Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alphen-Chaam

Nadere regels subsidies Sociaal Domein 2017

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlphen-Chaam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels subsidies Sociaal Domein 2017
CiteertitelNadere regels Sociaal Domein 2017
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-08-2017nieuwe regeling

11-07-2017

Gemeenteblad, jaargang 2017, nr. 126623

Nr. 126623

Tekst van de regeling

Intitulé

Het college van de gemeente Alphen-Chaam,

gelet op het bepaalde in:

de Algemene wet bestuursrecht

Themanota Werk, inkomen en integratie,

Themanota Opvoeding, jeugd en onderwijs,

Themanota Leefbaarheid en ondersteuning,

Kadernotitie Subsidiebeleid Sociaal Domein Alphen-Chaam 2017 t/m 2019,

Algemene subsidieverordening Alphen-Chaam 2017;

overwegende dat:

de voorwaarden voor verstrekking van subsidies in het Sociaal Domein nader dienen te zijn bepaald;

B E S L U I T :

vast te stellen:

de “Nadere regels subsidies Sociaal Domein 2017”

HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN

Artikel 1.1 Begripsomschrijvingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • -

    college: burgemeester en wethouders van de gemeente Alphen-Chaam.

  • -

    sociaal domein: alle sectoren die te maken hebben met de sociale kant van het gemeentelijke beleid zoals zorg, welzijn, sport, onderwijs, gezondheidszorg, opvoeding, inburgering en sociale activering en werk en inkomen.

  • -

    subsidieplafond: het bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak ten hoogste beschikbaar is voor de verstrekking van subsidies krachtens een bepaald wettelijk voorschrift.

  • -

    vrijwilliger: iemand die uit vrije wil en buiten een dienstverband of overeenkomst en buiten het eigen sociale netwerk werkzaamheden voor anderen of de samenleving verricht. Doorgaans zijn deze werkzaamheden onbetaald of staat er maximaal de fiscaal vrijgestelde vrijwilligersvergoeding tegenover.

  • -

    professional: iemand die beroepsmatig en betaald en volgens een dienstverband of overeenkomst werkzaamheden verricht voor een organisatie.

  • -

    mantelzorger: iemand die voor langere tijd onbetaalde zorg geeft aan iemand uit de directe omgeving.

  • -

    lotgenotencontact: contact tussen mensen die elkaar kunnen ondersteunen omdat ze dezelfde problematiek ervaren.

  • -

    sociaal netwerk: een verzameling van personen die je (in meer of mindere mate) kent en op wie je een beroep zou kunnen doen. Het netwerk staat in relatie tot de privésfeer of tot bepaalde bezigheden. Er zijn ook digitale sociale netwerken, zoals Facebook en LinkedIn.

  • -

    maatwerkondersteuning: Gemeentelijke ondersteuning die is afgestemd op de specifieke, persoonlijke omstandigheden. Een algemene voorziening (die voor iedereen beschikbaar is) is in deze situatie niet toereikend.

  • -

    sportaanbieder: de organisatie die in enigerlei vorm of mate sport- of beweegactiviteiten aanbiedt aan de samenleving voor deelname.

  • -

    zelfredzaamheid: het vermogen van iemand om voor zichzelf te zorgen, zelfstandig door het leven te gaan en eigen problemen op te kunnen lossen.

  • -

    beschikking: een besluit als bedoeld in de Algemene wet bestuursrecht dat niet van algemene strekking is, met inbegrip van de afwijzing van de aanvraag daarvan.

  • -

    lichte ondersteuning: professionele of vrijwillige ondersteuning die voor iedereen beschikbaar is en door de gemeente wordt betaald, zoals maatschappelijk werk, mantelzorgondersteuning en jongerenwerk.

  • -

    sector: onderdeel van het maatschappelijk leven vanuit sociaal, cultureel of economisch oogpunt zoals kunst, cultuur, sport, bewegen, onderwijs, educatie, welzijn, zorg, veiligheid, arbeid et cetera.

