Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Arnhem

Rijden in het voetgangersgebied

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieArnhem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRijden in het voetgangersgebied
CiteertitelBeleidsregels ontheffing berijden voetgangersgebied binnenstad Arnhem
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de Eerder vastgestelde beleidsregels van 1 oktober 2010.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wegenverkeerswet 1994, art. 149
  2. Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990, art. 87

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-02-2011nieuwe regeling

25-01-2010

Arnhemse Koerier,09-02-2011

2011.0.003.374
01-10-201010-02-2011Onbekend

08-12-2009

Arnhemse Koerier, d.d. 9 juni 2010

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Rijden in het voetgangersgebied

 

 

Rijden in het voetgangersgebied

1. Inleiding

2. Samenvatting

3. Huidige situatie

3.1 Gemeentelijke regelgeving

3.2 Organisatie

3.3 Ontwikkelingen

4. Probleem

4.1 Wat is het probleem?

4.2 Probleemanalyse

5. Oplossing

5.1 Minder ontheffingen verlenen

5.2 Venstertijden verruimen

5.3 Overige mogelijkheden optimaliseren

5.4 Strikte ontheffingverlening en handhaving

6 De nieuwe regels voor het rijden in het voetgangersgebied

7 Uitvoering en evaluatie

Bijlage: Beleidsregels voor het verlenen van ontheffingen voor toegang tot het voetgangersgebied binnenstad Arnhem

 

1. Inleiding

Arnhem was in 1995 één van de eerste steden in Nederland, waar de binnenstad werd afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. In het voetgangersgebied krijgen leefbaarheid, verkeersveiligheid en een rustige winkelomgeving prioriteit. Bevoorrading en andere werkzaamheden waarvoor (vracht)auto’s nodig zijn, dienen zoveel mogelijk plaats te vinden binnen de zogenaamde venstertijden. Een beperkt aantal mensen en bedrijven krijgt van de gemeente een ontheffing om ook buiten de venstertijden in de binnenstad te mogen rijden.

Sinds een aantal jaren zien we, ondanks het systeem van beperkte ontheffingverlening, een flinke groei van (vracht)autoverkeer in de Arnhemse binnenstad buiten de venstertijden. Er zijn te veel bedrijven en personen met een ontheffing, waardoor het leef- en winkelklimaat in gevaar komt. De wens om het ontheffingenbeleid aan te passen is inmiddels breed gedragen. De werkgroep ‘Arnhem Gastvrije Stad’, waarin bedrijfsleven en transportorganisaties zijn vertegenwoordigd, heeft de gemeente hierom gevraagd.

Deze nota geeft antwoord op de vraag hoe we ervoor kunnen zorgen dat er minder overlast komt van gemotoriseerd verkeer in de binnenstad. Waarbij de uitvoering van noodzakelijke taken als bevoorrading van winkels en horeca, stadsreiniging, reparatie en onderhoud niet in het gedrang mag komen. De oplossing voor dit dilemma ligt in het enerzijds verruimen van de venstertijden in de ochtend, en anderzijds in het verlenen van veel minder ontheffingen buiten de venstertijden. In deze nota vindt u de spelregels die dit mogelijk moeten maken. Het beeld van auto’s en vrachtwagens, manoeuvrerend tussen een druk winkelend publiek, moet met deze spelregels weer van regel tot uitzondering worden in Arnhem.

 

2. Samenvatting

In de binnenstad van Arnhem heeft het publiek momenteel te veel hinder van gemotoriseerd verkeer. Dit probleem speelt vooral na de venstertijden, wanneer alleen ontheffinghouders het voetgangersgebied in mogen. Er zijn dan te veel bestelbussen en vrachtwagens. Om dit tegen te gaan zal de gemeente per 1 oktober 2010 het ontheffingenregime strenger maken. Minder bedrijven mogen voortaan nog buiten de venstertijden met een voertuig het gebied in. Om de bedrijven meer ruimte te geven worden de venstertijden verruimd: maandag tot en met zaterdag mogen tussen 06.00 en 11.00 uur alle voertuigen het gebied in. Na 11.00 uur alleen ontheffinghouders. Voor een flink aantal bedrijven betekent het strengere regime dat ze hun werkwijze zullen moeten aanpassen, bijvoorbeeld door anders te plannen of beter gebruik te maken van alternatieve mogelijkheden. Het nieuwe regime heeft duidelijke regels en zal leiden tot minder discussie. Zodoende kan er ook beter gehandhaafd worden. Na een jaar kijken we of de nieuwe regels ook daadwerkelijk leiden tot minder overlast.

 

3. Huidige situatie

 

3.1 Gemeentelijke regelgeving

De spelregels zijn op dit moment vastgelegd in de ‘Verordening ontheffingen berijden voetgangersgebied binnenstad Arnhem 2004’. Hierin is onder meer het volgende bepaald:

  • ·

    Het voetgangersgebied is het gebied begrensd door Nieuwe Plein, Willemsplein, Gele Rijdersplein, Looierstraat, Velperbinnensingel, Koningsplein, St. Catharinaplaats, Beekstraat, Walburgstraat, Turfstraat, Kleine Oord en Nieuwe Oeverstraat.

  • ·

    Venstertijden zijn di-za van 06.00 tot 10.00 uur, ma 06.00-12.00 uur.

  • ·

    Vaste ontheffingen van de venstertijden worden verleend aan bewoners en bedrijven die beschikken over een eigen danwel gehuurde parkeerplaats, aan transporteurs die minstens 10 leveradressen in het gebied hebben, en aan transport t.b.v. ‘bijzondere situaties’. Deze laatste categorie is erg divers en bevat onder andere storings- en onderhoudsdiensten, vishandel, apotheken, etcetera.

  • ·

    De Adviescommissie bevoorradingsaangelegenheden toetst aanvragen voor vaste ontheffingen die binnen de laatste twee hierboven genoemde categoriën vallen.

  • ·

    Dagontheffingen en incidentele ontheffingen van de venstertijden kunnen worden verleend wanneer de aanvrager werkzaamheden heeft waarbij de venstertijden aantoonbaar onvoldoende ruimte bieden.

In de huidige praktijk zien we een aantal afwijkingen en aanvullingen op de hierboven beschreven de regelgeving. De belangrijkste zijn:

  • ·

    Bevoorrading van de horeca op de Korenmarkt mag voor een deel buiten de venstertijden plaatsvinden. Dagelijks is de Korenmarkt hiervoor tot 14.00 uur bereikbaar. Deze tijdelijke regel is ingevoerd in verband met overlast door werkzaamheden op de Korenmarkt en in het stationsgebied.

  • ·

    Horeca-ondernemers in het voetgangersgebied kunnen een vaste ontheffing krijgen tot 14.00 uur. Hierdoor kunnen ondernemers zelf inkopen doen bij de groothandel en hun bedrijf bevoorraden.

