Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nissewaard

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard houdende regels omtrent nadeelcompensatie leidingen Regeling nadeelcompensatie leidingen Nissewaard

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNissewaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard houdende regels omtrent nadeelcompensatie leidingen Regeling nadeelcompensatie leidingen Nissewaard
CiteertitelRegeling nadeelcompensatie leidingen Nissewaard
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 14 Leidingenverordening Nissewaard

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

11-11-201626-05-2016nieuwe regeling

01-11-2016

Gemeenteblad 2016, 156943

16.B.00443

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling nadeelcompensatie leidingen Nissewaard

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

gelet op artikel 14 van de Leidingenverordening Nissewaard

besluit de nadere regels als volgt vast te stellen:

Regeling nadeelcompensatie leidingen Nissewaard.

Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen
Artikel 1.1.1 Begripsbepalingen

De begripsbepalingen als bedoeld in artikel 1 van de Leidingenverordening zijn op deze regeling van overeenkomstige toepassing en voorts wordt in deze regeling verstaan onder:

  • -

    aanvraag: een aanvraag om nadeelcompensatie als bedoeld in artikel 16 van de Leidingenverordening;

  • -

    benadeelde: de leidingexploitant die financieel nadeel lijdt ten gevolge van de uitvoering van een werk door of vanwege de gemeente;

  • -

    college: het college van burgemeester en wethouders;

  • -

    leidingenverordening: Leidingenverordening Nissewaard;

  • -

    nadeelcompensatie: het bedrag dat op basis van deze regeling als tegemoetkoming in de schade aan de benadeelde wordt toegekend;

  • -

    natte infrastructuur: grachten, singels, duikers, sluizen, dijken en dergelijke.

  • -

    regeling: Regeling nadeelcompensatie leidingen Nissewaard;

  • -

    rijzen: het verticaal omhoog verplaatsen zonder onderbreking van een leiding wat nodig is als gevolg van een verzakking van de bodem;

  • -

    schadebedrag: financieel nadeel dat de benadeelde lijdt en dat bestaat uit de werkelijke directe kosten;

  • -

    vergunning: een vergunning als bedoeld in artikel 4 van de Leidingenverordening;

Artikel 1.1.2 Werkingssfeer

Deze regeling geeft regels voor het bepalen van de schade die een benadeelde lijdt als gevolg van een door het college opgedragen wijziging van een leiding alsmede voor de vergoeding van die schade aan de benadeelde.

Hoofdstuk 2 Nadeelcompensatie algemeen
Paragraaf 2.1 Algemeen
Artikel 2.1.1

Indien een benadeelde als gevolg van de wijziging of intrekking van een vergunning door het college op grond van artikel 8, zevende lid van de Leidingenverordening, schade lijdt of zal lijden die redelijkerwijs niet of niet geheel tot diens normale bedrijfsrisico kan worden gerekend en waarvan de vergoeding niet op andere wijze is verzekerd, kent het college hem op diens verzoek een tegemoetkoming in de schade toe op grondslag van het bepaalde in deze regeling.

Artikel 2.1.2

Het college en de benadeelde doen en laten na al hetgeen redelijkerwijs van hen verwacht mag worden om kosten en schade als gevolg van de wijziging of intrekking van een vergunning te voorkomen of te beperken.

Artikel 2.1.3

Indien door de wijziging of intrekking van een vergunning door het college, sprake is van meerdere verplaatsingen van dezelfde leiding, is de op de eerste verplaatsing deze nadeelcompensatieregeling van toepassing en komen de kosten van de overige verplaatsingen ten laste van de gemeente.

Artikel 2.1.4

Indien de benadeelde door de wijziging of intrekking van een vergunning door het college een leiding moet laten rijzen, komen de kosten daarvan volledig ten laste van de benadeelde.

Artikel 2.1.5

Bij de berekening van het schadebedrag worden uitsluitend de kosten van uit- en in bedrijfstellen, ontwerp en begeleiding, uitvoering en materiaal betrokken.