  • -

    burgerinitiatief: een activiteit of project dat ontstaat vanuit, en wordt getrokken door, een groep personen (in dit geval inwoners van een gemeente). Dit initiatief heeft invloed op andere inwoners en dus op de lokale situatie.

Artikel 1.2 Beleidsdoelen

Subsidie wordt alleen verleend aan activiteiten die onderbouwd een bijdrage leveren aan de vastgestelde beleidsdoelen in het sociaal domein, zoals verwoord in vastgestelde beleidskaders van de gemeente Alphen-Chaam.

Artikel 1.3 Subsidietypen

In deze regeling worden vier typen subsidies onderscheiden:

  • a.

    subsidies voor jaarlijks terugkerende en voor incidentele activiteiten: de regels voor deze subsidies zijn in hoofdstuk 2, 3, 4 en 5 opgenomen;

  • b.

    innovatiesubsidie voor het opstarten van vernieuwende initiatieven: de regels voor deze subsidies zijn in hoofdstuk 6 opgenomen;

  • c.

    resultaatsubsidies voor lichte ondersteuning, bibliotheekwerk en begeleiding van vergunninghouders: de regels voor deze subsidies zijn in hoofdstuk 7 opgenomen;

  • d.

    subsidies voor (instandhouding van) ondersteunende voorzieningen: de regels voor deze subsidies zijn in hoofdstuk 8 opgenomen.

Artikel 1.4 Subsidies op basis van begrotingspost

Op subsidies op basis van een begrotingspost als bedoeld in artikel 4:23, lid 3, onder c. van de Algemene wet bestuursrecht zijn de artikelen 4, 6 (lid 1), 5 (lid 1) 7, 9 tot en met 16 van de Algemene Subsidieverordening gemeente Alphen-Chaam 2017 van toepassing.

Artikel 1.5 Instellingen en personen die voor subsidie in aanmerking komen

  • 1.

    Voor subsidies als bedoeld in deze regeling komen uitsluitend in aanmerking rechtspersonen en natuurlijke personen (burgerinitiatieven) die zich ten doel stellen om zonder winstoogmerk activiteiten te verrichten voor de gemeenschap van Alphen-Chaam

  • 2.

    Verenigingen en instellingen die subsidie ontvangen op grond van hoofdstuk 7 van deze regeling komen niet in aanmerking voor subsidie op grond van hoofdstuk 2, 3, 4, 5, 6 en 8.

  • 3.

    Afhankelijk van de inhoud van de activiteiten en de doelgroep die met de activiteiten wordt bediend kan het college nadere kwaliteitseisen stellen aan de subsidieaanvrager(s).

Artikel 1.6 Subsidieplafonds

  • 1.

    Het college stelt subsidieplafond vast voor de subsidietypen als genoemd in artikel 1.3.

  • 2.

    Voor de subsidies genoemd in artikel 1.3 sub c stelt het college aanvullend subplafonds per onderdeel (lichte ondersteuning, bibliotheekwerk en begeleiding van vergunninghouders) vast.

Artikel 1.7 Verdeling van subsidiemiddelen

  • 1.

    Indien de aangevraagde subsidies bedoeld in artikel 1.3, onder a, (onderdeel subsidie voor jaarlijks terugkerende activiteiten) c en d, het bekendgemaakte subsidieplafond overschrijden, vindt de verdeling van subsidiemiddelen over de ingediende aanvragen plaats op grond van een kwalitatieve selectie. Daarbij wordt per aanvraag beoordeeld in welke mate de activiteiten waarvoor subsidie wordt gevraagd bijdragen aan de volgende doelen:

    • a.

      de activiteiten sluiten aan op maatschappelijke vragen en/of behoeften in de gemeente Alphen-Chaam (af te meten aan het bereik van de activiteiten);

    • b.

      de activiteiten vormen een efficiënt en effectief alternatief voor intensieve ondersteuning;

    • c.

      de activiteiten zijn gericht op samenhang in en samenwerking met (de activiteiten van) andere professionals en vrijwilligers in de gemeente Alphen-Chaam.

  • 2.