  • ·

    Twee ondernemingen in het voetgangersgebied mogen hun klanten buiten de venstertijden toegang geven om met de auto naar het bedrijf te rijden.

 

3.2 Organisatie

Twee onderdelen van de gemeentelijke organisatie zijn belast met het uitvoeren van de regels voor het rijden in het voetgangersgebied: de afdeling Vergunningen en het Parkeerbedrijf. De afdeling Vergunningen van de dienst Stadsbeheer behandelt de aanvragen voor vaste ontheffingen. De afdeling toetst de aanvragen aan de voorwaarden uit de Verordening en schakelt hierbij zonodig de Adviescommissie bevoorradingsaangelegenheden in. Het Parkeerbedrijf, dienst Stadsontwikkeling, handelt de aanvragen af voor incidentele- en dagontheffingen. Daarnaast voert het Parkeerbedrijf de fysieke handelingen uit die horen bij de verlening van alle ontheffingen: het versturen en verstrekken van de ontheffingen en eventuele transponders en het innen van de leges. Het Parkeerbedrijf is verantwoordelijk voor de beweegbare palen waarmee het voetgangersgebied is afgesloten. Tot slot valt ook de handhaving van de regels voor het rijden in het voetgangersgebied onder de verantwoordelijkheid van het Parkeerbedrijf.

 

3.3 Ontwikkelingenuitbreiding voetgangersgebied

Het voetgangersgebied is in 2009 uitgebreid met Gele Rijdersplein, Looiersstraat, Telefoonstraat en Johnny van Doornplein. Een aantal bedrijven in dit uitbreidingsgebied is in het bezit van eigen parkeerplaatsen. Deze bedrijven kunnen gebruik gaan maken van een regeling voor klantparkeren.

 

stadsdistributie

Per september 2009 is Binnenstadservice Arnhem van start gegaan. Dit bedrijf, gevestigd net buiten het centrum, ontvangt goederen die bestemd zijn voor bedrijven in de Arnhemse binnenstad. Vervolgens worden de goederen gebundeld en worden verschillende binnenstadsbedrijven in één keer bevoorraad. Voor de binnenstad als geheel heeft dit als voordeel dat er minder vervoersbewegingen in het gebied plaatsvinden. Voor de individuele bedrijven en leveranciers is er een efficiëntievoordeel. Binnenstadservice is een mogelijke oplossing voor bedrijven die niet in aanmerking komen voor een ontheffing van de venstertijden. Goederen kunnen buiten de venstertijden afgeleverd worden bij Binnenstadservice, die ze de volgende dag kan afleveren in de binnenstad.

 

4. Probleem

 

4.1 Wat is het probleem?

Het op te lossen probleem is het feit dat er buiten de venstertijden te veel gemotoriseerd verkeer in het voetgangersgebied van Arnhem rijdt. Het voetgangersgebied en bijbehorend ontheffingenregime is ooit geïntroduceerd om winkelend publiek en (bevoorradings)verkeer zoveel mogelijk in de tijd van elkaar te scheiden. Het huidige binnenstadsbeeld toont aan dat dit steeds minder goed lukt. Naar aanleiding van de problematiek is in 2005 een Bevoorradingsprofiel gemaakt van de Arnhemse binnenstad. Op basis van dit rapport heeft de werkgroep Arnhem Gastvrije Stad, onder coördinatie van de Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA), de gemeente gevraagd een aantal maatregelen te nemen om hierin verbetering te brengen. De werkgroep vraagt onder meer om nieuw beleid voor het verlenen van ontheffingen, om aanvullende voorwaarden bij het gebruik van de ontheffingen, om het opschonen van het huidige vervuilde ontheffingenbestand en om een gerichtere handhaving.

 

4.2 Probleemanalyse

Als de conclusie is dat er zich buiten de venstertijden teveel gemotoriseerd verkeer in het voetgangersgebied bevindt, betekent dat dat er op dit moment te veel ontheffingen in gebruik zijn. Deze ontheffingen zijn allemaal volgens de regels verleend. De regels geven dus ruimte voor het verlenen van te veel ontheffingen.

Niet alleen verleent de gemeente Arnhem te veel ontheffingen, het blijkt regelmatig ook erg moeilijk te zijn om een eenmaal verleende ontheffing weer in te trekken. De indruk bestaat dat een aanzienlijk deel van het ontheffingenbestand vervuild is, bijvoorbeeld door verhuizing of bedrijfsbeëindiging. Het traject om vervolgens de bewuste ontheffing weer in te trekken kan door een onwillige ontheffinghouder danig tijdrovend en intensief gemaakt worden. Het opschonen van het ontheffingenbestand is daardoor nog niet gelukt.

 

5. Oplossing

 

5.1 Minder ontheffingen verlenen

Vergeleken met het huidige regime zal er voor gekozen moeten worden om minder bedrijven in aanmerking te laten komen voor een ontheffing. Een aantal bedrijfsbranches komt daarom voortaan niet meer in aanmerking voor een vaste ontheffing. Van deze bedrijven schatten wij in dat zij hun werkzaamheden kunnen verrichten binnen de mogelijkheden die er zijn, zonder gebruik te hoeven maken van een vaste ontheffing. Dit kan door beter gebruik te maken van de venstertijden, van dagontheffingen en incidentele ontheffingen en van de bestaande laad- en losplaatsen rond het gebied. De belangrijkste afvallers in vergelijking met de oude regeling zijn de bevoorraders en leveranciers van de bedrijven in de binnenstad. Dit is op het moment ook de grootste groep bedrijven met een vaste ontheffing. Ongeveer twee derde van de ruim 1500 vaste ontheffingen is nu verleend aan bedrijven die niet in de binnenstad zijn gevestigd. Dit aandeel zal onder de nieuwe regels een stuk kleiner zijn.

Niet (meer) in aanmerking voor een ontheffing komen onder meer transportbedrijven, pakketdiensten, dienstverleners, distributeurs, cateringbedrijven gevestigd buiten het gebied, horeca, taxi’s, tafeltje-dek-je, exploitanten van gokautomaten, aannemers, glazenwassers zonder hoogwerker.

Wel in aanmerking voor een ontheffing komen de in het voetgangersgebied gevestigde bewoners en bedrijven met parkeerplaats, bewoners en bedrijven zonder parkeerplaats, openbare diensten, netwerkbeheerders, inzamelaars van bedrijfsafval, inzamelaars van oud papier, marktkooplui, marktkraambouwers, beveiligingsdiensten, glazenwassers met hoogwerker, vishandels, cateringbedrijven gevestigd in het voetgangersgebied, apothekers. Daarnaast bestaan er diensten en organisaties die op grond van een ministeriële vrijstelling het voetgangersgebied mogen berijden (ambulance, politie en brandweer, maar ook geld- en waardetransporten). Zij hebben geen ontheffing nodig. In paragraaf 6 is de volledige lijst van mogelijke ontheffinghouders te vinden, de tijden waarvoor de ontheffingen worden verleend en de eventuele randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan.

