Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Brunssum

Beleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brunssum houdende Beleidsregel vergunningplichtige evenementen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBrunssum
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Brunssum houdende Beleidsregel vergunningplichtige evenementen
CiteertitelBeleidsregel vergunningplichtige evenementen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlagenChecklist type evenement Stroomschema vergunningplichtige evenementen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening 2013 Gemeente Brunssum

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-07-2014nieuwe regeling

24-06-2014

www.brunssum.nl, 02-07-2014

501867

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel vergunningplichtige evenementen

 

 

1. Inleiding

In de ‘Algemene Plaatselijke Verordening 2013 Gemeente Brunssum, eerste wijziging’ (verder: APV) zijn in Afdeling 7 regels met betrekking tot evenementen opgenomen. In artikel 2:24, eerste lid APV is aangegeven wanneer sprake is van een evenement. De definitie daarvan luidt:

‘elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak’

In het derde lid van artikel 2:24 APV is een driedeling voor de evenementen opgenomen:

 

  • A-evenement (beperkte impact op omgeving en voor verkeer);

  • B-evenement (grote impact op directe omgeving en/of voor verkeer);

  • C-evenement (grote impact op de stad en/of regionale verkeer).

 

In artikel 2:25, eerste lid APV is neergelegd dat voor elk evenement in beginsel een vergunning van de burgemeester is vereist. In het derde lid zijn de categorieën van gevallen van A-evenementen genoemd, die van de vergunningplicht zijn uitgezonderd.

Het systeem van de APV brengt mee dat, wil kunnen worden bepaald wanneer sprake is van een vergunningplichtig evenement, duidelijk moet zijn welk soort evenement aan de orde is. Dit betekent dat moet worden vastgesteld wat de impact van het desbetreffende evenement zal zijn. Aldus kan dan worden bepaald of sprake is van een A-, B- of C-evenement.

Om dit te (kunnen) bepalen is in de ‘Handreiking Aanpak Evenementen Veiligheidsregio Zuid-Limburg’ van juni 2011 (verder: Handreiking) een risicoscan opgenomen. Omdat deze risicoscan al in de praktijk wordt gebruikt, zal deze ook in de vorm van beleid, als bedoeld in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) worden gehanteerd ter bepaling van de risico’s en daarmee ter bepaling van het soort evenement, als bedoeld in artikel 2:24, derde lid APV.

Aangezien de burgemeester het beslissingsbevoegde orgaan is, komt de vaststelling van het onderhavige beleid ook toe aan de burgemeester.

2. Beleid

2.1 Risicoscan en -analyse

 

Om risico’s vooraf goed en eenduidig in te schatten wordt voor elk evenement een risicoscan uitgevoerd. Op basis van de risicoscan worden evenementen ingedeeld in de verschillende risicocategorieën. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de risico’s op het gebied van openbare orde en veiligheid, de impact op de omgeving en de eventuele gevolgen voor het verkeer. De risicoscan is gebaseerd op verschillende indicatoren die zijn gerubriceerd in de volgende drie profielen:

  • activiteitenprofiel (bijv. popconcert, tijdstip, politieke gevoeligheid);

  • publieksprofiel (bijv. aantal en type bezoekers);

  • ruimteprofiel (bijv. openbare/afgesloten ruimte, ingeschatte geluidsoverlast, verkeers­overlast).

 

De risicoscan wordt door de gemeente ingevuld op basis van de aanvraag en concrete plannen van de organisator, ervaringsgegevens (van vergelijkbare evenementen) en specifieke informatie vanuit de diensten. De uitkomst van de risicoscan bepaalt onder andere welke actoren betrokken worden bij de behandeling van de aanvraag en welk adviestraject wordt doorlopen.

Tijdens een vergunning­procedure van een weinig risicovol evenement kan het nodig zijn op te schalen naar een meer risicovolle categorie, indien de impact groter blijkt te zijn dan aanvankelijk is geschat. De meeste van deze kleinschalige evenementen herbergen weinig risico, veroorzaken weinig of geen geluids- (< 80 dB) en verkeersoverlast en vereisen nagenoeg geen politie-inzet. Wel moet bij deze categorie rekening worden gehouden met zogenaamde 'freeriders'.

