vier weken onbeheerd te laten staan als bedoeld in artikel 7a van het Algemeen aanwijzingsbesluit gebied Pernis bij de APV Rotterdam 2012.

 

Toelichting bij algemeen aanwijzingsbesluit gebied Pernis bij de APV Rotterdam 2012

Artikel 1 Geen aanlijnplicht

Artikel 2:57, APV Rotterdam 2012, geeft aan dat honden binnen de gehele bebouwde kom aangelijnd dienen te zijn (hierna te noemen ‘aanlijnplicht’). Om hiertoe een ontheffing te verlenen, dient dit aanwijzingsbesluit.

De woonkern Pernis wordt omsloten door een groengordel. De groengordel wordt intensief gebruikt om te recreëren (wandelen, fietsen, skaten, spelen, vissen, barbecueën, zonnen, sporten etc.). Ook liggen in de groengordel een aantal sportieve en recreatieve voorzieningen (manege, kiosk, ouderen- en jongeren ontmoetingsplek, tennisbanen, speeltuin, kinderboerderij, jongerenaccommodatie, openlucht zwembad en wijksportvoorziening). De Pernisse Waterkant wordt in de zomermaanden zeer intensief gebruikt. Op korte termijn (0 tot 4 jaar) komt aan de waterkant een aantal extra attracties, voorzieningen, zoals een horecagelegenheid, een klim- en speelwerktuig (sloep of duikboot), eyecatcher, uitkijktoren etc. Op middellange termijn (4 tot 8 jaar) is op het Madroelpark woningbouw gepland. Om het gebruik van de groengordel in goede banen te leiden en rekening houdend met de ontwikkelingen op korte en middellange termijn, worden het gebied, de perioden en de tijden waar honden mogen loslopen beperkt tot:

  • a.

    Pernisserpark westzijde Oud Pernisseweg ten westen van de metrobaan en ten westen en zuiden van het hertenkamp;

  • b.

    Pernisserpark oostzijde Oud Pernisseweg met uitzondering van de omgeving speeltuin en kinderboerderij;

  • c.

    Het gebied tussen de Madroelhaven en sportpark de Madroel en de Pernisse Waterkant vanaf de westzijde tot aan de veersteiger (in het verlengde van de Deijffelbroekseweg) van 1 oktober tot en met 31 maart en van 1 april tot en met 30 september tussen 17.00 uur en 10.00 uur;

  • d.

    Pernisse Waterkant vanaf de oostzijde van de veersteiger (de lijn in het verlengde van de Deijffelbroekseweg) tot aan de Pastoriestraat, met uitzondering van de omgeving vijver Deijffelbroekselaan (‘het halve maantje').

Deze beschrijving is op de kaart weergegeven in de bijlage.

Artikel 2 Geen opruimplicht hondenuitwerpselen

Artikel 2:58, APV Rotterdam 2012, geeft aan dat de eigenaar van een hond de uitwerpselen altijd moet opruimen (hierna te noemen ‘opruimplicht’). Middels dit aanwijzingsbesluit worden openbare plaatsen aangewezen waar een ontheffing geldt van de opruimplicht.

Vanwege het intensieve recreatieve gebruik van het Pernisserpark geldt de opruimplicht niet voor:

  • a.

    Pernisserpark westzijde Oud Pernisseweg ten westen van de metrobaan en ten westen en zuiden van het hertenkamp;

  • b.

    Pernisserpark oostzijde Oud Pernisseweg tot aan de Pastoriestraat (met uitzondering van de omgeving speeltuin en kinderboerderij),

zoals ook aangegeven in de bijlage behorende bij dit besluit.

Voor alle overige delen binnen de bebouwde kom geldt een opruimplicht.

Artikel 3 Houden of voeren van hinderlijke of schadelijke dieren

Artikel 2:60, APV Rotterdam 2012, geeft aan dat plaatsten kunnen worden aangewezen waar het verboden is om dieren te houden die overlast geven en schadelijk kunnen zijn voor de openbare gezondheid.

