Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gouda

Beleidsregels Terrassen Gouda 2016

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGouda
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels Terrassen Gouda 2016
CiteertitelBeleidsregels Terrassen Gouda 2016
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpToezicht op (openbare) inrichtingen
Externe bijlagebijlage bij beleidsregels terrassen Gouda 2016

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene plaatselijke verordening gemeente Gouda 2009
  2. hoofdstuk 4 van de Welstandsnota

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-10-201601-06-2020nieuwe regeling

06-09-2016

Goudse Post, 14-09-2016

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels Terrassen Gouda 2016

de burgemeester van de gemeente Gouda en het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gouda, ieder voor zover het zijn bevoegdheden betreft;

 

gelet op artikel 2:15 en 2:20 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Gouda 2009 en hoofdstuk 4 van de Welstandsnota;

 

overwegende dat het in het kader van de woon- en leefsituatie in de omgeving van een inrichting (van vermakelijkheid) en uit een oogpunt van openbare orde, in het belang van de bruikbaarheid of een doelmatig en veilig gebruik van de weg en het doelmatig beheer en onderhoud daarvan, alsmede de bescherming van het beschermde stadsgezicht, de monumentale waarden en de gewenste beeldkwaliteit van het beschermde stadsgezicht, de monumentale waarden en de gewenste beeldkwaliteit, wenselijk is regels te stellen voor het hebben en houden van terrassen voor zover deze zich op de weg bevinden;

 

besluiten:

vast te stellen de Beleidsregels Terrassen Gouda 2016

 

Beleidsregels ter uitwerking van artikel 2:15 van de Algemene plaatselijke verordening Gouda 2009.Deze beleidsregels zijn van toepassing op terrassen bij inrichtingen zoals omschreven in artikel 2:14 APV.

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1 Begrippen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • -

    Gevelterras: Gedeelte van een terras direct aansluitend aan de voorgevel van een horeca inrichting, gedeeltelijk omsloten met terrasschotten en mogelijk overdekt met een uitvalscherm.

  • -

    Open terras: Een niet overdekt gedeelte van een terras gedeeltelijk omsloten met terrasschotten.

  • -

    Nutsvoorziening: Een (huis)aansluiting t.b.v. gas, water en elektra.

  • -

    Terras: Een buiten de besloten ruimte van een horeca inrichting in de openbare ruimte liggend deel van de inrichting waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt.

  • -

    Uitvalscherm: Een uitvalscherm aan de gevel van een horeca-inrichting dat wordt gebruikt voor de tijdelijke overdekking van een gevelterras.

  • -

    Terrasschot: Een in het openbaar gebied geplaatste constructie die dient ter (gedeeltelijke) afscherming en beschutting van een terras behorend bij een horeca-inrichting.

  • -

    Windscherm: Geweven materiaal (doek) of plastic, opgespannen tussen staanders, bedoeld als afscherming tegen de wind.

Artikel 2 Aanvraag en duur van de terrasvergunning

 

  • 1.

    De aanvraag voor een terrasvergunning wordt ingediend op het daartoe vastgestelde aanvraagformulier.

  • 2.

    Bij de aanvraag wordt een situatietekening van de horeca-inrichting en het beoogde terras gevoegd. De situatietekening is op schaal gemaakt.

  • 3.

    De vergunning geldt voor de duur van 1 jaar.

Artikel 3 Algemene voorschriften en beperkingen terrasvergunning

Aan de terrasvergunning zijn de volgende voorschriften en beperkingen verbonden:

 

1.beleidsregels Terrassen Gouda 2016

De beleidsregels Terrassen Gouda 2016 zijn van toepassing op de vergunning.

 

2.Reparaties/ werkzaamheden openbare grond

a) Als de gemeente het nodig oordeelt aan, in of op de volgens deze vergunning als terras in

gebruik genomen grond reparaties of andere werkzaamheden te verrichten, laat de vergunninghouder de personen voor het verrichten van die werkzaamheden op eerste aanzegging toe, en gedoogt die reparaties en werkzaamheden, zonder daarvoor enige schadevergoeding of vermindering van betalingsverplichting te kunnen vorderen. De gemeente brengt de grond terug in de staat gelijkwaardig aan die waarin zich deze bevond vóór aanvang van de werkzaamheden.

b) De gemeente behoudt zich het recht voor in de volgens deze vergunning in gebruik genomen grond kabels en leidingen en/of rioleringen te doen aanbrengen of te repareren zonder dat de vergunninghouder daarvoor enige schadevergoeding of vermindering van betalingsverplichting kan vorderen van de gemeente.

