Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Alkmaar

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alkmaar houdende Uitvoeringsprogramma toezicht en handhaving omgevingsrecht 2017 gemeente Alkmaar

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlkmaar
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alkmaar houdende Uitvoeringsprogramma toezicht en handhaving omgevingsrecht 2017 gemeente Alkmaar
CiteertitelUitvoeringsprogramma toezicht en handhaving omgevingsrecht 2017 gemeente Alkmaar
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
  2. Besluit omgevingsrecht
Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

07-06-2017nieuwe regeling

23-05-2017

Gemeenteblad 2017, 90208

.

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2017 Alkmaar

Samenvatting

Op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de beleidsnota Handhaving Omgevingsrecht dient jaarlijks een uitvoeringsprogramma door het college te worden vastgesteld.

 

De kaderstelling van de handhavingsnota is het doel het bevorderen van naleefgedrag van wet –en regelgeving ten behoeve van een veilige, schone en gezonde woon-, werk- en leefomgeving.

 

Handhaving is gericht op het streven naar het behalen van een adequaat handhavingsniveau binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft, met een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement. Niet alles kan worden aangepakt. Dat kan betekenen dat in sommige situaties alleen op termijn kan worden opgetreden.

 

In dit uitvoeringsprogramma is het volgende aangegeven:

  • De voorgenomen uit te voeren handhavingsactiviteiten voor het komende jaar;

  • De te realiseren productie in termen van controles c.q. handhavingsacties;

  • De relatie met de gestelde handhavingsdoelen en prioriteiten.

1. Inleiding
1.1 Waarom een uitvoeringsprogramma?

Voor u ligt het uitvoeringsprogramma handhaving en toezicht omgevingsrecht 2017. Dit programma geeft een overzicht van de voorgenomen activiteiten binnen de disciplines toezicht en handhaving voor het jaar 2017 met betrekking tot de Wabo-

activeiten (bouwen, slopen, strijdig gebruik, uitvoeren van een werk, milieu, monumenten, brandveilig gebruik).

Het uitvoeringsprogramma is voor het gemeentebestuur in het kader van de planning -en controlcyclus, een instrument om de doelstellingen voor het komende jaar vast te stellen en de personele inzet te bepalen.

Het programma vormt de rode draad bij de uitvoering van de activiteiten.

 

Op 6 oktober 2016 is de kadernota Handhaving omgevingsrecht 2016-2019 vastgesteld. Hierin is opgenomen dat jaarlijks een programma voor de handhavings– en toezichtstaken, wordt opgesteld voor het komende jaar.

De verplichting voor een jaarprogramma voor Toezicht & Handhaving is opgenomen in artikel 7.3 van het Besluit omgevingsrecht (Bor).

1.2 Prioritering – risicoanalyse

Als bevoegd gezag is het zonder inzet van voldoende capaciteit niet mogelijk alle taken op het gebied van toezicht en handhaving volledig uit te voeren. Dit wordt ook als niet noodzakelijk geacht. Burgers zullen zelf ook hun eigen verantwoordelijkheid hierin moeten nemen. Om die reden stelt de gemeente prioriteiten die gebaseerd zijn op een risicoanalyse.

 

In deze aanpak wordt voor het bepalen van het risico de volgende formule gehanteerd:

 

Risico = kans op niet naleving x negatief effect.

1.3 Besluitvorming

Voor de vaststelling van het onderhavig uitvoeringsprogramma 2017 is het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag.

 

In het kader van interbestuurlijk toezicht controleert de provincie Noord-Holland de gemeente of zij voldoet aan de kwaliteitscriteria.

2. Toezicht en handhaving
2.1 Inleiding

Zoals reeds in de inleiding is aangegeven is de gemeente ingevolge het Bor verplicht jaarlijks een uitvoeringsprogramma vast te stellen voor de toezichts- en handhavingstaken op het gebied van de Wabo (bouwen, slopen, strijdig gebruik, uitvoeren van een werk, milieu, monumenten, brandveiligheid).

 

Het afhandelen van meldingen en handhavingsverzoeken van burgers/omwonenden is vooraf niet te plannen.