 

Freeriders

Evenementen die ‘meeliften’ op succesvolle evenementen. Regelmatig worden vergunningen aangevraagd voor evenementen in de nabijheid van grote evenementen. Ervaring leert dat die vaak overlast veroorzaken. Klachten hebben niet zozeer betrekking op het zelfstandige hoofdevenement, maar op de talrijke kleinere evenementen die hieromheen worden georganiseerd, bijvoorbeeld op terrassen van cafés. Voor zover zulke evenementen integraal deel uitmaken van het hoofdevenement, moeten ze in de vergunningaanvraag voor het risicovolle evenement worden meegenomen. Als dit niet het geval is, krijgen zulke evenementen geen vergunning wanneer deze naar verwachting veel extra overlast en/of geluidshinder met zich brengen.

Op dagen dat er een B- of C-evenement in de omgeving is, worden ook geen vergunningen verleend voor terrasuitbreidingen in de buurt van het evenement.

 

De van nature subjectieve inschatting van risico’s kan worden geobjectiveerd door standaard­aspecten na te lopen. Voor elk van de aspecten moet worden geschat, hoe groot de kans op calamiteiten is. Belangrijke criteria hierin zijn:

 

  • activiteitenprofiel;

  • publieksprofiel en

  • ruimteprofiel.

 

De evenementen worden gerubriceerd volgens tabellen per bovenstaand profiel. Het risico wordt uitgedrukt in risicopunten. Hoe hoger het aantal punten, des te groter is de inschatting dat een risicovolle situatie ontstaat. De hoogte van het aantal punten is gebaseerd op praktijkervaringen in diverse regio’s. Evenementen, die niet expliciet onder één van de genoemde categorieën vallen, krijgen uiteraard ook risicopunten. Het advies in die gevallen is om voor de toekenning van risico­punten een vergelijking te maken met één van de wel genoemde evenementsoorten.

 

2.1.1 Altijd vergunningplichtig

Bij een aantal evenementen is het evident dat zij vanwege het risicoprofiel een goede beoordeling door het bevoegd gezag vooraf vergen, zulks vanuit het perspectief van veiligheid en een goede orde. Gelet hierop zijn deze te allen tijde vergunningplichtig. Het betreft de volgende evenementen:

 

  • activiteiten van erotische en/of pornografische aard en daarmee gelijk te stellen evenementen;

  • tattoo- en/of piercingshows en daarmee gelijk te stellen evenementen;

  • vechtevenementen, zoals kooigevechten, free fight, kickboxen, mixed martial arts, K1, Golden Glory en moddergevechten en daarmee gelijk te stellen evenementen;

  • bestialiteiten en gevechten tussen dieren, waarbij het welzijn van de dieren in het geding is en daarmee gelijk te stellen evenementen.

 

2.1.2 Activiteitenprofiel

 

Iedere activiteit brengt specifieke risico’s met zich. Bij concerten is de kans op geluidsoverlast bijvoorbeeld groter dan bij schaakkampioenschappen. Indien een evenement samenvalt met andere evenementen, manifestaties, vieringen of gebeurtenissen, kunnen eerder ordeverstoringen optre­den. Hierbij wordt ook gekeken naar de tijdsduur en het tijdstip van het evenement. Als een evene­ment na zonsondergang start of eindigt, kan dit het politieoptreden bij eventuele orde­verstorin­gen bemoeilijken.

Binnen het activiteitenprofiel wordt ook nadrukkelijk gekeken naar historische gegevens.

Aan de hand van de volgende gegevens kan een redelijk nauwkeurig beeld worden geschetst van wat te verwachten valt:

  • het historische verloop van hetzelfde evenement over de afgelopen vijf jaar;

  • het historische verloop van vergelijkbare evenementen en

  • het verloop van vergelijkbare evenementen in andere steden.

 

Ook wordt gekeken naar eerdere ervaringen met de organisator. Indien de organisator in het verleden ervan blijk heeft gegeven zich goed aan de afspraken te houden, neemt daarmee de voor­spelbaarheid van het verloop van een evenement toe en nemen de risico’s af.

Belangrijk onderdeel van de risicoanalyse zijn de weersomstandigheden, die kunnen optreden en die van invloed zijn op het evenement. Zeer warme weersomstandigheden kunnen bijvoorbeeld ertoe leiden dat de gemoederen sneller verhit raken en dat alcoholgebruik sneller leidt tot orde­versto­ringen. Een regen­bui daarentegen kan het animo om de orde te verstoren temperen. Evenementen onder winterse omstandigheden leveren meer fouilleringproblematiek op.