c) Ten behoeve van de uitvoering van de in dit artikel bedoelde werkzaamheden zal de vergunninghouder, op eerste aanschrijving, de op de grond aanwezige goederen verwijderen en de grond leeg opleveren.

d) Het is niet toegestaan zonder toestemming van de gemeente wijzigingen in de bestrating aan te brengen, vlonders en dergelijke over de bestrating aan te brengen, of schotten, palen of andere afzettingen te bevestigen of te verankeren in de bestrating, aan bomen of straatmeubilair

 

3.Terrasgrenzen

a) Het terras wordt opgesteld zoals aangegeven op de bij de vergunning behorende situatietekening.

b) De vergunninghouder plaatst en houdt het terrasmeubilair binnen de vastgestelde grenzen van het terras.

c) Als in de bestrating een blindengeleidelijn is aangebracht, wordt deze vrijgehouden.

 

4.Afval

De vergunninghouder zorgt ervoor dat het terras vrij van afval is en blijft. Zwerfvuil afkomstig van het terras of in de directe nabijheid van het terras, wordt door de vergunninghouder verwijderd.

 

5.Muziek

Het is de vergunninghouder niet toegestaan op het terras (levende) muziek ten gehore te (doen) brengen. Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen van het verbod om muziek ten gehore te (doen) brengen op een terras.

 

6. Tappunt

  • a.

    Het plaatsen van een tappunt op het terras en het van daaruit serveren van dranken voor gebruik ter plaatse is toegestaan.

  • b.

    Het is niet toegestaan om een tappunt buiten het terras te plaatsen zonder een door de burgemeester afgegeven ontheffing artikel 35 Drank- en Horecawet.

 

7. Verlichting

Het terras is tijdens het gebruik in de avonduren voldoende verlicht.

 

8. Brandveiligheid

  • a.

    Terrasverwarming is toegestaan, mits deze voldoet aan de eisen van brandveiligheid en zo energiezuinig mogelijk is (elektrisch infrarood kortegolf, of gasgestookt aardgas met aanwezigheidsdetectie en dimmer).

  • b.

    Het terras is niet op rijlopers of brandkranen van de brandweer geplaatst.

 

9. Voorkomen schade

De vergunninghouder neemt alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen om te voorkomen dat de gemeente of derden door het gebruik maken van de vergunning enige schade lijden. De kosten van herstel van gemeente-eigendommen worden bij de vergunninghouder in rekening gebracht;

Artikel 4 Sluitingstijden terrassen

 

  • 1.

    De sluitingstijd van de terrassen is 0.00 uur.

  • 2.

    Indien de ondernemer van de inrichting in het bezit is van een vergunning Vrije Sluitingstijden geldt voor het terras een sluitingstijd van 01.00 uur, met uitzondering van de periode van 1 juli tot 1 oktober, waarin voor het terras een sluitingstijd van 01.30 uur geldt.

Artikel 5 Evenementen

Ter bescherming van de openbare orde en veiligheid kan het voorkomen dat bij evenementen het terras geheel of gedeeltelijk dient te worden verwijderd. De vergunninghouder wordt daarover ruim van te voren ingelicht.

Artikel 6 Objecten

Nabij de terrasschotten, aan de buitenzijde, worden geen losse objecten geplaatst.

 

Hoofdstuk 2. Nadere bepalingen voor terrassen Markt Noordzijde

Artikel 7 Markt Noordzijde

Tot de terrassen aan de Markt Noordzijde worden gerekend de terrassen behorend bij de panden met de adressen Markt 21 tot en met Markt 45

 

Artikel 8 Plaatsing en omvang terrassen

 

1.Een terras voldoet aan de volgende (stedenbouwkundige en verkeerskundige) eisen:

a) Het terras bevindt zich op de strook tussen de gevel van de inrichting en de rijbaan, zoals aangegeven op de bij deze beleidsregels behorende bijlage, onder 1.

b) Het terras is maximaal gevelbreed, dat wil zeggen maximaal de gevelbreedte van het pand waarin de inrichting is gevestigd.

c) De ingang van het terras is aan de voorzijde; de Marktzijde.

d) Het terras kan bestaan uit een gevelterras en een open terras.

e) Het gevelterras sluit direct aan op de gevel van het pand waarin de inrichting is gevestigd.