 

Tijdens de uitvoering van de toezichts- en handhavingstaken zijn werkzaamheden noodzakelijk zoals de juridische afwikkeling van handhavingstrajecten, in- en externe coördinatie en samenwerking, administratief toezicht, beleidsontwikkeling, advisering vergunningen, opstellen van wettelijke verplichte rapportages en programma’s.

 

De prioritering van het Toezicht is gebaseerd op de risicoanalyse die is opgenomen in bijlage I.

2.2 Proces Toezicht en Handhaving

In het kader van professionalisering van de handhaving zijn in 2015/2016 de werkprocessen op dit gebied in kaart gebracht.

 

Bij de fusie tussen de voormalige gemeenten Alkmaar, Graft-De Rijp en Schermer zijn de processen van de gemeenten samengevoegd en is een theoretisch model ontstaan. Door de ontwikkelingen in het kader van de professionalisering zoals de kwaliteitscriteria dienen de processen binnen de unit vergunningen- en subsidieverlening (V&S) opnieuw te worden beschouwd: de huidige processen sluiten niet aan op de praktijk, zijn verouderd en voldoen niet aan de huidige eisen. Daarnaast is het noodzakelijk, gelet op de aanwezige capaciteit om een efficiencyslag te laten plaatsvinden.

 

Doelstelling:

Optimalisering werkprocessen in 2017, zodat een efficiencyslag kan plaatsvinden en de werkprocessen voldoen aan de huidige eisen.

2.3 Naleefgedrag

Een belangrijke indicator om de naleving van verleende vergunningen of van toepassing zijnde algemene maatregelen van bestuur te meten is het naleefgedrag.

 

Door het eigen verantwoordelijkheidsgevoel te vergroten, wordt de betrokkenheid en bewustzijn van eigen handelen gestimuleerd. Het is hierbij van groot belang dat tijdens de controles duidelijk wordt gemaakt welke gevolgen en/of consequenties foutief handelen kan hebben. Het streven hierbij is om op de lange termijn het naleefgedrag te verhogen waardoor de kwaliteit van de leefomgeving wordt verbeterd.

 

Om inzicht te krijgen in het naleefgedrag dient per controle nauwkeurig te worden bijgehouden welke overtredingen geconstateerd zijn en wanneer deze verholpen zijn. Bij controles wordt het naleefgedrag voortaan geregistreerd in de vorm van de soort en het aantal overtredingen.

 

Doelstelling:

Vergroten verantwoordelijkheidsgevoel, zodat de kwaliteit van de leefomgeving wordt verbeterd.

 

2.4 Integrale controles

Om de administratieve lastendruk van burgers en ondernemers zoveel mogelijk te beperken is het noodzakelijk om de controles integraal uit te voeren waardoor sprake is van één controlemoment. Dit geeft daarnaast ook een besparing op de capaciteit door efficiency. Op dit moment worden alle controles al zoveel mogelijk integraal uitgevoerd.

 

De Wabo heeft er voor gezorgd dat één vergunning kan worden afgegeven voor verschillende activiteiten. Door op deze vergunning tegelijkertijd toezicht te houden op alle activiteiten, is al sprake van een integrale benadering. Maar het streven is dat dit verder uitgebouwd wordt.

 

Gelet op het feit dat een toezichthouder niet op alle aspecten bevoegd is op te treden, worden hierbij interne en externe handhavingspartners of deskundigen ingeschakeld.

 

Een dergelijke integrale controle vergt daarom een zorgvuldige voorbereiding en planning. Hierbij is belangrijk dat regelmatig overleg plaatsvindt met zowel interne als externe partijen (o.a. Burgerzaken, Politie, Regionale Uitvoeringsdienst en Regionale Informatie- en Expertise Centrum), om alle noodzakelijke informatie voor partijen met elkaar te delen.

 

Doelstelling:

Met alle benodigde partijen (intern en extern) een overlegstructuur en werkafspraken maken voor specifieke problematiek die een integrale benadering vragen.

3. Taakvelden
3.1 Inleiding

Om de vraag te beantwoorden wat wij moeten gaan doen in 2017, is gekeken naar wat burgers, bestuurders en onze eigen medewerkers in de praktijk als probleem ervaren.

