Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
De Fryske Marren

Handhavinguitvoeringsprogramma 2017

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDe Fryske Marren
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingHandhavinguitvoeringsprogramma 2017
CiteertitelHUP 2017
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wabo
  2. Bor
  3. Mor

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-03-201701-01-2018nieuwe regeling

14-03-2017

Gemeenteblad 2017, 49186

194058768

Tekst van de regeling

Intitulé

Handhavinguitvoeringsprogramma 2017

 

 

1. Inleiding

1.1 Algemeen

Het is een taak van gemeente De Fryske Marren om ervoor te zorgen dat burgers, bedrijven en recreanten op een veilige, gezonde en duurzame wijze in een mooie (leef)omgeving kunnen wonen, werken en recreëren. Vanuit het eigen specialisme geven de toezichthouders en handhavers hieraan invullen. De toezichthouders en handhavers zijn elke dag op pad in de gemeente en zijn vanuit hun specifieke rol daarmee een zichtbaar aanspreekpunt voor burgers, ondernemers en recreanten en gastheren en –vrouwen van de gemeente. Hierbij wordt zo efficiënt en integraal mogelijk de werkzaamheden uitgevoerd, waarbij de kernwaarden Klangericht, Samenwerken en Resultaatgericht als leidraad wordt gehanteerd.

 

In dit document wordt het Handhavinguitvoeringsprogramma 2017 (hierna te noemen HUP 2017) weergegeven. Het HUP geeft op hoofdlijnen per taakveld (Milieu, BWT & RO, Brandveiligheid, Apv & BW en T&H kwaliteit kinderopvang) de inzet weer van het toezicht in 2017. Deze inzet vindt plaats door cluster Toezicht & Handhaving (afdeling VVH) van de gemeente, de Fumo (milieutoezicht) en de GGD (toezicht kwaliteit kinderopvang), waarbij tevens samenwerking plaatsvindt met andere toezicht- en handhavings-instanties (o.a. de politie, Veiligheidsregio, Provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân).

1.2 Wettelijke grondslag

De wettelijke grondslag van het HUP is vastgelegd in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo), het Besluit omgevingsrecht (Bor) en de Ministeriële regeling omgevingsrecht (Mor). Artikel 7.3 van het Bor stelt dat periodiek (jaarlijks) een uitvoeringsprogramma moet worden gemaakt, waarin wordt aangegeven welke activiteiten op het gebied van toezicht en handhaving worden uitgevoerd. Met dit HUP wordt voor 2017 aan de wettelijke verplichting voldaan. Naast dat in het HUP 2017 wordt ingegaan op de Wabo-gerelateerde taakvelden Milieu, Bouw- en Woningtoezicht, Ruimtelijke Ordening en Brandveiligheid, zijn de taakvelden Algemene plaatselijke verordening & Bijzondere Wetten (o.a. Drank- en Horecawet en Wet op de kansspelen) en het toezicht en de handhaving op de kwaliteit van de kinderopvang in het HUP opgenomen. Op deze wijze vindt toezicht en handhaving binnen gemeente De Fryske Marren zo integraal mogelijk plaats.

1.3 Programmatisch toezicht & handhaving

Het toezicht en de handhaving vinden op integrale en programmatische wijze plaats. Op deze wijze wordt op dezelfde manier opgetreden tegen gelijksoortige overtredingen en wordt willekeur zo veel mogelijk voorkomen. Onder het moto ‘zacht waar het kan en hard waar het moet’ wordt het risico gestuurd toezicht toegepast. De risico-inventarisatie vormt hierbij het vertrekpunt. In deze risico-inventarisatie zijn de volgende aspecten betrokken:

  • ·

    het naleefgedrag;

  • ·

    het negatief effect dat kan optreden bij het niet naleven van de wet- en regelgeving;

  • ·

    bestuurlijke/maatschappelijke aandacht, en;

  • ·

    het uitvoerings- en capaciteitsniveau van toezicht en handhaving.

 

Op basis van de risico-inventarisatie zijn vervolgens per taakveld prioriteiten gesteld. Deze prioriteiten geven aan waar het zwaartepunt van toezicht en handhaving ligt. Op deze wijze wordt de beschikbare toezicht- en handhavingscapaciteit zodanig ingezet dat de prioritaire handhavingsonderwerpen voldoende aandacht krijgen. Per taakveld kan de wijze van het stellen van prioriteiten verschillen. Dit heeft te maken met de soort controles die wordt uitgevoerd. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen periodieke controles zoals bij de taakvelden Milieu en Brandveiligheid en eenmalige controles zoals bij taakveld BWT & RO. De prioritering die in het HUP 2017 is gemaakt, vloeit voort uit de constateringen, ervaringen, gegevens, resultaten, meldingen, klachten en handhavingsverzoeken van de afgelopen jaren. Op deze wijze wordt ernaar gestreefd om het toezicht en de handhaving gericht in te zetten, waarbij de controles worden uitgevoerd daar waar het meest nodig is en de handhavingsinspanning het meest effectief is.

1.4 VTH-kwaliteitscriteria en VTH-beleid

In 2016 is aangevangen met het uitvoeren van de werkzaamheden, die voortvloeien uit de Wet VTH (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) die op 14 april 2016 in werking is getreden. De Wet VTH is een wijziging van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Met deze wetswijziging wordt ernaar gestreefd om de kwaliteit binnen het werkgebied van VTH te waarborgen, zowel bij de medewerkers (VTH-kwaliteitscriteria) als in de processen (VTH-procescriteria). Vanuit het provinciaal VTH-overleg is door een intergemeentelijke werkgroep (waarin ook gemeente De Fryske Marren is vertegenwoordigd) gezamenlijk binnen de provincie Fryslân aan de slag gegaan met de implementatie van de Wet VTH. Het resultaat hiervan zijn de Kaders en Uitgangspunten Frysk Peil F1, de VTH-kwaliteitscriteria Frysk Peil F1 en de Verordening Kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht. Het college van b&w van gemeente De Fryske Marren heeft op dinsdag 8 november 2016 de Kaders en Uitgangspunten Frysk Peil F1 en de VTH-kwaliteitscriteria Frysk Peil F1 vastgesteld. Vervolgens heeft de gemeenteraad van gemeente De Fryske Marren op dinsdag 20 december 2016 de Verordening Kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht gemeente De Fryske Marren vastgesteld.

 

Naast het vaststellen van de VTH-kwaliteitscriteria en de Verordening Kwaliteit Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Omgevingsrecht is in oktober 2016 gestart met de 0-meting VTH-kwaliteitscriteria. Hierbij worden de medewerkers die werkzaam zijn binnen het VTH-domein gekoppeld aan één of meerdere deskundigheden en wordt in kaart gebracht in hoeverre wordt voldaan aan de criteria van de deskundigheid c.q. deskundigheden. Vervolgens wordt middels een totaaloverzicht inzichtelijk gemaakt over welke deskundigheden gemeente De Fryske Marren beschikt en in hoeverre aan deze deskundigheden wordt voldaan. Tevens wordt met het totaaloverzicht in kaart gebracht welke deskundigheden nog niet op niveau zijn en over welke deskundigheden de gemeente niet beschikt. Aan de hand van de resultaten van de 0-meting kan vervolgens een plan van aanpak worden gemaakt om ervoor te zorgen dat volledig aan de VTH-kwaliteitscriteria wordt voldaan. In maart 2017 wordt de 0-meting VTH-kwaliteitscriteria afgerond.

 

Op grond van de verplichtingen uit de Wet VTH zal in 2017 vanuit het provinciaal VTH-overleg door de intergemeentelijke werkgroep worden aangevangen met de VTH-procescriteria. Onderdeel van deze procescriteria is het VTH-beleid en de bijbehorende risicoanalyse en prioritering. De werkgroep zal hiervoor een opzet maken, waarbij wordt voorgesorteerd op de Omgevingswet.

1.5 Landelijke Handhavingstrategie (LHS)

Eén van de verplichtingen uit de Wet VTH is dat de gemeente moet beschikken over een handhavingstrategie. In het kader van doelmatigheid moet een gemeente beschikken over regels wat betreft het strategisch en programmatisch uitvoeren van toezicht en handhaving (artikel 5.7 lid 1 Wet VTH). Op landelijk niveau en op basis van goede afstemming en samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties is hiervoor de Landelijke Handhavingstrategie (LHS) ontwikkeld. Het doel van de strategie is dat bij de uitvoering van de beginselplicht tot handhaving op passende wijze wordt gehandeld naar aanleiding van een bevinding en dat bij iedere bevinding, in vergelijkbare situaties vergelijkbare keuzes worden gemaakt en op vergelijkbare wijze wordt opgetreden (rechtsgelijkheid). Een bijkomend voordeel hierbij is dat de onderlinge afstemming en samenwerking tussen (landelijke) handhavingsinstanties worden bevorderd. Om tegemoet te komen aan deze verplichting heeft het college van burgemeester en wethouders op dinsdag 8 november 2016 de Landelijke Handhavingstrategie (LHS) vastgesteld. Bij het uitvoeren van het toezicht en de handhaving wordt dan ook de Landelijke Handhavingstrategie toegepast.

1.6 Integraal toezicht en Digitale Checklisten

In het kader van efficiëntie en integraliteit wordt in 2017 het integraal toezicht gecontinueerd. Dit vindt in eerste instantie plaats bij de reguliere periodieke controles binnen de taakvelden Milieu, Brandveiligheid en Apv & BW (horeca). Omdat dezelfde inrichtingen (bedrijven) op verschillende gebieden (milieu, brandveiligheid en horeca) periodiek worden gecontroleerd, worden de verschillende controles zo veel mogelijk gecombineerd. Hierdoor wordt de toezichtbelasting voor de ondernemer beperkt en kan vanuit de gemeente ook efficiënter worden gewerkt. Waar mogelijk nemen de toezichthouders elkaars controles over. Wanneer dit niet mogelijk is (complexiteit van het bedrijf) vindt gezamenlijk het toezicht plaats.

