Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid

Stagebeleid Drechtsteden / Zuid-Holland Zuid

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOmgevingsdienst Zuid-Holland Zuid
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingStagebeleid Drechtsteden / Zuid-Holland Zuid
CiteertitelStagebeleid Drechtsteden / Zuid-Holland Zuid
Vastgesteld doordagelijks bestuur
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpstagebeleid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

21-02-201701-01-201701-01-2020Onbekend

16-02-2017

Blad gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, 20 februari 2017 nr. 120,

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Stagebeleid Drechtsteden / Zuid-Holland Zuid

 

1. Inleiding

 

De samenwerkende gemeenten en gemeenschappelijke regelingen in de Drechtsteden/Zuid-Holland Zuid (hierna te noemen “netwerk”) zien het als hun maatschappelijke plicht om het goede voorbeeld te geven in de regio als het gaat om het bieden van stageplaatsen.

 

Maar er is meer dan dat. Het stagebeleid heeft ook als doel dat leerlingen en studenten kennis kunnen maken met de gemeente/gemeenschappelijke regeling als organisatie en als potentiële werkgever. Een goed uitgevoerd stagebeleid zorgt voor een positief effect op de beeldvorming van jongeren over het netwerk.

 

Tevens vormen stagiairs een bron van nieuwe kennis en (technologische) vernieuwing: stagiairs leren niet alleen van ons, we kunnen ook van hen leren!

 

In dit beleidsdocument wordt achtereenvolgens uitgewerkt waarom we ruimte willen bieden aan stagiairs, hoe we dat willen doen en welke uitvoeringsafspraken we hanteren.

 

We doen daarbij wel aanbevelingen over de kwaliteit van de stages, echter niet over de kwantiteit, dit laten we aan de individuele organisaties binnen het netwerk. Wel willen we meegeven dat uit onderzoek van het kenniscentrum ECABO is gebleken dat gemiddeld 4% van het arbeidsvolume bij gemeenten uit stagiairs bestaat.

 

En tot slot willen we met dit document zowel leidinggevenden als medewerkers meer bewust maken van de stagemogelijkheden die ons netwerk te bieden heeft.

 

 

2. Waarom stagiairs?  

 

Het netwerk wil niet alleen goede werkgever zijn, maar ook een goede stage-organisatie.

 

Hieronder een aantal redenen waarom we stagiairs graag een stageplek bieden:

 

1. Talenten ontwikkelen: als vorm van praktijkleren is de stage belangrijk om jongeren hun talenten te laten ontdekken en ontwikkelen. Stages vormen ook een plus op het CV, waarmee starters op de arbeidsmarkt zich kunnen onderscheiden en aantoonbaar werkervaring hebben. Een stage draagt dus bij aan het vergroten van de weerbaarheid van starters op de arbeidsmarkt.

 

2. Klus of opdracht uitvoeren: juist wanneer een klus, opdracht of ander werk blijft liggen kan een stagiair uitkomst bieden. Stagiairs leveren in veel gevallen daadwerkelijk rendement uit. Uiteraard dient van onze kant energie gestoken te worden in de begeleiding.

 

3. Nieuwe kennis en technologieën: stagiairs zijn jonge mensen en een bron om van te leren, omdat ze ons nieuwe kennis (uit opleidingen) en een snellere aansluiting bij (technologische) vernieuwingen opleveren.

 

4. Kritische blik: een kritische blik op onze eigen werkprocessen is van belang om onze werkzaamheden goed te blijven doen. Al vragend houden stagiairs ons een spiegel voor. Een frisse blik van een stagiair kan de eerste stap zijn in de aanpak van ongewenst ingeslepen gewoonten.

 

5. Potentiële nieuwe medewerkers: de vergrijzing maakt dat een groot deel van onze medewerkers in de (nabije) toekomst met pensioen gaat. Stages vormen een goede manier om geschikte (en wellicht schaarse) kandidaten duurzaam aan de organisatie te binden.

 

6. Jongeren en gemeentebeleid: in een tijd waarin het moeilijk is om jongeren te betrekken bij het gemeentebeleid kunnen stagiairs als een klankbord en ambassadeur fungeren. Daarnaast heeft stagelopen een positief effect op de beeldvorming van jongeren over werken bij gemeenten.

 

 

3. Stagevarianten

 

Er zijn veel verschillende soorten stages. We hanteren globaal de onderstaande indeling.

 

  • 1.

    Oriënterende stage

    Heeft als doel de betrokken stagiair eens te laten "meelopen" om kennis en inzicht te verkrijgen, duidelijk een leerstage, meestal van korte duur cq weinig uren. Denk hierbij aan stages vanuit het voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO of VWO).

     

  • 2.

    Praktijkstage

    Heeft als doel om de stagiair gerichte werkervaring op te laten doen in het betreffende werkveld, gerelateerd aan de studie. Het betreft hier een leer- en werkstage, de stageverlener heeft dus ook profijt van de stagiair. Deze stages hebben afhankelijk van schooltype en niveau een duur van enkele maanden tot een jaar. Meestal betreft dit MBO- of HBO-stages.

     

  • 3.

    Onderzoeksstage

    Heeft als doel de stagiair gerichte werkervaring op te laten doen en zich meer te verdiepen in het werkveld door het uitvoeren van een opdracht voor de stageverlener (veelal in het kader van afstuderen). Het betreft hier dus ook een leer- en werkstage, waarbij de stageverlener profijt heeft van de stagiair. Deze stagiairs zijn veelal afkomstig van HBO en WO-onderwijsinstellingen. De duur van de opdracht ligt gemiddeld op zes maanden.