 

Allereerst zijn de taakvelden in beeld gebracht. Vervolgens is gekeken welke probleem– en risicovolle activiteiten in de gemeente plaatsvinden (probleem– en risicoanalyse). In de risicoanalyse wordt inzichtelijk gemaakt welke problemen zich kunnen gaan voordoen, hoe ernstig deze problemen zijn en hoe groot het risico is dat deze problemen zich zullen gaan voordoen. Het gaat dan ook om zaken die niet direct waarneembaar zijn, maar wel waarneembaar kunnen worden, zoals brandgevaar, instortingsgevaar, milieuverontreiniging, etc.

 

Deze probleem– en risicoanalyse vormt de basis voor de in 2017 uit te voeren werkzaamheden

3.2 Taakvelden

Dit uitvoeringsprogramma richt zich op de toezicht– en handhavingstaken die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. In dit hoofdstuk wordt een korte schets gegeven van de aard en omvang van de betreffende taken en wordt een beeld gegeven van veel voorkomende problemen in de fysieke leefomgeving.

 

Bouwen en ruimtelijke ordening:

  • 1.

    bouwkundig toezicht en handhaving, met zwaarte accent op veiligheidsaspecten, met name constructieve veiligheid :

    De controles zijn gericht op veiligheid, zoals constructieve veiligheid, bouwkundige risico’s en brandveiligheid. In de risico-matrix is vastgelegd op welke aspecten de nadruk tijdens de controles dient te liggen.

    Vergunningsvrije bouwwerken worden alleen bij meldingen/klachten gecontroleerd.

    Toezicht op kleine werken vindt slechts plaats als de constructieve veiligheid in het geding is. Verder wordt niet actief gecontroleerd indien geen meldingen van de vergunninghouder worden ingediend.

 

  • 2.

    Gebruik conform bestemmingsplan

    Wat betreft het gebruik van het bouwwerk (bijv. wonen of werken) is het van belang dat dit past in het bestemmingsplan en dat het woon –en leefklimaat voldoende wordt gewaarborgd. Vaak wordt deze activiteit naast een andere activiteit (bijv. bouwen) vergund. Het toezicht wordt dan integraal opgepakt.

 

  • 3.

    Slopen

    Een sloopvergunning is verplicht daar waar het in het bestemmingsplan is opgenomen en als het slopen betreft in beschermd stads- of dorpsgezicht. Toezicht hierop valt onder de toezichthouders van team Handhaving en Toezicht. Het toezicht op sloop waarbij asbest vrijkomt valt onder de basistaken van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD). De RUD beschikt over medewerkers die gecertificeerd zijn om tijdens de sloop waarbij asbest vrijkomt, de locatie te mogen betreden. De gemeente beschikt niet over dergelijke gecertificeerde medewerkers.

     

    In 2017 is hiervoor 350 uur bij de RUD gereserveerd.

     

    Bij verdachte en/of omvangrijke sloopwerkzaamheden wordt de RUD ingeschakeld voor de uitvoering van een dergelijke controle.

 

  • 4.

    Uitvoeren van een werk/aanleg

    Deze activiteit komt voort uit de bepalingen van het bestemmingsplan. Vaak is deze activiteit noodzakelijk samen met een andere activiteiten zoals kappen van bomen of maken van een uitweg en maakt dan deel uit van een meervoudige vergunning. Deze activiteit wordt niet actief gecontroleerd aangezien de risicoanalyse hier een lage prioritering aan geeft.

 

  • 5.

    Monumenten

    Binnen de gemeente is een groot aantal rijksmonumenten aanwezig. Deze activiteit maakt vaak onderdeel uit van een meervoudige vergunning en wordt zodoende altijd integraal meegenomen tijdens een controle. De bescherming van de monumenten staan hoog op de prioriteitenlijst. Deze vergunningen worden actief gecontroleerd, zo nodig door een vakspecialist.

 

  • 6.

    Illegale bouw en achterstallig onderhoud

    Op basis van meldingen wordt toegezien op illegale bouw en op klachten inzake achterstallig onderhoud.

 

Brandpreventie:

  • 7.