f) Het gevelterras loopt vanaf de gevel tot maximaal aan de goot in het maaiveld. Het gevelterras is in alle gevallen maximaal 4,50 diep.

g) Het open terras sluit aan op het gevelterras, zoals aangegeven in de bij deze beleidsregels behorende bijlage, onder 2.

h) De panden (inclusief winkels en bovenwoningen) blijven goed bereikbaar voor voetgangers en hulpdiensten, en de entree naar bovenwoningen en nooduitgangen wordt vrijgehouden.

i) De panden aan de Markt 34 en 45 kunnen vanwege de aanwezigheid van een serre respectievelijk een veranda geen gevel- en open terras als bedoeld in deze beleidsregels plaatsen. Artikel 8, lid 1, onder d, e en g, zijn niet van toepassing op een terrasvergunning voor genoemde panden. Indien dit naar het oordeel van het bevoegd gezag nodig is, kan worden afgeweken van artikel 9 lid 3, onder d.

Artikel 9 Inrichtings-, cultuurhistorische en welstandseisen terrassen

 

1.Een terras voldoet aan de volgende inrichtings-, cultuurhistorische en welstandseisen:

a) De kleur van de terrasschotten is grijs, RAL 7011.

b) Op parasols en de uitvalschermen, inclusief eventuele zijflappen, mag in beperkte mate reclame worden gevoerd. Op uitvalschermen geldt een maximaal oppervlak van 0.50 m2 per uitvalscherm. Reclame is niet toegestaan op andere dan bovengenoemde objecten op of bij het terras. Merkkleuren, merknamen en logo's worden als reclame aangemerkt.

 

2.Een gevelterras voldoet naast de in lid 1 genoemde eisen voorts aan de volgende eisen:

a) Een uitvalscherm boven het gevelterras is maximaal gevelbreed en maximaal 4,5 meter diep. De minimale doorloophoogte van maaiveld tot aan het uitvalscherm bedraagt 2,0 meter.

Het uitvalscherm wordt op de hoekpunten niet ondersteund door een staander of andersoortige constructie.

b) In de ruimte tussen het bevestigingspunt van het uitvalscherm aan de gevel en het uiterste punt van het uitvalscherm, mag een zijflap worden geplaatst. Deze zijflap is van dezelfde kleur en materiaal als het uitvalscherm. De zijflap is uitsluitend bedoeld om windval onder het uitvalscherm te voorkomen en om de constructie van het uitvalscherm aan het zicht te onttrekken. Zie de bij deze beleidsregels behorende bijlage, onder 6

c) Het gevelterras is aan weerszijden voorzien van een terrasschot haaks op de gevel van het horecapand. Het terrasschot heeft een maximale hoogte van 1,50 meter. Op de grens

tussen twee horecaondernemingen staat slechts één schot haaks op de gevel.

De schotten worden uitgevoerd overeenkomstig de afbeelding in de bij deze beleidregels behorende bijlage, onder 3.

d) Het uitvalscherm, inclusief de eventuele zijflappen aan het uitvalscherm sluit niet aan op de terrasschotten. De minimale afstand tussen de zijflappen en de terrasschotten is 0,50 meter, zoals aangegeven in de toelichting op deze beleidsregel.

e) Op het gevelterras zijn alleen in of aan de gevel van het pand nutsvoorzieningen toegestaan.

f) Het uitvalscherm is uitgevoerd in een van de kleuren genoemd in de bij de deze beleidsregels behorende bijlage, onder 5, dan wel een kleur die daar, naar het oordeel van het bevoegd gezag, slechts in geringe mate van afwijkt.

 

3.Een open terras voldoet naast de in lid 1 genoemde eisen voorts aan de volgende eisen:

a) De maximale doorsnede van de parasols is 4,00 meter. De parasols mogen door middel van regengoten aan elkaar worden gekoppeld.

Grote(re) parasols, vaste constructies, (zware) centrale staanders met daaraan meerdere kappen of parasols, overkappingen en dergelijke elementen zijn niet toegestaan.

b) Uiterlijk binnen twee jaar na de vaststelling van deze beleidsregels dient te zijn voldaan aan het gestelde in lid 3 a) van dit artikel.

c) Buiten de openingstijden van de betreffende horecaonderneming zijn de parasols ingeklapt.

d) Het open terras is aan weerszijden voorzien van een terrasschot haaks op de gevel van het horecapand. Het terrasschot heeft een maximale hoogte van 1,00 meter.