Middels dit aanwijzingsbesluit wordt de gehele bebouwde kom van Pernis aangewezen en is het verboden om eenhoevige dieren of overlast gevende honden te houden binnen dit gebied. Onder eenhoevige dieren worden verstaan dieren met één hoef, zoals paarden en pony’s. Uitgezonderd zijn de Manege gelegen aan de Bakkersoordsweg 7 en de Kinderboerderij ’t Groene Woud gelegen aan de Pastoriestraat te Pernis.

Manege (Bakkersoordseweg 7, Pernis)

Kinderboerderij ’t Groene Woud (Pastoriestraat, Pernis)

Artikel 4 Parkeren van voertuigen van autobedrijf e.d.

Artikel 5:2, eerste lid, APV Rotterdam 2012 geeft de gebiedscommissie de mogelijkheid om met het oog op de bescherming van het uiterlijk aanzien en de parkeerdruk van de gemeente, wegen of weggedeelten aan te wijzen waarop een verbod geldt voor het plaatsen van drie of meer voertuigen van een autobedrijf, en het gebruiken van de openbare weg als werkplaats voor voertuigen.

Voor het gehele grondgebied van het gebied Pernis geldt dat het uiterlijk aanzien wordt aangetast door de plaatsing van drie of meer voertuigen van een autobedrijf of van het gebruiken van de openbare weg als werkplaats voor voertuigen.

Pernis is een tuindorp. In het handboek Rotterdamse Stijl wordt een omschrijving gegeven van een tuindorp. Bij hoofdstructuur tuindorpen (pag. 65) hoort de richtlijn verkeer en verblijf waarin is vermeld: “Meer speel- en verblijfsruimte door het terugdringen van het parkeren in de openbare ruimte. Dit mag echter niet leiden tot verstening van de binnenterreinen of andere ongewenste gevolgen.”

Naast het gegeven dat bij een tuindorp het uiterlijk aanzien wordt aangetast door het parkeren van “aanhangwagens” geldt ook dat in een tuindorp sprake is van een hoge parkeerdruk. In Pernis is een parkeerstudie (2007, kenmerk 07/1147, onderdeel van wijkraadbesluit 722 “parkeerbeleid”) gedaan, waarin geconcludeerd is dat sprake is van “een hoge parkeerdruk in de avond- en nachturen” (Parkeerstudie 2007, pag. 24). De schaarse parkeerruimte moet worden benut voor de woonfunctie en daarom dienen andere vormen van parkeren te worden geweerd uit de dorpskern.

Artikel 5 Verbod parkeren caravans, aanhangwagens e.d.

Artikel 5:6, eerste lid, APV Rotterdam 2012 geeft de gebiedscommissie de mogelijkheid om met het oog op de bescherming van het uiterlijk aanzien van de gemeente, wegen of weggedeelten aan te wijzen waar een verbod geldt voor het plaatsen van een woonwagen, kampeerwagen, camper, caravan, magazijnwagen, aanhangwagen, keetwagen of ander dergelijk voertuig dat uitsluitend of mede voor andere dan verkeersdoeleinden wordt gebruikt (hierna te noemen: “aanhangwagens”).

Voor het gehele grondgebied van de deelgemeente Pernis geldt dat het uiterlijk aanzien wordt aangetast door de plaatsing van “aanhangwagens”.

Pernis is een tuindorp. In het handboek Rotterdamse Stijl wordt een omschrijving gegeven van een tuindorp. Bij hoofdstructuur tuindorpen (pag. 65) hoort de richtlijn verkeer en verblijf waarin is vermeld: “Meer speel- en verblijfsruimte door het terugdringen van het parkeren in de openbare ruimte. Dit mag echter niet leiden tot verstening van de binnenterreinen of andere ongewenste gevolgen.”