Bewoners en bedrijven die in het voetgangersgebied zijn gevestigd èn beschikken over een parkeerplaats behouden de huidige mogelijkheid op een vaste (24 uurs) ontheffing om van en naar de eigen parkeerplaats te rijden. Voor de gemeente is een belangrijke overweging daarbij dat de mogelijkheid om één of meerdere parkeerplaatsen te gebruiken de aantrekkelijkheid vergroot van een vestiging in het voetgangersgebied. Bewoners en bedrijven die in het voetgangersgebied zijn gevestigd maar niet beschikken over een parkeerplaats, behouden ook de huidige mogelijkheid op een vaste ontheffing om de twee uren na winkelsluitingstijd door het voetgangersgebied te rijden.

 

5.2 Venstertijden verruimen

De oude venstertijden zijn van dinsdag tot zaterdag van 06.00 tot 10.00 uur, en op maandag van 06.00-12.00 uur. Wanneer we minder ontheffingen willen verlenen buiten de venstertijden, ligt het voor de hand om de venstertijden zelf te verruimen. Op deze manier bieden we verkeer dat in het voetgangersgebied moet zijn en geen ontheffing meer krijgt, meer ruimte.

Een analyse van vergelijkbare steden leert dat 07.00-11.00 uur de meest voorkomende venstertijden zijn voor een afgesloten voetgangersgebied. Een verlenging van de venstertijd in Arnhem tot 11.00 uur betekent een uur meer tijd voor bevoorrading en andere werkzaamheden. Rond 11.00 uur begint het Arnhemse voetgangersgebied al redelijk vol te raken, dus een strikte handhaving van 11.00 uur als eindtijd hoort bij deze verruiming. De begintijd kan op 06.00 uur worden gehouden. Hoewel slechts een beperkt deel van de bevoorrading tussen 06.00 en 07.00 uur plaatsvindt, blijkt uit het bevoorradingsprofiel dat er van geluidhinder in de vroege ochtend geen sprake is in de binnenstad. Een verruiming van de venstertijden naar 06.00 tot 11.00 uur, maandag tot en met zaterdag, levert voor vijf dagen van de week een verruiming van een uur op. Op zondag blijft het gebied gesloten voor niet-ontheffinghouders.

Overwogen is om ook een avondvenstertijd van 18.00 tot 20.00 uur in te stellen. De verwachting is echter dat een deel van het reguliere verkeer op de singels het voetgangersgebied dan zal gaan gebruiken als sluiproute. Een avondvenstertijd zal dan ook niet worden ingevoerd.

 

5.3 Overige mogelijkheden optimaliseren

Voor wie buiten de venstertijden in het voetgangersgebied moet zijn en niet in aanmerking komt voor een vaste ontheffing, staat een aantal oplossingen ter beschikking.

 

laad en losplaatsen

Ten eerste kan eenieder gebruik maken van de laad- en losplaatsen die direct buiten het voetgangersgebied zijn gelegen, mits diegene voldoet aan de wettelijke omschrijving van laden/lossen. Vanaf de laad- en losplaatsen kunnen goederen met de hand het gebied in gebracht worden.

 

tijdelijke ontheffingen

Daarnaast verstrekt de gemeente tijdelijke ontheffingen. Afhankelijk van de gewenste duur kan dit een dagontheffing of een incidentele ontheffing zijn. Om misbruik te voorkomen verleent de gemeente een dagontheffing maximaal drie maal per maand aan dezelfde aanvrager. Een incidentele ontheffing is bedoeld voor verhuis-, bouw-, installatie- of reparatiewerkzaamheden en is maximaal vijf achtereenvolgende werkdagen geldig. Voor beide ontheffingen geldt dat het belang van het voetgangersgebied voorop staat. Dit betekent dat de aanvrager moet kunnen aantonen dat toegang tot het gebied met een gemotoriseerd voertuig buiten de venstertijden noodzakelijk is.

 

klantparkeren

Met twee bedrijven in het voetgangersgebied heeft de gemeente in 1995 afgesproken dat zij gebruik mogen maken van klantparkeren. Klanten van deze bedrijven krijgen buiten de venstertijden toegang om met de auto de kortste route naar en van het bedrijf te rijden. Parkeren mag vervolgens alleen op eigen terrein. Een aantal bedrijven in de omgeving van het Gele Rijdersplein heeft de gemeente verzocht ook gebruik te kunnen gaan maken van een klantparkeerregeling. Naar aanleiding van dit verzoek zal het klantparkeren voortaan worden toegestaan aan alle ondernemingen in het voetgangersgebied die beschikken over één of meerdere eigen parkeerplaatsen. De toegang tot het gebied wordt geregeld worden met barcodekaarten op naam van het betreffende bedrijf.

 

calamiteiten

Bij calamiteiten, waarvan het oplossen niet kan wachten tot de volgende dag, is het altijd mogelijk toegang te krijgen tot het voetgangersgebied. Om de toegangspaal te laten zaken kan gebruik gemaakt worden van de intercom die bij elke ingang van het voetgangersgebied is geïnstalleerd. Tot 23.00 uur is de intercom verbonden met het Parkeerbedrijf, daarna met de meldkamer van de brandweer. Er zal goed op worden toegezien dat alleen toegang wordt gegeven bij spoedeisende zaken. Hulpdiensten (politie, brandweer, ziekenwagen) heben overigens permanent toegang tot het voetgangersgebied.

 

5.4 Strikte ontheffingverlening en handhaving

Wil het nieuwe beleid het gewenste effect hebben, dan is een strikte toepassing van de regels een noodzakelijke randvoorwaarde. Dit geldt zowel voor een zorgvuldige toepassing van de verleningscriteria bij het verlenen van een ontheffing, als voor een strenge handhaving op overtreders in het voetgangersgebied.

 

ontheffingverlening

De voorwaarden voor het verkrijgen van een ontheffing zijn, in vergelijking met de oude regelgeving, vereenvoudigd. Er zullen zich hierdoor veel minder bespreekgevallen voordoen en de gemeente zal minder in discussie hoeven te gaan met aanvragers. De Adviescommissie Bevoorradingsaangelegenheden zal weinig tot geen individuele aanvragen meer hoeven te beoordelen. De gemeente zal regelmatig controleren of de gegevens uit het ontheffingenbestand nog overeenkomen met de gemeentelijke basisadminstratie en het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Niet meer kloppende ontheffingen worden meteen ingetrokken. De registratie van vaste ontheffingen zal op één plek in de gemeentelijke organisatie plaatsvinden.