Ook dient rekening te worden gehou­den met de temperatuur van lucht en water (bij sport), windsnel­heid en gevoelstemperatuur. Het feit dat evenementen gratis toegankelijk zijn, is eveneens van invloed op de risicoanalyse. Hiervoor wordt een extra punt toegekend.

 

Tabel 1 - risicopunten activiteitenprofiel

 

Soort evenement (slechts één categorie invullen)

Risicopunt

(Aangekondigde) grote demonstraties

3

(Aangekondigde) kleine demonstraties

2

Auto- en motorsportevenementen

3

Beurzen / tentoonstellingen

1

Bezoek staatshoofd

3

Circus

1

Corso / (carnavals) optochten < 10.000 gelijktijdige bezoekers

1

Corso / (carnavals) optochten > 10.000 gelijktijdige bezoekers

2

Festivals (met meerdere podia)

3

Grote (house) party`s

2

Grote Popconcerten > 10.000 bezoekers

3

Grote recreatieve evenementen >10.000 gelijktijdige bezoekers

3

Kleine recreatieve evenementen

1

Kleinere Popconcerten / tentfeesten 5.000 – 10.000 bezoekers

2

Markten / braderieën

1

Partyboot

1

Promotie- / reclame

1

Sportevenementen

3

Straatspeeldag

1

Straattheater

1

Tourritten (fiets, skeeler, motor, auto)

3

Vliegshows

3

Vuurwerkshows

2

Gratis evenement

+1

 

2.1.3 Publieksprofiel

 

Het type bezoeker speelt een belangrijke rol bij de risicobepaling. Er moet duidelijkheid zijn over de bevolkingscategorieën, waarop het evenement zich richt en wat bekend is van deze categorieën bezoekers. Ook de aannemelijkheid, voorspelbaarheid of bekendheid dat bepaalde specifieke – bij politie en justitie bekende – groepen een evenement zullen bezoeken is van belang.

 

Tabel 2 - risicopunten publieksprofiel

Categorie

Risicopunt

1

Aantal deelnemers en/of bezoekers

 

 

0 - 5.000

0,20

 

5.000 - 10.000

0,40

 

10.000 - 15.000

0,60

 

15.000 - 20.000

0,80

 

> 20.000

1,00

2

Leeftijdsopbouw (zwaartepunt, maximaal 1 categorie toe te wijzen)

 

 

0 - 15 jaar (zonder aanwezigheid van ouders)

0,50

 

0 – 15 jaar (met aanwezigheid van ouders)

0,25

 

15 - 30 jaar

1,00

 

30 - 45 jaar

0,50

 

> 45 jaar

0,25

 

Alle leeftijden

0,75

3

Conditie / gezondheidstoestand

 

 

Goed

0

 

Redelijk

0,25

 

Matig

0,50

 

Slecht

1,00

4

Gebruik alcohol / drugs

 

 

Niet aanwezig

0

 

Mogelijk aanwezig, maar geen risicoverwachting

0,25

 

Aanwezig met risicoverwachting

1,00

5

Aanwezigheid van publiek

 

 

Als toeschouwer

0,50

 

Als toeschouwer en/of deelnemer

0,75

 

Als deelnemer

1,00

 

2.1.4 Ruimteprofiel

In principe dient ieder evenemententerrein duidelijk (herkenbaar) gescheiden te zijn van de openbare ruimte. Bij statische evenementen zijn die grenzen duidelijk te definiëren. Bij mobiele evenementen is de grens tussen evenemententerrein en publiek domein op zijn minst diffuus. Bij zulke evenementen is eerder sprake van een moeilijk beheersbare locatie in tegenstelling tot afgesloten (veelal particuliere) ruimten.

Ook de fysieke omgevingskenmerken spelen een rol. Een bouwplaats met stenen langs de route of een veranderde verkeerssituatie kunnen risico’s vergroten ten opzichte van vorige uitvoeringen van datzelfde evenement. Aandacht dient tevens uit te gaan naar stroomvoorziening, watervoorziening en voorzieningen op het vlak van crisisbeheersing en communicatie.