    Aanvragen voor de subsidies bedoeld in artikel 1.3, sub a, (onderdeel subsidie voor incidentele activiteiten) en b, (innovatiesubsidies) worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. Daarbij wordt rekening gehouden met het vastgestelde subsidieplafond.

Artikel 1.8 Betaling van subsidies

Het college neemt in de subsidieverleningsbeschikking op in hoeveel termijnen de subsidie wordt uitbetaald.

Artikel 1.9 Verantwoordelijkheid

De activiteiten die op basis van deze subsidieregeling worden gesubsidieerd vinden plaats onder volledige verantwoordelijkheid van de subsidieaanvrager(s).

Artikel 1.10 Subsidiabele kostensoorten

Voor de in deze regeling bedoelde activiteiten kan subsidie verleend worden voor alle naar het oordeel van het college noodzakelijke kostensoorten voor het uitvoeren van de activiteiten, tenzij uitdrukkelijk anders bepaald in deze regeling.

Artikel 1.11 Berekening van de subsidie

  • 1.

    De hoogte van de subsidie wordt bepaald op basis van de activiteitenbegroting van de aanvrager. Uitsluitend de kosten die resteren na aftrek van overige inkomsten (eigen bijdragen deelnemers, inbreng eigen middelen subsidieaanvrager, subsidies of sponsorbijdragen van derden etc.) en die naar het oordeel van het college noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de activiteit komen voor subsidie in aanmerking.

  • 2.

    Subsidie wordt alleen verleend voor activiteiten, die naast de gemeentelijke subsidie ook met andere middelen worden bekostigd (niet 100% subsidie afhankelijk). In de subsidieaanvraag wordt helder gemaakt welke andere middelen (in financiële dan wel personele zin) worden ingezet.

  • 3.

    De financiële positie van de aanvrager, zowel voor wat betreft de exploitatie als de eigen vermogenspositie (in het bijzonder de vrij besteedbare reserves), kan bij de beoordeling van een aanvraag worden betrokken.

Artikel 1.12 Samenwerking

In een subsidieaanvraag dient te worden toegelicht of en zo ja hoe wordt samengewerkt met andere voorzieningen en/of organisaties in de gemeente Alphen-Chaam.

HOOFDSTUK 2: SUBSIDIES VOOR HET BEVORDEREN VAN VRIJWILLIGE INZET EN HET ONDERSTEUNEN VAN VRIJWILLIGERS

Artikel 2.1 Doelstelling

  • 1.

    We stimuleren dat mensen zich inzetten als vrijwilliger in eigen dorp of club.

  • 2.

    Vrijwilligers worden ondersteund zodat zij zich met plezier kunnen blijven inzetten.

Artikel 2.2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

  • 1.

    Het organiseren, uitvoeren en evalueren van activiteiten die gericht zijn op het werven, opleiden, begeleiden en behouden van vrijwilligers.

  • 2.

    Activiteiten die gericht zijn op het uitbreiden en versterken van het aantal actieve vrijwilligers.

    • a.

      het duurzaam matchen van vraag en aanbod van vrijwilligers;

    • b.

      het bevorderen van deskundigheid van vrijwilligers.

  • 3.

    Activiteiten die gericht zijn op ondersteuning van vrijwilligers, die hun vrijwilligerswerk niet zelfstandig uit kunnen voeren.

Artikel 2.3 Samenwerking

De aanvrager geeft in de subsidieaanvraag kort aan op welke wijze de activiteiten, al dan niet worden uitgevoerd in samenwerking met lokale organisatie en/of platforms die zich richten op vrijwillige inzet, zoals WZSW, Het Trefpunt en OnsAlphenChaam.nl.

Artikel 2.4 Subsidiabele kosten

In afwijking van artikel 1.10 zijn de volgende kosten subsidiabel:

  • a.

    Opleidingskosten, matchingskosten en kosten van professionele ondersteuning van vrijwilligers die hun vrijwilligerswerk niet zelfstandig uit kunnen voeren;

  • b.

    Kosten ten behoeve van de waardering en beloning van vrijwillige inzet.