 

handhaving

Handhaving van de regels is essentieel voor een goede werking. Door de duidelijker regelgeving is handhaving op overtredingen beter mogelijk geworden. Hoewel het te allen tijde mogelijk blijft om het voetgangersgebied te verlaten, zal een voertuig zonder ontheffing na 11.00 uur in het voetgangersgebied beboet worden. Daarnaast zal de gemeente met name toezien op het bezit van de juiste ontheffing, op het rijden van de kortste route naar en van de bestemming en op het parkeerverbod in het voetgangersgebied. Bij herhaaldelijke overtredingen kan de gemeente de ontheffing intrekken. Het Parkeerbedrijf zet 1,5 fte in voor handhaving van de regels in deze nota.

 

6 De nieuwe regels voor het rijden in het voetgangersgebied

Begrenzing voetgangersgebied

  • ·

    Het voetgangersgebied is het gebied begrensd door Nieuwe Plein, Willemsplein, Gele Rijdersplein, Looierstraat, Velperbinnensingel, Koningsplein, St. Catharinaplaats, Beekstraat, Walburgstraat, Turfstraat, Kleine Oord en Nieuwe Oeverstraat.

  • ·

    Het gebied is uitgebreid met Gele Rijdersplein, Looiersstraat, Bastionstraat, Jan Dommeringpad, Telefoonstraat en Johnny van Doornplein.

 

Venstertijden

·De venstertijden zijn maandag tot en met zaterdag van 06.00 tot 11.00 uur. Binnen deze venstertijden mag gemotoriseerd verkeer in het voetgangersgebied rijden. Buiten de venstertijden mag alleen gemotoriseerd verkeer met een ontheffing in het gebied rijden. Op zondagen (ook koopzondagen) is het gebied afgesloten voor verkeer zonder ontheffing en geldt er geen venstertijd.

 

Vaste ontheffing

·Op aanvraag verleent de gemeente vaste ontheffingen aan bewoners en bedrijven in de volgende categorieën:

1.Bewoners en bedrijven met parkeerplaats

In het voetgangersgebied gevestigd èn beschikkend over een eigen parkeerplaats.

00.00 - 24.00 uur

2. Bewoners en bedrijvenzonder parkeerplaats

In het voetgangersgebied gevestigd en niet beschikken over een eigen parkeerplaats

18.00 – 20.00 uur,

koopavond 21.00 – 23.00 uur

3. Openbare diensten

Gemeentelijke en door de gemeente ingehuurde diensten voor zover zij een openbare functie uitoefenen. Bv. handhavers, wijkopzichter, gebiedsbeheerder, servicemedewerkers, storingsdienstmedewerkers

00.00 – 24.00 uur

4. Netwerkbeheerders

Netwerkbeheerders, ten behoeve van reparatie en onderhoud aan energie- en informatienetwerken in de openbare ruimte in het voetgangersgebied

00.00 - 24.00 uur

5. Inzamelaars van bedrijfsafval

Effectieve inzameling van bedrijfsafval is gebaat bij een half uur extra toegangstijd. Inzameling van huishoudelijk afval kan plaatsvinden binnen de venstertijden.

11.00 – 11.30 uur

6. Inzamelaars van oud papier

Inzameling voor bewoners en bedrijven

woensdag 18.00 – 21.00 uur

7. Marktkooplui

dinsdag 04.00 – 17.30 uur

vrijdag 04.00 – 15.30 uur

zaterdag 04.00 – 19.30 uur

8. Marktkraambouwers

maandag 16.00 – dinsdag 18.00 uur

donderdag 12.00 – zaterdag 24.00 uur

9. Beveiligingsdiensten

Op momenten dat de winkels zijn gesloten

18.00 – 06.00 uur

koopavond 21.00 – 06.00 uur

zondag 00.00 – 24.00 uur

10. Geld- en waardetransporten

Geen ontheffing nodig; vrijstelling op basis van landelijke Regeling vrijstelling geld- en waardetransportbedrijven

 

11. Glazenwassers met hoogwerker

Buiten de venstertijden geeft de hoogwerker geen overlast voor bevoorradend verkeer

11.00 – 18.00 uur

12. Vishandels

Gevestigd in het voetgangersgebied, detailhandel in vis- schaal- en weekdieren. Het betreft bederfelijke waar met mogelijk lange aanvoerlijnen afhankelijk van tijdstip binnenkomst schepen.

11.00 – 18.00 uur

13. Cateringbedrijven

Gevestigd in het voetgangersgebied, ten behoeve van laden en lossen. Het bedrijf moet minimaal 25% van de omzet uit cateringactiviteiten halen.

11.00 – 24.00 uur

14. Ambulance, politie en brandweer

Geen ontheffing nodig op basis van ministeriële vrijstelling

 

15. Apothekers

Ten behoeve van het bezorgen van medicijnen aan bewoners van het voetgangersgebied

00.00 – 24.00 uur

  • ·

    De ontheffing is geldig voor de vermelde tijden, voor het rijden vanuit de dichtstbijzijnde toegang tot het voetgangersgebied via de kortste route naar en van de bestemming. Voor bedrijven en bewoners met eigen of gehuurde parkeerplaats is deze bestemming de parkeerplaats.

  • ·

    De drukste winkelstraten dienen te worden gemeden. Niet-bestemmingsverkeer mag de volgende straten daarom alleen oversteken: Roggestraat, Land van de Markt, Ketelstraat, Vijzelstraat, Grote Oord, Jansstraat, Rijnstraat.

  • ·

    In het voetgangersgebied is parkeren buiten de parkeerplaatsen niet toegestaan.

  • ·

    Ontheffingen zijn niet gekoppeld aan een kenteken. Ontheffingen voor bewoners worden op naam verstrekt, ontheffingen voor bedrijven op bedrijfsnaam.

  • ·

    Een bewoner met eigen parkeerplek (categorie 1 in de lijst) kan de naam van een tweede gebruiker op de ontheffing laten zetten, mits deze persoon op hetzelfde adres staat ingeschreven.

  • ·

    Een bedrijf met eigen parkeerplek (categorie 1 in de lijst) kan meerdere ontheffingen aanvragen, tot een maximum van twee maal het aantal eigen parkeerplekken. Deze ontheffingen worden allen op bedrijfsnaam verstrekt.

  • ·

    Een bewoner of bedrijf zonder eigen parkeerplek (categorie 2 in de lijst) kan maximaal één ontheffing aanvragen. Voor bewoners geldt weer dat een tweede naam op de ontheffing kan worden bijgeschreven.

  • ·

    De bedrijven genoemd onder de categorien 3 t/m 15 in bovenstaande lijst kunnen één ontheffing aanvragen. Meerdere ontheffingen zijn alleen mogelijk wanneer het bedrijf kan aantonen dat deze noodzakelijk zijn voor de bedrijfsvoering.