Artikel 2.1.6

De definitief vast te stellen nadeelcompensatie wordt bepaald op basis van een vaste prijs als de voorlopig vastgestelde nadeelcompensatie lager is dan € 10.000,-. In alle andere gevallen wordt de definitief vast te stellen nadeelcompensatie bepaald op basis van nacalculatie, tenzij partijen anders zijn overeengekomen.

Paragraaf 2.2 Nadeelcompensatie in verband met een leiding die ligt in, op of boven een openbare plaats en/of een openbaar water
Artikel 2.2.1 Wijziging of intrekking van een vergunning binnen een periode van vijf jaar
  • 1.

    In geval het college binnen een periode van vijf jaar te rekenen vanaf de datum van verlening van een vergunning die vergunning wijzigt of intrekt, bedraagt de nadeelcompensatie 100% van het schadebedrag.

  • 2.

    Nadeelcompensatie blijft achterwege als in de te wijzigen of in te trekken vergunning een bepaling is opgenomen dat binnen vijf jaar, te rekenen vanaf de datum van verlening van de betrokken vergunning, een wijziging of intrekking van die vergunning is te voorzien in verband met een binnen die periode door het college uit te voeren werk.

Artikel 2.2.2 Wijziging of intrekking van een vergunning na een periode van vijf jaar
  • 1.

    Indien het college na een periode van vijf jaar te rekenen vanaf de datum van verlening van een vergunning die vergunning wijzigt of intrekt:

  • 2.
    • 1.

      wordt de nadeelcompensatie, indien een leiding ligt in een droge infrastructuur, over een periode van vijf tot vijftien jaar te rekenen vanaf de datum van verlening van die vergunning, jaarlijks trapsgewijs procentueel verminderd worden van 80% van het schadebedrag in jaar zes tot 0% van het schadebedrag in jaar vijftien, overeenkomstig de staffel in bijlage 2 van deze regeling.

    • 2.

      wordt de nadeelcompensatie, indien een leiding ligt in een natte infrastructuur, over een periode van vijf tot dertig 30 jaar te rekenen vanaf de datum van verlening van die vergunning, jaarlijks trapsgewijs procentueel verminderd van 80% van het schadebedrag in jaar zes tot 0% van het schadebedrag in jaar dertig, overeenkomstig de staffel in bijlage 3 van deze regeling.

Artikel 2.2.3 Wijziging of intrekking van een vergunning na vijftien respectievelijk dertig jaar

Indien het college na een periode van vijftien jaar (in geval van een leiding die is gelegen in een droge infrastructuur) dan wel na een periode van dertig jaar (in geval van een leiding gelegen in een natte infrastructuur) te rekenen vanaf de datum van verlening van een vergunning die vergunning wijzigt of intrekt, bedraagt de nadeelcompensatie 0% van het schadebedrag.

Paragraaf 2.3 Nadeelcompensatie in verband met een leiding die niet ligt in, op of boven een openbare plaatsen/of een openbaar water
Artikel 2.3.1

Indien door of namens het college een werk wordt uitgevoerd waardoor een leiding van benadeelde gewijzigd, verplaatst of verwijderd moet worden, bedraagt de nadeelcompensatie voor de schade die daaruit voortvloeit 100% van het schadebedrag, indien:

  • a.

    de leiding van de benadeelde is gelegen in, op of boven grond die hem in eigendom toebehoort of

  • b.

    de leiding van de benadeelde is gelegen in,op of boven de grond op basis van een hem toebehorend zakelijk recht of

  • c.

    ten gunste van de leiding van benadeelde een gedoogplicht conform de Belemmeringenwet Privaatrecht bestaat.

Artikel 2.3.2

In andere gevallen dan bedoeld in artikel 12 wordt de nadeelcompensatie uitsluitend vastgesteld op basis van de kosten voor ontwerp, begeleiding en uitvoering van de werkzaamheden aan een leiding, zoals bepaald in hoofdstuk IV van deze regeling.

Hoofdstuk 3 De procedure
Artikel 3.1.1 Voornemen/vooroverleg
  • 1.