HOOFDSTUK 3: SUBSIDIES VOOR ACTIVITEITEN GERICHT OP MEEDOEN

Artikel 3.1 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

  • 1.

    Activiteiten die gericht zijn op het activeren van inwoners (van 0 -100 jaar), die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen.

    • a.

      het stimuleren van sociale contacten en/of voorkomen van eenzaamheid;

    • b.

      het opbouwen en/of versterken van het sociaal netwerk;

    • c.

      het vergroten van de eigen kracht en zelfredzaamheid;

    • d.

      veilig en kansrijk opgroeien en opvoeden.

  • 2.

    Activiteiten die gericht zijn op de ondersteuning van mantelzorgers.

    • a.

      het ontlasten en versterken van mantelzorgers;

    • b.

      het bevorderen van lotgenotencontacten.

  • 3.

    Activiteiten die tot doel hebben om veel voorkomende vragen of problemen bespreekbaar te maken en hierover informatie te verstrekken.

Artikel 3.2 Activiteiten die niet voor subsidie in aanmerking komen

Geen subsidie wordt verleend voor zover de activiteiten bestaan uit (straat)feesten, vieringen van jubilea en naar het oordeel van het college naar hun aard vergelijkbare activiteiten.

HOOFDSTUK 4: SUBSIDIES VOOR ACTIVITEITEN GERICHT OP HET BEVORDEREN VAN SPORT EN BEWEGEN

Artikel 4.1 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

De volgende activiteiten komen in aanmerking voor subsidie:

  • a.

    Het organiseren, uitvoeren en evalueren van sport- en beweegactiviteiten die tot doel hebben inwoners uit de eigen gemeente uit de doelgroepen als beschreven in artikel 4.2 en inwoners met een zorgbehoefte te verbinden of te blijven verbinden aan de sportaanbieder.

  • b.

    Het organiseren, uitvoeren en evalueren van sport- en beweegactiviteiten ten behoeve van inwoners met een ondersteuningsbehoefte. De activiteiten dienen op andere terreinen dan de sport zelf maatschappelijke meerwaarde te creëren, zulks ter beoordeling van het college.

  • c.

    Het organiseren, uitvoeren en evalueren van activiteiten die het sporten en bewegen in de openbare ruimte stimuleren.

  • d.

    Het professionaliseren van de sportaanbieder.

Artikel 4.2 Doelgroepen

  • 1.

    De doelgroepen voor de subsidie als bedoeld in artikel 4.1 onder a. en b. zijn:

    • a.

      Jongeren van 12 tot en met 18 jaar;

    • b.

      Ouders van kinderen die onderwijs volgen aan een basisschool;

    • c.

      Chronisch zieken en gehandicapten;

    • d.

      Inwoners van 45 jaar en ouder.

  • 2.

    Het college kan aanvullend nieuwe doelgroepen vaststellen.

Artikel 4.3 Berekening van de subsidie

In afwijking van het gestelde in artikel 1.10 en 1.11 en in aanvulling op artikel 4 van de Algemene subsidieverordening Alphen-Chaam 2017 geldt voor subsidie op grond van artikel 4.1 sub d het in de volgende onderdelen bepaalde.

  • a.

    Voor de beschikbaarstelling van subsidie dient de aanvrager een meerjarig door de leden geaccordeerd beleidsplan in bij de gemeente waarin duidelijk omschreven staat waarom de aanvrager de professionalisering noodzakelijk acht en hoe hij die vorm wil geven.

  • b.

    De subsidie bedraagt:

  • I.

    maximaal 25% van de vergoeding die de sportaanbieder aan de professionele medewerker(s) binnen zijn organisatie verstrekt met een maximum van drie achtereenvolgende jaren of

  • II.

    maximaal 100% van de kosten die de gemeente berekent voor het beschikbaar stellen van een aantal formatie-uren van een buurtsportcoach.

HOOFDSTUK 5: SUBSIDIES VOOR ACTIVITEITEN GERICHT OP HET BEVORDEREN VAN KUNST EN CULTUUR

Artikel 5.1 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

  • 1.