 

Het integraal toezicht wordt bevorderd doordat in 2017 wordt aangevangen met het gebruik van Digitale Checklisten. Aan de hand van een IPad, waarop gebruik wordt gemaakt van het programma ‘Digitale Checklisten’, worden de controles uitgevoerd. Per taakveld (Milieu, BWT & RO, Brandveiligheid en Apv & BW) zijn checklisten op maat gemaakt die aansluiten op het soort bedrijven, bouwwerken, gebouwen, evenementen, de situaties binnen de gemeente en op de werkwijze van de toezichthouders. Door gebruik te maken van Digitale Checklisten vindt het toezicht op de prioritaire onderwerpen binnen elk taakveld door de verschillende toezichthouders op dezelfde wijze plaats. Tevens is meteen inzichtelijk wat is gecontroleerd en wat het resultaat hiervan is, waarbij direct een controlerapport kan worden gegenereerd. Tevens zijn de toezichthouders van elkaar op de hoogte welke controles waar zijn uitgevoerd en wat het resultaat hiervan is. Eventueel kan bij ziekte of vakantie een controle van een collega-toezichthouder eenvoudig worden overgenomen. Voorts kan op elk moment per taakveld inzichtelijk worden gemaakt welke regels nooit en welke regels vaak worden overtreden. Op deze wijze kan beter het risico gestuurd toezicht worden ingezet.

1.7 Leeswijzer

In hoofdstuk 2 wordt kort teruggeblikt op 2016, waarop het HUP 2016 van toepassing was. Vervolgens wordt in hoofdstuk 3 ingegaan op het uitvoeringsprogramma voor 2017. Per taakveld zal hierbij worden aangegeven op welke bedrijven en/of handhavingsonderwerpen het toezicht en de handhaving zullen worden ingezet. Indien nodig wordt hierbij verwezen naar de bijlagen, waarin nader wordt ingegaan waarop toezicht wordt gehouden, op welke wijze toezicht en handhaving plaatsvindt en hoeveel uren hiervoor beschikbaar zijn.

2. Terugblik 2016

2.1 Algemeen

Naast de wettelijke plicht om jaarlijks een uitvoeringsprogramma vast te stellen, stelt de Wabo tevens dat jaarlijks gerapporteerd moeten worden over de uitgevoerde activiteiten. Artikel 10.6 van de Ministeriële regeling omgevingsrecht geeft hierbij aan dat de monitoring in ieder geval moet plaatsvinden over gegevens die betrekking hebben over het aantal:

  • ·

    uitgevoerde controles;

  • ·

    geconstateerde overtredingen;

  • ·

    opgelegde bestuurlijke sancties;

  • ·

    processen-verbaal, en;

  • ·

    klachten (en meldingen) over (mogelijke) overtredingen.

In de onderstaande tabel worden de gegevens over 2016 weergegeven.

2.2 Terugblik 2016

Gegevens over 2016

Gegevens / taakvelden

Uitgevoerde controles

Geconstateerde overtredingen

HH-procedures

Opgelegde bestuurlijke sancties

Processenverbaal

Klachten, HH-verzoeken en meldingen

Milieu (Fumo)

Milieu (DFM)

107

61

4

0

1

10

398

42

6

4

0

32

BWT & RO

1.206

119

23

13

0

322

Brandveiligheid

110

20

0

0

0

1

Apv & BW

605

62

10

4

1.206

266

T&H kwaliteit kinderopvang

79

11

11

7

0

0

Totaal

2.505

315

54

28

1.207

631

Toelichting op de cijfers van 2016

 

Taakveld Milieu

Vanaf 1 januari 2014 wordt het toezicht binnen het taakveld Milieu door zowel de Fumo als door de gemeente zelf uitgevoerd. Hierbij ligt het zwaartepunt voor de Fumo bij de complexere bedrijven. In totaal heeft de Fumo 94 inrichtinggebonden controles. Het merendeel van de controles heeft plaatsgevonden bij agrarische bedrijven. Daarnaast zijn de controles uitgevoerd in de industriebranche, bij tankstations, gemeentelijke inrichtingen en vuurwerkverkooppunten. Voorts zijn 7 controles uitgevoerd met betrekking tot bodem- en grondstromen (Besluit bodemkwaliteit). Tijdens de controles zijn in 61 gevallen overtredingen geconstateerd. Naar aanleiding van de constateringsbrief is tijdens de hercontroles vastgesteld dat in 57 van de gevallen de overtredingen zijn beëindigd. Met betrekking tot de resterende 4 overtredingen zijn handhavingsprocedures opgestart, waarbij een vooraankondiging tot handhaving naar de overtreders is gestuurd. Bij de 2de hercontrole is in 2 gevallen vastgesteld dat de overtredingen zijn beëindigd, in 1 geval is een bestuurlijke strafbeschikking opgelegd en in het laatste geval loopt de handhavingsprocedure nog en zal het college geadviseerd worden om een handhavingsbesluit te nemen. Voorts heeft de Fumo 10 klachten in behandeling genomen en afgehandeld. Deze klachten hadden betrekking op stankoverlast, geluidsoverlast, het uitoefenen van een bedrijf zonder milieumelding en het slopen van asbesthoudend materiaal.

 

Door de gemeentelijke toezichthouders zijn in totaal 398 periodieke controles uitgevoerd. De meeste controles hebben plaatsgevonden in de agrarische sector gevolgd door de sectoren horeca, sport en recreatie, Detailhandel, garagebedrijven en ambachtsbedrijven. Tijdens 42 controles is vastgesteld dat niet alle regels werden nageleefd en zijn de eigenaren van de betreffende bedrijven hierop aangesproken. Tijdens de hercontroles is vervolgens vastgesteld dat in 36 gevallen de overtredingen binnen de afgesproken termijn zijn beëindigd. In 6 situaties was dat niet het geval en is een juridische handhavingsprocedure opgestart, waarbij een vooraankondiging tot handhaving naar de ondernemer is gestuurd. In 4 gevallen heeft het college van b&w uiteindelijk een handhavingsbesluit genomen. Inmiddels zijn in 3 van de 4 gevallen de overtredingen beëindigd en zijn de handhavingsprocedures afgerond. Bij de overgebleven lopende procedure is een last onder dwangsom van € 50,000,00 opgelegd. Tegen dit besluit loopt inmiddels een bestuursrechtelijke procedure. Over 2016 zijn binnen het taakveld Milieu in totaal 32 verzoeken, klachten en meldingen over (vermeende) overtredingen bij de gemeente binnengekomen en in behandeling genomen. De meeste klachten hadden betrekking op de agrarische sector. In alle gevallen is nagegaan of daadwerkelijk sprake was van een overtreding. Was dit niet het geval, is dit teruggekoppeld aan de melder. Was dit wel het geval, dan is de overtreder verzocht om de strijdigheid te beëindigen. In deze gevallen heeft ook een terugkoppeling plaatsgevonden richting de melder.

 

Taakveld BWT & RO

Het toezicht binnen dit taakveld ziet op de bouwkundige staat van bouwwerken en gebouwen bij nieuwbouw- en verbouwwerkzaamheden (sub-taakveld BWT). Daarnaast vindt het toezicht plaats op het gebruik van gebouwen en percelen, waarbij wordt nagegaan of het betreffende gebruik in overeenstemming is met de geldende beheersverordening of het bestemmingsplan.

 

Binnen dit taakveld zijn in 2016 in totaal door de 4 toezichthouders 1.206 controles uitgevoerd. De meeste controles zijn uitgevoerd naar aanleiding van verleende omgevingsvergunningen voor nieuwbouw- en verbouwprojecten en de constatering dat bouwwerkzaamheden plaatsvinden zonder of in strijd met een verleende omgevingsvergunning. Waar het gaat om strijdig gebruik lag de focus op het strijdig gebruik van recreatiewoningen en het illegaal ligplaats innemen van vaartuigen. In 119 van de 1.206 controles zijn overtredingen geconstateerd. Tijdens de uitgevoerde hercontroles is in de meeste gevallen, namelijk 96, vastgesteld dat na goed overleg de gemaakte afspraken zijn nagekomen en de overtredingen zijn beëindigd. In de resterende 23 gevallen was het noodzakelijk om een juridische handhavingsprocedure op te starten waarbij een vooraankondiging tot handhaving naar de overtreder is gestuurd en zelfs in 13 gevallen het college van b&w, onder toepassing van een last onder bestuursdwang of dwangsom, een handhavingsbesluit heeft moeten nemen om ervoor te zorgen dat de overtredingen werden beëindigd. Hierbij is in totaal € 65.000,00 aan last onder dwangsommen opgelegd. Inmiddels zijn 13 van de 23 juridische handhavingsprocedures afgerond, waarbij de overtredingen zijn beëindigd. Bij de resterende 10 procedures lopen de gestelde termijnen nog dan wel zijn bezwaar- en beroepsprocedures tegen de handhavingsbesluiten opgestart.

 

Voorts zijn in 2016 binnen het taakveld BWT & RO 322 verzoeken, klachten en meldingen in behandeling genomen en afgehandeld. De meeste verzoeken, klachten en meldingen hadden betrekking op illegale bouw/verbouw/sloop, vergunningsvrije bouwwerken en gebouwen en op het permanent bewonen van recreatiewoningen. Naar aanleiding van de verzoeken, klachten en meldingen is nagegaan of sprake was van een overtreding en is hierop actie ondernomen, waarbij een terugkoppeling heeft plaatsgevonden naar de melder.