De schotten worden uitgevoerd overeenkomstig de afbeelding in de bij deze beleidregels behorende bijlage, onder 3.

e) De voorzijde van de terrassen, dat wil zeggen de naar de Markt gekeerde zijde, is volledig open.

f) Op het open terras zijn geen nutsvoorzieningen toegestaan.

g) De parasols zijn uitgevoerd in een van de kleuren genoemd in bij deze beleidsregels behorende bijlage, onder 5, dan wel een kleur die daar, naar het oordeel van het bevoegd gezag, slechts in geringe mate van afwijkt.

 

Hoofdstuk 3. Nadere bepalingen voor terrassen Markt Oostzijde

 

Artikel 10 Markt Oostzijde

Tot de terrassen aan de Markt Oostzijde worden gerekend de terrassen behorend bij de panden met de adressen Markt 2 tot en met 20 en Wijdstraat 26.

Artikel 11 Plaatsing en omvang terrassen

Een terras voldoet aan de volgende (stedenbouwkundige en verkeerskundige) eisen:

1.Gevelbreed terras

Het terras is niet breder dan de voorgevel van de horecagelegenheid, waartoe het terras behoort.

 

2.Overgangsregeling

Indien bij de laatst verleende terrasvergunning een terras breder dan de gevel is toegestaan, wordt dit in volgende vergunningen eveneens toegestaan. Zodra een naastgelegen horecaondernemer aanspraak maakt op een reeds vergund terrasgedeelte dat zich vóór de gevel van zijn onderneming bevindt en buiten de gevel van het pand van de vergunninghouder ligt, wordt bij de eerstvolgende terrasvergunning dit terrasgedeelte buiten de gevel met 50% verkleind. Bij een volgende vergunningverlening wordt dit terrasgedeelte buiten de gevel niet meer vergund.

 

3.Plaatsing terras

Het terras wordt geplaatst binnen de daarvoor bestemde terrasstrook zoals aangegeven op bij deze beleidsregels behorende bijlage, onder 4.

 

4.Afwijkingsmogelijkheid

In afwijking van lid 1 kan in incidentele gevallen vergunning verleend worden voor uitbreiding van het terras buiten de gevelbreedte van de inrichting waartoe het terras behoort, als naastgelegen pand(en) geen horecafunctie hebben, en indien en zover tussen de eigenaren / exploitanten van de naastgelegen pand(en) en de exploitant van het terras overeenstemming bestaat over de omvang en situering van het terras buiten de breedte van de gevel.

Artikel 12 en inrichtings-, cultuurhistorische en welstandseisen

Een terras voldoet aan de volgende inrichtings-, cultuurhistorische en welstandseisen:

 

1.Reclame

Op parasols en windschermen mogen in beperkte mate reclame worden aangebracht. Op windschermen geldt een maximaal oppervlak van 0,50 m2 per 2 strekkende meter scherm.

Reclame is niet toegestaan op andere dan genoemde objecten op of bij het terras. Merkkleuren, merknamen en logo’s worden als reclame aangemerkt.

 

2.Terrasschotten

a) Er mogen aan vier zijden van het terras beperkt terrasschotten worden geplaatst. Per terras mogen aan maximaal drie zijden worden terrasschotten over de volle lengte aangebracht.

b) Terrasschotten zijn niet hoger dan 1,50 meter. Het bovenste deel, minimaal 50 cm, van ieder terrasschot is transparant en draagt geen reclame.

c) De kleur van de schotten dient ‘zwartblauw’ (RAL 5004 of gelijkwaardig) te zijn.

 

3.Parasols

a) Parasols tot een doorsnede van circa 4,5 meter zijn toegestaan. De parasols mogen door middel van regengoten aan elkaar worden gekoppeld. Grote(re) parasols, vaste constructies, (zware) centrale staanders met daaraan meerdere kappen of parasols, overkappingen en dergelijke elementen zijn niet toegestaan.

b) Buiten de openingstijden van de betreffende horecaonderneming zijn de parasols ingeklapt.

 

4.Terrasmeubilair

a) Terrasbanken zijn als terrasmeubilair toegestaan:

• op grote terrassen (meer dan 20 m2) nemen de terrasbanken niet meer dan 25% van de totale terrasoppervlakte in beslag;

• op kleine terrassen (maximaal 20 m2) nemen de terrasbanken niet meer dan 50% van de totale terrasoppervlakte in beslag;

 

b. Tussen de terrassen en de gevels van de horeca-inrichtingen en de overige panden op de Markt worden geen gevelterrassen en obstakels zoals meubilair, reclameborden, menuborden en dergelijke geplaatst. Deze tussenruimte blijft te allen tijde vrij voor voetgangers. Nabij de terrasschotten mogen aan de buitenzijde geen losse objecten geplaatst worden. Het is toegestaan de twee hoeken van de terrasschotten aan de buitenzijde, richting gevels, van menu en prijslijsten te voorzien.