    Toezicht en naleving van brandveiligheidseisen bouwwerken

    Om de kans op brand in bouwwerken en de gevolgen daarvan te beperken worden aan gebouwen en het gebruik ervan brandveiligheidseisen gesteld.. Naast het reguliere toezicht op bouwwerken, vindt er ook toezicht, advies of voorlichting op verzoek van burgers en bedrijven plaats. De gemeente zet zich in op het verhogen van het brandveiligheid bewustzijn bij burgers en bedrijven.

 

Milieu:

  • 8.

    Toezicht op naleving milieu wet -en regelgeving

    Het toezicht op de naleving van de milieu wet- en regelgeving is gemandateerd aan de Regionale Uitvoeringsdienst Noord- Holland Noord (RUD NHN). Dit geldt ook voor de bestuurlijke handhaving. De samenwerking is vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst (DVO). De voor deze dienst werkzame milieutoezichthouders worden onder meer ingezet op de naleving van geluidsvoorschriften verbonden aan (evenementen) vergunningen.

 

Doelstelling:

In álle situaties, indien aan de orde, integraal handhaven waarbij in één besluit alle overschrijdingen van publiekrechtelijke normen uit relevante wet- en regelgeving, worden meegenomen. Dit werkt efficiënt en biedt duidelijkheid voor iedereen.

4. Probleem –en risicoanalyse

Het toezicht en de handhaving zijn gericht op het streven naar het behalen van een adequaat niveau binnen de mogelijkheden die de gemeente heeft met een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement. Niet alles kan worden opgepakt. Dat kan betekenen dat in sommige situaties alleen op termijn kan worden opgetreden. In de kadernota Handhaving omgevingsrecht 2016-2019 zijn de beleidsmatige kader bepaald die aan de prioriteitstelling ten grondslag liggen.

 

In bijlage I is een risico-matrix opgenomen, waarin de diverse problemen en de daarbij behorende risico’s zijn onderverdeeld. Deze matrix kan jaarlijks worden bijgesteld. Het is de bedoeling dat de handhaving daar waar mogelijk probleemgericht wordt benaderd.

 

De hieruit volgende prioriteiten zijn afhankelijk van de risico’s op de ongewenste effecten in drie klassen onderverdeeld. Hoe hoger de prioriteit, hoe meer handhavingsaandacht. De hoogte van de prioriteit bepaalt de mate van intensiteit van het toezicht.

 

Prioriteit      Intensiteitvan toezicht

Hoog

Het toezicht op naleving van de regels vindt proactief plaats op basis van (indien mogelijk) een vaste controlefrequentie. Verder wordt actief toezicht gehouden door het uitvoeren van controles (zowel ter plaatse, als via advertenties, luchtfoto’s).

Gemiddeld

Het toezicht vindt minder intensief (al dan niet met een lagere controlefrequentie) en vooral steekproefsgewijs plaats, dan wel door gebiedsgerichte controles.

Laag

Er is sprake van passief toezicht (al dan niet met een zeer lage controlefrequentie). In principe wordt alleen naar aanleiding van meldingen, klachten of handhavingsverzoeken toegezien op naleving van de regels.

Tabel1:Vertalingprioriteitennaarintensiteittoezicht

Voorop bij de prioritering staat dat op alle prioriteiten gehandhaafd wordt. Echter, de intensiteit van het toezicht en de handhaving is verschillend. Hoe hoger de prioriteit, hoe actiever het toezicht en de handhaving. Verder zal de gemeente naar aanleiding van meldingen of handhavingsverzoeken, ongeacht de prioriteit, altijd actie ondernemen. In de risico-matrix staat ook aangegeven ten aanzien van de gerichte aanpak strijdig gebruik dat deze gemiddeld is. Hiermee doelen we op de projectmatige acties die jaarlijks worden opgepakt/uitgevoerd. Hier gaan wij in hoofdstuk 5 verder op in voor wat betreft de prioriteiten, met bijbehorende inzet en middelen op het gebied van toezicht en handhaving in 2017.