 

Taakveld Brandveiligheid

Vanaf 1 januari 2014 wordt de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving binnen het taakveld Brandveiligheid gezamenlijk uitgevoerd door de Veiligheidsregio Fryslân en gemeente De Fryske Marren. Hierbij is ervoor gekozen dat de Veiligheidsregio de vergunningverlening voor haar rekening neemt en voert de gemeente het toezicht en de handhaving op het brandveilig gebruik van bedrijven, instellingen en tijdens evenementen uit. Net als binnen het taakveld Milieu vindt het toezicht binnen het taakveld Brandveiligheid periodiek plaats. De frequentie van de controles is afhankelijk van het soort gebruik in relatie tot de risico’s en de negatieve effecten van een calamiteit.

 

In totaal zijn in 2016 110 controles bij bedrijven, inrichtingen en tijdens evenementen uitgevoerd. Het zwaartepunt van deze controles lag bij dagverblijven aan meer dan 10 personen (scholen, kinderopvang e.d.), verzorgingsinstellingen en logiefuncties (meer dan 50 personen en bedlegerig), verzorgings-instellingen en logiefuncties (tussen de 10 en 50 personen en niet zelfredzaam) en evenementen. Tijdens de 110 controles zijn in 20 gevallen situaties vastgesteld, die niet overeenkwamen met de gestelde regels. In goed overleg met de overtreders is vervolgens de situatie uitgelegd en zijn afspraken gemaakt om ervoor te zorgen dat de strijdigheden worden beëindigd. In alle gevallen is dit vervolgens ook gedaan, waardoor er geen juridische handhavingsprocedures zijn opgestart. In 2016 is er voorts 1 melding van een mogelijk brandgevaarlijke situatie bij de gemeente binnengekomen. Hierop is in overleg met de eigenaar van het bedrijfspand getreden en zijn er voorzieningen gerealiseerd, waardoor de brandgevaarlijke situatie is beëindigd. Het resultaat van deze actie is vervolgens teruggekoppeld aan de melder.

 

Naast repressief toezicht wordt binnen het taakveld Brandveiligheid steeds meer actief ingezet op preventie. Zo heeft de toezichthouder Brandveiligheid in het kader van het project ‘Brandveilig leven’ in 2016 meerdere presentaties en workshops gegeven op basisscholen, bij vrijwilligersorganisaties en instellingen. Het doel hiervan is om de mensen bewust te maken van de risico’s en tips te geven op welke wijze te handelen bij brandgevaarlijke situaties. Het project wordt als zeer waardevol bestempeld.

 

Taakveld Apv & BW

Het toezicht en de handhaving binnen het taakveld Apv & BW concentreert zich hoofdzakelijk op de openbare ruimte en is enorm gevarieerd. Zo wordt binnen dit taakveld onder andere toezicht gehouden tijdens evenementen en de jaarwisseling, op (para-)commerciële horeca-inrichtingen, parkeren, aanbieden en illegaal dumpen van afval, standplaatsen en het gebruik en de inrichting van het openbaar gebied.

 

Over 2016 zijn binnen dit taakveld 605 controles uitgevoerd, waarbij de focus lag op het waarborgen van de openbare orde en veiligheid. De meeste controles zijn dan ook uitgevoerd tijdens evenementen en bij horeca-inrichtingen. Daarnaast is ingezet op een goede en veilige inrichting van de openbare ruimte, waarbij met name toezicht heeft plaatsgevonden op het plaatsen van aankondigingsborden, parkeren, aanbieden en dumpen van afval in het openbaar gebied, het stallen van voertuigen/voorwerpen op de openbare weg en honden (agressie, loslopen en poepen). Tijdens deze controles zijn 62 overtredingen geconstateerd, die niet direct en ter plaatse door de toezichthouders konden worden opgelost. Na het maken van afspraken en het stellen van termijnen is tijdens de hercontroles vastgesteld dat 52 van de 62 overtredingen zijn beëindigd. Tegen de resterende 10 overtredingen zijn juridische handhavingsprocedures opgestart, waarbij in 4 gevallen de burgemeester of het college van b&w een handhavingsbesluit heeft genomen. Hierbij is in 2 gevallen een last onder dwangsom (totaal € 10.000,00) en in 2 gevallen een bestuurlijke boete (totaal 3.060,00) opgelegd. Het ging hierbij om overtredingen met betrekking tot een evenement en in de horeca. Inmiddels zijn de overtredingen beëindigd en daarmee de handhavings-procedures afgerond.

 

Het parkeertoezicht op de blauwe zones in Joure en Lemmer is in 2016 zowel door de gemeentelijke Boa’s als door de Boa’s van P1 Onstreet BV namens de gemeente uitgevoerd. Tijdens dit toezicht zijn 1.197 processen verbaal uitgeschreven. Daarnaast zijn er 9 processen verbaal uitgeschreven voor het verkeerd aanbieden van afval dan wel het illegaal dumpen van afval in het openbaar gebied.

 

Binnen het taakveld Apv & BW zijn voorts in 2016 266 verzoeken, klachten en meldingen bij de gemeente binnengekomen. Het merendeel van deze verzoeken, klachten en meldingen waren gericht op parkeerexcessen, de horeca, hondenproblematiek (hondenpoep, agressieve honden en het niet aanlijnen van honden), standplaatsen, illegale aankondigings- en evenementenborden, ligplaatsen en evenementen. In alle gevallen zijn de verzoeken, klachten en meldingen in behandeling genomen, waar nodig is vervolgens actie ondernomen en heeft een terugkoppeling plaatsgevonden richting de melder.

 

Taakveld T&H Kwaliteit Kinderopvang

Het toezicht en de handhaving binnen dit taakveld vindt gezamenlijk plaats door de GGD en de gemeente. Hierbij voert de GGD het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang binnen de gemeente uit en rapporteert vervolgens de resultaten hiervan aan de gemeente. De gemeente voert de juridische handhaving uit in navolging op de door de GGD geconstateerde overtredingen. Daarnaast voert de gemeente de werkzaamheden uit met betrekking tot de registratie van nieuwe en gewijzigde kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders.

 

In 2016 heeft de GGD 79 (her)controles uitgevoerd. Hiervan zijn 47 controles uitgevoerd bij kinderdag-verblijven, 13 controles bij buitenschoolse opvang en 4 controles bij gastouderbureaus. Verder heeft de GGD 12 steekproeven uitgevoerd bij gastouders en hebben 63 onderzoeken plaatsgevonden naar de registraties van gastouders. Tot slot heeft de GGD op verzoek van de gemeente 3 hercontroles uitgevoerd naar aanleiding van geconstateerde overtredingen.

 

Tijdens de uitgevoerde controles heeft de GGD bij 11 locaties overtredingen geconstateerd. In 4 gevallen is hierbij vastgesteld dat de overtreding inmiddels is beëindigd dan wel er administratieve wijzigingen hebben plaatsgevonden, waardoor nieuwe registraties zijn gedaan en hierdoor de overtredingen zijn beëindigd. In de resterende 7 gevallen is de gemeente daadwerkelijk overgegaan tot handhavend optreden. Hierbij hebben 2 locaties een waarschuwing gekregen, waarna de overtredingen zijn beëindigd. Voorts is in 1 geval een voornemen tot het nemen van een handhavingsbesluit naar de locatiehouder gestuurd. Deze procedure loopt nog. Tot slot heeft het college van b&w in 4 gevallen daadwerkelijk handhavingsbesluiten genomen waarbij een last onder dwangsom en bestuurlijke boetes zijn opgelegd. In totaal is € 13.750,00 aan dwangsommen en bestuurlijke boetes opgelegd en geïnd.

 

Tot slot heeft de gemeente in 2016 63 nieuwe aanvragen van gastouders geregistreerd.

 

Algemene conclusie

Tijdens de uitgevoerde controles binnen de verschillende taakvelden is vastgesteld dat in de meeste gevallen de geldende regels worden nageleefd. Over het algemeen is het naleefgedrag dan ook redelijk tot goed. Een uitzondering hierop is het parkeren in de blauwe zones. Tijdens het toezicht hierop zijn namelijk bijna 1.200 processen verbaal uitgeschreven. Gezien het feit dat alleen Joure en Lemmer beschikken over blauwe zones, is het aantal processen verbaal relatief hoog. Kennelijk zit het nog niet voldoende in het systeem bij de parkeerders om gebruik te maken van de blauwe schijf dan wel de maximale parkeertijd in acht te nemen. Dit is vreemd omdat het parkeren binnen de blauwe zones, waarbij gebruik moet worden gemaakt van een blauwe parkeerschijf, gratis is.

 

Daar waar binnen de verschillende taakvelden de regels niet werden nageleefd, is in goed overleg dan wel door het opstarten van een formele juridische procedure er alsnog voor gezorgd dat de regels weer werden nageleefd. In enkele gevallen was het noodzakelijk om bestuurlijke sancties (dwangsommen of bestuursdwang) op te leggen, om ervoor te zorgen dat de overtredingen werden beëindigd. De algemene conclusie is dan ook dat door het uitvoeren van toezicht en handhaving (uiteindelijk) in de meeste gevallen de regels werden nageleefd en hierdoor de veilige, gezonde, duurzame en mooie (leef)omgeving binnen de grenzen van gemeente De Fryske Marren in 2016 is gegarandeerd.