  • ·

    Een ontheffing voor bewoners is onbeperkt geldig, zolang de bewoner voldoet aan de criteria voor het verkrijgen van de ontheffing. Een ontheffing voor een bedrijf is voor drie jaar geldig, zolang het bedrijf voldoet aan de criteria voor het verkrijgen van de ontheffing. Na die drie jaar kan de ontheffing opnieuw worden aangevraagd.

 

Tijdelijke ontheffing

  • ·

    Dagontheffingen en incidentele ontheffingen van de venstertijden kunnen worden verleend wanneer de aanvrager werkzaamheden heeft waarbij de venstertijden aantoonbaar onvoldoende ruimte bieden. Bovendien moet aantoonbaar zijn dat daarvoor gemotoriseerd vervoer buiten de venstertijden noodzakelijk is.

  • ·

    Een dagontheffing wordt maximaal drie maal per maand verstrekt aan dezelfde aanvrager.

  • ·

    Een incidentele ontheffing wordt verleend voor verhuis-, bouw-, installatie- of reparatiewerkzaamheden die langer dan één dag duren. De ontheffing wordt voor maximaal vijf achtereenvolgende dagen verstrekt.

 

Klantparkeren

  • ·

    Het is alle bedrijven met eigen of gehuurde parkeerplaats in het voetgangersgebied toegestaan gebruik te maken van klantparkeren. Klanten van deze bedrijven krijgen buiten de venstertijden toegang om met de auto de kortste route naar en van het bedrijf te rijden. Parkeren mag vervolgens alleen op eigen terrein.

  • ·

    Voor het klantparkeren verstrekt de gemeente aan de bedrijven éénmalige barcodekaarten met de bedrijfsnaam. Het bedrijf regelt zelf dat de barcodekaarten bij de klant terecht komen. Wanneer de klant weer vertrekt, ruilt het bedrijf de barcodekaart van de klant om voor een éénmalige uitrijkaart.

 

Leges

  • -

    Vaste ontheffing bewoner, voor onbepaalde tijd geldig: € 170,=;

  • -

    Vaste ontheffing bedrijf, voor drie jaar geldig: € 425,=;

  • -

    Elk volgende duplicaat vaste ontheffing bedrijf: € 25,=;

  • -

    Adreswijziging vaste ontheffing: € 45,=;

  • -

    Incidentele ontheffing: € 10,=;

  • -

    Dagontheffing: € 10,=.

    • ·

      Tarieven gelden per 01-07-2010

    • ·

      Het oude tarief voor een vaste ontheffing was €9,50 per jaar. De nieuwe legestarieven zijn gebaseerd op dekking van de kosten.

    • ·

      Jaarlijks vindt indexering plaats van de legestarieven, met ingang van 01-01-2012.

 

7 Uitvoering en evaluatie

De nieuwe regels voor het rijden in de binnenstad treden in werking per 1 oktober 2010. Alle bestaande ontheffingen verliezen per deze datum hun geldigheid. Per 1 oktober 2010 moet degene die buiten de venstertijd in het voetgangersgebied rijdt, in het bezit zijn van een nieuwe ontheffing. Ontheffinghouders worden hiervan tijdig op de hoogte gebracht.

De werkwijze bij de uitgifte van ontheffingen verandert vrijwel niet met de invoering van de nieuwe regels. Het aanvragen van vaste en incidentele ontheffingen kan bij het loket BWL (Stadhuis) en bij het Parkeerbedrijf (parkeergarage Langstraat). De aanvragen voor vaste ontheffingen worden beoordeeld door de afdeling Vergunningen, die van tijdelijke ontheffingen door het Parkeerbedrijf. De fysieke uitgifte van ontheffingen en eventuele transponders vindt plaats door het Parkeerbedrijf.

Deze nota moet leiden tot minder verkeer in het voetgangersgebied buiten de venstertijden. In hoeverre dit doel bereikt wordt, gaan we niet controleren door verkeerstellingen. Wel zullen we ongeveer een jaar na de invoering van de nieuwe regels, eind 2011 dus, inventariseren bij direct belanghebbenden of zij tevreden zijn met het effect van de regels. Deze belanghebbenden zijn City Centrum Arnhem, Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem, Transport en Logistiek Nederland, EVO (verladersorganisatie), Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem en de afdelingen Vergunningen, Verkeer en Parkeerbedrijf van de gemeente Arnhem.

 

 

Bijlage:

Beleidsregels voor het verlenen van ontheffingen voor het berijden van het voetgangersgebied binnenstad Arnhem

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze beleidsregels en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:

1.voetgangersgebied:

de zone in de binnenstad van Arnhem aangegeven met borden G7 van het RVV 1990 (voetgangersgebied), welke zone wordt begrensd door het Nieuwe Plein, het Willemsplein, de Jansbinnensingel, de Velperbinnensingel, het Koningsplein, de St. Catharinaplaats, de Beekstraat, de Walburgstraat, de Turfstraat, het Kleine Oord en de Nieuwe Oeverstraat;

  • 2.

    RVV 1990: Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990;

  • 3.

    ontheffing: een in de zin van artikel 87 RVV 1990 door het college van burgemeester en wethouders te verlenen ontheffing, krachtens welke het is toegestaan om met een motorvoertuig het voetgangersgebied of een gedeelte daarvan te berijden;

  • 4.

    motorvoertuig: hetgeen daaronder wordt verstaan in het RVV 1990;

  • 5.

    ontheffinghouder: de natuurlijke of rechtspersoon aan wie ontheffing is verleend;

  • 6.

    winkelsluitingstijd: de op dit moment toegepaste en gangbare winkelsluitingstijden in Arnhem, namelijk maandag t/m woensdag en vrijdag 18.00 uur; donderdag 21.00 uur en zaterdag 17.00 uur;

  • 7.

    parkeren: het gedurende een aaneengesloten periode doen of laten staan van een motorvoertuig, anders dan gedurende de tijd die nodig is voor en gebruikt wordt tot het onmiddellijk in- of uit laten stappen van personen of voor het onmiddellijk laden en lossen van goederen;

  • 8.

    voertuighouder: degene die naar de omstandigheden als houder van een motorvoertuig moet worden beschouwd, met dien verstande, dat voor een motorvoertuig dat is ingeschreven in het krachtens de Wegenverkeerswet 1994 aangehouden register van opgegeven kentekens, als houder wordt aangemerkt degene op wiens naam het voor het motorvoertuig opgegeven kenteken ten tijde van de aanvraag in het register was ingeschreven, dan wel degene die met schriftelijke bewijsstukken kan aantonen dat het motorvoertuig op het moment van de aanvraag nog voor tenminste drie maanden aan hem ter beschikking is gesteld door een instantie die is ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken;

  • 9.

    onderneming/instelling: een organisatorisch zelfstandige eenheid die gericht is op de productie of de afzet van goederen of de verlening van diensten;

  • 10.