    Indien het college voornemens is om een werk uit te voeren waardoor de vergunning voor een leiding moet worden gewijzigd of worden ingetrokken maakt zij dit aan de benadeelde bekend.

  • 2.

    Voorafgaand aan de bekendmaking treedt het college in een zo vroeg mogelijk stadium in overleg met de benadeelde om te komen tot planvorming en -uitvoering tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten.

Artikel 3.1.2

Het college streeft naar overeenstemming met benadeelde over de regeling van de gevolgen van de wijziging of intrekking van de vergunning ten behoeve van de verplaatsing, vervanging of verwijdering van een leiding.

Artikel 3.1.3

Indien uit het overleg, als bedoeld in artikel 14, tweede lid, blijkt dat de verplaatsing van een leiding niet noodzakelijk is, kan benadeelde gelegenheid krijgen om die leiding op eigen kosten te rijzen, te vervangen of te verwijderen. Benadeelde verricht deze werkzaamheden op zodanige wijze dat daardoor geen vertraging of ander nadeel ontstaat voor het werk dat door of namens het college wordt uitgevoerd.

Artikel 3.1.4
  • 1.

    Na het overleg als bedoeld in artikel 14, tweede lid neemt het college een definitief besluit tot wijziging of intrekking van een vergunning, zo mogelijk met inachtneming van hetgeen met benadeelde is overeengekomen over de verplaatsing of verwijdering van een leiding.

  • 2.

    Indien de benadeelde uitvoering heeft gegeven aan dat besluit en het college binnen vijf jaar na bekendmaking van dat besluit geen begin heeft gemaakt met het werk waarvoor de vergunning is gewijzigd of ingetrokken, heeft de benadeelde recht op volledige vergoeding van door hem in redelijkheid gemaakte directe kosten.

Artikel 3.1.5 Verzoek om voorlopige verlening nadeelcompensatie

Binnen een termijn van vijf jaar na de datum van bekendmaking van het besluit tot intrekking of wijziging van een vergunning kan benadeelde door middel van het daartoe vastgestelde formulier bij het college een aanvraag indienen om voorlopige verlening van nadeelcompensatie.

Artikel 3.1.6

De aanvraag bevat de gegevens bedoeld in artikel 4:2 van de Algemene wet bestuursrecht en gaat vergezeld van:

  • a.

    een afschrift van het besluit als bedoeld in artikel 17 eerste lid, waarvoor de nadeelcompensatie wordt gevraagd;

  • b.

    een kostenspecificatie volgens het model in bijlage 1 van deze regeling;

  • c.

    het bedrag aan nadeelcompensatie dat wordt gevraagd;

  • d.

    Een afschrift van de vergunning krachtens welke de thans verplaatste of verwijderde leiding is aangelegd dan wel een ander document waaruit de datum van verlening van die vergunning blijkt. Bij gebreke van de vergunning of van een ander document waaruit die datum blijkt kan benadeelde bewijs overleggen van de datum van aanvang van de aanleg van de leiding dan wel de datum van ingebruikname daarvan. Indien geen datum van vergunningverlening, aanleg of ingebruikname van de leiding kan worden vastgesteld wordt aangenomen dat deze langer dan vijftien jaar (voor een leiding gelegen in droge infrastructuur) of langer dan dertig jaar (voor een leiding gelegen in natte infrastructuur) aanwezig is.

Artikel 3.1.7 Besluit tot voorlopige verlening nadeelcompensatie
  • 1.

    Het college beslist op een aanvraag om voorlopige verlening van nadeelcompensatie binnen acht weken na de datum van ontvangst van de aanvraag.

  • 2.

    Het college kan de beslissing voor ten hoogste acht weken verdagen.

  • 3.

    Bij gehele of gedeeltelijke verlening van een voorlopige nadeelcompensatie kan het college op verzoek van benadeelde een voorschot betalen.