 

c. Indien en zodra door een horecaonderneming wordt overgaan tot de aanschaf van nieuw terrasmeubilair en nieuwe terrasschotten dient voor wat betreft materialisering en kleurstelling te worden voldaan aan artikel 9 van deze beleidsregels.

 

Hoofdstuk 4. Nadere bepalingen voor overige terrassen

Artikel 13 Plaatsing en omvang terrassen

Een terras voldoet aan de volgende (stedenbouwkundige en verkeerskundige) eisen:

a) Het terras is maximaal gevelbreed, dat wil zeggen maximaal de gevelbreedte van het pand waarin de inrichting is gevestigd.

b) ten behoeve van de doorgang voor hulpverleningsdiensten wordt in straten en stegen een obstakelvrije ruimte van 3,5 meter breed aangehouden. Dit houdt in dat er zich geen uitstekende delen aan de gevel (zonwering, reclameborden) en geen objecten op de straat binnen deze 3,5 meter zone mogen bevinden. Wanneer een steeg 3,5 meter breed- of smaller- is kan geen terras worden ingericht.

c) In straten met een rijbaan wordt op het trottoir tenminste een looproute van 1,50 meter vrijgelaten ten behoeve van de vrije doorgang voor voetgangers.

d) De panden (inclusief winkels) dienen goed bereikbaar te blijven voor voetgangers en hulpdiensten. De entree naar bovenwoningen en nooduitgangen wordt vrijgehouden.

Artikel 14 Inrichtings-, cultuurhistorische en welstandseisen terrassen

Een terras voldoet aan de volgende inrichtings-, cultuurhistorische en welstandseisen:

a) Het terras mag aan weerszijden worden voorzien van een terrasschot haaks op de gevel van het horecapand.

b) De kleur van de terrasschotten is grijs, RAL 7011.

c) De terrasschotten zijn niet hoger dan 1.50 meter. Het terrasschot voldoet voor wat betreft de vormgeving aan de verbeelding in bij deze beleidsregel behorende bijlage, onder 3.

d) Terrasschotten of windschermen zijn niet toegestaan op of in de directe nabijheid van wateroppervlakken.

e) De maximale doorsnede van de parasols is maximaal 4,00 meter. Vaste constructies, (zware) centrale staanders met daaraan meerdere kappen of parasols, overkappingen en dergelijke elementen zijn niet toegestaan.

f) De parasols mogen door middel van regengoten aan elkaar worden gekoppeld.

g) Buiten de openingstijden van de betreffende horecaonderneming zijn de parasols ingeklapt.

h) Op uitvalschermen, inclusief zijflappen, parasols en windschermen mag in beperkte mate reclame worden gevoerd. Op windschermen geldt een maximaal oppervlak van 0,50 m² per scherm. Reclame is niet toegestaan op andere dan bovengenoemde objecten op of bij het terras. Merkkleuren, merknamen en logo’s worden als reclame aangemerkt;

i) Terrasschotten zijn niet toegestaan op het middenterrein van de Markt, omdat dit het open karakter van dit gebied verstoort.

 

Hoofdstuk 5. Slotbepalingen

Artikel 15 Intrekking oude beleidsregels

De Beleidsregels terrassen Gouda 2015 worden ingetrokken.

Artikel 16 Inwerkingtreding

Deze beleidsregels treden in werking met ingang van 1 oktober 2016.

Artikel 17 Overgangsrecht

Vergunningen die zijn verleend onder de werking van de “Beleidsregels terrassen gemeente Gouda 2015” en die van kracht zijn op het moment van inwerkingtreding van deze beleidsregels, blijven geldig gedurende de looptijd van die vergunning.

Artikel 18 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als: Beleidsregels terrassen Gouda 2016.

 

Gouda, 6 september 2016

De burgemeester van Gouda

dr. M. Schoenmaker

 

Het college van burgemeester en wethouders,

de burgemeester de secretaris

dr. M. Schoenmaker

 

Bijlage Bijlage bij “Beleidsregels terrassen Gouda 2016”

bijlage bij beleidsregels terrassen Gouda 2016