    Activiteiten die bijdragen aan het creëren en in stand houden van een gevarieerd laagdrempelig aanbod in de gemeente Alphen-Chaam van kunst- en cultuuractiviteiten op het gebied van muziek, toneel, dans, beeldende kunst, cultuurhistorie en volkscultuur én die in voldoende mate zijn gericht op het bereiken van publiek in de gemeente door middel van openbare bijeenkomsten, uitvoeringen, tentoonstellingen e.d.

  • 2.

    Activiteiten die kwetsbare inwoners bereiken of willen bereiken. Deze activiteiten vinden plaats in aanvulling op de reguliere activiteiten of behoren tot de reguliere activiteiten maar vragen een aantoonbare extra inzet.

Artikel 5.2 Subsidiabele kosten en berekening van de subsidie

In afwijking van het gestelde in artikel 1.10 en 1.11 wordt subsidie op grond van artikel 5.1, lid 1 als volgt bepaald:

  • a.

    de huisvestingskosten voor zover deze naar het oordeel van het college noodzakelijk zijn voor de activiteiten zijn voor maximaal 75% subsidiabel. Indien een organisatie in een accommodatie een bar exploiteert zijn de huisvestingskosten niet subsidiabel.

  • b.

    Voor zover de activiteiten bestaan uit het (doen) verzorgen van een muziekopleiding van leden, zijn deze opleidingskosten voor maximaal 35% subsidiabel.

  • c.

    Harmonieën en fanfares ontvangen een bedrag van € 1.000 per organisatie-eenheid (harmonieorkest, drumband, majorettenkorps e.d.).

HOOFDSTUK 6: INNOVATIESUBSIDIE

Artikel 6.1 Doelstelling

  • 1.

    We stimuleren inwoners en maatschappelijke organisaties om vernieuwende activiteiten te ontwikkelen op het gebied van ondersteuning.

  • 2.

    Actief betrekken van minder zelfredzame doelgroepen bij de ontwikkeling en/of uitvoering van nieuwe activiteiten.

  • 3.

    De activiteiten hebben een duidelijke maatschappelijke meerwaarde (bijvoorbeeld: meer mensen kunnen meedoen).

  • 4.

    De activiteiten zijn qua inhoud, aanpak of werkwijze onderscheidend van bestaande activiteiten binnen het sociale domein.

Artikel 6.2 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

  • 1.

    De innovatiesubsidie is beschikbaar voor nieuwe activiteiten die leiden tot:

    • a.

      vernieuwende, effectieve vormen van maatwerkondersteuning;

    • b.

      nieuwe  samenwerkingsverbanden;

    • c.

      grotere betrokkenheid van inwoners bij het bedenken, organiseren en/of uitvoeren van de activiteiten;

    • d.

      uitbreiding van duurzame sociale netwerken, of

    • e.

      meer zelfredzame inwoners.

  • 2.

    De subsidie is bedoeld als eenmalige opstartsubsidie en kent een looptijd van maximaal twee jaren.

Artikel 6.3 Berekening van de subsidie

  • 1.

    De hoogte van de subsidie wordt per aanvraag beoordeeld, aan de hand van een (meerjaren) begroting.

  • 2.

    Wetenschappelijke onderzoeksprojecten komen niet in aanmerking voor subsidie.

Artikel 6.4 Wijze van beoordelen van de aanvraag

De beoordeling van aanvragen voor innovatiesubsidie wordt gedaan door een adviescommissie die bestaat uit vijf personen: twee leden van de Adviesraad Sociaal Domein, twee beleidsambtenaren sociaal domein en een ter zake deskundige uitvoerend medewerker. Aan de hand van dit advies neemt het college een besluit.

HOOFDSTUK 7: RESULTAATSUBSIDIES

Artikel 7.1 Activiteiten die voor subsidie in aanmerking komen

Subsidie wordt verleend voor activiteiten die bijdragen aan vooraf vastgestelde maatschappelijke resultaten ten aanzien van:

  • a.

    Lichte ondersteuning: iedereen doet mee in Alphen-Chaam. Alle inwoners die dat nodig hebben, worden geholpen om mee te kunnen doen.