3. Handhavinguitvoeringsprogramma 2017

Artikel 3.1.1 Algemeen

In dit hoofdstuk wordt per taakveld aangegeven waarop het toezicht en de handhaving in 2017 is gericht en waar dus de prioriteiten liggen. In eerste instantie wordt hierbij ingegaan op het taakveld milieu, waarbij tevens de inzet van de Fumo zal worden weergegeven. Vervolgens zal de inzet binnen het taakveld BWT & RO onder de aandacht worden gebracht, waarna het taakveld Brandveiligheid de revue zal passeren. Voorts zal worden stilgestaan bij het taakveld Apv & BW en tot slot zal de inzet binnen het taakveld T&H kwaliteit kinderopvang worden aangegeven.

 

Artikel 3.1.2 Ontwikkelingen

Naast dat binnen de vakgebieden toezicht en handhaving de reguliere werkzaamheden wordt verricht, wordt ook ingezet op huidige en toekomstige, zowel interne als externe ontwikkelingen. Zo worden de afgesproken bezuinigingen (Zero-base) in 2017 daadwerkelijk doorgevoerd. Daarnaast vindt continu afstemming en verbetering van de samenwerking plaats tussen de gemeente en de Veiligheidsregio Fryslân en de Fumo om ervoor te zorgen dat de wettelijke taken zo goed mogelijk worden uitgevoerd. Voorts is het Omgevingsrecht constant in beweging en is het belangrijk dat hierop adequaat op wordt geanticipeerd. Zo is in 2016 aangevangen met de implementatie van de Wet VTH (wijziging van de Wabo) door het vaststellen van de VTH-verordening, de VTH-kwaliteitscriteria Frysk Peil F1 en de Landelijke Handhavings-strategie. Hierbij is tevens een 0-meting VTH-kwaliteitscriteria uitgevoerd, waarbij in kaart is gebracht in hoeverre gemeente De Fryske Marren voldoet aan de VTH-kwaliteitscriteria. In 2017 wordt de implementatie van de Wet VTH voortgezet, waarbij aan de slag wordt gegaan met de VTH-procescriteria. Tevens heeft de Tweede Kamer in februari 2017 de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen. Het is de bedoeling dat deze wet op 1 januari 2018 in werking treedt. De wet houdt in dat de toetsing op de bouwtechnische eisen (Bouwbesluit 2012) bij omgevingsvergunningen en het toezicht hierop tijdens de bouw vanaf 1 januari 2018 overgaat naar de private markt. Welke consequenties dit voor gemeente De Fryske Marren heeft, zal in 2017 inzichtelijk worden gemaakt. Tot slot is in 2017 gestart met de implementatie van de Omgevingswet, waarvan het de bedoeling is dat deze in 2019 in werking treedt.

3.2 Taakveld Milieu

Binnen het taakveld Milieu wordt op het gebied van toezicht zowel werkzaamheden uitgevoerd door de medewerkers van gemeente De Fryske Marren (1,28 fte) als door de medewerkers van de Fumo, die namens de gemeente bij complexere milieu-inrichtingen controles uitvoeren. In het onderstaande overzicht worden de beschikbare uren en het aantal uit te voeren controles binnen het taakveld Milieu weergegeven.

Beschikbare inzet DFM in fte

1,28

Jaarinzet in uren per fte

1.420

Inzet in uren gemeente De Fryske Marren

1.818

Inzet in uren Fumo

2.963

Totaal inzet in uren

4.781

Artikel 3.2.1 Toezicht gemeente De Fryske Marren

Regulier toezicht

Aantal controles

Aantal uren

Inrichtinggebonden toezicht

350

1.200

Opleveringscontroles

60

120

Niet-inrichtinggebonden toezicht (o.a. verbranden van afval, dumpen van afval, gebruik van grond/puin in werken, illegale lozingen, illegale bodem- en grondstromen e.d.)

8

28

Toezicht n.a.v. HH-verzoeken, klachten en meldingen

30

50

Werkzaamheden in relatie tot de Fumo

N.v.t.

250

Overig (cursussen, overleggen, registraties, e.d.)

N.v.t.

80

Totaal

448

1.728

Projecten

Aantal controles

Aantal uren

Paasvuren / vreugde vuren

10

10

Inventarisatie Bedrijventerreinen (Lemsterhoek)

Meerdere

80

Totaal

10+

90

Toelichting

Het zwaartepunt van het toezicht binnen het taakveld ligt bij het inrichtinggebonden toezicht. Tijdens dit toezicht worden bedrijven periodiek gecontroleerd, waarbij wordt nagegaan of tijdens de bedrijfsuitoefening de milieuvoorschriften worden nageleefd en hierdoor het milieu niet onevenredig wordt aangetast. Daarnaast worden opleveringscontroles uitgevoerd naar aanleiding van het starten van nieuwe bedrijven of het wijzigen van bestaande bedrijven in de gemeente. In paragraaf 1.2 van Bijlage zijn per branche de prioriteiten aangegeven waarop het toezicht in 2017 is gericht.

 

Naast het toezicht op bedrijven worden ook controles uitgevoerd op activiteiten die niet binnen bedrijven plaatsvinden en naar aanleiding van klachten, meldingen en verzoeken. Hierbij gaat het onder andere om verbranden en dumpen van afval, illegale lozingen, illegale bodem- en grondstromen strijdige bagger- en gronddepots, geluidsoverlast, geuroverlast e.d.

 

Binnen het taakveld Milieu worden naast de reguliere toezichtwerkzaamheden in 2017 2 projecten uitgevoerd. Deze projecten worden integraal en daarmee gezamenlijk met toezichthouders van de andere taakvelden uitgevoerd. Met betrekking tot paasvuren c.q. vreugde vuren heeft het college van b&w in 2016 nieuwe beleidsregels vastgesteld. Aan de hand van de regels en daarmee de voorwaarden die gelden voor paas- en vreugde vuren wordt in 2017 het toezicht uitgevoerd. Daarnaast is in 2016 het project Inventarisatie Bedrijventerreinen opgestart. Hierbij is ervoor gekozen om als eerste het bedrijventerrein Lemsterhoek onder de loep te nemen. De redenen hiervoor zijn dat in 2016 een nieuw bestemmingsplan op het bedrijventerrein van kracht is, het bedrijventerrein een rommelige uitstraling heeft en er regelmatig klachten en meldingen over het bedrijventerrein bij de gemeente binnenkomen. Eind 2016 zijn alle eigenaren en gebruikers op het bedrijventerrein Lemsterhoek op de hoogte gesteld dat begin 2017 zal worden aangevangen met een schouw, waarbij wordt nagegaan welke bedrijven op het terrein actief zijn.

 

Artikel 3.2.2 Toezicht Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (Fumo)

Regulier toezicht – inrichtinggebonden

Aantal controles

Aantal uren

Inrichting gebonden toezicht:

 

 

·Inrichtingen type B

35

350

·Inrichtingen type C

32

448

·Inrichtingen Type D

4

96

·Inrichtingen type B (voormalig provinciale inrichting)

20

320

·Inrichtingen type C (voormalig provinciale inrichting)

14

224

·Inrichtingen type D (voormalig provinciale inrichting)

0

0

Hercontroles Fumo-inrichtingen:

 

 

·Inrichtingen type B

14

62

·Inrichtingen type C

13

57

·Inrichtingen type D

2

9

·Inrichtingen type B (voormalig provinciale inrichting)

6

29

·Inrichtingen type C (voormalig provinciale inrichting)

4

19

·Inrichtingen type D (voormalig provinciale inrichting)

0

0

Toezicht na de 1e hercontrole bij Fumo-inrichtingen (Plustaak)

Meerdere

250

Toezicht n.a.v. HH-verzoeken, klachten en meldingen:

 

 

·Inrichtingen type B, C en D

6

48

·Inrichtingen type B, C en D (voormalig provinciale inrichtingen)

10

50

Voorlichting en programmering

N.v.t.

194

Totaal

160+

2.156

Regulier toezicht – niet inrichtinggebonden

Aantal controles

Aantal uren

Ketentoezicht:

 

 

·Bodem- en grondstromen (Besluit bodemkwaliteit)

Meerdere

400

·Asbest e.d.

Meerdere

207

Totaal

Meerdere

607

Projecten

Aantal controles

Aantal uren

Europese Energie Efficiency Richtlijn (EED-regeling) – Energie Audit

Meerdere

100

Eindejaarscontroles vuurwerkverkooppunten

8

100

Totaal

13+

200

Toelichting

Naast de gemeentelijke toezichthouders voert de Fumo binnen het taakveld Milieu in 2017 ook weer werkzaamheden voor gemeente De Fryske Marren uit. Hoofdzakelijk zijn deze werkzaamheden gericht op het reguliere toezicht bij complexe milieu-inrichtingen. De planning is dat de Fumo in 2017 144 bedrijven zal controleren. Wanneer tijdens deze controles overtredingen worden geconstateerd, zal de Fumo ook de hercontroles voor haar rekening nemen. Wanneer klachten of meldingen over ‘Fumo-bedrijven’ bij de gemeente binnen komen, worden deze ook opgepakt door de Fumo. Binnen het bestuurlijk VTH-overleg is afgesproken dat binnen provincie Fryslân prioriteit wordt gegeven aan illegale bodem- en grondstromen en het illegaal verwijderen van asbesthoudende materialen. De Fumo zal voor gemeente De Fryske Marren het ketentoezicht hierop uitvoeren, waarvoor 607 uren is vrijgemaakt. Tot slot zal de Fumo in 2017 2 projecten uitvoeren. Het gaat hierbij om het uitvoeren van energie audits bij bedrijven die veel energie verbruiken. Deze audits worden zoveel mogelijk gecombineerd met het reguliere toezicht bij bedrijven. Daarnaast voert de Fumo in december 2017 de eindejaarscontroles bij de vuurwerkverkooppunten in de gemeente uit.