Naast het gegeven dat bij een tuindorp het uiterlijk aanzien wordt aangetast door het parkeren van “aanhangwagens” geldt ook dat in een tuindorp sprake is van een hoge parkeerdruk. In Pernis is een parkeerstudie (2007, kenmerk 07/1147, onderdeel van wijkraadbesluit 722 “parkeerbeleid”) gedaan, waarin geconcludeerd is dat sprake is van “een hoge parkeerdruk in de avond- en nachturen” (Parkeerstudie 2007, pag. 24). De schaarse parkeerruimte moet worden benut voor de woonfunctie en daarom dienen andere vormen van parkeren te worden geweerd uit de dorpskern.

Artikel 6 Verbod parkeren van grote voertuigen

Artikel 5:8, eerste lid, APV Rotterdam 2012 geeft de gebiedscommissie de mogelijkheid om met het oog op de bescherming van het uiterlijk aanzien van de gemeente, wegen of weggedeelten aan te wijzen waar een verbod geldt voor het plaatsen een voertuig dat, met inbegrip van de lading, een lengte heeft van meer dan 6 meter of een hoogte van meer dan 2,4 meter, te parkeren.

Voor het gehele grondgebied van het gebied Pernis geldt dat het uiterlijk aanzien wordt aangetast door de plaatsing van deze voertuigen. Daarnaast geldt voor Pernis een vrachtwagenverbod (behoudens bestemmingsverkeer).

Pernis is een tuindorp. In het handboek Rotterdamse Stijl wordt een omschrijving gegeven van een tuindorp. Bij hoofdstructuur tuindorpen (pag. 65) hoort de richtlijn verkeer en verblijf waarin is vermeld: “Meer speel- en verblijfsruimte door het terugdringen van het parkeren in de openbare ruimte. Dit mag echter niet leiden tot verstening van de binnenterreinen of andere ongewenste gevolgen.”

Naast het gegeven dat bij een tuindorp het uiterlijk aanzien wordt aangetast door het parkeren van “aanhangwagens” geldt ook dat in een tuindorp sprake is van een hoge parkeerdruk. In Pernis is een parkeerstudie (2007, kenmerk 07/1147, onderdeel van wijkraadbesluit 722 “parkeerbeleid”) gedaan, waarin geconcludeerd is dat sprake is van “een hoge parkeerdruk in de avond- en nachturen” (Parkeerstudie 2007, pag. 24). De schaarse parkeerruimte moet worden benut voor de woonfunctie en daarom dienen andere vormen van parkeren te worden geweerd uit de dorpskern.

Artikel 7 Standplaatsvrije gebieden

Artikel 5:21a., eerste lid, van de APV Rotterdam 2012 geeft aan dat gebieden kunnen worden aangewezen waar geen standplaatsvergunning wordt verleend. Middels dit besluit wordt het gehele grondgebied van Pernis aangewezen als standplaatsvrij gebied en is het verboden om een standplaats in het gebied in te nemen. Uitgezonderd zijn het Arie den Arendplein, plein en winkelstrip G.A. Soetemanweg, het Schalekampplein en het Pernissehoofd (parkeerterrein Pernisse Waterkant). In lijn met de gemeentelijke Detailhandelsvisie is het plein en de winkelstrip aan de G.A. Soetemanweg toegevoegd aan de standplaatsvrije gebieden.

Artikel 8 Intrekking oude regeling

Het Algemene aanwijzingsbesluit deelgemeente Pernis bij de Algemene Plaatselijke Verordening Rotterdam 2012 wordt ingetrokken.

Artikel 9 Inwerkingtreding

In dit artikel wordt de datum weergegeven vanaf wanneer dit besluit geldt.

Artikel 10 Citeertitel

In dit artikel wordt de naam weergegeven hoe naar dit besluit verwezen kan worden.

Dit gemeenteblad 2017, nummer 111, is uitgegeven op 7 juli 2017 en ligt op dins-, woens- en donderdagen van 9.00 tot 13.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Wachtruimte Timmerhuis, Halve Maanpassage 1 (trap op, melden bij Informatiebalie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)