Tot het ruimteprofiel behoort tevens de bereikbaarheid van het evenement. Zowel de bereikbaarheid voor de hulpdiensten als de bereikbaarheid voor zowel bezoekers per openbaar vervoer als voor bezoekers met eigen vervoer (zijn er bijvoorbeeld omleidingen van het openbaar vervoer).

Ook plaats (locatie) en tijdstip van het evenement zijn factoren die van invloed zijn op de analyse van potentiële risico’s. Naast de daadwerkelijke locatie van het evenement dient gekeken te worden naar de infrastructuur in de omgeving van het evenement, waaronder de aanwezige voorzieningen op het terrein van de gezondheidszorg.

 

Tabel 3 - risicopunten ruimteprofiel

 

Categorie

Risicopunt

1

Locatie evenement

 

 

In een gebouw

0,75

 

In een tijdelijk onderkomen (tent, partyboot e.d.)

0,75

 

In open lucht; op locatie die daarvoor is bestemd en ingericht

0,50

 

In open lucht; op locatie die daar niet voor is bestemd en ingericht

0,75

 

Gemeentegrens overstijgend

1,00

2

Toegankelijkheid aan- en afvoerwegen

 

 

Goede aan- en afvoerwegen

0

 

Redelijk (1 weg voor aan- en afvoer)

0,50

 

Matig (weg met obstakels)

0,75

 

Slecht (geen toegangsweg)

1,00

3

Seizoen

 

 

Lente of herfst

0,25

 

Zomer of winter

0,50

4

Duur evenement

 

 

0 - 3 uur (maandag t/m donderdag) daguren

0,25

 

0 - 3 uur (maandag t/m donderdag) avond- / nachturen

0,50

 

0 - 3 uur (weekend; vrijdag t/m zondag) daguren

0,50

 

0 - 3 uur (weekend; vrijdag t/m zondag) avond- / nachturen

0,75

 

3 - 12 uur daguren

0,75

 

3 - 12 uur avond- / nachturen

1,00

 

1 dag

1,00

 

Meerdere dagen

1,00

6

Ondergrond

 

 

Harde ondergrond: steen, asfalt, e.d.

0,25

 

Zachte ondergrond, vochtdoorlatend: zand, gras, e.d.

0,50

 

Zachte ondergrond, drassig: zand, gras, e.d.

0,75

 

De advisering en inzet van de hulpdiensten bij evenementen moeten aansluiten bij het specifieke karakter van het evenement.

De risicoanalyse dient vanuit het perspectief van de hulpverlening (de politie, de brandweer, de geneeskundige dienst en de technische hygiënezorg) in beeld gebracht en gewogen te worden.

 

2.1.5 Totale analyse

Voorgaande analyse en berekening van risicopunten bepalen hoe de voorbereiding op het evenement verder vorm krijgt. Dit wordt in de volgende twee stappen weergegeven.

 

Stap 1

De risicopunten uit de kwantitatieve risicoanalyse worden bij elkaar opgeteld. Het minimum aantal te scoren punten is 3,20. Het maximum aantal punten is 13,25 (zie onderstaande tabel).

 

Tabel 4 - totaal aantal risicopunten kwantitatieve risicoanalyse

 

Aspecten

Minimum aantal risicopunten

Maximaal aantal risicopunten

 

Activiteitenprofiel

 

 

1,00

 

4,00

 

Publieksprofiel

 

 

0,95

 

5,00

 

Ruimteprofiel

 

 

1,25

 

4,25

 

Totalen

 

 

3,20

 

13,25

 

Stap 2

Tot slot wordt de totaalsom van de kwantitatieve punten vertaald naar een classificatiesysteem, dat op zijn beurt de grondslag vormt voor de maatregelen, die de verschillende diensten bij het evenement dienen te treffen.

 

2.1.6 Het classificatiesysteem

 

Tabel 5 - risicoclassificatie

 

Totaal risicopunten

Omschrijving

Advies hulpdiensten

< 6

 

A - evenement

Evenement met weinig risico

 

Optioneel

6 - 9

 

B - evenement

Evenement met gemiddeld risico

 

Monodisciplinaire advisering

> 9

 

C - evenement

Evenement met hoog risico

 

Multidisciplinaire afstemming

 

Bijlage 1: checklist type evenement

Checklist type evenement

Bijlage 2: stroomschema vergunningplichtige evenementen

Stroomschema vergunningplichtige evenementen