3.3 Taakveld BWT & RO

Het toezicht binnen dit taakveld wordt opgesplitst in twee sub-taakvelden, namelijk BWT (bouw- en woningtoezicht) en RO (ruimtelijke ordening). Binnen het sub-taakveld BWT vindt toezicht plaats op het bouwen, verbouwen en slopen van bouwwerken en gebouwen. Vanuit het sub-taakveld RO wordt toezicht gehouden op het gebruik van gebouwen en percelen, zoals is geregeld in de beheersverordening of in het bestemmingsplan. Het toezicht binnen taakveld BWT & RO wordt uitgevoerd door 4 medewerkers (4 fte) van de gemeente.

 

Beschikbare inzet DFM in fte

4,00

Jaarinzet in uren per fte

1.420

Totaal inzet in uren gemeente De Fryske Marren

5.680

Regulier toezicht

Aantal controles

Aantal uren

Sub-taakveld BWT:

 

 

·Toezicht op illegale bouw/verbouw/sloop (zonder melding of omgevingsvergunning)

360

700

·Toezicht op ontvangen meldingen en verleende omgevingsvergunningen

400

1.800

·Toezicht n.a.v. HH-verzoeken, klachten en meldingen

·Werkzaamheden m.b.t. vergunningsvrije bouwwerken en gebouwen

·Bouwkundige advisering WMO-aanvragen

·Bouwkundige beoordeling inrichtingseisen DHW

100

150

20

20

200

600

70

80

Sub-taakveld RO:

 

 

·Toezicht strijdig gebruik (in strijd met de beheersverordening of het bp)

200

1.000

·Toezicht n.a.v. HH-verzoeken, klachten en meldingen

100

100

Overig (cursussen, overleggen, registraties, e.d.)

N.v.t.

600

Totaal

1.350

5.150

Projecten

Aantal controles

Aantal uren

Inventarisatie Bedrijventerreinen (Lemsterhoek)

Meerdere

80

Permanente bewoning recreatiewoningen

Meerdere

200

RVS in zwembaden (constructieve veiligheid)

Meerdere

60

Sportief knooppunt Joure (Swimfun)

Meerdere

80

Verkeersknooppunt Joure (A6/A7)

Meerdere

50

Ontruimingskwestie

N.v.t.

60

Totaal

Meerdere

530

Toelichting

Het toezicht binnen het taakveld BWT & RO is in hoofzaak gericht op het uitvoeren van controles naar aanleiding van verleende omgevingsvergunningen. Daarnaast vindt actief toezicht plaats op illegale bouw, verbouw en sloop (zonder of in strijd met omgevingsvergunningen en meldingen) en strijdig gebruik (zonder of in strijd met de beheersverordening of het bestemmingsplan). In paragraaf 1.3 van Bijlage 1 is de prioritering per soort bouwwerk, gebouw en gebruik weergegeven, gerelateerd aan de (constructieve) veiligheid, gezondheid en aantasting van de landschappelijke en stedenbouwkundige kwaliteit. Voorts wordt actief gereageerd op signalen van burgers en ondernemers en worden controles uitgevoerd naar aanleiding van klachten, meldingen en verzoeken.

 

Naast het reguliere toezicht vindt binnen taakveld BWT & RO ook projectmatig toezicht plaats. In 2017 wordt hierbij ingezet op de projecten ‘Inventarisatie Bedrijventerreinen (Lemsterhoek), RVS in zwembaden, Sportief knooppunt Joure (Swimfun) en het Verkeersknooppunt Joure (A6/A7). De inventarisatie van bedrijventerreinen vangt aan op het bedrijventerrein Lemsterhoek, waarbij het toezicht integraal (milieu, brandveiligheid en BWT & RO) plaatsvindt. In paragraaf 3.2.1 is al ingegaan op dit project. Kortheidshalve wordt hiernaar dan ook verwezen. Omdat de laatste jaren regelmatig meldingen van overlast door het permanent bewonen van recreatiewoningen bij de politie en gemeente binnenkomen, wordt dit strijdig gebruik als project integraal opgepakt. Hierbij vindt afstemming plaats tussen onder andere de politie, belastingdienst, sociale wijkteams, en, zover van toepassing, de VvE’s van de recreatieparken. Vanuit de juridische handhaving zal in eerste instantie beleid over dit onderwerp worden gemaakt, waarna op basis hiervan het toezicht zal worden uitgevoerd.

 

Daarnaast wordt ingezet op de constructieve veiligheid van RVS-verbindingen in zwembaden. Op voorstel van de Minister van Wonen en Rijksdienst is op 1 juli 2016 het Bouwbesluit 2012 gewijzigd wat betreft de veiligheid in zwembaden. Hierin is de verplichting opgenomen dat de eigenaar van een zwembad onderzoek moet (laten) doen wat betreft het inventariseren van dragende metalen delen in het zwembad. Vervolgens moet van dit onderzoek en de resultaten ervan een rapport worden gemaakt. In september 2016 zijn alle zwembadeigenaren in gemeente De Fryske Marren aangeschreven waarbij is gewezen op de verplichting die vanaf 1 juli 2016 geldt. In navolging hierop heeft de meerderheid inmiddels een onderzoek laten uitvoeren en een rapport hiervan laten opmaken dan wel wordt het rapport opgemaakt. De rapporten zullen vervolgens worden beoordeeld, waarbij tevens in de zwembaden wordt nagegaan of daadwerkelijk de voorzieningen aanwezig zijn, zoals in het rapport is aangegeven. In de gevallen waar niet aan de voorschriften van het Bouwbesluit wordt voldaan, wordt een handhavingsprocedure opgestart.

 

Het sportief knooppunt Joure (Swimfun) en het Verkeersknooppunt Joure (A6/A7) genereert het nodige werk, waarbij het toezicht vanuit het taakveld BWT & RO noodzakelijk is. Vandaar dat deze projecten ook specifiek in het HUP 2017 zijn opgenomen.

3.4 Taakveld Brandveiligheid

Het toezicht op het brandveilig gebruik van inrichtingen en (kleinschalige) evenementen wordt door gemeente De Fryske Marren zelf uitgevoerd. Dit in goed overleg en samenwerking met de Veiligheidsregio Fryslân, die op 1 januari 2014 is ontstaan. Het toezicht vindt vanuit de afdeling VVH plaats door de toezichthouder Brandveiligheid (1,0 fte).

Beschikbare inzet DFM in fte

1,00

Jaarinzet in uren per fte

1.420

Totaal inzet in uren gemeente De Fryske Marren

1.420

Regulier toezicht / werkzaamheden

Aantal controles

Aantal uren

Inrichtinggebonden toezicht:

-Verzorging/logie (> 50 personen en bedlegerig);

-Dagverblijf aan > 10 personen (scholen, kinderdagverblijven e.d.);

-Verzorging/logie (10-50 personen en niet zelfredzaam);

-Bijeenkomstfunctie;

-Recreatie;

-Overig.

8

58

54

60

18

9

56

232

162

240

90

18

Toezicht evenementen

20

50

Advisering brandveiligheid evenementenvergunningen

N.v.t.

50

Advisering brandveilig leven (voorlichting)

N.v.t.

100

Werkzaamheden m.b.t. ISOR (Informatie Systeem Overige Ramptypen)

N.v.t.

40

Werkzaamheden m.b.t. de brandkranen in de gemeente

N.v.t.

20

Samenwerking / afstemming Veiligheidsregio Fryslân

N.v.t.

120

Toezicht n.a.v. HH-verzoeken, klachten en meldingen

6

12

Overig (cursussen, overleggen, registraties, e.d.)

N.v.t.

80

Totaal

233

1.270

Projecten

Aantal controles

Aantal uren

Paasvuren / vreugde vuren

10

10

Inventarisatie Bedrijventerreinen (Lemsterhoek)

Meerdere

80

Brandveilige feestversiering (evenementen, kerst e.d.)

10

20

Brandveiligheid Bêd & Brochje

20

40

Totaal

40+

150

Toelichting

Het zwaartepunt van het toezicht binnen het taakveld Brandveiligheid is gelegen in de periodieke controles op het brandveilig gebruik bij bedrijven, instellingen en evenementen. In paragraaf 1.4 van Bijlage 1 wordt per soort inrichting (bedrijf, instelling en evenement) aan de hand van het gebruik aangegeven waar de prioriteiten liggen en dus waarop in ieder geval het toezicht is gericht. Naast repressief toezicht wordt ook actief ingezet op preventie in de vorm van advisering op brandveiligheid bij aanvragen van evenementen-vergunningen en het geven van voorlichting op scholen over brandveilig leven. Tevens wordt vanuit het taakveld Brandveiligheid in 2017 gewerkt aan de risicokaart (ISOR) binnen de gemeente, waarbij potentiele risico’s vanuit het perspectief van brandgevaarlijke situaties in de leefomgeving in kaart gebracht. In het verlengde hiervan worden ook werkzaamheden uitgevoerd wat betreft het in kaart brengen van de aanwezige brandkranen in de gemeente en het onderhoud hiervan. Omdat zowel de Veiligheidsregio Fryslân als de gemeente werkzaamheden verrichten met betrekking tot brandveilig gebruik, wordt in 2017 blijvend geïnvesteerd in goede onderlinge afstemming en samenwerking.

