Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Woensdrecht

Beleidsregel dwangsommen gemeente Woendrecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWoensdrecht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel dwangsommen gemeente Woendrecht
CiteertitelBeleidsregel dwangsommen gemeente Woensdrecht
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpZ15.01293
Externe bijlageDwangsomhoogten en begunstigingstermijn per overtreding - bijlage bij deBeleidsregel dwangsommen Gemeente Woensdrecht

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, art. 4:81 t/m 4:84

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-05-2015Nieuwe beleidsregel

07-04-2015

Gemeenteblad 2015 - nr. 30, 30-04-2015

Z15.01293

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel dwangsommen gemeente Woendrecht

 

 

Inleiding

In het handhavingsbeleid van de gemeente Woensdrecht worden de handhavingsinstrumenten en -middelen beschreven die zij tot haar beschikking heeft om de naleving van regelgeving af te dwingen. Één van die middelen is het opleggen van een last onder dwangsom. Om uniformiteit te waarborgen tussen de zaken waarbij een last onder dwangsom wordt opgelegd, is een beleidsregel opgesteld. Deze vervangt de Beleidsnotitie dwangsommen uit 2009.

 

Bij het opstellen van deze beleidsregel is de 'Handreiking bestuurlijke sanctiemiddelen' leidend geweest. Op grond van artikel 4:81, eerste lid van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) kan een bestuursorgaan beleidsregels vaststellen met betrekking tot een aan het bestuursorgaan toekomende bevoegdheid, zoals het opleggen van een last onder dwangsom. Het vaststellen van dwangsom bedragen geeft in de eerste plaats een adequate motivering van het beleid van het college in geval zij een dwangsom oplegt (artikel 4:82 Awb).

 

Het stellen van een beleidsregel vergroot de rechtszekerheid en -gelijkheid doordat het college handelt in overeenstemming met deze regel. Hierdoor is het voor een ieder op voorhand duidelijk welke dwangsom bedragen bij welke overtredingen worden opgelegd.

 

Afwijken van beleidsregels

Artikel 4:84 van de Awb biedt naast de verplichting te handelen in overeenstemming met de beleidsregel, tevens de mogelijkheid hiervan af te zien indien het handelen conform de beleidsregel voor één of meer belanghebbenden gevolgen zou hebben die wegens bijzondere omstandigheden onevenredig zijn in verhouding tot de met de beleidsregel te dienen doelen. Op grond hiervan is het mogelijk om in bijzondere, individuele gevallen, af te wijken van de algemeen geldende beleidsregel. Hiervan kan sprake zijn wanneer het voorgeschreven dwangsom bedrag hoger is dan voor het gewenste effect nodig is.

 

Daarnaast kan het college in een voorkomend geval afwijken van de beleidsregel als het redelijke vermoeden bestaat dat het voorgeschreven dwangsom bedrag onvoldoende hoog is om effect te sorteren. Artikel 4:84 van de Awb staat er niet aan in de weg dat in de beleidsregel wordt voorzien in een zelfstandige afwijkingsbevoegdheid of hardheidsclausule welke het mogelijk maakt van de beleidsregel af te wijken (ABRS, nr. 20080391611, d.d. 18 februari 2009). Hierdoor blijft bij het bepalen van het (maximale) dwangsom bedrag en de begunstigingstermijn ruimte voor de casuïstiek en de daarbij behorende specifieke omstandigheden. Handhaving blijft immers maatwerk.

De Beleidsregel dwangsommen Gemeente Woensdrecht is vastgesteld in de collegevergadering van 7 april 2015 en treedt in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.

A.P.E. Baart, MBA (secretaris) Drs. J.J.C. Adriaansen ( burgemeester)