5. Wat zijn de prioriteiten in 2017?

Hieronder volgen de prioriteiten die gesteld zijn voor het jaar 2017. Hierbij is ook aangegeven hoeveel formatie (in uren) per zaak is berekend en hoe dit is verspreid over 2017. Het betreft dus alleen het aantal uren dat in dit jaar wordt vervuld. Hierbij zijn meegerekend de feitelijke controles, de verslagleggingen, correspondenties, de juridische toets en procedures (bezwaar en eventueel beroepsprocedures).

5.1 Toezicht en handhavingsacties2017

Hieronder staan de acties die projectmatig worden aangepakt, naast de algemene toezichts- en handhavingstaken zullen worden opgepakt. Hierbij is rekening gehouden met de volgorde van prioritering:

 

Strijdig gebruik bestemmingsplan en/of illegale bouw:

 

1) Illegale kamerverhuur/woningsplitsing in woonwijken

De kadernota kamerverhuur en woningsplitsing en de gewijzigde Huisvestingsverordening zijn op 10 november 2016 vastgesteld. Vervolgens is op 15 november 2016 de uitwerking hiervan, de beleidsregel kamerverhuur en woningsplitsing, vastgesteld door het college. Vanaf 1 januari 2017 geldt de aangepaste Huisvestingsverordening en de beleidsregel. Vele panden zullen moeten worden gecontroleerd, waarna de situaties al dan niet gelegaliseerd worden. Dit geeft druk op zowel de handhavingscapaciteit als de juridische capaciteit van de medewerkers/teams binnen de unit V&S.

 

Formatie: ongeveer 1250 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

2) Illegale bouwwerken en gebruik in de Schermer

De voormalig gemeente Schermer heeft toegezegd om handhavend optreden tegen diverse illegale bouwwerken en gebruik in de Schermer. Om die reden is dit voornemen opgenomen in het coalitieakkoord 2015 – 2019. Het betreft 34 zaken, waarbij sprake is van strijdig gebruik en illegale bouwwerken. De inventarisatie heeft eind maart 2016 plaatsgevonden. Vervolgens zijn alle 34 zaken aangeschreven. N.a.v. de ingediende zienswijzen en naderhand bezwaren, is besloten om een aantal zaken opnieuw voor te leggen aan de Provincie. Hierbij is oplossingsgericht meegedacht. Diverse zaken kunnen wellicht alsnog worden vergund. Maar dit vergt enige inspanning van de aangeschrevenen en er moet evengoed formele toestemming van de Provincie worden gevraagd. Dit traject wordt in 2017 voortgezet.

 

Formatie: ongeveer 600 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

3) Permanente bewoning op villapark De Rijp

De gemeente heeft in de afgelopen jaren beleid ontwikkeld en heel veel inzet gepleegd om illegale bewoning van recreatieverblijven op Villapark De Rijp tegen te gaan. Het traject rond het verlenen van Persoonsgebonden beschikkingen, overgangsrecht en vrijstellingen/ontheffingen is afgerond en thans gelden de regels van de Wabo. Dit houdt in dat alle bewoning van recreatieverblijven na oktober 2004 (beleidsmatig vastgelegd door voormalige gemeente Graft-De Rijp) illegaal is en overeenkomstig het kabinetsbeleid, stringent gehandhaafd dient te worden. Geconstateerd is dat ongeveer 30 personen zich hebben ingeschreven op het villapark. Hiertegen moet handhavend worden opgetreden. Het traject is reeds gestart in 2016 (controles van november 2016 t/m januari 2017). Dit moet worden voortgezet in 2017: vooraanschrijvingen/controles/definitieve aanschrijvingen/controles/bezwaar.

 

Formatie: ongeveer 800 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

4) Illegale hennepteelt in panden in nauwe samenwerking met politie, RIEC en openbare orde en veiligheid

Dit maakt onderdeel uit van het recent (eind 2016) gesloten convenant met politie en openbaar ministerie. Daarin is bepaald dat de gemeente haar publiekrechtelijke bevoegdheden zal gaan inzetten in aanvulling op de strafrechtelijke inzet vanuit justitie. Dat mede omdat via het strafrecht de vele kosten niet op overtreders kunnen worden behaald. Er is bijna altijd sprake van brandveiligheidsaspecten, van gebruik in strijd met het bestemmingsplan, van gedeeltelijke woningonttrekking, van overlast en van vaak ernstige bouwkundige gebreken. De trekkersrol ligt bij de politie.