    bewoner: degene die volgens de in de gemeentelijke basisadministratie beschikbare persoonsgegevens woonachtig is in het voetgangersgebied;

  • 11.

    parkeergelegenheid op eigen terrein: een parkeergelegenheid, gelegen in het voetgangersgebied, die ter beschikking staat aan de aanvrager van de ontheffing krachtens eigendom, bezit, beperkt recht of een persoonlijk recht;

  • 12.

    dagontheffing: een ontheffing voor incidenteel vervoer van goederen, uitsluitend geldig op de dag, die vermeld is op de ontheffing;

  • 13.

    incidentele ontheffing: een ontheffing voor de periode van maximaal vijf achtereenvolgende werkdagen, voor noodzakelijke ritten, die verband houden met verhuis-, installatie-, (ver)bouw-, sloop- en onderhoudswerkzaamheden;

  • 14.

    vaste ontheffing: ontheffing met een onbeperkte geldigheidsduur (voor bewoners) danwel een geldigheidsduur van drie jaar (voor bedrijven);

  • 15.

    werkdag: maandag tot en met zaterdag;

  • 16.

    expeditietijden: tijden gedurende welke het voetgangersgebied toegankelijk is voor gemotoriseerd verkeer, te weten: op maandag tot en met zaterdag van 06.00 uur tot 11.00 uur.

17. laden en lossen: het onmiddellijk, nadat het motorvoertuig dichtbij de bezorgplaats of ophaalplaats tot stilstand is gebracht, bij voortduring in- en uitladen van goederen van enige omvang of enig gewicht (bevoorrading) die bezwaarlijk anders dan per motorvoertuig kunnen worden vervoerd, gedurende de tijd die daarvoor nodig is met een maximum van een half uur.

18.calamiteit: een (natuur)ramp of niet verwachte gebeurtenis die ernstige schade kan veroorzaken.

 

Artikel 2 Aanvraag ontheffing
  • 1.

    Een aanvraag om ontheffing voor het in- en uitrijden van het voetgangersgebied met een motorvoertuig moet schriftelijk bij het college van B&W worden ingediend met gebruikmaking van het door het college van B&W vastgestelde formulier.

  • 2.

    Bij de aanvraag van een ontheffing dienen afschriften van gegevens en bescheiden te worden overgelegd die blijkens onderstaand schema voor de beslissing op de aanvraag nodig zijn:

Soort aanvraag

In te dienen gegevens en bescheiden

Aanvraag vaste ontheffing van een bewoner, woonachtig in het voetgangersgebied die beschikt over een of meerdere eigen parkeerplaats(en)

a.een bewijs van eigendom of van het huren van een pand dat is gelegen in het voetgangersgebied*;

b.een bewijs van eigendom of van het huren van een of meerdere parkeerplaats(en) die is gelegen in het voetgangersgebied;

Aanvraag vaste ontheffing van een bewoner, woonachtig in het voetgangersgebied, die niet beschikt over een eigen parkeerplaats

a.een bewijs van eigendom of van het huren van een pand dat is gelegen in het voetgangersgebied;

Aanvraag vaste ontheffing van een onderneming of instelling die is gevestigd in het voetgangersgebied en die beschikt over een of meerdere eigen parkeerplaats(en)

a.een bewijs van eigendom of van het huren van een pand dat is gelegen in het voetgangersgebied;

b.een bewijs van eigendom of van het huren van een parkeerplaats die is gelegen in het voetgangersgebied;

c.een inschrijving in het Handelsregister;

Aanvraag vaste ontheffing van een onderneming of instelling die is gevestigd in het voetgangersgebied en die niet beschikt over een eigen parkeerplaats

a.een bewijs van eigendom of van het huren van een pand dat is gelegen in het voetgangersgebied;

b.een inschrijving in het Handelsregister;

Aanvraag vaste ontheffing voor bijzondere situaties

a.werkopdrachten of opdrachtbonnen waaruit blijkt dat het berijden van het voetgangersgebied nodig is vanwege een bijzondere situatie als bedoeld in artikel 9;

b.gegevens en bescheiden waaruit blijkt dat werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden binnen de expeditietijden;

c.andere gegevens en bescheiden die van belang zijn voor de beslissing op de aanvraag;

 

 

* In plaats van een bewijs van eigendom of van het huren van een pand dat is gelegen in het voetgnagersgebied aan te leveren, kan de aaanvrager de gemeente toestemming verlenen om de GBA en/of de OZB-gegevens te raadplegen.

 

3.Bij de indiening van een aanvraag om een vaste ontheffing door een bewoner van het voetgangersgebied wordt aan de hand van de gemeentelijke basisadministratie getoetst of de aanvrager staat ingeschreven op een adres dat is gelegen in het voetgangersgebied.

 

Artikel 3 Onvolledigheid ingediende bescheiden

Indien de aanvraag niet voldoet aan de bij of krachtens artikel 2 gestelde eisen, wordt de aanvrager, binnen twee weken na ontvangst van de aanvraag, door het college in de gelegenheid deze binnen twee weken nadat hem dit is meegedeeld, aan te vullen of te verbeteren.

 

Artikel 4 Beslissingstermijn
  • 1.

    Binnen acht weken na de ontvangst van de aanvraag om een ontheffing wordt hierop beslist.

  • 2.

    Deze beslissing kan voor ten hoogste vier weken worden verdaagd. Voor afloop van de in het eerste lid van dit artikel gestelde termijn wordt de aanvrager hiervan schriftelijk in kennis gesteld.

  • 3.

    Op een aanvraag om een dagontheffing of een incidentele ontheffing wordt op de dag van indiening van de aanvraag beslist.

 

Artikel 5 voorschriften verbonden aan de ontheffing
  • 1.

    Een ontheffing bevat in ieder geval de volgende gegevens:

    • ·

      naam en adres van de ontheffinghouder;

    • ·

      optioneel: voor bewoners van het voetgangersgebied de naam van de tweede gebruiker van de ontheffing, voor zover gevestigd op hetzelfde adres als de ontheffinghouder;

    • ·

      de periode waarvoor de ontheffing geldt en het tijdvak gedurende welke de ontheffing kan worden gebruikt:

    • ·

      het gebied waarvoor de ontheffing geldt;

    • ·

      een omschrijving van de verboden waarvan ontheffing is verleend.

    • ·

      De parkeerplaats waarvoor de ontheffing is verleend.

  • 2.

    Aan een ontheffing kunnen voorschriften worden verbonden die strekken tot bescherming van het belang van het verbeteren van de leefbaarheid en bereikbaarheid van de binnenstad, een goede handhaving van de wegenverkeerswetgeving en de daarop gebaseerde besluiten, het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers.

  • 3.

    Indien het verkeersbelang, het belang van de openbare orde of veiligheid of andere dringende omstandigheden dat noodzakelijk maken, is het mogelijk tijdelijk in het voetgangersgebied afwijkende maatregelen te treffen.