Artikel 3.1.8 Verzoek om definitieve vaststelling nadeelcompensatie

Nadat de werkzaamheden voor de verplaatsing of verwijdering van een leiding geheel zijn voltooid,

doch uiterlijk binnen een termijn van vijf jaar na de datum van bekendmaking van het besluit tot intrekking of wijziging van een vergunning kan benadeelde door middel van het daartoe vastgestelde formulier bij het college een aanvraag indienen om definitieve vaststelling van de nadeelcompensatie.

Artikel 3.1.9

De aanvraag voor definitieve vaststelling van de nadeelcompensatie bevat de gegevens als bedoeld in artikel 4:2 van de Algemene wet bestuursrecht en gaat vergezeld van:

  • a.

    een afschrift van het besluit van het college tot voorlopige verlening van nadeelcompensatie

  • b.

    een kostenspecificatie conform bijlage 1 van deze regeling;

  • c.

    een accountantsverklaring indien het college daarom heeft gevraagd.

Artikel 3.1.10 Besluit definitieve vaststelling nadeelcompensatie
  • 1.

    Het college beslist op een aanvraag om definitieve vaststelling van nadeelcompensatie binnen acht weken na de datum van ontvangst van de aanvraag.

  • 2.

    Het college kan de beslissing voor ten hoogste acht weken verdagen.

  • 3.

    Bij gehele of gedeeltelijke verlening van een definitieve nadeelcompensatie geschiedt de betaling daarvan onder aftrek van eerder betaalde voorschotten.

Hoofdstuk 4 Kosten
Artikel 4.1.1 Algemeen

Het schadebedrag wordt vastgesteld op basis van de hierna volgende bepalingen en aan de hand van werkelijke verleggingkosten. Deze kosten worden onderscheiden in:

  • a.

    kosten van ontwerp en begeleiding;

  • b.

    kosten van uit- en in bedrijfstellen;

  • c.

    kosten van uitvoering;

  • d.

    kosten van materiaal.

Artikel 4.1.2 Kosten ontwerp en begeleiding
  • 1.

    Onder kosten van ontwerp en begeleiding worden verstaan de kosten van werkzaamheden voorafgaand aan en tijdens de uitvoering. Het gaat om kosten van:

    • a.

      overleg en correspondentie;

    • b.

      directievoering en toezicht houden;

    • c.

      detail engineering en daaruit voortvloeiende uitvoerende werkzaamheden;

    • d.

      verplichtingen vanuit wet- en regelgeving;

    • e.

      juridisch vrij maken van tracé;

    • f.

      het aanbesteden van het werk;

    • g.

      benodigde vergunningen en leges.

  • 2.

    Voor de kosten van ontwerp en begeleiding hanteert het college redelijkerwijs een vast percentage als opgenomen in bijlage 1, van de kosten voor uit en in bedrijfstellen, de uitvoering en het materiaal zoals genoemd in artikel 26, artikel 27 en 28 van deze regeling.

Artikel 4.1.3 Kosten van uit en in bedrijfstellen

Onder de kosten van het uit en in bedrijfstellen worden verstaan:

  • a.

    kosten van het spannings- of productloos maken van de leiding;

  • b.

    kosten van het weer in bedrijf stellen van de leiding;

  • c.

    kosten samenhangend met tijdelijke maatregelen van operationele aard.

Artikel 4.1.4 Uitvoeringskosten

Onder uitvoeringskosten worden verstaan:

  • a.

    kosten van civieltechnische, bouwkundige en installatietechnische werkzaamheden, inclusief alle kosten i.v.m. constructieve en/of bijzondere voorzieningen vereist door het college;

  • b.

    kosten samenhangend met het verwijderen van verlaten leidingen;

  • c.

    kosten van constructieve en bijzondere voorzieningen;

  • d.

    kosten van tijdelijke voorzieningen van fysieke aard.

Artikel 4.1.5 Materiaalkosten

Onder materiaalkosten worden verstaan de kosten van bedrijfseigen materialen die noodzakelijk zijn voor de instandhouding van de functie van de te verleggen leiding en daarvoor noodzakelijke beschermingsconstructies, uitgezonderd asbesthoudende stoffen c.q. materialen.