 

Formatie: ongeveer 400 uur (gemiddeld 25 panden per jaar)

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

5) Project vm. Kompas

In 2015 heeft een interventieproject plaatsgevonden op regionaal gebied, waarbij wij actief hebben gehandhaafd op de huisvesting(sproblematiek) van arbeidsmigranten in de regio Noord-Kennemerland en de daarmee samenhangende misstanden.

Gelet op de problematiek in Alkmaar wordt dit project voortgezet in deze gemeente, in samenwerking met politie, Vreemdelingenpolitie, Belastingdienst en Burgerzaken.

 

Formatie: ongeveer 900 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

6) Illegale bewoning op bedrijventerreinen

Op een aantal bedrijventerreinen wordt (nog steeds) illegaal gewoond. Het is de bedoeling om dit per bedrijventerrein aan te pakken. Dit zal integraal moeten worden opgepakt, vanwege de problematiek die dit met zich meebrengt. Afhankelijk van wat ter plaatse wordt geconstateerd, wordt het handhavingstraject opgestart. Hiermee rekening houdend met de ernst van de overtredingen (langere begunstigingstermijn of juist kort).

 

Formatie: ongeveer 600 uur

Wanneer: september t/m december 2017

 

7) Illegale prostitutie

Hierbij spelen bijna alle handhavingsaspecten een rol: gebruik strijd bestemmingsplan, Bouwbesluit, Bouwverordening (vervuiling) en aantasting monument (in beschermd stadsgezicht).

 

Formatie: ongeveer 70 uur (gemiddeld 6 panden per jaar)

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

8) Reclame-uitingen in binnenstad (beschermd stadsgezicht)

In het centrumgebied zien we een toename van het aantal illegale reclame-uitingen. Ook in een aantal bezwaarprocedures is dit aan de orde gekomen. Naar aanleiding van deze bezwaarschriften (o.a. illegale geplaatste baniers) zijn wij genoodzaakt om hiertegen handhavend op te treden. Mede gelet op het nieuwe reclamebeleid dat in 2016 is vastgesteld. De inventarisatie hiervan heeft reeds plaatsgevonden.

 

Formatie: ongeveer 450 uur

Wanneer: vanaf april t/m december 2017

 

Bouwtoezicht

9) Constructieve veiligheid bruggen gemeente Alkmaar

Stadswerk moet voor de zomer van 2017 alle bruggen op constructieve veiligheid gecontroleerd en aangepast hebben. De constructeurs zullen hier een toetsende rol hebben van de constructieve gegevens.

 

Formatie: 144 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

10) Kwaliteit betonconstructies galerijen diverse appartementencomplexen

In de praktijk blijkt dat de kwaliteit van galerijen van diverse appartementencomplexen wellicht niet voldoen aan de gestelde kwaliteitscriteria ten aanzien van de betonconstructie. Hierop zal in 2017 een inventarisatie moeten plaatsvinden en handhavend moeten worden opgetreden.

 

Formatie: 80 uur

Wanneer: januari t/m augustus 2017

 

11) Constructieve kwaliteit van zonnepanelen op daken.

Er is landelijk sprake van een toename van het toezicht op de constructieve veiligheid van daken waarop zonnepanelen worden geplaatst. Dit is ook het geval in onze gemeente en het toezicht hierop vindt ook in 2017 plaats.

 

Formatie: 80 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

Brandveiligheid

12) Hotels/Zorggebouwen:

T.b.v. van de gebruiksvergunning- en meldingsplichtige panden (hotels en zorggebouwen) in de gemeente Alkmaar wordt frequent gecontroleerd. Genoemde uren zijn t.b.v. controle vergunningsplichtige gebouwen.

 

Formatie: 200 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

13) Basisscholen:

T.b.v. van de gebruiksvergunning- en meldingsplichtige panden (basisscholen) in de gemeente Alkmaar wordt frequent gecontroleerd. Genoemde uren zijn t.b.v. controle vergunningsplichtige gebouwen.