 

In het kader van projectmatig toezicht wordt vanuit taakveld Brandveiligheid meegedraaid in de integrale projecten ‘Paas- en Vreugde vuren’ en ‘Inventarisatie Bedrijventerreinen (Lemsterhoek)’. In paragraaf 3.2.1 is al ingegaan op deze projecten. Kortheidshalve wordt hiernaar dan ook verwezen. Tevens zal in 2017 er actief op worden toegezien dat de feestversiering bij evenementen, horecagelegenheden, dorpshuizen e.d. brandveilig is. Gemeente De Fryske Marren is een recreatief toeristische gemeente, waarbij het aantal voorzieningen voor Bêd & Brochje toeneemt. Het is van belang dat de toeristen er vanuit kunnen gaan dat deze voorzieningen brandveilig zijn. In 2017 zullen dan ook de controles bij de voorzieningen van Bêd en Brochje worden voortgezet, waarbij gezamenlijk met de eigenaren van de voorzieningen aan de hand van advies ervoor wordt gezorgd dat de brandveiligheid is gewaarborgd.

3.5 Taakveld Apv & BW (Bijzondere Wetten)

Het toezicht wordt in 2017 uitgevoerd door 3 toezichthouders, waarvan één (0,70 fte) voor 60% (0,42 fte) werkzaam is binnen het taakveld Apv & BW en voor de resterende 40% (0,28 fte) wordt ingezet binnen het taakveld Milieu. Voorts wordt één toezichthouder voor 50% gedetacheerd aan gemeente Heerenveen. Daarnaast is een toezichthouder voor het hele jaar gedetacheerd aan de Fumo als toezichthouder Bouw, waarbij de mogelijkheid bestaat dat degene volgend jaar overgaat naar de Fumo. Tot slot worden medewerkers van P1 Onstreet BV voor 500 uren ingezet voor het parkeertoezicht op de blauwe parkeerzones in Joure en Lemmer in de periode mei tot en met oktober. Buiten deze periode wordt het parkeertoezicht door de gemeentelijke Boa’s uitgevoerd.

Beschikbare inzet DFM in fte

1,92

Jaarinzet in uren per fte

1.420

Inzet in uren gemeente De Fryske Marren

2.727

Inzet in uren P1 Onstreet BV

500

Totaal inzet in uren

3.227

Regulier toezicht

Aantal controles

Aantal uren

Evenementen en jaarwisseling (vooroverleg, organisatie, controles, carbidschieten, evaluatie e.d.)

50

400

Horeca (reguliere DHW-controles, leeftijdscontroles, exploitatie, terrassen, kansspelen e.d.)

100

500

Gebruik en inrichting van de openbare ruimte (aankondigings- en evenementenborden, stalling, standplaatsen e.d.)

200

600

Parkeren (blauwe zones, excessen en overlastsituaties)

200

700

Illegaal ligplaats innemen

50

200

Honden (poep, loslopen, agressie)

80

250

Toezicht op het aanbieden en dumpen van afval

100

200

Toezicht n.a.v. HH-verzoeken, klachten en meldingen

200

250

Overig (cursussen, overleggen, registraties e.d.)

N.v.t.

127

Totaal

980

3.227

Toelichting

De nadruk van het toezicht binnen het taakveld Apv & BW vindt plaats in de openbare ruimte en op openbaar toegankelijke plaatsen. Hierbij heeft het waarborgen van de openbare orde, de veiligheid en de goede inrichting van het openbaar gebied prioriteit. In paragraaf 1.5 van Bijlage 1 staat aangegeven op welke onderwerpen het toezicht binnen het taakveld Apv & BW in 2017 het meest wordt ingezet. De hoogste prioriteit hebben de onderwerpen waarbij mensen in grotere getale bijeenkomen en waarbij dus de kans op het verstoren van de openbare orde en veiligheid in beginsel het grootst is (jaarwisseling, evenementen, horecagelegenheden e.d.). Daarnaast is het van belang dat de inrichting van het openbaar gebied goed, netjes en daarbij veilig is. De prioriteit van het toezicht ligt dan ook bij het gebruik en de inrichting en het gebruik van de openbare weg en de openbare ruimte (plaatsen van reclame-uitingen, hondenproblematiek, ligplaats innemen (stalling) van vaartuigen e.d.), het parkeertoezicht op de blauwe zones en bij overlast veroorzakende situaties (Langweer, Lemmer en Sloten) en het aanbieden en dumpen van afval in het openbaar gebied.

 

Het toezicht binnen het taakveld Apv & BW vindt zowel periodiek als afrondend plaats. Het toezicht op de (para-)commerciële horeca is periodiek van aard. Om deze reden wordt dan ook aangesloten bij het toezicht binnen de taakvelden Milieu en Brandveiligheid, waar ook het toezicht periodiek plaatsvindt. Op deze wijze wordt het toezicht integraal uitgevoerd, waarbij tijdens één controle meerdere onderwerpen van verschillende taakvelden worden beoordeeld. Hierdoor is sprake van efficiënter toezicht, waarbij de ‘controlelast’ van burgers en bedrijven wordt verminderd.

3.6 Taakveld Toezicht & Handhaving kwaliteit kinderopvang

Het toezicht en de handhaving kwaliteit kinderopvang wordt gezamenlijk uitgevoerd door de GGD (Veiligheidsregio Fryslân) en gemeente De Fryske Marren. Hierbij vindt het toezicht plaats door de GGD en de handhaving wordt gedaan door de gemeente. Tevens doet de gemeente de registraties van kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en gastouders. Binnen de afdeling VVH houdt 1 medewerker (0,56 fte) zich bezig met de registratie en handhaving van kinderdagverblijven, gastouderbureaus, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang en gastouders.

 

Beschikbare inzet DFM in fte

1,92

Jaarinzet in uren per fte

1.420

Inzet in uren gemeente De Fryske MArren (registratie en handhaving

2.727

Inzet in uren GGD (toezicht)

500

Totaal inzet in uren

3.227

 

Artikel 3.6.1 Toezicht GGD

Regulier toezicht

Aantal controles

Aantal uren

Kinderdagverblijven

34

418

Buitenschoolse opvang

13

162

Gastouderbureaus

3

28

Steekproef bij gastouders (minimaal 5% van het totaal aantal gastouders)

12

36

Toezicht n.a.v. HH-verzoeken, klachten en meldingen

0

0

Totaal

62

644

Artikel 3.6.2 Handhaving gemeente De Fryske Marren

Reguliere handhaving

Aantal zaken

Aantal uren

Handhaving op kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus

20

350

Handhaving gastouders

2

20

Registratie kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en gastouderbureaus

10

60

Registratie gastouders

200

330

Handhaving n.a.v. HH-verzoeken, klachten en meldingen

2

12

Overig (cursussen, overleggen, e.d.)

N.v.t.

80

Totaal

234

852

Toelichting

Op grond van de werkvoorraad in relatie tot het beschikbare budget heeft de GGD voor 2017 62 controles ingepland. Deze controles worden uitgevoerd bij kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, buitenschoolse opvang, gastouderbureaus en steekproefsgewijs bij gastouders. Deze controles zijn periodiek van aard. Op basis van de resultaten van de controles wordt de handhaving door de gemeente ingezet. Aan de hand van de opgedane kennis en ervaring van de afgelopen jaren is een inschatting gemaakt van de handhavings-zaken, die in 2017 worden opgestart. In eerste instantie wordt geschat dat 34 handhavingsprocedures worden opgestart. Afhankelijk van de soort overtreding die wordt geconstateerd, wordt de prioriteit ervan bepaald aan de hand van de tabel zoals weergegeven in paragraaf 1.6 van Bijlage 1. Vervolgens wordt het handhavingsinstrument bepaald overeenkomstig de ‘Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen de Friese Meren’ (vastgesteld op 1 mei 2014).

 

Daarnaast is de inschatting dat 200 aanvragen bij de gemeente worden ingediend voor het wijzigen van bestaande gastouders dan wel voor nieuwe gastouders. Deze aanvragen worden in behandeling genomen, verwerkt en geregistreerd in het landelijke registratiesysteem LRKP.

Bijlage 1 Specificatie per taakveld

1.1 Inleiding

In het Handhavinguitvoeringsprogramma (hierna te noemen HUP) wordt per taakveld aangegeven waarop het toezicht zich in 2017 richt, waarbij is aangegeven hoeveel controles per taakveld worden uitgevoerd en hoeveel ureninzet hiermee is gemoeid. Per taakveld is het soort controle verschillend. Zo worden binnen de taalvelden Milieu, Brandveiligheid en T&H Kwaliteit Kinderopvang voor het overgrote deel periodiek (repeterend) controles bij de bedrijven en instellingen uitgevoerd. Dit is deels ook het geval binnen het taakveld Apv & BW, waarbij het dan gaat om reguliere horecacontroles. Hierbij wordt er op toegezien of het reguliere gebruik van de bedrijven en instellingen overeenkomstig de wet- en regelgeving is. Daarnaast worden binnen de taakvelden BWT & RO en Apv & BW ‘afrondende’ controles uitgevoerd, waarbij wordt nagegaan of percelen, gebouwen, bouwwerken, evenementen, objecten e.d. overeenkomstig de wet- en regelgeving zijn gebouwd respectievelijk worden uitgevoerd. In de onderhavige bijlage wordt per taakveld specifieker aangegeven waarop het toezicht is gericht. Omdat hierboven al is aangegeven dat het soort controle per taakveld verschillend is, kan de uitwerking van de specificatie ook verschillen.