  • b.

    Bibliotheekwerk: alle inwoners hebben laagdrempelig toegang tot een openbare bibliotheek en kinderen t/m 12 jaar ontvangen ondersteuning in de taal- en leesontwikkeling vanuit een bibliotheekorganisatie.

  • c.

    Begeleiding vergunninghouders: vergunninghouders die zich in de gemeente hebben gevestigd ontvangen adequate begeleiding bij het gaan wonen, leven en meedoen in de lokale gemeenschap en in Nederland.

Artikel 7.2 Procedure en voorwaarden om voor subsidie in aanmerking te komen

  • 1.

    Het college legt de maatschappelijke resultaten, randvoorwaarden rondom de uitvoering en de wijze waarop subsidie dient te worden verantwoord vast in een separate subsidie uitvraag, op basis waarvan organisaties in de gelegenheid worden gesteld een subsidie aanvraag in te dienen.

  • 2.

    Uit de subsidieaanvraag wordt helder hoe de activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd bijdragen aan de beoogde resultaten en passen binnen de gestelde randvoorwaarden.

  • 3.

    Subsidieaanvragen op grond van artikel 7.1 sub a (lichte ondersteuning) worden in gezamenlijkheid door de ketenpartners ingediend. Slechts een gezamenlijke aanvraag wordt in behandeling genomen.

Artikel 7.3 Subsidievoorwaarden

  • 1.

    Ter uitvoering van de beschikking tot subsidieverlening kan een uitvoeringsovereenkomst worden gesloten.

  • 2.

    Het College kan jaarlijks beleidsaccenten meegeven voor de uitvoering van activiteiten waarvoor een resultaatsubsidie wordt verleend. De uitvoerende organisaties stellen jaarlijks (rekening houdend met deze beleidsaccenten) een uitvoeringsplan op.

  • 3.

    Minimaal eenmaal per jaar vindt overleg plaats met de subsidieontvanger(s) over de voortgang van de activiteiten en de eventueel benodigde wijziging van de beleidsaccenten.

Artikel 7.4 Berekening van de subsidie

  • 1.

    De hoogte van de subsidie wordt bepaald op basis van de begroting van de (gezamenlijke) subsidieaanvrager(s).

  • 2.

    De inzet van professionals is kwantitatief en kwalitatief in verhouding tot de te organiseren activiteiten en wordt ingezet tegen een realistische kostprijs. De kostprijs is bepaald op basis van een integrale kostprijs en is opgebouwd uit de volgende elementen: personele lasten, huisvestingslasten, overhead, activiteitenlasten en organisatielasten.

HOOFDSTUK 8: SUBSIDIES VOOR (INSTANDHOUDING VAN) ONDERSTEUNENDE VOORZIENINGEN

Artikel 8.1 Voorzieningen die voor subsidie in aanmerking komen

  • 1.

    Voorzieningen die randvoorwaardelijk en/of ondersteunend nodig zijn om de gewenste lokale activiteiten mogelijk te maken. Het gaat hierbij om:

    • a.

      organisaties die niet het uitvoeren van hun eigen activiteiten als primaire doel hebben, maar ondersteunend zijn aan de activiteiten van andere individuen of groepen in de lokale samenleving;

    • b.

      de (beheerorganisaties van de) gemeenschapshuizen / culturele centra in de gemeente Alphen-Chaam.

  • 2.

    De volgende, wettelijk verplichte, informatie- en adviespunten:

    • a.

      Anti-discriminatievoorziening (advies- en meldpunt);

    • b.

      Slachtofferhulp.

  • 3.

    De dorspsraden.

  • 4.

    Organisaties, die Voor- en Vroegschoolse Educatie uitvoeren in de gemeente Alphen-Chaam.

Artikel 8.2 Doelstelling

  • 1.

    Subsidie wordt verleend voor instandhouding van de voorzieningen.

  • 2.

    De subsidie is erop gericht om de voorzieningen beschikbaar te hebben en houden voor de inwoners van de gemeente Alphen-Chaam.