Artikel 4.1.6 Bundeling werkzaamheden

Indien twee of meer benadeelden de werkzaamheden voor het verplaatsen, vervangen of verwijderen van hun leidingen gezamenlijk uitvoeren, doen zij in hun kostenspecificatie ten behoeve van hun aanvraag om nadeelcompensatie opgave van de onderlinge verdeling van door hen gezamenlijk gemaakte kosten.

Hoofdstuk 5 Slotbepalingen
Artikel 5.1.1 Hardheidsclausule

Het college kan in bijzondere gevallen afwijken van het bepaalde in deze regeling indien toepassing van ervan leidt tot onredelijkheid of onbillijkheid van overwegende aard.

Artikel 5.1.2 Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking, en het werkt terug tot en met de dag waarop de Leidingverordening Nissewaard in werking is getreden.

Artikel 5.1.3 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als: Regeling nadeelcompensatie leidingen Nissewaard.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard van 1 november 2016.

De secretaris,

M.J.M. Weerts

De Burgemeester,

M. Salet

Bijlage 1 Kostenspecificatie

Kabel- of leidingbeheerder:

 

Leiding (kenmerk):

 

Materiaal, medium, leeftijd diameter:

 

Prijspeil kostenraming (dd-mm-jj):

 

Onnauwkeurigheidsmarge (%):

 

Omschrijving

Eenheid

Prijs per Eenheid

Aantal

Bedrag

1. Materiaalkosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaal materiaalkosten

 

1. Kosten van uit en in bedrijf stellen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaal kosten uit en in bedrijf stellen

 

1. Uitvoeringszaken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totaal uitvoeringskosten

 

Subtotaal materiaal, in en uit bedrijf stellen en uitvoering

 

1. Kosten van ontwerp en begeleiding

 

 

 

 

Projectkosten ≤ € 20.000,00: 20% van subtotaal

nvt

nvt

nvt

 

Projectkosten > € 20.000,00: 15% van subtotaal

nvt

nvt

nvt

 

 

 

 

 

 

Totaal kosten ontwerp en Begeleiding

 

Eindtotaal

 

  • Indien er werkzaamheden voor meerdere leidingen van leidingexploitanten worden verricht, moet aangegeven worden welke verdeelsleutel voor de verdeling van kosten naar kostensoorten per leiding wordt gehanteerd;

  • Ingeval er sprake is van gecombineerde werkzaamheden dient de benadeelde zijn deel van de geraamde kosten weer te geven in de kostenraming. De onderbouwing (verdeelsleutel tussen leidingexploitanten en het totaal geraamde bedrag voor de gecombineerde werkzaamheden) van het geraamde bedrag dient als bijlage bijgevoegd te worden bij de kostenraming;

  • Indien de gemeente op verzoek van de benadeelde werkzaamheden verricht in het kader van de aanpassing, waarvan de kosten voor rekening van leidingexploitant zijn (bijv. mechanisch grondonderzoek), dan dienen deze kosten zichtbaar te zijn verwerkt in deze kostenraming.

Bijlage 2 Schadevergoedingsregime voor leidingen gelegen in droge infrastructuur

Jaar

Percentage

1

100%

2

100%

3

100%

4

100%

5

100%

6

80%

7

72%

8

64%

9

56%

10

48%

11

40%

12

32%

13

24%

14

16%

15

8%

16>

0%

Bijlage 3 Schadevergoedingsregime voor leidingen gelegen in natte infrastructuur

Jaar

Percentage

1

100%

2

100%

3

100%

4

100%

5

100%

6

80,00%

7

76,80%

8

73,60%

9

70,40%

10

67,20%

11

64,00%

12

60,80%

13

57,60%

14

54,40%

15

51,20%

16

48,00%

17

44,80%

18

41,60%

19

38,40%

20

35,20%

21

32,00%

22

28,80%

23

25,60%

24

22,40%

25

19,20%

26

16,00%

27

12,80%

28

9,60%

29

6,40%

30

3,20%

31>

0%