 

1.2 Taakveld Milieu

Het toezicht binnen het taakveld Milieu vindt grotendeels plaats door middel van het periodiek controleren van milieu-inrichtingen (bedrijven). Voor 2017 staan 425 reguliere controles en 60 opleveringscontroles bij milieu-inrichtingen door toezichthouders van gemeente De Fryske Marren op de planning. Tijdens de controles wordt nagegaan of door het uitoefenen van het bedrijf het milieu en de omgeving niet onevenredig worden geschaad. De milieu-inrichtingen kunnen worden verdeeld in verschillende branches. In het onderstaande overzicht wordt per branche aangegeven op welke onderwerpen expliciet het toezicht in 2017 is gericht.

 

Overzicht prioriteiten per branche

 

Branche

Veehouderij

Horeca, recreatie & sport

Detailhandel

Garagebedrijven

Timmerbedrijven

onderwerpen

Stalsysteem

X

 

 

 

 

Aantal stuks melk- en jongvee

   

X

     

     

     

     

Opslag vaste mest / mest-scheider

   

X

     

     

     

     

Mestsilo of –zak

 

X

 

   

   

   

Opslag kuilvoer en bij-producten

   

X

     

     

     

     

Dieselolietank (Kiwa gekeurd)

 

X

   

   

   

   

Opslag afval-stoffen (oliën, accu’s e.d.)

X

 

 

X

 

Afvoer van afvalstoffen (gescheiden)

   

X

     

   

X

     

   

X

Olieafscheider

 

 

 

X

 

 

Opslag gevaarlijke stoffen

     

     

   

X

   

X

   

X

Afvoer gevaarlijke stoffen

     

     

   

X

   

X

   

X

Wasplaats (vloeistofdicht-heid)

   

X

     

     

   

X

     

Brandblussers

X

X

X

X

X

Nooduitgangen en noodverlichting

     

   

X

   

X

     

     

Vetvangput

 

X

 

 

 

Afvoer van frituurvet

   

 

X

   

   

   

Aanwezigheid deksels bij frituurvet

     

   

X

     

     

     

Logboek airco en koeling

   

 

X

   

   

   

Energieverbruik

 

X

X

 

 

 

1.3 Taakveld BWT & RO

In tegenstelling tot de taakvelden Milieu en Brandveiligheid is het toezicht binnen het taakveld BWT & RO op een bouwwerk, gebouw of perceel afrondend en niet periodiek. Wanneer de bouw van een bouwwerk of gebouw wordt opgeleverd, wordt vervolgens het toezicht hierop afgerond. Het toezicht binnen dit taakveld richt zich op het oprichten van bouwwerken en gebouwen (sub-taakveld BWT) en op het gebruik van gebouwen en percelen (sub-taakveld RO). Voorts wordt het toezicht zowel uitgevoerd op basis van verleende omgevingsvergunningen als naar aanleiding van reguliere controles, al dan niet in navolging op handhavingsverzoeken, klachten of meldingen. Bij het uitvoeren van het toezicht ligt de prioriteit bij de (constructieve) veiligheid, gezondheid en waarborgen van de landschappelijke en stedenbouwkundige kwaliteit in relatie tot het soort bouwwerk, gebouw en perceel. In de onderstaande twee overzichten wordt per sub-taakveld de prioriteiten per bouwwerk, gebouw en gebruik aangegeven. In eerste instantie heeft de prioritering plaatsgevonden per soort bouwwerk, gebouw en het gebruik van een perceel (inclusief opstallen) in relatie tot de (constructieve) veiligheid, gezondheid en de impact op de landschappelijke en stedenbouwkundige kwaliteit. Daarnaast is de prioritering tot stand gekomen op basis van de opgedane ervaring door de toezichthouders van de afgelopen jaren (hoe vaak komt een overtreding voor) in combinatie met de ontvangen handhavingsverzoeken, klachten en meldingen.

 

Prioriteiten sub-taakveld BWT per soort bouwwerk/gebouw

Prioriteit

Soort bouwwerk/gebouw

Aanpak

1

Illegale bouw/verbouw/sloop (in afwijking of zonder melding of omgevingsvergunning

Door gericht actief toezicht en naar aanleiding van handhavingsverzoeken, klachten en meldingen worden overtredingen opgespoord en waar nodig volgt een handhavingsprocedure;

Naast toezicht en handhaving worden communicatie en informatie ingezet om overtredingen te voorkomen.

1

Bedrijfsmatige en publieke gebouwen met een hoge gebruiksintensiteit

1

Nieuwbouw en verbouw (o.b.v. omgevings-vergunningen)

1

Illegale reclameborden (bouwwerken)

2

Publiektoegankelijke infrastructurele bouwwerken (bruggen, viaducten e.d.)

Controle van de meldings- en vergunning-voorschriften. Het inhoudelijke accent is afhankelijk van het type gebouw dan wel bouwwerk;

Alle meldingen en vergunningen worden minimaal 1x tijdens of na de uitvoering van de werkzaamheden gecontroleerd;

Op basis van constateringen tijdens reguliere controles en n.a.v. handhavings-verzoeken, klachten en meldingen wordt toezicht gehouden en bij overtredingen een handhavingsprocedure opgestart.

2

Slopen en sloopmeldingen met asbest

2

Monumenten / beschermde stads- en dorpsgezichten

2

Vergunningsvrije bouwwerken en gebouwen (advisering / beoordeling)

 

Renovatie / duurzaamheid

Voor deze onderwerpen zijn in beginsel geen uren gereserveerd;

3

Erf- en tuinafscheidingen

N.a.v. handhavingsverzoeken, klachten en meldingen en steekproefsgewijs wordt toezicht gehouden en bij overtredingen eventueel een handhavingsprocedure opgestart;

Eventuele inzet gaat ten koste van meer prioritaire onderwerpen.

3

Bouwwerken geen gebouw zijnde (vlaggenmasten, speeltoestellen e.d.)

3

Zendmasten en overige antenne-installaties

 

Prioriteit

Omschrijving

1

Hoge prioriteit

2

Middelhoge prioriteit

3

Lage prioriteit

 

Prioriteiten sub-taakveld RO per soort gebruik

Prioriteit

Soort gebruik

Aanpak

1

Strijdig gebruik recreatiewoningen

Door gericht actief toezicht en naar aanleiding van handhavingsverzoeken, klachten en meldingen worden overtredingen opgespoord en waar nodig volgt een handhavingsprocedure; Naast toezicht en handhaving worden communicatie en informatie ingezet om overtredingen te voorkomen.

1

Illegaal ligplaats innemen

2

Bewoning in strijd met het bestemmingsplan (o.a. strijdig gebruik reguliere woningen illegale huisvesting arbeidsmigranten, gebruik bedrijfswoning als burgerwoning)

Op basis van constateringen tijdens reguliere controles en n.a.v. handhavingsverzoeken, klachten en meldingen wordt toezicht gehouden en bij overtredingen een handhavingsprocedure opgestart.

2

Activiteiten zonder of in strijd met een aanlegvergunning

2

Gebruik in strijd met het bestemmingsplan (vangnet)

3

Bedrijf binnen een woonbestemming

Voor dit onderwep zijn in beginsel geen uren gereserveerd; N.a.v. handhavingsverzoeken, klachten en medlingen en steekproefsgewijs wordt toezicht gehouden en bij overtredingen eventueel een handhavingsprocedure opgestart; Eventuele inzet gaat ten koste van meer prioritaire onderwerpen.

  

Prioriteit

Omschrijving

1

Hoge prioriteit

2

Middelhoge prioriteit

3

Lage prioriteit

 

1.4 Taakveld Brandveiligheid

Net als binnen het taakveld Milieu worden binnen het taakveld Brandveiligheid periodiek controles uitgevoerd bij inrichtingen (bedrijven en instellingen). De nadruk ligt hier bij het brandveilig gebruik van de betreffende panden, de voorzieningen om brand zoveel mogelijk te voorkomen dan wel ervoor te zorgen dat de mensen bij brand zo snel mogelijk het pand kunnen verlaten. Het gebruik van de bedrijven en instellingen kan worden onderverdeeld in verschillende soorten. In het onderstaande schema wordt per soort gebruik aangegeven op welke onderwerpen het toezicht in 2017 expliciet is gericht.

 

Overzicht prioriteiten per soort gebruik

Onderwerpen

 

 

 

 

 

 

Brandmeld-installatie (BMI)

 

X

 

X

 

X

   

   

   

BHV-organisatie

X

X

X

X

X

X

Brand-/rook-scheidingen

 

X

 

X

 

X

 

X

   

   

Vluchtwegen/

-uitgangen

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

Blusmiddelen

X

X

X

X

X

X

Certificaten/ keuringen

 

X

 

X

 

X

 

X

 

 

Opstelling/ inventaris

 

X

 

X

 

X

 

X

   

   

Aankleding ruimten

 

X

 

X

 

X

 

X

   

 

X

Stands/kramen/

Podia e.d.

   

   

   

   

   

 

X

Bereikbaarheid/ bluswater

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

Gelijkwaardigheid/ gedrag

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

1.5 Taakveld Apv & BW

Het toezicht binnen het taakveld Apv & BW vindt plaats op de openbare weg, het openbaar gebied en is dus enorm uitgestrekt en gevarieerd. Daarnaast vindt het toezicht zowel periodiek plaats op het gebruik (horeca, kansspelen, e.d.) als ‘afrondend’ op activiteiten en objecten zoals evenementen, parkeren, ligplaats innemen, aankondigingsborden, stalling en voorwerpen op de openbare weg, afval, honden en standplaatsen. De prioritering van de onderwerpen heeft plaatsgevonden op basis van de afweging in welke mate de openbare orde en veiligheid in het geding is. Daarnaast is rekening gehouden met de opgedane ervaring tijdens het toezicht van de afgelopen jaren en op basis van het aantal handhavings-verzoeken, klachten en meldingen.