     

Qua type onderwijs wordt de onderzoeksstage meestal ingevuld door HBO- en WO-studenten. Binnen het MBO kennen we de BOL-stage en de BBL-stage, hiervoor is erkenning als leerbedrijf noodzakelijk. De BOL-stage is een “gewone” praktijkstage, (BOL sxtaat voor beroepsopleidende leerweg) waarbij wordt kennis gemaakt met de beroepspraktijk in de vorm van een stage van bijvoorbeeld 6 maanden. De BBL-stage, de zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg, bestaat uit 4 dagen per week lerend werken en 1 dag per week naar school (leerbaan). Er is sprake van een arbeidsovereenkomst met de werkgever.

 

Enkele alternatieven (naast stages) die bijdragen om de in dit document beschreven doelen te realiseren zijn:

 

- traineeship: ontwikkeltrajecten voor (jonge) veelbelovende medewerkers op basis van een aanstelling voor bepaalde tijd

- werkervaringsplaatsen: leerbanen waarin werkzoekenden gerichte werkervaring kunnen opdoen met behoud van uitkering om zo hun arbeidsmarktpositie te verbeteren

- startersbeurs: een stimuleringsregeling die jongeren van 18 t/m 25 jaar die klaar zijn met hun opleiding de gelegenheid biedt gedurende een half jaar werkervaring op te doen. Ook de 6 samenwerkende Drechtstedengemeenten bieden jongeren deze mogelijkheden.

 

Een creatief idee van de gemeente Dordrecht is om de functie van lokale stage-coördinator vorm te geven door hiervoor een permanente stageplaats in te richten, waarbij stagairs de opdracht krijgen om het belang van stageplaatsen bij de gemeente Dordrecht te promoten.

 

 

5. Stagiairs werven en begeleiden

 

Wanneer een stageplaats is geformuleerd kan deze – in overleg met de stage coördinator - worden geplaatst op werkenbijdrechtsteden.nl. Via deze site worden ook algemene stageverzoeken in behandeling genomen die – afhankelijk van het type stage en de voorkeuren van de stagiair - kunnen worden gematcht op vacante stageplaatsen.

 

De stagecoördinator van de afdeling P&O van het SCD speelt een belangrijke rol in de procedure van werving en registratie van stagiairs.

 

Wanneer een geschikte stagiair is gevonden, worden de gemaakte afspraken over o.a. stageduur, vergoeding en begeleider vastgelegd in een stageovereenkomst. Hiertoe vult de leidinggevende van de afdeling waar de stagiair komt te werken een webformulier in op basis waarvan de afdeling P&O van het SCD een stageovereenkomst opmaakt. Meer informatie over het stagecontract en de vergoedingen is uitgewerkt in de stageregeling Drechtsteden/ZHZ.

 

In bepaalde gevallen kan er subsidie worden aangevraagd voor stages bij het A+O fonds gemeenten. Dit kan – in overleg met de stagecoördinator – vanuit de afdeling P&O van het SCD – worden verzorgd.

 

Een goede begeleiding van de stage is uiteraard een belangrijke succesfactor.

 

Hieronder tips voor stagebegeleiders (overgenomen uit een presentatie van YoungWorks tijdens de finale van de beste stagebegeleider 2012 van Ecabo):

 

  • 1.

    Wees u bewust van uw betekenis als begeleider: u bent rolmodel voor uw stagiair. Begeleid stevig en bied structuur. Wees trots op het vak dat u uitoefent, zodat uw stagiair die trots overneemt.

  • 2.

    Opsommingen van hoe iets werkt of wat er moet gebeuren, gaan bij een jongere vaak het ene oor in en het andere oor uit. Via emoties lukt het beter om toegang te krijgen tot diens brein. Dus: maak de dingen die u vertelt spannend, gebruik voorbeelden, voeg humor toe, vertel het verhaal erachter.

  • 3.

    Creëer een goede sfeer. Pas als een stagiair zich veilig voelt, kan hij gaan leren. Als hij zich niet op zijn gemak voelt, blijft hij in de overlevingsstand staan. Dan blijft hij bezig om een positie in de groep te verwerven en kan zich niet op de vakinhoud concentreren.

  • 4.

    Denk positief: wat gaat goed met uw stagiair, waar bent u trots op? Die positieve houding straalt van u af. Als u allerlei ‘vooroordelen’ hebt over jongeren, dan proeven ze dat.

  • 5.

    Maak echt verbinding met uw stagiair. Het gaat niet alleen om overleg en afstemming over het werk. Toon ook oprechte interesse in de leefwereld. Wie is uw stagiair, wat is zijn achtergrond?

  • 6.

    Voorkom stress bij uw stagiair. Iemand die zwaar in de stress schiet, wordt onzeker en raakt zijn motivatie kwijt.

  • 7.

    Houd in de gaten of uw stagiair dingen daadwerkelijk oppikt van het werk. Heb het samen over de stappen die bij het uitvoeren van een taak gezet moeten worden. Laat uw stagiair hardop nadenken over de oplossingen die hij kiest.

  • 8.

    Manage verwachtingen: wat verwacht u van uw stagiair, wat verwacht uw stagiair van u? Zorg dat u dat van elkaar goed in beeld hebt.

  • 9.

    Begeleid uw stagiair stapje voor stapje richting zelfredzaamheid. Gooi hem niet in één keer in het diepe.