Artikel 8.3 Berekening van de subsidie

  • 1.

    Voor ondersteunende voorzieningen als bedoeld in artikel 8.1 lid 1:

    • a.

      De hoogte van de subsidie voor ondersteunende voorzieningen als bedoeld in artikel 8.1 lid 1 wordt bepaald op basis van de begroting van de ondersteunende voorziening. De subsidie bedraagt ten hoogste de resterende kosten na aftrek van overige inkomsten (eigen bijdragen deelnemers, sponsorbijdragen, eigen middelen subsidieaanvrager etc.).

    • b.

      Het college maakt nadere afspraken met de ondersteunende voorzieningen over de toegestane hoogte van vrij besteedbare reserves.

  • 2.

    De hoogte van de subsidie voor ondersteunende voorzieningen als bedoeld in artikel 8.1 lid 2 wordt als volgt bepaald:

    • a.

      Anti-discriminatie voorziening: het hebben van een antidiscriminatievoorziening is een wettelijke taak. We krijgen daarvoor een bedrag per inwoners (€ 0,382) van de rijksoverheid. Met RADAR hebben we afspraken om deze wettelijke taken voor ons uit te voeren. Het jaarlijkse subsidiebedrag is € 0,382 x aantal inwoners van Alphen-Chaam per 1 januari in het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Het bedrag per inwoners kan fluctueren als gevolg van nieuwe afspraken en/of indexeringen;

    • b.

      Slachtofferhulp: op landelijk niveau worden afspraken gemaakt over de financiële bijdrage van alle gemeenten voor het instandhouden van slachtofferhulp. Hiervoor wordt jaarlijks een bedrag per inwoner vastgesteld. Het jaarlijkse subsidiebedrag wordt vastgesteld door het bedrag per inwoner te vermenigvuldigen met het aantal inwoners in de gemeente Alphen-Chaam per 1 januari in het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor subsidie wordt aangevraagd. Op basis van de begroting van Slachtofferhulp kan de inwonersbijdrage fluctueren.

  • 3.

    De hoogte van de subsidie voor ondersteunende voorzieningen als bedoeld in artikel 8.1 lid 3 wordt als volgt bepaald:

    • a.

      een vast bedrag van € 1500,00 voor de basiskosten van de organisatie;

    • b.

      een bedrag per inwoner van € 0,50 voor de kosten voor communicatie en PR.

    • c.

      Voor zover een dorpsraad de subsidie in enig jaar niet nodig heeft voor de organisatie van haar activiteiten is het toegestaan deze te reserveren en/of te besteden ten behoeve van voorzieningen of activiteiten die de gemeenschap in de betreffende dorpskern ten goede komen.

  • 4.

    Voor ondersteunende voorzieningen als bedoeld in artikel 8.1 lid 4 zijn de administratiekosten verbonden aan de uitvoering van het VVE aanbod subsidiabel. De hoogte van de subsidie wordt bepaald op basis van de begroting van deze kosten door de VVE uitvoerder. De begroting dient te zijn gebaseerd op het werkelijke aantal te realiseren VVE plaatsen.

Artikel 8.4 Subsidievoorwaarden

  • 1.

    Subsidie voor ondersteunende voorzieningen kan als meerjarige subsidie worden verleend.

  • 2.

    Ter uitvoering van de beschikking tot subsidieverlening voor een ondersteunende voorziening kan een uitvoeringsovereenkomst worden gesloten.

HOOFDSTUK 9: OVERIGE BEPALINGEN

Artikel 9.1 Bijzondere omstandigheden

Het college handelt in overeenstemming met deze nadere regels, tenzij dat voor één of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de nadere regels te dienen doelen.

HOOFDSTUK 10: SLOTBEPALINGEN

Artikel 10.1 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking per 1 augustus 2017.

Artikel 10.2 Citeertitel

Deze nadere regels kunnen worden aangehaald als “Nadere regels Sociaal Domein 2017”.

Alphen-Chaam, 11 juli 2017,

burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam,

de secretaris, de burgemeester,

mr. M.M. Hendrickx mr. J.W.M.S. Minses