 

Prioriteiten taakveld Apv & BW per onderwerp

 

Prioriteit

Onderwerp

Aanpak

1

Evenementen (vooroverleg, (leeftijds)-controles, sluitingstijd e.d.)

Door gericht actief toezicht en naar aanleiding van handhavingsverzoeken, klachten en meldingen worden overtredingen opgespoord en waar nodig volgt een handhavingsprocedure Naast toezicht en handhaving worden communicatie en informatie ingezet om overtredingen te voorkomen.

1

Jaarwisseling (vooroverleg, organisatie, controles, carbidschieten, evaluatie e.d.)

1

Horeca (DHW-controles, exploitatie, terrassen, kansspelen e.d.)

1

Leeftijdscontroles Drank- en Horecawet (DHW)

1

Illegale aankondigings- en evenementenborden

1

Parkeren blauwe zones

1

Parkeerexcessen (Hfd 5- artikelen 5:2-5:12 Apv)

1

Honden (poep, loslopen, agressie)

1

Aanbieden van afval (afvalstoffenverordening)

1

Dumpingen van afval in de openbare ruimte

1

Illegaal ligplaats innemen

2

Standplaatsen

Voor deze onderwerpen zijn in beginsel geen uren gereserveerd; N.a.v. handhavingsverzoeken, klachten en meldingen en steekproefsgewijs wordt toezicht gehouden en bij overtredingen eventueel een handhavingsprocedure opgestart; Eventuele inzet gaat ten koste van meer prioritare onderwerpen.

2

Voorwerpen op of aan de weg (artikel 2:10 Apv)

2

Vrijhouden van ijswegen (Elfstedenroute)

3

Winkeluitstallingen

3

Kamperen buiten kampeerterreinen (artikelen 4:17-4:19 Apv)

3

Jeugdketen

 

Prioriteit

Omschrijving

1

Hoge prioriteit

2

Middelhoge prioriteit

3

Lage prioriteit

 

1.6 Taakveld T&H Kwaliteit Kinderopvang

Het toezicht en de handhaving binnen dit taakveld worden gezamenlijk uitgevoerd door de GGD en de gemeente. Hierbij neemt de GGD het toezicht voor haar rekening en de gemeente voert de handhaving uit. Tevens is de gemeente verantwoordelijk voor de registratie van kinderdagverblijven, gastouderbureaus, gastouders en buitenschoolse opvang. Het toezicht op de kwaliteit van kinderopvang is verdeeld onder 8 domeinen, namelijk ouders, personeel, veiligheid en gezondheid, accommodatie en inrichting, groeps-grootte en beroepskracht-kind-ratio (bkr), administratie gastouderbureau, kwaliteitscriteria gastouder-bureau en overige overtredingen. Vervolgens zijn de domeinen onderverdeeld in verschillende onderwerpen. In het onderstaande overzicht zijn per domein de onderwerpen weergegeven, waarbij de meeste overtredingen worden geconstateerd. De inhoud van het overzicht is afkomstig uit de ‘Beleidsregels handhaving Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen de Friese Meren’, die op 1 mei 2014 zijn vastgesteld.

 

Prioriteiten taakveld T&H Kwaliteit Kinderopvang - Afwegingsoverzicht T&H Kwaliteit Kinderopvang (verkorte versie)

Prioriteit

Domein & Onderwerp

 

Ouders

2

De houder heeft een reglement oudercommissie vastgesteld.

3

Het reglement omvat regels over het aantal leden, de wijze van het kiezen van de leden en de zittingsduur van de leden.

3

De houder heeft een oudercommissie ingesteld.

 

Personeel

1

Personen werkzaam bij een kindercentrum zijn in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

1

De VOG is voor aanvang van de werkzaamheden bij het kindercentrum overlegd.

1

De VOG is bij het overleggen niet ouder dan 2 maanden.

 

Veiligheid en gezondheid

1

De houder heeft een risico-inventarisatie veiligheid van maximaal 1 jaar oud.

1

De houder heeft een risico-inventarisatie veiligheid betreffende de actuele situatie.

1

De risico-inventarisatie veiligheid beschrijft alle veiligheidsrisico’s op de vaste thema’s.

1

De houder heeft een plan van aanpak bij de risico-inventarisatie veiligheid.

1

De beroepskrachten zijn op de hoogte van de risico’s en de aanpak van deze risico’s in het kader van de veiligheid.

1

Er is een registratie van ongevallen, waarbij per ongeval de aard en plaats van het ongeval, de leeftijd van het kind, de datum van het ongeval en een overzicht van de te treffende maatregelen worden vermeld.

1

De houder heeft een risico-inventarisatie gezondheid van maximaal 1 jaar oud.

1

De houder heeft een risico-inventarisatie gezondheid betreffende de actuele situatie.

1

De risico-inventarisatie gezondheid beschrijft alle gezondheidsrisico’s op de vaste thema’s.

1

De houder heeft een plan van aanpak bij de risico-inventarisatie gezondheid.

1

De beroepskrachten zijn op de hoogte van de risico’s en de aanpak van deze risico’s in het kader van de gezondheid.

1

De houder van een gastouderbureau draagt er zorg voor dat de aangesloten gastouders handelen overeenkomstig de opgestelde risico-inventarisaties.

1

De risico-inventarisaties zijn inzichtelijk voor vraagouders van het gastouderbureau.

1

De houder heeft een protocol kindermishandeling, dat voldoet aan de voorschreven eisen.

1

De beroepskrachten en gastouders zijn op de hoogte van en handelen aantoonbaar naar het protocol kindermishandeling.

1

Houder van een gastouderbureau draagt er zorg voor dat de aangesloten gastouders het protocol kindermishandeling naleven.

1

De beroepskrachten en gastouders zijn op de hoogte gesteld over de werkwijze bij een vermoeden van gewelds- of zedendelict tegen een opgevangen kind door een collega of houder.

1

Het vier ogenprincipe is ingevoerd.

 

Accommodatie en inrichting

1

Elke stamgroep beschikt over een afzonderlijke vaste groepsruimte.

1

De binnenspeelplaats is ingericht in overeenstemming met het aantal op te vangen kinderen en is passend ingericht in overeenstemming met de leeftijd van de op te vangen kinderen.

1

Er is een afzonderlijke slaapruimte voor in ieder geval kinderen tot 1½ jaar en de slaapruimte is afgestemd op het aantal op te vangen kinderen.

 

Groepsgrootte en beroepskracht-kind-ratio (bkr)

1

De opvang vindt plaats in vaste stamgroepen of basisgroepen.

1

In acht nemen van de maximale omvang van de stamgroepen of basisgroepen.

1

Een stamgroep of basisgroep bestaat uit ten hoogste 16 feitelijk aanwezige kinderen.

1

De maximale groepsgrootte per gastouder wordt afgestemd op de leeftijdscategorieën van de kinderen.

1

Maximaal 3 vaste beroepskrachten per kind (dagopvang / peuterspeelzalen).

1

Maximaal 2 stamgroepruimtes per kind (dagopvang).

1

Beroepskracht-kind-ratio (bkr)

1

Als conform de beroepskracht-kind-ratio slechts één beroepskracht in het kindcentrum aanwezig is, dan is ondersteuning van deze beroepskracht door een andere volwassene in geval van calamiteiten geregeld.

1

Inzet beroepskrachten in afwijking van beroepskracht-kind-ratio bij openingstijden van > 10 uur (dagopvang).

1

Inzet beroepskrachten in afwijking van de beroepskracht-kind-ratio (BSO).

1

Indien er meer dan 3 kinderen op het opvangadres aanwezig zijn, dan is ondersteuning van de gastouder door een andere volwassene in geval van calamiteiten geregeld.

2

De achterwacht is telefonisch bereikbaar tijdens de opvangtijden.

2

De achterwacht is in geval van calamiteiten binnen 15 minuten op het opvangadres aanwezig.

 

Administratie gastouderbureau

2

De administratie van het gastouderbureau bevat een origineel van de door de gastouder en bemiddelingsmedewerker ondertekende versie van iedere risico-inventarisatie en bijbehorende plan van aanpak.

 

Kwaliteitscriteria gastouderbureau

1

De houder draagt er zorg voor dat per gastouder beoordeeld wordt of de samenstelling van de groep kinderen, die wordt opgevangen, verantwoord is.

2

Overige kwaliteitscriteria gastouderbureau.

 

Overige overtredingen

1

Schending medewerkingsplicht o.g.v. artikel 5:20 Algemene wet bestuursrecht (Awb).

1

Exploitatie van een kinderopvang zonder toestemming van het college van b&w.

1

Niet melden van wijzigingen.

1

Overtreden exploitatieverbod.

1

Niet nakomen van de afspraak als bedoeld in artikel 167 Wet op primair onderwijs.

 

Prioriteit

Omschrijving

1

Hoge prioriteit

2

Middelhoge prioriteit

3

Lage prioriteit

Inhoudsopgave

1. Inleiding

1.1 Algemeen

1.2 Wettelijke grondslag

1.3 Programmatisch toezicht & handhaving

1.4 VTH-kwaliteitscriteria en VTH-beleid

1.5 Landelijke Handhavingstrategie (LHS)

1.6 Integraal toezicht en Digitale Checklisten

1.7 Leeswijzer

2. Terugblik 2016

2.1 Algemeen

2.2 Terugblik 2016

3. Handhavinguitvoeringsprogramma 2017

3.2 Taakveld Milieu

3.3 Taakveld BWT & RO

3.4 Taakveld Brandveiligheid

3.5 Taakveld Apv & BW (Bijzondere Wetten)

3.6 Taakveld Toezicht & Handhaving kwaliteit kinderopvang