  • 4.

    Degene aan wie krachtens deze beleidsregels een ontheffing is verleend, is verplicht de daaraan verbonden voorschriften en beperkingen in acht te nemen.

  • 5.

    Een ontheffing is niet overdraagbaar.

  • 6.

    Voor het in behandeling nemen van een aanvraag om een ontheffing zijn leges verschuldigd conform de Legesverordening van de gemeente Arnhem.

  • 7.

    Nadat de ontheffing is verleend, ontvangt de ontheffinghouder een pasje waarmee de toegang tot het voetgangersgebied wordt verkregen. Voor dit pasje wordt een borgsom in rekening gebracht.

  • 8.

    De ontheffing moet in het voetgangersgebied duidelijk zichtbaar achter de voorruit van het motorvoertuig aanwezig zijn. Dit geldt niet voor degene die gebruik maakt van klantparkeren.

  • 9.

    De ontheffinghouder mag alleen via de route in- en uitrijden, zoals aangegeven bij de verleende ontheffing.

  • 10.

    De ontheffinghouder dient in het voetgangersgebied stapvoets te rijden.

 

Artikel 6 Intrekkings- en wijzigingsgronden
  • 1.

    Een ontheffing kan worden ingetrokken of gewijzigd:

    • a.

      op verzoek van de ontheffinghouder;

    • b.

      wanneer de houder van de ontheffing het voetgangersgebied metterwoon verlaat of de aldaar gevestigde onderneming of instelling beeindigt;

    • c.

      indien de ontheffinghouder handelt in strijd met de ontheffing of de daaraan verbonden voorschriften of beperkingen;

    • d.

      indien blijkt dat bij de aanvraag van de ontheffing onjuiste gegevens zijn verstrekt;

    • e.

      indien sprake is van misbruik van de ontheffing;

    • f.

      indien op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten, opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist en verleend;

    • g.

      bij in gebreke blijven van de betaling van de leges bedoeld in artikel 5 zesde lid;

    • h.

      na overlijden van de ontheffinghouder.

  • 2.

    Onder misbruik van de ontheffing van de ontheffing wordt in elk geval verstaan:

    • a.

      het gebruiken van de ontheffing voor een ander doel dan waarvoor de ontheffing is afgegeven.

    • b.

      Het verstrekken van onjuiste en/of onvolledige informatie ter verkrijging van een ontheffing.

    • c.

      Het aanbrengen van wijzigingen op het ontheffingsbewijs die niet door of namens het college zijn aangebracht.

    • d.

      Het niet (volledig) nakomen van het bepaalde bij of krachtens de verordening.

    • e.

      Het in het voetgangersgebied zichtbaar in het voertuig leggen van een (kleuren)kopie of andere reproductie van het ontheffingsbewijs.

    • f.

      Het aan een ander dan rechthebbende ter beschikking stellen van een ontheffing of de bijbehorende zender, transponder, keycard, barcode- of chipcard, waarmee toegang verkregen kan worden tot het afgesloten voetgangersgebied. Ook het openen van de toegang van het voetgangersgebied voor een andere dan de ontheffinghouder, wordt als misbruik aangemerkt.

  • 3.

    Indien sprake is van misbruik van de ontheffing als gevolg waarvan de ontheffing door het college van B&W is ingetrokken, zal gedurende het lopende en het daaropvolgende kalenderjaar geen nieuwe ontheffing worden verleend.

 

Artikel 7 Diefstal, verlies of vermissing
  • 1.

    In geval van diefstal, verlies of vermissing van de ontheffing wordt slechts een duplicaat van een ontheffing verstrekt als van de diefstal, verlies of vermissing aangifte is gedaan bij de politie.

  • 2.

    Alle kosten, verbonden aan de uitgifte van een duplicaat van de ontheffing zijn voor rekening van de houder van de ontheffing.

 

Artikel 8 Vaste ontheffing voor bewoners, ondernemers of instellingen in het voetgangersgebied
  • 1.

    Aan een bewoner, die beschikt over parkeergelegenheid op eigen terrein kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden, om naar de eigen parkeergelegenheid te rijden. Een ontheffing voor bewoners is voor onbepaalde tijd geldig, zolang de bewoner voldoet aan de criteria voor het verkrijgen van de ontheffing.

  • 2.

    Aan een onderneming of instelling die is gevestigd in het voetgangersgebied en beschikt over een parkeergelegenheid op eigen terrein kan een of meerdere vaste ontheffingen worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden om naar de eigen parkeergelegenheid te rijden. De gemeente verstrekt maximaal twee maal zoveel ontheffingen als het aantal parkeerplekken in het voetgangersgebied waarover het bedrijf beschikt. Een ontheffing voor een bedrijf is voor drie jaar geldig, zolang het bedrijf voldoet aan de criteria voor het verkrijgen van de ontheffing.

  • 3.

    De in het eerste en tweede lid bedoelde ontheffing geldt slechts voor de kortste route en geldt uitdrukkelijk niet voor het parkeren in het voetgangersgebied, met uitzondering van de parkeergelegenheid op eigen terrein.

  • 4.

    De in het tweede lid bedoelde ontheffing kan worden verleend ten behoeve van een werknemer, in dienst van de onderneming of instelling.

  • 5.

    Indien de bewoner, de onderneming of instelling niet beschikt over parkeergelegenheid op eigen terrein kan, indien noodzakelijk voor het laden en lossen, een ontheffing worden verstrekt voor het rijden, laden en lossen in het voetgangersgebied op koopavonden tussen 21.00 en 23.00 uur en op de overige avonden van 18.00 tot 20.00 uur.

 

Artikel 9 Vaste ontheffingen voor bijzondere situaties
  • 1.

    Aan inzamelaars van bedrijfsafval kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden van 11.00 uur tot 11.30 uur.

  • 2.

    Aan inzamelaars van oud papier van bewoners en bedrijven kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden op woensdagen van 18.00 uur tot 21.00 uur.

  • 3.

    Aan netwerkbeheerders kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied van 00.00 – 24.00 uur, ten behoeve van reparatie en onderhoud aan energie- en informatienetwerken in de openbare ruimte in het voetgangersgebied.

  • 4.

    Aan beveiligingsdiensten kaneen vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden op momenten dat de winkels zijn gesloten: 18.00 – 06.00 uur, op koopavonden van 21.00 -06.00 uur en op zondagen van 00.00 -24.00 uur.