 

Formatie: 100 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

14) BMI-Certificering:

Vanaf 01-01-2015 dienen ca. 100 panden in Alkmaar in het bezit te zijn van een inspectiecertificaat voor de brandmeldinstallatie (BMI). Na een eerste aanschrijving wordt extra inzet voorzien bij ongeveer 30 van deze panden.

 

Formatie: 240 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

 

15) Brandveiligheid bedrijfspanden:

Betreft bedrijfspanden waarvoor recent op basis van het Activiteitenbesluit een melding is gedaan bij de RUD NHN van vestiging of wijziging van de inrichting. De ervaring leert dat verschillende panden door de gebruiker intern met elkaar verbonden kunnen zijn (doorbraak brandscheidingen).

 

Formatie: 60 uur

Wanneer: gedurende het hele jaar

5.2 Formatie unit V&S:

Het team handhaving & toezicht bestaat vanaf 1 maart 2017 uit 12 personen (waarvan fulltime en parttimers), in totaal 10,68 fte. Dit houdt in dat jaarlijks totaal (10,68 x 1368 =) 14.610 uur beschikbaar is voor het complete werkpakket van het team handhaving en toezicht.

 

Hiervan is de helft voor toezicht (op diverse grote projecten en reguliere bouwplannen) en de andere helft is voor handhavingszaken en andere werkzaamheden, zoals bijv. losse handhavingsverzoeken/klachten, afhandelen van aanvragen rioolaansluiting, asbestmeldingen etc.

 

In het uitvoeringsprogramma zijn in hoofdstuk 5 de projecten opgenomen. Aan de projecten zijn uren gekoppeld die nodig zijn om de projecten uit te voeren. In totaal voor alle projecten zijn de uren geraamd op 5974 uur. Een derde van deze uren zijn voor juridische begeleiding en afronding, deze uren komen voor rekening van het juridisch team.

 

Totaal aantal uren toezicht en handhaving: 14.610 uur

Totaal aantal uren handhavingszaken: 7.305 uur

Totaal aantal uren projecten team T&H: 3983 uur

_______ -

Rest aantal uren team handhaving voor regulierewerkzaamheden (losse handhavingsverzoeken,klachten, aanvragen rioolaansluiting, asbest-meldingen)3.322uur

 

Binnen de unit V&S en vanuit andere units vindt een aantal verschuivingen plaats t.a.v. taken/werkzaamheden. Deze verschuiving houdt in dat er meer taken/werkzaamheden op allerlei gebieden (ook o.g.v. bijv. APV) bij team handhaving en toezicht worden belegd.

 

Om hier uitvoering aan te kunnen geven, wordt gekeken of dit wellicht opgevangen kan worden door medewerkers buiten het team handhaving. Dit kan wellicht door medewerkers van de unit V&S of medewerkers van een andere unit. Indien dit niet mogelijk is, dan is het noodzakelijk om externe medewerkers in te huren.

6. Voorlichting en communicatie

In het kader van de dienstverlening is voorlichting en communicatie een belangrijk instrument. Wat gaan we doen? En wat hebben we gedaan? Wat heeft prioriteit? Vragen die burgers zich stellen.

 

Door het publiceren van het jaarverslag en het uitvoeringsprogramma worden veel van de bovengenoemde vragen beantwoord. Daarnaast kunnen wetswijzigingen of bepaalde thema’s, bijvoorbeeld vergunningsvrij bouwen of de nieuwe Omgevingswet invloed hebben op de processen bij toezicht en handhaving. Derhalve is het belangrijk hierover voorlichting te geven en te communiceren. Enerzijds heeft de communicatie een informerend karakter, anderzijds gaat er een preventieve werking vanuit (verantwoordelijkheid burger).

 

Het belangrijkste instrument in het kader van voorlichting en communicatie wordt de gemeentelijke website. Hierin staan al veel onderwerpen met betrekking tot handhaving. Belangrijk is dat deze gegevens actueel blijven.

 

Doelstelling:

Het jaarverslag, jaarprogramma en actuele thema’s (m.n. bij projectmatige acties) of wetswijzigingen publiceren op de gemeentelijke website, om zo voldoende informatie en duidelijkheid te verschaffen op het gebied van toezicht en handhaving.

Bijlage: risicoanalyse-matrix