  • 5.

    a. Aan glazenwassers kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied van 00.00 - 24.00 uur op maandag tot en met vrijdag. De ontheffing geldt voor het hele gebied, behalve voor de hoofdas (Ketelstraat, Land van de Markt, Rijnstraat, Roggestraat), tussen 13.00 en 18.00 uur (op koopavonden 21:00 uur). De ontheffing mag uitsluitend gebruikt worden voor glazenwassen. De doorgang voor het overige verkeer mag niet belemmerd worden.

    b. Aan glazenwassers met hoogwerker kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied van 00.00 -24.00 uur, 7 dagen per week. De ontheffing geldt voor het hele gebied, behalve voor de hoofdas (Ketelstraat, Land van de Markt, Rijnstraat, Roggestraat) tussen 06:00 en 111:00 uur. De ontheffing mag uitsluitend gebruikt worden voor glazenwassen.

  • 6.

    a. Aan gemeentelijke en door de gemeente ingehuurde handhavers, gebiedsbeheerder, wijkopzichter, servicemedewerkers en storingsdienstmedewerkers voor zover zij een openbare functie uitoefenen, kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied van 00.00 tot 24.00 uur.

    • b.

      de onder a genoemde diensten zijn duidelijk herkenbaar in gemeentelijke voertuigen met stadslogo.

  • 7.

    Aan marktkooplui kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden op dinsdagen van 04.00 -17.30 uur en op vrijdagen van 04.00 -15.30 uur en op zaterdagen van 04.00 -19.30 uur.

  • 8.

    Aan de marktkraambouwer kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden van maandag16.00 tot dinsdag 18.00 uur en van donderdag 12.00 tot zaterdag 24.00 uur.

  • 9.

    Aan detailhandel in vis- schaal- en weekdieren gevestigd in het voetgangersgebied. kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden van 11.00 – 18.00 uur, ten behoeve van transport van bederfelijke waar met mogelijk lange aanvoerlijnen afhankelijk van tijdstip van binnenkomst van schepen.

  • 10.

    Aan cateringbedrijven gevestigd in het voetgangersgebied, kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden van 11.00 – 24.00 uur, ten behoeve van laden en lossen. Het bedrijf moet minimaal 25% van de omzet uit cateringactiviteiten halen.

  • 11.

    Aan apothekers kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied van 00.00 – 24.00 uur, ten behoeve van het bezorgen van medicijnen aan bewoners van het voetgangersgebied.

    12. Aan huisartsen en verloskundigen kan een vaste ontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied van 00.00 - 24.00 uur. De ontheffing mag uitsluitend gebruikt worden voor spoedgevallen

    13. Aan bedrijven met meerdere bezorgadressen in het voetgangersgebied kan maximaal één ontheffing per bedrijf worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied van 11.00 -  13.00 uur. Deze ontheffing mag gebruikt worden op dagen dat men in het bezit is van een bezorglijst voor die dag van minstens 15 adressen in het voetgangersgebied. Voorwaarde voor het gebruik van deze ontheffing is dat men kan aantonen voor 09.00 uur in het gebied te zijn begonnen met bezorgen. Als bewijs hiervoor geldt een parkeerkaartje dat voor 09.00 uur die dag uit een parkeerautomaaat rondom het voetgangersgebied is gekocht voor het minimale bedrag van EURO 0,10. Om in aanmerking te komen voor de ontheffing dient het bedrijf met vrachtbrieven of op andere wijze aan te tonen dat het minstens 10 maal per kalenderjaar minstens 15 bezorgadressen in het voetgangersgebied aandoet of wil aandoen op dezeldfe dag.

 

Artikel 10 Incidentele ontheffing
  • 1.

    Aan een aanvrager kan een incidentele ontheffing worden verleend voor het rijden, laden en lossen in het voetgangersgebied buiten expeditietijden indien:

    • a.

      aanvrager aantoont dat hij/zij verhuis-, (ver)bouw-, installatie- of reparatiewerkzaamheden in het voetgangersgebied moet uitvoeren, die meer dan één werkdag in beslag nemen, en:

    • b.

      door aanvrager wordt aangetoond dat de goederen, materialen en gereedschappen niet binnen expeditietijden vervoerd kunnen worden en:

    • c.

      de goederen niet op andere wijze dan met een motorvoertuig kunnen worden vervoerd.

     

    2. Een incidentele ontheffing is maximaal vijf aaneengesloten dagen geldig. Aan bouw- en installatiebedrijven kan een incidentele ontheffing van langere gedligheidsduur worden verstrekt. Het bouw- of installatiebedrijf dient de noodzaak hiervan dan aan te tonen.

Artikel 11 Dagontheffing
  • 1.

    Aan een aanvrager kan een dagontheffing worden verleend voor het berijden van het voetgangersgebied buiten expeditietijden indien door aanvrager wordt aangetoond dat de toegang tot het voetgangersgebied niet binnen de venstertijden kan plaatsvinden en dat daarvoor een motorvoertuig benodigd is.

  • 2.

    Een dagontheffing als bedoeld in dit artikel wordt niet vaker dan drie keer per maand aan een natuurlijk of rechtspersoon verstrekt.

 

Artikel 12 Parkeren in het voetgangersgebied

Het college van B&W kan een ontheffing als bedoeld in de artikelen 9 tot en met 11 van deze beleidsregels uitbreiden met een ontheffing voor het parkeren in het voetgangersgebied, indien aanvrager aantoont dat:

  • a.

    de nabijheid van het motorvoertuig noodzakelijk is voor de uitvoering van de werkzaamheden; of

  • b.

    in redelijkheid niet kan worden verlangd dat de in het motorvoertuig aanwezige gereedschappen en/of materialen worden uitgeladen.

 

Artikel 13 Klantparkeren
  • 1.

    Klanten van een bedrijf gevestigd in het voetgangersgebied met eigen of gehuurde parkeerplaats is het toegestaan buiten de venstertijden met de auto de kortste route naar en van het bedrijf te rijden. Dit is toegestaan wanneer de klant gebruik maakt van de door de gemeente aan de bedrijven verstrekte éénmalige barcodekaarten met de bedrijfsnaam.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde klanten is het alleen toegestaan te parkeren op eigen terrein van het betreffende bedrijf.

  • 3.

    De in de vorige leden bedoelde klanten is het toegestaan het voetgangersgebied via de kortste route uit te rijden wanneer de klant gebruik maakt van de door de gemeente aan de bedrijven verstrekte éénmalige uitrijkaart met de bedrijfsnaam.

 

Artikel 14 Calamiteiten

In geval van calamiteiten waarvan het oplossen niet kan wachten tot de volgende dagen er niet wordt beschikt over een vaste ontheffing, dan is het mogelijk om zich te melden bij de intercom bij elke ingang tot het voetgangersgebied.

 

Artikel 15 Hardheidsclausule

In gevallen waarin de toepassing van deze beleidsregels tot onaanvaardbare gevolgen voor een betrokkene kan leiden, kan ten gunste van de aanvrager worden afgeweken van deze beleidsregels.

 

Artikel 16 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden op de dag na bekendmaking in werking.

 

Artikel 17 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als “Beleidsregels ontheffing berijden voetgangersgebied binnenstad Arnhem”.